נעשו בנושא מחקרים קצת יותר רציניים מאותם 3 שהגיעו אליכם נעשו על הסויה. ואם תבדקי ברשומות רפואיות ישנות, אני בטוחה תגלי שתופעה שכזאת היתה קיימת בעולם המערבי הרבה לפני שהסויה הפכה להיות דבר כ"כ נפוץ. ובעבר עוד התביישו יותר.
ההורמונים שבסויה הם לא בדיוק נשייים, אלו הורמונים צמחיים שדומים לאסטרוגן שנקראים פיטואסטרוגנים, ובכל מקרה הם טבעיים לחלוטין.
רוב המחקרים לא נעשו בכלל על בני אדם, אלא על בעלי חיים. במחקרים אלו מצאו השפעה מעטה של כמות גדולה מאוד של פיטואסטרוגנים על החיות לאורך זמן. (כמות גדולה מאוד, הרבה יותר ממה שאדם ממוצע צורך ביחס למשקל גוף, ואפילו מי שאוכל מזון מעובד רב.)
נעשו מספר מועט של מחקרים בהיקף רחב על בני אדם. במחקרים אלו השוו בין תינוקות ב3 קבוצות - יונקים, ניזונים מתמ"ל על בסיס חלב פרה וניזונים מתמ"ל על בסיס סויה. אחד מהמחקרים כלל קבוצה של למעלה מ1500 תינוקות, ועקב אחריהם במשך 20 שנה. לא היה הבדלי התפתחות בין 3 הקבוצות. מחקרים אחרים השיגו תוצאות דומות.
כמובן שגם מחקר כזה לא מספק, מאחר שההשפעה על תינוקות בשלב הינקות איננה זהה בהכרח להשפעה על ילדים, מבוגרים ומזדקנים.
בכל מקרה לעת עתה המחקרים מצביעים כי אכילה שפויה לא מזיקה, וכמובן ששום דבר לא טוב לאכול יותר מדי. אם תגזימי באכילת פירות תקבלי כאב בטן, וגם בשר, עוף ודגים ממליצים שלא לאכול יותר מ3 מנות בשבוע.
אומנם אנשים שחולים במחלות מסוימות מתבקשים להמנע מסויה, אבל זה טבען של מחלות שהן מגבילות את הדברים שאפשר לאכול, ואם נפסול מתפריטנו כל דבר שאסור במחלה כזאת או אחרת נגווע ברעב.
מה שאני כן מסכימה איתך שלא כדאי לאכול באופן קבוע שניצל סויה, וגם אצלי הדברים האלו לא נכנסים, אבל לא בגלל שהוא סויה, (למרות שיש פוסקים שברכתו המוציא... וד"ל) אלא בגלל שהוא מטוגן ומעובד להחריד. (וגם בגלל שהוא יקר, לפעמים השיקולים הכלכלים עוזרים לי לאכול בריא יותר) אבל אי אפשר להתעלם מהמציאות - מי שקונה מוצרים מעובדים לא עושה זאת מטעמי בריאות, אלא מטעמי נוחות/אילוץ. ראי מה הבאת כתחליף לשניצל סויה מהיר ההכנה. מוצרים יקרים להחריד (כמו אגוזים), וכאלו שהכנתם לוקחת זמן והשקעה רבים.
סויה טבעית (כמו פולים שלמים, או אפילו סויה של B&D, למרות שהיא כבר כן עברה עיבוד לא קטן) עדיפה בהרבה מאותם מוצרים שהזכרת מכיוון שכמות החלבון בה גדולה בהרבה. בפולי סויה יש כמעט כפול חלבון מקטניות אחרות, והיא המקור הצמחי המכיל את כמות החלבון הגדולה ביותר. באגוזים בשונים יש 4%-14% חלבון, בחמאת שומשום מלאה 20% רחוק מאוד מ40 האחוזים של פולי הסויה ושל 55% של הסויה של B&D.
אכן סויה היא תחליף זול לחלבון מן החי, שזהו החלבון האופטימלי לגופנו, חלבון מן הצומח נספג בגוף פחות טוב. אבל בל נשכח שלחלבון מן החי צרות משלו (כולסטרול וכו') ולא כל אחד יכול להרשות לעצמו מנה יומית של עוף או דג.
בחיים יש אילוצים, ילד שאוכל שניצל סויה, עדיף על ילד שלא מקבל ארוחת צוהריים, ומנת סויה בארוחה עדיף על בלי חלבון בכלל