בוקר טובמשיח נאו בפומ!
עושה את האינטרנט יותר טובב יותר טואוובבבבבבוז
קהל נכבד
עכשיו ממש
וזה
היום
חברה באה לביקור, יש מלא סידורים, ורופא, וקפה, ומאפה, וסרט שכבר מזמן רציתי לראות עם בעלי.
איזה סרט?ריבוזום
גוט שאבעס וויאטנםבוז
זה לא סרט "סרט"

זה כמו דוקו על חב"ד.
הו, זה סרט טוב!הנורמלית האחרונה
כנראה לא, מידי זי"עתי בשבילם
בוז
עדכון: ראה. לא סבור שזה סרט.הנורמלית האחרונה
סרט כתום?הנורמלית האחרונה
בוקר טובטליושקה
בוקר טוב!ימ''ל
בוקר טוב שיהיה לכם יום נפלא
adar

בוקר טובברגוע
אבל אני בטוח שה' תיכנן לי יום נפלא
..ברגוע
בוקר טוב!
אני צריך לקרוא על תורת הקבלה בפרובנס. מאודחסדי הים
(רק חבל שהוא רק הודיע לנו שזה הנושא כמה ימים לפני ההרצאה, ויש הרבה מה לקרוא)
אולי אני טועה, אבל נראה לי שאין שורש 'קבל' בתורה, רק בשאר התנ"ך. תוכיחו לי שאני טועה.
ישימ''ל
"מקבילות הלולאות אשה אל אחותה" 
(זו מילה ארמית במקור, לא שמילים כאלו לא נמצאות במקרא)
על פרובנס באיזו תקופה מדובר?
כן. התכוונתי בלשון לקבל משהו
חסדי הים
כבר עסקנו בתורת הפילוסופיה המיימונית, שהייתה יותר חזקה מהקבלה בפרובנס, אם כי עיקר התפשטות הקבלה הגלויה לספרד ולבעצם כל העולם הייתה מפרובנס.
אגב פרובנס, קבלה ופילוסופיה מיימוניתימ''ל
בתחילת האגרת המכונה "גזירת הכוכבים" הרמב''ם מגדיר ליהודי פרובנס בצורה נפלאה במה ראוי להאמין (יותר נכון במה לא), בדגש על 'חכמות עתיקות' ו'ספרים קדמונים'.
ושם בין השאר:
"וכן צריכים אתם לידע, שכבר חיברו הטיפשים אלפי ספרים, וכמה אנשים גדולים בשנים - לא בחכמה - איבדו כל ימיהם בלמידת אותם ספרים, ודימו שאותם ההבלים הם חכמות גדולות, ועלה על ליבם שהם חכמים גדולים, מפני שידעו החכמות ההן.
שהדבר שטועים בו רוב העולם, או הכל, מלבד אנשים יחידים, השרידים אשר יי' קורא, הוא דבר שאני מודיע לכם, והוא החולי הגדול והרעה החולה: שכל הדברים שימצאו כתובים בספרים, יעלה על לבו בתחילה שהם אמת. וכל שכן אם יהיו הספרים קדמונים.
ואם התעסקו אנשים רבים באותם ספרים, ונשאו ונתנו בהם, מיד יקפוץ דעתו של נמהר לומר שאלו דברי חכמה. ויאמר בלבו: וכי לשקר עשה עט סופרים, ובחינם נשאו ונתנו אלו באלה הדברים?"
רמב"ם מתייחס באגרת הזו לגזרות הכוכבים בלבד.סתם 1...
לגבי ספרות הקבלה המוקדמת דוגמת ההיכלות תראה מה הוא כתב על פרקי דרבי אליעזר במורה חלק ב' פרק כו'.
לא הרבה מחלקים אבל לדעתי הכל טמון החלוקה הגיאוגרפית בין דרום ספרד- רמבם.
לבין צפון ספרד- פרובאנס.
שתי אסכולות שונות לחלוטין ומנוגדות. תמיד חלקו ביניהם חריפות גם בקבלה וגם בנגלה, רמב"ם רמבן ועוד.
עד היום אגב מדובר בשני עמים שונים ששואפים לעצמאות. הגיאוגרפיה של ספרד היא בין המרתקות בהקשר הזה.
א. לא רקימ''ל
אסרולוגיה היא אכן הנושא וההקשר אבל בהתחלה הרמב''ם נותן מדד כללי: "דעו רבותי, שאין ראוי לו לאדם להאמין אלא באחד משלשה דברים... וצריך האדם שהוא בעל דעה לחלק בדעתו גם במחשבתו כל הדברים שהוא מאמין בהם...אבל מי שיאמין בדבר אחד שאינו משלושת המינים האלה, עליו נאמר "פתי יאמין לכל דבר". לקטע הזה התכוונתי.
