שקל חזק (מידי)אריק מהדרום

אז...מי שעוקב בחודשים האחרונים בכלל ובשבוע האחרון בפרט מודע לזה שיש לנו פלונטר כלכלי לא פשוט, אפילו שלמה פיוטרקובסקי כתב על כך בפינתו בבשבע (שפשוט ביזיון הקוביה הקטנטנה שהסכימו להשאיר בעיתון הזה לעניין כלכלה) ולפלונטר הכלכלי החדש הזה קוראים שקל חזק מידי.

אז מה בעצם רע כל כך בשקל חזק מידי? מה עדיף היפר אינפלציה? כבר יש לקשישים שבינינו טרואומות מה שקרה פה רק לפני כארבעים שנה כשהאינפלציה היתה כל כך גבוהה שאנשים היו מחסלים משכורת שלמה במכולת איך שמקבלים את המשכורת כי למחרת המחירים יהיו גבוהים יותר.

ובכן בגדול, לא זה ולא זה טוב, מה שקורה עכשיו זו הקיצוניות השניה, עכשיו הכלכלה הישראלית חזקה הרבה יותר מאלו שבאירופה וארצות הברית- יעדי הסחר המרכזיים של ישראל, והשקל מתחזק משמעותית מול היורו, הדולר והלירה שטרלינג, זה אומר שתהיה פגיעה ביצואנים (שקל חזק טוב ליבואנים ושקל חלש טוב ליצואנים) ואם תהיה פגיעה אנושה ביצוא לאורך זמן יתכן שישתלם להעביר מפעלים לחו"ל שזה יהיה נורא חבל, מה גם שפגיעה ביצוא משמעותה גם פגיעה בתוצר המקומי הגולמי (תעשו גוגל/ ויקיפדיה).

ולכן בנק ישראל מתערב וקונה מאות מליוני דולרים כדי להחליש את השקל, זה נחמד אבל זה בערך כמו משחה לחצ'קונים, זה נראה בלי אבל חוסר ההיגיינה עדיין על הפרצוף, השקל עדיין שחקן חם בשוק המט"ח, חם מאוד, וצריך עדיין לעבוד קשה להחלשת השקל בצורה ראלית כדי כדי שלא יפגע בכלכלה המקומית, בין היתר עידוד יצוא ע"י סובסידיות והסרת מחסומים ביורוקרטים מיצואנים (דבר שהיה צריך להעשות מזמן אבל עכשיו במיוחד) אבל זה עבודה של הממשלה ולא של בנק ישראל, בנק ישראל לעת מצוא מצליח למרוח עלינו משחה לשעת חירום.

ולא לשכוח להודות להקב"ה שיש לנו אחלה צרות של עשירים (תרתי משמע).

אני לא מביןקוד אבל פתוח
השקל חזק -> הייצוא נפגע -> מפעלים נסגרים -> כח אדם פנוי -> מפעלים יותר יעילים נפתחים.
מה הבעיה?
כח אדם פנוי פרושו אבטלה, זה דבר ראשוןאריק מהדרום
דבר שני זה לא חיובי שמפעלים עוברים לחו"ל בלי קשר לפיטורי העובדים, זה גם פחות מס ותעסוקה ועצם ההחלשה של היצוא גם היא בעיה במעמד של המדינה כשותפת סחר והסכמי סחר בינלאומיים ידינו תהיה על התחתונה.
זה לא שהם יקלטו במפעלים יעילים יותר או פחות, כי ראשית אין לזה קשר ליעילות, אדרבה, היעילים יותר יהיו הראשונים לעזוב, שנית העובדיםמיצטרכו להסתגל למקומות עבודה חדשים, יש עובדים אחרי גיל מסוים שלא יקלטו שוב בשוק העבודה ובלי קשר זה נורא מסוכן לכלכלה שתיווצר מסה קריטית של עובדים שיפוטרו.
ולמה לא פשוט להדפיס?קוד אבל פתוח
הרי הדפסה יוצרת אינפלציה...
הממשלה לא יכולה לעשות מה שבא להמ.מ
הסיבה שלא מדפיסים היא למנוע אינפלציהקוד אבל פתוח
אז למה לא פשוט לעשות את זה?
מי שיכול להדפיס זה בנק ישראלאריק מהדרום
לממשלה אין יד בזה.
הכוונה הייתה לבנק ישראלמ.מ
לא יודע בדיוק מה הסיבה אבל חוק בין לאומי.
..
היתה תקופה שארה"ב הדפיסה הרבה דולרים אבל בגלל שזאת ארה"ב אז מותר לה...
לפתור בעיה אחת וליצור בעיה חמורה יותראריק מהדרום
בשביל מה?
אי אפשר להדפיס סתםמודדת כובעים

כמות הכסף תואמת לכמות הרכוש

למה הבנק קונה דולרים?מ.מ
כדי להחליש את השקלאריק מהדרום
הוא יוצר ביקוש (מלאכותי משהו) לדולרים כי עודף ביקוש לשקל הוא זה שיוצר בעיה כלכלית כרגע.
למה שקל חזק=פגיעה ביצוא?דגן ותירוש
כי ייצוא זה לקנות בשקלים (לתעשייה בארץ) ולמכור בדולריםקוד אבל פתוח
לדוגמה מוצר שעולה 10 שח לייצר אותו בארץ נמכר בחול ב3 דולר. אם השקל חזק היצואן ירוויח פחות. אם השקל יהיה ממש חזק אז היצואן יפסיד.
ב״ה שהשקל מתחזק.הלוי
יש בזה פוטנציאל לכלכלה הרבה יותר חזקה בארץ, אם רק נהיה חכמים, ניקח יוזמה וננצל את זה נכון.
כלכלה חזקה אומר שיהיה פוטנציאל ליותר עבודה, ובשכר ותנאים יותר טובים.
ממש לא בעיות של עשיריםמודדת כובעים

אלה בעיות שסוגרות מפעלים וחברות, פיטורי עובדים. 

