גלעד ארדן
גלעד ארדןצילום: UN

שגריר ישראל באו"ם ארדן שלח מכתב תלונה חריף למזכ"ל האו"ם, זאת בעקבות חשיפת האבחנה בנתונים המתפרסמים באתר סוכנות האו"ם לתיאום עניינים הומניטריים (OCHA) שמתיימרת להציג נתונים על נפגעים מהסכסוך הישראלי-פלשתיני, והצגת מספר הפלשתינים והישראלים שנהרגו או נפצעו מאז שנת 2008.

המכתב נשלח לאחר שהתגלה כי אתר הסוכנות מפלח את הנתונים על הנפגעים הישראלים ל-3 קבוצות - כוחות הביטחון, אזרחים, ו"אזרחים מתנחלים".

כמו כן, לאחר הרצחו של אלי קיי ז"ל בפיגוע בירושלים לפני כשבועיים, הוא נספר במניין הנפגעים כ"מתנחל", זאת על אף היותו תושב העיר מודיעין ועל אף שהדבר פורסם באופן גלוי בכלי התקשורת.

לאור זאת שלח השגריר ארדן מכתב מפורט וקשה למזכ"ל האו"ם בדרישה כי הנושא יטופל מיידית והפרסום באתר יתוקן וישונה.

"באופן הזוי, ובניגוד מוחלט לנורמות המשפט ההומניטרי המקובלות, אתר האינטרנט של סוכנות האו״ם יוצר הבחנה בין מה שמכונה באתר ׳מתנחלים ישראלים׳ ל׳אזרחים׳ בהתייחסותו לנפגעים ישראלים. הבחנה כזו בין סוגים שונים לכאורה של נפגעים אזרחיים מהווה הפרה מוחלטת של נורמות המשפט הבינלאומי ושל כל נורמה מוסרית. כפי שאתה בטח יודע, אין כל הבחנה לפי החוק הבינלאומי בין סוגי אזרחים, גם לא על פי כתובת המגורים שלהם או האמונות האידיאולוגיות שלהם. יתרה מכך, האתר לא רק טועה בהבנת החוק הבינלאומי, אלא גם משבש עובדות", כתב ארדן למזכ"ל האו"ם.

הוא הוסיף כי "ההרוג האזרחי הישראלי האחרון - אלי קיי בן ה-26 ז"ל, אשר נרצח במתקפת טרור שבה בדם קר ובאכזריות כשהיה בדרכו לעבודה בבוקר - רשום בתור מה שנקרא "מתנחל" באתר האו"ם, כאשר קיי ז"ל התגורר בעיר מודיעין שבמרכז ישראל. טעות גסה כזו - במיוחד כאשר עיר מגוריו של אלי קיי התפרסמה במספר מקורות מדיה גלויים ואמינים - מעמידה בספק את הדיוק של כל הנתונים הסטטיסטיים לגבי נפגעים באתר הסוכנות, בין אם הם ישראלים או פלסטינים".

"ההבחנה של האו"ם בין סוגי הנפגעים הישראלים מעמידה בספק לא רק את המחויבות של הארגון לעקרונות המקובלים במשפט הבינלאומי, אלא גם מעלה את השאלה המטרידה - האם האו"ם והסוכנויות שלו רואים ברצח בדם קר של "סוגים מסוימים" מאזרחי ישראל מעשה מוצדק? ממשלת ישראל אינה יכולה להשלים עם הוזלה או זלזול בחיי אזרחינו. חייהם של כל אזרחי ישראל חשובים באופן שווה, ואנחנו מצפים שכך גם האו"ם יתייחס לחיי אדם. אני דורש כי תנקוט בפעולה לתיקון העוול החמור באופן מיידי", סיכם השגריר הישראלי.

נזכיר כי בערוץ 7 פורסם בשבוע שעבר כי האו"ם קבע כי אלי אליהו קיי הי"ד שנרצח בשבוע שעבר בפיגוע ירי בעיר העתיקה בירושלים, היה "מתנחל" שנרצח ב"שטח כבוש".

משרד האו"ם לתיאום עניינים הומניטריים שעוקב אחרי "אזורי מצוקה" ברחבי העולם, מנהל רישום של מספר הפלסטינים והישראלים שנהרגו או נפצעו מאז 2008 "בשטח הפלסטיני הכבוש", כתוצאה מהסכסוך בין הצדדים.

במפה האינטראקטיבית של המשרד מופיע הפיגוע הרצחני ככזה שאירע בשטח "כבוש", ונטען כי אלי קיי הי"ד הוא "אזרח - מתנחל" על אף שהתגורר בעיר מודיעין מכבים רעות.

שי גליק מנכ"ל בצלמו בירך את השגריר ארדן על שליחת המכתב ואמר, "אני מודה לידידי השגריר גלעד ארדן שמיד שקיבל את פנייתי פעל מול מזכ"ל האו"ם. אני מודה גם לשר החוץ יאיר לפיד שמטפל בדבר
וקורא לו לא לוותר עד להפסקת האפליה בין דם לדם. אנחנו לא נוותר ולא ניתן יותר שהאו"ם יפגע באזרחי ישראל''.