הרב דוד הכהן:
קיימת סדרת ספרים אמריקאית, שעלילתה מבוססת על המיתולגיה היוונית ומתרחשת בימינו.
א. האם מותר לקרוא בספרים אלו?
ב. האם מותר לאדם לרכוש או לקבל ספרים אלו?
ג. האם מותר להחזיק בבית ספרים כאלו שאינם שלי?
ד. במידה שהספרים אינם שלי, האם מותר לזורקם או לשרפם? האם יש בכך מצווה?
תשובה:
א. אין איסור לקרוא בזה כי אתה יודע שהכל זה הבל ודמיון פרוע.
ב. לא טוב להוציא כסף של אדם מישראל על ספרות קלוקלת.
ג. רצוי מאוד לא להחזיק ספרים כאלה בבית.
ד. אם הספרים שייכים למישהו מסוים צריך להחזיר לו, אך אם הם לא שייכים למישהו מסוים אתה יכול לזרוק. אין צורך לשרוף.
הרב דב ליאור:
שאלה:
אנו קבוצת בנות ממכללה דתית(!) שלומדות לתואר ראשון בהוראת אמנות. בשנה הנוכחית אנו לומדות 2 קורסי חובה עיוניים שתוכנם בנוי על תאוריות מהנצרות והמיתולוגיה היוונית, ומלווה בהקרנת שקופיות על אמנות נוצרית שממחישה את התאוריות. רב המכללה טוען כי כיוון שהלימוד הוא לצורך התואר, אזי בדיעבד מותר ללמוד אותו.
האם מותר ללמוד את החומר כיוון שהוא לצורך התואר, ואם לא, כיצד עלינו לנהוג? יש לציין שאין אפשרות לפטור אותנו מחובת הקורס.
תשובה:
הבעיה לא מתחילה במכללה, אלא באלו שעושים תכניות ומכריחים את התלמידים ללמוד דברים בטלים על אליליות קדומה במסווה של אמנות. יכול להיות שהיום זה לא אליליות, כיון שהאליליות הזו חלפה מן העולם ולומדים דברים עתיקים, ואז זה לא ממש עבודה זרה, אלא סתם התעסקות בדברי הבל. ראוי שהציבור שלנו יאבק נגד דבר זה, נגד משרד החינוך שמכריח ללמוד דברים אלו, שילמדו ענייני אמנות, דברים יפים שבעולם. מדוע צריך דווקא אמנות אלילית-נוצרית ואמנות לא צנועה.
הרב אורי שרקי:
שאלה:
האם מותר ללמוד מיתולוגיה אם אינני מתכווין להתמקצע בעניין? לכאורה מדובר במעללי אלים אליליים ואסור ללמוד על ע"ז אלא בכדי להשיב.
תשובה:
מותר כי זה כבר לא רלוונטי לעולמנו אלא רק מלמד דברים חשובים על הפסיכולוגיה האנושית.
אני לא יודע מה כתוב בתחומין, אבל שלושה מתלמידיו של הרצי''ה ששניים מהם מן המובהקים שבתלמידיו, אמרו (שבאופן עקרוני) זה לא אסור. אני גם לא חושב שזה ראוי, כדאי וכו' ללמוד את זה (אצלנו אגב לא למדו את הסיפורים האלה אלא אחרים כמו ש''י עגנון). אבל כנראה שזה לא כל כך שחור לבן.