גפני ומוזס
גפני ומוזסצילום: פלאש 90

מליאת הכנסת קיימה היום (ד') דיון בנושא גל המהומות, ההסתה וגילויי הגזענות שהתגברו לאחרונה בעקבות האירועים הביטחוניים.

במהלך הדיון נשא דברים ח"כ משה גפני שהעביר דברי תנחומים למשפחות הנערים הנרצחים הי"ד ולא חסך במילות גינוי על רצח הנער הערבי.

"ביקשתי גם לדבר על הרצח המזעזע של הנער הערבי משועפאט, דבר שאנחנו היהודים – אני מתאר לעצמי שכולם לא יכולים לקבל. אני יכול להגיד שאנחנו דנו על הנושא הזה בסיעת יהדות התורה. לא עולה על הדעת רצח כזה מזעזע. אני לא מדבר כבר על האופן של הרצח, אני גם לא מדבר על החטיפה הזאת, ולקחת אותו ולשרוף אותו. זה דבר שאני, כיהודי, לא יכול לסבול את הדבר הזה. היהדות בנויה על תורת חיים. היהדות בנויה על זה. אנחנו לא מקדשים מוות, אין דבר כזה".

"לקחת מישהו שהוא ערבי, חף מפשע, אף אחד לא אמר שהוא עשה משהו, לקחת אותו - ואני דורש, אנחנו דורשים, סיעת יהדות התורה, אנחנו דורשים למצות עם הרוצחים האלה את הדין. למצות את הדין איתם, לא לעשות הנחות בעניין הזה. זה דבר שהוא בלתי מתקבל על הדעת. אנחנו מזועזעים ומביעים את מחאתנו ואת תנחומנו למשפחה".

ח"כ יעקב אשר, פתח אף הוא בנאומו את דבריו בדברי תנחומים למשפחות הנערים הנרצחים הי"ד, והביע הזדהות עמוקה עם המשפחות האבלות.

בהמשך עבר לגינוי חד חריף כנגד מעשי הרצח. "לאף אחד אין זכות לעשות את הדברים הנוראים האלה. רצח זה רצח. לרצוח נערים חפים מפשע ולא משנה מאיזה עם, זה דבר שאין לו מקום בשום חברה, וודאי שלא בחברה יהודית. חיי אדם הם ערך מקודש בכל פרמטר, גם בפרמטר אנושי וטבעי, וודאי וודאי כלפי מי שמאמין וחי לפי קודים התנהגותיים הלכתיים שניתנו לנו מבורא עולם. מי שמאמין בקודים האלו, צריך להאמין בכולם"!

במהלך דיון בהצעת אי האמון בכנסת ביום שני השבוע, אמר ח"כ אייכלר כי היהדות החרדית מזהירה כל השנים שהסתה תקשורתית ודיכוי שלטוני, גורמים לצעירים להפוך לחיות אדם.

"ידענו שזה משפיעה רק על פלשתינים החיים תחת כיבוש. הסתה משפיעה גם על שוטרים שצולמו מכים נער ערבי ובועטים בראשו וסוחבים אותו כעוף שחוט. ההבדל בין האלימות המשטרתית בתמונות אלה, לאכזריות השוטרים המוסתים, בהפגנות חרדים, הוא העדר התמונות. אותה תקשורת שמציגה את השוטרים כקלגסים, כאשר הם מכים ערבים, מסתירה את התמונות כשהמוכים הם חרדים".

"אולם איש מאתנו לא חשב שגם יהודים שחונכו על ״לא תרצח״ עלולים להיסחף להסתה לאומנית הנובעת מן הטירוף ששורף את הארץ ברציחתם של שלשה נערים יהודים על ידי מחבלים. מן הדרישה למצוא את החוטפים, עד לאימוץ האכזריות הרצחנית החבלנית, בביצוע הרצח הנפשע, הדרך קרובה ממה שחשבנו.

אייכלר קרא לרסן את ההסתה התקשורתית על כל סוגיה. "גם שוחרי ״חופש הביזוי״ גילו עכשיו עד היכן הסתה תקשורתית עלולה להפוך אנשים לחיות. לא רק למי שחי תחת כיבוש ולא רק לאלימות שלטונית, אלא לכל צעיר מוסת בעולם. רוב שפיכות הדמים בהסטוריה, נבעה מהסתה המונית, וצריך לדעת לבלום אותה בעודה באיבה ובטרם תהפוך את הארץ כולה לתבערה ח״ו״.