מאיפה המקור ללא להתחתן כדי ללמוד תורה?136136
שמעתי המון פעמים שהמקור לכך הוא בן עזאי ", אמר להן בן עזאי ומה אעשה שנפשי חשקה בתורה אפשר לעולם שיתקיים על ידי אחרים" (יבמות סג משולב עם גמרא בסוטה "והא בן עזאי לא נסיב!" ורשי מסביר שזה לפי הגמרא ביבמות. (סוטה ד.
אבל...
כתוב במסכת כתובות שבן עזאי ניסא לבתו של רבי עקיבא: "ברתיה דר"ע עבדא ליה לבן עזאי הכי (דהיינו: אמרה לו שילך ללמוד תורה) והיינו דאמרי אינשי רחילא בתר רחילא אזלא כעובדי אמה כך עובדי ברתא" (כתובות סג.).
זה גם הולך עם המשך הגמרא בסוטה (דף ד'), המשפט הבא הוא אשכרה "איבאית אימא נסיב ופריש"! ואת זה תוס' מביא במסכת כתובות בתור תירוץ לקושיה הזו! והם אומרים שם, שלמען דאמר שלא נסיב בכלל, אז הם היו מאורסים!!!
אז מאיפה מביאים את זה שבן עזאי היה רווק מזדקן?!
אפילו הרמבם, שעליו בונים את כל הבלגן הזה, בהילכות אישות (פרק טו) הוא מסביר שלבן עזאי לא היה תאווה לכך בכלל! ("מִי שֶׁחָשְׁקָה נַפְשׁוֹ בַּתּוֹרָה תָּמִיד וְשׁוֹגֶה בָּהּ כְּבֶן עֲזַאי וְדָבֵק בָּהּ כָּל יָמָיו וְלֹא נָשָׂא אִשָּׁה אֵין בְּיָדוֹ עָוֹן. וְהוּא שֶׁלֹּא יִהְיֶה יִצְרוֹ מִתְגַּבֵּר עָלָיו. אֲבָל אִם הָיָה יִצְרוֹ מִתְגַּבֵּר עָלָיו חַיָּב לִשָּׂא אִשָּׁה וַאֲפִלּוּ הָיוּ לוֹ בָּנִים שֶׁמָּא יָבוֹא לִידֵי הִרְהוּר").
וסתם עוד נקודה שמשגע אותי כמו זבוב באוזן...
כל הדיבור של בן עזאי בימבות, ושל הרמבם קשורים למצוות פריה ורביה, לא לעצם העניין בנישואים! והפסקה הראשונה של הרמבם בפרק הזה מסתדר יופי טופי אם כך שבן עזאי נסיב ופריש, (עיינו סעיף א שם), וזה מסתדר יופי טופי עם הגמרא ביבמות ש"נאה דורש ולא נאה מקיים" שהוא פרש מאישתו!
זה מסתדר לי גם בסברה, שאפילו משה רבינו לא "לא נשא אישה" אלה הוא התחתן, ואח"כ פרש ממינה, ואפילו מרים ואהרון, שללא ספק, "חשקה נפשם בתורה", נענשו על כך שדנו בנידון (זה מגיע מביאורים יותר חסידים לחטא מרים, אני מקבל את זה שיותר פשוט לומר שנענשה על כך שחשבה שמשה רבינו טועה בכך שפרש, אבל גם אז רואים שתמוהה לשתי ענקי עולם הרעיון הזה שמישהו יפרוש מאישתו למען משהו רוחני, אז , לדעתי הקושיה במקומה).
ובכלל, חוץ מבן עזאי, אני לא מכיר עוד גדויל שלא התחתן, אז למה דחוף כ"כ לאמר שבן עזאי לא נסיב???
או שאולי אני טועה ויש בכלל מקור אחר לפסק הזה.

וואו, זה היה ארוך...
מחילה על החפרפרת אבל הייתי צריך לפרוק את הקושיה והמהלך, הוא משגע אותי!
ואחינו היקר, אם התשובה שלך היא מוסר/אמונה נטו, אז אל תעשה מזה ביטוש... בכל מקרה זה לא עונה על השאלה, (אני רוצה מקור לזכות ההלכתית, רעיונות יש מפה ועד בנגקוק)
קיצר, התחלתי להימרח...אשריכם שהיגעת עד כאן!
אשמח לרעיונות ותירוצים! (אם אין לכם- תשאלו את הרב)
זמן שמח!
לא ברור, זו שאלה או תשובה?סתם 1...
תשובה, שבעקבותיו קשה לי על עשרות רבנים...136136
יש כל כך הרבה תירוצים והתייחסויות לסוגיה הזוסתם 1...
למשל החילוק של האגרות משה בתוך מצוות תלמוד התורה.
מה מונע תלמוד לא דומה למה שמפחית מזמן הלימוד ואיך תתייחס לכל אחד מהם ואם הוא מצווה אז עוד יותר.

