איסור הזכרת שם שמים לבטלה - תובנה קטנהבן מערבא

אני קורא עכשיו ספר ממש מעניין שנקרא 'גלגולי לשון' (מאת גיא דויטשר, על שפות העולם מכל מיני היבטים, כאמור מעניין מאוד, אבל נקודת המוצא שלו היא לא של אדם מאמין, קחו בחשבון)

הגעתי לפסקה שהולידה אצלי תובנה מסוימת, ובסה"כ רציתי לשתף. הקטע שהגעתי אליו עוסק בתהליכי האינפלציה שגורמים לשחיקה במשמעותם של מילים וביטויים בשפה (למשל, כשמשתמשים במילה 'אסון' לתיאור מבחן לא מוצלח או תקרית לא נעימה, אז אמנם בטווח הקצר זה עושה את העבודה ומדגיש את הכוונה, אבל לטווח הארוך זה שוחק את העוצמה שבמילה הזאת, דוגמא נוספת היא כמובן השימוש התכוף בתארי שבח כמו הרה"ג שליט"א שכבר לא עושה רושם ואיבד מהאמינות שלו).

הוא כותב שם טענה שהיא לא עמוקה מאוד אבל בהחלט נכונה:" עוצמת משמעותה של מילה תלויה בייחודה, ככל שאנו שומעים מילה פעמים רבות יותר, ובהקשרים רחבים יותר, כך היא עושה עלינו פחות רושם".

וכשקראתי את זה, חשבתי שזה בדיוק העניין של איסור הזכרת שם שמיים לבטלה. אישית, תמיד תפסתי את זה כאסור "בגלל שזה קדוש" בצורה סתומה משהו, בלי לחשוב למה, אבל פתאום הבנתי שתכלית האיסור הזה היא בדיוק למנוע מצב כזה של שחיקה וכתוצאה מכך זילות ברושם ששם ה' אמור לעורר אצל האדם. ואולי זה יכול להסביר את דברי הגמרא בבבלי בנדרים (ז ע"ב) "שכל מקום שהזכרת השם מצויה, שם עניות מצויה", שזה מידה כנגד מידה, ירידה בערך של שם ה', גורמת לירידה בערך הכלכלי של האדם.

זהו, רק תובנה קטנה שרציתי לשתף בה. 

שכויחגמני
לא נראה לי זה נכון. 1. גם אם כל העולם ח"ו יהיו רגילים בהזכרתחסדי הים
ה', עדיין יהיה לך את האיסור להזכיר שם שמים לבטלה עם כל חומרתו.

2. יש מצווה להזכיר את שם ה' בברכות ותפילה וקריאת פסוקים, ואולי גם דרך לימוד (יעב"ץ ח"א פא), וכשנשבעים בצורה טובה- "ובשמו תשבע", ומעיקר הדין כשהאדם נפגש עם חבריו ומברכם בשם (ברכות ט, ה).
חז"ל אפילו שיבחו את יעקב ויוסף הצדיק ששם שמים 'שגור' בפיהם.
הקיצור, אין בעיה להזכיר את שם ה' הרבה ושיהיה שגור בפינו, רק צריך שזה בצורה טובה.
כן נראה לי זה נכון.בן מערבא

1. זאת לא טענה בכלל. וכי מאחר שיש זילות שלו חלילה יש הוה אמינא להמשיך בזילות הזאת ? מי שאכל שום וריחו נודף יוסיף ויאכל שום ?

2. זאת טענה טובה, אבל היא לא סותרת את מה שאמרתי אלא דווקא מחזקת. אדרבא, כשהדברים נעשים במסגרת הנכונה והמתאימה אין זילות ואין שחיקה. באנלוגיה לדברים שהבאתי, כאשר משתמשים במילה בהקשרים המתאימים והראויים, למשל, כאשר משתמשים במילה 'אסון' על דברים שהם באמת הולמים את המושג הזה, אז העוצמה של המושג דווקא נשמרת ולא נשחקת. 

ואי בעית אימא, במידה מסוימת זה נכון, אלא שאנחנו משלמים את המחיר הזה בשביל ערך אחר שגובר (למשל בנוגע לתקנה שהבאת לשאול שלום בשם). 

