
הסוכה שלנו היא הסוכה המדהימה ביותר בעולם. בדים צבעוניים תלויים על הקירות. יצירות מופת של הילדים, תמונות של צדיקים מאירים, ערימות מזרנים מכוסות בשטיחים צבעוניים משוות לסוכה אופי נינוח. בסוכה שלנו יש שני חדרים – חדר גדול וחדר נוסף קטן המשמש לנו כחדר שינה. וגולת הכותרת: סכך ירוק מענפי אקליפטוס ודקל אמיתיים, עם ריח של סוכה אמיתית. ממש כמו פעם. אז מה הפלא שאנחנו לא רוצים לצאת מהסוכה?
אמר ר' אלעזר: "משבח אני את העצלנים ברגל". ר' אלעזר משבח את האנשים שמתעצלים לצאת מביתם בשלושת הרגלים, שבכך הם מקיימים בהידור מצוות "ושמחת בחגך אתה וביתך".
שבע עשרה פעמים מופיעה בתורה המילה שמחה, אחת עשרה מהן מתייחסות למצווה לשמח אחרים. וכך כתוב על חג הסוכות: "ושמחת בחגך אתה ובנך ובתך ועבדך ואמתך והלוי והגר והיתום והאלמנה אשר בשעריך, שבעת ימים תחוג לד' אלֹקיך... והיית אך שמח". מסבירים חז"ל: "אם אתה משמח את שלי אני משמח את שלך".
בחגים, ובמיוחד בחג הסוכות יש מצווה לשמוח. ואיך שמחים? על ידי שמשמחים אחרים. צריך להשקיע זמן, כוח, מחשבה וממון בלשמח אחרים. קודם את בני הבית ואחר כך עניים נוספים.
ואיך משמחים? בשולחן ערוך נפסק שאת הילדים משמחים ב"קליות ואגוזים", כלומר בממתקים ובמאכלים טעימים האהובים על ילדים. נשים משמחים בבגדים ובתכשיטים. והאנשים שמחים בבשר ויין. ויש מצווה מיוחדת להאכיל את היתום, האלמנה והגר בחגים.
אצלנו, יושבים בסוכה במהלך כל ימי החג. כל הימים וכל הלילות. הילדים משחקים בסוכה ומארחים בה חברים. אנשים נכנסים ויוצאים, מדברים דברי תורה ומספרים סיפורי צדיקים ואוכלים.
כמובן שכל השמחה הזאת כוללת אוכל. הרבה אוכל. את האירוח אנחנו מתחילים בארוחת בוקר מאוחרת שנמשכת כמעט עד הצהריים. אחר כך מוגשים לסוכה פירות, קליות ואגוזים. בשעות אחר הצהריים אנחנו מתחילים בהכנות לארוחת צהריים–ערב. מאחר שאני רוצה בעצמי ליהנות מזמן איכות בסוכה, המנות שאני מכינה בסוכות הן בדרך כלל מהסוג שמכינים בזריזות ברגע האחרון, או מנות שמבשלות את עצמן בבישול ארוך על הכיריים או בתנור. למשל: מרק בשר עשיר שמתבשל לאִטו על להבה נמוכה, פרגיות שמושרות כמה שעות במרינדה ונכנסות לצלייה בתנור רבע שעה לפני הארוחה, תבשיל קציצות מהיר שמתבשל לו עם ירקות שורש מגוונים ועסיסיים.
אבל גולת הכותרת של אירוח החג היא ארוחת הבוקר. עד שחוזרים מהתפילה, מנענעים לולב, עורמים את המזרנים בחזרה לערימות מסודרות ועורכים שולחן, ועד שהאורחים מגיעים ומתכבדים בקפה של בוקר, השעה כבר קרובה יותר לצהריים מאשר לבוקר. לכן ארוחת הבוקר מכילה יותר מאשר סלט, גבינה וביצה. מדובר בארוחת בוקר מפוארת, מושקעת ומשמחת. כזאת שמתחילה בעשר או באחת עשרה בבוקר ומסתיימת בשתיים בצהריים. ארוחת בוקר של חג.