היחס לנישואין ופריה ורביה. גם כאן יש חילוקים האם זו מצוה פרטית על כל אדם או מצוה שאפשר שאחרים יעסקו בה ואדם יהיה פטור.

על בן עזאי יש גם כל מיני תירוצים החל ממה שציינת עד לזה שהיו לו תלמידים ותורתו פרה ורבה מאוד.
לא שמעתי על עשרות רבנים שמורים היתר לא להתחתן לצורך לימוד...אדם כל שהוא

תורה.

שמעתי על רבנים שמורים לדחות את הנישואין לצורך לימוד תורה, ועל אחרים שחולקים עליהם. 

ומה נעשה אם חשקה נפשם בתןרה עד גיל 120?136136
אתה שואל/ מקשה?אדם כל שהוא

אם אתה שואל מה דעתם של אותם רבנים, אז עד כמה שאני מכיר, דעתם שראוי להתחתן אחרי איזהו שלב של התבססות בלימוד [ויש הבדלי גישה מהו בדיוק השלב הזה], ושאחרי השלב הזה כבר אפשר וצריך לשלב לימוד תורה עם חיי נישואין.

אז זהו שאני הבנתי שאם אומרים חשקה נפשו בתןרה כבן עזאי136136
ולא נשא אשה- אין בידו עוון- מסכנה מתוך כך שמותר לדחות חתונה למען לימוד תורה למרות שהתחייבת במצוות "פרו ורבו".
וזה הפריע לי כי בן עזאי לכאורה כן התחתן.
ומה נקרא "שלב שצריך להתחתן?", יש לזה מקור, או שפשוט אומרים גיל שאדם מתבגר?
על מי קשה לך, על הרמב"ם והשו"ע, או על רבנים בדורנו?אדם כל שהוא

אם אתה מדבר על רבנים בדורנו, אז אני לא מכיר מישהו שמדריך לא להתחתן.

הדרכה נפוצה שאני מכיר זה לחכות עד שלב של התבססות בלימוד [קניית הידע הבסיסי, רכישת הרגלי למידה, קשר נפשי לתורה].

הרבה רבנים, אגב, לא מעודדים חתונה בגיל 18 גם בלי קשר ללימוד תורה, כי הם סוברים שבדורנו רוב הבחורים בגיל הזה לא בשלים נפשית לנשואין. [אני לא נכנס כרגע לשאלה למה זה שיקול הלכתי, אבל נראה לי ברור שזה אכן שיקול הלכתי].

אם אתה רוצה מקור הלכתי שמבדיל בין דחיית נשואין ללא להתחתן, וכן מזכיר שני גדרים אפשריים לשלב שבו גם מי שלומד יהיה צריך להתחתן.

אז הנה דברי ערוך השלחן-

סימן א סעיף יג
מיהו מי שיודע בעצמו שאם ישא אשה לא יהא לו אפשרות ללמוד תורה, שיצטרך לטרוח במזונות אשתו ובניו, והוא בן עשרים שנה – אינו חייב לישא אשה אם אין יצרו מתגבר עליו, שהעוסק במצוה פטור מן המצוה (רמב"ם). ואף על גב דעוסק בתורה אין לו לפטור עצמו ממצות, מכל מקום מצות פריה ורביה דהוא זכר ונקבה – יש לו עדיין זמן לקיים, והוי כמצוה שאינה עוברת דמצות תלמוד תורה דוחה אותה (נראה לי).

ועד מתי יעסוק בתורה כשאין יצרו מתגבר עליו? עד זמן אשר ישער בנפשו שמילא כריסו בתורה, ובלבד שלא יתבטל מפריה ורביה מכל וכל (לבוש). ויש מי שאומר דבאמת אין קצבה לדבר, אבל העיקר לדינא כמו שכתבתי. ויש אומרים דהשיעור הוא עד ארבע ועשרים שנים ולא יותר (ים של שלמה פרק קמא דקידושין). ואם אפשר לו ללמוד גם אחר שישא – מחוייב לישא אשה, ואחר כך ילמוד תורה בטהרה (שם).

