חגיגות שחרור מחבלים
חגיגות שחרור מחבליםצילום: עיסם רמאווי, פלאש 90

השבוע (שני) צוין היום ה־16 לעסקת החטופים, ועל פי תנאי ההסכם היו הצדדים אמורים לפתוח במשא ומתן על תנאי שלב ב' להפסקת האש.

ואולם ראש הממשלה בנימין נתניהו, שטס לפגישת פסגה עם הנשיא טראמפ, עיכב את יציאת המשלחת הישראלית לקטאר, והבהיר כי במסגרת ביקורו בארצות הברית הוא עומד לדון בעניין לפני כן עם שליחו של טראמפ למזרח התיכון, סטיב וויטקוף.

לבסוף פורסם כי משלחת ישראלית בכל זאת תצא בסוף השבוע לדוחא, ועם שובו של נתניהו מארצות הברית הוא יכנס את הקבינט המדיני־ביטחוני כדי לדון על עמדותיה של ישראל ביחס לשלב השני בעסקה, שינחו את המשך המשא ומתן.

על פי התוכנית, השלב הראשון של העסקה צפוי להסתיים ביום ה־42. עד אז אמורים להגיע להסכמות על המתווה של השלב השני לעסקה. אך הסוגיות שעל הפרק הן לא פחות מדרמטיות. תמורת שחרור החטופים הנותרים, חיילים וגברים צעירים, תובע חמאס את שחרורם של מחבלים בכירים ובמספר גבוה בהרבה. עוד דורש חמאס את סיומה המוחלט של המלחמה ברצועה, כולל נסיגה מלאה של כוחות צה"ל מהשטח. מנגד מציבה ישראל כתנאי לשלב השני את הגליית הנהגתו של חמאס מעזה ואת פירוז הרצועה. לדרישה זו חמאס מתנגד בכל תוקף. כאמור המשא ומתן, הקצוב בזמן, אמור להתחיל בימים הקרובים.

אין אופציה מלבד נוקאאוט

בהצבעה שהתקיימה על אישור שלב א' של עסקת החטופים התנגדו שמונה שרים בממשלה, ובהם שרי הליכוד עמיחי שיקלי ודודי אמסלם, שהרימו את ידם והביעו את הסתייגותם מהעסקה. שר התפוצות והמאבק באנטישמיות מטעם מפלגת הליכוד עמיחי שיקלי, שמתנגד לעסקה בכל מאודו, מודאג ביותר מהשלכותיה העתידיות. "העסקה הזאת, במבט קר ומפוכח, עשויה להיות גזר דין מוות לעשרות אם לא למאות ישראלים", הוא מתריע.

למרות התנגדותו לעסקה, השר שיקלי נרגש למראה החטופים השבים. "מעוות לחשוב שמי שמתנגד לסחטנות הטרוריסטית של חמאס חרד פחות לגורל החטופים או שמח פחות בחזרתם. עסקה כזו לא נמדדת ברגעי השמחה של חזרת אנשינו, היא נמדדת שנים קדימה", הוא מסביר. "שלוש שנים חלפו מהיום שבו שוחרר גלעד שליט באוקטובר 2011 בתום יותר מחמש שנות שבי, ועד ללילה שבו נחטפו ונרצחו שלושת הנערים בפעולת טרור שתכננו משוחררי עסקת שליט ביוני 2014", הוא מזכיר. "12 שנים חלפו מהיום שבו שוחרר יחיא סינוואר ועד ליום שבו יצאה לפועל תוכניתו לכיבוש יישובי עוטף עזה. ואגב לא מדובר בסכנה משחרור הדרג הבכיר בלבד. אחד ממגורשי עסקת שליט הוא עלי קאדי, איש חמאס שהיה אחד מאנשי החולייה שחטפה ורצחה את ששון נוריאל הי"ד בשנת 2005. בשבעה באוקטובר אותו עלי קאדי, שגורש לעזה, הפך למפקד פלוגת נוח׳בה שהשתתפה בטבח בגזרת בארי", הוא מדגיש. "כשראיתי את רשימת המחבלים שצפויים להשתחרר, ובתוכם אדריכלי האינתיפאדה השנייה, שורה ארוכה של ארכי־מחבלים ששילחו מחבלים מתאבדים ללב ערינו, מומחים לחבלה וטרור, היה לי ברור שלעסקה הנוכחית צפוי להיות מחיר דמים כבד".

לקראת השלב השני לעסקה, הלחץ מבית ומחוץ ללכת למהלך הולך וגובר, למרות המחירים הכבדים. במצב הנתון, כיצד ישראל צריכה לנהוג? מהם לדעתך הקווים האדומים שעליהם יהיה נכון לפוצץ את הפסקת האש?

