מה דעתכם על הדברים הבאים ? (על מקורם של נטיות נפשיות)בן מערבא

"כתיב אפינקסיה דרבי יהושע בן לוי האי מאן דבחד בשבא יהי גבר ולא חדא ביה מאי [ולא חדא ביה] אילימא ולא חד לטיבו והאמר רב אשי אנא בחד בשבא הואי אלא לאו חדא לבישו והאמר רב אשי אנא ודימי בר קקוזתא הוויין בחד בשבא אנא מלך והוא הוה ריש גנבי אלא אי כולי לטיבו אי כולי לבישו <מאי טעמא דאיברו ביה אור וחושך> האי מאן דבתרי בשבא יהי גבר רגזן מ"ט משום דאיפליגו ביה מיא האי מאן דבתלתא בשבא יהי גבר עתיר וזנאי יהא מ"ט משום דאיברו ביה עשבים האי מאן דבארבעה בשבא יהי גבר חכים ונהיר מ"ט משום דאיתלו ביה מאורות האי מאן דבחמשה בשבא יהי גבר גומל חסדים מ"ט משום דאיברו ביה דגים ועופות האי מאן דבמעלי שבתא יהי גבר חזרן אמר ר"נ בר יצחק חזרן במצות האי מאן דבשבתא יהי בשבתא ימות על דאחילו עלוהי יומא רבא דשבתא אמר רבא בר רב שילא וקדישא רבא יתקרי אמר להו רבי חנינא פוקו אמרו ליה לבר ליואי לא מזל יום גורם אלא מזל שעה גורם האי מאן דבחמה יהי גבר זיותן יהי אכיל מדיליה ושתי מדיליה ורזוהי גליין אם גניב לא מצלח האי מאן דבכוכב נוגה יהי גבר עתיר וזנאי יהי מ"ט משום דאיתיליד ביה נורא האי מאן דבכוכב יהי גבר נהיר וחכים משום דספרא דחמה הוא האי מאן דבלבנה יהי גבר סביל מרעין בנאי וסתיר סתיר ובנאי אכיל דלא דיליה ושתי דלא דיליה ורזוהי כסיין אם גנב מצלח האי מאן דבשבתאי יהי גבר מחשבתיה בטלין ואית דאמרי כל דמחשבין עליה בטלין האי מאן דבצדק יהי גבר צדקן אמר ר"נ בר יצחק וצדקן במצות האי מאן דבמאדים יהי גבר אשיד דמא א"ר אשי אי אומנא אי גנבא אי טבחא אי מוהלא אמר רבה אנא במאדים הואי אמר אביי מר נמי עניש וקטיל" (בבלי שבת קנו ע"א)

איך אתם מתמודדים עם הגמרא הבאה, מה היחס שלכם אליה ? מקבלים אותה כפשוטה באמונה תמימה ? הנה למשל גישה כזאת:

האם היום בו נולד האדם משפיע על אופיו?

דוחים אותם לחלוטין במין גישה רמב"מית ? נעים באי נוחות על הכסא ומעדיפים להדחיק ולהתעלם ? (זאת נראית לי הגישה הרווחת היום), משכנעים את עצמכם שיש פה סודות עמוקים שאנחנו לא באמת מבינים ? או שאתם שולפים את הקלף האידיאלי והלא רלוונטי בעליל למקרים כאלו של "השתנו הטבעים" ? 

אני אשתף אחרי זה מה הייתה הגישה שלי בעבר, ומהי היום. 

לא פתחתי את הקישור אבל הגמראסתם 1...
שהבאת מספיקה. לגבי טענה "רמבמי"ת" לא ממש הבנתי למה זו טענה כזו. גם רמבם מאריך בטבע האדם ובמזגים שונים. במיוחד לאור הרפואה דאז עם שיטת הליחות והמרות.
נשתנו הטבעים אפילו לא מתחיל כאן וזו בכלל לא סוג של התחמקות אלא אמת שרואים בעיניים. כשסבתא שלך אומרת לך איך הם היו חיים וכד' ברור לכולם מה הכוונה ב"נשתנו הטבעים".

יש כנראה דברים, זמנים ושלל תופעות שמשפיעות על טבע האדם. עם זאת על האדם להשתמש בנטייתו לטובה ולנתב את יכולותיו שיהיו מעלות טובות עד כמה שיוכל.
אף אחד לא נולד צדיק. לכל אחד ניסיון משלו. במה הניסיון תלוי או מה מקורו? פחות רלוונטי.

נ.ב
כדאי לצרף תרגום חופשי כלשהו לטובת הציבור הרחב
נתייחס ראשית לרישא ולסיפא שלךבן מערבא

אתה כמובן צודק בהערה שלך, אבל אם היית טורח לפתוח את הקישור שהבאתי, היית מגלה שהוא מספק תרגום כזה, בגדול. 

"יש כנראה דברים, זמנים ושלל תופעות שמשפיעות על טבע האדם. עם זאת על האדם להשתמש בנטייתו לטובה ולנתב את יכולותיו שיהיו מעלות טובות עד כמה שיוכל. "

זאת אומרת שבגדול אתה מקבל את דברי הגמרא כפשוטם, אוקיי. אתה יכול להגיד אם אתה רואה את האפיון הזה אם בשיטת ריב"ל לפי מזל יום או בשיטת רבי חנינא לפי מזל שעה נכון לגביך או לגבי אנשים שאתה מכיר ?

לאסתם 1...
לא אמרתי שאני מקבל כפשוטם... אמרתי, כאמור, שאת התוכן המהותי אני מקבל. בני אדם נולדים בעלי טבעים שונים אחד מהשני. אינני יודע במה כל נטיה תלויה אך עם זאת אדם צריך לעבוד על עצמו- גם זה מופיע בגמרא הנל.

