רוני אלשיך
רוני אלשיךצילום: עדי כהן צדק

פרשת תוכנות הריגול | המפכ"ל לשעבר רוני אלשיך, שיוחס לו בתחקיר כלכליסט חלק גדול בקידום השימוש ברוגלות במשטרה, אמר היום (חמישי) בריאיון לתוכנית "אלמוג וגילת" בכאן רשת ב: "היה פה יום כיפור של כלכליסט והתקשורת כולה, שהלכה שולל אחרי עיתון שאפילו לא פונה לקבל תגובה".

אלשיך סיפר: "אני שמעתי על זה מטלפון של קצין משטרה שאמר ששרבבו את שמי. לא פנו אליי. כשמכוונים את האש אליי - חובה לפנות אליי".

לדברי המפכ"ל לשעבר, "התוכנה נרכשה לפניי, אבל אני לא מתבייש בה. היא חשובה לביטחון אזרחי ישראל. האם מישהו מוכן להפקיר את הילדים שלו לחסדי הפדופילים ברחבי העולם ולהגיד שהם לא מוכנים שהמשטרה תפגע בפרטיות של מישהו? יש פה משחק מילים. ברגע שקוראים לזה תוכנת 'רוגלה', השם העברי המקצועי, זה נשמע שמרגלים אחרי אזרחים. אפשר לקרוא לזה 'איסוף'. האזרחים האלה עוסקים בפשע. ראשי ארגוני פשע, אנסים, רוצחים ואנשים שעוסקים בשחיתות ציבורית - הם גם אזרחים.

''החוק מתיר למשטרת ישראל, כמובן בצו בית משפט, לעשות האזנת סתר למי שחשוד בפשע - לא צריך להתבייש בזה. אנחנו צריכים לטפל בדברים הכי מכוערים בחברה הישראלית כדי שאנשים יוכלו לישון טוב בלילה".

אלשיך הדגיש: "אם מישהו חורג בזדון מצו, עושה משהו ללא היתר, הוא צריך לתת את הדין. זו לא שאלה. אילו הדברים היו נכונים - זו הייתה רעידת אדמה אמיתית. לא יעלה על הדעת שמשטרה עושה מה שמתחשק לה, בלי בית משפט ובלי להיות צמודה למחוקק".

עם זאת, הוא המשיך ואמר: "מטיחים שהמערכת משתוללת, שהמשטרה עושה מה שהיא רוצה והשופטים מאשרים בלי להסתכל. אלה שופטים הם סגן נשיא בית משפט מחוזי ומעלה, שופטים מיומנים. בקשת צו היא לא מעמד פשוט. מתכוננים אליו. השופטים שואלים שאלות ולא מאשרים את כל הצו המבוקש, הם מקצרים אותו הרבה פעמים".

"ככל שמדובר בחריגה - מדובר בסוגיות טכניות שאינן קשורות לפעולה של שוטר ספציפי שמפעיל את הכלי", קבע אלשיך. "ממה שאני מצליח להביא, לא היה שום איש סיגינט שהפעיל כלי בניגוד לצו, הרחיב מעל למה שמותר או שהעביר חומר עודף לגורם חקירתי. האם יכולות להיות תקלות טכניות? כל מי שמחזיק מחשב יודע שמטבע הדברים יכולים להיות באגים".

באשר להתחייסות הציבור לתחקיר אמר המפכ"ל לשעבר: "ראיתי את ההבנייה של הפרסומים שנעשתה, לצערי, באופן מאוד מכוער, כזו שנוגעת לכל חלקי החברה הישראלית, שמא יהיה גורם כלשהו שיגן על המשטרה. זה כלל את השמאל בהפגנות על בלפור, את הנכים, ראשי ערים, יוצאי אתיופיה - כלל את כולם כדי שחלילה לא יהיה גורם שחושב שמשטרת ישראל מגנה על הציבור והיא לא שטאזי. ברגע שהוצגה תמונה כל כך קיצונית - היה לי ברור שהיא שקרית. למרות שלא הייתי בתוך המשטרה כדי לבדוק את זה".

