שקל חזק (מידי)אריק מהדרום

אז...מי שעוקב בחודשים האחרונים בכלל ובשבוע האחרון בפרט מודע לזה שיש לנו פלונטר כלכלי לא פשוט, אפילו שלמה פיוטרקובסקי כתב על כך בפינתו בבשבע (שפשוט ביזיון הקוביה הקטנטנה שהסכימו להשאיר בעיתון הזה לעניין כלכלה) ולפלונטר הכלכלי החדש הזה קוראים שקל חזק מידי.

 

אז מה בעצם רע כל כך בשקל חזק מידי? מה עדיף היפר אינפלציה? כבר יש לקשישים שבינינו טרואומות מה שקרה פה רק לפני כארבעים שנה כשהאינפלציה היתה כל כך גבוהה שאנשים היו מחסלים משכורת שלמה במכולת איך שמקבלים את המשכורת כי למחרת המחירים יהיו גבוהים יותר.

 

ובכן בגדול, לא זה ולא זה טוב, מה שקורה עכשיו זו הקיצוניות השניה, עכשיו הכלכלה הישראלית חזקה הרבה יותר מאלו שבאירופה וארצות הברית- יעדי הסחר המרכזיים של ישראל, והשקל מתחזק משמעותית מול היורו, הדולר והלירה שטרלינג, זה אומר שתהיה פגיעה ביצואנים (שקל חזק טוב ליבואנים ושקל חלש טוב ליצואנים) ואם תהיה פגיעה אנושה ביצוא לאורך זמן יתכן שישתלם להעביר מפעלים לחו"ל שזה יהיה נורא חבל, מה גם שפגיעה ביצוא משמעותה גם פגיעה בתוצר המקומי הגולמי (תעשו גוגל/ ויקיפדיה).

 

ולכן בנק ישראל מתערב וקונה מאות מליוני דולרים כדי להחליש את השקל, זה נחמד אבל זה בערך כמו משחה לחצ'קונים, זה נראה בלי אבל חוסר ההיגיינה עדיין על הפרצוף, השקל עדיין שחקן חם בשוק המט"ח, חם מאוד, וצריך עדיין לעבוד קשה להחלשת השקל בצורה ראלית כדי כדי שלא יפגע בכלכלה המקומית, בין היתר עידוד יצוא ע"י סובסידיות והסרת מחסומים ביורוקרטים מיצואנים (דבר שהיה צריך להעשות מזמן אבל עכשיו במיוחד) אבל זה עבודה של הממשלה ולא של בנק ישראל, בנק ישראל לעת מצוא מצליח למרוח עלינו משחה לשעת חירום.

 

ולא לשכוח להודות להקב"ה שיש לנו אחלה צרות של עשירים (תרתי משמע).

אני לא מביןקוד אבל פתוח
השקל חזק -> הייצוא נפגע -> מפעלים נסגרים -> כח אדם פנוי -> מפעלים יותר יעילים נפתחים.
מה הבעיה?
כח אדם פנוי פרושו אבטלה, זה דבר ראשוןאריק מהדרום
דבר שני זה לא חיובי שמפעלים עוברים לחו"ל בלי קשר לפיטורי העובדים, זה גם פחות מס ותעסוקה ועצם ההחלשה של היצוא גם היא בעיה במעמד של המדינה כשותפת סחר והסכמי סחר בינלאומיים ידינו תהיה על התחתונה.
זה לא שהם יקלטו במפעלים יעילים יותר או פחות, כי ראשית אין לזה קשר ליעילות, אדרבה, היעילים יותר יהיו הראשונים לעזוב, שנית העובדיםמיצטרכו להסתגל למקומות עבודה חדשים, יש עובדים אחרי גיל מסוים שלא יקלטו שוב בשוק העבודה ובלי קשר זה נורא מסוכן לכלכלה שתיווצר מסה קריטית של עובדים שיפוטרו.
ולמה לא פשוט להדפיס?קוד אבל פתוח
הרי הדפסה יוצרת אינפלציה...
הממשלה לא יכולה לעשות מה שבא להמ.מ
הסיבה שלא מדפיסים היא למנוע אינפלציהקוד אבל פתוח
אז למה לא פשוט לעשות את זה?
מי שיכול להדפיס זה בנק ישראלאריק מהדרום
לממשלה אין יד בזה.
הכוונה הייתה לבנק ישראלמ.מ
לא יודע בדיוק מה הסיבה אבל חוק בין לאומי.
..
היתה תקופה שארה"ב הדפיסה הרבה דולרים אבל בגלל שזאת ארה"ב אז מותר לה...
לפתור בעיה אחת וליצור בעיה חמורה יותראריק מהדרום
בשביל מה?
אי אפשר להדפיס סתםמודדת כובעים

כמות הכסף תואמת לכמות הרכוש

למה הבנק קונה דולרים?מ.מ
כדי להחליש את השקלאריק מהדרום
הוא יוצר ביקוש (מלאכותי משהו) לדולרים כי עודף ביקוש לשקל הוא זה שיוצר בעיה כלכלית כרגע.
למה שקל חזק=פגיעה ביצוא?דגן ותירוש
כי ייצוא זה לקנות בשקלים (לתעשייה בארץ) ולמכור בדולריםקוד אבל פתוח
לדוגמה מוצר שעולה 10 שח לייצר אותו בארץ נמכר בחול ב3 דולר. אם השקל חזק היצואן ירוויח פחות. אם השקל יהיה ממש חזק אז היצואן יפסיד.
ב״ה שהשקל מתחזק.הלוי
יש בזה פוטנציאל לכלכלה הרבה יותר חזקה בארץ, אם רק נהיה חכמים, ניקח יוזמה וננצל את זה נכון.
כלכלה חזקה אומר שיהיה פוטנציאל ליותר עבודה, ובשכר ותנאים יותר טובים.
ממש לא בעיות של עשיריםמודדת כובעים

אלה בעיות שסוגרות מפעלים וחברות, פיטורי עובדים. 

עם כל הכבוד ל-7 מליון שיש לנו פה בארץ, אנחנו לא יכולים להתנהל כמשק סגור. יצוא זה חלק הכרחי בכלכלה.

אני לא חושב שמישהו התכוון בטעות לפנטז על משק סגוראריק מהדרום
הנקודה היא שזו כלכלת פיקציה שתסתיים באסון קטסטרופלי.מי האיש? הח"ח!

ואני מאוד מציע לשמוע את מה שיש לי לתרום בנקודה הזו. הסיבה שישראל יושבת על הרים של שקלים היא המיסוי המטורף. תשווה מחירי רכב ודלק בישראל לאלו שמחוצה לה - כאן משלמים קרוב למאה אחוז מס. ודלק הוא באמת במדינה גם דלק פיסקלי - למפעלים, לתחבורה אזרחית וצבאית, לשוק האנרגיה. הכנסות במיליארדים. למדינה הזו יש יותר שטרות כסף מאשר מים ואוכל. אולי כדאי שנתרגל לעכל שטרות.

רעיון העיוועים שייסד סטנלי פישר, שבנק ישראל ינסה להילחם בכל מסחר המטבע בעולם על ידי קניית הר של 100 ביליון דולר, קורס מול העיניים. קרנית פלוג לא תמכה ברעיון הזה, ובכל זאת לצערנו היא ממשיכה בו באין חזון כלכלי. מה שמנסים לעשות זה להטוט של שימור רווחי בעלי הון קפיטליסטי ישירות מכיסי הציבור: שערימת השטרות שהממשלה המקומית סוחטת מנתיניה תממן את בעלי המפעלים, הבוכים על רווחיהם (שאת דמעותיהם כדאי לאגור, אפשר למלא איתן את ים המלח).

זה לא יחזיק בסופו של יום. האיום המופרך בעליית האבטלה הוא הרי הזוי: אנחנו מנסים לייבא רבבות עובדים זרים בתחומי הבנייה, הסיעוד, השירותים (אפילו ההייטק!), בשעה שרבבות אחרים אינם נקראים ל"צבא העבודה". כל זה הוא ניסיון להמשיך להנשים כלכלה מלאכותית, בועתית. אבל כמו באנלוגיה למשל לסופרנובה אסטרונומית, משאבת כספי המיסוי בסופו של יום תקרוס תחת הלחץ. כשעובדים בכל זאת יפוטרו ולא תהיה להם יותר לא משכורת ובטח לא משכורת 13, כי גם ההנשמה המלאכותית לשער המטבע לא תועיל עוד, מה ייתנו כל שלוש מאות אלף מכוניות הליסינג שעולות מדי לשנה לכבישים? תעמודנה דוממות? מה תהיה אז ההכנסה מדלקים, ומה תהיה ההכנסה כשחצי מייצור החשמל בארץ יפחת כי אנשים לא ידליקו נורות ויכבו מקררים?