עם כל הכבוד ל-7 מליון שיש לנו פה בארץ, אנחנו לא יכולים להתנהל כמשק סגור. יצוא זה חלק הכרחי בכלכלה.

אני לא חושב שמישהו התכוון בטעות לפנטז על משק סגוראריק מהדרום
הנקודה היא שזו כלכלת פיקציה שתסתיים באסון קטסטרופלי.מי האיש? הח"ח!

ואני מאוד מציע לשמוע את מה שיש לי לתרום בנקודה הזו. הסיבה שישראל יושבת על הרים של שקלים היא המיסוי המטורף. תשווה מחירי רכב ודלק בישראל לאלו שמחוצה לה - כאן משלמים קרוב למאה אחוז מס. ודלק הוא באמת במדינה גם דלק פיסקלי - למפעלים, לתחבורה אזרחית וצבאית, לשוק האנרגיה. הכנסות במיליארדים. למדינה הזו יש יותר שטרות כסף מאשר מים ואוכל. אולי כדאי שנתרגל לעכל שטרות.

רעיון העיוועים שייסד סטנלי פישר, שבנק ישראל ינסה להילחם בכל מסחר המטבע בעולם על ידי קניית הר של 100 ביליון דולר, קורס מול העיניים. קרנית פלוג לא תמכה ברעיון הזה, ובכל זאת לצערנו היא ממשיכה בו באין חזון כלכלי. מה שמנסים לעשות זה להטוט של שימור רווחי בעלי הון קפיטליסטי ישירות מכיסי הציבור: שערימת השטרות שהממשלה המקומית סוחטת מנתיניה תממן את בעלי המפעלים, הבוכים על רווחיהם (שאת דמעותיהם כדאי לאגור, אפשר למלא איתן את ים המלח).

זה לא יחזיק בסופו של יום. האיום המופרך בעליית האבטלה הוא הרי הזוי: אנחנו מנסים לייבא רבבות עובדים זרים בתחומי הבנייה, הסיעוד, השירותים (אפילו ההייטק!), בשעה שרבבות אחרים אינם נקראים ל"צבא העבודה". כל זה הוא ניסיון להמשיך להנשים כלכלה מלאכותית, בועתית. אבל כמו באנלוגיה למשל לסופרנובה אסטרונומית, משאבת כספי המיסוי בסופו של יום תקרוס תחת הלחץ. כשעובדים בכל זאת יפוטרו ולא תהיה להם יותר לא משכורת ובטח לא משכורת 13, כי גם ההנשמה המלאכותית לשער המטבע לא תועיל עוד, מה ייתנו כל שלוש מאות אלף מכוניות הליסינג שעולות מדי לשנה לכבישים? תעמודנה דוממות? מה תהיה אז ההכנסה מדלקים, ומה תהיה ההכנסה כשחצי מייצור החשמל בארץ יפחת כי אנשים לא ידליקו נורות ויכבו מקררים?

וכשזה יקרה - לדעתי ולצערי בבת אחת למרבה האסון - אנחנו נישאר עם ערימת דולרים אדירה (שבאותו זמן כמובן איש לא יקנה מאיתנו אלא במחיר זול והפסדי), ונתחרט על כל יום שלא לקחנו שקלים והשקענו אותם בהכשרת כוח אדם, בבניית מוסדות רפואה לתיירות מרפא לכל אסיה (כשבתי הספר לרפואה בישראל מוסיפים לעקם עין נגד כל סטודנט), על העברת משק החשמל לתחנות סולאריות החוסכות ביליונים (גרמניה המעוננת מייצרת אחוז חשמל ממקור שמש גבוה בהרבה מארצנו צרובת החמה), ובעיקר על ריפוי העוני ושיפור חזות המדינה. אני לא מבין איך הציבור לא תופס את התהליכים הבסיסיים האלו ומדוע הם אינם מייצרים קול זעקה אחד גדול ועצום.

תודה שנגלית אלינו בענן כבודך 😍עוגי פלצת
לא הבנתי...מי האיש? הח"ח!

אתה מסכים איתי? חולק?

סוגד לעליונותך הבלתי נתונה למחלוקתעוגי פלצת
האמת, הלוואי שהנושא הזה היה נושא לבדיחה...מי האיש? הח"ח!

ראשית, אני רק מביע דעה ואפילו ביקשתי מהקורא לעשות טובה ולהאריך ברוחו כדי לקרוא.
שנית, ברור שאפשר לחלוק עליי בכל נקודה ויותר ממוזמנים לעשות.
שלישית ולסיום - אשמח לדעת אם נפלה טעות בנתונים. אמת חשובה בעיניי יותר מכבוד. זה העתיד של כולנו, באמת, ולצערי יש בהקשר הזה עניינים שיכולים להדיר שינה מעיניו של כל אדם.

