
דוברים על דעת עצמם. במהלך החודשים האחרונים בהם ליגת העל בכדורגל הייתה בפגרה, יותר משעבדו השחקנים על חזרה לכושר, עבדו בעלי התפקידים בהנהלות השונות. המאמן היה צריך להגיש רשימת שחקנים אותם הוא רוצה למכור או לרכוש, בעל הקבוצה היה צריך להחליט האם הוא מאשר ומהו גובה התקציב ולשבת עם כל שחקן ושחקן ועם כל איש צוות על החוזים שלהם, ועוד עבודה רבה של בעלי תפקידים כאלה ואחרים בהנהלות השונות. אך מעל לכל אלו, מי שעבד כרגיל ולעיתים קרובות אף הרבה יותר, היה לא אחר מאשר דובר הקבוצה.
עבודתו של דובר קבוצה מורכבת מאוד ואינה בעלת שעות קבועות. המורכבות נובעת בעיקר בשל הסיבה שהדובר עובד בשני מישורים: האחד זה בעבודה מול גופי התקשורת והעיתונאים שמסקרים את הנעשה בקבוצה, והשני זה מול השחקנים ואנשי המועדון עצמם שמתראיינים לאמצעי התקשורת השונים וכל אמירה שלהם מצוטטת על פני כמה וכמה אתרים שונים.
אז אם שאלנו את עצמנו כיצד מתנהלת קבוצת כדורגל מול התקשורת ועד כמה רציני התפקיד של דובר הקבוצה, בשביל זה יש את אסף שקד דובר בית"ר ירושלים לשעבר ומנהל אתר האוהדים של הקבוצה כיום, ואת דודו בזק שמשמש כדובר של מכבי חיפה בשבע השנים האחרונות וכתב מעריב לשעבר.
מה תפקידו של דובר בקבוצת כדורגל?
אסף שקד: תפקידו של הדובר בקבוצת כדורגל הוא שבשונה מארגונים אחרים, בקבוצת כדורגל אתה עובד של המועדון ולפעמים גם עושה דברים אחרים שלא קשורים דווקא לדוברות. אם להגדיר את התפקיד, אפשר להגיד שהתפקיד הוא להיות בעצם קצין תקשורת שאחראי על התיאום בין גופי התקשורת השונים למועדון. הדובר אחראי בין היתר על כל כתבה שהתקשורת עושה על המועדון לטוב ולרע, כולל אישורי כניסת עיתונאים לאצטדיונים ועוד.
התפקיד העיקרי של הדובר הוא לדברר את המועדון ולדבר בשמו ולהוציא הודעות מסודרות לתקשורת. כמו כן, הדובר הוא המחליט לאן לחלק את האינפורמציה. לדוגמא, אם יש אתר שמרבה לתקוף את הקבוצה, הדובר ייתן סקופים וידיעות דווקא לאתר המתחרה שלו. בנוסך לכל זה, כל ראיון של אדם במועדון חייב לעבור את אישורו של הדובר בלבד. עד כדי כך משמעותי וחיוני תפקידו של הדובר.
דודו בזק: אני אפתיע אותך. אחת ממסיבות העיתונאים שהכי זכורות לי בחיים זו מסיבת העיתונאים שהייתה בסוף מלחמת לבנון השנייה, היו שם המון כתבים. ועדיין, כשמכבי חיפה אירחה את באיירן מינכן במסגרת שלב הבתים של ליגת האלופות היו יותר עיתונאים מהמסיבה ההיא של לבנון השניה. הסיבה לכך היא שלמרות שמכבי חיפה ומשחקה בליגת האלופות הן לא הדברים הכי חשובים במדינה, עדיין זה חלק מהבידור שלנו והציבור בארץ צורך המון ספורט. אין ספק, דובר זהו תפקיד נצרך מאוד לכל מועדון.
הדובר לאו דווקא מדבר, בשביל זה יש במועדון מאמן בעלים ושחקנים שהם מדברים בשם המועדון. תפקידו של הדובר הוא יותר לייעץ לאנשים מה ואיך לומר. הרי מאחורי כל ראיון יש מסר, שחקן לא מתראיין סתם אלא הדובר מעביר דרכו מסר לאוהדים ולתקשורת. המסרים יכולים להיות רבים, החל מרצון למשוך קהל למגרשים ועד לגבות שחקן או מאמן.
דוגמא אותה אפשר להביא למידת חיוניותו של דובר בקבוצה היא מהמקרה שהיה עם רובן ראיוס (שחקנה של מכבי חיפה שתיקל בחריפות את רפי דהן, שחקנה של בני יהודה). שחקנים יצאו לתקשורת על מנת לחזק את ראיוס ולא דיברו סתם. תפקיד הדובר הוא גם להחליט איזה שחקן מתאים לכל סוג של ראיון, לא תמיד נשתף פעולה עם עיתונאי שרוצה דווקא שחקן ספציפי כזה או אחר.
יש לדעת, זמנים השתנו. פעם עיתונאי היה נכנס לחדר הלבשה ועושה שם מה שהוא רוצה, דוחף מיקרופונים לפה של השחקנים ומגיע לידיעות ולשמועות בקלות יתירה, היום הכול עובר בצורה מסודרת דרך הדובר של המועדון שזה עיקר תפקידו.
איך נראה סדר יום של דובר מועדון בכיר?