לגבי המזלות השונים ההבדל בין האסטרונום לאסטרולוג הוא לא בעובדות- מיקום, מסלול, שם וכו' (גם רמבם משתמש במזלות בהלכות קידוש החודש) אלא ביחס, אם קיים כזה, לעולם שלנו. ההבנה העתיקה הייתה שאנחנו במרכז ולכן אנחנו מושפעים. למשל חום מהשמש או גאות ושפל מהירח אלו השפעות של כוכבים על עולמינו שגם בעולם העתיק ידעו מהם.
האסטרולוג המשיך והגזים וביקש לדעת על עוד יחסי גומלין כאלו. הגמרא הזו טוענת שהיא רואה חוקיות שכל פעם ש-x, קורה y. היא לא גמרא מדעית כמו שהיא אמפירית ולכן הטענה "נשתנו הטבעים" תהיה לגיטימית לגבי הכוכבים אולי. אחרת אתה טוען שחז"ל שקרנים ולא נראה לי שזו טענתך.

את טעות האסטרולוגים, שחז"ל מודיעים בתוקף על טעותם, השמטת. חז"ל מתמודדים עם האסטרולוג בשדה שונה. הם לא טוענים שהוא בהכרח טועה אלא שהוא מגביל את עצמו לחוקיות, למה שעיניו רואות ולא נותן יחס נכון לקריאה של מה שהוא עצמו רואה.
בסיפור הסמוך על רבי עקיבה ובתו האסטרולוגים לא טעו. הם ראו את המציאות הפשוטה לפניהם ואפילו צדקו. הם טעו בקיבעון שלהם להשליט את ראייתם על העתיד. הם כופרים בבורא כחופשי מראייתם. המצווה ושכרה שינו את כל הסיפור והמדהים הוא שהכל על דרך הטבע.

@טיפות של אור רלוונטי גם למה שאתה אמרת. על הגבול המשתנה בין אסטרולוגיה לאסטרונומיה האריכו הרבה.
כמה נקודותבן מערבא

"ולכן הטענה "נשתנו הטבעים" תהיה לגיטימית לגבי הכוכבים אולי. אחרת אתה טוען שחז"ל שקרנים ולא נראה לי שזו טענתך".

אם תעיין בדיון שלי עם וירושלים של זהב אז תראה שאני סבור שהטענה הזאת כלל לא רלוונטית כאן, הבאתי אותה בתור אופציית התמודדות של אנשים מסוימים עם הקושי העולה מדברי הגמרא.

"את טעות האסטרולוגים, שחז"ל מודיעים בתוקף על טעותם, השמטת. חז"ל מתמודדים עם האסטרולוג בשדה שונה. הם לא טוענים שהוא בהכרח טועה אלא שהוא מגביל את עצמו לחוקיות, למה שעיניו רואות ולא נותן יחס נכון לקריאה של מה שהוא עצמו רואה.
בסיפור הסמוך על רבי עקיבה ובתו האסטרולוגים לא טעו. הם ראו את המציאות הפשוטה לפניהם ואפילו צדקו. הם טעו בקיבעון שלהם להשליט את ראייתם על העתיד. הם כופרים בבורא כחופשי מראייתם. המצווה ושכרה שינו את כל הסיפור והמדהים הוא שהכל על דרך הטבע".

לא ככה. אני השמטתי את זה מהסיבה הפשוטה שחז"ל לא בדיוק מודיעים בתוקף על טעותם, הלוואי שזה היה כמו שאתה אומר. היה לי הרבה יותר נוח עם זה. מכל מהלך הגמרא שם בסמוך ובפרט מהסיפור הזה על בתו של רבי עקיבא שמופיעה בעמוד שלאחר מכן, משמע בבירור שחז"ל סברו שיש אמת או תוקף למה שהאסטרולוגים האלה ראו, אלא מה ? שלגבי עם ישראל ספציפית זה לא נכון. זה נכון ביחס לגויים, אבל לא נכון בהכרח ביחס לעם ישראל, כי בניגוד לגויים הם לא בשליטה מוחלטת של המזל, היות ויש להם כוח לשנות אותו לפי ההתנהגות שלהם. אבל בכל אופן, ממשות יש בזה. 

אני לגמרי רוצה להיות עם חז"ל באותה סירה, אבל אני לא רואה איך אפשר לעשות את זה כאן מלבד לקבל את עצם האבחנה שיש לאדם תכונות אופי ונטיות נפשיות שנקבעות לפני לידתו, אבל לדחות את סברתם שיש הבדל בעניין זה בין ישראל לגויים, וכן ביחס לנקודה האם אלה נקבעים ברגע הלידה כדעת המדע בימיהם, או כבר תשעה חודשים לפני כן, לדעת המדע בימינו.

זה בדיוק מה שטענתי, חז"לסתם 1...
לא אומרים שהאסטרולוג צודק בצורה חד משמעית. תוכן האסטרולוגיה לא מעניין אותם הם ניגשים למאבק בצורה שונה, האם זו חוקיות או לא?
אם תרצה תתייחס לזה כיום כ"אפילו חרב חדה מונחת וכו'" לתחזית רפואית מדעית חד משמעית. האם נותר חופש או לא?
תחליף את האסטרולוג עם המדען של ימינו ולא תשתנה טענת חז"ל, זו הנקודה העקרונית.

לגבי היחס לדברי חז"ל שאינם תורניים אלא מדעיים, רפואיים וכד'.
ישנה תשובת רב שרירא גאון שאמר שדברי חז"ל ברפואות אינם כדברי חזל בתורה ואין לנהוג על פיהם שהרי אמרו על זמנם ומקומם בלבד.

