נשיא המדינה יצחק הרצוג, שר הביטחון יואב גלנט, הרמטכ"ל רב-אלוף הרצי הלוי ומנכ"ל משרד הביטחון אלוף (מיל׳) אייל זמיר העניקו הערב (ראשון) בבית הנשיא בירושלים את פרס ביטחון ישראל לשנת 2024.
הפרס הוענק לחמישה פרויקטים מצטיינים שהביאו תרומה משמעותית לביטחון המדינה, ולשמירה על עוצמתה הטכנולוגית והמבצעית, בדגש על מלחמת חרבות ברזל. בטקס השתתפו ראש השב"כ רונן בר, ראש המוסד דדי ברנע ובכירים נוספים.
הפרויקטים הזוכים:
מערכת ההגנה האווירית 'קלע דוד': הפרס הוענק למנהלת 'חומה' במפא''ת שבמשרד הביטחון, לחיל האוויר, לחברת רפאל, חברת אלביט מערכות והתעשייה האווירית, באמצעות חטיבת 'אלתא', על פיתוח, ייצור והפעלה של מערכת הנשק 'קלע דוד'.
מערכת 'קלע דוד' מספקת הגנה ארצית מפני טילים ורקטות לטווח בינוני וטילי שיוט. המערכת מאפשרת יירוט כשכבת הגנה מפני רקטות תלולות מסלול, טילי קרקע קרקע משפרי דיוק וטילים מדויקים. פיתוח מערכת 'קלע דוד' מתבצע כבר למעלה מעשור בהובלת מנהלת 'חומה' במפא''ת, בשיתוף עם הסוכנות האמריקנית להגנה מטילים MDA. במהלך מלחמת 'חרבות ברזל' הופעלה המערכת ע''י לוחמי ההגנה האווירית של חיל האוויר, יירטה עשרות רקטות, הגנה והצילה חיי רבים.
'מפעל המטרות': הפרס הוענק לחיל האוויר, לאגף המודיעין ולאגף התקשוב בצה"ל על פרויקט מיכון מפעל המטרות של צה"ל. במסגרת הפרויקט פותחו יכולות הצגת מידע משותפות בין זרועות צה''ל ופותחה אלגוריתמיקה ובינה מלאכותית, לטובת תכנון והכנת מטרות לתקיפה. במהלך מלחמת 'חרבות ברזל' אפשר מפעל המטרות שיפור משמעותי באפקטיביות התקיפה והסיוע הצמוד של חיל האוויר לכוחות היבשה המתמרנים.
נגמ"ש הנמר: הפרס הוענק למנהלת המרכבה והרק"מ (מנת''ק) במשרד הביטחון, למחלקת אמל''ח ולחט"ל בזרוע היבשה, לחטיבות גולני וגבעתי ולפורום יצרני המרכבה בהתאחדות התעשיינים, על פיתוח ויצור נגמ''ש הנמר, פרי פיתוח ישראלי, אשר הותאם לצרכנים המבצעיים הייחודים של צה"ל, ושינה את האופן שבו צה''ל תימרן במלחמת 'חרבות ברזל׳. נגמ"ש הנמר מפיתוח משרד הביטחון אפשר הגעה להישגים מבצעיים משמעותיים, שמר על חייהם של חיילי צה"ל ומפקדיו והשפיע באופן ישיר על הלחימה. הנמר משלב טכנולוגיה מתקדמת ופורצת דרך והוא תוצאה של עבודה ושיתוף פעולה ארוך שנים בפיתוח, ייצור והטמעה של משרד הביטחון, צה"ל והתעשיות הביטחוניות.
פרס הוענק למוסד למודיעין ולתפקידים מיוחדים, לחברת רפאל ולחיל האוויר על פרויקט אסטרטגי פורץ דרך המגלם בתוכו שילוביות של טכנולוגיה עילית, מודיעין איכותי, תחבולה ונועזות מבצעית משנה מציאות. לפרויקט תרומה ייחודית ומשמעותית לביטחון ישראל ולהכרעת אויביה.