סימן א סעיף יד
אמרו חכמינו ז"ל על בן עזאי שלא נשא אשה. ושאלו אותו ואמר: מה אעשה שנפשי חשקה בתורה? אפשר לעולם שיתקיים על ידי אחרים (יבמות סג ב). ולכן כתבו הרמב"ם והטור והשולחן ערוך דמי שחשקה נפשו בתורה תמיד כבן עזאי, ונדבק בה כל ימיו ולא נשא אשה – אין בידו עון, והוא שלא יהא יצרו מתגבר עליו. עד כאן לשונו. ואף שאפשר לו לישא אשה, ולא יהיה לו טירחא משום מזונות (בית שמואל), אם הוא כבן עזאי שאין ביכולתו לפרוש מן התורה כלל וכלל.

אמנם פשיטא שמדרגה כזו אינו מצוי כלל וכלל, וגם בזמן חכמי הש"ס היה בן עזאי אחד ואין שני לו. והרי"ף לא הביא זה כלל. ואמרינן בירושלמי (פרק שלישי דשבת) שמפסיקין תלמוד תורה לעשות סוכה ולולב וכל המצות, וכל הלמד שלא לעשות – נוח לו שלא נברא. ותניא בתורת כהנים: "אם בחקתי תלכו ואת מצותי תשמרו ועשיתם אותם" – הלמד לעשות, לא הלמד שלא לעשות, שהלמד שלא לעשות נוח לו שלא נברא. ובן עזאי גופה הלא קידש את בת רבי עקיבא (כתובות סג א), ולחד אוקימתא בגמרא (סוטה ד ב) נסיב ופירש. ובהכרח לומר שלא היה ביכולתו לפרוש מן התורה כלל וכלל, ואפשר היתה סכנות נפשות אם היה פורש מן התורה (נראה לי).

תירוץ יפה, אבל באמת לא נראה לי שיש קושיא אמיתית136136
על בן עזאי אם התחתן, שהרי מותר לאשתו לותר על זכותה למצוות עונה, ולפי הגמ' כך היא עשתה (ילדה של אמא).

אבל לפי מה שאתה כותב, מוזר לי ההיתק לדחות גם עד גיל 24, שהרי בימינו אפשר להיות אברך, ובכלל, מי שאומר שאין יצרו מתגבר עליו כיום...
הרבה גדולים אומרים כמוךהדוכס מירוסלב

ורוב מי שאומר להתחתן מאוחר הם ראשי ישיבות (לא כל ראשי הישיבות ח"ו), והרבה פוסקים יצאו נגדם בחריפות, וגם הרבה צדיקים שמחזיקים מהם מי שמכיר יצאו בחריפות... נשמעה טענה שהם דואגים לכמויות בישיבה יותר מאשר לירא"ש של התלמידים (לא אמרתי את דעתי בנידון).

צודק מאודאור שחור

וכבר אמרתי שמנהג הישיבות אינו מנהג

איך אפשר לשאול את השאלה הזו בלי להתייחס לגמ' בקידושין?אניוהוא
שם יש חילוק בין בני בבל לבני א'י - (מח' רש'י ותוס' בגדר החילוק) ומשם לומדים שאפשר לדחות בשביל ללמוד תורה.
אפשר מקור? אני לא בייניש שיש לו שס מסודר בראש.136136
קידושין כ'ט ע'ב ת''ר ללמוד תורה ולישא אשהאניוהוא
קודם כל אשריך! באמת לא היכרתי את הגמרא הזאות.136136
דבר שני- יכול להיות שהגמרא שם לא סותרת את הנאמר. הרי מיד לאחר "אמר רבי יוחנן" יש את רה הונא. ובסופו של דבר הם לא סותרים, תלמד בם 16 ותתחתן לפני גיל 20. או בגיל 18 כשאתה מתחייב במצווה. אין כלום בגמרא שם שסותר את זה, מה שמוביל אותי לחשוב שההיתר לדחות אחרי גיל ההתחייבות מגיע מבן עזאי.
(וסתם נקודה מעניינת; נראה לי שלפי תוס' הבעיה של רבי יוחנן עם "ריחים בצווארו" זה שהוא "עוסק בתורה" ולא ברחיים, שבעצם זה שהוא לןמד תורה זה הבעיה. סתם הגניב אותי)
רק כשאי אפשר להתפרנס כשיתחתן.אור שחור

וכבר הערתי על זה

לא הבנתי.אניוהוא
מה שכתוב שם הוא שבמצב שאם יתחתן לא יוכל ללמודאור שחור

אלא יצטרך לעבוד-אז שילמד כמה שנים קודם (גם לזה יש גבול ואכמ"ל)

