הריסת המבנה הלא חוקי ליד אפרת
הריסת המבנה הלא חוקי ליד אפרתצילום: רגבים

תושבי השכונות הצפוניות באפרת התעוררו הבוקר (חמישי)) לקולות דחפורים של המינהל האזרחי בסיוע משטרת ישראל וצה"ל שהרסו מבנה לא חוקי פלסטיני במורדות הגבעה ממול, בשטח שמורת הטבע והאתר הארכיאולוגי "בריכות שלמה".

המבנה שנבנה בחודשים האחרונים במרכז מקבץ מבנים לא חוקיים בשטחי C, היה בשלבי בניה מתקדמים ולקראת איכלוס.

לפני שנה, עוד בראשית עבודות הפיתוח והבניה, פנתה תנועת רגבים למינהל האזרחי בדרישה לעצור את העבודות, להרוס את המבנה ולהעמיד את העבריינים לדין, במקביל ללחץ שהופעל על ידי מתנדבי ועדות הקרקעות תושבי אפרת וגוש עציון. לאחר פניות חוזרות ונשנות התקבל מענה כי למבנה הוצא צו הריסה והוא ייאכף על פי סדרי עדיפויות ובהתאם לשיקולים מבצעיים.

החודשים חלפו, המבנה לא נהרס והבניה המשיכה ועמדה לקראת סיום. לאחר לא פחות מחמש פניות במהלך השנה האחרונה, הבוקר כאמור בוצעה הריסה של המבנה בעוד יתר המבנים הבלתי חוקיים סביבו, עומדים על תילם.

"במציאות בה מדי שנה נבנים אלפי מבנים בלתי חוקיים פלסטיניים ומדי יום נוספים בממוצע כ- 10 מבנים חדשים, הריסת מבנה אחד לאחר שנה של הפעלת לחץ ממש לא מספקת", אומר מנש שמואלי, רכז יו"ש ברגבים ומוסיף כי "הודות למעורבות וללחץ התושבים, ראינו הבוקר את המינהל האזרחי מבצע את תפקידו, אך יחס האכיפה אל מול קצב הבניה מדאיג מאוד. לנגד עינינו מוקמת מדי יום המדינה הפלסטינית בשטחי C, בלב מדינת ישראל. אנחנו מברכים את מחלקת הקרקעות בגוש עציון ואת חברי ועדת הקרקעות תושבי אפרת שלא הרפו ובשיתוף פעולה עיקש גרמו לגלגלי האכיפה לעבוד".

מוועדת הקרקעות של אפרת וגוש עציון נמסר: "תושבי אפרת וועדת הקרקעות של אפרת וגוש עציון מודים לגורמים שפעלו להריסת בניה בלתי חוקית סביב אפרת אמש ובראשם הכוחות בשטח, מפקדי צה"ל בחטיבת עציון ובאוגדת איוש ושר הביטחון. כידוע, הבניה הבלתי חוקית המרובה סביב היישובים אינה ספורדית אלא מאורגנת, ממומנת ומתוכננת. משכך נדרש מענה מאורגן ומתוכנן גם מהצד שלנו ואנו נמשיך ליזום, לתכנן וללוות בכדי להבטיח שהוא ינתן. לא ננוח ולא נשקוט ונמשיך בפעילות ובהידברות הברוכה שהתקיימה בשנה האחרונה בין ועד הקרקעות והתושבים לבין הגורמים המוסמכים".

"אנו מברכים על שינוי המגמה ומחכים לראות פעולות נוספות ומשמעותיות שיגבירו את ביטחון התושבים, ימנעו השתלטות עוינת על קרקעות מדינה וימנעו נזק לטווח רחוק. לצד הצורך בהמשך הריסת בניה בלתי חוקית במרחב אנו קוראים לגורמים המוסמכים להמשיך ולבנות ולחזק את ההתיישבות באמצעות בניה ופיתוח ההתיישבות בגוש עציון ובאפרת", נמסר.