"ישראל הציבה יעדים ברורים למלחמה ובראשם הסרת האיום משטח הרצועה, השמדת כוחו הצבאי של חמאס, מיטוט יכולותיו השלטוניות והשבת כל אנשינו. ישנם הישגים של ממש במלחמה מול חמאס, שעלו לנו בחיי מאות בחורים ממיטב אנשינו, פשוטו כמשמעו. ויחד עם זאת יש לומר את האמת בלי עיגולי פינות: האיום מהרצועה טרם הוסר, כוחו הצבאי של חמאס נפגע קשות אך לא הושמד, ואנחנו עדיין רחוקים ממיטוט אחיזתו השלטונית. אי לכך הפסקת אש ממושכת, שתאפשר לחמאס לשקם את כוחותיו, תהיה טעות קשה", מזהיר שיקלי. "שלא לדבר על מסירת השליטה בפילדלפי לידי גורם זר, שתבטיח את שיקום ערוצי האספקה של אמצעי לחימה לארגון. לפיכך שלב ב׳ במתכונתו הנוכחית הוא מתכון לאסון".

האם אתה תומך בחידוש הלחימה בעזה? ואולי החזרה של העזתים לצפון הרצועה תקטין את הסיכוי לכך?

"אני תומך בחידוש הלחימה עד להשלמת יעדי המלחמה. חזרת עזתים לצפון הרצועה אומנם מקשה על חידוש הלחימה, אבל כפי שגם העזתים הבינו בעצמם, אין להם הרבה מה לחפש בצפון הרצועה, ולכן רבים חזרו דרומה. כמו כן, בתוך ימים ספורים אפשר להעתיק אוכלוסייה גדולה מאזורי הלחימה לאזורים אחרים, כפי שראינו ברפיח".

על פי הפרסומים, לקראת השלב השני ישראל צפויה לדרוש את הגליית הנהגת חמאס ופירוז הרצועה. האם מדובר בצעד מספק מבחינתך?

"אני מאוכזב מאוד מהעובדה שבכירי חמאס חו"ל, שחגגו את הטבח באנשינו בהיותם במלונות הפאר של קטאר, עדיין חיים ומטיילים להם בעולם להנאתם. עשינו טעות פטאלית כשהסכמנו לקבל מדינת אויב מושבעת כמו קטאר כמתווכת. קטאר היא זרוע התעמולה של חמאס באמצעות פלטפורמות אל־ג׳זירה, שכתביה לא רק מהדהדים את תעמולת חמאס, חלקם פעילים של ממש בזרוע הצבאית שלו", הוא מאשים. "ייתכן מאוד שברגע שהפכנו את קטאר למתווכת, שללנו מעצמנו את היכולת לסכל את בכירי חמאס בשטחה. בעיניי אפשר להגלות את בכירי חמאס רק אם יש כוונה לצוד אותם אחר כך. אחרת כל מה שנשיג זה לחזק את הנהגת חמאס בחו"ל".

ברשותך שאלה קשה, האם אפשר לומר שהפסדנו בזירה העזתית או שהמצב הפיך?

"אני ממש לא חושב שהפסדנו. יש הישגים יפים ולחמאס אין שום סיבה לחגוג, אך המלאכה טרם הושלמה. אנחנו צריכים להכריע את המלחמה הזאת בנוקאאוט מהדהד שלא ניתן לפרשו בשום צורה אחרת מלבד נוקאאוט מהדהד. בידינו הדבר, וכמו במלחמה מול עמלק צריכים להתחזק, לא לוותר ולא להתפשר - יהיו ידינו אמונה עד בוא השמש".

אם התנאים לשלב הבא בעסקה יבשילו, אתה צפוי להמשיך ולהצביע נגד שלב ב'?

"כן", הוא משיב בהחלטיות, אך מבקש להתייחס לשינוי שמחוללת הצהרתו של טראמפ בנוגע לעתיד עזה: "הצהרת טראמפ היא רעידת אדמה גאופוליטית. היא טורפת את הקלפים בכל הנוגע לעתיד הרצועה בפרט ולעתיד הסכסוך עם הפלשתינים ככלל. ההצהרה הזאת היא הישג מדיני כמעט דמיוני של ראש הממשלה נתניהו והשר דרמר, ואני מקווה מאוד שתוכנה ימומש", אומר השר שיקלי.