לא בצורה כללית שכל אדם ילמד קודם ואז ישא אשה

תלוי בין בני א'י לבבל. וגם זה תלוי במח' רשי תוסאניוהוא
עיין שם שובאור שחור

הגמ' לא לפני 

אבל זה מה שיצא לי כשלמדתי אז את העניין

תסביר את ההבנה שלך.אניוהוא
בפשטות מה שתגיד- אפשר להגיד הפוך.
לפי כל הדעות (שמואל, ריו"ח, רש"י, תוס') זה מה שיוצאאור שחור

רק נחלקו רש"י ותוס' באיזה מצב לא יוכל ללמוד ולכן לא יתחתן כמה שנים עד שילמד (עיי"ש)

נכון, אבל על כל מקרה שתגיד שבו לא מתחתניםאניוהוא
אפשר להביא ראשון שסובר ההפך
לא הבנתי. אודה לך אם תסביר ליאור שחור

יש ראשון שמסביר שבמקרה מסויים לא מתחתנים אלא קודם לומדיםאניוהוא
הראשון אחר יגיד שלא על זה מדובר אלא על מקרה אחר ובזה מתחתנים ואח'כ לומדים .

.יתכן ואני לא זוכר נכון
עבר הרבה זמן מאז התעמקתי הסוגיא הזו
מה שאני מתכוון הואאור שחור

שההנחת יסוד היא שצריך להתחתן קודם

אא"כ אי אפשר ואז ילמד לפני

לא כ"כ משנה הדין הפרטי לבני א"י ובבל לפני 1500 שנה

אמת. אבל בהמשך הגמ' מושכת את זה גם עד גיל 24אניוהוא
לא בדיוקאור שחור

תסתכל שם

לפי חלק מהדעות - בין 20 ל24 זה הגיל הרצוי.אניוהוא
לא בדיוקאור שחור

שם זה לענין באיזה גיל כדאי לגרום לזה שהבן יתחתן

ועיי"ש ודו"ק

לא ברור החילוקאניוהוא
וזה לא בין 20 ל24 אלא בין 18 ל24אור שחוראחרונה

אני לא ממש מבין מה אתה טוען...אדם כל שהוא

מה לדעתך בן עזאי עשה, ולמה זה שונה הלכתית מלא להתחתן בכלל.

לדעתי בן עזאי היה נשוי ואז פרש מאישתו136136
ולא ישב ולמד עד שהתעורר כבן 40 ואמר "עזוב אותך חתונה, אני לומד!"
ומה זה משנה?
כי לי לא מובן איך אפשר להגדיר מישהו צדיק אם הוא לא נשוי. שכינה לא שורב עליו, כל ימיו בחטא, איך אדם כזה יכול להיות רב בישראל???
מה אתה מרוויח מזה?אדם כל שהוא

יש כאן שני נידונים הלכתיים-

1. פרייה ורביה.

לכאורה, גם אם הוא פרש מהאישה הוא פרש לפני שקיים מצוות פרייה ורבייה. [ע"פ הגמרא ביבמות]. אז המצווה הזו הייתה מוטלת עליו לא פחות מאשר אם לא היה מתחתן בכלל.

2. חשש הרהורי עבירה.

במה עדיף מצבו של מי שנשא אישה ופרש, מאשר מצבו של מי שלא נשא אישה כלל מהבחינה הזו?

העניין הרוחני.136136
אם מורידים את עניין החתונה לתכני וקר- אין באמת עניין.
אבל אני משתדל להחזיק מגדולי ישראל גם כענקי רוח המחוברים לבורא עולם, ושכינה לא שורה על רווק.
בכלל- חוץ מבן עזאי, יש עוד מקרה של אחד שלא התחתן ושיבחו אותו על זה? (תלמיד רבי עקיבא לא נחשב.)
בהתחלה כתבת שאתה לא רוצה תשובה של מוסר/אמונה נטו...אדם כל שהוא

אלא מקור הלכתי.

נכון, אני מחפש את המקורות ההלכתים.136136
אבל, לדעתי, הצד הרוחני לא מנותק מההלכה.
אז אם אומרים שמי שלא נשר אשה שכינה לא שורה עליו, קשה לי להבין איך להלכה יש אופציה כזאת.
זו מח' אמוראים בתחילת סוטה.אניוהוא
בן עזאי מגדיר שם כמה זמן זה 'כדי סתירה'
והגמ' שואלת מאיפה הוא יודע ועונים כמה תשובות
אחת מהן שהיה נשוי ואשתו מתה או שנתגרש ממנה בגלל הרצון ללמוד תורה.
תסתכל בכתובות סג., כתוב שם במפורש136136
שבן עזאי נשא את בתו של ר עקיבא.
תוס מתייחס למסכת סוטה, ואומר שלכוליה עלמא הוא התארס.
למה שכינה לא שורה על אדם רווק?הדוכס מירוסלב

מה עם הינוקות למיניהם? (בגמרא, בזוהר). לא זוכר את לשון התדב"א במפורש, אבל כתוב שם שגם על קטן יש רוח הקודש, ומסתמא קטן זה לפני גיל 13 שלא ראוי להתחתן

לא למדתי יבמותביינו"ש

אבל בכתובות משמע שהוא רק התארס ולא התחתן

משמע שהוא ביטל את מצוות פרו ורבו בשביל ללמוד תורה, שזו בעצם השאלה המשמעותית.

