דבר שני-אנחנו מסתכלים על זה הרבה פעמים כאילו יש את המעשים שלנו על ציר אחד והצרות שלנו על ציר שני.
למשל-אני שומר שבת כשהוא מטייל, אני לומד כשהוא רואה סרטים, ואני לא אוכל כשהוא מכייף עם טעמים שאף פעם לא טעמתי. מצד שני- אני חי ושמח, שמח גם בתוך הלב כשהוא מן הסתם פוגש את הריקנות של החיים קצת יותר ממני, אני עובד על המידות ופעיל שלום כשהוא מנסה רק לשמור על שקט ולפעמים מתעצבן על החברים שלו בגלל שטויות, אני מקדם את החברה אל הברכות שה' הבטיח לעם ישראל שיזכו בבנים, שיסורו מהם המחלות, שלא ירעבו, שיהיה להם שפע וברכה בכל תחום ונושא, בזמן שהוא מרחיק את החברה מהמקום הזה. (ואמנם זה לא בהכרח משפיע עלי ישירות, עם כי סטטיסטית-ככל שהחברה תתקרב אל המעלה הזו זה ישפיע גם עלי.)
אנחנו רגילים לראות את זה כשני מישורים נפרדים-כאילו העולם/המידות/השמחה שבתוכנו הם נתון, ועכשיו אנחנו יכולים לבחור בין להנות לבין להשקיע בקיום מצוות. אבל זה לא נכון העולם הוא לא נתון קבוע. העולם יכול לרדת לשפלות נוראית ולעלות למעלות עצומות, בשפע שבו, במוסר שבו, בקדושה שלו, והכל תלוי במעשים הקטנים שלנו.
זה כמו לקנא באדם עצלן שבמקרה יש לו הרבה כסף. א'-הכסף עשוי להיגמר במוקדם או במאוחר, ב'-עצלות מכניסה את האדם לדיכאון, עבודה מכניסה את האדם לשמחה (ואגב, לפעמים גם עודף הנאה מכניס את האדם למצב של עייפות וחוסר חשק לעבודה שמביא לדיכאון גם כן), ג'- במאזן החברתי הכללי הוא אוכל ומתבזבז כשאני יוצר ומוסיף חיים, ד'- (סוג של הצד הרוחני של ג'
לא נבראנו בשביל להתבטל, נבראנו בשביל להתקדם, לעובדה ולשומרה.
והוספה חשובה-אני חושב שבאמת חשוב להכניס גם הנאות לחיים (ואפילו אפשר לשלב את זה יפה בכל מיני אירועים כמו שבתות וחגים), כמובן שבצורה מאוזנת ולא מופרזת. ואני מדבר גם על הנאה של אירועים חברתיים, גם על מנוחה ושינה, גם על אכילה ושתיה, על טיולים, וכו'.