האם העמידה האין סופית במטבח מכינה אותי לחג?

את מי לא מתסכלת ההתלבטות שכל שנה חוזרת על עצמה. זה מה שהקב"ה התכוון כהכנה רוחנית ליום הדין? וגם- צ'ופר מתכונים לסימנים!

יפעת הלל , כ"א באלול תשע"ג

מלאים מצוות
מלאים מצוות
פנימה יח"צ

אלול. ריח של תשובה באוויר. אווירה של התחדשות, של התקרבות. אווירה של סוף. אווירה של התחלה.

ההכנות לראש השנה בעיצומן. תשובה. תפילה. צדקה. אדם מול עצמו. אדם מול אלוקיו. מול בן הזוג, המשפחה, ההורים. הכול אפוף רצון להיטהר לקראת יום הדין שבו "וכל באי עולם יעברו לפניך כבני מרון. כבקרת רועה עדרו, מעביר צאנו תחת שבטו". 

בצל אווירת התשובה וההתכוונות הרוחנית, ישנן גם ההכנות הגשמיות. לעתים נראה שההכנות הללו כל כך טכניות שהן סותרות את ההכנות הרוחניות. איך אפשר לעסוק בסוגיית עוגת הדבש המשובחת כשהלב רק רוצה להתקרב? איך אפשר שהלב ירצה להתקרב כשרשימת הקניות לא נגמרת והראש מתכנן את ארבע ארוחות החג האינטנסיביות? ובכלל, איך אפשר לחשוב על אוכל משובח ואווירה חגיגית ביום הדין הגדול והנורא שבו "היום תעמיד במשפט כל יצורי העולמים"? אולי עדיף דווקא לצמצם באכילה ולהסתגף בתשובה?
כותב רבנו, הרב מרדכי אליהו זצ"ל: "סעודת ראש השנה היא הסעודה הראשונה של האדם בשנה החדשה, וחשוב מאוד לעשות אותה סעודה חשובה בשמחה ובדברי תורה, ויהיה לו סימן טוב לשנה החדשה".

בליל ראש השנה, נוהגים לברך ולאכול מאכלים מיוחדים המהווים "סימנא טבא", סימנים טובים לשנה החדשה. מה זה אומר בעצם? איך אכילת מזון מסוים הופכת אותו לסימן טוב?
יש לזכור שכדי להפוך את המאכל ל"סימן טוב", לא מספיק לאוכלו. יש להביט בו, לאחוז בו ולומר בפה את ה"יהי רצון" הקשור אליו. בראש השנה האדם בכללותו, על כל כוחות נפשו, צריך להיות מכוון לקבלת השנה החדשה והברכה שהיא מזמנת. איך עושים זאת? על ידי שימוש בכל כוחות האדם. המחשבה צריכה להיות מכוונת לקבלת השנה החדשה, מרוכזת בתקווה ובציפייה לטוב; הדיבור - תפילה, איחול, ברכה, אמירת ה"יהי רצון" לפני אכילת הסימנים; המעשה - אכילת הסימן יש ביכולתו להפוך את הרצון הרוחני, השאיפה הנפשית, ל"מסוגל". 

חז"ל תיקנו סדר של ברכה, כוונה ואכילה שמחבר את כל כוחות הנפש לכדי רצון גדול, כמיהה עזה שבאמצעותה אנו הופכים את הרגעים הגדולים של ראש השנה ל"סגולות", סימנים טובים לשנה טובה ומתוקה. 
כך גם אנחנו, בהכנות הקודמות לראש השנה, צריכות לתת את דעתנו, את לבנו ואת רוחנו למאכלים. ולהתפלל בזמן הכנתם, שיהיו כולם בחינת "סגולה" ו"סימנים טובים" לשנה ברוכה. שנת שפע ושמחה. שנה של חידוש הרצון והאהבה. שנה של גאולה שלמה ברחמים ולא בדין. שנה טובה! 

אזכיר כאן כמה מתכונים המשלבים את המאכלים המוכרים כ"סימנים" טובים בראש השנה.