וכן הוא גם היה בודד, ארוסתו הייתה רחוקה ממנו.

כבר הראשונים הביאו את בן עזאי כמי שביטל פו"ר בשביל לימוד תורה. וסייגו שלא כולם יכולים ללמוד כמוהו

אבל ודאי שהוא דוגמא

למשל הרא"ש בקידושין פרק ראשון : "וקצבה לאותו לימוד לא ידענא שלא יתכן שיתבטל מפריה ורביה כל ימיו שלא מצינו זה אלא בבן עזאי שחשקה נפשו בתורה" 

מכוון שאנו מברכים….סיעתא דשמייא1
…. ברכות התורה כל בוקר מדוע אנו צריכים לברך שוב כשאנחנו עולים לתורה בשבתות , ימי שני, ימי חמישי וכדומה?
לזכרוני הראשון מדאוריתאקעלעברימבאר
ובעליה לתורה מדרבנן
הכל מדרבנן…סיעתא דשמייא1

.. אמנם ברכות התורה מסתמכות על פסוק מהתורה בפרשת האזינו.:

כִּ֛י שֵׁ֥ם יְהוָ֖ה אֶקְרָ֑א הָב֥וּ גֹ֖דֶל לֵאלֹהֵֽינוּ: (דברים פרק לב

נוסח הברכה תוקן בידי חכמים. אבל החיוב לברךקעלעברימבאר

את ברכת התורה בבוקר לפני עסק בתורה הוא מדאוריתא. לכן מי שספק אם ברך ברכת התורה (לא מדבר על עליה לתורה) , ספק דאוריתא לחומרא, ויברך רק את "אשר  בחר בנו". או שימתין לברכת אהבת עולם ויפטר בה

יש סידורים בהם קוראים ציתותים…סיעתא דשמייא1
…. מהתורה לפני ברכות התורה בבוקר. התנאי הוא שלפני הציתות יהיו המילים "שנאמר" "כאמור" .
יש על זה שאגת אריה נפלאחתול זמני

קראתי השתכנעתי

הלכתי לקרואטיפות של אוראחרונה
עבר עריכה על ידי טיפות של אור בתאריך כ"א בתמוז תשפ"ו 22:42

נחמד מאוד

(מוסיף בעריכה, אחרי בדיקה בכמה ספרים היום: יעויין כאן בשני העמודים הראשונים כנגד ראיותיו מברכות, וכאן כנגד ראייתו מנדרים)

שאלה מעניינתטיפות של אור
עבר עריכה על ידי טיפות של אור בתאריך כ' בתמוז תשפ"ו 16:32

הבית יוסף (בסימן קלט) מסביר על פי הראשונים שחזל תיקנו לברך תמיד כשקוראים בציבור (גם אם העולה בירך לעצמו רגע לפני כן) משום כבוד התורה

ולא היו אחרים שטענו על "ספק ברכות להקל"?…סיעתא דשמייא1

…כנראה כבוד התורה עולה על ספק ברכות להקל.

יש לראשונים כמה הוכחות יפות (שכך נתקן)טיפות של אור

למשל שאם אין לוי הכהן עולה גם לשני ומברך שוב, למרות שהוא בירך את אותן ברכות לפני רגע

אז אני משער שלכן זה לא היה בשבילם ספק..

כנראה שכל הברכות שמברכים…סיעתא דשמייא1

… במועד שני של גלויות גם הם לא לבטלה למרות

שמועד שני של גלויות כבר לא נחוץ מאז שלוח השנה קבוע ולא משתנה.

מחפשת פירוש לתורה 'איה' של רבה"קאשר ברא
מעדיפה בקובץ שניתן להוריד 
מה בדיוק הנס בסיפור שופרסם ב"שיחת השבוע"?shaulreznik

""נאסוף יחד לשלשת ציפורים, נערבב אותה עם מעט שלג וניתן לתינוק", הציעה האישה.

