אב בית דין באשקלון ויו"ר נציגות הדיינים הארצית הרב מאיר כהנא הוזמן לכנס ירושלים ה-21 של עיתון 'בשבע' וערוץ 7 ופתח את המושב שעסק בנושא: 'שעתן הגדולה של ישיבות ההסדר'.

הרב כהנא, מועמד מטעם הציונות הדתית לתפקיד הרב הראשי האשכנזי לישראל, הוא בוגר ישיבת ההסדר בקרית שמונה ושימש במשך עשר שנים כר"מ בישיבת ההסדר ירוחם.

"כמי ששנים נמצא, מלמד ועוקב מקרוב אחר ישיבות ההסדר ורואה את בחורי ישיבות ההסדר, אני יכול לומר שמדובר בגדולי התורה של הדור הבא. ישיבות ההסדר מגדלות גדולי תורה - כך היה וכך יהיה", הדגיש הרב כהנא בפתח דבריו.

הרב כהנא מנה שלוש מצוות שנצטוו ישראל בכניסתם לארץ שעל שלושתן מצווה בחור בן 18 "שהשקפתו היא השקפה של תורה, שהציונות היא חלק מהשקפתו התורנית ושהתורה היא חלק מהשקפתו הציונית", דברי הרב.

"המצווה הראשונה היא לשרת בצבא ובכך להציל את ישראל מיד צר. יום יום, גם בעתות שגרה ובוודאי כשנכפית עלינו מלחמת מצווה כמו המלחמה הנוכחית. מלחמה הכל יוצאים אליה, אפילו חתן מחדרו וכלה מחופתה. המצווה השנייה היא לימוד התורה בבחינת "שיננתם לבנך". בחור מגיע לישיבה כדי לדבוק בתורה ובראשי הישיבה שהם תלמידי חכמים גדולים. המצווה השלישית היא הקמת בית ברמה הפרטית וברמה הלאומית – להשתתף בכל צרכיה של מדינת ישראל".

בהמשך דבריו, הרב כהנא תאר את הייחודיות של מסלול ההסדר ואת המשמעות הגדולה שלו לפרט ולחברה. "הרבה בחורים שואלים את עצמם איזה חלק מבין השלושה אעשה קודם, איזו מצווה קודמת? בא המסלול של ישיבות ההסדר ועושה סדר. לא רק בהיבט ההלכתי, אלא גם בהיבט הרוחני, ובפרט בדור הזה שהאומה זקוקה לתלמידי חכמים ולגדולי תורה אך גם לחיילים ולקצינים מצוינים".

"המסלול סדור, בנוי מראש ומייצר שקט שמאפשר לימוד תורה אינטנסיבי ומעמיק ולאחר מכן שירות משמעותי. הוא בונה את קומת הבסיס לכל אחד באשר הוא. במהלכו הבחור רואה האם דרכו סלולה בתורה ויישאר לגדול בתורה, האם הצבא מתאים ליכולות האישיות שלו והוא יתקדם להיות קצין בכיר, או שלאחר מספר שנים הוא יצא לעולם המעשה כי הבית הלאומי צריך להיבנות על ידי כלכלנים, מדענים ואישי ציבור".

הרב כהנא המשיך בשבחים על מסלול ההסדר וציין ממד נוסף, הקבוצה. "כמו שהתפילה במניין מחברת את התפילה הפרטית שלי ביחד עם תפילת חברי לכדי תפילה כללית, לאומית, כך קורה עם מחזור של ישיבת הסדר. הם לומדים ביחד, בדבקות, צוברים חוויות ולאחר מכן ממשיכים יחד לשרת כתף אל כתף ולהילחם כקבוצה. הם יודעים שהם ביחד. הסדר ו'הביחד' יוצרים ליווי מתמשך שנפרש על פני שנים ובונה מערכת שלמה".

