חדירת המחבלים ב-7 באוקטובר
חדירת המחבלים ב-7 באוקטוברצילום: Yousef Mohammed

מחקר חדש חושף לראשונה חומרים בלעדיים על אופן ההבנה של חמאס את ישראל החל משנת 2021, ההכנות וההחלטות שהובילו למתקפת השבעה באוקטובר 2023.

המחקר, שנערך בהובלת סא"ל (במיל') יהונתן דחוח-הלוי, חוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון (JCFA), מבוסס על מקורות ראשוניים, ובהם ארכיון העיתון הרשמי של חמאס "פלסטין", אתר האינטרנט הרשמי של גדודי אל-קסאם וערוצי טלגרם שתיעדו מקרוב את הנעשה ברצועת עזה.

המחקר מציג כי חמאס תכנן בשיתוף פעולה עם ארגוני טרור אחרים מתקפה משולבת מכל החזיתות, כולל כיבוש אזורים אסטרטגיים בגליל ובנגב, אינתיפאדה חמושה ביהודה ושומרון ובקרב ערביי ישראל, ושיגור רקטות לפגיעה בתשתיות מרכזיות במדינה. לדברי סא"ל דחוח-הלוי, "המתקפה תוכננה כהזדמנות לנצל את המשבר הפוליטי בישראל ואת הפגיעה בכשירות המבצעית של צה"ל". זאת ועוד, המחקר מגלה כי אנשי חמאס ועיתונאים המקורבים לבכירי הארגון, פרסמו מבעוד מועד את מתווה המתקפה המתוכננת, ובכלל זה כיבוש בסיסים וישובים בעוטף רצועת עזה. החלטתו של סינוואר לצאת למערכה מבלי לתאם מראש את מועדה עם חיזבאללה שיבשה את יישום התכנית המקורית.

בין ממצאי המחקר נחשף כי האסטרטגיה לשחרור פלסטין באמצעות ג'יהאד של מנהיג חמאס ברצועת עזה, יחיא סינוואר, כללה את חזון "אחרית הימים" – נבואת והבטחת האסלאם לניצחון האולטימטיבי של המוסלמים על הכופרים, ובכלל זה כיבוש מסגד אל-אקצה והשמדת היהודים. במסגרת זו, הקים סינוואר חמ"ל מבצעים משותף שאיגד תחת קורת גג אחת את כל הזרועות הצבאיות של הארגונים הפלסטיניים, אשר פעלו תחת פיקודו ליישום תוכנית צבאית מתואמת.

סינוואר ראה בסבב הלחימה של מבצע "שומר החומות" במאי 2021 ניסוי מוצלח לאסטרטגיה החדשה שהובילה לתכנון מתקפת 7 באוקטובר, והתבססה על שילוב זירות עימות נוספות כמו לבנון, סוריה ועיראק. בעקבות כך, חמאס החל לתעדף את ההתעצמות הצבאית והכשרת הכוחות כבר באותה עת לקראת מתקפה רחבת היקף. סא"ל דחוח-הלוי מסביר כי "כבר בנאום באפריל 2022, אמר סינוואר כי 'לפנינו הזדמנות גדולה לבצע מהלך גדול' ובכך רמז לראשונה ובאופן ישיר על התכנית הגדולה של מתקפת הפתע לכיבוש שטח עוטף עזה".

יתרה מזאת, בדצמבר 2022, הכריז סינוואר על התכנית הצבאית כ"מבול רועש" [טופאן האדר – طوفان هادر], ולמעשה חשף כבר אז את השם שבחר למתקפת השבעה באוקטובר. "כ-4 חודשים לאחר מכן," הדגיש חוקר המרכז הירושלמי, "סינוואר אמר בקולו שמערכת 'אחרית הימים' קרובה לצאת לפועל".

המחקר מדגיש גם את מהלכי ההונאה של חמאס, שיצר רושם שגוי בישראל לגבי כוונותיו האסטרטגיות כדי לשכנע את ישראל שחמאס מורתע ומתמקד בהכנות למתקפה מבוססת מנהרות, בעוד שבפועל תוכננה מתקפה קרקעית ואווירית רחבת היקף. "הודעות נטילת האחריות של חמאס לפיגועי הטרור, ובכלל זה בשטח ישראל, לימדו שהארגון אינו חש מורתע – אפילו להיפך”, הסביר החוקר, והדגיש: "הן ביטאו מסר לפיו הוא אינו חושש לבצע מהלכים מתריסים גלויים כלפי ישראל על בסיס ההערכה שישראל היא זו המורתעת ותחשוש מלתקוף אותו ברצועת עזה".