ומה הפתרון שלך?קוד אבל פתוח
להציג בעיות זה נהדר, אבל הפתרון הרבה פעמים פשוט יותר הרסני...
שים לב שאני מציע יותר מפתרון אחד.מי האיש? הח"ח!

הפתרון הוא השקעות ממשלתיות במקום ספסרות כסף. שים לב קונקרטית אילו הצעות אני מעלה:

- הכשרת כוח אדם (קח מה שאתה רוצה, מסטטיסטיקה והנדסת מידע [data engineering] ועד הידרולוגיה, רפואה וגריאטריה - בכל התחומים האלו אנחנו מעוניינים לייבא עובדים [!!!] במקום להכשיר את הישראלים)

- מוסדות רפואה לתיירות מרפא לכל אסיה (ושהאוניברסיטאות יתחילו ללמד כאן פי חמישה סטודנטים לרפואה, ואגב לא היה מזיק שתמורת הסיבסוד הממשלתי [שניתן אפילו כיום ללא שום דרישות מהתלמידים!] יידרש התלמיד להתמחות לפי ***צורך*** ולא לפי ***ניצנוץ***, כלומר למשל בהרדמה במקום בדרמטולוגיה)

- העברת משק החשמל לתחנות סולאריות החוסכות ביליונים (גרמניה המעוננת מייצרת אחוז חשמל ממקור שמש גבוה בהרבה מארצנו צרובת החמה). אני כבר לא מתחיל אפילו לדבר (די בייאוש) על הצורך הנחוץ והדחוף להעביר את משק האנרגיה למפעלי ההתפלה לסולארי. כל מפעל התפלה ישראלי צורך חשמל בהספק של עיר. יש לך מושג מה המחיר הכספי והכלכלי של זה?

- ריפוי העוני - ישנן תוכניות ממשלתיות מינוריות שהמימון להן הוא בערך פי עשרה פחות מהדרוש, אתה מוזמן להתעניין בתוכניות אלו

- שיפור חזות המדינה - ראית לאחרונה את העיר האמריקנית הממוצעת, מסנט לואיס עד מינאפוליס? זהו, שאני מציע סטנדרט נמוך בהרבה מהבנייה והתכנון שם, ועדיין גבוה בהרבה ממה שיש כאן היום. חצי ממדינת ישראל האורבנית דורש הריסה ובנייה מחדש. תראה את רחוב אלנבי. תראה את העיר התחתית בחיפה. אלו אזורי אסון. אחריהם לא מאחרים להגיע העוני, הרפיון, הפשע.

יישום אפילו של אחד מהרעיונות האלו יהיה חמצן למדינה לעשרות שנים אם לא יותר, לעומת כל בזבוז המיליארדים על מלחמת מטבע עיקשת וחסרת סיכוי. שלא לומר שזה מה שהיתה הציונות המעשית בראשית דרכה - חזון, אור לגויים, מקור לחיקוי ולגאווה. כרגע אין כלום מהדברים האלו, הנחוצים עד מחנק - פשוט אפס וכלום.

אוקי עכשיו אפשר להתייחס אחד אחד.קוד אבל פתוח
1) הכשרת כח אדם:
א. זה תהליך ארוך טווח, ועד שיכושרו הבעיה עדיין קיימת
ב. מי מעוניין לייבא עובדים? זה יקר, זה מסובך, זה המון ברוקטיה, לא יעיל. מי שעושה את זה, עושה את זה נטו מחוסר ברירה. הוא חייב עובדים.
ג. מי יחליט מה ללמד? ומי אמר שהלימוד יהיה אפקטיבי? יש היום בשוק המון מהנדסי תוכנה עם תואר שלא יודעים לעשות את העבודה, ולכן לא מעסיקים אותם.
הפתרון שלי: אל תתן לאף אחד תקציב, והסטודנטים ילמדו בהתאם לצרכי השוק. כנל לגבי הרפואה, השוק ינהל את עצמו הכי טוב.
3) תפתח את החשמל לתחרות, הדרך שיותר זולה תצליח.
4) הפתרון לעוני הוא הורדת מיסים ורגולציה, כל התוכניות הממשלתיות אף פעם לא הצליחו, ובטווח הארוך רק הגבירו את העוני. אתה מוזמן לפרט את התוכניות, ואפשר יהיה לדון עליהן אחת אחת.
5) איך חזות המדינה קשורה לעוני???

גם לי החשש מעליית המטבע נראה מוזר, אבל אני לא יודע להגדיר למה. כלומר מפעל שלא היה מספיק רווחי שכשהמטבע עלה, כנראה לא היה צריך לקום מלכתחילה.
שום דבר שאתה טוען בהתייחסויותיך איננו משנה את המסקנות.מי האיש? הח"ח!

חלק מהדברים שאתה טוען הם בפירוש לא נכונים, ולגבי חלק מהשאר אתה מערבב בין מציאות לאידיאולוגיה. אין הרבה הבדל בין תיאוריות איין ראנדיות לבין מרקסיזם. אלו כאלו לא עוברים את המבחן של פופר.