וכשזה יקרה - לדעתי ולצערי בבת אחת למרבה האסון - אנחנו נישאר עם ערימת דולרים אדירה (שבאותו זמן כמובן איש לא יקנה מאיתנו אלא במחיר זול והפסדי), ונתחרט על כל יום שלא לקחנו שקלים והשקענו אותם בהכשרת כוח אדם, בבניית מוסדות רפואה לתיירות מרפא לכל אסיה (כשבתי הספר לרפואה בישראל מוסיפים לעקם עין נגד כל סטודנט), על העברת משק החשמל לתחנות סולאריות החוסכות ביליונים (גרמניה המעוננת מייצרת אחוז חשמל ממקור שמש גבוה בהרבה מארצנו צרובת החמה), ובעיקר על ריפוי העוני ושיפור חזות המדינה. אני לא מבין איך הציבור לא תופס את התהליכים הבסיסיים האלו ומדוע הם אינם מייצרים קול זעקה אחד גדול ועצום.

תודה שנגלית אלינו בענן כבודך 😍עוגי פלצת
לא הבנתי...מי האיש? הח"ח!

אתה מסכים איתי? חולק?

סוגד לעליונותך הבלתי נתונה למחלוקתעוגי פלצת
האמת, הלוואי שהנושא הזה היה נושא לבדיחה...מי האיש? הח"ח!

ראשית, אני רק מביע דעה ואפילו ביקשתי מהקורא לעשות טובה ולהאריך ברוחו כדי לקרוא.
שנית, ברור שאפשר לחלוק עליי בכל נקודה ויותר ממוזמנים לעשות.
שלישית ולסיום - אשמח לדעת אם נפלה טעות בנתונים. אמת חשובה בעיניי יותר מכבוד. זה העתיד של כולנו, באמת, ולצערי יש בהקשר הזה עניינים שיכולים להדיר שינה מעיניו של כל אדם.

ומה הפתרון שלך?קוד אבל פתוח
להציג בעיות זה נהדר, אבל הפתרון הרבה פעמים פשוט יותר הרסני...
שים לב שאני מציע יותר מפתרון אחד.מי האיש? הח"ח!

הפתרון הוא השקעות ממשלתיות במקום ספסרות כסף. שים לב קונקרטית אילו הצעות אני מעלה:

- הכשרת כוח אדם (קח מה שאתה רוצה, מסטטיסטיקה והנדסת מידע [data engineering] ועד הידרולוגיה, רפואה וגריאטריה - בכל התחומים האלו אנחנו מעוניינים לייבא עובדים [!!!] במקום להכשיר את הישראלים)

- מוסדות רפואה לתיירות מרפא לכל אסיה (ושהאוניברסיטאות יתחילו ללמד כאן פי חמישה סטודנטים לרפואה, ואגב לא היה מזיק שתמורת הסיבסוד הממשלתי [שניתן אפילו כיום ללא שום דרישות מהתלמידים!] יידרש התלמיד להתמחות לפי ***צורך*** ולא לפי ***ניצנוץ***, כלומר למשל בהרדמה במקום בדרמטולוגיה)

- העברת משק החשמל לתחנות סולאריות החוסכות ביליונים (גרמניה המעוננת מייצרת אחוז חשמל ממקור שמש גבוה בהרבה מארצנו צרובת החמה). אני כבר לא מתחיל אפילו לדבר (די בייאוש) על הצורך הנחוץ והדחוף להעביר את משק האנרגיה למפעלי ההתפלה לסולארי. כל מפעל התפלה ישראלי צורך חשמל בהספק של עיר. יש לך מושג מה המחיר הכספי והכלכלי של זה?

- ריפוי העוני - ישנן תוכניות ממשלתיות מינוריות שהמימון להן הוא בערך פי עשרה פחות מהדרוש, אתה מוזמן להתעניין בתוכניות אלו

- שיפור חזות המדינה - ראית לאחרונה את העיר האמריקנית הממוצעת, מסנט לואיס עד מינאפוליס? זהו, שאני מציע סטנדרט נמוך בהרבה מהבנייה והתכנון שם, ועדיין גבוה בהרבה ממה שיש כאן היום. חצי ממדינת ישראל האורבנית דורש הריסה ובנייה מחדש. תראה את רחוב אלנבי. תראה את העיר התחתית בחיפה. אלו אזורי אסון. אחריהם לא מאחרים להגיע העוני, הרפיון, הפשע.

יישום אפילו של אחד מהרעיונות האלו יהיה חמצן למדינה לעשרות שנים אם לא יותר, לעומת כל בזבוז המיליארדים על מלחמת מטבע עיקשת וחסרת סיכוי. שלא לומר שזה מה שהיתה הציונות המעשית בראשית דרכה - חזון, אור לגויים, מקור לחיקוי ולגאווה. כרגע אין כלום מהדברים האלו, הנחוצים עד מחנק - פשוט אפס וכלום.

אוקי עכשיו אפשר להתייחס אחד אחד.קוד אבל פתוח
1) הכשרת כח אדם:
א. זה תהליך ארוך טווח, ועד שיכושרו הבעיה עדיין קיימת
ב. מי מעוניין לייבא עובדים? זה יקר, זה מסובך, זה המון ברוקטיה, לא יעיל. מי שעושה את זה, עושה את זה נטו מחוסר ברירה. הוא חייב עובדים.
ג. מי יחליט מה ללמד? ומי אמר שהלימוד יהיה אפקטיבי? יש היום בשוק המון מהנדסי תוכנה עם תואר שלא יודעים לעשות את העבודה, ולכן לא מעסיקים אותם.
הפתרון שלי: אל תתן לאף אחד תקציב, והסטודנטים ילמדו בהתאם לצרכי השוק. כנל לגבי הרפואה, השוק ינהל את עצמו הכי טוב.
3) תפתח את החשמל לתחרות, הדרך שיותר זולה תצליח.
4) הפתרון לעוני הוא הורדת מיסים ורגולציה, כל התוכניות הממשלתיות אף פעם לא הצליחו, ובטווח הארוך רק הגבירו את העוני. אתה מוזמן לפרט את התוכניות, ואפשר יהיה לדון עליהן אחת אחת.
5) איך חזות המדינה קשורה לעוני???

גם לי החשש מעליית המטבע נראה מוזר, אבל אני לא יודע להגדיר למה. כלומר מפעל שלא היה מספיק רווחי שכשהמטבע עלה, כנראה לא היה צריך לקום מלכתחילה.
שום דבר שאתה טוען בהתייחסויותיך איננו משנה את המסקנות.מי האיש? הח"ח!

חלק מהדברים שאתה טוען הם בפירוש לא נכונים, ולגבי חלק מהשאר אתה מערבב בין מציאות לאידיאולוגיה. אין הרבה הבדל בין תיאוריות איין ראנדיות לבין מרקסיזם. אלו כאלו לא עוברים את המבחן של פופר.

אני לא מתכוון לענות במישרין לשאלותיך, כי לצערי אתה מקשה קושיות ששום מקור כלכלי רציני לא באמת רואה בהן כיום שאלות מהותיות. "תהליך ארוך טווח" זו איננה טענה, זו עצלות (שמדינות כמו קוריאה הדרומית מזמן שמו מאחוריהן ולא עושות בהן שימוש יותר). "מי מעוניין" זו לא שאלה רצינית במדינה שייבאה עד היום מאות אלפי עובדים זרים. "יקר... מסובך... ביורוקרטיה..." זה בטח לא מה שעצר תהליך כזה. "נטו מחוסר ברירה... חייב עובדים..." הוא שם קוד פאתטי לניצול כוח אדם זול בעולם פארא-שלישי ולריסוק מעמד הביניים. שברפואה "השוק ינהל את עצמו הכי טוב", אתה מוזמן לשאול את הורי הילדים החולים ב"הדסה" שהודיעו להם שמעכשיו הם יעברו למחלקת מבוגרים, שזועקים שזה יהרוג להם את הילדים. וליצמן ממנה "בורר" במקום לפתוח קופה ולשים כסף כאן ועכשיו. וכן הלאה וכן הלאה.