ב. ה'קבלה' עוסקת בחלק גדול ממנה באותה ה'חכמה' ובנגזרות שלה, כך שפסילה של אותו החלק לא מאפשרת לקבל אותה כקבלה אלוהית.
פרקי דר''א היא לא 'ספרות קבלה', יש תשובה שלו על ספר 'שיעור קומה' שהוא חיבור קבלי (שתוכנו מופיע גם בזוהר) ולגביו הוא כותב דברים חריפים מאוד.
בכוונה הפניתי לאותו פרק במורה שבו רמב"ם פשוט מסתבךסתם 1...
רמב"ם מראה שהכוונה לא ברורה, יש דרכים רבות לפירוש וכו'. בסופו של דבר הוא מניח שמדובר בסוד. ועם זאת עלינו לקבלו ללא היסוס מחמת ייחוסו.
לא כמו ספר שיעור קומה. לאחר שרמבם שלל את ייחוסו הוא שלל את תוכנו ולא הפוך.
מקורות לתוכן האמונה אמנם יש 3 ואחת מהן היא הקבלה (הכוונה לדברים שבמסורת, הקבלה המוקדמת כספרות ההיכלות וספר הבהיר וחלקים מהזוהר ללא ספק- נכנסים לקבלה הזו).
עוד נקודה שעולה באותה איגרת היא- שלילת תוכן לא מפני שאין לנו הוכחה לנכונותו אלא מפני שיש לנו הוכחה לחוסר נכונותו.
לגבי הקבלה לעולם לא נוכל לדעת בהוכחה.
בדרום ספרד לא עסקו בקבלה כמו בצפון. עוד לפני רמב"ם גם הרי"צ גיאת בפירושו לקהלת "ספר הפרישות" (אמנם הר"י קאפח מייחס לרס"ג אך גם הוא העיר שזה כלל לא מוכרח) מדבר רבות על החכמה הפילוסופית והקשרה ליהדות כחכמה גבוהה.
עם זאת ספרות ההיכלות וכתבי כתות מדבר יהודה הם קדומות והיחס אליהן צריך להיות זהיר לאחר מחקר יסודי. כמו שרמב"ם עשה לגבי שיעור קומה.
שם מדובר על מימרא מסוימתימ''ל
שכתובה בדרך רמז ומשל ואכן הרמב''ם מודה שהוא לא מבין את כוונתה, אבל מניח שיש כוונה נכונה מאחוריה בגלל זהות הכותב.
לגבי ספרות ה'קבלה' זה עניין אחר לגמרי, העולה ממנה והכוונה שלה ברורים (גם אם לא לפרטיה ול פירוש כל קטע וקטע). והזהות של מחבריה (לא הפירושים אלא המקורות שלה) לא ידועים.
הקבלה שהרמב''ם מזכיר היא קבלה מנביאים, בבחינת ''אם הלכה נקבל''. לא קבלה של דבר שאפילו לא ידוע מי חיבר אותו סתם כי הוא נכתב בספר או כי בציבור מקובל לומר שהוא מקובל ממישהו.
אני מסכים שניתן לשלול רק דבר שניתן להפריך, אבל גם דבר שלא ניתן לשלול לא ראוי לקבל אם הוא לא עומד באמות מידה מתאימות. לגבי גזירת הכוכבים הרמב''ם אומר את שני הדברים - קודם כל לא ראוי לקבל כי אין לזה בסיס, מעבר לזה יש לו ראיות מפריכות.
אם לחזור לתורת הקבלה: החלק הראשון תקף גם לגביה, החלק השני במחלוקת.
קבלה אצל רמבם היא לאו דווקא מנביאים אלא מכח השתלשלות ישירהסתם 1...
כנראה שרצה לפרשו שלא כפשוטו בכדי לפרק את הקושי. לאחר שייחוסו יתברר כדבר בעל מחלוקת העדיף להתנער ממנו.
לגבי פרקי דרבי אליעזר רמבם מתבטא על כלל החיבור שמצא בו דברים נפלאים ובלתי מובנים וכו'.
עד דחייתו של רמבם בתשובה את ספר שיעור קומה עברו יותר מ-30 שנה.
ברמב''ם אין מונח כזה 'קבלה'ימ''ל
למעט הלכה למשה מסיני שנקראת בסתם 'קבלה' המשמעות של המילה משתנה לפי ההקשר והכוונה של מי שאמר אותה.