כמו כן רמבם על רפואות דרכי האמורי אמר- מה שרופא יאשר אין מדרכי האמורי. ובמורה אמר שהניסיון בזמן חזל הראה להם את מה שהעידו עליו בגמרא גם אם כיום נסיונינו שונה. (כאמור, שוב, ניסיון ולא מדע חד משמעי. נסיונם שונה מנסיונך כנראה).

גם רבי אברהם בן הרמבם אומר דבר זהה לרב שרירא גאון בדרשה על אגדות חז"ל.
גם רב האי גאון טוען נגד רפואות חזל ונגד המנסים אותן, כי איננו יודעים כיצד היו וכו'.
מכאן דרך החכמים היא לתת התייחסות יחסית לגוף, לרפואה ולנסיונות חז"ל. על פי זמנם ומקומם, שינוי וסת תחילת חולי- שכל אדם וגופו (ספר הערוך למשל).

את שינוי הטבעים תראה שאפשר לראות לשני כיוונים- האם נשתנו החולים או נשתנו המחלות. כידוע שגם בימינו משנים הרכבי חיסונים משנה לשנה עקב "שינוי טבעי החיידקים".

קצת לוגיקה.
אם תצרין את טענת חכמים הטענה תהיה כזו- אם נולדת במזל מאדים, אז תהיה רוצח.
"אם- אז". טענה כזו נקראת תנאי "רך" מכיוון שהיא לא דו כיוונית, לא כל רוצח נולד במאדים ולא כל מי שנולד במאדים מחוייב שירצח.

עוד נקודה לוגית תהיה- הכרח והוכחה.
יש 3 אפשרויות.
1- הוכח כנכון- נכון
2- הוכח כמוטעה- לא נכון
3- לא הוכח- מה היחס אליו?

רמבם שולל את האסטרולוגיה בגלל 2 על 3 הוא טוען שאם היה המצב כך הוא לא יכול היה לשלול את התחום הזה.
כיום המדע די מזלזל בטענות מהסוג ה-3 ולכן נולדות שאלות כמו שלך. ההתיימרות למפות ולדעת הכל מכל הוא שורש הבעיה. לא כל מה שלא מוכח מוטעה, זה השורש.

מקור הידיעה לא מוכרח לדעת חז"ל מכיוון שגם הם יודעים שחוויה ניסיונית היא מוגבלת בחוקיותה.
אז מכאן- אדם נולד בעל מטען ונטיה לצד כלשהו ועליו לעשות מאמצים בשביל לנתב את עצמו לכיוון תורני, חיובי.

להיתפס למקור הידע הוא חיצוני לסוגיה לדעתי ומסיט את הדעת לכיוון שולי.
מזה אומר השתנו הטבעים?וירושלים של זהב

יש נטיות נפשיות מולדות, אבל חברה ונסיבות החיים חזקות מהן, לדעתי.

אם הנטיות המולדות הן מפני היום/שעה או מפני הגנים? יש אמת כאן ואמת כאן. 

בכל מקרה,

יש בחירה חופשית,

במיוחד עם מה להפגיש את עצמי וממה לאפשר לעצמי להיות מושפעת.

מעניין מה אתה חושב על זה (לפי הבנתי אתה לא מאמין במזלות וכאלה, נכון?)

בגדול זה סוג של טיעון אבולוציוני יהודיבן מערבא

משתמשים בו כאשר נתקלים בסתירה בין דברי חז"ל לבין המציאות המקובלת עלינו היום ולא רוצים לוותר לא על זה ולא על זה.

אז הטיעון הוא שדברי חז"ל היו נכונים לטבע ומציאות אחרת, שהשתנו בימינו, ולכן דברי חז"ל היו נכונים בשעתם אבל לא רלוונטיים לימינו. הבעיה שיש נטייה לאנשים להשתמש בטיעון הזה שימוש יתר, כל אימת שיש משהו שלא ממש מתיישב על הדעת, שולפים את הקלף המנצח של "השתנו הטבעים". 

(נכון ואילן גבוה שאני נתלה בו בעניין הזה זה כמובן התלמוד הירושלמי שכל העיסוק בנושאים האלה בו זניח ממש, בניגוד לבבלי, מה שמחזק את הדעה שלי שלא מדובר במסורות שחז"ל קיבלו אלא בידע "מדעי" שהיה מקובל בתקופתם) 

אוקיי אבל מה כאן יכול להשתנות?וירושלים של זהב

או שיש קשר או שאין. 

פעם ההולדה הייתה שונה? היווצרות המזג של הילד?

למה שדבר כזה יתאים לזמנו ולעכשיו לא?

אוקיי, אבל הירושלמי כותב שהדברים האלה לא נכונים? אפשר להגיד שלפיו הם לא עיקריים או לא ראויים להתחשבות אבל הם לא שוללים את הכתוב, או שכן?

והם ממש מעליבים את הלבנה אני חייבת לציין

במקרה הזה זה באמת לא שייךבן מערבא

זה פשוט סוג של טיעון שכמו שאמרתי אוהבים לעשות בו שימוש יתר, כאשר אין תשובה טובה לתת.

הטיעון שלי מהירושלמי הוא יותר "כמותי" מאשר "איכותי", דהיינו, ההפרש בין ההתייחסות הרצינית והמאסיבית של הבבלי (לנושא הזה בפרט, ול"מיסטיקה" בכלל) לבין ההתייחסות השולית והזניחה של הירושלמי, ממש הופעות בודדות.

חחח כן, קצת

אולי אפשר להבין מכך שאין צורץ להתעסק בזה,וירושלים של זהב

אבל לבטל את זה ולהגיד שזה לא נכון? על סמך מה?