אסף שקד: תפקיד הדובר ביום יום הוא לעבור כל הזמן על כל מה שכתבו על הקבוצה בכל כלי התקשורת והמדיה. לאחר שעשה זאת, הוא מתחיל לעשות סבב כתבים על מנת לתקן טעויות שכתבו על הקבוצה או תקפו אותה סתם. בנוסף לכל זה יש כמובן את שגרת היומיום.
הדובר חייב להיות מחובר לרדיו בשעות שידור תכניות הספורט, זאת כדי לתת תגובות למה שאומרים שם על המועדון. האתגר הגדול קורה כשיש כמה תכניות המשדרות במקביל. בשנים שמקרים כאלו קרו לנו, היינו מקשיבים להם בו זמנית. למזלי, היה לנו חברים ברדיו שאמרו לנו בדיוק באיזו שעות הולכים לדבר על בית"ר וכך היינו מפוקסים יותר.
דודו בזק: היום יש את הכל בסמארטפון ואתה יכול מכל מקום ובכל רגע נתון להתעדכן מה כתבו על המועדון. בכל האמור לנושא זה, הדובר עובד בעצם במתכונת של 24/7. זה כבר לא מה שהיה פעם שהיו רק עיתונים בבוקר וזהו - אני מתקשר בעצמי לתקן עיתונאים שתקפו את הקבוצה. בימים אלו אנחנו בונים ומשפרים את עניין הוצאת הידיעות אל השטח דרך אתר הקבוצה שבו אנחנו גם מעלים ראיונות לפעמים עם שחקנים. בצורה הזאת אנחנו יכולים לשלוט יותר במה שנכתב על הקבוצה וכמובן עונים על צרכי האוהדים שלנו שרוצים לדעת מה נעשה בקבוצה.
נושא שתופס יותר ויותר תאוצה הוא עניין ההדלפות. איך מטפלים בהדלפות שמגיעות מתוך הקבוצה?
אסף שקד: לדובר יש משרד במועדון ומשם הוא מטפל בהכל בדיוק בגלל אותה הסיבה - כדי שאף אחד לא ישמע וידליף. לעיתים שחקנים מדליפים כדי ליצור קשר עם העיתונאים, אך בימינו כשהתקשורת כל כך מתקדמת אני לא מצליח להבין למה הם עוד עושים את זה.
בזמן שאני שימשתי כדובר, הפתרון שפיתחתי לזה הוא שמיד אחרי האסיפות באימונים הייתי מוציא הודעות לתקשורת כדי שלא יהיו הדלפות. כך מנעתי מהתקשורת לחטט באסיפה הפרטית שהייתה לשחקנים. אמרתי לעיתונאים את מה שהם צריכים לדעת ולא מעבר.
דודו בזק: שבע שנים אני במועדון הירוק ואחד הדברים מבין רבים שהבנתי הוא שאי אפשר להילחם בהדלפות. אולי אפשר לזהות שחקנים שמדליפים ולטפל בהם אם הם פוגעים במועדון, אבל לעצור זאת לחלוטין? כמעט ובלתי אפשרי.
אם יימצא שחקן שהדליף מעבירים את השם שלו למאמן ולבעלים, שחקן כזה עלול להיזרק מהמועדון.
העיתונאים עדיין יוצרים קשר עם השחקנים על מנת לקבל מהם פרטים רק שבימינו זה הרבה יותר נתון בידי כמעט כל עיתונאי.
רצף של הפסדים או התנהגות מסויימת ולא אחראית של מי מהקשורים למועדון יוצא איזה משבר קטן. איך מתנהל מועדון בשעות משבר שכאלו?
אסף שקד: כשהקבוצה במשבר כלשהוא לאחר רצף הפסדים או לפני אירוע חשוב, הקבוצה תעדיף לנתק מגע עם התקשורת ולא להתראיין. לדעתי אין לזה מקום כי זה מייצר ומשדר לחץ שבסופו של דבר פועל נגד הקבוצה ולא לטובתה.
דודו בזק: הדרך הטובה ביותר לטיפול נכון במשבר היא לזהות אותו בזמן. לדוגמא, שוב באותו המקרה של רובן ראיוס, כבר כשרפי היה על האלונקה הבנתי שאנחנו במשבר. למזלי חבר שהיה לידי ביציע הראה לי בפלאפון ששלחו לו בווטסאפ את סוג הפציעה המדוייקת, הבנתי שאם זה כבר הספיק לעבור בווטסאפ אנחנו לקראת משבר.
הנקודה במשבר זה שאם אתה מספיק חכם אתה יכול להפוך משבר ליתרון דווקא ולצאת ממנו מחוזק יותר. במקרה של ראיוס קיבלנו ביקורות מטורפות למרות שלדעתי חלקן היו קצת חסרות פרופורציות, אך הצלחנו להתמודד איתן ולטפל במשבר בצורה מצוינת לדעתי. ביציאה של ראיוס לתקשורת אנחנו אלה שאמרנו לו בדיוק מה לומר וזה עזר, כי בסופו של דבר הקהל קיבל אותו בחזרה והרוחות נרגעו, כיוון שהוא הבהיר באמת שהוא לא עשה זאת בכוונה.
אז כפי שראיתם לא חסרה לדוברים של קבוצת הכדורגל עבודה, זהו תפקיד רציני לכל דבר במשרה מלאה. בכדי להיות דוברים של קבוצת כדורגל נהוג בדרך כלל לעבור דרך תחום העיתונאות ומשם לעבור לדוברות, זאת מאחר שהעובדה כי דובר שכבר היה עיתונאי קורא את השטח טוב יותר, היא אכן נכונה.