אני לא מתכוון לענות במישרין לשאלותיך, כי לצערי אתה מקשה קושיות ששום מקור כלכלי רציני לא באמת רואה בהן כיום שאלות מהותיות. "תהליך ארוך טווח" זו איננה טענה, זו עצלות (שמדינות כמו קוריאה הדרומית מזמן שמו מאחוריהן ולא עושות בהן שימוש יותר). "מי מעוניין" זו לא שאלה רצינית במדינה שייבאה עד היום מאות אלפי עובדים זרים. "יקר... מסובך... ביורוקרטיה..." זה בטח לא מה שעצר תהליך כזה. "נטו מחוסר ברירה... חייב עובדים..." הוא שם קוד פאתטי לניצול כוח אדם זול בעולם פארא-שלישי ולריסוק מעמד הביניים. שברפואה "השוק ינהל את עצמו הכי טוב", אתה מוזמן לשאול את הורי הילדים החולים ב"הדסה" שהודיעו להם שמעכשיו הם יעברו למחלקת מבוגרים, שזועקים שזה יהרוג להם את הילדים. וליצמן ממנה "בורר" במקום לפתוח קופה ולשים כסף כאן ועכשיו. וכן הלאה וכן הלאה.

ספציפית לגבי חשמל - פתיחה לתחרות, "הדרך שיותר זולה" וכדומה זה בדיוק ***לא*** מה שיצליח כי זה דורש ממשלה גדולה (big government) ***ולא*** ממשלה קטנה (בניגוד גמור לטענות "ליברטריאניות"), לתכנן ולמשטר משקים כאלו. זה דורש ראייה רחבה, אינטרס ציבורי במקום אינטרס הון, תפיסות אקולוגיות וכדומה. ישראל היא דוגמא ראשונה בעולם למה שקורה כשהממשלה ***איננה*** מעורבת, אך מוסיפה לממן מונופול אנרגיה ממקור פוסילי, המצוי בקריסה פיננסית מוחלטת.

הורדת מסים זה הרי בדיוק מה שאני מדבר עליו, אך צריך כמובן לשלבו במנופים כלכליים עצומים אחרים, כדי שמשק המדינה יוסיף ויתקיים ללא הכסף הנכנס לקופה הציבורית (בפרט כשאנו מייבאים את הצבא מיצרנים זרים - מטוסים, צוללות, מנועים, כלי רכב, נשק - וכל זה עולה למשלם המיסים הרבה יותר ממה שחושבים, כי הישראלי מאמין שכל זה הגויים נותנים בחינם, ולא היא). וזה אכן משתלב בנקודה החמישית, ובצורך האקוטי להשקיע בה. אם אינך מכיר את הנושא היטב (עד כדי שלושה סימני שאלה), אז אני מזמין אותך לדבר עם פרופסורים לארכיטקטורה, לבחון את סיפור ערי "הבלוק בפארק" שהנציחו מרחב אורבני ישראלי אסוני, ופשוט ללמוד. האמן לי, גם לי התובנות האלו לא נחתו מהשמיים. אבל אני לומד עליהם במשך שנים.

מזכיר לי משהואופטימיתת
בעבר עבדתי בבנק תקופה של כמה שנים טובות ויצא לי לפגוש לא פעם לקוחות נוטשים, לפעמים בגלל סכומים פעוטים ולפעמים רק בגלל חוסר יחס ותשומת לב. הייתי מעירה ומעבירה הלאה למנהלים בכירים כדי לשמר את הלקוחות כמה שאפשר עד שפעם אחת הסביר לי אחד המנהלים שיש מספיק לקוחות ואין צורך לרדוף אחרי מי שרוצה לצאת.. היה נשמע לי לא הגיוני אבל התבקשתי להיות ראש קטן בעניין הזה. אחרי כמה שנים פתאום גילו שלגייס לקוח חדש עולה פי 5 מלשמר לקוח שרוצה לעזוב והחליטו לצאת במסע שימור לקוחות.....
מסקנה שלקחתי איתי, לפעמים דווקא הבנקאית הישירה עם הלקוח רואה דברים שהמנהל לא רואה, גם אצלנו במדינה הממשלה עסוקה בלא מעט בעיות ולכן מפספסת מגוון של דברים שיכולים להפתר בצורה פשוטה וקלה לפני שיהפכו לבעיה של ממש ויעלו לכולנו הרבה יותר כסף.
בעניין הכשרת עובדים במקום עובדים זרים, אין ספק שעובדים מקומיים טובים מכל הבחינות יותר מעובדים זרים אבל הישראלי המצוי לא מעוניין לעבוד בכל עבודה! אז בנייה ירדה מהפרק וחקלאות וסיעוד כיוון שאלו עבודות סיזיפיות והתגמול פשוט לא מספיק. בעניין ההייטק, אני לא בטוחה לגמרי אבל אמרו לי פעם שמדובר בשיקול כלכלי לייבוא עובדים בענפים מסויימים בשכר נמוך יותר מהמקובל במשק. אגב, אינטל היום מגייסים לטכנולוגיה החדשה יותר הנדסאים מכל מי שבעל תעודה או מסיים השנה הנדסת מכונות אז כבר התחילו לגייס גם סטודנטים בשנה אחרונה...

בעניין אנרגיה סולארית, יש חקלאים רבים בעלי לולים ומחסנים שכל שטחי הגגות שלהם מלאים בקולטים סולאריים, אני מאמינה שההשקעה הראשונית גבוהה ולכן המדינה לא דוחפת את זה בתעדוף גבוה. חוץ מזה בארצות הברית יש חוות סולאריות ויש שם התנגדות מאוד גדולה להמשיך לפתח את הנושא בגלל נזקי בריאות שהתושבים שם מציפים, אז לא יודעת כמה הארגונים "הירוקים" יאפשרו לעניין להתפתח בצורה משמעותית..