"ההצהרה הזאת גורמת לסוג של אתחול למשא ומתן מול חמאס בתנאים טובים לאין ערוך, כשאיום מפורש של כיבוש אמריקני של הרצועה מגיע ישירות מנשיא ארצות הברית. מעבר לכך יש בה גם אתחול מול הרשות הפלשתינית ומול ירדן ומצרים, שבמשך עשרות שנים התעקשו להקים מדינה פלשתינית בעזה וביהודה ושומרון וסירבו לקבל פלשתינים לשטחן".

הכיבוש מכריע

גם חבר הכנסת עמית הלוי מהליכוד וחבר ועדת החוץ והביטחון מתנגד בחריפות להמשך העסקה כפי שהיא: "הלב נקרע מהתרגשות למראה כל אדם שחוזר מהגיהינום החמאסי לזרועות האומה. יותר מכך, המחויבות המוסרית שלנו כלפי כל אחד מהם היא רבה. אבל הדיון על העסקה הוא מישור אחר", הוא מבקש לחדד. "כי יש כאן שאלות שנוגעות לשלומם של כל אזרחי ישראל. וכשראיתי את השיירות הארוכות של האויב העזתי, שעוברות מדרום הרצועה לצפונה, ראיתי בעיניי ממש את מאות חיילי צה"ל מהעתיד, ראיתי את האימהות שלהם. אני ראיתי אותם, כי אני יודע בוודאות - ואני לא משער וזה לא נתון לאיזה ספק - שהם יידרשו למסור את נפשם שוב באותן סמטאות. ממש ברגעים אלה המפלצת הנאצית הזאת מחדשת את כוחה, ואת זה אני אומר בעקבות קריאה בחומרים המודיעיניים", הוא מציין. "כל מה שקורה עכשיו בבית חאנון, ג'אבליה, בית לאהיא, אלה הכנות נמרצות להמשך הטבח הנוראי בחיילי צה"ל ואזרחי ישראל. בסופו של דבר לפנינו מלחמה אחת עם אויב אחד שחרט על דגלו להשמיד אותנו, ובתוך זה יש הרבה מחירים והרבה פצועים והרוגים. אומר יותר מזה, למען הילדים של החטופים עצמם צריך להתנגד לעסקה, כי כך גורלם להיחטף שוב בעקבות מודל החטיפה הזה, שהצליח", הוא מזהיר.

אתה מתכוון לחטיפת תושבי העוטף?

"אני מתכוון קודם כול לתושבי העוטף כי הם עומדים ראשונים, אבל גם לכל תושבי המדינה. הרי מה המסקנות של חיזבאללה, אל ג'ולאני, האחים המוסלמים בירדן ובמצרים וכל אויבינו? המסקנות הן שהתוכניות המבצעיות הבאות שלהם חייבות לכלול חטיפת אזרחים ישראלים. זה מודל מצליח. החומרים המודיעיניים מפוצצים בשבח לחמאס על ההצלחה הכבירה שלו. אם כן מעבר לפוטנציאל רצח נורא בידי מחבלים רוצחים משוחררים, ומעבר לכל החיילים שנהרגו במלחמה הזאת, בסוף יש למדינת ישראל מערכה מול אידאולוגיה אסלאמית קיצונית".

כעת אנחנו נכנסים למשא ומתן על השלב השני בעסקה. מה אתה אומר לראש הממשלה, שנמצא ברגעים אלה בארצות הברית?

"אני אומר 'בעזה ייבחן העם'. אני חושב שאם לא נכריע בעזה את הברבריות הזאת - ניכשל בכל זירה. אני אומר למכובדי ראש הממשלה שאפשר להמיר את חאן יונס בטהרן, אבל אם לא ננצח בעזה ובחאן יונס ניכשל בטהרן. המבחן הגדול של מדינת ישראל היום הוא מבחן לא מול ארגון או מדינה אלא מול אידאולוגיה מוסלמית רדיקלית, האויב האמיתי הוא התשתית האידאולוגית הזאת. לכן גם אם נכסח את הדשא ונפגע אפילו פגיעה קשה באמצעים הצבאיים, הם בסופו של דבר מתחדשים".

יהיו מי שיאמרו שרעיון אי אפשר לחסל.

"ודאי שאפשר, רק צריך לדעת איך", הוא מתעקש. "השאלה היא איך עושים את זה ואם בכלל מכוונים לזה. אם זה ייגמר בכך שהאידאולוגיה הזאת הכריעה את התרבות המערבית ואת הציוויליזציה של העולם החופשי, זה הלקח שיילמד אצל אויבינו בכל הזירות. בשביל זה צריך לפגוע בתשתית הדתית, כי היא העיקר והיא האויב. לא יהיו טנקים אז יהיו סכינים, לא יהיה נשק גרעיני אז יהיו קלאצ'ניקובים. האויב הוא האידאולוגיה האסלאמיסטית שחרטה על דגלה חזון נאו־נאצי גזעני להשתלט על כל העולם. וזה מתחיל פה".