ספציפית לגבי חשמל - פתיחה לתחרות, "הדרך שיותר זולה" וכדומה זה בדיוק ***לא*** מה שיצליח כי זה דורש ממשלה גדולה (big government) ***ולא*** ממשלה קטנה (בניגוד גמור לטענות "ליברטריאניות"), לתכנן ולמשטר משקים כאלו. זה דורש ראייה רחבה, אינטרס ציבורי במקום אינטרס הון, תפיסות אקולוגיות וכדומה. ישראל היא דוגמא ראשונה בעולם למה שקורה כשהממשלה ***איננה*** מעורבת, אך מוסיפה לממן מונופול אנרגיה ממקור פוסילי, המצוי בקריסה פיננסית מוחלטת.

הורדת מסים זה הרי בדיוק מה שאני מדבר עליו, אך צריך כמובן לשלבו במנופים כלכליים עצומים אחרים, כדי שמשק המדינה יוסיף ויתקיים ללא הכסף הנכנס לקופה הציבורית (בפרט כשאנו מייבאים את הצבא מיצרנים זרים - מטוסים, צוללות, מנועים, כלי רכב, נשק - וכל זה עולה למשלם המיסים הרבה יותר ממה שחושבים, כי הישראלי מאמין שכל זה הגויים נותנים בחינם, ולא היא). וזה אכן משתלב בנקודה החמישית, ובצורך האקוטי להשקיע בה. אם אינך מכיר את הנושא היטב (עד כדי שלושה סימני שאלה), אז אני מזמין אותך לדבר עם פרופסורים לארכיטקטורה, לבחון את סיפור ערי "הבלוק בפארק" שהנציחו מרחב אורבני ישראלי אסוני, ופשוט ללמוד. האמן לי, גם לי התובנות האלו לא נחתו מהשמיים. אבל אני לומד עליהם במשך שנים.

מזכיר לי משהואופטימיתת
בעבר עבדתי בבנק תקופה של כמה שנים טובות ויצא לי לפגוש לא פעם לקוחות נוטשים, לפעמים בגלל סכומים פעוטים ולפעמים רק בגלל חוסר יחס ותשומת לב. הייתי מעירה ומעבירה הלאה למנהלים בכירים כדי לשמר את הלקוחות כמה שאפשר עד שפעם אחת הסביר לי אחד המנהלים שיש מספיק לקוחות ואין צורך לרדוף אחרי מי שרוצה לצאת.. היה נשמע לי לא הגיוני אבל התבקשתי להיות ראש קטן בעניין הזה. אחרי כמה שנים פתאום גילו שלגייס לקוח חדש עולה פי 5 מלשמר לקוח שרוצה לעזוב והחליטו לצאת במסע שימור לקוחות.....
מסקנה שלקחתי איתי, לפעמים דווקא הבנקאית הישירה עם הלקוח רואה דברים שהמנהל לא רואה, גם אצלנו במדינה הממשלה עסוקה בלא מעט בעיות ולכן מפספסת מגוון של דברים שיכולים להפתר בצורה פשוטה וקלה לפני שיהפכו לבעיה של ממש ויעלו לכולנו הרבה יותר כסף.
בעניין הכשרת עובדים במקום עובדים זרים, אין ספק שעובדים מקומיים טובים מכל הבחינות יותר מעובדים זרים אבל הישראלי המצוי לא מעוניין לעבוד בכל עבודה! אז בנייה ירדה מהפרק וחקלאות וסיעוד כיוון שאלו עבודות סיזיפיות והתגמול פשוט לא מספיק. בעניין ההייטק, אני לא בטוחה לגמרי אבל אמרו לי פעם שמדובר בשיקול כלכלי לייבוא עובדים בענפים מסויימים בשכר נמוך יותר מהמקובל במשק. אגב, אינטל היום מגייסים לטכנולוגיה החדשה יותר הנדסאים מכל מי שבעל תעודה או מסיים השנה הנדסת מכונות אז כבר התחילו לגייס גם סטודנטים בשנה אחרונה...

בעניין אנרגיה סולארית, יש חקלאים רבים בעלי לולים ומחסנים שכל שטחי הגגות שלהם מלאים בקולטים סולאריים, אני מאמינה שההשקעה הראשונית גבוהה ולכן המדינה לא דוחפת את זה בתעדוף גבוה. חוץ מזה בארצות הברית יש חוות סולאריות ויש שם התנגדות מאוד גדולה להמשיך לפתח את הנושא בגלל נזקי בריאות שהתושבים שם מציפים, אז לא יודעת כמה הארגונים "הירוקים" יאפשרו לעניין להתפתח בצורה משמעותית..

ריפוי העוני, הכלכלה אצלנו קפיטליסטית ואני חושבת שמנסים לתת חכות במקום דגים, בדיוק השבוע המדינה נתנה מענקים והנחות מס לעמותות רבות שעיקר הפעולה שלהן הוא להכשיר כמה שיותר אנשים מרקע סוציואקונומי נמוך. גם משרד החינוך הכניס תוכנית של לימוד ל5 יח"ל במתמטיקה דרך המחשב במטרה לאפשר הזדמנות אמיתית גם לתלמידים מהפריפריה או מבתי ספר שאחוז הניגשים לבגרויות נמוך יחסית. אז אני חושבת שתהליכים קורים כל הזמן אבל התוצאות עולות בקצב מעט איטי..

בעניין רכוש צבאי, אני כמעט בטוחה שחלק ניכר מהרכישות נעשות על חשבון מענק הסיוע שארה"ב נותנת לישראל כדי לשמר אותה בתפקיד בת ברית במיקום אסטרטגי. מלבד זאת יש לנו גם לא מעט פיתוחים מצויינים שגם אנחנו מוכרים הלאה, כמו כיפת ברזל שאם אני לא טועה שיתפנו עם ארהב והיה גם איזה רחפן מיוחד שאחד מחברי הכנסת נתן מתנה למישהו רוסי שהגיע אלינו לביקור ונשמעה עליו ביקורת גדולה כי זה שיתוף טכנולוגיה ישראלית ששווה הרבה כסף בחינם.

אסכם רק, שאני חושבת שזה אמור להיות בדיוק בהגדרת התפקיד של מבקר המדינה, לתת חוות דעת ולשים את הדגש על דברים שמי שעסוק בעשייה לא יכול לראות.
כמה הערותמשה

לגבי העבודה בבנק - נשמע סביר מה שאת אומרת.  זו אחת הסיבות שלגופים גדולים יש חסרונות. במקרה של הממשלה (שמנותקת משיקולים של רווח והפסד) זה חמור בהרבה.

 

אנרגיה סולרית - זה לא משתלם עדיין. הסבסוד הממשלתי בעיקר מחזיק את התחום הזה, זה מעבר לבעיית האמינות הקשה.

הבלוג הירוק: אשליית השמש והרוח

 

 

רכוש צבאי - ברור שהגויים לא עובדים בחינם. אנשים עובדים קשה בשביל הגויים ומקבלים מהם דולרים, שאותם אפשר להמיר לשקלים או למוצר אחר. ככה עובדת כלכלה גלובלית.

רק כי אי אפשר להשאיר דבר כזה ללא תגובה.מי האיש? הח"ח!אחרונה

כשמשתמשים בסיסמאות והשמצות שקריות, דוגמת "חסידים ירוקים מפיצים סיסמאות חסרות שחר", זו לא יותר מאשר תעמולה, שכדאי תמיד לבדוק מי המממן שלה ומי באמת עומד מאחריה. ה"בלוג" במקרה זה הוא כמובן שוב מכונת הפצה לתכנים מוטי עסקים וחברות.
רק דוגמא קטנה לסבר את האוזן עד כמה הדברים רחוקים מהאמת: חברת רכבות הולנדית עברה עכשיו להנעת מערכיה (מערכי רכבת של מאות טונות) באנרגיית רוח בלבד. מי שמספר שאי אפשר להתקדם יותר ויותר לאנרגיות רוח ושמש, ולעבור אליהן מדלקים פוסיליים, הוא שקרן ומונע ישירות מאינטרס כספי. ומי שמייצר "ניירות עמדה" (דוגמת הדני סוונסמארק) קלימטולוגיים במימון חברות נפט, לא יכול באמת לצפות שהוא לא ייחשב לבובה של מכונות כסף שהאמת היא הדבר האחרון שהוא מעוניין בו.