בכל אופן באותו קטע שהרמב''ם מסביר על מה ראוי לסמוך ומה לא הכוונה היא קבלה של דבר מנביאים (כלומר שהדבר מאומת בנבואה), או מצדיקים שמה שאמרו שהתברר להם הדבר ע''פ אחת הדרכים האחרות (לצורך העניין אפילו סתם עדים, כל עוד הם צדיקים ולא שקרנים/פסולים).
לגבי ה'קבלה' - אין לא נבואה ולא הסתמכות על עדות כלשהי או 'השתלשלות ישירה' כמו שהגדרת.
לגבי ספר שיעור קומה: אכן נראה שהרמב''ם לא שלל אותו מתחילתו (אם כי אפשר להבין בפיה''מ לשני פנים) אבל כמו שהרמב''ם מעיד אפילו אז "לא סברתי מעולם שזה לחכמים ז"ל", כלומר שלא חובר ע''י חכמנו וכש''כ לא ב'קבלה'.
לולי ימ"ל אתהסתם 1...
הייתי אומר שטעות בידך
. בכל אופן המילה קבלה אצל רמב"ם צריכה לימוד. הוא אומר שכל דברי הקבלה מתנקזים בסופו של דבר לשמעון הצדיק למשל.
"כבר אמרנו בפתיחת דברינו שמחבר המשנה קצר דבריו בספור שמות האנשים המקובלים להחל משמעון הצדיק וריעיו והקבלה כולה חוזרת לשמעון".
"והיו כותבים המצוה ולומדים על פה הקבלה"
לגבי נביא שקר- "וקצותה את כפה הוא כריתת יד באמת ואינו קנס המבייש כמו שבא בקבלה ויסמוך הדבר ההוא לנבואה"
[אמנם זה תלוי מתרגם, נוסח וכו']
לגופו של עניין יחס רמב"ם לקבלה הוא העניין כאן. לדעתי אי אפשר לדעת מה היה יחסו בגלל שיש בתוך ספרות ה'קבלה' גם ענף עתיק מאוד שהמילה קבלה גם לדעת רמב"ם הייתה מתאימה לשם כמו חלק מספרות ההיכלות.
לדעתי אין באמת נפקא מינה כי רמב"ם כבר גילה דעתו שאו שהוא שולל את התוכן והמסר בחריפות או שהוא מפרשו בצורה שמתקבלת על נקודות המוצא המחייבות לדעתו. הרי מה ההבדל בין "ביד חזקה" לבין ספר שיעור קומה?
רמת המחוייבות שלך כלפיו. כאשר אתה מחוייב אז הפתרון הוא בפרשנות וכאשר אתה לא מחוייב אז אתה מתנער ממנו.
בהחלטימ''ל
ייתכן שאני טועה, אבל המסקנה שלי ממה שביררתי שזו כוונת הרמב''ם במילה 'קבלה' (בהקשר של החלק המקובל, לאפוקי החלק הכתוב, שבתורה). אם יש לך ראיות אשמח לגלות שטעיתי.
הציטוטים שהבאת הם דווקא חיזוק לדבריי:
א. הוא מדגיש שכל דבר הקבלה מתנקזת לשמעון הצדיק (כלומר המשנה היא שמסכמת את שרשרת הקבלה עד אליו) לא בגלל שהוא המציא אותה חלילה אלא דווקא בגלל שהוא "משיירי כנסת הגדולה" והחוליה המחברת בין תושב''ע (=המשנה) לבין התנ''ך, לומר שקבלתו היא הקבלה שעברה מהנביאים עד משה רבנו (הדגיש את הנקודה הזו באריכות בהקדמה למשנה תורה).
ב. "והיו כותבים המצוה ולומדים על פה הקבלה" - מדובר שם על משה רבנו שלימד את עמ''י את התורה הכתובה ואת ה''קבלה'', הלא היא פירוש התורה המקובל מסיני.
ג."וקצותה את כפה הוא כריתת יד באמת ואינו קנס המבייש כמו שבא בקבלה ויסמוך הדבר ההוא לנבואה" - גם כאן המילה ''קבלה'' משמעה הלכה למשה המקובלת מסיני, כמו שגם כתב שם בהמשך "ולא מצאנו מחלוקת בפירוש אמרו יתעלה וקצותה את כפה שהוא דמים... וכן כל כיוצא בזה בכל המצות אין בהן מחלוקת, לפי שהם פירושים מקובלים ממשה"
יש לי הרבה דוגמאות לזה שהרמב''ם משתמש בלשון 'קבלה' לדברים מקובלים מסיני דווקא אבל נראה לי מיותר להתחיל לצטט כאן.