איך אפשר להילחם באידאולוגיה?

"לצורך כך צריך לעשות שלושה דברים, ואף אחד מהם לא נעשה ברצועת עזה, אף שבמלחמה כן עושים אותם", הוא קובל. "כיבוש, שליטה וטיהור. כיבוש של המרחב. האדמה היא דבר חשוב מאוד בתרבות המוסלמית".

עכשיו, עם החזרה לצפון הרצועה, זה עוד ריאלי לכבוש?

"לכן העסקה הזאת, לפחות לפי נקודת המבט שלי, היא קריסה נוראית. אנחנו יוצאים מהשטח במקום להכריע. תפיסת אדמה וכיבושה הם דבר שתרבות האויב מחשיבה. נוסף על כך צריך שליטה מלאה על האוכלוסייה. אי אפשר לעשות חינוך כמו שצריך לאנשים שספגו את התורה האסלאמית הזאת במשך עשרות שנים ללא שליטה באוכלוסייה. בכך גם תהיה פגיעה בתשתית הדתית של האויב. אנחנו צריכים להכריז על האידאולוגיה המוסלמית הרדיקלית כלא לגיטימית, אותה אנחנו צריכים למגר".

במצב הקיים, אם ישראל תדרוש את הגליית ראשי חמאס מעזה, אתה חושב שזה יכול להיות מענה נכון?

"זה רק מענה קוסמטי", הוא הודף את הרעיון. "כפי שאמרתי, המלחמה היא לא בחמאס. מי שחושב שהמלחמה בחמאס או המלחמה באיראן, לוקה באותה קונספציה שלא זיהתה את האויב לפני 7 באוקטובר. היא אמרה 'יש אינטרסים לחמאס' ולא זיהתה את האידאולוגיה כאויב העיקרי. חמאס הוא לא האויב, הוא תוצר של האויב הראשי: האידאולוגיה. כמה ראשי חמאס יגלו, עשרה? חמישים? מאה? לכולם יש תחליף".

לו היית ראש הממשלה, מה היית עושה מחר בבוקר? מפוצץ את העסקה?

"קודם כול, ברוך ה' שאני לא ראש הממשלה. אני לא מקנא בראש הממשלה. אני חושב שהוא עמד בגבורה גדולה לאורך כל השנה האחרונה. אני רק חושב שהתוצאות של החודש האחרון הן תוצאות רעות מאוד, והן מלמדות על כיוון אחר שהוא לא טוב. לו הייתי ראש הממשלה, הייתי מבקש מגופי הביטחון ומנחה אותם לספק לאזרחי ישראל את הדבר העיקרי שהם מייחלים לו, וזה ניצחון. וניצחון משמעותו הכרעה מלאה ברצועת עזה. הכרעה באה משני דברים אפשריים: או חיסול או כניעה, אין משהו באמצע", הוא פוסק.

ומה יעלה בגורלם של החטופים במתווה שאתה מציג?

"בחשבון הכולל, כמו שאמר האלוף איילנד בתשובה לשאלה הזאת בוועדת החוץ והביטחון, יש סיכון לרוב החטופים. אבל בסופו של דבר חמאס עושה הודנות רק בשני מקרים: או כשהוא מרגיש שהוא על ארבע, או כשמבחינתו היריב נכנע, כלומר נסוג משטח ונסוג משליטה על אוכלוסייה ומביא את חמאס להישגים כמו שחרור מאות מחבלים. כלומר אחת משתי האפשרויות מביאות להודנה: או שהוא נואש וממש צריך אותה, או שהיריב נכנע. ואני בעד האופציה הראשונה, שהיא גם טובה יותר לחטופים.

"יש לי ציפייה מראש הממשלה, ולצערי הדברים הולכים לכיוון אחר, שתהיה התעשתות והוא יגיע למסקנה שבעזה ייבחן העם ובעזה ייבחן העולם המערבי כולו. אנחנו צריכים להכריע לגמרי את האידאולוגיה המוסלמית שקמה עלינו להורגנו", מסכם הלוי.

את הדברים האלה אמרת לראש הממשלה? המסר הזה הועבר?

"אני אומר בכל פורום, גם לראש הממשלה, גם לשרי הקבינט וגם מעל בימת הכנסת. לצערי הרב אין מספיק קשב לקול הזה בקרב המערכת הממשלתית, הביטחונית, המדינית והדיפלומטית, וזו טרגדיה. זו תחושה קשה מאוד, כי זה נראה שאנחנו הולכים שוב מסבב לסבב".