לדבריו, "תמיד אתה יכול להאמין שקורית תקלה נקודתית באיזה מקום, אפילו תיאורטית מישהו אחד שחטא או בזדון עשה משהו. אבל ברגע שמציגים תמונה כל כך מופרכת ושונה ממה שאתה מכיר, כוללת את בדיקות הפוליגרף והבדיקות הממוחשבות שהם עברו - אתה מבין שמדובר בשקר שאין לו אחיזה במציאות. התוצאות מוכיחות שמדובר בספין שקרי ללא רגליים. עד כה אין ולו בדל אחד של ראיה שעומדת בהלימה לפרסומים של כלכליסט. אין פה אחד שנגעו בו בלי צו וחרגו בו".

אלשיך קרא לכלכליסט לחשוף את המקור שסיפק לו את המידע עליו התבסס התחקיר. "עכשיו אנחנו כבר מבינים את התמונה. מישהו בזדון הונה את כלכליסט. אין משמעות אחרת. הוא יצר פה טרלול של כל התקשורת. כל המדינה טורללה סביב הדבר הזה. כמו שהייתה לכלכליסט אחריות לפרסם את הדברים כדי לחשוף שיש לנו חלילה 'שטאזי', לו הדברים היו נכונים, עכשיו יש לו אחריות לפרסם מיהי היד הזדונית שהונתה אותו. מקור זה מישהו שמגיע לעיתון וחושף משהו שראוי לחשיפה והוא נכון. מי שבא לרמות הוא איננו מקור, לא מוסרי להתייחס אליו כמקור. אי אפשר להתחבא מאחורי חיסיון מקורות. מערכת כלכליסט צריכה לבוא לציבור, להגיד 'חטאנו' ולספר מי עשה עליה סיבוב והטריל את מדינת ישראל. הגיע הזמן שנדע מי המקורות. אם הם לא יעשו את זה - הם פועלים בצורה לא מוסרית במחויבות שלהם להיות 'כלב השמירה של הדמוקרטיה'".

על תיקי נתניהו: "העמדה של הפרקליטות והממצאים של הוועדה לא מצאו אפילו פעם אחת שנעשה משהו בזדון בניגוד לחוק. המשטרה בדקה את עצמה 26 יעדים והסתבר שכל הפרסום הזה הוא פלופ שלא עומד על שום דבר. מיד יצאתי להגן על המשטרה, האמנתי לה כי אני יודע מי האנשים שעוסקים במלאכה".

על ממצאי צוות הבדיקה הוא אמר: "מי שבדק הם אנשי מקצוע מארגונים שונים שעוסקים במלאכה וגורם במשרד המשפטים - אם אנחנו לא מאמינים לגורמים האלה, בואו נסגור את המדינה. הם טובים רק כשהם מסכנים את החיים שלהם כדי להציל אזרחים, וכשהם בודקים מערכת ממוחשבת הם פתאום לא טובים?".

אלשיך הוסיף כי הוא שוקל להגיש תביעה נגד העיתון: "הייתה פה פגיעה קשה בשם הטוב, הכול מבוסס על אמון השם שלי, ששמרתי עליו שנים. נלחמתי עבור המדינה, ומה שנעשה פה הוא מעשה חמור שלא אעבור עליו לסדר היום. אבל הסוגייה המרכזית היא הפגיעה במערכת אכיפת החוק, שקשה לתקן אותה גם אם אין לדברים יסוד".

בחודש שעבר טען אלשיך שלא נעשה שימוש בתוכנת פגסוס של NSO במשטרה ואף אמר בפאנל באוניברסיטת רייכמן: "אין פגסוס למשטרת ישראל, כל מי שפוקח – פוקח בצו".

ועדת הבדיקה לפרשת תוכנות הריגול קבעה כי אין אינדיקציות שהמשטרה הדביקה ללא צו למי מהאישים ששמם הוזכר בתחקיר "כלכליסט", כולל מנכ"לי משרדי האוצר והמשפטים לשעבר. סנגורו של שאול אלוביץ', עורך הדין ז'ק חן, מתח ביקורת הבוקר על התביעה, שמתבססת על בדיקות שהמשטרה עצמה ערכה בנוגע לפרשה.