הפעם בחרתי להציע לפניכן שני תפריטים מיוחדים לארוחות בוקר בסגנונות שונים. כמובן שלא חייבים להיצמד לתפריט, אך הוא נותן דוגמה לארוחת בוקר מושקעת ומפנקת, כזאת שמשמחת את האורחים ואת המארחים.
שנזכה בע"ה לחוג את חג הסוכות בשמחה שלמה. שמחה אמיתית, שמחה של גאולה בבית המקדש.
ארוחת בוקר חלבית עשירה
• שני סוגי לחם או לחמניות
• שני סוגים של גבינות מתובלות
• חמאה מתובלת – שניים-שלושה טעמים
• ממרח זיתים (טפנד)
• שקשוקה לבנה
• טורטיות ממולאות בגבינה
• סלט עגבניות שרי עם בזיליקום
• סלט ירוק עם פלפלים וקוביות גבינה
• למנה אחרונה: מאפה שמרים שוקולדי
חמאה מתובלת
• שני סוגים של גבינות מתובלות
• חמאה מתובלת – שניים-שלושה טעמים
• ממרח זיתים (טפנד)
• שקשוקה לבנה
• טורטיות ממולאות בגבינה
• סלט עגבניות שרי עם בזיליקום
• סלט ירוק עם פלפלים וקוביות גבינה
• למנה אחרונה: מאפה שמרים שוקולדי
חמאה מתובלת
זול פי שלושה מלקנות חמאה מתובלת בסופר. שתי דקות עבודה!
מערבבים 100 גרם חמאה רכה עם התיבול הרצוי. שומרים בקופסת פלסטיק קטנה או בכלי מיוחד לחמאה. אפשר להעביר לשקית זילוף ולזלף בכלי יפה להגשה מיוחדת (כמו בתמונה).
תיבול:
לחמאה לבנה:
• שתיים-שלוש שיני שום כתושות
לחמאה ירוקה:
• כפית בזיליקום יבש ורבע כפית נענע יבשה
לחמאה ורודה:
• חצי כפית פפריקה וחצי כפית אבקת שום
לחמאה כתומה:
• חצי כפית פפריקה, רבע כפית כורכום ורבע כפית כמון
טורטיות ממולאות בגבינה
את הטורטיות עצמן קונים מוכנות באריזות ואקום שומרות טריות. את המילוי אפשר להכין בערב, והטיגון ייעשה ממש לפני הארוחה.
חומרים:
• שמונה טורטיות
• שלוש כפות ממרח זיתים
• 200 גרם גבינה צהובה מגוררת
• 200 גרם גבינת צ'דר מגוררת
• 50 גרם חמאה
תוספות לגיוון:
• בצל קצוץ, עגבנייה קצוצה, גרגירי תירס, פטריות קצוצות
הכנה:
מחממים 15 גרם חמאה במחבת גדולה דיה להכיל את הטורטייה.
כשהחמאה נמסה, מניחים את הטורטייה. מורחים עליה בכפית ממרח זיתים ומפזרים רבע מכמות הגבינות. מוסיפים תוספות לפי הטעם וסוגרים בטורטייה נוספת. לוחצים על הטורטייה באמצעות תרווד ומטגנים שתי דקות.
הופכים ומטגנים מהצד השני.
חותכים למשולשים ומגישים.
שקשוקה לבנה
אביה, האחיינית המתוקה שלי, טבעה אצלנו את המושג שקשוקה ירוקה – חביתה שיש בה המון עשבי תיבול ובצל. על משקל השקשוקה הירוקה פיתחנו את השקשוקה הלבנה. חגיגית וטעימה.
חומרים:
• שלוש כרישות – החלק הלבן בלבד, נקיות וחתוכות לטבעות
• בצל אחד קצוץ
• שלושה בצלים ירוקים – החלק הלבן בלבד, חתוכים לטבעות
• שלוש כפות שמן זית
• ביצים שלמות לפי מספר הסועדים
• מלח ופלפל לבן
• 50 גרם גבינת פטה מפוררת
הכנה:
שמים את כל הבצלים במחבת רחבה או בסיר שטוח. הבצלים צריכים לכסות את תחתית הכלי בשכבה עבה. מוסיפים את השמן ומטגנים על להבה בינונית עד שהבצלים רכים ומתחילים להזהיב. משך התהליך משתנה לפי הכלי, לכן כדאי לטעום מהכרישה כדי לוודא שהיא מוכנה.