אני לא מביןמזקני העדה
מה חזק כל כך בשקל?
הדולר עדיין שווה יותר מכמה שקלים, וגם האירו.
איך האמריקאים מצליחים להסתדר עם דולר כל כך חזק? למה שלא יהיה לנו גם?
הכל יחסיקוד אבל פתוח
השקל לעומת הדולר עלה.

כל הכלכלה מבוססת על איזונים, ושאחד מופר, הכל מושפע.
אנחנו לא שואפים שערך השקל יגיע לשער היורו או הדולראריק מהדרום

אוי ואבוי אם זה יקרה, השקל בשערו הנוכחי כבר גורם לכאב ראש רציני לכלכלה שלנו ולכן בנק ישראל יורד על ברכיו כדי להחלישו, כפי שציין כאן גם @מי האיש? הח"ח! בצדק, יש לרכישת הדולרים האלה מחיר כבד מאוד מפני שהדולר בירידה, אבל כנראה אי התערבות מלאכותית בשער השקל תגרום לנזק גדול יותר.

בע״ה שהשקל יתחזק יותר מהדולר והיורו,הלוי
עבר עריכה על ידי הלוי בתאריך י"א באדר תשע"ז 07:31
אם תכנון נכון ויוזמה זו תהיה הזדמנות לבנות פה כלכלה הרבה יותר חזקה מאי פעם בתולדות מדינת ישראל, כך כולם יוכלו לחיות בהרבה יותר נחת ורווח.
לא כזה אוי ואבוי. ייבוא בכמויות גדולות יאזן את שערי המטבע.משה


מה שאתה אומר שהבעיה שלנו זה סין.אור0
משום שהכל זול בסין וכולם מעבירים אליה את המפעלים מהארץ, בסוף יצא שכל המפעלים בעולם יעברו אליה וידפקו את כל העובדים במדינות האחרות ואז כל המדינות היו חייבות את סין. מי שלא מבין ארהב כבר שנים מנסה להילחם בבריחת מפעלים לסין
אם אנשים בישראל לא מיצרים אז הציוד הסיני יתייקרמשה

בטווח הארוך שערי המטבע מתאזנים...

ראיתי את זה השבועמשה

עומר מואב הוא סופר מומחה במקצוע שלו ושמאלן קיצוני בשאר הזמן. כלומר אם מסננים אותו זה אומר שהוא חושב שסמוטריץ' טוב ואפקטיבי לבוחרים שלו.

ביקורת? ציפיתי לקרוא משהו כלכלינקדימון

מצאתי מאמר דעה.

הדבר היחיד שאפשר לקבל כביקורת זה את העובדה ש"אין הרבה רפורמות כלכליות" שאפשר לכתוב על שמו בסוף הקדנציה - וגם זו ביקורת עם אפס יושרה לא רק כי רפורמות זה לא לחיצת כפתור (בטל לא בשנות מלחמה) אלא בעיקר כי הוא ניסה בכל כוחו ופשוט הפסיד למערכת דורסנית ומאובקת.

הכל נכון כמובןמי האיש? הח"ח!

אבל הרי אני עצמי פרסמתי כאן ביקורת חדה פי מאה מזה, וכרגיל מנסים גם להתעלם וגם להדוף בכל מיני בוקי סריקי נלעגים.

אולי התסמין הברור מכולם לאופי הקטסטרופי של זמן תפקידו במשרד, הוא הבהילות להנחיל איזו אידאה כאילו הוא מבוגר אחראי. זה בעיניי מעיד כאלף עדים על בהלה שהוא חש, כשהוא כן מודע לילדותיותו שאין בה קמצוץ של התאמה לכזה תפקיד.

למותר לציין את ההתווכחות האינפנטילית עם עובדות, כמו סיפור הגירעון והוויסקי, שקרן המטבע הבינלאומית היא שהכריעה בעניין - הגם שבאיחור רב, כפי שתמיד זה הבסיס לאורך הנשימה של הכזב - שברור לגמרי שהמשרד, אחרי שנתיים שלו, היה עבדים נרצעים שמעוותים עובדות ואמת מקצועית למענו ולמען הדיקטטורה האישית.

אבל נכון שבפוליטיקה, המבחן להצלחה או כישלון הוא בראש ובראשונה שאלת השיכנוע או לחלופין, היכולת להנחית ולהכתיב.

רוב עובדי המשרד לא מונו בתקופתו ובטח שלא הצביעו לומשה

סמוטריץ' הוא איש הכלכלה החופשית. במידה מוגבלת. אין לו יכולת לדבר נגד ישיבות (היה מנכ"ל ישיבה בעברו) ובטח ובטח שלקצץ בתקציב שמופנה לציבור שהצביע לו הוא לא מסוגל. זה אומר שהוא הצליח להעביר כל מיני רפורמות שרצו באוצר כבר הרבה שנים להעביר והיו פוגעות באוכלוסיות אחרות שבדרך כלל יש להן מהלכים פוליטיים באוצר. אבל הפעם לא.

אתה בטח מתכוון לרפורמת החלב, נכון?מי האיש? הח"ח!

זו שהסתיימה עכשיו בהצלחה מרובה כל כך, שעל המדפים אין גבינה לבנה ואין קוטג'!

רפורמת החלב נפלה בכנסתמשה

אני מדבר על רפורמת מה שטוב לאירופה/לאמריקה טוב לישראל, שהובילה לשפע עצום של מוצרים זולים מיובאים באושר עד.

חשבתי שעל זה חתום ברקתמי האיש? הח"ח!

ולגבי החלב, ובכן, תודה לשר האוצר שהעיר את כל שדי הלוביזם החלבי מריבצם. חשבתי שתהליכים עושים "באיטיות", באופן מדוד, כמו עם גיוס החרדים.

זה קרה באופן איטי ומדודנקדימון

עד שבאיזה שלב המונופול הרפתני שבר את הכלים ויצא לתקשורת.

דברים קרו תקופה ארוכה מאוד מאחורי הקלעים.

אז הוא לא שווה במיוחד, מה?מי האיש? הח"ח!

אולי הוא קישקש את עצמו לדעת, ואולי יש כמה שחושבים שמשהו שהוא עשה או מספר שהוא יודע לעשות שווה משהו, אבל הוא אפס מאופס.

אל תדבר על עצמך בגוף שלישינקדימון

זה מביך לשמוע.

תתבייש. איזו רמה אתה מביא לכאן, של גן?מי האיש? הח"ח!

יש כאן ביקורת אובייקטיבית, הגם שלא נעימה, על מתיימר שתופס עמדת השפעה על הציבור, המדינה, החיים והעתיד.

זו הרמה שלך, לעשות תנועות עם אצבע על אף כמו בגנון ולשיר "הכול עובר עליך"?

אתה ממשיך לדבר על עצמךנקדימון

לא ברור למה.

רפורמת החלב עשתה הרבה טוב...משה

לתקשורת הדתית לאומית. לדעתי הרפתנים פרסמו בה במליוני שקלים. מקור ראשון, בשבע, עלוני השבת, קבוצות של דתיים בפייסבוק, ערוץ 7...

הביקורת שלי על רפורמת החלבאריק מהדרום

שהיא לא חשובה מספיק, הרבה מידי אנרגיה הוסבה להוזיל קרטון חלב בפחות משקל וחצי בעוד שהיה ניתן להסב את האנרגיה הזו יותר לכיוון ריסוק מונופול הכשרות או מכון התקנים או כל רגולטור מכפיל יוקר מחיה מיותר.

ניסו לרסק את מונופול הכשרות בממשלה הקודמתמשה

אתה יודע איך זה נגמר.

לא ניסו מספיקאריק מהדרום

הממשלה הקודמת? הייתה צריכה לעשות חוק שנכנס לתוקףמשה

הוא חשב שאם הוא יתן דחיה (חוקית של שר הדתות) אז הוא יסתדר עם הרבנות עד אז, ואחר כך הממשלה נפלה וכבר הייתה ממשלה אחרת שדחתה (לפי החוק הישן) עד שהצליחה לבטל.