אסתר נחרדה. "שאני אתן דבר כזה לתינוק שלי?!".

אך האישה השיבה בתקיפות: "אם לא תעשי זאת – הוא ימות".

באין פתרון אחר קיבלה אסתר את הצעתה של האישה. הם הכינו את התערובת ונתנו אותה לתינוק. חלפו עשרים ודקות ומול עיניהם הנדהמות חל בתינוק שינוי דרמטי.

התינוק התרוקן, והצבע שב ללחייו. שלום הפעוט ניצל".

https://www.chabad.org.il/Magazines/Article.asp?ArticleID=22484&CategoryID=5140

הנס הוא שהאישה הגיעה משום מקום ונעלמה כלעומת שבאה (אליהו הנביא? אתמהה)? הנס הוא שעצה הכה מקורית שלה עזרה? שהתינוק אכל לשלשת והבריא במקום להקיא ולמות מהרעלה?

באופן כללי, הסיפור השבועי בעלון חב"ד תמיד מציגפ.א.
ומביא אירועים שהסתיימו לטובה בדרך של נס ולא משהו טבעי.  
נשמע שהתשובה היא כן לשלושת השאלותנקדימוןאחרונה
בין המצרים!!!אשר ברא
שתפו מקורות להתחזקות וכיסופים לבית המקדש.
האבלות של בין המיצרים - על הצרות או שמא על החטאים?פינג פונג

זוכר אני כמה פעמים בתשעה באב, שהיה לי נורא קשה להזדהות עם עניין האבלות, וברור לי שזה לא רק אני. הרי יש לנו כיום מדינה חזקה ומשגשגת, ברוך ה'. ותיאורי הזוועות של מגילת איכה והקינות הם עניין של העבר, וקשה להתחבר לכך שהאבלות רלוונטית ואקטואלית. אז נכון, בית מקדשנו טרם נבנה, וחסרות המלכות והנבואה, הסנהדרין והטהרה - אך כל העת מרגיש שמתקדמים קמעא קמעא במסלול הגאולה.

ואז נפל לי האסימון - האבלות שלנו הוא על החטאים -

כמתואר בעזרא:

"וַיָּ֣קׇם עֶזְרָ֗א מִלִּפְנֵי֙ בֵּ֣ית הָֽאֱלֹקים וַיֵּ֕לֶךְ אֶל־לִשְׁכַּ֖ת יְהוֹחָנָ֣ן בֶּן־אֶלְיָשִׁ֑יב וַיֵּ֣לֶךְ שָׁ֗ם לֶ֤חֶם לֹֽא־אָכַל֙ וּמַ֣יִם לֹֽא־שָׁתָ֔ה כִּ֥י מִתְאַבֵּ֖ל עַל־מַ֥עַל הַגּוֹלָֽה׃"

בעצם עיקר הצער והאבלות כיום, (ואולי גם בעבר) - הוא לא על צרות הכלל, שמרגיש שהם בעיקר נחלת העבר, (מבלי לשכוח לרגע את אסונות המלחמה, ופיגועים, אך זה לא אותו דבר) אלא על עוונות בית ישראל - על חילולי השבת, הפריצות האיומה, על מליוני ילדים יהודים שמתחנכים לחיים שלא על פי התורה, על אי שמירת טהרת המשפחה, על ההתבוללת הנוראית - (ממש כמו שעזרא התאבל).

ואולי צריך להתאבל עוד יותר דווקא על עוונותם של מי שהתחנכו לשמירת מצוות, דתיים ודתל"שים, עבירות שפחות שייך לגביהם לימוד הזכות הגדול של 'תינוקות שנשבו'.

מאז שעלתה בי תובנה זו - אני מצליח מאד להתחבר לאבלות ולעבודת ה' של בין המיצרים. אני מבין שזה רלוונטי מאד - גם כיום בדור תחיית אומתנו.

אשמח לשמוע אם מישהו מסכים/ חולק עלי - בעיניי זו אמת פשוטה וברורה.

שנזכה להימנות על "הָאֲנָשִׁ֗ים הַנֶּֽאֱנָחִים֙ וְהַנֶּ֣אֱנָקִ֔ים עַ֚ל כׇּל־הַתּ֣וֹעֵב֔וֹת הַֽנַּעֲשׂ֖וֹת".

