תרופות
תרופותצילום: באדיבות המצלם

מחקר חדש שנערך במרכז הרפואי מאיר מקבוצת כללית חושף עלייה דרמטית בצריכת תרופות פסיכיאטריות ומשככי כאבים בקרב הציבור הישראלי מאז פרוץ מלחמת חרבות ברזל.

הנתונים, שהוצגו היום בכינוס השנתי של החברה הישראלית לאיכות ברפואה בתל אביב, מראים כי בששת החודשים הראשונים למלחמה חלה עלייה של כ-50% ברכישת נוגדי חרדה ועלייה של פי 3 ברכישת משככי כאבים נרקוטיים בקרב כלל האוכלוסייה.

ד"ר ציפי הורניק-לוריא, מנהלת חדר המחקר מאיר-שרון שומרון במרכז רפואי מאיר, הסבירה: "בעקבות אירועי ה-7 באוקטובר, רופאים ואנשי מקצוע אחרים בתחום הבריאות חשים במגמת עלייה בצריכת נוגדי דיכאון, חרדה, משככי כאבים נרקוטיים וכדורי-שינה בקרב האוכלוסייה הבוגרת בישראל, מעבר לעליה שנצפית לאורך השנים."

המצב חמור אף יותר בקרב תושבי עוטף עזה, שם נרשמה עלייה של 200% ברכישת נוגדי חרדה ו-250% ברכישת משככי כאבים נרקוטיים. בנוסף, נצפתה עלייה של 33% בנוגדי דיכאון ו-25% בכדורי שינה באזור זה.

המחקר, שהתבסס על נתונים של כ-2.9 מיליון מבוטחי כללית מעל גיל 18, זיהה מספר גורמי סיכון לצריכה מוגברת של תרופות אלו.

ד"ר הורניק-לוריא ציינה: "גורמי הסיכון לצריכת כל ארבעת משפחות התרופות לאחר ה-7 באוקטובר הם: גיל מבוגר (65+) מגורים בעוטף עזה ב-7 לאוקטובר, מגורים באזור פריפריאלי ומגדר-אישה."

בסיכום ממצאי המחקר, הדגישה ד"ר הורניק-לוריא: "במחקר זה, נצפתה תמונה מדאיגה של עליה בצריכת נוגדי חרדה וזינוק בשימוש במשככי כאבים נרקוטיים לאחר פרוץ המלחמה. יש מקום למחקרי המשך שיבחנו את ההשפעות ארוכות הטווח של המלחמה על כלל האוכלוסייה ועל תושבי העוטף בפרט. על מקבלי ההחלטות וקובעי מדיניות הבריאות לנקוט בפעולות מידיות כדי לבחון ולפעול להפחתת הצריכה של תרופות נרקוטיות כדי למנוע התמכרות לתרופות אלו."