כאשר הרבנות הפכה לכלי מאוס עד אימהאריק מהדרום

כלי בידי מפלגת שס, הריקבון והחילול השם שנובע מכל פינה אפלה בשחיתות שמשריצה המפלגה המסואבת הזו בכל חלקה טובה שהחא נוגעת, המיאוס של הציבור בפרוטקשן שהמפלגה המושחתת הזו גובה בשם אלוהים מכל מוצר ומכמעט כל בעל עסק הוא כבד מנשוא, יש לפרק הכל ולבנות מחדש, מפעל הג'ובים בשם האל לחבורת בוגרי החינוך העלוב שלא יכול ליצור שום בוגרים פרודוקטיביים וחייבים את מפעל הג'ובים הזה כדי לתחזק את בוגרי החינוך המפלגתי העלוב שחייב גם לגרום לתלמידיו להצביע למפלגה המושחתת הזו, צריך לשים לזה סוף ועיניך הרואות שאם אתה חפץ לשים בעל כיפה סרוגה כשר הדתות, אם אתה רוצה לתקן את הרבנות והמועצות הדתיות ומשרד הדתות מהמיאוס המתגלגל שקוראים לו שס, אתה לא יכול להצביע למפלגה הציונית דתית, אתה חייב להצביע למפלגה שתשאיר את שס מחוץ לקואליציה, אחרת שס תחמוד דבר ראשון בתיק זה ותשלח ידה כבני עלי במזלג שלוש השיניים לטרוף את מפעל הג'ובים, ומפלגת הציונות הדתית בראשות סמוטריץ לא תעשה את זה.

כך או אחרת יש המון מחוללי יוקר מחיה חוץ מזה שהייתי מתמקד בהם לפני שהייתי משקיע כל כך הרבה אנרגיות להוזיל קרטון חלב בפחות משקל וחצי.

המתנתי עם הצחוק עד אחרי ההבדלהמי האיש? הח"ח!

וזה כשזימרתי וניגנתי בלחנים חצי מואתה קדוש בערבית. לא עזר שום דבר. איראן לא הותקפה, לא תקפה, ישראל הועמדה בפינה. וחבר הכנסת סעדה יצא חומוס בפיתה, בתוך החלות של שבת על מצע פרנות. תגיד, עם אפסים כאלה אפשר לדבר על מחוללי יוקר מחיה? עם קואליציית פופוליסטים הזויים כאלה? עם כאלו מאופסים נלעגים חסרי תקווה, חסרי תועלת, חסרי חיים?

לדבר על קרטון חלב זה חוסר הבנה משווענקדימון

פתיחה של מונפול החלב הוא לא על קרטון חלב, אלא על כל מוצר חלב באשר הוא. פתיחת התחרות על החלב פירושה שכל מוצר (!) שיש חלב במרכיבים שלו ירד במחיר. אולי אתם משפחה של אוכלי בשר, אבל במשפחות אוכלות חלב זה כסף.

בנוסף, זה היה אמור להיות מהמונופלים הקלים לשבירה, בשונה ממה שש"ס מחזיקה בו או פוליטיקאים אחרים.

חוץ מזה שגם ביבוא היתה רפורמה שהיתה משנה מאוד את המונפולים בארץ ואת החירות של האזרח הקטן, ואז רצחו לו אותה בדם פוליטי קר. אפשר להתלונן מהיום ועד מחר, נראה אתכם במקומו. כל אחד גיבור בעיני עצמו.

ואפילו את השקל וחצי לקרטון הוא לא הצליח לשבוראריק מהדרום

עם כל האנרגיה שהשקיע בכך, כנראה שהלובי הקומוניסטי בליכוד גדול עליו, איככה יפנה לטפל במחוללי יוקר מחיה אמיתיים?

יום שלום עברו אנשים כאן ברחובנקדימון

ראו את הזבל ופשוט דילגו מעליו.

מגיע הראשון שניסה להרים ולטפל בזה. קופצים עליו כל מיני ולבסוף הזבל מתפזר קצת או עובר למקום פחות מרכזי (ובדרך אל הפח).

ועליו אתה צועק.

אני לא צועק אני מבקראריק מהדרום

וזה לא שהוא עשה את זה בהתנדבות, הוא נבחר לתפקיד, זה המקצוע שהוא בחר ולטעמי הוא בחר את המלחמה הלא נכונה להלחם במחוללי יוקר מחיה רבים אפשר ולאו דווקא להשקיע את האנרגיות הרבות כל כך בדבר כל כך פעוט שאנשים ברובם לא ירגישו ביום יום ולא יזכרו לו ביום הבחירות גם לו היה מצליח, להפך מה שיזכרו לו שהוא נכנע ללובי הקומוניסטי בליכוד ולא הצליח אפילו את המונופול המעפן הזה לרסק וחבל.

נשמע פוליטיזיויק

מואב שונא חרדים בלשון המעטה ולא מחבב דתייםshaulreznik

קרי, את דבריו צריך לקחת בעירבון מאוד, אבל מאוד מוגבל.

נכון, אבל הוא איש מקצוע טוב מאוד בתחום שלומשה

כלכלה היא תחום שמאוד מושפע מהשקפות אישיותshaulreznikאחרונה

ולראיה, קיימים לא מעט כלכלנים סוציאליסטים, על אף שהשיטה פשטה את רגל בכמה וכמה מדינות.

יש שר אוצר שקיבל ציון לשבח מכולם?נפשי תערוג

לא נראה לי שזה אפשרי

באופן כללי כשרוצים להרוס למישהו קריירה פוליטית4ne1

נותנים לו להיות שר האוצר. זה תפקיד הכי כפוי טובה

לא מסכיםנפשי תערוג

זה התפקיד עם הכי הרבה כוח אחרי ראש הממשלה

וצריך להיות עם כתפיים חזקות כדי להצליח בו.

ביבי היה שר אוצר והוא ראש ממשלה

לפיד היה שר אוצר וזה הרים לו את הקריירה (עזוב שעכשיו אחרי 15 שנים היא דעכה)

כ"ץ וליברמן היו שר אוצר והם עדיין חזק בתוך המשחק הפוליטי

זה שכמו שתגיד שראש ממשלה הורס קריירה פוליטית

כל מי שהיה ראש ממשלה נהרסה לו הקריירה הפוליטית

ברק. אולמרט. שרון. בנט. לפיד.

ביבי לא נחשב. ביבי מעל הטבע

זה בדיוק כך. כששרון רצה לסכל את ביבי4ne1

נתן לו את האוצר. מה הוא עשה? קיצץ קצתבאות לחרדים ועד היום זוכרים לו את זה.

לפיד מה עשה?

שאל אותו אם ירצה שוב את האוצר. ברור שלא

תציע היום לליברמן/לפיד/כ"ץנפשי תערוג

יקפצו על התפקיד שוב

האם יש לכם מספיק כסף לפנסיה?אריק מהדרום
עובדים על זהזיויק
😃
זו לא היתה השאלהאריק מהדרום
לאפשוט אני..

אבל בהתחשב בזה שיש לי עוד יותר מ-30 שנות עבודה, זה לגיטימי.

לא מכיר הרבה בני 30+ עם מספיק כסף בפנסיה 

יש לך מספיק ביחס לכמה בן גילך אמור לקבלאריק מהדרום
עבר עריכה על ידי אריק מהדרום בתאריך א' באב תשפ"ו 21:46

בכל דוח פנסיה יש קצבה צפויה שאתה אמור לקבל היא מספיקה לך?

ביחס לגילי כןעדיין טרייה
הצפי לקצבה שכתוב לי באתר הפנסיה בהנחה של המשך הפקדה רציף ו4 אחוז ריבית הוא בדיוק השכר שלי.
מענייןפשוט אני..

אני במנורה,

אני רואה את הקצבה הצפויה לפי ההפקדות שהיו לי עד היום, אבל לא רואה את הקצבה הצפויה אם אמשיך להפקיד כמו היום.


יש מחשבונים באינטרנט שעושים את זה, אבל לא ידעתי שאפשר דרך הגוף שמנהל את הפנסיה

בהראל יש לי את 2 הנתונים האלועדיין טרייה

גם במקרה של הפסקת הפקדה והמשך השקעה וגם במקרה של המשך הפקדה של סכום זהה.