1. אם כל האיסור נובע מלעשות את שם ה' שחוק,חסדי הים
אז אם השם כבר שחוק, לכאורה לא יהיה איסור.

2. קשה לי להאמין שמי שאומר תהילים כל היום, אין איזה שהיא שחיקה בעוצמה של אמירת שם ה', על אף שזה בקונטקסט של קדושה.

לא נראה לי שאם היה חשש הזכרת שם שמים לבטלה, שזה איסור חמור, היינו נותנים לערך אחר להתגבר על זה.
1. אני לא מאמין שאתה מתייחס לסברה שלך ברצינותבן מערבא

כבר עניתי לך על זה.

2. הא ראיה, שגם אותו אחד שאומר תהילים כל היום ברגע שישמע את שם ה' שלא בקונטקסט הזה של קדושה שזה יצרום לו. אבל עדיין, נכון, יש בזה משהו. לכאורה היה מקום למנוע מלהזכיר את שם ה' בתדירות כזאת, כמו שאת השם המפורש מזכירים בסייגים מאוד מחמירים, אבל זה המחיר שמשלמים על כך שתהיה תודעה של מציאות ה' בעולם, ואיפה שזה לא מוכרח אז זה נאסר כדי למנוע זילות.

בוודאי שכן. את התקנה על שאילת שלום בשם אתה בעצמך הבאת, וגדולה ממנה מחיקת שם השם בפרשת סוטה. אגב, בשניהם המכנה המשותף הוא השכנת שלום.  

אכן אני מתייחס לכך ברצינות.חסדי הים
אני לא מסכים שבשתי הדוגמאות שהבאת גובר הערכים האלה על הזכרת שם שמים, אלא זה רק 'נראה' ככה (כמו שכותב רש"י והברטנורא על המשנה בברכות לגבי אמירת שלום). באמת הטלת השלום הוא ערך של קדושה, שבעצמו מתבטא שם ה' ששמו שלום, וזה כמו להשתמש בשם ה' לדברים שבקדושה.
אדרבאים חי מיה"ך

אם מזכירים את שם ה' בהקשרים מכובדים כמו שאילת שלום, אז זה רק מכבד את שם ה' עוד יותר. לכן הקריטריון הוא לא לפי מספר הפעמים שמזכירים את שם ה', אלא לפי הכבוד שנותנים לו. לא עניין של כמות אלא של איכות. כאשר חושבים או מזכירים את שם ה' - חובה לעשות זאת בהקשר מכובד. אבל אדרבא מצווה לייצר הרבה הקשרים מכובדים בהם נוכל להשרות את השכינה.

נכון, זה בגדול מה שאמרתי.בן מערבא

התייחסתי לפיסקה השלישית שלך שםים חי מיה"ך

וגם לתגובה הממשיכה שלך אחריה שהגבת לחסדי הים

אני מנסה להבין איפה אתה חולק עליבן מערבא
עבר עריכה על ידי בן מערבא בתאריך כ"א בטבת תשע"ח 23:38

"כאשר חושבים או מזכירים את שם ה' - חובה לעשות זאת בהקשר מכובד. אבל אדרבא מצווה לייצר הרבה הקשרים מכובדים בהם נוכל להשרות את השכינה".

אני מסכים עם האמירה הזאת. אז איפה פה המחלוקת ? בכך שאני טוען שבמידה מסוימת יש לזה מחיר ? אתה טוען שזה "נקי לחלוטין" ואין לזה שום "מחיר" ?

די פשוט לי שלו ההקשרים שבהם היה מותר לנו לומר את שם ה' היו קשוחים ומצומצמים יותר אז היחס הנפשי שלנו היה ברמה גבוהה יותר.

שים לב שהגמרא מציינת את התקנה הזאת של שאילת שלום בשם כאחד משלושה דברים שבי"ד של מעלה הסכימו עם בי"ד של מטה, ולמה דווקא ביחס לתקנות האלה היה נחוץ לציין זאת ? כי התקנות האלה היו דבר שלא מובן מאליו, והיה עליהם ערעור או מקום לערער עליהם, אז היה נחוץ לחזק ולציין שהסכימו עם זה בי"ד של מעלה. (תקנה אחרת למשל היא מגילת אסתר). לשיטתך זה לא ממש ברור. 