ריפוי העוני, הכלכלה אצלנו קפיטליסטית ואני חושבת שמנסים לתת חכות במקום דגים, בדיוק השבוע המדינה נתנה מענקים והנחות מס לעמותות רבות שעיקר הפעולה שלהן הוא להכשיר כמה שיותר אנשים מרקע סוציואקונומי נמוך. גם משרד החינוך הכניס תוכנית של לימוד ל5 יח"ל במתמטיקה דרך המחשב במטרה לאפשר הזדמנות אמיתית גם לתלמידים מהפריפריה או מבתי ספר שאחוז הניגשים לבגרויות נמוך יחסית. אז אני חושבת שתהליכים קורים כל הזמן אבל התוצאות עולות בקצב מעט איטי..

בעניין רכוש צבאי, אני כמעט בטוחה שחלק ניכר מהרכישות נעשות על חשבון מענק הסיוע שארה"ב נותנת לישראל כדי לשמר אותה בתפקיד בת ברית במיקום אסטרטגי. מלבד זאת יש לנו גם לא מעט פיתוחים מצויינים שגם אנחנו מוכרים הלאה, כמו כיפת ברזל שאם אני לא טועה שיתפנו עם ארהב והיה גם איזה רחפן מיוחד שאחד מחברי הכנסת נתן מתנה למישהו רוסי שהגיע אלינו לביקור ונשמעה עליו ביקורת גדולה כי זה שיתוף טכנולוגיה ישראלית ששווה הרבה כסף בחינם.

אסכם רק, שאני חושבת שזה אמור להיות בדיוק בהגדרת התפקיד של מבקר המדינה, לתת חוות דעת ולשים את הדגש על דברים שמי שעסוק בעשייה לא יכול לראות.
כמה הערותמשה

לגבי העבודה בבנק - נשמע סביר מה שאת אומרת.  זו אחת הסיבות שלגופים גדולים יש חסרונות. במקרה של הממשלה (שמנותקת משיקולים של רווח והפסד) זה חמור בהרבה.

אנרגיה סולרית - זה לא משתלם עדיין. הסבסוד הממשלתי בעיקר מחזיק את התחום הזה, זה מעבר לבעיית האמינות הקשה.

הבלוג הירוק: אשליית השמש והרוח

רכוש צבאי - ברור שהגויים לא עובדים בחינם. אנשים עובדים קשה בשביל הגויים ומקבלים מהם דולרים, שאותם אפשר להמיר לשקלים או למוצר אחר. ככה עובדת כלכלה גלובלית.

רק כי אי אפשר להשאיר דבר כזה ללא תגובה.מי האיש? הח"ח!אחרונה

כשמשתמשים בסיסמאות והשמצות שקריות, דוגמת "חסידים ירוקים מפיצים סיסמאות חסרות שחר", זו לא יותר מאשר תעמולה, שכדאי תמיד לבדוק מי המממן שלה ומי באמת עומד מאחריה. ה"בלוג" במקרה זה הוא כמובן שוב מכונת הפצה לתכנים מוטי עסקים וחברות.
רק דוגמא קטנה לסבר את האוזן עד כמה הדברים רחוקים מהאמת: חברת רכבות הולנדית עברה עכשיו להנעת מערכיה (מערכי רכבת של מאות טונות) באנרגיית רוח בלבד. מי שמספר שאי אפשר להתקדם יותר ויותר לאנרגיות רוח ושמש, ולעבור אליהן מדלקים פוסיליים, הוא שקרן ומונע ישירות מאינטרס כספי. ומי שמייצר "ניירות עמדה" (דוגמת הדני סוונסמארק) קלימטולוגיים במימון חברות נפט, לא יכול באמת לצפות שהוא לא ייחשב לבובה של מכונות כסף שהאמת היא הדבר האחרון שהוא מעוניין בו.

אני לא מביןמזקני העדה
מה חזק כל כך בשקל?
הדולר עדיין שווה יותר מכמה שקלים, וגם האירו.
איך האמריקאים מצליחים להסתדר עם דולר כל כך חזק? למה שלא יהיה לנו גם?
הכל יחסיקוד אבל פתוח
השקל לעומת הדולר עלה.

כל הכלכלה מבוססת על איזונים, ושאחד מופר, הכל מושפע.
אנחנו לא שואפים שערך השקל יגיע לשער היורו או הדולראריק מהדרום

אוי ואבוי אם זה יקרה, השקל בשערו הנוכחי כבר גורם לכאב ראש רציני לכלכלה שלנו ולכן בנק ישראל יורד על ברכיו כדי להחלישו, כפי שציין כאן גם @מי האיש? הח"ח! בצדק, יש לרכישת הדולרים האלה מחיר כבד מאוד מפני שהדולר בירידה, אבל כנראה אי התערבות מלאכותית בשער השקל תגרום לנזק גדול יותר.

בע״ה שהשקל יתחזק יותר מהדולר והיורו,הלוי
עבר עריכה על ידי הלוי בתאריך י"א באדר תשע"ז 07:31
אם תכנון נכון ויוזמה זו תהיה הזדמנות לבנות פה כלכלה הרבה יותר חזקה מאי פעם בתולדות מדינת ישראל, כך כולם יוכלו לחיות בהרבה יותר נחת ורווח.
לא כזה אוי ואבוי. ייבוא בכמויות גדולות יאזן את שערי המטבע.משה

מה שאתה אומר שהבעיה שלנו זה סין.אור0
משום שהכל זול בסין וכולם מעבירים אליה את המפעלים מהארץ, בסוף יצא שכל המפעלים בעולם יעברו אליה וידפקו את כל העובדים במדינות האחרות ואז כל המדינות היו חייבות את סין. מי שלא מבין ארהב כבר שנים מנסה להילחם בבריחת מפעלים לסין
אם אנשים בישראל לא מיצרים אז הציוד הסיני יתייקרמשה

בטווח הארוך שערי המטבע מתאזנים...

