מה זה חב"ד בכלל? רבי? ואיך יכול להיות שהוא חי? באיזה סרט הם חיים?!
היי. כל פעם מחדש שעולה הנושא הזה לדיון כאן זה מרגיז אותי מחדש. יוצאים פה בלי נקודה בסיסית נכונה, מתחילים מטפל וזה וויכוחים שלמים של רק להתקיף בלי להבין באמת מהבסיס למה בכלל הגיעו למסקנה הזו.
לפני הכל תפנימו את זה: יש מספיק אנשים שמאמינים שהרבי המשיח ויש גם מספיק אנשים שמאמינים שהוא חי בשביל שתוכלו להגיד שהם סתם חיים בסרט, עושים דברים רק כי חינכו אותם ככה, ולא מנסים להבין ולראות שלכאורה זה לא הגיוני שבן אדם שהיה לו לוויה, הוא חי. זה אנשים בוגרים ומספיק חכמים כדי להאמין במשהו שמרגיש להם נכון!
זה מרגיז שלא יוצאים מכיוון נכון על חב"ד בכללי, והבטחתי שאכתוב משהו על זה.. אז הנה. אגב לכל מי ששואל אני כתבתי, ככה שזה לא העתקדבק משום מקום.
בעצם מה זה חב"ד בכלל? מבצעים? פסוקים? מכינים את העולם למשיח? מאמינים שהרבי משיח? מאמינים שהרבי חי?
ו.. מה זה רבי? מה ההגדרה, מה המאפיינים ולמה פתאום ביום בהיר אחד החליטו האנשים שהוא מלך המשיח?
ניסיתי לרכז את כל השאלות והוויכוחים שהיו כאן וזה ברעיון מה שיצא לי כדי שתוכלו להבין טוב.
אז נתחיל מהדבר הכי בסיסי. מה זה חב"ד?
חב"ד זה לא מסתכם במשיח. נכון, משיח הוא חלק ממש עיקרי בחסידות אבל לא הכל. חב"ד גם לא מסתכם בתהלוכות, מבצעים ושליחות.
זה הרבה יותר מזה.. זה בסיס עמוק של שנים על גבי שנים, מאמרי חסידות ושיחות על גבי מאמרים, סיפורי ניסים שמתגלגלים מתחת לשולחן (ובכוונה.. לא פרסומים גדולים אלה דווקא דברים קטנים), דברי חסידות והכנה לגאולה.
חסידות חב"ד עצמה התחילה להתפרסם עם התניא; הספר שמלמד אותנו איך להגיע למטרה של לעבוד את ה' באמת ובדרך שאולי היא קצת ארוכה, אבל תוביל אותנו בסופו של דבר למקום הנכון ביותר ובדרך סלולה וישרה שבטוח היא טובה. כמו שאמרתי לפני זה, זה היה רק השורש. הצטרפו לשורש החזק הזה מאוחר יותר עוד שישה אדמו"רים, וכל אחד עם כמות מכובדת בהחלט של ספרי חסידות ומאמרים. ספרים שמדברים על המון דברים.. כן. לא רק משיח וגאולה.
יש שינוי עצום בין הדורות הראשונים של החסידות לבין מה שהיום. זה נבע מכך שהזמנים השתנו, הרצונות והאופי של האנשים השתנה. ושבעצם, בשונה מהתקופה הקודמת גם האפשרות להביא את המשיח לכאן השתנתה.
הפירוש של המילה חב"ד:
חב"ד זה רשי תיבות מתוך התניא שתאכלס אומרים בשלושה מילים את הגישה של דרך העבודה ע"פ התניא. חכמה בינה ודעת. התניא הוא הבסיס להכלל בחסידות. בהמשך גם התווספו ספרים, מאמרים, דברי תורה, המון טעימות בקשר לגאולה ומשיח (ואני לא מדברת על מי המשיח! אלה על מה יהיה בגאולה, באיזה אופן, וקצת לדעת יותר מהדברים שלא כל כך ידועים לנו). יש לחסידות הזו בסיס ושורש כל כך עמוק ונטוע חזק, ששום סופה לא תוכל לעקור אותו.
וההוכחה לכל זה זה ג' תמוז.
אנשים היו בטוחים שזהו, כבר אין מנהיג פיזית שמנהיג את העם ועכשיו מה שיקרה זה שפשוט החסידות תתפרק (כמו שקרה להרבה חסידויות לאחר ההסתלקות של האדמו"ר). ו.. מעניין. תראו את חסידות חב"ד כיום. היא צמחה פי לא יודעת כמה והתווספו אליה אלפי חסידים, מאות שלוחים ושלוחות והמוני אנשים שגילו את חיי תומ"צ בזכות בתי חב"ד בעולם.
מה שבכל הדבר הארוך הזה אני רוצה להגיד זה ככה: אנשים כאן מתווכחים בשביל פרובוקציה (ודי רואים את זה). שיהיה להם מעניין, בשביל שיהיה דיון. אה נכון, גם זה דיון שלפי השכל הבריא (לכל הדעות. כולם יודעים שזה לא נשמע הגיוני בכלל שאדם שנפטר הוא חי.) נשמע שהצד שלכם מנצח. עובדות.. היה לוויה. אז זהו. אתם רוצים באמת לדעת מהי החסידות? לכו תפתחו ספרים ותתחילו ללמוד. אל תתחילו מהדברים השוליים. זה כמו שאני אכין עוגה ודבר ראשון אשים את הקישוט על העוגה לפני שבכלל סיימתי להכין אותה, עוד אפילו לפני האפיה. זה לא עובד ככה!
אז מעניין אתכם באמת? תעברו שלב שלב, אם נחזור לדוגמא של העוגה אז נתחיל עם לשבור ביצים, להקציף, להוסיף קמח, סוכר וכ'ו עד שהעוגה תיהיה מוכנה ואז נעבור לחלק של הקישוט שאפשר גם להסתדר בלעדיו.
אם הייתם לומדים קודם כל לפני את הבסיס של החסידות (לפחות הבסיסי) אז כבר עוד איכשהו פסדר שתתווכחו עלזה. כמובן בקטע של באמת להבין ולקבל ולא רק להתריס.. כי כשמתריסים לא משנה מה יהיה, גם אם התשובה הכי הגיונית בעולם לא יקבלו אותה.
חב"ד מעניין אתכם באמת? מעולה. תלמדו חסידות.. רבי חי או לא חי זה לא קשור לתוכן. זה שוליים. ובאמת.. הכי חשוב שלא יהיה מריבות. כי בנינו, אם יהיה מריבות זה לא משנה מי המשיח, זה ירחיק אותו.