מחבלי חמאס בחדירה לישראל ב-7 באוקטובר
מחבלי חמאס בחדירה לישראל ב-7 באוקטוברצילום: Yousef Mohammed/FLASH90

סקר חדש, שנערך על ידי המרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון (JCFA) חושף נתון מטריד: רוב הציבור הישראלי (62%) חושש מפני מתקפה דומה לזו שאירעה ב-7 באוקטובר 2023, הפעם מצד ערביי יהודה ושומרון.

החשש גבוה במיוחד בקרב הציבור היהודי, שם 68% מהנשאלים הביעו דאגה מכך, לעומת 25% בלבד מקרב המשיבים הערבים. עוד עולה מהממצאים כי רוב הציבור הערבי בישראל (56%) מתנגד לכך שהרשות הפלסטינית תהיה חלק מההסדר העתידי בעזה.

הסקר נערך בקרב מדגם מייצג של למעלה מ-700 משתתפים יהודים וערבים בגילאי 18-65, על ידי מכון המחקר "לזר מחקרים" של ד"ר מנחם לזר, בהמשך לדיונים על "היום שאחרי חמאס בעזה" ולאחר פרסום תכנית טראמפ.

הממצאים החדשים מדגישים כי הציבור הישראלי חד מאוד בדברים שהוא מצפה מההנהגה הישראלית ב"יום שאחרי". באמצעות פאנל משיבים אינטרנטי, המשתתפים נשאלו על עמדותיהם בנוגע להקמת מדינה פלסטינית, תוכנית טראמפ להגירה מעזה, נורמליזציה עם ערב הסעודית, האפשרות שישראל תפציץ את תוכנית הגרעין האיראנית ואף החשש ממלחמה עתידית מול מצרים לאור הפרסומים האחרונים.

ממצאי הסקר מעלים כי 67% מהישראלים מתנגדים להקמת מדינה פלסטינית בקווי 67' לאחר אירועי ה-7 באוקטובר. בעוד שבקרב המשיבים היהודים ההתנגדות גבוהה יותר (75%), 42% מהמשיבים הערבים תומכים בהקמת מדינה פלסטינית ללא תנאים (עלייה של 10% מהסקר הקודם).

עוד עולה מהממצאים כי ההתנגדות להקמת מדינה פלסטינית נמשכת גם אם התמורה לכך היא נורמליזציה עם סעודיה – התנגדות שעומדת באופן קבוע על מעל 60%.

בהתייחס לאפשרות כי חמאס יישאר בעזה כגוף אזרחי, רוב מוחלט של משתתפי הסקר (82%) מתנגדים לתסריט כזה: כמעט כל הציבור היהודי (90%), לעומת 33% מתנגדים בקרב הערבים בישראל. התנגדות חזקה אף יותר (88%) נרשמה בקרב הישראלים לרעיון שבסיום המלחמה חמאס יישאר כגוף צבאי שולט: 94% מהמשיבים היהודים התנגדו לכך, לעומת התנגדות נמוכה יותר אצל המשיבים הערבים (46%).

לפי הנתונים, 60% מהישראלים מתנגדים גם לשילוב הרשות הפלסטינית בהסדר העתידי בעזה, כאשר בקרב הציבור היהודי ההתנגדות גבוהה במיוחד (66%). מנגד, הציבור הערבי חלוק בדעותיו – 44% תומכים בשיתוף הרשות הפלסטינית, 25% מתנגדים, ו-31% לא הביעו דעה בנושא.

כאשר נשאלו על עמדותיהם בנוגע לתוכנית טראמפ לרצועת עזה, רוב מוחלט של הישראלים (75%) תמכו ברעיון ההגירה של עזתים מהרצועה, בעוד שרוב המשיבים הערבים (58%) התנגדו לכך.

עוד עולה מהסקר כי 71% מהישראלים תומכים בהקמת אזורי חיץ בגבולות לבנון, סוריה ועזה לאורך זמן, מתוך תפיסה שהפרדה פיזית תסייע במניעת מתקפות עתידיות. כמו כן, 61% מהנשאלים תומכים בפעולה צבאית ישראלית נגד תוכנית הגרעין האיראנית, כאשר מתוכם 38% סבורים כי יש לבצע זאת בתיאום עם ארה"ב, ו-23% אף תומכים בפעולה חד-צדדית ללא תיאום.

לאור הפרסומים האחרונים לפיהם ישנה אפשרות להתפתחות מלחמה מול מצרים, רוב הישראלים (55%) אינם חוששים מכך בעתיד הנראה לעין – ללא הבדל בין המשיבים היהודים לערבים בישראל. 33% מהישראלים בכל זאת מאמינים כי מלחמה מול מצרים היא תרחיש אפשרי ומביעים חשש מכך, לעומת 12% שלא הביעו דעה בעניין.