למצולמים אין קשר לידיעה
למצולמים אין קשר לידיעהצילום: Yossi Zeliger/Flash90

בעוד הקואליציה החדשה חלוקה בשאלה האם לתקן את חוק השבות ולהוציא ממנו את ''סעיף הנכד'', נתונים חדשים מלמדים כי בעולם ישנם כמעט עשרה מיליון לא-יהודים הזכאים לעלות לישראל לפי חוק השבות הנוכחי.

הנתונים מסתמכים על מחקרים של פרופ' סרג'יו דלה-פרגולה שנחשב לאחד הדמוגרפים החשובים ביותר של העולם היהודי. לפי דלה פרגולה ישנם כ-18 מיליון זכאי שבות מחוץ לישראל, אולם רובם לא יהודים.

בחלק מהמדינות, כמו בארצות הברית, על כל יהודי זכאי אחד יש עוד לפחות לא-יהודי שיכול לעלות לישראל. במדינות אחרות, כמו ברוסיה, ישנם שלושה לא-יהודים זכאים על כל יהודי אחד, דבר שמסביר מדוע שבעים וחמש אחוזים מהעולים ממדינה זו אינם יהודים.

ההסבר לכך נעוץ בחוק השבות הנוכחי שמקנה זכאות לכל בני המשפחה הלא-יהודים של יהודי. יהודי שמתבולל מקנה זכאות גם לאשתו הלא-יהודיה, לילדיו ולנכדיו ואפילו לנכדים שלו. למעשה בעולם שבו ישנם כל כך הרבה יהודים מתבוללים, רוב זכאי השבות הם כבר לא יהודים.

לפי המחקר של פרופ' דלה-פרגולה, המצב רק הולך ומחמיר. בכל שנה נוספים עוד לא-יהודים זכאים (ילדים, נכדים ושאר בני המשפחה) ואילו מספר היהודים זכאי חוק השבות הולך ומצטמצם. בהשוואה לנתוני 2013, מתברר שבעשור האחרון נוספו עוד כשני מיליון זכאי עלייה לא-יהודים ורק ארבע מאות אלף יהודים.

הנתונים הללו יכולים להסביר את ההתעקשות של המפלגות הדתיות והחרדיות בקואליציה החדשה, שמבינות שהמתנה עם תיקון חוק השבות תגדיל את מספר הלא-יהודים הזכאים לעלייה ובפועל את מספר העולים הלא-יהודים למדינת ישראל.

במסגרת הסיכומים במשא ומתן הקואליציוני, בליכוד הסכימו להקים ועדה שתבחן את סעיף הנכד בחוק השבות. הדרישה לשינוי הסעיף המעניק כיום לכל נכד של יהודי זכאות לאזרחות ישראלית הגיעה מכלל השותפות הקואליציוניות של הליכוד, הן המפלגות החרדיות והן ''הציונות הדתית'', אולם נתניהו התנגד לה בתוקף.

אם סעיף הנכד יבוטל, רק יהודים וילדיהם יהיו זכאים לאזרחות. ח"כ יולי אדלשטיין מהליכוד אמר לפני ימים אחדים בנאום שנשא בכנסת כי יש "לעזוב את חוק השבות בשקט". אדלשטיין טען כי אם יבוטל סעיף הנכד אז ''בעוד חמש שנים אין חוק שבות במדינת ישראל, כל אחד יוכל להתאזרח וזו תהיה מדינת כל אזרחיה".

השר לשעבר ח''כ מתן כהנא אמש (שבת) בראיון ל''פגוש את העיתונות'' כי הוא תומך בשינוי סעיף הנכד בחוק השבות: "המצב שבו 75 אחוז מהעולים לישראל הם לא יהודים זה פגיעה קשה בזהותה של ישראל. צריך לשנות את חוק השבות. השינוי בסעיף לא ימוטט את הקשר עם ארה"ב. כל מי שזהותה היהודית של ישראל יקרה לו לא יכול להמשיך עם המצב הזה. גיור צריך להיות רק על פי ההלכה האורתודוכסית".