לא ממש הבנתי מה התכוונת לומר בעניין המחויבות. אני לא מרגיש מחויב לרמב''ם בדווקא, אבל כן הרבה יותר מאשר לחיבור אנונימי שיש בו הרבה קשיים כשלעצמו.
המילה קבלה אצל רמבםסתם 1...
דברים מקובלים שאין בהם מחלוקת, לאו דווקא ממשה רבינו אלא משלשלת מסירה וקבלה. יש דברים שנלמדו במידה מן המידות שאין בהן מחלוקת כלל. (המידות אכן הגיעו מסיני)
חרגנו מהעניין, לגופו של עניין כבר הערתי שאין באמת נפקא מינה בדעת רמבם ביחס ל"קבלה" בימינו. או שהיה שולל אותה או שהיה מפרש אותה כשיטתו.
המחוייבות של כל אדם לטקסט מסוים היא שקובעת את היח אליו. אם אתה לא מחויב אתה שולל ואם אתה מחויב אתה מפרש.
לתורה הרמבם מחויב אז הוא מפרש שלא כפשוטו אך לטקסטים אחרים לא ולכן הוא לא טורח.
צודק. באותה תקופה האסטרולוגיה הסודיתחסדי הים
לגבי הרמב"ם, אנחנו יודעים בוודאות שהוא שגה בהבנת מעשה מרכבה ומעשה בראשית, כי היום המדע מבין אחרת, כך גם שלהתנגדות שלו יש לפקפק.
הלוגיקה בפסקה השנייה לא ברורה ליימ''ל
הרמב''ם הסתמך על הפיזיקה האריסטוטלית כי זה המדע ('מעשה בראשית' לשיטתו) שהיה בזמנו, איך זה משליך על ההתנגדות שלו ל'קבלה'? זה כמו לומר שמי שטוען ש1+1 לא שווה 4 אלא 3 טועה גם בהתנגדות שלו לתשובה 3.
לו היה טוען שקיבל את הטענה בנבואה או רוה''ק אתה צודק שניתן לפרוך את מקור הטענה כולה ע''י פריכת מקצתה, לכן הלוגיקה הזו תקפה לגבי ה'קבלה' אבל לא לגביו.
אגב, גם הקבלה (כולל הזוהר עצמו) מכילה ומתבססת הרבה על הפיזיקה האריסטוטלית... אהמ...
לא מתווכח. רק שתדע שכבר אז בפרובנס היו חוגים שניסוחסדי הים
בוקר באמת טובהשקט הזה
וגם לקחתי יום חופש קצת לטייל בירושלים

כותל- here I come!
הפר''ח המיתולוגי שלי הגיע לבקר
רחפת..
בוקר טובחיים שלאחרונה
מה דעתכם על השיר שהכנתי? (איאיי)כולנו הביתה
מקסים! מאוד זורם, קליט, המוסיקה קצבית. יישר כויח!נחלת
תודה רבהכולנו הביתה
שיר גנריshaulreznik
שיש מאות כמוהו. אין בכוונתי לפגוע, חלילה, אך כדי להפיק את המיטב מה-AI, נדרשת השכלה מוזיקלית. כשמבינים אילו מעברים ומקבצים נשמעים סתמיים, יודעים מה בדיוק לבקש מהבינה המלאכותית כדי שזו תפיק לחן מקורי.
זה לא לחן מקורי, זה קאבר ללחן מפורסםכולנו הביתהאחרונה
ואשמח שתראה לי איפה יש מאות כמוהו (תורניים), לא מצאתי שירי AI ברמה הזאת.
מה אתם חושביםהתלמיד העייף
הייתי בחתונה עכשיו של חבר והיה 0 אנשים מהישיבה התיכונית שלנו (היום כבר נמצאים עמוק בעולם הישיבה) הגיעו מהישיבה התיכונית אני הרב שלנו וראש הישיבה עכשיו זה לא היה בחור שקט הוא בחור שבתיכוניץ היה מאוד פעיל ובאמת היה חבר טוב של כמה חבר'ה וחברמן עכשיו בסדר לא כולם חייבים לבוא אבל מינימום חבר אחד שניים טובים מה נסגר??
