סתם, שאלו אותי כמה פעמים על גידול פיאות, וגם אני רואה שיש הרבה בלבולים בזה...
אז החלטתי לכתוב-
יש איסור דאורייתא [לבנים] לגלח את פיאת הראש.
לכן, יש להאיר שיעור שהוא "כדי לכוף שערה לשרשה" שהוא כ5 מ"מ, מכיוון שהיום המכונות מכוונות בכפולות של 3 יש להסתפר על לא פחות מ2 היינו 6 מ"מ, באיזור הפיאות.
ישנה מח' שו"ע רמ"א לגבי גודל מקום השיער שנקרא פיאות, אם ממפרץ עליון או ממפרץ תחתון.
רמ"א סובר- מפרץ עליון (מה"שפיץ של המצח")
ומרן סובר- ממפרץ תחתון. כל זאת עד החלק הגבוה של איזור השיער שמאחורי האוזן.
וכתבו הרבה פוסקים שיש אף לספרדים להחמיר כרמ"א ולא לגלח את השיער מ"מפרץ עליון".
הגרז"ן הורה בישיבה בה למדתי מפורשות שהמנהג הוא גם לא לגלח את השיער לכדי "מרובע" בערך.
(תרשים הסבר- די השקעתי... בערך-
)
(
- זה יותר נכון אצל הספרדים נראלי, הקו התחתון...)
בכ"א, כל זה מצד מצות לא תעשה שלא לגלח פיאת הראש.
כמו"כ. נהגו האשכנזים זה מכבר מאות שנים לגדל את פיאת ראשם ששערותיה תהיינה ארוכות.
אצל הספרדים אמנם לא נהגו כן, ובאמת בעל הבן איש חי (כמדומני בספרו מקור חיים) מוכיח על זה (משהו בסגנון ה" ראוי שתהיינה פיאות עבות וגסות, לא דורש כמו האשכנזים, אבל לא כעשב של פתח הבית")
ואמנם! כידוע, תנועת המוסר התפצלה לג' שיטות- קלם, סלובדוקה ונובאהרדוק בשיטת ישיבת סלובודקה, (כיום, ישיבת "חברון") הדגש הוא גדלות האדם, האדם כבחיר הבריאה וכו'. ולכן גם האופנה היתה בהתאם, הם דרשו מהתלמידים להיות הכי באופנה עם הלבוש הנאה ביותר וכו' קיצור, מטופחים כאלו.
ישיבת נובהרדוק קרסה לגמרי ולא נשאר היום זכר לשיטתה בעולם הישיבות (אולי שלומבא.... ) שיטתם היתה הפוכה משיטת סלובודקה- האדם הוא בזוי וכו'.
ומה שממש התפשט בעולם הישיבות (הליטאי לפחות) זו שיטת סלובודקא.
חלק מהעניין האופנתי שדברנו זה אי- גידול הפיאות, וכך התופעה צברה תאוצה גם בקרב האשכנזים. נשוב לדבר על זה בהמשך.
מקור המנהג מבחינה הלכתית לא ברור. שכן אף אם יאמרו שזו חומרא באיסור גילוח פאת הראש- לא מצינו חומרות באיסורים, היינו ב"לא תעשה" מצינו סייגים, ואולי זה סייג מסויים שלא לקרב שום דבר שאפי' כעין תער לאיזור הפיאות, אך לא כך התייחסו לזה הפוסקים שאני ראיתי..
כן יש לומר, העניין שבו מדבר ה"בן איש חי" למה לגדלם דוקא לכדי "עבות וגסות" כלה"ק. והוא- מראה יהודי, אין זה עניין של מה בכך, קוד הלבוש היהודי מורכב מכמה עניינים, צניעות הגוף, צניעות הלבוש (צבעים עזים לעומת צבעים המורים על ענוה ושפלות וכד') וכמו כן גם סביב מצוות התורה בנוגע למראינו, אלו מנהגי ישראל.
אמרו על אבותינו שיצאו ממצרים מפני שלא שינו את לבושיהן, צביון העם נמדד גם באופנה שלו, ובזה ששמרו על טיפוח מראה שונה משל הגויים- זכו להגאל.
בעצם- עניין של היכר., מנהג ישראל לגבי פיאות הוא מנהג של היכר בחזות היהודי, (כמובן שזה סביב, ומבוסס על המצוה שלא לגלח אבל העניין הוא היכר.)