כן אפשר לבדוק את זה לבד רק לשים לב שחלק מההפקדות הולכות לכיסוי ביטוחי ולהתחשב בדמי ניהול.

לאהסטורי
הכרתי את הנושא חשיבותו וכיצד הוא עובד מאוחר מידי.

היום משתדלים לתקן את המעוות לפי ההדרכות בווצאפ (חבל שהפסיקו) של @נחשון מהר חברון (למה לא מתייג) ושותפו.

כן.נפשי תערוג

נכון לכרגע השכר הצפוי לי בהנחה אפסיק להפקיד לפנסיה (עם רווח ממוצע של 3.5 אחוז בערך) הוא כ70% מהנטו שלי כרגע


בהנחה ויש לי כ30 שנות הפקדה נוספות

הממוצע שאקבל יהיה בערך כמו השכר שלי ערב יציאה לפנסיה. אולי מעט יותר 

חשבת על האינפלציה?אריק מהדרום
כןנפשי תערוג

זה מחושב כ5.5% רווח ממוצע עבור 30 שנה

וניקוי 1.8 בערך עבור אינפלציה

לאל המשוגע היחידי

יש לי עוד כמה שנים עד שזה יהיה רלוונטי,

ועוד 48 שנה עד שאני יצא בפועל לפנסיה.

בדוח השנתי הקצבה הצפויה היא ללא הפקדות עתידיותכלכלן

אם ממשיכים להפקיד- הקצבה צפויה לגדול.

אבל, הקצבה הצפויה היא בשקלים היום, בלי חישוב האינפלציה. זאת אומרת, נניח אדם שמרוויח 10,000, היום בן 30, והקצבה הצפויה שכתובה לו היא 7500. עוד 37 שנים 7500 יכול להיות שווה חצי מהסכום היום..

צריך לזכור גם: לפעמים יש הפסקות בהפקדה בגלל שלא עובדים. (עשירונים תחתונים בערך 25% הפסקות, גבוהים 5%-10% הפסקות בהפקדה ביחס לתקופת החיסכון) וגם, בהנחה שלא מושכים פיצויים. אם מושכים, הקצבה תהיה נמוכה משמעותית..

לא הייתי מודאג מהאינפלציהפשוט אני..אחרונה

הרי הכסף מושקע בשוק ההון, והתשואה השנתית הממוצעת של שוק ההון גדלה ביחד עם האינפלציה

כמה אתם מרוויחים?אריק מהדרום
הי! מעולם לא ממש עזבתי... (-:אני77

היי, אשמח להתייעצותלך ירושלים

אני רוצה להוריד קצת אחוזי משרה שנה הבאה, שהמשמעות של זה היא שאולי יהיה פחות כסף להפריש לחיסכון.

אשמח אם מישהו יכול להגיד לי אם מצבנו הכלכלי מאפשר את זה בקלות.

 

המצב הוא כזה - ב"ה נשואים עם שלושה ילדים (שואפים למשפחה יחסית גדולה בעז"ה).

 

יש דירה בשווי כ-3.5 מ'. רוצים עוד כשנה למכור אותה ולקנות דירה אחרת שעשויה לעלות יותר (ועשויה גם לעלות פחות בעז"ה... לא יודעים כמה.)

בנוסף אליה יש כ-900 א"ש, שחלקם מושקעים לעתיד (חתונות וכו'), חלקם מושקעים סתם, וחלקם לא מושקעים.

 

ב"ה סבים וסבתות אמידים מאוד, אז בעתיד הרחוק (עד 120!) צפויות כנראה אי אלו ירושות.

 

אני מרגישה שמצבנו הכלכלי טוב, ועדיין מרגישה צורך לעבוד קשה ולחסוך,

אבל רוצה קצת יותר נחת בחיים,

אז אשמח אם המבינים פה יוכלו להגיד לי אם לדעתם אפשר כרגע להפסיק לחסוך.

 

תודה!!

 

כמה כסף נזיל יש לך?אריק מהדרום

בלי קשר לנכסים, אפשר להפסיק לחסוך לתקופה מסויימת לא זו הבעיה.

הורדת אחוזי משרה זה משהו שתצטרכו להתמודד איתו כנראה מספר חודשים עד שתגיעו לאיזון, מתוך 900 אלף שאמרת כמה מזה את יכולה למשוך לעו"ש מייד (כלומר כמה כסף נזיל יש לך) בנזק וקנסות מינימליים? 

כרגע יש בעו"ש כ-70 א"שלך ירושלים

מתלבטים כמה להכניס לחיסכון

אפשר וכדאי להכניס לחיסכון נזילאריק מהדרום

כמו קרן כספית, מקמ או אגח מדינה.

כמה אתם מוציאים בחודש ממוצע?

כ-20 אלף,לך ירושלים

אבל זה כולל גם שכירות וגם משכנתא (שמכוסה + מהשכ"ד של השוכרים שלנו).

וזה כולל גם איזשהו טיפול רפואי די יקר שבעז"ה יפחת מתישהו.

נראה שזה יספיק לכם לתקופה הזו.אריק מהדרום
אנחנו משאירים בעושעדיין טרייהאחרונה
סכום ככה שבתאריך הכי ריק בחודש (אחרי כל ההורדות) ישארו 2/3 הוצאות חודשיות למקרה של חודש עם חריגה מהרגיל. תחשבו כמה נוח לכם שישאר בחשבון. מעבר לזה כל כסף נוסף עובר או לקרן כספית (אם יש צורך בעוד כסף נזיל) או להשקעות.
השאלה מה זה תקופה מסוימת. שנה? שנתיים? חמש?לך ירושלים
זה לבחירתכםאריק מהדרום
נכון, השאלה כמה לדעתך אפשר בקלות לפי מצבנו.לך ירושלים
מבחינת הון ונכסים לא נראה שיש לכם מה לחשושאריק מהדרום

אתם נראים יציבים בתמונה הכללית.

אבל אם תרצו לקנות נכס יקר יותר יתכן וכדאי להעזר באיש מקצוע לתוכנית פעולה.

נשמע שאתם מסודרים יפה ב"הזיויק
לא אמרת כמה יורשים יש
אם הורדת אחוזי המשרה124816
תגרום לכם לחסוך פחות כרגע, אך לא תדרוש צמצום כלכלי נוסף, אז לדעתי, שווה להוריד.

תתייחסו לזה כמו קניה, אתם קונים לכם זמן נוסף שיאפשר לכם יותר נחת לך ולילדים.


לא יודעת במה את עובדת, אבל אם את מורידה אחוזי משרה כדאי לוודא שבאמת יורד לך עומס בעבודה בהתאם.


לי נשמע לפי התיאור שלך, שמצבכם הכלכלי טוב מאוד.

נקודה מעניינת על פינוי בינויכלביא ישאג

שמתי לב לדבר מעניין. בדור האחרון היה גל של מלווי משקיעים שמכרו לאנשים הבטחות על פינוי בינוי, וככה באמת משקיעים הרוויחו הרבה כסף..

אין סוד שעכשיו יש ירידת מחירים משמעותית וקושי במכירה. אבל הדבר המעניין שנובע מזה, זה שהמלון פרוייקטים של פינוי בינוי נתקעים וגם מתבטלים על רווח היזמי. עד היום מה היה, יזמים היו מקדמים פינוי בינוי כי הם בנו גם על הרווח המגולם, וגם על עליית מחירים שתגדיל להם את הרווח. כל זה לא רלוונטי יותר..

זה נתון, יש על זה המון כתבות באינטרנט, מוזמנים לפתוח ולקרוא.

הנקודה שאנחנו מפספסים היא שאורגינל יש עדיין אנשים שקונים דירות דלוחות בפריפריה כי הם בונים על זה שיהיה פינוי בינוי, עוד לפני שהכל מתחיל, או אפילו אחרי השלבים הראשונים קורים..

גיסי למשל קנה עכשיו דירה בפריפריה צפונית, כאשר כל מה שהוא מתכנן להרויח עליה זה על פינוי בינוי ועליית ערך.