עצוב ממשכְּקֶדֶם
אופייני לג'ן זישבורת,לב
והלוואי שיתעוררו מחשבות
תלוי מה הגיל שלוחושבת בקופסא
אם הוא סיים את התיכונית לפני 7-8 שנים ולא כל כלך שמר על קשרים משם, יכול להיות שזו התדלדלות טבעית של חברויות מהתיכון.
היינו פעם בחתונה של חבר של בעלי, ובעלי הרגיש צורך מיוחד שנבוא למרות שזה היה באיזה כרם נידח על איזו גבעה, כי הבחור הזה לא מאוד חברותי במיוחד וצריך לשמח. בסוף היו חוץ ממנו עוד 2 חברים, ושלושתם היו היחידים שרקדו לחתן. לכלה היו בערך 4-5 חברות. אחרי החופה בשעה 9 וחצי בערך הם עוד לא יצאו מהחדר ייחוד, ובעלי ממש התלבט כי הוא הרגיש שהוא חייב לשמח בריקודים, אבל הטרמפ שלנו (הרב שקידש בחופה) רצה לצאת, וידענו שיש לנו נסיעה של שעתיים וחצי לפחות, ושום טרמפ אחר כי אנחנו לא מכירים אף אחד שם, ומתוך אולי 50 האנשים שהיו שם חצי כבר יצאו. בסוף נסענו עם הרב.
זה כנראה אחד האירועים הכי מוזרים שהייתי בהם, ובאמת הרגיש מאוד לא נעים שלא היו חברים.
יישר כוח לכם!!נחלת
זה לא המקרה...התלמיד העייף
סיימנו תיכון לפני 3 שנים
ואני יודע שהוא שמר על קשר עם כמה מהקרובים אליו ואפילו הציע להם שידוכים
הוא לא הזמין או שהחברים לא הגיעו?חושבת בקופסא
הזמיןהתלמיד העייף
אני הייתי אחראי על ההרשמה פרסמתי בקבוצה של הכיתה שלחתי לקרובים שלו תזכורות ונאדה אפחד לא בא או אפילו נרשם
מאוד יפה מצידך. תבורךנחלת
באסהארץ השוקולדאחרונה
תלוי במרחק מהמקום ועם מי הוא שמר על קשרארץ השוקולד
יכול להיות שכעת אין לו קשר עם אף אחד מהישיבה התיכונית ולכן מיותר מבחינתו להזמין משם
פוליןנחלת
האם מישהו מכיר אנשים דתיים שהיו רוצים לצאת למסע
לפולין - אתרים יהודיים שמלפני השואה, חמישה ימים?
חברים שלנו היו רוצים אך לא מצאו סוכנות נסיעות שעורכת
כזה עכשיו.
הם סיפרו שאחת מהסוכנויות הציעה לגבש קבוצה
של לפחות עשרה איש. דתיים המעוניינים בהכשר
מהודר, וצניעות.
נשמח לשמוע אם לאי מי יש רעיון עבורם.
הם רוצים לנסוע עכשיו. לא מאוחר יותר.
יישר כוח!
.
רק אתרים יהודיים מלפני השואה?פשוט אני..
כלומר בלי גטאות ומחנות השמדה?
חושבת שאפשר אבל לא רק הם יהיו בדיכאון תודה רבה!נחלתאחרונה
אין מספיק מקום בשרתים של ערוץ 7פשוט אני..
אם אתחיל לכתוב ביקורת על הגיליון האחרון של מגזין ''פנימה'' 🙈
כמעט בכל עמוד הרגשתי צורך לדפוק את הראש בקיר, אבל הצלחתי להתגבר על היצר 🥳
הדסה הדסה למה את הלב שלי לקחת הדסההה
קפיץ
אממ… בנותבנות רבות עלי
מה הקטע שלכם עם זקנים של גברים?
שלכן*בנות רבות עליאחרונה
שנים לא הייתי פה.הלב בוער למלך!
לא ידעתי שזה עדיין קיים. אז ברוכים תיהיו אנשים חדשים וישנים
אתה קיים גם מחוץ לווצאפ???אריק מהדרום
לאט לאט חוזרים למקורותהלב בוער למלך!אחרונה
עוד פעם גולש יותר זמן ממה שתכננתיחוזר תמיד לאשתי
בפעם האלף החלטתי שהפעם אני לא נסחף.
כאילו, שום דבר לא יעזור זה חזק ממני.
לא בקטע של צדקות או נפילה, פשוט נגרר, זה שורף זמן ואני מרגיש שאין לי שליטה על הזמן שלי.
מה יש באינטרנט שמטשט את גבולות הזמן, ותמיד תמיד תהיה עליו יותר זמן ממה שתכננת?
