
היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה פרסמה היום (חמישי) את חוות דעתה למתווה שהציעה השרה להגנת הסביבה עידית סילמן לקיים רחצה בהפרדה מגדרית בשמורות הטבע, בתקופת הקיץ.
בהרב-מיארה הבהירה לסילמן כי היא מתנגדת לפיילוט המתוכנן וציינה כי "נדרשת לכך הסמכה בחקיקה".
מדובר בפיילוט שעליו התחייבה השרה סילמן כבר לפני מספר חודשים – אז דובר כי בקיץ תתאפשר רחצה בהפרדה בשמורת עינות צוקים ובגן השלושה (הסחנה) לאחר שעות סגירת האתרים ועד 22:00 בערב.
אלא שההחלטה לאפשר כניסה לשמורת טבע בשעות הערב, בניגוד למדיניות ההגנה על הסביבה והטבע, גררה ביקורת חריפה – וכעת הוחלט כי הפיילוט בעינות צוקים יתקיים בימים רביעי וחמישי בשעות 8:00-6:30 בבוקר.
בעין חניה, הנמצא בגן הלאומי נחל רפאים - הרי יהודה, הפיילוט נקבע לימים ראשון ורביעי בשעות 20:00-17:00. הסחנה לא יהיה בשלב זה חלק מהפיילוט.
השרה סילמן תקפה: "צר לי שבמקום לפעול לאיחוי השסעים בחברה הישראלית בוחרים בייעוץ המשפטי בנתיב שכל כולו הגברת המתח והקרע בעם בפתרון של חקיקה בלבד".
לדבריה, "במקום למצוא פתרון משפטי שמאפשר פיילוט רחצה נפרדת מידתית מצומצמת ומוגבלת ביותר הן בזמנים והן בשעות בצורה שלא פוגעת בציבור הכללי ולא על חשבון שעות הפעילות הרגילות, בוחרים מענה בנתיב חקיקתי תוך התעלמות לא רק מהצרכים השוטפים של הציבור אלא גם מכך שכנגד אותה חקיקה יטענו מיד שהיא מהווה כפייה דתית ואף תותקף בעתירות לבג"צ. הכל תוך הגברה מיותרת של השסעים והקרע בעם".
"לצערי החתירה לשוויון ופלורליזם מסתיימת כאשר מדובר בצרכי הציבור החרדי והערבי הדתי, מבחינת הייעוץ המשפטי לממשלה בשנת 2023 אין מקום אמיתי להסכמות חברתיות חוצות מגזרים מדודות ומכילות, המיישמות את רצון הציבור על כל גווניו ומאפשרות לקיים את הייסוד הפשוט של: זה נהנה וזה לא חסר", כתבה לסיום.
יו"ר דגל התורה, ח"כ משה גפני הגיב לדברים ואמר: "במשרד הייעוץ המשפטי לממשלה, המילה 'שוויון' קיימת רק בציבור מסוים ולא כאשר מדובר בציבור החרדי, הדתי והערבי. מעיינות הטבע בישראל ניתנו לכולם ולא רק לציבורים מסויימים. מישהו יכול להסביר לי למה האישה החרדית שרוצה רחצה נפרדת לא מגיע לה שוויון?"
"המערכת הזאת היא אנטי חברתית, חסרת כל רגישות לצרכים השונים של אוכלוסיות בחברה הישראלית, גברים ונשים, והם מחליטים ועושים רק מה שנוח להם. מדובר בהחלטה מעוותת של המערכת, שדווקא השרה לאיכות הסביבה ניסתה להביא בין כלל הציבורים ללא פגיעה בכלל הנופשים, אך בצד השני כנראה לא מעוניינים בהסכמות. החוק שלי להסדרת הנושא מונח על שולחן הכנסת ובהעדר הפיילוט שתוכנן - נצטרך לקדמו, כדי שגם הציבורים המעוניינים ברחצה בהפרדה יוכלו להנות ממשאבי הטבע בישראל".
יושבת ראש השדולה למען האישה החרדית והדתית חברת הכנסת לימור סון הר-מלך הגיבה: "נוצר מצב, בלתי נתפס, בו ציבור נשים גדול בישראל אינו מקבל מענה המותאם לאורך חייהן ותפיסות עולמן. האין זו הדרת נשים?
"אני מברכת את השרה על יוזמה חשובה ומכבדת עבור נשים רבות בישראל. ובעניין זה נעמוד לצידה ככל שידרש. וכפי שהורתה היועמ"שית, אנו אף נקדם ונגבה את היוזמה המבורכת הזו בחקיקה".