בהחלט אני טוען שבעיקרון זה דבר חיוביים חי מיה"ך

כל העניין של "הסכימו בי"ד של מעלה" זה בגלל שיש לחשוש שמא אנשים לא רציניים יעשו זאת אך ללא הכבוד הנדרש, אבל בגלל חשיבות העניין הסכימו גם בי"ד של מעלה

מי שרציני באמת אז אדרבה, ככל שיזכיר יותר פעמים ברצינות כך יגדל אצלו הכבוד והיראת שמיים.

בוא נשאל ככה לגבי הפסקה האחרונה שלךבן מערבא

אז למה שזה לא יהיה נכון גם ביחס לשם המפורש ?

כי יש דברים,ים חי מיה"ך

בעיקר דברים שאנו לא מבינים, שבגלל שאנו לא מבינים אנו לא מסוגלים להיות רציניים בקשר אליהם. יש מעטים שמסוגלים להבין, וההבנה האמיתית והשלמה דורשת לימוד, ולכן מגלים רק פעם בשבע שנים וכו' כדי שההזכרה תהיה מתוך לימוד והבנה ולא סתם. ואה"נ שגם היום, וגם בשם אדנו"ת, צריך להגיד מתוך הבנה ותפילה עם כוונה וכן בלימוד, ועל זה אמרו שאם לא היינו מזכירים מטעם זה לא היינו מזכירים אף פעם, ולכן מזכירים כדי "שלא תשתכח תורת וכו'". וטעם זה "שלא תשתכח תורת וכו'" - הוא בעצמו טעם רציני ומכבד שבהקשר של טעם זה ג"כ ראוי להזכיר הרבה את השם, כי זה מוסיף כבוד כאמור

זה הארי פוטר מפורש.אניוהוא
לא קראתי. תוכלי לפרט ?בן מערבא

א. אני בןאניוהוא
ב. יש שם רשע שקוראים לו לורד וולדמורט אבל כולם מפחדים וקוראים 'הזה שאין לנקוב בשמו'
ובכמה מקומות מוזכר שהפחד מפני השם גורם להגדיל את הפחד אבל מי שאומר את השם פחות מפחד.
(@ארץ השוקולד לא רק 'שר הטבעות'...)
א. מכך שהוא זה 'בן' הסקתי בטעות ש 'אני' זה בת...בן מערבא

מחילה.

הבנתי, תודה.

ה' ירחם...ארץ השוקולד
אתה משווה בין שר הטבעות להארי פוטר...

תשמענה אוזניך את דברי פיך...

על שר הטבעות לא נאמר שם, כי גדול מרבן שמו לעומת זאת הארי פוטר...
מחילה סליחה כפרהאניוהוא
חשוב מלהשוות.
אבל אחוז מזה, וגם מזה אל תנח ידך
זה כבר נשמע יותר בסדרארץ השוקולדאחרונה

מחול, אם כי יתכן שצריך אישור גם מבילבו שימחל, אבל בעצם הוביטים נוחים למחול אז סביר שהוא ימחל
מתוק מאוד מה שכתבת כאןמים מינרלים

תודה רבה

אהבתי. יישר כח!!נפש חיה.
יפה מאוד!פסידונית

מה דעתכם על השיר שהכנתי? (איאיי)כולנו הביתה
מקסים! מאוד זורם, קליט, המוסיקה קצבית. יישר כויח!נחלת

תודה רבהכולנו הביתה

שיר גנריshaulreznik

שיש מאות כמוהו. אין בכוונתי לפגוע, חלילה, אך כדי להפיק את המיטב מה-AI, נדרשת השכלה מוזיקלית. כשמבינים אילו מעברים ומקבצים נשמעים סתמיים, יודעים מה בדיוק לבקש מהבינה המלאכותית כדי שזו תפיק לחן מקורי.

