אליהו יוסיאן
אליהו יוסיאןצילום: יוסף מזרחי/ערוץ 7

עם חוקר איראן והמזרח התיכון אליהו יוסיאן שוחחנו על האופן שבו מתקבל בטהרן ההסכם ההסדרה בלבנון, ולדבריו המציאות בשטח מחזקת את ההערכה האיראנית שישראל לא ניצחה במערכה, ומשום כך גם האיראנים עצמם תומכים בהסדרה.

"הם בעד ההסכם וזה כבר אומר המון, כי ההסכם הזה לא נותן שום נקודת ניצחון לישראל", אומר יוסיאן ומפרט: "השיעים חוזרים לבתיהם כרגיל, ושוב הם יושבים על הגבולות שלנו. אין שום רצועת ביטחון ואין שום התחייבות. הלבנונים מוכנים להעביר כוחות להגנת הגבולות, אבל הלבנונים הרבה יותר חלשים מהשיעים. האמריקאים והצרפתים מאשרים לפקח על האזור, אבל ככה גם היה יוניפי"ל מפקח בעבר. לא השתנה שום דבר בסטטוס".

למעשה, אומר יוסיאן, האיראנים משוכנעים שמאזן תום המלחמה הוא לטובתם. גם פנייתו של דובר צה"ל בערבית ל-60 כפרים בלבנון שלא לשוב לבתיהם אינה מרשימה את האיראנים, סבור יוסיאן. "הסרטונים מוכיחים שהם חוזרים", הוא אומר. "בעיניהם אין שום משמעות להסכם הזה. לא השתנה שום דבר וזה כל הסיפור".

לטעמו שלו, "אם לא נשפיע על הגבול לא עשינו כלום במלחמה הזו, וזו האמת. כל הפרמטרים הקודמים קיימים גם עכשיו. חיזאבללה לא הושמד. הוא נפגע, אבל בתוך שנה שנתיים או שלוש הם משקמים את עצמם ונחזור לאותה נקודה. האם השיעים לא חוזרים הביתה? הם כן חוזרים. האם כוחותינו נשארים בדרום לבנון? לא. לא השתנה שום דבר ולכן אין תמונת ניצחון. החלשנו מאוד את חיזבאללה, זה נכון, אבל בעוד חמש שנים חיזבאללה יתחזק שוב ויחזור לאותה נקודת מצב".

על האמירות הישראליות בדבר תגובה צה"לית תקיפה על כל התחמשות של חיזבאללה או העברת אמל"ח בכל רחבי לבנון, משיב יוסיאן וקובע כי משפטים גרנדיוזיים שכאלה נאמרו גם בעבר, "אמרו, אז מה?".

המענה היחיד שיכול היה וצריך היה לחולל שינוי, לתפיסתו של יוסיאן, הוא אחיזה ישראלית של רצועת דרום לבנון. "היום יש לנו ביטחון מול סוריה, לא בגלל שיש לנו הסכמים מול אסד. אין לנו שום הסכם ושום הפסקת אש ועובדתית אנחנו גם מפציצים בסוריה בכל מקום שאנחנו רוצים ויש לנו ביטחון. למה? כי אנחנו מחזיקים ברמת הגולן. כבשנו, גירשנו, ייהדנו, סיפחנו. כשהשטח אצלי ידי על העליונה ואני לא צריך שום הסכם. כך גם בשטחי C ביו"ש, כבשנו, גירשנו ייהדנו וחייבים לספח", אומר יוסיאן ומזכיר את המקומות בהם איבדה ישראל שטח, בדרום לבנון ובעזה, שהפכו מעוזים של חיזבאללה וחמאס. "בכל מקום שאיבדנו שטח, הטרור פרח".

בדבריו מזכיר יוסיאן כי אותם שיעים המתגוררים בכפרי הגבול הם אלה שאיפשרו במודע לחיזבאללה להפוך את בתיהם לאתרי שיגור טילים לעבר ישראל. "עד קו הליטאני גירשת שמונים אחוז מהשיעים. נשארו שם פירורים. היינו יכולים להמשיך ולעשות שם מה שעשינו ברמת הגולן".

ההתנגדות הבינלאומית לשליטה ישראלית על שטח שנכבוש במערכה לא מטרידה את יוסיאן המזכיר כי גם אחרי שנכבש אזור רמת הגולן הייתה התנגדות בינלאומית שכללה גינויים במועצת הביטחון של האו"ם. "אז מה?", הוא שואל ומזכיר כי העובדות ההיסטוריות מלמדות שלאחר שנים האחיזה הישראלית גם זוכה להכרה בינלאומית.

עוד שאלנו את יוסיאן אם נכונה ההערכה שהמשטר האיראני חלש כעת ומשום כך ניתן כעת להפעיל גורמים פנימיים על מנת להביא להפלת המשטר בטהרן, והוא משיב בשלילה. מהלך כזה לא יתכן לעת הזו, הוא סבור, "כי שלושים אחוז מהעם תומכים במשטר, ארבעים אחוז נוספים הם מסורתיים שמצד אחד מאמינים בדת ובמסורת ומצד שני לא רוצים הרפתקאות ומבקשים רק חיים שקטים. לכן לכוח המתנגד בתוך איראן אין כוח כל כך משמעותי". שלושים האחוז האחרונים שאולי רוצים מהפכה וחזרה למשטר ידידותי לישראל ולמערב חיים תחת חרב משמרות המהפכה וחוששים להרים ראש.