אהוד ברק
אהוד ברקצילום: קובי ריכטר/TPS

ראש הממשלה לשעבר אהוד ברק תוקף את ההתנהלות של ראש הממשלה בנימין נתניהו ואת הרפורמה שהציג אתמול שר המשפטים יריב לוין לשינוי מערכת המשפט.

"נתניהו לא היה אמור לעסוק בעניינים המשפטיים, הוא בניגוד עניינים עצום", אמר ברק בגל"צ. "אדם במצבו לא יכול להיות נהג אוטובוס, מנהל סניף בנק או מנהל טייסת - אבל יכול להיות ראש ממשלה. קו ישר מחבר בין התמונה הזאת לסרטי אל-קאפונה".

על הרפורמה שהציג לוין אמר: "אני רואה הפיכה משטרית בשירות נאשם בשוחד וכמה עבריינים. זו דלת פתוחה לרווחה לשחיתות, גזענות ומשיחיות, ברור שיש מה לתקן - אבל לא ככה".

כאמור, שר המשפטים יריב לוין הכריז אתמול (רביעי) על הרפורמה שיקדם במערכת המשפט הישראלית יחד עם הקואליציה החדשה.

"כמי שגדל על ברכי מנחם בגין, אני מאמין שיש שופטים בירושלים. אבל יש גם כנסת וממשלה בירושלים. המהפכה החוקתית של מערכת המשפט דרדרו את האמון במערכת לשפל מסוכן, פגעו בדמוקרטיה ובמשילות. אנשים שלא בחרנו מחליטים עבורנו. הגיע הזמן לפעול", אמר השר לוין.

הצעד הראשון שהציג היה שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים. "השופטים לא יבחרו את עצמם. שלושה מכל רשות יעשו זו. במקום נציגי עורכי הדין - שני נציגי ציבור שימנה שר המשפטים. יהיה גם שימוע פומבי למועמדים לבית המשפט העליון".

הצעד השני הוא הסדרת פסילת חוקים ופסקת ההתגברות. "לא עוד דיון בבית המשפט בחוקי יסוד, לא עוד פסילת חוקים של הכנסת ללא הסמכה. במקום זאת, בית המשפט יפעל מכוח חוקי היסוד ולא יימצא מעליהם. תתאפשר פסילת חוקים בבית המשפט העליון, בהרכב מלא וברוב מיוחד. פסקת התגברות תהיה ברוב של 61. אם חוק ייפסל פה אחד - אין אפשרות להתגבר עליו", אמר לוין.

בנוסף ציין כי תבוטל עילת הסבירות. "לא עוד פסילת החלטות חוקיות לגמרי של ממשלה נבחרת בתירוץ של חוסר סבירות בעיני השופט, במקום זאת החזרת יכולת ההחלטה לממשלה הנבחרת".

שינוי נוסף ייעשה בתחום היועצים המשפטיים. "לא עוד כפיפות של הממשלה לדרג לא נבחר. היועצים המשפטיים, כשמם כן הם - יועצים ולא מחליטים".

לוין ביקש להבהיר שהרפורמה אינה נוגעת לא לסוגיית מינויו של השר אריה דרעי ולא למשפט נתניהו. "הרפורמה שלי לא נוגעת לגופו של אדם".