אם זה ידע שחז"ל קיבלו במסורת למה שלא נתעסק בזה ?בן מערבא

כמו שאמרתי, יש דברים אחרים שיותר משפיעים היוםוירושלים של זהב

ככל שיכולת הבחירה שלנו גדלה.

כל שאר המשתנים משפיעים הרבה יותר. ולכן, יש פחות עניין להתעסק בזה

תעצרי רגע, שמעת מה אמרת ?בן מערבא

"יש דברים אחרים שיותר משפיעים היום"

זה פחות או יותר טיעון של השתנו הטבעים. למה את מניחה שאותם דברים שיותר משפיעים היום השפיעו באותה תקופה פחות ?

כן אני קראתי את זה וזה באמת נשמע לי ככה אבלוירושלים של זהב

אני לא אומרת שזה לא משפיע,

אלא שיש כל כך הרבה משתנים אחרים נוספים שמשפיעים.

צריך לזה פירוט? כי אפשר

אממ 

אז אתה כופר בתלמוד הבבלי ? 

חס ושלום!!!בן מערבא

אני פשוט מניח שלא מדובר במסורת שהם קיבלו אלא בידע מדעי מתקופתם, והידע המדעי מתקופתם לא מחייב.

ואדרבא להיפך, בגלל שדבריהם יקרים וחשובים בעיניי, אני מהרהר בהם ומנסה להציל מהם מה שאפשר, על כך בהמשך.

נניח שזה ידע מדעיוירושלים של זהב

אתה חושב שהם באמת ראו שזה ככה אחד לאחד?

אדם נולד ביום ראשון - מזג א', יום שני - מזג ב' וכן הלאה?

מאיפה הידע המדעי הזה הגיע? על מה הוא מבוסס?

בפשטות מהגמרא שם נראה שכן \-:בן מערבא

בדיון בגמרא (שלא מובא במקור מערכים) הגמרא מקשה ממקרים ספציפיים של כמה אמוראים ומנסה להתאים אותם שלא יסתרו. והיא לא אומרת שמדובר "בגדול", אלא להיפך, זה נראה שהיא מנסה להתאים את זה אחד לאחד.

מאיפה ? מהעולם, גם מהגויים, חז"ל התעניינו במדע שהיה מקובל בתקופתם והתייחסו אליו, קלטו והושפעו ממנו (לשבחם!!! בניגוד לגישות מסוימות כיום), הם לא חיו בבועה.

נראה שהם רוצים להגיד לנו משהו דרך זה.וירושלים של זהב

לא שנדע באמת איך לאבחן אנשים על ידי כך, אלא להבין אנשים באופן כללי, או דבר אחר גדול שרצו שנלמד מזה.

מעניין, איך הם פטרו את חוסר ההתאמה?

לא פטרובן מערבא

הראו שגם במקרים האלה יש בכל זאת התאמה.

יש עניין גדול באופי ובמקום ובזמן בו נולד אדםנפש חיה.
עבר עריכה על ידי נפש חיה. בתאריך כ"ח באלול תשע"ח 21:51
אלא
צריך לדעת
שלמרות שאדם נולד עם יסודות של טבע ואופי מסויים, מטבע ברייתו,

בכוחו לשנות לטובה או להפך

ולכן

תשובה
תפילה
צדקה

מעבירין את רוע הגזירה.

וישראל מעל המזל , כידוע.

בחירה חופשית תמיד יש
כדי לפעול טוב ולהפעיל לטובה את הכוחות שנולדנו איתם
ואת הנטיות הנפשיות רוחניות שקיימות בנו
לעשות את מה שטוב , לטובה ולברכה לנו כפרט ולעולם בכלל.
אז גם את מקבלת את הגמרא כפשוטה.בן מערבא

אז אותה שאלה כמו לסתם 1. האם את יכולה להגיד האם האפיונים שם בהתאם למזל היום או מזל השעה נכונה לגבי אנשים שאת מכירה ?

אז לא. אני לא מקבלת כפשוטה אלא כפשט+נפש חיה.
תחדש את השאלה בבקשה כי לא הבנתי אותה....
תסתכלי בקישור שהבאתי מאתר ערכיםבן מערבא

יש שם רשימת אפיונים לנטיות אופי ונטיות נפשיות של האדם בהתאם למזל היום או מזל השעה שבה נולד.

האם את מסוגלת להגיד אם את מוצאת את הדברים נכונים בהתאם לסביבה שלך ? אקיצר, זה עומד במבחן המציאות ?

בגדול כן. ספציפית לאדם מסוייםנפש חיה.
וודאי שיש מה.
כמו הרמב"םטיפות של אור
חז"ל הסתמכו על המדע של תקופתם (מורה נבוכים ח"ג פי"ד), ואצלם אסטרולוגיה הייתה מדע.
אנחנו מעריכים את חז"ל בגלל האישיות והגדלות התורנית שלהם, לא כי הם ידעו הכל.

(וזה לא סנסציה. כאילו גם הרב אבינר והרב שרקי ומי שלא תרצה אומרים את זה..)

אבל זה לא אומר שהעקרון לא נכון.

כשהפסיכולוגיה והגנטיקה מלמדים אותנו שהרבה קבוע מראש, האגדה כאן אומרת שזה נכון אבל אפשר לנתב את זה.
אז זה בגדול מה שרציתי באמת לומרבן מערבא

הגישה הראשונית שלי הייתה להדחיק ולהתעלם, מכיר את הגמרא, למדתי אותה, אבל היא מונחת באיזה תא במוח בלי להתייחס אליה. התעלמות.

