מיכל אגמון גונן
מיכל אגמון גונןצילום: אתר בתי המשפט

השופטת מיכל אגמון גונן קיבלה הנחייה לפנות לוועדת האתיקה לשופטים, לאחר שאישרה את השתתפותה באירוע פוליטי של ארגון השמאל הרידיקלי "האגודה לזכויות האזרח".

כזכור, שופטת בית המשפט המחוזי בתל אביב, השופטת אגמון גונן, צפויה להשתתף בניגוד לחוק בכנס של ארגון השמאל הרידיקלי. מדובר בכנס לציון 50 שנה לאגודה לזכויות האזרח, שיתקיים במשך יומיים בחודש מאי במבנה הפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב.

בעקבות פניית ארגון 'בצלמו' ו'פורום בוחרים בחיים', ולאחר הפרסום בערוץ 7, ד"ר מורן יהב, ראש מטה נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות, עדכנה כי "הפניות הועברו לטיפולו של מנהל בתי המשפט, השופט ד"ר יגאל מרזל, אשר על דעת כבוד הנשיאה חיות הנחה את השופטת מיכל אגמון-גונן לפנות לוועדת האתיקה לשופטים בנושא".

שי גליק מנכ"ל בצלמו מסר: "אין שום צורך בשום ועדת אתיקה. האגודה הינה גוף פוליטי שמאל קיצוני שמייצגת צד קיצוני אחד במפה הפוליטית בישראל ומגנה על מחבלים באופן קבוע. אנחנו בטוחים שוועדת האתיקה תקבע את זה גם. יחד עם זאת, הדבר מוכיח שהשופטת גונן מתעקשת להשתתף בכנס ולברך את האגודה ולכן אנחנו נדרוש את פסילתה מכל התיקים שהאגודה עותרת בפניה. לא יתכן שיום אחד היא תברך ויום אחד תדון בעניינם".

מפורום בוחרים בחיים נמסר: "אנחנו מברכים על ההחלטה ומצפים שוועדת האתיקה תקבל את ההחלטה הראויה ותמנע את השתתפותה של השופטת בכנס של ארגון שמגן על מחבלים. הגיע הזמן שמערכת המשפט תגן על אזרחי ישראל וחיילי צה"ל ולא על מחבלים ובני משפחותיהם. השתתפותה של שופטת בכירה בכנס כזה זה המשך ישיר של הפגיעה בנו ובבני משפחתנו. האגודה לזכויות האזרח מופיעה תדיר בפני בתי המשפט השונים, ומחר הם עשויים להופיע גם בפני השופטת אגמון גונן".

"לצערנו ברור לכולנו כי האגודה לזכויות האזרח איננה דואגת לאזרחי ישראל ולמשפחות השכולות אלא למשפחות המחבלים. לכן לטעמנו אין מקום לשופטת במדינת ישראל להיות נוכחת בכנס כזה ואנחנו דורשים את התערבות סגן ראש הממשלה ושר המשפטים שיורו לשופטת על ביטול השתתפותה בכנס זה", כך פורום בוחרים בחיים.

סעיף 17(ב) ב"כללי אתיקה לשופטים, תשס"ז-2007" שנכתבו מכח "חוק בתי המשפט, תשמ"ד-1984", קובע כי "לא ייטול שופט חלק באירוע הנערך על ידי מפלגה או גוף פוליטי אחר, או במסגרת אחרת שלה זהות פוליטית או מפלגתית". סעיף 18 בכללי האתיקה קובע כי "שופט יימנע מהביע בפומבי דעה בענין שאינו משפטי בעיקרו והשנוי במחלוקת ציבורית".

לשם ההשוואה, בשנת 2017 נשיאת בית המשפט דאז מרים נאור החליטה להחרים את הטקס הממלכתי לציון יובל שנים להתיישבות ביהודה ושומרון וסירבה לשלוח לאירוע הממלכתי נציג מטעם בית המשפט העליון, את השופט ניל הנדל.

מכיוון שמדובר היה באירוע ממלכתי ביוזמת ממשלת ישראל, נציג בית המשפט העליון אמור היה להשתתף באירוע על פי כללי הפרוטוקול. חרף זאת, כאמור, הנשיאה נאור החליטה להחרים את הטקס משום שלטענתה מדובר היה באירוע "שנוי במחלוקת" והשתתפות בטקס מנוגדת לכללי האתיקה של השופטים.

תגובת השופטת מיכל אגמון-גונן באמצעות דוברות הרשות השופטת: "השופטת מיכל אגמון-גונן קיבלה הזמנה לכנס אשר צפוי להיערך בפקולטה למשפטים של מוסד אקדמי ונעתרה לה על בסיס עמדתה שמדובר בעניין משפטי".