אורי שושן ודודו סעדה
אורי שושן ודודו סעדהצילום: בשבע

דודו סעדה מארח את אורי שושן מנכ"ל עמותת חיבורים בחקלאות: "אין היום ענף חקלאי בלי חוסר בידיים עובדות".

"עמותת חיבורים לחקלאות הוקמה לפני כעשור. אחת המטרות בהקמת הפרויקט שלנו זה לייצר דור חדש של חקלאים צעירים שהם לא בהכרח בנים של חקלאים".

"החקלאות הישראלית מבוססת על כוח עבודה של עובדים זרים שבתחילת המלחמה עזבו. החקלאים נקלעו לבעיה של מחסור בכח אדם, וביקשו עזרה. הבנתי שיש פה אירוע גדול יותר מהעשייה שלנו בשיגרה, והקמנו חמ"ל חירום. התחלנו עם קבוצות אורגניות שהיינו עובדים איתם כל השנה - קבועות או חד פעמיות אורגניות. בהמשך פתחנו את כל האופציות גם לתנועות נוער, למשפחות וגם לבודדים. יש עבודה חקלאית שלא דורשת שום מיומנות, כמו אריזה של חסות או קילוף שום. דורש רק הסבר קצר וידיים עובדות חרוצות, ורתומות למשימה. בתחילת המלחמה באו מתנדבים רבים בודדים, בהמשך הצטרפו קבוצות מאורגנות כמו מכינות שרואים בעזרה לחקלאות חשיבות רבה, מגיעים מתנדבים מכל העולם. חבר'ה שנותנים מענה אמיתי לחקלאי. אפקטיביים".

"אנחנו נמצאים בערב טו בשבט. בימים של החיבור בין האדם לאדמה. עבודה חקלאית היא לא רק עשייה טכנית, אלא דרך מצוינת לרכוש ערכים כמו חיבור לאדמה, עבודה עברית ואהבת הארץ, אחריות אישית, התמדה. להגיע לשטח, לבוץ, לגעת בפירות ובירקות זה חיבור אחר, זו הבנה אחרת של מה זה חקלאות ומה הערך של ארץ ישראל".

"בפירות שבעת המינים ברובם אנחנו חזקים מאוד בגידול בארץ כמו תמרים גפן ורימונים. בתאנים יבשות מה שמכונה דבלה - אין ייצור מקומי. הכל מיובא מחו"ל. הקפידו לרכוש תוצרת חקלאית מייצור מקומי בארץ ישראל. מעבר לחיזוק התוצרת הישראלית - הם הכי טעימים בעולם".