רפי בן שטרית, חבר ועדת החקירה האזרחית ואביו של אלרואי ז"ל שנפל בקרב גבורה בנחל עוז ב-7 באוקטובר, מתייחס בריאיון באולפן ערוץ 7 לחקירת האסון ומותח ביקורת על המהלך לקדם ועדת חקירה 'מיוחדת' שאינה ממלכתית.

את פועלו בוועדת החקירה האזרחית מכנה בן שטרית כ"שליחות מטלטלת" ואומר: "כשקיבלתי הפנייה מצד ארגונים האזרחיים שבעצם הקימו את הוועדה, לבוא ולהיות שותף, חבר בוועדה הזו. האמת היא שהתלבטתי עד כמה יש לה באמת סמכויות, שיניים ויכולת לחקור לעומק וביסודיות. החלטתי שבהינתן העובדה שאין ועדה אחרת, ולא מתבצעת בעצם חקירה משמעותית אחרת, לקחת על עצמי את המשימה הזאת".

הוא ממשיך ומספר כי "במשך ארבעה וחצי חודשים ישבנו, נסעתי שלוש פעמים בשבוע מבית שאן לתל אביב ושמענו מאה שלושים עדים. אלה היו עדויות מטלטלות, קשות, מורכבות, של משפחות שכולות, ניצולים, אנשים שהיו בעוטף, במסיבת הנובה, חיילים שהיו בעוטף בשבעה באוקטובר, שלושה ראשי ממשלה לשעבר, שני שרי ביטחון, עשרה אלופים במיל', חברי כנסת, שרים בקבינט המדיני ביטחוני - אנשים שהיו בתפקידי מפתח בכל זרועות הביטחון - שב"כ, צה"ל והמוסד".

בן שטרית מתייחס לשאלה אם העדויות והסיפורים הפתיעו אותו. "על פניו התחושה היא שכולם יודעים מה קרה ושהדברים מתפרסמים בכלי התקשורת ואז הפרשנים והפאנלים באולפנים מדקלמים את כל המחדלים ואת כל הכשלים. כשאתה יושב ושומע עדויות ממקור ראשון, מאנשים שהיו מסביב לשולחן קבלת ההחלטות ואתה מבין איך תהליכים לאורך שנים הובילו אותנו לאן שהם הובילו - אתה מבין שבעצם לא מדובר באיזושהי פרשנות של עיתונאי כזה או אחר או איזה שהן רכילויות מפרלמנט קיוסקים".

"יושב בכיר מאוד במוסד ביחידה שחקרה, עקבה או טיפלה בנושא של הטרור הכלכלי, מימון החמאס והחיזבאללה, ומספר כיצד חמאס קיבל מימון קטארי להתעצמות שלו, איך הכסף תורגם בסופו של דבר לבנייה צבאי של חמאס", הוא מוסיף.

על הטענות כי הוועדה הוקמה כחלק ממהלך פוליטי אומר בן שטרית כי "שמעתי את הטענות כי הגוף הוא פוליטי. מי שמכיר אותי באמת ויודע את עמדותיי הוא לא יכול להאשים אותי בהטיה כזו או אחרת. אני בפירוש באתי קודם כל כאב שכול לנסות לחקור את האמת עד כמה שאפשר להבין איפה היו הכשלים והמחדלים".

בן שטרית מתייחס לעדויות של פוליטיקאים ומודה כי "אין ספק שאנשים שהם פוליטיים, שיש להם עמדות פוליטיות מאוד ברורות והם עדיין חלק מהחיים הפוליטיים, משמיעים אמירות פוליטיות גם בוועדה כזאת. הם באים מהעמדה הפוליטית שלהם ומנסים לאשש אותה או לחזק אותה באמצעות שאלות כאלה ואחרות. אנחנו ידענו לסנן וידענו להבין - העובדה היא גם שהופיעו אנשים שהם מהצד השני, משני צדי המתרס".

על מסקנות הוועדה האזרחית אומר: "אני חושב שהמילה שחזרה לאורך כל העדויות, גם מצד הדרג המדיני וגם מצד של הדרג הביטחוני והצבאי, היה התחושה של היהירות, של הזחיחות, של 'החמאס מורתע', 'החמאס חלש', 'החמאס אין לו כוונות ואין לו יכולות' ובעצם אפשר למקד את עיקר הפוקוס ואת עיקר המיקוד לצפון, לאיום מאיראן, לאיום של חיזבאללה ואת חמאס אנחנו יכולים להכיל מסבב לסבב.

צה"ל יכול וחייב וצריך להיות צבא ההתקפה לישראל ולא רק צבא ההגנה לישראל. את האויב צריך להשמיד, להכריע, להכניע ולא לתת לו להתעצם . מי שהוביל את הקונספציה ומי שהוביל את המדיניות לא הלך לכיוון הזה כי רצה שקט".

לרעיון הקמת ועדת חקירה 'מיוחדת' על ידי הממשלה מגיב בן שטרית: "תוך כדי דיון היום בוועדה לביקורת המדינה, כשאנחנו מציגים בפני חברי הוועדה את הדוח של ועדת החקירה האזרחית, קיבלנו ידיעות שבמקביל מתנהלת התרחשות במשכן של הקמת ועדת חקירה מיוחדת. למעשה מדובר בוועדת חקירה פוליטית שהיא לא ממלכתית ותכלול נציגים מהקואליציה ומהאופוזיציה.

הוועדה המוצעת על ידי הממשלה לא תוכל להגיע לחקר האמת, לא תוכל לחקור לעומק וביסודיות, בעצם זה שהוקמה על ידי הנחקרים עצמם - בבחינת הנחקרים מינו את חוקריהם".

בן שטרית מבין לליבם של ראשי הרשויות שלא ממהרים להחזיר את התושבים שפונו מאזור הצפון. "כראש רשות לשעבר אני שומע את ראשי הערים, את ראשי המועצות האזוריות בצפון מימין ומשמאל שאומרים ממש בקול צלול - שהם מאוד חוששים להשיב את המפונים לבתיהם. הם מבינים שאולי שוב אנחנו בוחרים בתפיסה כזאת של שקט".

אני שמח שהצבא מגיב ומגיב בעוצמה רבה, אנחנו כמובן רוצים לראות את זה גם בהמשך, אני מאוד מוטרד מההסכם שנעשה עם חיזבאללה. אני מקווה מאוד שיחזיק מעמד. אני מסתכל מה קורה בדרום, עדיין לא הגענו להכרעה ולהכנעה ברורה".

"על סמך המסקנות, על סמך החקירה ועל סמך העדויות שהיו בפנינו, אני מוטרד שמא הממשלה, הצבא, ומנהיגי המדינה הולכים שוב לתפיסה של קונספציה שבאה ואומרת שקט יענה בשקט. כל מה שדיברו על רצועת ביטחון ועל מהליטני עד הליטני, מן איזשהו פרימטר, לא קורה ולא יקרה. אני חושב שאולי לא למדנו דבר ולכן אני מוטרד", הוא מסכם.