בס"ד עוצמה פנימית.
אתגר המחנך.
אברהם אבינו, אבי האומה נתנסה בעשרה ניסיונות. כאשר מתייחסים לפרשה שלנו לציווי "לך לך" שואלים המפרשים מה הקושי פה, הבורא מבקש ממך ישירות ואף אומר לך "ואעשך לגוי גדול".
נאמרו תירוצים שונים, ושמעתי מראש הישיבה הרב נחום נריה בשם אביו הרב משה צבי נריה, שניסיונו של אברהם הוא בכך שאברהם היה מחנך כפי שכתוב בפסוקים "וַיִּקַּח אַבְרָם אֶת שָׂרַי...וְאֶת הַנֶּפֶשׁ אֲשֶׁר עָשׂוּ בְחָרָן..." אברהם כבר בחרן עסק בהחזרת נפשות בחינוך, וכמו שכל מחנך יודע האתגר של החינוך הוא כאשר אתה צריך לשחרר ולתת לילד לגדול בעצמו.
ואני חושב שבאמת אם נסתכל על המשך נוכל לראות כיצד באמת אברהם התמודד עם הניסיון הזה.
~~~הרחבות~~~
חינוך מרחוק, אבי האומה.
"וַיַּעֲבֹר אַבְרָם בָּאָרֶץ עַד מְקוֹם שְׁכֶם עַד אֵלוֹן מוֹרֶה..." פסוק זה מתאר את המקומות שבהם בעצם עזבו אנשי חרן את אברהם אבינו, מכיוון שעד אז היה כתוב בלשון רבים "וַיָּבֹאוּ אַרְצָה כְּנָעַן ", ופסוק זה מתחיל ויעבר אברם.מכיוון שזה שלב הפרידה הסופי נסתכל בו יותר לעומק, הנועם אלימלך שואל מה זה "מקום שכם" היה צריך לומר "עד שכם.." מפה עד לפה. ואכן הנועם אלימלך מפרש את העניין מצד העניין הרוחני של המקומות.
מקום שכם, זה כפי שבירך יעקב את יששכר "ויט שכמו לסבול" להתעמק ולהתאמץ בלימוד, ואלוני מורה, להורות ולהבין כל ענף של האלון, של עץ החיים היא התורה והמצוות.
אם נחזור אלינו, נראה לי שאפשר להגיד שכן זה בחינוך, המחנך וההורה חוששים מלשחרר את הילדים, מכיוון שהם יודעים מה זה מקום שכם, מה זה "ויט שכמו לסבול" כמה מאמץ צריך כדי להיכנס לישיבה, לצבא, לחיי נישואין וכו'. זה החלק הראשון הקושי לשחרר, אך ממשיך אברהם ורואה עד אלון מורה, כן השחרור הזה כדאי, הוא מביא לאלון מורה, להורת ולחבר את המצוות לתורה, המאמץ והעמל בתורה ובחיים מאפשר גם לחניך להיות מורה.
לסיום נראה לי אפשר גם לקשר את זה לסוף הפרשה ולשינוי שמו של אברהם מ"אברם לאברהם" שכן כפי שמובא מבעל התניא יש קשר בין הפסוקים הראשונים לאחרונים בפרשה, ואברם עובר תהליך שבו הוא לומד לא רק לחנך, ולעזור, אלא להיות אברהם, אב להמון גווים, ללמד גם איך להטות את השכם לסבול ולגדול בעצמנו.
שנזכה לדעת ללמוד ולגדול מהקשיים, לתת מקום לתהליך החינוך השלם, שכולל בתוכו גם מעט הליכה ומאמץ ונזכה גם לפירות ולהבנת האלון של התורה והחיים.
שבת שלום ומבורך מאיתו יתברך!!
פרשת לך לך