אבל לאחרונה למדתי שבניגוד למה שחשבתי עד היום, שהגנטיקה קובעת בעיקר את התכונות הפיזיולוגיות של האדם, ואילו תכונות האופי / התכונות הנפשיות נקבעות בעיקר ע"י הסביבה, עפ"י מה שעובר עליו החל מההריון ובמהלך שלבי הגדילה וההתפתחות שלו במגע עם העולם, מחקרים היום מוכיחים שהגנטיקה קובעת גם נטיות נפשיות ותכונות אופי, ובמידת מה זה די הפתיע אותי, אבל אז כשחשבתי על זה התחבר לי לגמרא הזאת, והבנתי שאם מסירים ממנה את המעטפת המדעית הלא רלוונטית של המזלות, נשארים עם האבחנה של חז"ל שבאדם טבועים מלכתחילה נטיות נפשיות ותכונות אופי מודגשות יותר ומודגשות פחות, ושאין באמת התחלה מקו אפס. חז"ל בהתאם לידע המדעי של זמנם שייכו את זה למזלות, אנחנו בהתאם לידע המדעי של ימינו נשייך את זה לגנטיקה. 

לא יודע אם המעטפת המדעית של המזלות לא רלוונטית.?.
אסטרולוגיה היא עיסוק משמעותי בקבלה. ספר יצירה מקדיש לה יחס נרחב ואי אפשר להתעלם מהמשמעות העמוקה שמקובלים מייחסים למזלות, יש עוד גמרות נוספות שמראות שזה גם היחס של התלמוד לאסטרולוגיה אז קשה להגיד בפשטות שהמעטפת המדעית של המזלות לא רלוונטית גם אם לא מבינים בדיוק איך זה עובד
בדיוק השבת דיברנו על זה בשולחן.נפש חיה.
היה מעניין
..
בדיוק מה שרוב ככל הכותבים כאן אמרו, יפה סתם 1...
אצל חזל אסטרולוגיה היא לא מדע כלל וכלל.סתם 1...
חכמים שוללים את הקיבעון והדטרמניזם של האסטרולוגים ולא מתייחסים אליהם כמדע. חז"ל ובעקבותיהם הרמבם ראו למרחוק ולא קיבעו את מסקנותיהם על דברים שעלולים להשתנות או שאינם "מדעיים".
מקבל את הגמרא די כפשטה, אם כי המזל יכול להשתנותחסדי הים
על ידי מעשים ועוד
אתה רואה את זה עומד במבחן המציאות ?בן מערבא

ראיה מעניינת שחשבתי עליה לפני שהלכתי לישוןבן מערבא

אתמול בלילה לפני שנרדמתי חשבתי על הגמרא הזאת ועל מהלך הדברים בשרשור הזה, ואני חושב שמצאתי ראיה מעניינת שמחזקת את דעתי שמדובר בידע מדעי מתקופת חז"ל ולא בדברי אגדה שהתקבלו במסורת או נלמדו בדרכי הדרש מהתורה.

קטע הגמרא שציטטתי מתחיל בכמה מילים שמלכתחילה לא נראה שיש להקדיש להם תשומת לב מיוחדת "כתיב אפינקסיה דרבי יהושע בן לוי" (נמצא כתוב על פנקסו של רבי יהושע בן לוי), זהו ביטוי מיוחד ודי נדיר (למרות שהוא מופיע דווקא כמה פעמים באותו עמוד קודם), דברי רבי יהושע בן לוי לא מובאים כאן בלשון האופיינית של "אמר רבי יהושע בן לוי", אלא מדובר בדברים שנלקחו ממעין פנקס פרטי שהיה לו.

עכשיו, בוודאות לא מדובר בדברי הלכה, אם ככה או שמדובר בדברי אגדה, שנלמדו בדרכי הדרש מהתורה או בדברים שריב"ל קיבל במסורת מרבותיו. אבל אלה בוודאות גם לא דברי אגדה שנלמדו בדרכי הדרש מהתורה, מה שמותיר אותנו עם האפשרות שמדובר בדברי אגדה שריב"ל קיבל במסורת או בידע חיצוני לתורה שמקורו במדע בימיו.

אני טוען שלא מסתבר לומר גם שמדובר בדברי אגדה שריב"ל קיבל במסורת, ואני מסתמך בדיוק על המילים שהגמרא פותחת איתם "כתיב אפינקסיה דרבי יהושע בן לוי", ולמה ?

כי לשיטת רבי יהושע בן לוי אסור כלל לכתוב דברי אגדה!

"א"ר יהושע בן לוי הדא אגדתא הכותבה אין לו חלק.  החורשה מתחרך השומעה אינו מקבל שכר" (ירושלמי שבת פט"ז ה"א)

אם מדובר בדברי אגדה שריב"ל קיבל במסורת הכיצד הוא העלה אותם על הכתב בניגוד מוחלט לשיטתו ?! 

שמע מינה שמדובר בדברים שהם גם לא דברי אגדה, אלא בידע מדעי מימיו שהיה נראה לו אמיתי והוא מצא לנכון להעלות את זה על הכתב. 

יפהסתם 1...
עכשיו תדייק ותגדיר מה היה המדע אז. ידוע למשל שפילוסופיה ומדע היו שזורים יחד, שהלכו על פי אמפיריות באחוזים שכיום לא היו מתקבלים, מאחר ולא היו כלי מדידה מתקדמים הרטוריקנים חגגו והרבה תחומים לא מדעיים כונו בשם מדע...

כדאי להתחיל מזה כשיש פער זמן כל כך גדול.

האם כתיבה בפנקס פרטי נחשבת בעיניך ככתיבה שאותה אסר ריב"ל?
אסור לכתוב תושב"ע גם כן, וידוע שהייתה נכתבת בפנקסים פרטיים כ"מגילת סתרים" או סיכום.
גמר חתימה טובהבן מערבא

מספיק לצורך העניין לומר כי האסטרולוגיה - האמונה בהשפעת הכוכבים על מהלך חייו של האדם, הייתה חלק מהמדע אז, יש עוד דברים (לדעתי, גם האמונה בשדים), אבל זה לא מענייננו כעת.