זה לא לחן מקורי, זה קאבר ללחן מפורסםכולנו הביתה

ואשמח שתראה לי איפה יש מאות כמוהו (תורניים), לא מצאתי שירי AI ברמה הזאת.

זה A! ? זו לא להקה וסולן? או שרק המוסיקה AI?נחלת

איכשלאיהיה - מאוד יפה. אהבתי.

כל הביצוע השירה AI. שמח שאהבתכולנו הביתה

והנה גירסא אחרת עם רק גיטרות משוגעות, מה עדיף?כולנו הביתה
לי יש משהו שמאוד אהבתי. שמעתי את זה שוב ושוב ושובנחלת

בלי סוף...עד שאחת התגובות הודיעה חגיגית שזה AI.....כל כך התאכזבתי......

בורחת עוד מעט לארץ קצת נחשלת, בלי אינטרנט, בלי AI......תענוג!

וואי.. לאן את נוסעת? מעניין….זמירותאחרונה

לא מאמין שיש מקום בעולם בלי אינטרנט…

פוליןנחלת

האם מישהו מכיר אנשים דתיים שהיו רוצים לצאת למסע

לפולין - אתרים יהודיים שמלפני השואה, חמישה ימים?

חברים שלנו היו רוצים אך לא מצאו סוכנות נסיעות שעורכת

כזה עכשיו.

הם סיפרו שאחת מהסוכנויות הציעה לגבש קבוצה

של לפחות עשרה איש. דתיים המעוניינים בהכשר

מהודר, וצניעות.

נשמח לשמוע אם לאי מי יש רעיון עבורם.

הם רוצים לנסוע עכשיו. לא מאוחר יותר.

יישר כוח!

.

רק אתרים יהודיים מלפני השואה?פשוט אני..

כלומר בלי גטאות ומחנות השמדה?

חושבת שאפשר אבל לא רק הם יהיו בדיכאון תודה רבה!נחלת

רק אחד טוב שם פשוט?נחלתאחרונה

כשאני צריכה לנקות את הפריג'ידר, אוף??

אז השם אומר לי: קחי בתי והיי שמחה!

זוכר את הויכוח על האסטרונומיה?נחלת

שאלתי אז חברה שעסקה בכך באופן יסודי ורציני פעם, היא אמרה שאין

ספרים כאלה.

פתחתי עכשיו מחשב וקפץ לי שיעור של הרב אהרן לוי שכותרתו:

איך בונים אמונה.

נפתח לי דווקא השיעור השלישי. התחלתי להאזין ואז הוא אמר

משהו על מזל. הוא הזכיר ספר של הרמב"ם (גזירת כוכבים)

ואת הרמח"ל (דעת תבונות).

חושבת שזה נוגע קצת. ממליצה.

שים לב, אם אתה שומע את השיעורים שלו, גם לתגובות.

לפעמים הן מעניינות. ואפשר לשאול אותו בתגובות והוא

תמיד עונה (אין לי מושג מאין הוא לוקח את הזמן לזה...)

הוא עונה בקצרה. כך שאם תתכוון לשאול, כדאי לנסח

את השאלה כך שהתשובה תתאים למה ששאלת.

בהחלט אפשר לבקש ממנו הפנייה למה שמעניין

אותך בנושא.

מה אתם חושביםהתלמיד העייף

הייתי בחתונה עכשיו של חבר והיה 0 אנשים מהישיבה התיכונית שלנו (היום כבר נמצאים עמוק בעולם הישיבה) הגיעו מהישיבה התיכונית אני הרב שלנו וראש הישיבה עכשיו זה לא היה בחור שקט הוא בחור שבתיכוניץ היה מאוד פעיל ובאמת היה חבר טוב של כמה חבר'ה וחברמן עכשיו בסדר לא כולם חייבים לבוא אבל מינימום חבר אחד שניים טובים מה נסגר??

עצוב ממשכְּקֶדֶם

אופייני לג'ן זישבורת,לב

והלוואי שיתעוררו מחשבות

תלוי מה הגיל שלוחושבת בקופסא

אם הוא סיים את התיכונית לפני 7-8 שנים ולא כל כלך שמר על קשרים משם, יכול להיות שזו התדלדלות טבעית של חברויות מהתיכון.

