בעקבות זה אני - צעירים מעל עשרים:
קודם כל אסור לשמוע ללשון הרע.
ושנית:
אני גדלתי קצת בתוך החברה החרדית. ואני אומר לכם: הדימוי שיש לרוב האנשים על החרדים - הוא פשוט דימוי מוטעה לחלוטין! אבל לחלוטין!
אני לא מומחה בהסברה, אבל אתם צריכים להבין שאתם פשוט לא מבינים את החברה החרדית. בחיים לא דיברתם איתם, בחיים לא עשיתם איתם דברים. אתם לא מבינים אותם! הם שונים ממה שאתם חושבים. זה אולי קשה לכם להתחבר אליהם. גם לא כל החברה החרדית היא מקשה אחת: יש חרדים כאלה וחרדים אחרים. חרדים נחמדים וכאלה שפחות. יש חרדיויות שונות (פלגים שונים, רשמיים ולא רשמיים). איך הם כתבו על קיר בפאתי העיר? "בני ברק - עיר שהיא עולם".
אבל יותר מכל זה. אתם לא מבינים כמה -טוב- יש בחברה החרדית. גם ודווקא הרבה - טוב של בין אדם לחבירו. אני כתבתי כאן פעם ופעמיים על משבר שעברתי. ואתם יודעים מה? המשבר התחיל בזמן שלמדתי במוסד חרדי. וכמובן, כשהתרחש משבר, מי אשם? החרדים! אלא מי? לאחרונה אמר לי מכר של המשפחה, מה שכנראה שמע מההורים שלי לפני 15 שנה - "היה לך רע שם ולא רצית לספר, ולכן לא ידעו". הוא אמר את זה כמסיח לפי תומו. אבל זה שקר! היה לי שם הכי טוב בעולם! וזה מה שאמרתי תמיד. המשבר לא קשור אליהם. ודאי לא בקשר של "היה לו רע שם ולכן נהיה לו קשה".אלא מה? יש דעות פוליטיות, ואם החרדים הם רעים, אז בטח הם אשמים. ואתם יודעים מה? אם לא היו מאשימים אותם, אלא מקשיבים לי - המשבר לא היה גדל. המשבר היה נגמר באבחת לשון, ומפתח עולם חדש של תובנות והבנות. אבל אף אחד לא רוצה להקשיב. לא אז ולא היום. כולם עסוקים בלהאשים את החרדים בכל הבעיות של העולם. ואחר כך כמובן גם אותי. מבלי לנסות להידבר איתי. כי אני פשוט שפוט של החרדים, אז אין טעם להידבר איתי. ואני אומר לכם: מי שאי אפשר להידבר איתו זה אתם! לא אני ולא החרדים - אתם!
ולא רק זה. לדעתי, אם החברה שלנו לא תדע להסתדר עם החרדים - היא תיקלע למשברים מאוד לא פשוטים. מאוד לא פשוטים. ואתם לא מבינים כמה יש -ללמוד- ב-חברה החרדית, ומ-החברה החרדית. המון. פשוט המון. פשוט המון. אבל אף אחד לא רוצה.
אתם יודעים מה? אנשי מקצוע העוסקים בנושאים הנוגעים לנפש יודעים - רגש - חברות - קשר בין אנשים - איננו צומח מעצמו (תקראו למשל את "כיצד תרכוש ידידים והשפעה" - ספר שתמיד היה אהוב על חרדים). הוא דורש מאמץ - והרבה. זה "עבודה". "עבודה" של ממש. מי שלא יבין את זה - לא יצליח ללמוד את החברה החרדית - שהיא כולה מבוססת על העיקרון הזה. וזה מלבד שסתם זה יעזור לאדם להתפתח. אבל החרדים יודעים לבנות את זה ביחס לכל העולם. מי שלא יתחבר לעיקרון הזה - קודם כל לא יבין את החברה החרדית, אבל שנית יש לשאול אם בכלל יצליח לפתח 'גדלות' בלי הבנה שהעולם החרדי מכיל פוטנציאל עצום בעניין הזה. בחברה הדתית לאומית מדברים כל הזמן על 'גודל' ודברים 'גדולים'. נכון. יש גודל. יש גודל אלוקי. יש הרבה גדלות. אבל מי שרוצה לראות 'גדלות האדם' - אני אומר לכם - מי בראש? החברה החרדית בראש! מי שלא יבין את זה... חראם עליו...
סוף נאום
להתעורר!