עליזה לביא
עליזה לביאדוברות

במהלך דיון בהצעת החוק לפיה רשימה שלפחות שליש ממנה נשים תזכה לתוספת בשיעור של 15% מסכום מימון הבחירות, תקף בחריפות ח"כ משה גפני (יהדות התורה) את אחת ממקדמות החוק, ח"כ עליזה לביא (יש עתיד) וטען כי החוק לוקה בצביעות.

"אני רוצה לדעת מדוע אתם לוקים בצביעות", תקף גפני את לביא, "לפני שאתם באים לתקן עוולות אצל החרדים תתקנו בבית – כיצד ייתכן שמתוך חמשת השרים של יש עתיד ישנה רק שרה אחת? וכי יעקב פרי יותר מוכשר ממך? הפנה גפני שאלתו ללביא. "וכי השר מאיר כהן יותר מוכשר מעדי קול רק מפני שהוא גבר?", תהה.

גפני הוסיף כי אם מדברים על הצגת שוויון בין כלל האוכלוסיות, למה שלא יינתנו תוספות תקציב לרשימות המשלבות עולים מאתיופיה או נכים? "זו בושה, כך נראית הדמוקרטיה במדינת ישראל", סיים את דבריו.

על פי הצעת החוק של לביא אושרה באופן סופי, סיעה או רשימה שלפחות שליש מחברי המועצה שנבחרו ומכהנים מטעמה הם נשים תזכה לתוספת בשיעור של 15% מסכום מימון הבחירות הקבוע בחוק. תוספת המימון תינתן במועד פרסום דו"ח מבקר המדינה, כ-8 חודשים לאחר הבחירות.

סיעה ששליש מהנבחרים המכהנים מטעמה באותו מועד הם נשים- תהיה זכאית לתוספת המימון. תוספת המימון תחשב ככספי מימון בחירות ויחולו לגביה הוראות החוק. החוק ייכנס לתוקף בבחירות הכלליות לרשויות המקומיות שייערכו לאחר פרסומו של החוק.

ח"כ יפעת קריב (יש עתיד), שיזמה את הצעת החוק, אמרה כי "הנתונים מראים שמאז קום המדינה, לא גדל במידה ניכרת שיעורן של נשים הנושאות בתפקידים ניהוליים בעולם הציבורי. ייצוגן בעמדות מפתח והשפעה, ברמה הארצית וברמה המקומית עדיין נמוך.

"את המצב הזה חייבים לשנות. ייצוג הולם של נשים בזירה המוניציפלית הוא לא רק נכון מוסרית, הוא גם יביא לשיפור אדיר ברמת השירות הציבורי בישראל", הוסיפה. "הרשות המקומית זה המערכת השלטונית הקרובה ביותר לאזרח. היא נוגעת בחיים האישיים של כל אחת ואחד מאיתנו, מהחינוך של ילדנו ועד איסוף הזבל, מחיי התרבות והפנאי שלנו ועד הצל בגינה הציבורית".