דג מוסר בלימון ועשבי תיבול
המתכון מיועד לדג מוסר שלם טרי 

חומרים:
•    שני דגי מוסר שלמים ונקיים 
•    שני לימונים חתוכים לפרוסות דקות
•    מיץ מלימון אחד 
•    חמישה-שישה גבעולי פטרוזיליה קצוצים
•    חמישה-שישה גבעולי כוסברה קצוצים 
•    שתי שיני שום קצוצות 
•    שליש כוס שמן זית 
•    מלח ופלפל
•    50 גרם צנוברים או שקדים קלויים 

הכנה: 
מניחים את הדגים בתבנית.
מערבבים את כל החומרים מלבד פרוסות הלימון והדגים.
מורחים את הדגים ברוטב, ומורחים מהרוטב גם בבטן הדג. 
מפזרים על הדגים את פרוסות הלימון. אפשר להכניס פרוסות לימון גם לבטן הדג. 
אופים בחום של 180 מעלות כעשרים דקות. 
הדג מוכן כשמזלג נכנס בקלות בין בשר הדג לעצם השִדרה שלו.

סלט סלק עלים 

נוהגים לאכול סלק עלים, "מנגולד", הקרוי "סילקא" 

חומרים:
•    שתי חבילות סלק עלים
•    בצל קצוץ
•    מעט שמן לטיגון
•    חצי לימון עם קליפה חתוך לפרוסות דקות
•    שתי כפות גדושות רסק עגבניות
•    מלח ופלפל לפי הטעם
•    פלפל ירוק חריף קצוץ – לפי הטעם. אפשר לוותר

הכנה: 
חולטים את העלים במים רותחים כחמש דקות. מסננים וקוצצים גס. 
מטגנים את הבצל בשמן עד להזהבה, מוסיפים את רסק העגבניות ומטגנים שתי דקות תוך כדי ערבוב.
מתבלים ומוסיפים את העלים הקצוצים, הלימון, פלפל וכוס מים. מבשלים כחצי שעה על להבה נמוכה, ומערבבים כל חמש דקות.

לביבות כרישה / כרתי 

הדרך הטעימה לאכול כרישה. כמה פשוט ככה טעים.

חומרים:
•    חמש-שש כרישות (החלק הלבן בלבד) חתוכות גס
•    כוס פירורי לחם
•    חצי כוס קמח
•    שלוש-ארבע ביצים
•    מלח ופלפל
•    שמן לטיגון חצי עמוק 

הכנה: 
מבשלים את הכרישות עד שהן רכות. מסננים ומועכים במזלג.
מוסיפים את שאר החומרים, את הביצה הרביעית מוסיפים אם נראה שהעיסה יבשה מדי. יוצרים קציצות ומטגנים בשמן חם.

בשר בלוביא

גם אם אתם קונים בשר קפוא, בקשו מהקצב לחתוך לכם אותו לקוביות במסור שלו - והחלק הקשה של העבודה יהיה כבר מאחוריכם.

חומרים:
•    ק"ג וחצי (בערך) בשר כתף בקר (מספר 5) חתוך לקוביות
•    שתיים-שלוש כפות שמן
•    ק"ג לוביא נקייה
•    בצל גדול קצוץ
•    שתי עגבניות קלופות קצוצות
•    מלח ופלפל לפי הטעם
•    חצי כפית כמון
•    רבע כפית זרעי כוסברה
•    כפית פפריקה 
•    ארבעה-חמישה גבעולי פטרוזיליה קצוצים 

הכנה: 
מחממים את השמן בסיר רחב. מטגנים בו את הבשר תוך כדי ערבוב עד שהוא משנה את צבעו.
מוסיפים לסיר את שאר החומרים מלבד הלוביא, ומוסיפים גם כוס וחצי מים רותחים. 
מבשלים על להבה נמוכה שעה וחצי. אם במהלך הבישול נראה שכל הנוזלים נגמרו, מוסיפים מעט מים רותחים. 
מוסיפים את הלוביא ועוד חצי כוס מים רותחים, ומבשלים עד שהבשר רך מאוד. 
מפזרים פטרוזיליה קצוצה על התבשיל.