אז שימו לב, מה שהיה הוא לא מה שיהיה.. לא בפינוי בינוי, ומי יודע אם לא גם בעליית ערך. כי כל הבועה מתנפצת לבסוף, היכולת הכלכלית של משקי הבית בישראל

אגבכלביא ישאג

גם אני קניתי דירה לאחרונה, וגם אני בונה על הפינוי בינוי.. שבהחלט לא בטוח שיקרה ;)

אבל אני קניתי בעיר שהיא 30 דק מהמרכז, והמחירים בה לא מטורפים, ככה שאני מאמין שהעסקה תהיה טובה בכל מקרה..

אבל אם מישהו אחד אני אצליח להציל מהנהירה העיוורת אחרי "פינוי בינוי" את שלי עשיתי

פינוי בינוי זה לא משהו שכדאי לבנות עליו אף פעםנפשי תערוג
פינוי בינוי אומר בעצם שהבעלים מקבל דירה + חדרמשה

ומרפסת, וחניה, ומעלית.

מי שמממן את זה זה מי שקונה את הדירות החדשות במתחם שצריך לשלם את העלויות של כולם. אם מחיר הדירה החדשה לא גבוה מספיק לא יהיה פינוי בינוי. כמה פשוט.

אגב, זה תלוי באיזו עירמשהאחרונה

מקובל לתת מכפילים של לפחות פי 3. כלומר 3 קומות נהיות 9. 4 נהיות 12. אחרת זה לא כלכלי לבנות.

במקומות כמו לוד צריך לתת מכפיל של 5. זה שיקול בעיניי לרעה כי יש הרבה אנשים שלא רוצים לגור בבתים שיש בהם כל כך הרבה דיירים.

ירידה מרשימה בגירעוןאריק מהדרום
שפל של שנתיים וחצי בגירעון: ירד ביוני ל-3.3% מהתוצר https://share.google/y3UL898T9HFgAHfIn
מה כל כך מרשים?מי האיש? הח"ח!

שההייטקיסטים הצליחו לתמרן ולגייס מיליארדים באופן אישי, פרטי ועצמאי, בין מילואים בעזה פעם אחר פעם (וגם בלבנון וגם בסוריה וגם ביהודה ושומרון), לבין קריסת הדולר, לבין מצבי מלחמה וסגירת מערכת החינוך לילדים בגלל שדחוף פוליטית להילחם באיראן, לבין נטל המס וגובה הריבית (ושדירוג האשראי לא הועלה חזרה גם בזמן הפסקת אש, למרות הבטחותיו הנפוחות כאוויר של שר האוצר), לבין הרעילות הפוליטית והחברתית המתפוצצת, לבין השתמטות והתחמקות של "שותפים טבעיים"?

חיבור יפיפה של הבליםנקדימון
מה לא נכון?מי האיש? הח"ח!
אנסה לענותJochaSchwartz

א. ייתכן  והכל נכון, זה לא סותר את העובדה החיובית שהמדינה מקטינה גירעון - בין היתר בזכות התנהלות שלה.

ב. אתמקד לרגע ב"הייטקיסט שגייס באופן פרטי": אין דבר כזה. הוא פתח סטרטאפ במדינה עם כללים, גייס כסף בתעשייה עם חוקי מס, גייס עובדים,במדינה פה ועוד,ועוד. אה, וברגע שהדולר קצת ירד פתח בצווחת יללה "תעזרו לי". זה לא,בא לזלזל בו - אבל למדינה סביבו יש חלק בהצלחתו.

אבל מה המדינה כמדינה עשתה לשם כך?ארץ השוקולד

מי ביקש שיעזרו כשהדולר ירד?

ומתי המדינה התערבה בשלושת השנים האחרונות בשער הדולר?

בצלאל כינס את הבכירים בשביל הרושם.מי האיש? הח"ח!

ממשרד האוצר ומהמגזר הפרטי בעיקר בהקשר התוכנה. אבל לא היו שום תוצאות אמיתיות, בעיקר כי משרד האוצר אכן לא יכול לסייע. אין היגיון שמדינה שמתנהלת בשקלים תגבה מס באופן משתנה, פעם בשקל ופעם בדולר, לפי המטבע שידו על התחתונה מפני כוחות השוק.

אבל לספר בקול תרועה ש"הגירעון צומצם" זה לקפוץ באוויר ולהתגלגל כליצן בחצר הארמון מרוב שמחה שתיקנו נדנדה לנסיכה, כשמאחורי הגב עולה אש מהצריחים. כי למרות החגיגות, שמענו כבר ש"הצמיחה לא תספיק, יהיה צורך להעלות מיסים" (נגיד בנק ישראל, חפשו ברשת), וששר האוצר רותח ומתפוצץ כי הדרג המקצועי במשרדו - לטענתו מאחורי גבו, כאילו שאובייקטיבית זה מה שחשוב - הוציא התראה נגד "חוק היסוד" המגוחך החדש, והיא ש"לא יהיה מנוס מהעלאת מיסים" (חפשו הכל ברשת). רק כי לא נוח פוליטית שמשמיעים את האמת, הוא מתנהל כמו ילד בכיין וצורח שאין מה להקשיב לאנשי מקצוע.

המון ביקשוב,ובנק ישראל התערב כמה פעמים בתקופה האחרJochaSchwartz
1.

אשמח לדוגמאות של התערבות בנק ישראל לאחרונהארץ השוקולד
מעניין, תודהארץ השוקולד

לא הכרתי שעשו זאת

ועם כל זאת שר האוצר משתוקק להעיף את הנגידמי האיש? הח"ח!

וכמובן לחסל את עצמאות הבנק המרכזי, שהחזקתו הבלעדית בכלי העבודה של קביעת גובה הריבית מרתיח את חבר הכנסת, הפוליטיקאי האינטרסנט, שגם מנהל את משרד האוצר, כאילו שזה הגיוני שמדיניות הכספים תהיה עניין פוליטי במדינה שיציבות וחוסן כלכלי הם קריטיים לעצם קיומה בכל רגע. בטח שזה מקפיץ את הפיוזים של השר שנגיד הבנק מעז להשמיע דבר אמת, שלמרות חגיגת "צמצום" הגירעון, הצפי הברור להמשך מאזן תשלומים של ישראל (ולא חלילה חדלות פירעון או קריסה בסגנון תורכיה) יחייב העלאת מיסים. לכן ראשית, בנק ישראל מתערב לא מהסיבות ששר האוצר היה רוצה, ושנית, כל עוד עצמאות הבנק המרכזי קיימת הוא ממש אבל ממש לא יהיה שם רק כדי לכסות את כשלי הדרג הפוליטי בשבתו כמורה דרך כושל והרסני במסגרת החלטות ממשלה וזרוע מבצעת.

המדינה מקטינה גירעון "בזכות ההתנהלות"?!מי האיש? הח"ח!

אתה רציני?!

הגירעון עלה וזינק לשמיים בראש ובראשונה עקב הפעילויות הצבאיות היזומות, לאמור לא הדיפת העזתים עד מוצאי השבת השחורה, אלא הפלישות לעזה, ללבנון ולשטח סוריה והפלישות האוויריות לאיראן. בכל הזירות האלו, אדם רציני וכנה - להבדיל מפוליטרוקים ושופרות תעמולה - יודה שהעניין לא תם ולא נשלם, וזה אך ורק עקב לחץ בין לאומי ובראש ובראשונה של האמריקאים ידידינו הטובים. לאמור, ירידת הגירעון עם תום הלחימה והפסקות האש, בעזה, בלבנון, באיראן, היא לא "בזכות ההתנהלות שלה", אלא עקב דיקטאט "שהמדינה" נכנעה לו בחירוק שיניים ובידיעה שזה עלול להיות אסון גמור, בטח ובטח כשמדובר בהמשך התקיימות משטר טהרן.
אתה מאמין לעצמך כשאתה טוען שזה "בזכות ההתנהלות" ולא בגלל, במשמעות הכי שלילית והרת אסון של המילה?!
באמת?!


לגבי החלק בהצלחה וכדומה, אין שום הוכחה בדבריך שזה נכון, כי אסף רפפורט קם בבוקר ומעולם לא ביקש מאף אחד שיעזור לו לשכנע את גוגל שמגיע לו ולעסק שפתח 32 ביליון דולר, וזה אחרי שגוגל היתה משוכנעת שמגיע לו רק 23 ביליון.

וזה לא מרשים?ארץ השוקולד

מרשים שאותם עובדים הצליחו.