היינו פעם בחתונה של חבר של בעלי, ובעלי הרגיש צורך מיוחד שנבוא למרות שזה היה באיזה כרם נידח על איזו גבעה, כי הבחור הזה לא מאוד חברותי במיוחד וצריך לשמח. בסוף היו חוץ ממנו עוד 2 חברים, ושלושתם היו היחידים שרקדו לחתן. לכלה היו בערך 4-5 חברות. אחרי החופה בשעה 9 וחצי בערך הם עוד לא יצאו מהחדר ייחוד, ובעלי ממש התלבט כי הוא הרגיש שהוא חייב לשמח בריקודים, אבל הטרמפ שלנו (הרב שקידש בחופה) רצה לצאת, וידענו שיש לנו נסיעה של שעתיים וחצי לפחות, ושום טרמפ אחר כי אנחנו לא מכירים אף אחד שם, ומתוך אולי 50 האנשים שהיו שם חצי כבר יצאו. בסוף נסענו עם הרב.

זה כנראה אחד האירועים הכי מוזרים שהייתי בהם, ובאמת הרגיש מאוד לא נעים שלא היו חברים.

יישר כוח לכם!!נחלת

זה לא המקרה...התלמיד העייף

סיימנו תיכון לפני 3 שנים

ואני יודע שהוא שמר על קשר עם כמה מהקרובים אליו ואפילו הציע להם שידוכים

הוא לא הזמין או שהחברים לא הגיעו?חושבת בקופסא

הזמיןהתלמיד העייף

אני הייתי אחראי על ההרשמה פרסמתי בקבוצה של הכיתה שלחתי לקרובים שלו תזכורות ונאדה אפחד לא בא או אפילו נרשם

מאוד יפה מצידך. תבורךנחלת

באסהארץ השוקולדאחרונה

תלוי במרחק מהמקום ועם מי הוא שמר על קשרארץ השוקולד

יכול להיות שכעת אין לו קשר עם אף אחד מהישיבה התיכונית ולכן מיותר מבחינתו להזמין משם

אין מספיק מקום בשרתים של ערוץ 7פשוט אני..

אם אתחיל לכתוב ביקורת על הגיליון האחרון של מגזין ''פנימה'' 🙈

כמעט בכל עמוד הרגשתי צורך לדפוק את הראש בקיר, אבל הצלחתי להתגבר על היצר 🥳

הדסה הדסה למה את הלב שלי לקחת הדסההה קפיץ

אממ… בנותבנות רבות עלי

מה הקטע שלכם עם זקנים של גברים?

שלכן*בנות רבות עליאחרונה

שנים לא הייתי פה.הלב בוער למלך!

לא ידעתי שזה עדיין קיים. אז ברוכים תיהיו אנשים חדשים וישנים

אתה קיים גם מחוץ לווצאפ???אריק מהדרום

לאט לאט חוזרים למקורותהלב בוער למלך!אחרונה

עוד פעם גולש יותר זמן ממה שתכננתיחוזר תמיד לאשתי

בפעם האלף החלטתי שהפעם אני לא נסחף.

כאילו, שום דבר לא יעזור זה חזק ממני.

לא בקטע של צדקות או נפילה, פשוט נגרר, זה שורף זמן ואני מרגיש שאין לי שליטה על הזמן שלי.

מה יש באינטרנט שמטשט את גבולות הזמן, ותמיד תמיד תהיה עליו יותר זמן ממה שתכננת?

אבל היצר הרע פעיל בכל הגילים....הסקרנות.....תודה!נחלת

הפיצ'ר האהוב עליי בתקופה הזועשב לימון

שנכנסים לאתר אינטרנט והוא מציע לי לאשר שימוש בקוקיות 🤭

אם יש שיער מספיק ארוך אני מאשרת

עד עכשיו אני לא מבינה מזה הקוקיס האלהנחלת

וגם, למה מכנים את מה שזה לא יהיה, כך.

אבל אני לא דוגמא...

תודה!נחלתאחרונה

משה

עוגיות זה משמין (את בקשת ה http)

אולי יעניין אותך