
האלוף במיל', ראש המל"ל בעבר וחבר הכנסת לשעבר עוזי דיין, מתריע מאפשרות לפיה תנצל איראן את התמקדות העולם במתרחש בגבול רוסיה אוקראינה לקידום מהלכים מסוכנים לישראל ולמזרח התיכון כולו.
בפתח דבריו מציין האלוף במיל' דיין כי ממשלת ישראל נוקטת נכונה כאשר היא מתמקדת בדאגה לאזרחיה ולקהילות היהודיות ואינה מתערבת או מתבטאת באופן כזה או אחר נגד המהלכים הרוסיים. דיין מציין את היחסים המורכבים בין שיראל לרוסיה, שמאז הגיעה לסוריה ירד מסדר היום הדיון על רמת הגולן כקלף מדיני.
עם זאת מדגיש דיין כי על ישראל לתת דעתה על החשש מכך שארגוני טרור ינצלו את המציאות המתוחה להגברת הלחץ הטרוריסטי על ישראל מעבריה השונים.
"יש לאירועים משמעויות ביטחוניות, מדיניות וכלכליות וכולן גם על רקע החולשה של ארה"ב, ולכך יש לשים לב", אומר דיין ומפרט: "אנחנו צריכים לשים לב שהאינטרסים שלנו לא נפגעים בזירה הצפונית, כלומר שלא האמריקאים ולא הרוסים נותנים במסגרת המו"מ צ'ופרים לאיראנים שמרמים את כולם כל הזמן. האיראנים יכולים לנצל את המציאות הזו ואם הרוסים יורדים מפעולה אופרטיבית באוקראינה הם יכולים לטעון שיעזור למצב אם יתנו הקלה כלשהי לאיראן בסוריה. צריך להיזהר שהאמריקאים לא יתפתו לסוג כזה של עסקה".
בנוסף, אומר דיין, על ישראל לנקוט ביוזמה משלה, כזו שראוי היה לנקוט בה זה מכבר אך כעת היא דחופה יותר מבעבר, ותכליתה היא הבאת שקט לגזרת הצפון. "עושים את זה על ידי עזרה לדרוזים בג'בל דרוז ובמורדות החרמול. לא מדובר במשלוח חיילים שלנו וכו', אלא בעזרה כלכלית, וכך ליצור מצב שבו הדרוזים בגולן הסורי והסונים יקבלו רמה של אוטונומיה שתיתן לנו גזרה צפונית שקטה ואוהדת הרבה יותר, במידה וכתוצאה ממה שידברו כעת, הדברים לא יתקדמו למלחמה".
על האפשרויות העומדות על הפרק באוקראינה, אומר דיין כי האפשרות הראשונה היא "סוג של הבנה שתרצה את הרוסים אם אוקראינה לא תחבור לנאט"ו. אם הם משיגים את הדבר הזה זה יבטל פעילות צבאית כלשהי, ובמצב כזה אנחנו צריכים לקדם את היוזמה הישראלית בגזרה הצפונית. זה יהיה זמן נכון לעשות את זה כי זה יהיה זמן רצון אמריקאי רוסי אם הם יצליחו לרדת מהאפשרות המלחמתית".
"אפשרות שנייה היא שהרוסים יעשו פעולה צבאית כלשהי, גם אם לא פעולה רחבה של כיבוש כל אוקראינה אלא כניסה מקומית כזו או אחרת, ואז נצטרך לוודא שהדבר לא מתדרדר למלחמה אזורית או חלילה עולמית. לאחר מכן אנחנו צריכים להשגיח שלא מוכרים אותנו בהסדרים שנוגעים למזרח התיכון, ולבוא עם יוזמה משלנו".
"היום אנחנו לא נותנים לאיראן להתפתח, אבל אנחנו לא מונעים את ההתגרענות האיראנית. לא נראה שיש לאמריקאים מספיק כוח ועוז ללכת להסכם שיסיג את איראן אחורנית מבחינה גרעינית. אנחנו גם לא דוחקים את האיראנים החוצה מסוריה, ולכן המשימה הביטחונית הזו לפנינו, ולא מספיק להתגונן בשכבות של כיפת ברזל, חץ, שרביט קסמים וכו'. כל אלה נחוצים אבל הם הגנתיים. אנחנו צריך לנקוט בפעולה אקטיבית יותר שלא תאפשר לאיראן להתפתח לכיוון שמאיים עלינו".
לדברי האלוף במיל דיין בידי ישראל יש את הכלים לפעול ולהגיע להישגים ביטחוניים שכאלה. "אם נתעקש על זה אנחנו יכולים. יש לנו את היכולת לכך. אנחנו לא רוצים להתעמת ישירות עם איראן, אבל נעשה זאת במוצא אחרון בלית ברירה אם איראן קרובה להיות גרעינית ואנחנו צריכים לדאוג לכך שאיראן לא תהיה מדינת סף שתוכל לעבור בתקופה קצרה ליכולת גרעינית".
מדגיש דיין בדבריו כי הצפי הוא ש"איראן תפעל בעיקר על ידי שליחים, ואפשר לראות את זה בביקור של בנט בבחריין. זו נסיעה חשובה", אומר דיין המעיר כי יתכן ונסיעה זו הופכת את העיתוי למהלך ישראלי ביטחוני לרגיש יותר, ועם זאת "אסור להיכנע לדרישות הפלשתיניות בירושלים וכו', גם אם החמאס יאיים וגם אם האיראנים יתנו להם רוח גבית. זו גם הזדמנות להראות לעולם מה יכול לקרות אם איראן תהפוך לגרעינית ומאיימת ודורשת. לכן צריך לפעול בתקיפות מאוד ברורה, גם אם זה לא נוח לביקור בבחריין או לקשרים האולי מתקרבים עם טורקיה. הדברים האלה הם תמצית הביטחון שלנו".
על השלכות תשומת הלב הבינלאומית לאוקראינה על ההתעצמות הגרעינית של איראן, אומר דיין כי "מבחינת איראן אם לא קורה כלום במו"מ עם המעצמות זה כבר הישג של חלק ממטרתם. הם מרמים את העולם בהתקדמות הגרעינית שלהם, ולכן כל עוד אין הסכם שכולל סנקציות ומונע ייצור טילים בליסטיים שכל תכליתם היא גרעינית, האיראנים מבינים את המסר שאפשר להתקדם".
את דבריו מתמצת דיין לשלושה צעדים נדרשים מבחינתה של ישראל: "פעילות תקיפה מול כל התפרעות פלשתינית בירושלים ונגד כל איום חמאסי מרצועת עזה. להגיד לעולם, שימו לב מה עלול לקרות אם איראן תהיה גרעינית, ולכן עליכם להגיע להסכם ראוי שיסיג את איראן אחורנית, ואם לא, אנחנו נפעל. לנקוט יוזמה ישראלית בגזרה הצפונית שתעזור לדרוזים להתגונן מול ההתפשטות האיראנית בדרום סוריה".