ולשאלתך. ראשית צריך לציין שלריב"ל הייתה שיטה מאוד מחמירה בעניין, כדאי להסתכל גם בהמשך הגמרא שהבאתי קודם

"א"ר יהושע בן לוי אנא מן יומוי לא איסתכלית בספרא דאגדתא אלא חד זמן איסתכלית אשכחית כתוב בה מאה ושבעים וחמש פרשיות שכתוב בתורה דבר אמירה ציווי כנגד שנותיו של אבינו אברהם דכתיב (תהילים סח) לקחת מתנות באדם.  וכתיב (יהושוע יד) האדם הגדול בענקים.  מאה וארבעים ושבעה מזמורות שכתוב בתהילים כנגד שנותיו של אבינו יעקב.  מלמד שכל הקלוסין שישראל מקלסין להקדוש ב"ה כנגד שנותיו של יעקב שנאמר (תהילים כב) ואתה קדוש יושב תהלות ישראל.  מאה ועשרים וג' פעמים שישראל עונין הללויה.  כנגד שנותיו של אהרן.  (תהילים קנ) הללויה הללו אל בקדשו.  לאהרן קדושו (תהילים קו) לאהרן קדוש ה'.  אפי' כן אנא מתבעי בליליא". (ירושלמי שבת פרק ט"ז ה"א)

כלומר, עצם העובדה שקרא אגדה שהייתה כתובה גרמה לו לפחדים בלילה! אני יכול להקשות עליך שעל מה המהומה, אולי הספר הזה שהוא קרא בו גם היה מעין פנקס פרטי ? אבל בוא נניח שלא, שהיה אפשר לדעת להבחין. קצת קשה אבל שיהיה.

אתה מנסה לחלק בין כתיבה פרטית לכתיבה לצורך הפצה, ומשווה את זה למצב בחלק של ההלכה שבתורה.

אם ככה למה ריב"ל הדגיש בלשון שלו דווקא אגדה ? למה הוא לא אמר באופן כללי "כותבי תורה אין להם חלק" ?

אבל מעבר לזה, יש לי טענה יותר חזקה מכך. אם נלך לפי החילוק שאתה מציע, שכל עוד שזה פרטי זה בסדר וברגע שזה מופץ "הכותבה אין לו חלק", ריב"ל לפי שיטתו המחמירה היה צריך להישמר מאוד שהדברים שכתב לא יחשפו ויופצו מעבר לשימוש הפרטי שלו, וגם התלמידים שלו וכל מי שנתקל בפנקס הזה במקרה היה צריך לכבד את שיטתו ולהימנע מלחשוף אותם ברבים, אבל מהגמרא ברור שזה לא היה המצב והפנקס הזה דלף והופץ, ואני לא מדבר על התקופה שהגמרא נכתבה אלא עוד הרבה לפני כן, ממש בימיו "אמר להו רבי חנינא פוקו אמרו ליה לבר ליואי לא מזל יום גורם אלא מזל שעה גורם", כלומר, כבר בתקופתו הדברים שכתב בפנקס הפרטי הזה הועברו לידיעת רבי חנינא שביקש מאלה שהעבירו לו את הדברים למסור לריב"ל שיש לו טעות וזה לא מזל יום גורם אלא מזל שעה. לזה אתה קורא מגילת סתרים ?

האסטרולוגיה כבר אזסתם 1...
עבר עריכה על ידי סתם 1... בתאריך ג' בתשרי תשע"ט 08:41
הייתה שנויה במחלוקת ונתונה לשיעורים. כמה השפעה או אם בכלל יש לכוכבים עלינו. הרי גם לאריסטו, שנחשב אז למדע בבירור, יש לגלגלים ולגרמי השמיים נפש (אם כי לא רצון ומכאן שאין להם בחירה).

לגבי ריב"ל הגמרא מוכרת וידועות עוד כמוה או שיראו שיש אור שונה להבנת הדברים. ראשית צריך להקדים שבין תלמידי החכמים "ההלכתיים" לבין הדרשנים "האגדתיים" היה מתח רב. אלו הגבילו את אלו והמימרות של שתי המחלקות הללו פזורות לאורך הש"ס.
אין ספק שריב"ל היה מ"ההלכתיים" ולכן הגמרא שציינת מירושלמי שבת היא אחת מאותן גמרות שמגבילות ומרחיקות מעיסוק באגדה. אין שכר למי שעוסק באגדה ויותר מכך.
עם זאת עוד לפני כן, אמנם בבבלי, מסופר על ריב"ל כחכם בעל מסורת באגדה שהיו מרצים לפניו באגדה והוא היה מתקן ומלמד.
מכאן ומעוד מקומות שיחס ריב"ל לאגדה לא היה כיחס שולל או חולק אלא כיחס נזהר כמו שראוי ממסכת חגיגה.

עכשיו להסבר הגמרא שציינת- הפחד של ריב"ל היה מהשטות שהוא ראה שמייחסים ל"אגדה". הוא נתקל בספר "אגדה" וכשראה מה שכתוב בו חשכו עיניו.
את האגדה יש ללמוד מבעל מסורת ולא בדרשה בבית הכנסת או בקריאה עצמאית. מדוע?
כי בדרשה בבית הכנסת אמנם תשמע את האגדה אך לא תבין ותעיין בה ותוציא את דבריה לזילות.
כמו כן בקריאה עצמאית של מדרשי אגדה שונים, די מזכיר את הרמבם ועוד גדולים בשיטתם ובהרחקתם את ההבנה הפשוטה במדרשי חזל או עוד יותר- הסכנה מהפירוש הלא נכון.

