קודם כל, לכל הבנות (והבנים) שגולשים כאן אלה שנמצאים עכשיו בשר"ל ואלה שיהיו רק שנה הבאה אז המון בהצלחה ושתזכו לתרום כמה שיותר.
רציתי להפנות את תשומת ליבכם לבעיה שהיתה לי כאשר עשיתי שר"ל ולא מעט חברות שלי גם נתקלו בה.
קימים מוסדות שיש בהם לא מעט בעיות כשרות (גם מוסדות שיש להם משגיח כשרות אבל זה סיפור אחר...). בעיות כשרות קיימות בעיקר במוסדות חינוך בלתי- פורמאליים שלא מחויבים בשמירת כשרות כמו למשל מעדוניות ומוסדות לילדי החינוך המיוחד לאחר שעות הלימודים וכו'...
אני עשיתי שרות לאומי במעדונית (רב החברות שלי שנתקלו בבעיה זו גם עשו שרות לאומי במעדוניות) שהאם בית בה היתה אישה מסורתית שידעה כמעט את כל הלכות הכשרות אך בגלל המעט שלא ידעה היה אסור לאכול שם. כמובן שלרב הבעיות שמים לב רק באמצע שנה...
האם בית כמובן חושבת שהאוכל כשר וזה גם מה שהיא אמרה לבנות שרות שהיו במעדונית. התפלאתי לשמוע (מהילדים ותוך כדי סיפורים) שהבנות שרות הקודמות שהיו שם אכלו במעדונית וגם הבנות שרות שהיו אחרי (כשביקרתי ראיתי).
לכן, לפי דעתי במקום שאין בו משגיח כשרות פשוט לא אוכלים. (למעט ירקות חתוכים, לחם וכו'...) גם אם נראה שהכל כשר יכולות להיות לא מעט בעיות שלא תמיד אפשר לראות בפעם הראשונה כמו למשל טבילת כלים, דרך שימוש בתנור, כלים שניתנו בתרומה וכו'...
מהניסיון שלי וכמו שכתבתי לא תמיד לשאול בת שרות משנה קודמת זה עוזר וברב המקרים גם לא הרכזת (אבל זה עניין אחר). לכן, לע"ד, לפני שמגיעים למקום שרות מסוים צריך לברר אם יש משגיח כשרות במקום ואם אין להגיד לרכזת שתגיד לאחראים על המקום שהבת שרות של שנה הבאה לא אוכלת במקומות שאין בהם משגיח כשרות, עוד לפני שהיא מגיע למקום.
אני לא נהגתי כך ומאד הצטערתי על כך אח"כ כי אם הייתי נוהגת כך הרבה אי- נעימויות ופגיעות היו יכולות להמנע. כך כאשר הרכזת אומרת את זה לפני התחלת השרות ה"מבשלת" לא תפגע ותרגיש חוסר אמון מצדך כי את/ה עדיין לא מכיר/ה אותה וכאשר זה נאמר ע"י הרכזת זה נראה משהו רשמי יותר שכך את/ה נוהגת בכל מקום ולא אישי.
גם אם הכל נראה כשר יש הרבה דברים שמתגלים רק באמצע שנה כמו למשל שכלי החרסינה נתרמו ע"י אדם שלא שומר תורה ומצוות וכו'...
ובאותו ענין, אסור להאכיל יהודים באוכל לא כשר. לכן, גם זה אחד הדברים שהרכזת צריכה להודיע עליו למקום שרות לפני תחילת השרות.
ובני/ות שר"ל שנמצאים/ות כבר באמצע השר"ל אם זה אפשרי תבדקו בעדינות שאין שום בעיה ואם זה לא אפשרי תנסו לדבר עם הרכזת אולי היא תוכל אפילו להביא משגיח כשרות שיבוא שאין שום בעיות כשרות (עד כמה שידוע לי באגודות ישנם עובדים שתפקידם הוא אחריות על הכשרות בדירות כך שאפשר לענ"ד להעזר בהם), בחלק המקומות עושים את זה.
ולרכזות- אני אשמח אם תקחו את הדברים לתשומת לבכם כי אני בגלל הבעיה הזו (במקרה שלי האם בית היתה מאד רגישה בענין הזה בגלל כל מיני מקרים שקרו לה) התחלתי את השרות ב"רגל שמאל" ולקח לי הרבה מאד זמן עד שהצלחתי לשקם את הקשר עם האם- בית על דבר שהיה אפשר למנוע אותו מראש. צריכים לקחת בחשבון שבמוסדות אלה גם נמצאים דתיים ומסורתיים ששומרים על כשרות אך הם לא יודעים על הבעיות וגם הם רואים שאת לא אוכלת וזה יכול להביא למצבים לא נעימים.
אני חושבת שכמו שרכזת דואגת שבת שרות תייצג את היהדות ובין השאר בגלל זה לא תלך עם מכנסיים אז קל וחומר שצריך להזהיר אותה שלא תאכל במקום לא כשר (לא תמיד הבנות שרות מודעות לכך).
דבר שני, אני חושבת שיש לנו מחויבות לכל עמ"י, ולא רק שאנחנו נאכל אוכל כשר אלא כל עמ"י. במקרה כזה, יש אפשרות להביא אדם שיבין בהלכות כשרות ויסביר את ההלכה ל"מבשלת" ויבוא לבדוק מידי פעם. כך נמנע אי- נעימויות וגם שעוד כמה יהודים יאכלו אוכל כשר. ברב המקומות אני חושבת שהם ישתפו פעולה גם בגלל שרובם רישמית מוגדרים ככשרים וגם בגלל שאין להם שום אינטרס שהמקום לא יהיה כשר. אם יהיה מדובר בצעד רשמי מטעם האגודות אף אחד לא יעלב.
בברכת שנת שרות כשרה ושמחה.