מחפשת דרך להגדיל הכנסותלביטה

עובדת מעל משרה מלאה במקצוע שלי.

מחפשת סייד האסל נחמד.

יש למישהו רעיון או עצה?

זה תלוי הרבה מאוד במה את יודעת לעשותאריק מהדרום
עבר עריכה על ידי אריק מהדרום בתאריך י"ב בכסלו תשפ"ו 20:52

ומה את מוכשרת ורוצה לעשות.

1. שיעורים פרטיים (לבגרויות/מוזיקה) זה קלאסי

2. סדנאות

3. אם את גרה בישוב שסומכים על הכשרות שלך אפשר ליצור אוכל ולמכור

4. קורס גרפיקה בסיסית או צילום או אומנות באינטרנט יכול אולי גם להניב קצת.

5. תכנות ברמות שונות גם ניתן ללמוד מהרשת, כנל שירטוט, מנהלים לרוב ידרשו הספקים מהירים כך שעבודה צדדית אולי פחות מתאים אבל אולי תמצאי משהו.

6. פעם דובר על מתמללים שזו עבודה צדדית טובה, אני לא מכיר מישהו שעסק בזה והצליח אבל כיום בכל מקרה  AI מתמלל ברמה סבירה כמו תרגום.

7. לעשות קורס עיסוי שבדי ולפתוח קליניקה, כנ"ל אימונים אישיים, מנטורים.

אגבאריק מהדרוםאחרונה

אני מנהל של פורום עצמאים סגור אבל אין מה להכנס אליו כי ההודעה האחרונה בו נכתבה בט"ז תשרי תשפ"ב וההודעה הקודמת לה גם כן בערך אותו מספר שנים, עדיף להצטרף לקבוצות פייסבוק או ווצאפ רגילות של עצמאיים ולהתמרמר ביחד, תכף 31 לדצמבר וצריך להגיש דוחות 😫

במה את מוכשרת?זיויק
לפתח כישרון / נטיית לב לכדי עסק קטן
היי שבוע טוב אנשים!לגעת באור

אני רוצה להתחיל להשקיע כסף ואני לא ממש יודעת איך עושים את זה

אשמח לשמוע את דעתכם איך מתחילים להבין בכל נושא ההשקעות?

כיום אני משקיעה בקרן השתלמות וקרן כספית שקלית בבנק (או איך שקוראים לזה) 

אני עדיין לא עשירה, אבל כן רוצה להשקיע כל חודש כמה אלפים נחמדים.

חלק לטווח ארוך וחלק לשנה- שנתיים הקרובות.

אם תוכלו להחכים אותי אודה לכם מאד

אפילו לומר לי איפה לחפש מידע חוץ משיטוט עקר באינטרנט

הסולידיתאריק מהדרום

השקעות לעצלנים

עלילות זיק

ידע שווה כסף

האופטימית

עמית עשת

צביקה ברגמן

ציפור פיננסית

בהצלחה

תודה רבה 🙏לגעת באור
בגדול אריק הציע לך הרבה מקורות טוביםפצל"פ

שאפשר באמת ללמוד בהם הרבה

אני גם לא איזה מבין גדול בתחום (ובאמת אשמח שאנשים שכן מבינים יעירו אם טעיתי פה במשהו)

אבל מהטיפה שלמדתי יש לי 2 נקודות

א. לטווח קצר של השנה שנתיים הקרובות שציינת בגדול קרן כספית שקלית זה הפתרון הכי בטוח וטוב

מסוכן מידי להשקיע במניות או מדדים בטווח כזה קצר שיכול להיות שהם בדיוק יפלו

אז התשואה בקרן כספית שקלית באמת לא גבוהה אבל זה השקעה בטוחה שאת תוכלי למשוך את הכסף שלך ברווח כשאת צריכה

ב. לגבי טווח ארוך, אז קרן השתלמות זה כלי השקעה מטורף מבחינת מס, וכמה שיותר שאת יכולה להשקיע איתו במסגרת הפטור עדיף לך, כי אחרי 6 שנים יש עליו פטור מלא ממס, שזה משהו שאין בשום כלי אחר

מה שמעבר לקרן השתלמות נראלי הכי מקובל זה לפתוח קופת גמל, את צריכה לעשות חקר שוק ולבדוק מי יציע לך את התנאים הכי טובים *לך* (כי לכל אופי השקעה מתאים ומשתלם יותר תנאים אחרים)

אבל יש פה משהו שלא התייחסת אליו והוא חשוב, וזה במה את משקיעה בקרן השתלמות שלך (והקופת גמל שאולי תפתחי)?

