מקום בעולם
מקום בעולםצילום: מקום בעולם

רואי מאיר בן ה-14 גר בפסגות ולומד בבית אל. יש לו סמארטפון, אבל הוא מספר שכל חודש מחדש הוא מחכה כל לגיליון העדכני של מגזין "מקום בעולם", המעניק לו את מה שהוא לא מצליח לקבל בשום מקום אחר.

"החיבור שלי למקום בעולם הוא חיבור עמוק", הוא מספר בכנות. "אני אוהב לקרוא את העיתון. את הכתבות והמדורים שיש בו. המדור האהוב עליי הוא המדור ההומוריסטי של אמיר מויאל, אבל כל המגזין טוב מאוד. הוא מריח איכות. כיף לקרוא בו והוא מעניין כל פעם מחדש עם תוכן איכותי מגוון וכתבות מעניינות. ממליץ מאוד!".

במקביל ללימודיו, רואי עובד כמעצב גרפי. כן, למרות גילו הצעיר. הוא מאמין בעצמו, בכוחות ובכישורים שקיבל משמיים. לא פלא שלמרות גילו הצעיר הוא כבר מגבש כיוון מקצועי ואף קוצר הצלחות.

מנוי למקום בעולם בשביל הנוער שלכם עכשיו במבצע היכרות רק שקל לחודש למשך חודשיים בלי התחייבות >>

נבנים בעולם עם "מקום בעולם"

זה מה שעושה מגזין "מקום בעולם" לנוער: מצמיח אותם. המטרה הגדולה לשמה נוצר "מקום בעולם" היא לפני הכל ערכית, ונולדה בראשו של מאיר שוורץ, מייסד "מקום בעולם", כתוצאה מכאב לב כשהבחין בנער צורך תוכן לא ראוי ולא ערכי בעליל, במגזין כלשהו. החזון של שוורץ, שקרם בהמשך השנים עור וגידים, הפך ל"עולם קטן - המגזין" ובהמשך ל"מקום בעולם".

כשיוצרים מגזין לנוער ממקום של אכפתיות גדולה מהנוער - התכנים נראים אחרת לגמרי. "מקום בעולם" נוצר כדי להעצים בני נוער דתיים-לאומיים, כך שכל נער או נערה שקוראים קבוע "מקום בעולם" - יהיו גדולים יותר, מובילים יותר, מוצלחים יותר.

המגזין שיוצא אחד לחודש מעניק לבן נוער דתי קשר קבוע לעולמות תוכן ערכיים ומעצימים. התוצאות באות לידי ביטוי באישיות הצומחת. התפיסה מאחורי המגזין כפולה: בהיבט של 'סור מרע' - כשבן נוער מתנתק כל חודש לכמה שעות מהסמארטפון ופוגש תוכן איכותי, מעמיק וערכי - זה עשוי להעניק לו העצמה, ביטחון וכיוון ערכי ברור. ובהיבט של 'עשה טוב' – המגזין מלא וגדוש בתכנים עמוקים, איכותיים ורציניים (וגם מצחיקים וכיפיים!) שפגישה חודשית איתם, בכל חודש מחדש, מעמיקה את האישיות, מרחיבה את האופקים ומחזקת את העולם הנפשי, הרגשי והערכי של בני הנוער.

התפתחות אישית והעצמת היוזמתיות

מקום בעולם מבקש לעסוק לעומק במה שמעסיק את בני הנוער מבפנים, היכן שיושב הלב. סוגיות כמו 'להבין את עצמי' או 'מקומי בחברה הדתית' מקבלות במה רחבה ב"מקום בעולם" באמצעות מדורי אמונה, חדשות, היסטוריה, ידע, שו"ת וטורים אישיים בעל ניחוח ערכי שנועדו ליצור תמהיל תוכן הבונה עומק מחשבה ותפיסה.

לצד מדורי האמונה והידע, "מקום בעולם" מקפיד על יציקת תוכן מגוון המזמין את בני הנוער להתפתח בעצמם, ליצור וליזום. לשם כך מכיל "מקום בעולם" לצד הכתבות המרתקות והטורים הקבועים של מיטב הכותבים, גם מדורי מתכונים, טיולים, ו'עשה זאת בעצמך' במטרה להפוך את הקוראים מצרכני תוכן פאסיביים - לאקטיבים, חזקים ומובילים.

"מקום בעולם עושה שילוב מקסים בין שני הדברים שאני אוהב; אנשים ומילים", אומר הרב יוני לביא, מייסד 'חברים מקשיבים' ועוסק בחינוך מזה שנים רבות. ""מקום בעולם" נרתם לאתגר של יצירת תוכן איכותי ומעניין לגיל הנעורים, תקופה שבה רוב החברה מעדיפים לצפות במסכים מאשר לקרוא כתבות וטורים. הרבה מהשיחות שלי עם בני נוער והנושאים שעליהם דיברנו הפכו לטורים במגזין. כיף להגיע לכל מיני מקומות בארץ ולקבל 'ד"שים' מחבר'ה שאומרים 'קראתי את הכתבה שלך במקום בעולם וזה ממש עזר לי'. יש לנו נוער מדהים עם נשמות גדולות, שמתמודד עם ניסיונות עצומים ועם סערות ובלבולים של עולם פוסט-מודני. הוא צריך להאמין בעצמו ולעבוד נכון - ובע"ה הוא יגיע רחוק".