בניגוד לדעות שגורסות כי יש להפריד בין הישיבה לצבא טוען הרב כהנא, "יש כאן גביש יצוק מהמדרגה הראשונה של שליחות לאומית שלא הייתה כדוגמתה לאורך כל שנות הגלות של עם ישראל. ישיבות ההסדר מוסיפות את הקומה הזאת כדברי הרב קוק 'ההידבקות וההתקשרות בכנסת ישראל'". עוד ציין כי "כשמסתכלים על התמונה הרחבה הזו מבינים שהמסלול שהבחור עובר בישיבת הסדר הוא חי ונושם, בשונה מכל רכיב אחד בנפרד וזו עוצמה גדולה".

הרב כהנא שיתף את הקהל בחוויה משירותו הצבאי בצנחנים, כאשר במהלך קו ברכס רמים איבד שניים מחבריו בפעילות מבצעית, אלי שפר ז"ל ואבשלום בשארי ז"ל, "שניהם כאיש אחד בלב אחד הגנו על עם ישראל. ואז, כשאתה יושב ב-1:30 בלילה, סתם בלילה רגיל, ואומר לעצמך שהגיע הזמן ללכת לישון, אך פתאום כל קו הגבול מואר בפצצות תאורה אתה נזכר בהם. אתה אומר לעצמך 'רגע, עכשיו כשכל החיילים קופצים ותופסים עמדות זה הזמן ללכת לישון? להפך, זה הזמן שאתה מתחזק בתורה ומשקיע. כשאלי ואבשלום נפלו הם מסרו את נפשם בצבא ואני מוסר את נפשי למען עם ישראל דרך התורה".

הרב הוסיף, "כיום, כשאנחנו לומדים על דמותם של הבוגרים הקדושים שנפלו במלחמה, מבינים שהכל מתכנס יחד. כולם היו בטוחים שהרב אלישע לוינשטרן הי"ד, בוגר ישיבת ירוחם, יצמח להיות ראש ישיבה בשל רמת העיון וההעמקה שהייתה לו. לעומת זאת, הוא לא ראה בעצמו דמות שיכולה לסחוף אחריה תלמידים ופנה לעולם המעשה ועשה חייל בתכנות, אך כל חייו למד בעיון, מסר שיעורים, דקדק בהלכה מתוך מסירות עצומה של לימוד התורה שלו".

בסיום, פנה הרב כהנא לקהל ובו גם ראשי ישיבות וביקש, "המסלול הזה חייו להישאר בעוצמתו. אנחנו לא צריכים לרצות איזה צד זה או אחר, אלא להמשיך ביתר עוז ולהנחיל את העניין הזה גם לתלמידים".

מוקדם יותר, הוענק לאיגוד ישיבות ההסדר, ראשי, רבני, תלמידי ובוגרי הישיבות פרס ירושלים של קבוצת 'בשבע' לשנת 2024-תשפ"ד. בהסבר על זכייתם בפרס נכתב: "על פועלכם המבורך למען ארץ ישראל, וכהוקרה על 60 שנות הצמחת החיל והרוח של עם ישראל. ישיבות ההסדר יוצרות שילוב מוצלח במיוחד של ספרא וסייפא ומהוות את עמוד השדרה של עולם התורה הלאומי עם כ-12,000 תלמידים בכ-70 ישיבות הפזורות בכל רחבי הארץ. בישיבות אלה גדלים אנשי תורה מובילים, אנשים שמחויבים גם בהמשך חייהם תורה ולחינוך התורני, להתיישבות, לעשייה חברתית, לקליטת עלייה ועוד".

רמ"ט איגוד ישיבות ההסדר אורי פינסקי ברך על קבלת הפרס וציין, "ישיבות ההסדר, המשלבות עשרות שנים בהצלחה גדולה לימוד תורה מעמיק ומשמעותי עם שירות איכותי בצה"ל, ניכרות היום יותר מתמיד בתרומתן הגדולה לצה"ל ובחיזוק החוסן והרוח הלאומית. מסירות הנפש של תלמידי הישיבות והלוחמים היא גדולה לאין ערוך. נמשיך כתף אל כתף עם אחינו בית ישראל לתרום לעם ישראל עם כל הלב והנשמה"