וכמו שאמר הרצי"ה שהזקן הוא "שלימות המראה היהודי" (זה מצטרף לעוד עניין שהציגו בעצם המראה של המגולח- איסור לא יילבש, אבל לא נכנס לזה עכשיו)
כן אומר גם הבן איש חי שהפיאות הם כ"שני עדים" על היות האדם יהודי, (יש לו סיפור-משל על יהודי ש"הביא שני עדים" לפחה שחשד שהוא נוצרי ורצה להורגו מפני שאינו מאמין ביחוד, אז הוא הציג את הפיאות, הפחה שועשע ותלה על פיאותיו כל מיני תכשיטים.).
נחזור לסלובודקה, סלובודקה קבלו ביקורת מכמה צדדים על העניין הזה של הפגיעה במראה היהודי.
בין אלו שלא נחה דעתם מהפגיעה הזו במראה היהודי היה מרן הרב קוק זצ"ל. אע"פ שגם בישיבה המרכזית העולמית דאז- כמעט כולם היו מגולחי זקן, דעת הרב לא היתה נוחה מזה...
והנה סיפור מזעזע מופיע ב"לשלושה באלול" המורחב (ק"נ)-
אחר הטבח הנוראי בשנת תרפ"ט בישיבת חברון (סלובודקה לשעבר) בו נהרגו בחורים רבים ודם נשפך כמים. הודיעו זאת למרן הרב. ומרן הרב בכה ואמר 'אולי זה משום שגלחו את זקנם וגדלו את בלוריותיהם'.
ע"כ
א"כ, מנהג גידול הפיאות, שנפוץ אצל האשכנזים זה מאות בשנים וכיום משתמר בעיקר בקרב החסידים, ואילו אצל הליטאים הוא משתכח לצערנו אט אט. כמו גם גידול הזקן מהוה מראה יהודי.
לכן- ספרדים לא נהגו בו אך הבן איש חי כתב כן לנהוג. ואני ראיתי בשו"ת SMS לא מזמן ששאלו את הרב שמואל אליהו שליט"א בעניין גידול פיאות לספרדי והוא הביא שאצל הספרדים לא נהגו כן ולא הביא את דברי הבן איש חי אע"פ שהוא כידוע כשיטתו של אביו שמקבלים את דעת הבן איש חי. וכן אביו, הגר"מ אליהו זצ"ל זיע"א לא גידל את פיאותיו. אך הוסיף ואמר הרב שמואל אליהו יבדלחט"א שמי שיוסיף לא הדבר להסתובב עם מראה המוכיח שהוא נדבק לדרך היהדות כמראה הפיאות, יראת שמים- מומלץ לגדל לאיזו תקופה, כגון לצבא.
אשכנזים- אני יודע שאצל הליטאים כבר לא כ"כ נוהגים אצל אלו ההולכים לפי החזו"א מקפידים על זה וכן שמעתי מכמה מחבריי שהיו אצל הרה"ג כת"ר מרן רבי חיים קנייבסקי שליט"א שהוא מעודד אף להעביר את הפיאות קדימה ומי שמגיע אליו עם פיאות מאחוריה- הרב בעצמו מעביר לו אותם קדימה, ג"כ שלא להתבייש במראה היהודי.
וכן החסידים נהגו במנהג הפיאות בהמון חצרות (אמנם יש כמה חצרות שלא נהגו ונהגו כמו הליטאים פיאות דקות מאחורי האזניים שלא יוצאות מאורך האוזן)
ובכל התמונות וציורים של גדולי יהדות אירופה עד לפני 50 שנה- רואים בפירוש שהיו להם פיאות עבות וגסות.
(תמונת מורנו הנצי"ב מוולוז'ין-
לדוגמא)
וכן בקהילות תימן לי ידוע שנהגו ונשאיר את ההסבר בקהילות קדש אלו לחברינו נגרינסקי.
לסיכום- אני חושב שיש לחלק בין אשכנזי לספרדי
אשכנזים- ראוי ונכון לגדל פיאות ארוכות (מסודרות, אמנם. אין להיראות מוזנח. ות"ח עם רבב בבגדו וכו'..) אמנם אין איסור בלקצרם עד 5 מ"מ.
ספרדים- לא נהגו בכך, והמהדר לגדל את פיאותיו- תבוא עליו ברכתו של הרי"ח הטוב הבן איש חי.
תימנים- לכא' גם ראוי לגדל את פיאותיהם.
לי אישית יש פיאות מהחלק שאסור מדא' לאשכנזים לגלח באורך ובשאר הראש אני מסתפר מדי פעם על לא פחות מ6 מ"מ. נכון לעכשיו.
בברכת שנזכה ל"תרומננה קרנות צדיק"
ול"וראו כל עמי הארץ כי שם ד' נקרא עליך"
.