זה לא רק הייטקיסטים, אם כי יש להם אחוז נכבד בכך. בכל מקרה, זה מרשים שהאזרחים השיגו זאת וכל הכבוד לאזרחים שסייעו בכך.

אני באמת אופתע אם אתה לא מבין.מי האיש? הח"ח!

אם אדם הולך לקבלן ומבקש לרכוש ממנו דירה, והקבלן תוקע מחיר של 3 מיליון עבור הקובייה, והאדם מהנהן בחוסר מחשבה וחותם לו על זה, וכעבור שנתיים הוא חדל פירעון, האם הקבלן אמור לספוג את ההפרש בין מה שהאדם חתם שישלם לבין מה שיש ביכולתו לשלם? להשאיר את המפתחות אצל הרוכש ולומר לו בטלפון "הכל בסדר, עליי"? לקבוע בדיעבד שהמחיר הוא 2 מיליון?

הגירעון הוא קשיח. הוא נקבע מתוקף הפעלת שופלים במסגרת זירבוב עזה (הוצאה כספית עצומה). מתוקף הטסת חיילים לטהרן (הטייס הוא במקרה זה נהג טנק-קשר-טען-מט"ק מעופף, לא שום דבר אחר). מתוקף גיוס מילואימניקים במספרים של מאות אלפים (ימי מילואים, לא unique individuals), רבים מהם במשכורות אזרחיות גבוהות ביותר, שמתוכן נגזר תשלום המילואים. מתוקף הלוואת כחצי טריליון בריבית קצוצה עקב מצב דירוג האשראי (שבניגוד כמובן לטענת שר האוצר, הורד עקב כוונות החקיקה של ממשלת וכנסת ישראל ולא עקב מלחמה, שהרי הדירוג לא הוחזר גם בזמן הפסקת אש), שכבר עכשיו הזניק את החזרי החוב הישראליים במיליארדים לשנה. על התועלת או הרווח, או שמא החשש מאסון קטסטרופי, מהזנקת הגירעון הזה כהימור שתוצאותיו בספק, כבר הצבעתי בתגובה הזו:
המדינה מקטינה גירעון "בזכות ההתנהלות"?! - חיסכון השקעה וצריכה

אבל תהיה אשר תהיה הדעה בשאלת הצידוק להזנקת הגירעון, הרי שירידתו אירעה מפני גורמים חיצוניים לאמור, כפיית הסכמים והסדרים על הממשל של ישראל, בניגוד ברור לכוונות הישראליות ולמה שהוצג ככיוון הבטחוני הרצוי. לשאלת השתתפות האזרחים אין רלוונטיות בשום אופן, כי כאמור באנלוגיית הדירה לעיל, זה לא הצד הקשיח, אלא צד שאי אפשר לסמוך ולהסתמך עליו, אלא אם מכניסים למשוואה הכספית-כלכלית את רעיון כלכלת בעזרת השם של שר האוצר הנוכחי.
התפיסה שאני מציג היא שזה שיגעון מוחלט, ששום קבלן דירות או בעל עסק זוטר ככל שיהיה לא היה חותם עליו, אבל משום מה יש איזו תעמולה כאילו בניהול העסק שנקרא המדינה זה רעיון טוב.

קראת את מה שכתבתי?ארץ השוקולד
קראתי ועניתי לעניין.מי האיש? הח"ח!

משהו חסר?

כי לא ענית לענייןארץ השוקולד

אני דיברתי על האזרחים ואתה הלנת על החלטות הממשלה ופעילות הצבא 

והסברתי שמה שאתה מציין לא שייך.מי האיש? הח"ח!

משל הסוס והאוכל וכן הלאה.

לא שייך ל?ארץ השוקולד
אויש, נו.JochaSchwartzאחרונה

אני קורא את ההודעות שלך, ואני רואה מצד אחד אמונה יוקדת בצדקת טענתך - ויחד עם זאת גם בורות, וגם בילבול של מין בשאינו מינו. @אריק מהדרום פתח שרשור שהתייחס רק לשפל בגירעון הממשלתי, וקרא לזה "ירידה מרשימה". הא ותו לא.

 

תוכל להסביר לי למה "מצבי מלחמה וסגירת מערכת החינוך לילדים בגלל שדחוף פוליטית להילחם באיראן"  הופכים את הירידה לפחות מרשימה? זה זה בכלל קשור? האם מישהו רשם משהו בעד מערכת החינוך או הסיבות למלחמה באיראן?

האם אתה באמת ובתמים טוען שהירידה בגירעון הממשלתי היא (רק) בגלל "שההייטקיסטים הצליחו לתמרן ולגייס מיליארדים באופן אישי, פרטי ועצמאי", ושהיא לא קשורה להתנהלות הממשלה?! (אני שואל את זה למרות ש-כאמור- אף אחד בכלל לא טען שזה בגלל הממשלה. 

אתה ממשיך לטעון שזה לא הגיוני לחשוב "שמדיניות הכספים תהיה עניין פוליטי במדינה", שזו אמירה ברמת מופרכות עליונה, הרי חוק יסוד התקציב קובע באפון ברור, וטריווילאלי, שמדיניות הכספים היא עניין פוליטי שבסמכות הממשלה/הכנסת. אתה ממשיך ומלהג על סיבות שונות שלשיטתך גרמו להפסקת המלחמה - שוב, לא ברורה הרלוונטיות של זה לעניין.

ואז, סוף סוף! הודעה שלכאורה מתייחסת לגירעון ולסיבותיו: אוי לעיניים שכך רואות. שום התייחסות כלכלית לגובה הגירעון, למהלכים תקציביים שבוצעו - רק התייחסות לסיבות שלשיטתך בגללם המדינה עושה מהלכים כאלו או אחרים.

 

ועכשיו לטענתי המהותית, שאמורה להיות טריוויאלית:

ברור שמלחמה עצימה עולה יותר כסף.

גם היום - אנו במצב לחימה הרבה יותר יקר משהיה לפני מלחמת שמיני עצרת.

ממשלת ישראל לא מושלמת, אבל יעד הגירעון ב2022 היה על 3.5 - העובדה שתוך כדי מצב לחימה ארוך, הגירעון יותר קטן מהיעד שלפני המלחמה, הוא מרשים. 

זה לא אומר *כלום* על מה דעתי על המלחמה וניהולה, על הסיבות להפסקות אש או כל דבר אחר. אתה מוזמן לפתוח על זה פוסט נפרד (מוטב למצוא פורום מתאים לעניין).

 

ההתעקשות שלך לאורך השרשור להרחיב את הדיון לדברים לא קשורים, פשוט לא קשורה.

 

 

קניית דירה מול השקעה בשוק ההוןLavender

בטוחה שכבר שאלו כמה לפני...

כיום אני רווקה שמשתכרת סכום חביב בהחלט, מפרישה כל חודש לקרן השתלמות שפתחתי לעצמי.

ואחרי כל ההוצאות החודשיות, (הרבות לצערי) נשאר לי סכום פנוי של 6K לחודש בערך.

השאלה שלי היא אם מומלץ לי להשקיע בשוק ההון, כשתקוותי להינשא בשנה הקרובה בעז"ה (או בשנה שלאחר מכן) 

ואני מקווה לרכוש דירה סמוך לחתונה.

או להשקיע ברכישת דירה במיקום עם צפי לעליית ערך הדירה ופינוי בינוי בכללי.

מה ממליצים?

תודה על התגובה המושקעתLavender

התחברתי(:

כרטיס אשראי של חתול פיננסיפצל"פ

באמת אין מה להפסיד?

יש משהו שאני מפספס?

יש להם הטבות נחמדות זה נראה

אם אין שום עמלותנקדימון
אז ההפסד שיהיה הוא עצם קיומו של כרטיס אשראי נוסף מיותר. ככה נראה לי. 
ברור לך שישראכרט לא מחלקת כסף סתם מתוך נדיבות לבאריק מהדרוםאחרונה
מועדון צרכנים אחד מיני רבים, כרגע לא רואה בשורה גדולה במיוחד, הם נותנים לך כסף כדי שתוציא עוד כסף וכדי שתשלם להם את ריביות הפיגורים שלך וכדי לעקוב אחרי הוצאותיך ולקבל מידע על הרגלי הצרכנות שלך.

אולי יעניין אותך