לדעתי ברור שמדובר בסיכום ובכתבים פרטיים מתוך מה שאתה עצמך מצאת לנכון לצטט "פינקסיא דריב"ל" הפנקס הפרטי שלו שהגיע לתלמידיו ביום מן הימים בצורה טבעית ומכולו זה מה שהגיע לבסוף לש"ס (גם בחייו עבר בין החכמים, אלו נאמנים עליו. הוא לא שלח את פנקסו לשוק). שים לב שיש בסוגיה הזו עוד הרבה פנקסים של חכמים שונים, הכתיבה בפנקס, מחברת, סיכום- מה שמכונה "מגילת סתרים" למרות שהמסתורין ממנו והלאה, היה נפוץ מאוד.

בעניין כתיבת האגדה הייתה כמובן מחלוקת, האם היא קלה יותר לכתיבה והותרה לפני התושב"ע או להפך. כנראה שבזה ריב"ל החמיר אך המושג "ספר אגדה" שאיתו נמנעו מלהיכנס לבית הכסא, נמצא בש"ס ומוכר.

אז כמה דברים-
האם זו אגדה? כמובן שייתכן כי ריב"ל עסק בה ומן הסתם כתבה לעצמו.
האם זו מימרא מדעית? גם ייתכן ומפני ניסיונם אז ראו זאת כנכון.
מהו המדע אז? אוסף של תצפיות ותיאוריות ללא בסיס מוכח חלקית או כלל.
מכאן שהיחס למדע או רפואה וכו' אצל חז"ל לא מחייב כמו שציינתי לעיל מגאונים וראשונים אך בתורה היחס מחייב בהחלט מפני שגדלותם בה היא גדולה ויותר מכך בעלת מסורת רציפה.

אני מתערבת יסליחה, אבל רב ושמואל מהגמראנפש חיה.
גם הבינו באסטרולוגיה לא?
הרבה חכמים עסקו באסטרונומיהסתם 1...
לטובת קידוש החודש והכירו את המדע הרלוונטי מזמנם בבקיאות מרשימה מאוד. באסטרולוגיה מן הסתם, כמו שהביאו כאן בגמרא, גם עסקו.
השאלה היא על התפר. מה נחשב אצלם כמדע וקיבל יחס כזה ולכן מה שהוכח לימים כמוטעה, מוחלף עם המדע הידוע כיום (מתוך הבנה שחז"ל בעצמם היו מודים שהייתה טעות במדע בזמנם) ומה עוד בימיהם נחשב כסגולה, חכמות לא עיוניות ומדעיות, דרכי האמורי וכד'.
למשל כאן נראה שזו סוגיה שמתבססת על תצפיות שאומתו זאת אומרת שלדעת חכמים מסוימים היא מדעית.
בכל אופן העיקר העיקרי ביותר בסוגיה הוא שאין כפיה מלמעלה בין על ידי מזל, כוכב או כל השפעה אחרת בין מדעית בין שאינה כזו ועל האדם לעבוד על עצמו.
בוא נסכם שאני נוטה להסכים עם הסיפא שלך.בן מערבא

ומסכים עם התגובה שלך לנפש חיה "הרבה חכמים עסקו באסטרונומיה".

עם שאר הדברים אני לא כל כך מסכים, למשל "עכשיו להסבר הגמרא שציינת- הפחד של ריב"ל היה מהשטות שהוא ראה שמייחסים ל"אגדה". הוא נתקל בספר "אגדה" וכשראה מה שכתוב בו חשכו עיניו", ברור מהגמרא שלא כדבריך, שהוא לא ראה שום פסול בעצם הדברים שהיו כתובים אלא בכך שהיו כתובים, הא ראיה שהגמרא מצטטת אותם בלי להעיר עליהם שום דבר, והרבותא היא שאע"פ שבדברים שנכתבו לא היה פסול כלשעצמם, זה ממש הטריד אותו שהם נכתבו. 

ועוד רציתי להעיר שכאשר הגמרא רוצה להדגיש שהדברים שנכתבו לא היו כלל לפרסום היא מכנה את הספר "מגילת סתרים" (בכמה מקומות בגמרא הלשון הזאת מופיעה), ואילו פה היא מכנה זאת "פנקסו של", וגם זה ראוי לתשומת לב.

ציטטת חלקיתסתם 1...אחרונה
עבר עריכה על ידי סתם 1... בתאריך ג' בתשרי תשע"ט 14:18
את דברי. חשכו עיניו אמנם אך מדוע? כתבתי שמעצם כתיבת האגדה יגיעו אנשים לייחס שטויות לאגדה מתוך לימוד עצמאי בה ללא מסורת, או פשט או פירוש מוטעה. ריב"ל הוטרד לא מהתוכן שעשוי להיות כאגדה אמיתית אלא מזה שנכתבה בספר.
איך הבנת מדברי שהיה פסול בתוכן ולא בעצם הכתיבה?

לגבי פנקסו. ברור לכולם שמדובר על מחברת אישית, פרטית. הדברים נכתבו לעיניו ומכאן שיש כמה אפשרויות.
1- הוא הסכים עם הדברים ולכן כתבם לעצמו, או כמדע או כאגדה וזו מגילת סתרים (מגילת סתרים= מחברת סיכום אישית בדיוק כמו כאן).
2- לא הסכים עם הדברים וכתבם לצורך שלילה. (מופיע ברמבם לגבי שמות קדושים, אצל רבי יצחק סגי נהור ביחס לקבלה ועוד).
אינני רואה איך אפשר להסיק כל כך הרבה על סמך המילה "פנקס". כשחכמים אוסרים כתיבה הם לא דנים על עצם פעולת הכתיבה אלא על הכתיבה כפרסום בצורת ספרים וקיבוע. כל עוד הכתיבה היא פרטית ללא גושפנקה של ספר חתום ומוסכם ניתן לומר שיש טעות בשמועה, שלא נפסק כמו מחברתך, היה המשך לדיון מאוחר יותר וכו'.
כתיבה כסיכום פרטי הייתה נהוגה ומותרת וכך נראה כאן- פנקסו האישי של ריב"ל.