נוער מוביל קורא מקום בעולם – הצטרפו עכשיו >>

יוצרים תוכן מתוך החיים עצמם

מאחורי מגזין "מקום בעולם" עומדת טל ויזל, אמא למתבגרים בעצמה העורכת את המגזין מתוך הבנת העולמות המורכבים של בני נוער דתיים. לכסא העורכת הגיעה ויזל אחרי שנים רבות בתפקידי עריכה וכתיבה במגוון כלי תקשורת מגזריים, ביניהם ככותבת ב'בשבע', עורכת מגזין הנשים 'פנימה' וכתבת ב"מקום בעולם". "לעבור לכתוב לנוער זאת פאזה אחרת לגמרי", היא אומרת. "להיכנס ל"מקום בעולם" הייתה חוויה מדהימה ומסקרנת. החשיבה על תוכן שונה והייתי צריכה לשנות ראש".

איך את בוחרת חומרים לנוער ומבינה מה מעניין אותם?

"החיבור שלי למגזין נוער הוא בזכות הילדים שלי", אומרת ויזל. "יש לי ילדים שהם כעת בני נוער. הלב הפועם של המגזין, מצדי, כעורכת, נמצא בחוויות שהילדים שלי עוברים; באולפנא, בישיבות תיכוניות, בהתמודדויות וגם דרך החברים של הילדים שלי שמגיעים אלינו הביתה. מהדיבורים איתם בשבתות כשהם איתנו - אני לומדת מה מעסיק את בני הנוער השונים".

לבחור תוכן נכון

"מקום בעולם" מאגד בתוכו את מיטב כותבי המדורים; הראל חצרוני, הרב אייל ורד, אבינועם הרש, אמיר מויאל, משה כורסיה, אשר בו אבו, נדב נווה ועוד - לצד פינות תוכן העוסקות בהיסטוריה, ידע כללי, מוזיקה, ספרים, הומור, הכנה לצה"ל, סיפורים, מתכונים אימון אישי וספורט. העיצוב הגרפי של העלון צעיר, משובח ומאיר את העיניים.

מה הייחודיות של "מקום בעולם" מבחינת צורת ההגשה?

"מצד אחד אנחנו רוצים לדבר לנוער בשפה שלו", אומרת ויזל העורכת. "מצד שני, חשוב לנו להביא חומרים שאנחנו רוצים שהנוער יתוודע אליהם מהצד הערכי, הדתי. תכל'ס, ידע - לא חסר היום. השאלה איך לתווך את הידע הזה בצורה מותאמת לנוער דתי. השאלה היא, כל פעם מחדש, נוגעת לברירת החומרים מתוך כל ההיצע והתוכן. איך למצוא את המעט שהוא נכון".

איזה דברים יכנסו ל"מקום בעולם" ואיזה לא?

"אני יכולה לספר שעל שולחן העריכה נשארים המון המון חומרים שאולי יותר פיקנטיים, אבל הם לא נכנסים", מגלה ויזל. "אני לא אכניס דברים שהם לא ברמה הגבוהה שנוער צריך לצרוך. את זה יש להם מספיק במקומות אחרים. אנחנו נעשה כתבות מגניבות וקלילות על מנות חמות, טרנדים, חמצוצים וגם נדבר על טרנדים של עיסוקים ולבוש במדור האופנה, אבל אנחנו נשמור על זה ברמת איכות גבוהה המותאמת לבני נוער דתיים".

בונים את הקשר עם ההורים

תוכלי לספר על התגובות של קהל הקוראים?

"יש כתבות חשובות שעשינו שהרבה הורים ובני נוער הודו לנו שעסקנו בנושא הבוער וסיפרו שהם קראו את הכתבה עם בני הנוער שלהם בבית. מעבר לתוכן שכל בן נוער קורא לבדו, "מקום בעולם" הוא גם מקום לחיזוק הקשר בין הורים לילדים. רבים מהחומרים מתאימים גם למבוגרים, ומאוד כיף לשבת יחד וליצור שיח. זה מה שעשיתי עם הילדים שלי. דברים כמו איך לעבוד את מבחן התאוריה, לימודי נהיגה או דברים שקשורים להיסטוריה - הם מפתח טוב למפגש מיוחד בין הורים לבני נוער סביב התוכן".

"היום, הנוער שלנו יודע הכל. יש נושאים בוערים שעולים לכותרות בכל מיני סוגיות והנוער נתקל בו. השאלה היא רק איך לגשת זה. לא מזמן דיברנו ב"מקום בעולם" על הבדלים נכונים בין גברים לנשים, מה המהות והתפקיד של כל אחד. אנחנו נביא את הדברים על דרך הקדושה היפה ופחות נביא ביקורת ושליליות על דעות שאינן שלנו. הנושאים שמבעירים את הבטן וההורים חוששים לדבר עליהם עם הילדים - זה המקום שלנו. אנחנו מדברים בשפת הנוער, מבינים את הראש שלו ומה מטריד אותו - ומדברים על זה בצורה נכונה".

'הנוער של היום' - במשקפיים שלך, איך הוא נראה?


"הנוער של היום הוא נוער של דור הגאולה. נוער שחווה, חשוף, חכם ומקדים את זמנו בהמון מובנים. נוער עם המון כוחות ויכולות וזה נוער שגם עושה. כבר בגיל צעיר הם מגיעים לדברים שלנו, כמבוגרים בהווה, לקח שנים להגיע אליהם. הנוער קופץ למים ועושה. מהצורה הזאת בה אני תופסת את הנוער - אנחנו משתדלים להתייחס לקוראים שלנו. להביא להם נושאים שמעניינים אותם, בשפה שהם מדברים בה. מאוד חשוב לנו להיות עם אצבע על הדופק ולהיות בעניינים כי בסופו של דבר הנוער של היום מאוד מהיר במחשבה שלו. העולם שלנו מאוד אקטיבי ודינמי וחשוב לנו להיות כאלה למען הנוער, כל הזמן".

כנסו לקרוא עוד על המגזין לנוער דתי איכותי ומוביל >>