פרס הוענק ליחידת המו"פ במפא"ת שבמשרד הביטחון, לאגף המודיעין וזרוע האוויר בצה"ל, שב"כ וחברת 'אלביט מערכות', על פיתוח יכולת פורצת דרך וייחודית מבחינה טכנולוגית, אשר יצרה דיסציפלינה חדשה בתחום המודיעין. השימוש המבצעי במערכת מביא במישרין ובדגש על מלחמת 'חרבות ברזל׳ להישגים ערכיים בתרומתם להתמודדות צה''ל עם אתגרי שדה הקרב ולהשגת עליונות מודיעינית.
ועדת פרס ביטחון ישראל החליטה גם להעניק פרס מפעל חיים לי׳, איש המוסד, על עשייתו במהלך שלושה עשורים בארגון. במסגרת שירותו, י׳ חתום על פיתוח מערכות טכנולוגיות ייחודיות וחדשניות פורצות דרך, ומהווה דוגמא ומופת למצוינות ומקצועיות בלתי מתפשרת. פעילותו לאורך השנים תרמה באופן משמעותי לעוצמה הטכנולוגית של מדינת ישראל ולביצור ביטחונה.
הרצוג אמר: "חלוקת פרס ביטחון ישראל דווקא בעת הזו כשאנחנו בעיצומה של מערכה כבדה כל כך, היא סמלית מאד. בשנה החולפת, ראינו הלכה למעשה, בכל חזיתות המלחמה הקשה - כמה המערכות, הכלים, האמצעים, החידושים וההישגים פורצי הדרך והייחודיים - שאתם, כלות וחתני הפרס, וקודמיכם לאורך השנים, פיתחתם ויצרתם - עד כמה הם חיוניים לביטחונם ושלומם של אזרחיות ואזרחי ישראל ועד כמה הם מביאים תוצאות. היום אפשר להגיד בפירוש: הפיתוחים שלכם הצילו חיי אזרחים וחיילים כאחד – בחזית ובעורף. הם הכריעו והשמידו אויבים בשלל גזרות, אופנים ושדות. ומגנים על העם והמדינה במובן הכי עמוק ומוחשי שיש".
"אנחנו במערכה היקפית וכוללת כשציר הרשע האיראני – על כלל שותפיו – מנסה בכל דרך לפגוע במדינת ישראל ואזרחיה. הוכחנו ונמשיך להוכיח לאויבינו כי ידה הארוכה וידה האיתנה של מדינת ישראל תגיע לכל מקום שיידרש, בכל זמן שיידרש, ותגן על אזרחי ישראל באופן בלתי מתפשר. לא חפצנו במלחמה הזאת, אבל אנחנו נחושים לסיים אותה כשידנו על העליונה, כשכלל החטופות והחטופים מחולצים מידי המרצחים, וכשאחיותינו ואחינו – מכל רחבי הארץ - יושבים בבתיהם בהשקט ובביטחה. יחד עם לוחמינו הנועזים והמצוינים באוויר, בים וביבשה – לחדשנות הטכנולוגית הישראלית, יש תפקיד עצום במילוי מטרת-העל ההיסטורית, ולכן, ביום הזה אני מודה לכם מעומק ליבי- בשם כל אזרחי מדינת ישראל".
גלנט הוסיף: "החוסן הלאומי של מדינת ישראל ויכולתה לעמוד מול האיומים הניצבים בפניה תלויים באופן מובהק באנשים. את לקחי המלחמה המתחוללת למעלה משנה, ראוי שנלמד ונערך בהתאם קדימה. המלחמות הרב זירתיות, עליהן דיברתי בתחילת תפקידי, הן עובדה קיימת- עברנו משלושה מעגלים לענן שחור אחד. תחרות הלמידה במזרח התיכון נמצאת בעיצומה. אוייבנו משקיעים רבות בניתוח השנה האחרונה על מנת לשפר יכולות עלינו להקדים אותם בבניית תוכניות ובהסטת משאבים לבניין הכח. הפרוייקטים הזוכים הניבו לא רק הישגים מבצעיים משמעותיים, אלא גם פריצות דרך טכנולוגיות, והחשוב מכל סייעו בהגנה על מדינת ישראל והביאו להצלת חיי אדם".
בראש וועדת הפרס אשר המליצה לשר הביטחון על הזוכים עומד אלוף (מיל') עמיקם נורקין וחברים בה אלוף (מיל') יעקב בנג'ו ופרופ' שחל אילני ממכון וויצמן.