גלי בהרב מיארה
גלי בהרב מיארהצילום: Yonatan Sindel/Flash90

היועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גלי בהרב מיארה, פנתה הערב (רביעי) לראש הממשלה והביעה הסתייגות חריפה מהשימוש שעשתה הממשלה בתקנות שעת חירום לצורך העברת סמכויות נוספות בתחום הסייבר.

לדבריה, אין מקום לעשות שימוש בתקנות חירום כתחליף להסדרה חקיקתית רגילה דרך הכנסת, ובוודאי לא כאשר המניע הוא אילוצים פוליטיים. "הממשלה לא יכולה לחוקק תקנות שעת חירום בשל אילוצים פוליטיים ולעקוף את הרשות המחוקקת", הבהירה היועמ"שית.

ההתבטאות החריגה של היועמ"שית באה לאחר שממשלת ישראל אישרה מוקדם יותר היום תקנות לשעת חירום במסגרת מבצע "חרבות ברזל", במטרה להתמודד עם איום הולך וגובר של תקיפות סייבר חמורות.

בפנייתה כתבה בהרב מיארה כי ההחלטה התקבלה "בהליך פגום, במשאל טלפוני", וזאת למרות שמונחת על שולחן ועדת החוץ והביטחון הצעת חוק ממשלתית שאושרה כבר בקריאה ראשונה, ואמורה להעניק את הסמכויות הרלוונטיות למערך הסייבר.

לדבריה, "החלטה של הכנסת שלא לקדם חקיקה בעניין מסוים, אינה מהווה בסיס לשימוש בכלי החריג ביותר של התקנת תקנות שעת חירום תוך עקיפת סמכויותיה של הכנסת בניגוד לעקרון הפרדת הרשויות".

היא הזהירה מפני תקדים מסוכן, וציינה כי "חקיקת תקנות שעת חירום על ידי הממשלה בנסיבות אלו, מנוגדות להוראות חוק-יסוד: הממשלה, יוצרת פתח לשימוש בסמכויות שעת חירום על ידי הממשלה לצרכים פוליטיים".

לסיום קראה לממשלה להשלים את הליך החקיקה מול הכנסת: "על מנת לתת מענה לצורך הביטחוני ולהפעיל את הסמכויות הנדונות, על הממשלה לפנות לכנסת, על מנת שזו תשלים את הליך החקיקה של ההצעה, שאושרה בקריאה ראשונה. אנו עומדים לרשות הממשלה בכל דבר ועניין לצורך זה".

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר, הגיב: "הפגיעה של היועמ"שית בביטחון המדינה היום, איננה הפעם היחידה, וגם לא הראשונה, שהיא פוגעת באופן ישיר ובכוונה תחילה בביטחון, כחלק ממלחמתה חסרת המעצורים בממשלת ישראל. במשך שנתיים וחצי מעכבת היועמ"שית אישור שימוש בכלים טכנולוגיים למשטרת ישראל כנגד ארגוני הפשיעה, וזאת כסחיטה עד שתתקבל דרישתה להשתמש בכלים הללו כנגד נבחרי ציבור! כל רגע שהעבריינית הזו נותרת בתפקיד, זו פגיעה בביטחון מדינת ישראל, וסכנה מובהקת לדמוקרטיה.