העיר העתיקה בירושלים
העיר העתיקה בירושליםצילום: יונתן זינדל, פלאש 90

לקראת יום ירושלים תשפ"ה שיחול מחר (שני), מפרסם שירות התעסוקה דוח מיוחד על מצב שוק העבודה בבירה – נתונים המעידים על שיפור מתמשך, אך גם על פערים מדאיגים ותופעות ייחודיות לעיר.

מהדוח עולה כי נכון לערב יום ירושלים הנוכחי (מאי 2025), 11,245 תושבים בירושלים מוגדרים כדורשי עבודה, לעומת 14,732 ביום ירושלים אשתקד – ירידה של 31% בתוך שנה בלבד. מדובר בהמשך למגמה של ירידה עקבית בחודשים האחרונים, למעט חודשים עונתיים בולטים כמו יולי, בהם נרשמה קפיצה זמנית עקב פיטורי קיץ בעיקר במגזר החרדי.

שכרם הממוצע של דורשי העבודה בעיר עמד החודש על 11,176 ש"ח, עלייה של כ־9.8% לעומת יום ירושלים תשפ"ד, אז עמד השכר הממוצע על 10,177 ש"ח. עם זאת, שירות התעסוקה מציין כי מדובר במגמה תנודתית לאורך השנה – בחודשי הקיץ (יולי–אוגוסט) השכר ירד עקב רישום של מורות וגננות חרדיות שפוטרו זמנית, אך מאז ספטמבר חזרה מגמת העלייה.

מהנתונים עולה כי האוכלוסייה החרדית והערבית ממשיכות להוות חלק משמעותי מדורשי העבודה בעיר:

45% מהפונים הם יהודים שאינם חרדים

35.1% הם ערבים

19.9% חרדים

אחד הנתונים המדאיגים בדוח הוא השיעור הנמוך יחסית של דורשי עבודה מענפי ההייטק – 4.2% בלבד מכלל דורשי העבודה בעיר, נתון הנמוך משמעותית מהממוצע הארצי. עם זאת, שירות התעסוקה מציין מגמה מתונה של עלייה בשיעור זה בחצי השנה האחרונה.

נשים מהוות 52.2% מכלל דורשי העבודה בעיר, לעומת 54.3% בכלל הארץ. מגמת הירידה במספר הפונים ניכרת גם בקרב גברים וגם בקרב נשים, אך בתקופות הקיץ נרשמה עלייה ניכרת במספר הפונות עקב פיטורי קיץ בתחום החינוך.

אחד הנתונים הבולטים והמדאיגים ביותר בדוח נוגע לשיעור מקבלי הבטחת הכנסה: בעוד שבישראל כולה תובעי הבטחת ההכנסה מהווים 25.5% בלבד מכלל דורשי העבודה – הרי שבירושלים הנתון הזה מזנק ל־42.7%, כמעט פי שניים מהממוצע הארצי.

בפועל, מדובר בכ-4,807 איש ואישה, שזקוקים לתמיכה ממשלתית שוטפת – לא רק מחפשי עבודה זמניים.

למרות השיפור היחסי (ירידה של 16.4% במספרם לעומת יום ירושלים הקודם), שירות התעסוקה מזהיר מפני השתרשות התלות בסיוע במקום חזרה לשוק העבודה.

עו"ד עינבל משש, מנכ"לית שירות התעסוקה, התייחסה לנתונים ואמרה כי יש מקום לאופטימיות זהירה:

"נתוני המאקרו בירושלים בהחלט מעודדים – שוק העבודה בעיר מתאושש בצורה יציבה, ומספר דורשי העבודה ירד משמעותית. אך אסור לנו להתעלם מהעובדה שחלק גדול מהפונים לשירות נזקק לסיוע ממשלתי קבוע, או שאין בידיהם מיומנויות מתאימות לעולם העבודה החדש".

משש קוראת לתושבי העיר להיעזר בשירותי הסיוע שמציעות לשכות התעסוקה בירושלים, הן במערב העיר והן במזרחה.

"יש לנו מערך שלם של הכשרות, ייעוצים, סדנאות והשמות – הכל בהתאמה אישית. במיוחד בתקופה שבה הבינה המלאכותית משנה את כללי המשחק, חשוב יותר מאי פעם לרכוש כלים מקצועיים חדשים ולהתכונן לשוק העבודה של המחר".