פה באמת יש הרבה שיטות מה הכי כדאי

ואני לא רוצה להיכנס לזה כי אני לא מספיק מבין

מה שכן, אם אין לך כוח ללמוד אז הכי קלאסי זה להשקיע בקרן מחקת מדד s&p500

למרות שבזמן האחרון דווקא הבורסה פה בישראל רשמה עליות מרשימות, ואני מכיר אנשים שמתוך אידאל שחשוב דווקא להשקיע בארץ או שבארץ יש ברכת השם או אמונה שבסוף עם הגאולה אנחנו נהיה הכלכלה המובילה בעולם אז שווה כבר מעכשיו להשקיע, אז הם כן משקיעים במדדים של הבורסה בתל אביב

אבל בעיניים חילוניות באמת הכי קלאסי זה s&p500

שיהיה המון בהצלחה

וזה באמת נושא שממש חשוב ללמוד אותו

היה פה פעם מדריך כזה מפורט של @פשוט אני.. 

אם אמצא אותו אנסה לתת קישור

תודה על התגובה המפורטת, מעריכה!לגעת באור

אז ככה, בגדול אני רוצה לחלק את הכסף בין טווח ארוך לקצר.

פשוט אני מקווה להתחתן בשנתיים הקרובות בעז"ה ואז הגיוני ואצטרך למשוך חלק מהכסף.

כרגע מנצלת את מלא המסגרת של הפטור ממס, זה קרוב ל1800 בחודש, ואני על זה כבר שנתיים

קופות גמל באמת לא מכירה, אבדוק את הנושא לעומק.

ונראה לי שזורם לי להשקיע בs&p500 אחרי חקר שוק מעמיק איך בדיוק עושים את זה.

אז שוב תודה🙏

את עצמאית? איך את מפרישה לקרן השתלמות?צהרים
האמת שלא עצמאיתלגעת באור

פתחתי עוסק פטור זעיר וכתבתי שההכנסות המשוערות שלי לשנה זו זה 0 ש"ח או 1 ש"ח אני כבר לא זוכרת.

אם פתחת עסק אז את עצמאית,צהרים

גם אם הרווח הוא 0. את בטוחה שכדאי לפעול בצורה הזאת? צריך להגיש דוחות שנתיים על העסק וכו'.  אני גם לא בטוח שמס הכנסה לא יחשוד בהעלמת הכנסות או משהו

למה לא?לגעת באור

הגשתי דוח שנתי.

לא זוכרת כבר מה ואיך אבל הכל חוקי. בדקתי.

זה אולי לנצל קצת את החוק לטובתי אבל לא משהו לא חוקי😉

לא, בעבר זה היה ככה, היום עוסק זעיר לא צריך להגישהסטוריאחרונה
דו"ח
קופת גמל (להשקעה?)צהרים

בגדול זה מוצר יקר אז שווה לחשוב אם אפשר לפתוח חשבון מסחר אישי 

אעבור על זה, תודה!לגעת באור
זה לא משתלם.ספק

לבצע פעולה כ"כ מסוכנת זה לא דבר שעושים כדי להעלים רשלנות. 

פעולות כאלה עושים כדי להעלים פשע. 

בעז"ה בן 16 עוד שלושה חודשיםהתעורר!

עבדתי בחופש ויש לי כרגע באזור ה7000 ש"ח.
רציתי לשים את הכסף בbox בpaybox של ההורים ולהטעין ממנו מדי פעם לכרטיס נטען (במקרה הזה של max).
אני לא רוצה לפתוח חשבון בנק לפני גיל 16 כי האפשרויות בו מוגבלות מאוד.
אני מתכוון להשתמש בכסף אז אני לא הולך להשקיע במנייתי/חיסכון בבנק למשך ארבעה חודשים.
הקאץ': להורים שלי אין כרטיס אשראי של פייבוקס אז האופציה של הבוקס לא רלוונטית.

איפה הייתם שמים את הכסף במקומי עד שאני אהיה בן 16 (אז אפשר לפתוח חשבון "של גדולים")?

אם זה רק 3 חודשיםמשה

חכה 3 חודשים ותפתח חשבון בנק. אני לא זוכר מה הכללים לגבי תיק ניירות ערך לפני גיל 18.

לתקופה של 3 חודשים זה ממש לא משנהאריק מהדרום
אתה יכול פשוט לשים אותו בקופסת חיסכון פיזית ולחכות עד גיל 16, אם אתה צריך את הכסף נזיל בפרט.
אם תפתח חשבון בנק עכשיופשוט אני..
והוא יהיה יחסית מוגבל כי אתה עוד לא בן 16, כל ההגבלות האלה ישתחררו אוטומטית כשתהיה בן 16. כך שלא תפסיד מזה שפתחת ''לפני הזמן''
אולי בנק הדואר?זיויקאחרונה
פעם ראשונה שקניתי פתיחת ההיכל בשנה שעברהאריק מהדרום
ואחרי סיכום פיננסי שנתי אני יכול להעיד שהסגולה עובדת.

נסו בעצמכם.

חח כנראה שפשוט הולך לישיבהברגוע
מתלבטת אם רימו אותי...hodayab

שמעתם אולי על סוכן ביטוח בשם שלו יהב? התקשר לפני כמה שבועות והציע להעביר אותי מחברה לחברה, ועל הדרך לקח מספר אשראי.

מאז לא קיבלתי אישור שעברתי וגם כשהתקשרתי אתמול לברר אמר שיחזור ולא חזר...!

הייתי טיפשה שנתתי פרטי אשראי, בואו נדלג על השלב הזה.

מישהו מכיר אותו? מישהו יודע אם זו רמאות או סוכן אמיתי?

לכאורה מחיפוש ברשת נראה שיש אדם כזה והוא סוכן ביטוח, אבל הרשת לא אמינה במיוחד...

