אלעזר שטרן
אלעזר שטרןצילום: Yonatan Sindel/Flash90

חבר הכנסת אלעזר שטרן (יש עתיד) יצא היום (ראשון) נגד פתיחת מרכז הקניות החדש "ביג פאשן גלילות" בשבת, והבהיר כי לא יבקר בו כל עוד המסחר במקום ימשיך לפעול ביום המנוחה.

"אני לא מאחל להם בהצלחה. כל עוד המסחר שם פתוח בשבת – רגלי לא תדרוך שם", כתב שטרן. הוא הדגיש את משמעותה של השבת במדינת ישראל: "השבת במדינת ישראל נושאת אופי מיוחד לרוב מוחלט של האוכלוסייה, השבת מביאה תפיסת עולם חברתית והיא אולי הבשורה הגדולה ביותר שהביא העם היהודי לעולם".

שטרן הבהיר כי תמך בזכות עיריית תל אביב להפעיל מרכולים בשבת והתנגד לחוק המרכולים, אך ציין כי יש הבדל משמעותי בין מרכול שכונתי לבין מרכז מסחרי גדול. "קיים הבדל חשוב ומהותי בין מרכול שכונתי שמשרת תושבים ש'נתקעו' במחסור מסוים לבין מרכז קניות ענק שמטרתו לגרוף רווחים גם על חשבון עובדים שייאלצו לוותר על יום המנוחה שלהם", הסביר.

בהמשך דבריו ציטט שטרן את פרופ' רות גביזון ז"ל, שהייתה מחברת "אמנת גביזון-מדן" ואחת הדמויות המשפיעות על השיח בדבר זכויות אזרח בישראל. "היא הבהירה כבר לפני שנים שאין הצדקה לפתוח מסחר בשבת, ואמרה: 'אני חילונית בהכרתי, אבל אינני רוצה שבת של קניות וסידורים. אני רוצה שבת של תרבות'".

שטרן הדגיש כי הוא תומך בפתיחת מוסדות תרבות ופנאי בשבת: "תמכתי ואני תומך בפתיחת בתי קפה, מסעדות, תיאטראות, סרטים ומופעי תרבות בשבת. המעוניין לשתות קפה בשבת או ללכת למסעדה – סביר להניח שיעשה זאת גם בימי חול ולכן יתקיימו אלה שפותחים בשבת וגם אלה שלא. אבל מי שיקנה נעליים בשבת, לא יקנה אותן שוב ביום חול".

לסיום, קרא למפעילי המרכז לחזור בהם מהחלטתם: "לכן אני קורא למפעילי 'ביג פאשן גלילות' לחזור בהם מפתיחת המסחר בשבת. עד אז, לא אכנס לשם – ואני מניח שגם רבים אחרים לא. גם מי שנוסע בשבת, גם מי שהולך לסרט – לכולם השבת חשובה. היא הסטארט-אפ היהודי הראשון והמצליח ביותר עד היום".