שוברים את הביצים לתוך כלי ושופכים למחבת בזהירות, כדי שהחלמון לא יתפוצץ.
ממליחים ומפלפלים. מוסיפים את הגבינה המפוררת ומטגנים עד שהחלבון – הלבן - מוכן ושוליו מזהיבים, אך החלמון עדיין נוזלי.
מגישים מיד עם לחם טוב לניגוב.
ארוחת בוקר עם בשר
לא ממש לשעות הבוקר אלא יותר לשעות שלפני הצהריים, אחרי שכבר מתפנקים בבוקר על קפה ועוגה ורעבים לארוחה של ממש אבל עדיין לא צהריים.
• פיתות
• חומוס עם פטריות חמות או בשר טחון
• טחינה ירוקה
• טפנד עגבניות מיובשות
• פלטה של נקניקים מסוגים שונים
• שקשוקה עם נקניקיות
• בורקס "סביח"
• סלט ירוק עם ירקות פריכים ואגוזים
• זיתים איכותיים
• למנה אחרונה: סלסילה ענקית של פירות טריים, אגוזים קלויים ופיצוחים
שקשוקה עם נקניקיות
חומרים:
• שש-שבע עגבניות אדומות בשלות חתוכות לקוביות
• בצל קצוץ
• פלפל ירוק קצוץ – לא חריף
• שלוש-ארבע עגבניות מיובשות קצוצות (לא חובה)
• שתי כפות שמן זית
• שני פלפל שאטה חתוכים – אפשר להוציא את הגרעינים למיתון החריפות ואפשר לוותר
• מלח ופלפל
• חצי כפית כמון
• חצי כפית חוואייג' למרק תימני
• כף רסק עגבניות
• שמונה עד עשר נקניקיות מאיכות טובה
• שמונה ביצים
הכנה:
מטגנים את הבצל בשמן הזית עד שהוא רך. מוסיפים את העגבניות, את העגבניות המיובשות ואת הפלפלים, ומבשלים עד שהעגבניות מתחילות לבעבע. מנמיכים מעט את הלהבה ומערבבים כל כמה דקות.
כשהעגבניות רכות ומאבדות את צורתן מוסיפים את רסק העגבניות והתבלינים. מבשלים עוד כחמש דקות עד שמתקבל רוטב סמיך מאוד. מוסיפים חצי כוס מים ומביאים לרתיחה.
מכניסים לרוטב את הנקניקיות. שוברים את הביצים לכלי ויוצקים בזהירות לרוטב כדי שהחלמון לא יתפוצץ. מכסים את המחבת ומבשלים שתיים-שלוש דקות עד שהחלבון מבושל והחלמון עדיין רך.
מגישים עם פיתות טריות, טחינה וסלט ירוק.
בורקס סביח
סביח הוא סנדוויץ' עסיסי המכיל חציל מטוגן וביצה ומוגש עם טחינה וסלט. את המרכיבים הללו הכנסתי לבצק עלים ויצא בורקס מדהים.
חומרים:
• חציל אחד חתוך לפרוסות בעובי חצי סנטימטר
• שמן למריחת החצילים
• שלוש-ארבע ביצים קשות
• מלח ופלפל
• חבילת בצק עלים מופשר
הכנה:
מורחים את פרוסות החציל בשמן וקולים בגריל בתנור עד שהחציל שחום.
פורסים את הביצים לרבעים, חותכים את בצק העלים לריבועים ובכל ריבוע מניחים פרוסת חציל ופרוסת ביצה. סוגרים למשולשים או למלבנים. מורחים בביצה טרופה ומפזרים שומשום.
אופים בחום בינוני-גבוה (200 מעלות) כעשרים וחמש דקות.
במקום בבצק העלים ניתן להשתמש בבצק פילו.
הכתבה מגיליון פנימה להצטרפות ולקבלת מנוי במבצע לחצו כאן