תבדקי אם חייב משהומשה

רוב הסיכויים שהוא פשוט העביר אותך מחברה א' לחברה ב' כד לגזור מזה את האחוזים שלו. אולי זה לטובתך ואולי לא אבל רוב הסיכויים שלא רימה אותך ישירות.

למה שהוא יצטרך פרטי אשראי בשביל זה?ברגוע
כי ביטוח עולה כסף...?פשוט אני..
חח אני רגיל כנראה רק לסוכני פנסיהברגוע
צרי קשר עם חברת האשראי ליתר ביטחוןאריק מהדרום
יש להם טלפון יחודי לזה פתוח 24/7
הוא שלח לך מסמכים לחתימה?ברגוע
שלח מסמכים לחתימה, ולא חייב כלום...hodayab
אז הוא לא נוכלמשה

הוא מציע לך לעבור מספק א' לספק ב' שמשלם לו עמלה. זכותו. זכותך לסרב.

לפני הכל לדווח לחברת אשראיזיויק
נראה לישלג דאשתקד

שהם עובדים הרבה ב"שיטת מצליח", משיגים מספרי טלפון ומנסים לדוג כמה שיותר לקוחות. כך שיש סיכוי שמדובר באדם ישר אך מבולבל, שפשוט שכח לבצע את אותה העברה שהבטיח לך

בכל מקרה הייתי עושה בירורים מול חברת האשראי, כי יש סיכוי שמדובר בנוכל, ולנוכלות יש פנים ושיטות רבות... (יתכן שהוא חייב אותך לא דרך חברת ביטוח אלא סתם לחשבון בנק של דודה שלו)

תודה רבה!hodayab

בדקתי כמה חודשים אחורה ולא ראיתי חיוב לא מוכר. 

מקווה כל כך שזו באמת הסיטואציה...

אישית הייתי מזמין כרטיס חדשבננה1234אחרונה

בשביל השקט הנפשי, גם אם קיים סוכן כזה באינטרנט (וכפי שאמרת, זה לא אומר שזה אמין), לכי תדעי אם זה באמת הוא.. אם אין קומוניקציה ואין ראיות, עדיף אקסטרה זהירות. זה ה-2 שקל שלי..

דירוג אשראיאריק מהדרום

אני כהר כמה שנים שואל את עצמי מה אמור לצאת לי מהמספר הזה אם אין לי כוונה לקחת הלוואה.

ניהול מו''מ עם חברות אשראי לכל מיני סיבותמשה
לפעמים רק מסגרת אשראי.
שיטה מיובאת מארהבבחור עצוב
רק שכאן היא רק משמשת לדפוק את מי שאין לו, ולא עוזרת למי שיש.

אני אישית לא משתף אותם בכלום ואם מכריחים אותי - נותן להם אישור לחודש ושיחפשו את החברים שלהם. 

שם זה באמת משפיע על הרבה דבריםפשוט אני..אחרונה

גם כשרוצים לשכור בית, בעל הבית יבקש לראות את דירוג האשראי לפני שהוא מתקדם עם החוזה

כלום, והכלJochaSchwartz

לא משנה לך כלום האם אתה 985 או 922.

אבל למי שלא כמוך, זה מהווה זרז מצויין לראות את הבעיות שלו, ואיפה הוא צריך לתקן את ההתנהלות (למרות שלדעתי את הסיבות לדירוג נמוך הוציאו לגרסת הפרימיום בקפטן)

הדירוג משפיע רק על הלוואותנפשי תערוג

אבל אתה לא יודע מתי ואם תרצה לקחת הלוואה ולמה.

(זה כולל מימון מכל סוג שהוא כולל משכנתא וכו)

לכן זה טוב לשמור על דירוג טוב. בכללי. גם כהתנהלות כללית נכונה.

מונית, יישובי קצה ("חורים"), ושיעור אחד חכםמשה

שיחה שעשיתי הבוקר הזכירה לי יום לחוץ מלפני כמה שנים. ומבט בדיעבד.

גרנו בבית אל.

עבדתי אז קרוב לבית וממילא הסתפקנו ברכב אחד. 95% מהזמן לא היה צריך את האוטו גם ככה אבל  לפעמים צריך שניים. הייתה פגישה שנקבעה לי וגם לה באותו זמן.

היא פשוט לקחה את האוטו ונסעה. נתקעתי. וממילא הייתי צריך לתפור כיוון אחר.

מה הייתי צריך לעשות? לקחת מונית. אם לא מבית אל אז פשוט מפסגת זאב.

מה שקרה היה זה שהתקדמתי באוטובוס פקוק  לירושלים ובסוף כמובן לקחתי מונית לת"א כי לא הייתה ברירה. והרגשתי בזבזן עם כיווץ בבטן וכל זה.

(וכעס גדול ברמה הזוגית, בהינתן העובדה שאני נסעתי לעבוד והיא נסעה לדבר שנחזה להיות עבודה אבל היה בעצם בילוי בתחפושת ושנינו ידענו את זה)

האמת?

קשקוש

שילמתי אז 1600 שקל שכר דירה חודשי. אם אני צריך לקחת פעם בחצי שנה מונית במאות שקלים במקום רכב שני, לא למצמץ לרגע. פשוט להכליל את זה בתקציב ולא לנסות להנדס את הרכב שיש.

איי, כישורי חייםנקדימוןאחרונה
מזכיר לי כמה קשה ללקט כאלה.

אולי יעניין אותך