שאני אצל אחי ויגסתי אני משתמשת בקמח של שטיבל, הוא ממש מעולה...
---
סוגי קמח
המוצרים הבסיסיים, אותם מקובל להפיק במהלך הייצור בטחנה מודרנית הם:
• קמח לבן – מכיל את כל זרמי הקמח מכל שלבי הטחינה, אשר נאספים יחד ומרכיבים את הקמח הלבן, והמהווה כ- 75%-78% מתכולת גרעין החיטה. (תלוי ביעילות הטחנה) הקמח הלבן משמש בעיקר את המאפיות והתעשיה ביצור מרבית מאפי השמרים, לחמים, פיתות, לחמניות וחלות.
•
קמח לבן בהיר – מופק מזרמי הקמח הבהירים בצבעם, בשלבי הטחינה השונים, ובמקביל לייצור כמח כהה.
ה"אקסטרקציה" של קמח בהיר היא כ- 60% מתכולת גרעין החיטה. הקמח הבהיר מופק קמח לבן בהיר משמש בדרך כלל את תעשית הבורקסים, בצקי עלים, ואפית מוצרים בעלי מרקם בהיר.
•
קמח כהה (אחיד) – מופק בתהליך הטחינה מזרמי הקמח הכהים בצבעם, ובמקביל לייצור קמח לבן בהיר. ה"אקסטרקציה" של קמח כהה היא כ- 20%.
קמח כהה, משמש בעיקר לאפיית הלחם האחיד.
•
סולת – הינה גוש קמח עבה, ה"נופל" בשלבים הראשונים של הטחינה ממרכז גרעין החיטה. ה"אקסטרקציה" של סולת היא בדרך כלל 5%-3%, ובאה על חשבון הקמח הבהיר. במידה ואין צורך ביצור סולת, החומר ימשיך את תהליך הטחינה, ויטחן עד להפיכתו לקמח.
סולת משמשת לבישול דייסות, ואפיית עוגות ועוגיות.
•
נבט – עקב תכונותיו הפיסיים, ניתן להפרידו לאחר שלבים מסויימים בטחנה, בהם הוא עובר "לחיצה" והפרדה בניפוי.
ניתן להפיק 1%-2% נבט במהלך הטחינה. נבט החיטה הינו בעל ערכים תזונתיים רבים, הבאים לידי ביטוי כשהוא טרי ולפני שעבר הליך טרמי לצורך הארכת חיי מדף.
•
סובין – קליפת החיטה, המופרדת מן הקמח ומהווה כ- 25%-22% מכלל החומר המופק בטחנה (תלוי ביעילות הטחנה). סובין מכיל כמות גבוהה של סיבים תזונתיים.
•
מוצרי טחינה נוספים – במהלך הייצור, ניתן להפריד קמחים ותוצרים נוספים של תהליך הטחינה, אשר נדרשים עקב תכונותיהם הטכנולוגיות או הכימיות. כדוגמא למוצרים אלו, ניתן לציין שבר של חיטה או חיטה לחוצה, המוספים בחלק מהלחמים המלאים או מוצרי הבריאות, על מנת להעלות את ערכו התזונתי, ולהוסיף ערך של בריאות למרקם, ולמראה של מוצר המאפה.
בנוסף, ניתן לייצר סוגי קמחים בעלי תכונות אפיה נדרשות, על בסיס שימוש בזני חיטה ספציפיים, או בתערובות חיטים המקנות לקמח את האיכויות הדרושות.
בין היתר, ניתן למצוא קמח חצי רך (שטיבל 4) או קמח רך (שטיבל 5), המיוצרים מטחינת חיטה "רכה", או תערובת של חיטה "קשה" עם חיטה "רכה", המתאפיינת ברמת חלבון נמוכה יחסית, ובכך מעניקה לבצק תכונות אופייניות כמו פריכות ואווריריות.
קמחי שטיבל המיוחדים מיועדים לאפיה ביתית ומוסדית, של מוצרי מאפה שונים בהתאם לסוג הקמח, ומיועדים לשימוש גם במאפיות ביתיות אוטומטיות.
קמחים אלו מועשרים בויטמינים, מינרלים ובחומצה פולית בהתאם להמלצות מנהל המזון האמריקאי ובאישור משרד הבריאות.
שטיבל 1 קמח רב-תכליתי מועשר הנו קמח בסיסי המתאים לאפית בצקי עלים, בגטים ולרוב מוצרי המאפה.
שטיבל 2 קמח לחם מועשר הנו קמח בעל רמת חלבון גבוהה ומתאים במיוחד למאפי שמרים, לחמים, פוקצ'ה, חלות, לחמניות ומוצרים בעלי נפח ומרקם גבוהים.
שטיבל 3 קמח כפרי מועשר, מתאים לאפית לחמים כפריים כהים ומסורתיים.
שטיבל 4 קמח עוגיות מועשר, הנו קמח בעל רמת חלבון מופחתת ומתאים לאפית עוגיות ומני בצקים פריכים.
שטיבל 5 קמח עוגות מועשר, הנו קמח בעל רמת חלבון נמוכה ומתאים לאפית עוגות, פנקייק, ופלים וביסקוויטים.
שטיבל 6 קמח מלא מטחינת רחיים, מיוצר מגרעיני חטה משובחים, ומתאים לאפית לחמים ומאפי בריאות מקמח מלא.
שטיבל 7 קמח שיפון מלא, מתאים לאפית לחמי שיפון, בשילוב עם שטיבל 2 (קמח לחם) או עם שטיבל 6 (קמח מלא).
שטיבל 8 קמח אורגני מלא, מתאים לאפית מוצרי מאפה אורגניים.
שטיבל 9 קמח פסטה, מתאים לעשיית מיני פסטות טריות.
שטיבל 10 קומפלט מלא, תערובת מוכנה על בסיס קמח מלא המכילה כבר את השמרים ואת כל החומרים הדרושים לאפית מאפה שמרים. רק להוסיף מים!
שטיבל 11 קמח טף מלא, קמח הטף משמש לאפיה כבר אלפי שנים, בעיקר באתיופיה, הודו ואוסטרליה. לטף תכולה גבוהה של חלבון, ברזל וסידן ואיזון טוב של חומצות האמינו.
מקמח הטף ניתן לאפות את האינג'רה, שהוא הלחם האתיופי המסורתי, או לשלבו עם קמחים אחרים, לאפיית לחמים ומוצרי מאפה שונים ומגוונים.
שטיבל 12 קמח כוסמין אורגני מלא, הכוסמין הינו דגן מזן עתיק יומין המוזכר בתנ"ך, והינו בעל ערכים תזונתיים גבוהים, טעם אופייני, וגלוטן בעל אופי שונה מגלוטן החיטה, וידוע כקל יותר לעיכול ע"י אנשים בעלי רגישות מסויימת לחיטה.
מקמח הכוסמין ניתן לאפות לחמניות ולחמים מלאים, עוגיות ומוצרי מאפה שונים המבוססים על מתכונים לקמח מלא.