מלחמת חרבות ברזל לא צפויה להסתיים בקרוב. הזירה הצפונית מתחממת (ולא ברור מה יהיה המצב במועד בו תתפרסם הכתבה), החות'ים מאיימים על נתיבי השייט לישראל וגם על אזור אילת, כוחות איראנים בסוריה מכוונים את טיליהם אל הגולן ונראה שהבורסה בתל אביב מתעלמת מרוחות המלחמה.
כדי להבין איך בורסות מתנהגות בזמן מלחמה ומה עלינו כמשקיעים לעשות, פנינו אל ארז צדוק, מנכ"ל אביב בית השקעות.
אביב פועלת למעלה מעשר שנים בשוק ההון ומתמחה בשתי אסטרטגיות מעניינות וצומחות: השקעה בחברות המתנהלות בהוגנות, (מכונה בעולם ESG), והשקעה על פי ההלכה, כלומר בחברות שמתנהלות בהוגנות, שומרות על הלכות ריבית ועל השבת. באביב טוענים אגב, שחברות שמתנהלות בהוגנות מרוויחות יותר לאורך זמן והאג'נדה שלהם היא להוכיח שאפשר להשקיע עפ"י ערכים מבלי לוותר על פוטנציאל התשואה.
אז מה קורה לבורסה בתל-אביב והאם היא באמת מנותקת מהמצב הביטחוני?
הבורסה ממש לא מנותקת מהמתרחש ומהמצב הבטחוני, אבל צריך להבין שבניגוד למה שהציבור בדרך כלל חושב, מלחמות לרוב טובות לשוקי המניות. מלחמה גורמת למחסור ומחסור מניע את גלגלי הכלכלה. לאחר המלחמה המגזר הביטחוני צריך למלא את מחסני התחמושת, לייצר כלי רכב צבאיים, משוריינים ועוד שנהרסו כליל, לשפץ את מה שניתן לתקן, ולהגדיל מלאים.
מגזר הנדלן צריך לבנות לשפץ בתים ותשתיות שנפגעו, לחזק בתים ישנים ולהוסיף ממ"דים וכמובן להשלים פערי בניה שנפתחו במלחמה. מגזר התיירות פועל גם הוא בעצימות גבוהה במיוחד כדי לספק את הצורך 'לנשום אוויר' אחרי המלחמה, בין אם זה תיירות פנים או תעופה ותיירות חוץ. מעגלים כלכליים נוספים שתומכים במגזרים אלה, נהנים מהצמיחה שלהם ומוסיפים את תרומתם לצמיחה הכוללת. שוק המניות יודע את זה. בימים הראשונים של מלחמות הוא אמנם יורד כתוצאה מהיסטריה של הציבור, אך לאחר מכן הוא מתחיל לעלות ולרוב מסיים את המלחמה בשערים גבוהים יותר מאלה שהיה בתחילת המלחמה.
האם המציאות תומכת בתיאוריה הזאת?
בערך באמצע שנה שעברה בדקנו מה שוק המניות עשה מהשנה של מבצע חומת מגן (2002), דרך מלחמת לבנון השניה, עופרת יצוקה, עמוד ענן, צוק איתן ושומר החומות, ועד למועד הבדיקה. גילינו ששוק המניות עלה בממוצע שנתי כללי של כ-14%. בימי המלחמות או המבצעים הצבאיים, הוא עלה בממוצע שנתי של כ-18%. בחצי השנה שהחלה בסיום המלחמות או המבצעים, הוא עלה בממוצע שנתי של כ-25%.
אכן מספרים מפתיעים. ומה קורה בעולם?
סטטיסטיקה שחושבה לאורך 160 שנים במדד הדאו-ג'ונס, הראתה ששוק המניות האמריקאי הניב תשואה שנתית ממוצעת של 15.1% בשנים בהן ארה"ב היתה מעורבת במלחמות, לעומת ממוצע שנתי כללי של 9.2%.
אז זה זמן טוב לקנות מניות?
תשובה: זה תלוי. כל אדם צריך להתחשב בצרכיו האישיים, להתייעץ עם בעל מקצוע ולקבל החלטות באופן מושכל. ברמת המאקרו, בהקשר של המצב הביטחוני, צריך לקחת בחשבון את חיזבאללה. אם החזית הצפונית תתלקח לכדי 'מלחמת לבנון השלישית' (אם טרם קרה), ייתכן ונראה השפעה שלילית קשה וייקח לשוק זמן רב יותר להתאושש. במקרה כזה אגב, צפויות להיווצר הזדמנויות קנייה מאוד אטרקטיביות בשוק המקומי.
הסקירה מעניינת אבל לא יצרתי אם שורה תחתונה - לקנות או למכור?
תשובה: ניהול השקעות מקצועי, בוודאי בתקופה כזאת, חייב לבוא עם ניהול סיכונים, עם בחינת האפשרויות השונות והכנת תיק ההשקעות באופן מיטבי לכל אפשרות. ניתן להרוויח יפה מתקופות כאלה. משברים יוצרים הזדמנויות שמהוות כר פורה לרווחים, לעיתים קצרי טווח ובעיקר ארוכי טווח. צריך להתכונן בהתאם ולנהל את ההשקעות בקור רוח, בקבלת החלטות נכונה ובניסיון שאין לו תחליף. בעיקר חשוב להתייעץ עם איש מקצוע כדי לוודא שההשקעה מתאימה לצרכים האישיים של כל אדם.
הכותב הוא מנכ"ל 'אביב בית השקעות' המנהל השקעות בניהול תיקים, בקרנות נאמנות, בקופות גמל וקרנות השתלמות בניהול אישי (IRA) ומתמחה בחברות שמתנהלות בהוגנות (ESG) ובהשקעות על פי ההלכה. www.aviv-funds.com
הבהרה: אין לראות באמור המלצה כלשהי ואין האמור מהווה תחליף לייעוץ או לשיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.