*

נספח - דרשה שלי לרגל יז בתמוז וחטא העגל

עַל־זֶ֗ה הָיָ֤ה דָוֶה֙ לִבֵּ֔נוּ עַל־אֵ֖לֶּה חָשְׁכ֥וּ עֵינֵֽינוּ׃

עַל־זֶה - כמו שנאמר -  "אַ֗ף כִּֽי־עָשׂ֤וּ לָהֶם֙ עֵ֣גֶל מַסֵּכָ֔ה וַיֹּ֣אמְר֔וּ זֶ֣ה אֱלֹהֶ֔יךָ אֲשֶׁ֥ר הֶעֶלְךָ֖ מִמִּצְרָ֑יִם וַֽיַּעֲשׂ֔וּ נֶאָצ֖וֹת גְּדֹלֽוֹת׃"

עַל־אֵ֖לֶּה - כמו שנאמר - וַיִּקַּ֣ח מִיָּדָ֗ם וַיָּ֤צַר אֹתוֹ֙ בַּחֶ֔רֶט וַֽיַּעֲשֵׂ֖הוּ עֵ֣גֶל מַסֵּכָ֑ה וַיֹּ֣אמְר֔וּ אֵ֤לֶּה אֱלֹהֶ֙יךָ֙ יִשְׂרָאֵ֔ל אֲשֶׁ֥ר הֶעֱל֖וּךָ מֵאֶ֥רֶץ מִצְרָֽיִם׃"

"עַל־אֵ֣לֶּה ׀ אֲנִ֣י בוֹכִיָּ֗ה עֵינִ֤י ׀ עֵינִי֙ יֹ֣רְדָה מַּ֔יִם"

צום מועיל ורצוי לה'

מקור מספר נפש החיים עליו מתבססת טענתיפינג פונג

נפש החיים שער ב פרק יב

"והענין כי מלבד זה הצער שנעשה למעלה כשמקבל עונשו ביסורים רחמנא לצלן. אין ערוך ודמיון כלל זה הצער של מעלה נגד עוצם הצער שגרם למעלה בעת עשותו העון רחמנא לצלן. כענין הבן יקיר שנתפתה ביינו ונפל לארץ ונשבר מפרקתו וגופו והוא מסוכן. והוא עצמו אינו מרגיש אז כלל סכנת נפשו. כמו שכתוב (משלי, כג) הכוני בל חליתי הלמוני בל ידעתי. אמנם אביו לבו מתמרמר מאד על זה וכאשר הרופאים קשרו הנשברים והניחו רטי' ותחבושת מסמנים חריפים. והבן מר צורח על הכאב שלו מהסמנים החריפים האוכלים בשרו.

ועם כי אביו מצטער לצעקתו ורבות אנחותיו עתה. אין ערך כלל הצער של עתה נגד הצער והיגון הראשון שהיה לאביו בעת שנפל ושיבר עצמותיו אשר כמעט נתיאש מחייו אז.

כן ממש על זה האופן. הוא ענין העון רחמנא לצלן. שבעת שהאדם עושהו הוא גורם למעלה צער גדול ועצום לאין ערך. והאדם עצמו אינו מרגיש אז בזה כלל. ולא ידע כי בנפשו הוא. כי הוא נחשב אז כמת חס ושלום כמאמרם ז"ל (בר"פ מי שמתו) רשעים בחייהם קרויים מתים. ויש עוונות שעל ידיהם נפשו נכרתה חס ושלום לגמרי מהתקשרות חבל הקדושה. אבל הוא יתברך שמו אב הרחמן. כביכול בצרתו לו צער. ומרוב רחמיו וחסדיו יתברך שמו שולח לו יסורין אשר המה רטיה ותחבושת למרק עונו ואז האדם מרגיש כאב יסוריו ומצטער. ובזה מתעורר גם כן צער למעלה כנ"ל. אמנם אין ערוך כלל זה הצער נגד הצער שגרם למעלה בעת עשותו העון חס ושלום. ולכן כשכל תכלית האדם לפניו יתברך שמו להסיר מעליו צערו. הוא רק על הצער של מעלה המשתתף עמו בצערו. ושב ומתחרט באמת על עונו שגרם על ידו הצער של מעלה. אז היסורין מסתלקין מעליו ולא עוד אלא שמודדין לו כמדתו וכופלין לו פרנסתו. נגד הב' מיני צער שגרם למעלה ועתה מתחרט על שניהם. זדונות מתהפכין לו לזכיות:"

יפה מאוד. הדברים מפורשים ברמב"ם הלכות תעניתהסטורי

תחילת פרק ה':