עוף כתום 

כל מה שכתום נכנס לתנור יחד עם עוף.
כמובן, לא חייבים לשתף את כל המרכיבים שברשימה.

חומרים:
•    עשר מנות עוף
•    חתיכה בינונית של דלעת קלופה וחתוכה לקוביות
•    דלורית קלופה חתוכה לקוביות
•    שני גזרים קלופים וחתוכים לטבעות
•    שתי בטטות חתוכות לקוביות
•    100 גרם משמשים מיובשים - חצויים ובדוקים
•    בצל סגול חתוך לטבעות
•    פלפל כתום אחד או שניים, חתוך לרצועות
•    כוס מיץ תפוזים 
•    כפית סוכר חום
•    מלח ופלפל
•    מעט אגוז מוסקט
•    מעט כמון
•    מעט זנגוויל

הכנה: 
מערבבים את כל החומרים בתבנית גדולה שתכיל את כל העופות בשכבה אחת. 
אופים בחום של 180 מעלות כשעה וחצי. 

עוגת תפוח בדבש

בראש השנה נוהגים שלא לאכול אגוזים, לכן השמטתי את האגוזים מהעוגה. אם מכינים אותה בהזדמנות אחרת כדאי להוסיף אגוזים למלית.

חומרים:
•    חבילת עלי פילו
•    חצי כוס שמן או 50 גרם חמאה או תרסיס שמן בטעם חמאה 
•    שישה תפוחים גדולים חמוצים (גרנד סמית) מרוסקים 
•    חצי כוס דבש 
•    כפית קינמון
•    חצי כוס פירות יער (לא חובה)

להגשה: 
•    גלידה בטעם וניל, לא מתוקה מדי
•    דבש 

הכנה: 
שוטחים עלה פילו בתבנית, מורחים אותם בשמן או בחמאה מומסת או מרססים בתרסיס שמן.
מניחים עוד עלה ומורחים שוב בשמן. כך יוצרים שש שכבות. 
מערבבים את התפוחים המרוסקים עם הדבש, הקינמון ופירות היער, ושופכים על הבצק שבתבנית.
מסדרים מעל המילוי שש שכבות בצק נוספות. 
חותכים את העוגה לריבועים או למעויינים בתוך בתבנית. אופים כעשרים דקות בחום בינוני.
מגישים חמים עם גלידה בטעם וניל מקושטת במעט דבש. 

עוגת תמרים בטעם דבש 

עוגה ספוגית וקלילה, קלה להכנה וטעימה. 

חומרים:
•    ארבע כפות ממרח תמרים
•    חצי כוס מים רותחים
•    שלוש ביצים
•    כוס ורבע סוכר 
•    כוס שמן 
•    כוס וחצי קמח
•    שקית אבקת אפייה 
•    כפית סודה לשתייה 
•    רבע כפית קינמון
•    רבע כפית זנגוויל
•    קורט ציפורן טחון

הכנה: 
מערבבים את ממרח התמרים עם המים הרותחים לבלילה אחידה. 
מוסיפים את שאר החומרים, ומערבבים היטב. 
אופים בחום בינוני כארבעים דקות עד שקיסם שננעץ במרכז העוגה יוצא יבש. 

ג'לי רימונים

מנה אחרונה טעימה להפליא, בריאה וקלה להכנה. 

חומרים:
•    ליטר מיץ רימונים – קנוי או מוכן מתרכיז
•    חבילת אבקת ג'לטין.
•    כוס סוכר - פחות או יותר לפי הטעם 
•    גרגירים מרימון אחד

הכנה:
מערבבים את המיץ עם חלק מהסוכר. טועמים ומוסיפים סוכר לפי הטעם. המיץ צריך להיות חמוץ-מתוק.
מביאים את המיץ לרתיחה, ומכבים. 
מערבבים את הג'לטין (שתי השקיות) בחצי כוס מים קרים, ומוסיפים למיץ הרותח. מערבבים היטב ומקררים שתים עשרה שעות. אם ממהרים אפשר לקרר במקפיא שעה וחצי ואז להעביר למקרר.

הכתבה מגיליון פנימה להצטרפות ולקבלת מנוי במבצע לחצו כאן