יֵשׁ שָׁם יָמִים שֶׁכָּל יִשְׂרָאֵל מִתְעַנִּים בָּהֶם מִפְּנֵי הַצָּרוֹת שֶׁאֵרְעוּ בָּהֶן כְּדֵי לְעוֹרֵר הַלְּבָבוֹת לִפְתֹּחַ דַּרְכֵי הַתְּשׁוּבָה וְיִהְיֶה זֶה זִכָּרוֹן לְמַעֲשֵׂינוּ הָרָעִים וּמַעֲשֵׂה אֲבוֹתֵינוּ שֶׁהָיָה כְּמַעֲשֵׂינוּ עַתָּה עַד שֶׁגָּרַם לָהֶם וְלָנוּ אוֹתָן הַצָּרוֹת. שֶׁבְּזִכְרוֹן דְּבָרִים אֵלּוּ נָשׁוּב לְהֵיטִיב שֶׁנֶּאֱמַר (ויקרא כו, מ) "וְהִתְוַדּוּ אֶת עֲוֹנָם וְאֶת עֲוֹן אבותם וגו': 

ובמשנ"ב (או"ח ס' תקמ"ט, ס"ק א') אחרי שמצטט דברי הרמב"ם - מוסיף:

...ולכן חייב כל איש לשום אל לבו באותן הימים ולפשפש במעשיו ולשוב בהן, כי אין העיקר התענית כמש"כ באנשי נינוה וירא ד' את מעשיהם ואמרו חז"ל את שקם ואת תעניתם לא נאמר אלא את מעשיהם ואין התענית אלא הכנה לתשובה לכן אותם האנשים שכשהם מתענים הולכים בטיול ובדברים בטלים תפשו הטפל והניחו העיקר.

ומ"מ אין לפטור את עצמו בתשובה בלבד כי ימים אלו הם מ"ע מדברי הנביאים להתענות בהם וכמו שכתבנו למעלה:

מכיר את הרמב"ם, אך זו לא ראייה גמורה למה שכתבתיפינג פונגאחרונה
אני טענתי שמעבר לאחת המטרות הברורות של תקופה זו - לעורר כל יחיד לתשובה - כמפורש ברמב"ם - האבלות עצמה היא אבלות על חטאי הציבור. על המצב הרוחני הירוד של עם ישראל.
האם אהוד בן גרא שיקרכְּקֶדֶם
כשהוא אמר לעגלון שיש לו דבר השם?
הוא שיקר מפני השלום... כלומר כדי לעשות שלום לעמ"ימתואמת

אבל בפשטות דבר ה' לעגלון היה מותו המיידי...

בכל אופן, אפשר לציין זאת לשבח עגלון, שכיבד את הקב"ה. אולי בזכות זה (לפי חלק מהדעות) יצאה ממנו רות המואבייה...

הוא לא אמר את זה.אריק מהדרום
נכון, הוא אמר "דבר אלוקים".מתואמת
מממ...אריק מהדרום

משום מה היה זכור לי שאמר רק דבר סתר.

עכשיו עיינתי ואת צודקת, אתם צודקים.

מתקפל.

הוא אמר את שניהם, למעשהמתואמת
את "דבר סתר" הוא אמר כשהיו שומרי המלך בחדר.
אגב גם דיבור וגם א-לוקיםפתית שלג

הם כינויים לעשיית דין

נכון, מעניין לשים לב לזה...מתואמת
לא בהכרח,חתול זמני

ייתכן שהמקרא פשוט לא טרח להזכיר את מה שהוא אמר, ואני מניח שזה מה שקרה.

יכול מאוד להיות שהוא נשא נאום או מסר נבואי קצר, אולי האשמה על כך שהוא שעבד את עם ישראל ושה' נוקם ממנו כעת.

בפשטות כן וזה היה מותר ומצווה, בדיוק כמו שהיה מותרהסטורי
ומצווה להרוג אותו.

כמובן, אפשר לדרוש שכוונתו שזה דבר ד' - הריגת עגלון

אולי הוא אמר לו דבר ה' בזמן שדקר אותוקעלעברימבאר

או הכוונה שיש לו ביצוע דבר ה' לעשות

ראיתי בספרים הקדושים ובהםקעלעברימבאר

יהוצפן, שאהוד בכלל לא דקר אותו. זה היה חייזרים. הכל תפירת תיק של השבכ המואבי נגד אהוד

(שכוייח על השירשור)טיפות של אוראחרונה
שובו בנים שובבים חוץ מאחר שידע כחי ומרד ביכְּקֶדֶם
ואני אומר: שאינו צריך לעשות תשובה
ברור שצריך לעשות תשובה, עובדהקעלעברימבאר

שרבי מאיר אומר לו לעשות תשובה

למה אינו צריך לעשות תשובה? הוא מורד בקב"הפתית שלגאחרונה
יישר כחפינג פונגאחרונה

אולי יעניין אותך