נ.ב
אם תשים לב כל החילוק, אם יש כזה, בינינו הוא סביב מושג הכתיבה ו"מגילת הסתרים".
מגילת סתרים היא חיבור, סיכום, אישי ללא כל סמכות, דיוק וכו'. דווקא מתוך דבריך שריב"ל שלח, בעצמו או לא בעצמו, את סיכומיו לחכם אחר יעידו זאת. הם התכתבו ביניהם והתכתובת הזו גם אם ניתן ללמוד ממנה רבות, היא איננה בעלת סמכות כל עוד לא נחתמה בש"ס אלא נשארה בגדר "מגילת סתרים"- מחברת פרטית שכותבים לעצמינו. המילה סתרים עלולה להכשיל אבל ניתן להחליף אותה ב"פרטית" למשל.
ללא ידועה כוונת הכותב ועוד ולכן לא נותנים לה סמכות כלשהי. הכתיבה המקובעת מעוררת סמכות ולכן היא בעייתית.
הסברא שלך יפה.נפש חיה.
לאמיצים בלבדזיויק
אתם מחזיקים פה פצלשים? [אני לא]
מי שאמיץoo

לא מפחד לדבר בשם עצמו

וכנראה לא פותח פצלש

לפעמים לשאלות נקודתיות...הרמוניה
בדיוק חשבתי על זהזיויק
נשקול🙂
לא! עיניי יתהלך במישרים והייתי כשוכב בלב 'ים'.חסדי הים
איזו מן שאלה זאת?כְּקֶדֶם
#גם_פצלשים_בני_אדם@

כן. במקום אנונימי בפורומים שאיןיעל מהדרום
אני בעצמי😅פצל"פ

אבל היום אני כבר רק מפה כמעט

ולא כ"כ משתמש במקורי

כנ"ל חחפצלשי"ת
לא הבנתי את התגובהפצלשי"ת
שהשאלה הקפיצה את אלה שזה השם שלהםזיויק
בעוד אני כיוונתי לכלל משתמשי הפורום. קפיש?
לאנפש חיה.

היה לי כינוי בלי הנקודה ושכחתי את הסיסמא אליו

לפני הרבה שנים

יש לי פצלש בחיים האמיתיים.די שרוט
הבעיה שהוא תמיד מנצח בויכוחים.
בערךמבולבלת מאדדדד
יש לי כמה שפתחתי כל פעם לשאלה ספציפית. אבל הם לא פעילים (ואני לא זוכרת את השמות שלהם בכלל😂
לאארץ השוקולד

מלבד אחד כמו מבולבלת, לא זוכר מה הפצלש

אה הא! תמיד ידעתי שאתה פצלש של מבולבלתדי שרוט
בניגוד למה שחושבים אין לי הרבה..בנות רבות עלי

אומנם פתחתי הרבה בעבר אבל ברשמי אני קופץ מידי פעם לבנות מרכלות עלי אבל לא יותר מכך.

אני אפילו לא מכוון את זה.. אני פשוט מתחבר ומה שיוצא לי בהתחברות אני מתחבר.. חחח

מעניין ממה זה נובעזיויק
האם פצלש בניקים נובע מפיצלוש בנפש? 🫢
כן, שנייםצדיק יסוד עלוםאחרונה
המקום שלכם בעולםזיויק

הוא קיים בכלל? הוא ברור לכם?

יהיה ברור אי פעם?

איך אחרים רואים את המקום שלכם?

זה למעשה תפקיד? שליחות? כישרון?

רק מי שהבין את השאלה שיענה. תודה 🙂

אולי הבנתי, אז-הרמוניה

אין לי "מקום" בעולם... אני כאן כל רגע שה' מחליט שאהיה כאן, כל רגע מחדש. 

שליחה, כל מה שיש לי זה מה', ממה שהוא נותן לי משתדלת לתת.

אחרים רואים את מה שאני באמת מכוונת. כשאני מצליחה באמת לכוון ולהיות בתודעה של מה שכתבתי לפני- אנשים רואים את זה, זה ממש כאילו "שם ה' נקרא עליך ויראו ממך". יראת כבוד כזו.

אבל לא תמיד אני ככה, וכשאני פועלת ממניעים אגואיסטים זה ניכר.

זה לא יוצר פיזור? לא עדיף מיקוד? יש דבר כזה בכלל?זיויק
תלוי אולי בסוג האנשים? איך הקב"ה עובד עם היצורים שברא?
לא, כיהרמוניה

אין לנו תפקיד אחד בעולם חוץ מלעשות את רצון ה' ולהתקרב אליו.

וזה כן בא ביחד עם מודעות עצמית, לראות מה הכלים שה' שם לך.

אם זה יכולת לשמח אנשים, אם זה לימוד שאתה צריך להפיץ... מבינים את זה לפי מה שקורה איתך, אתה יודע במה אתה טוב, ועדיין כל פעם ה' שם אותך בסיטואציה אחרת, כל רגע בפני עצמו. 

יכול להיות שאתה אדם תוסס ואתה יודע איך להשתמש בזה לטוב אבל עכשיו ה' רוצה אותך בפקק ולראות איך אתה מגיב ואם תתעצבן. זה מלא דברים. המגמה היא אחת.

בלבלתזיויק
כי אישרת שבאופן כללי יש מיקוד בתכונה, גם אם יש יוצא מן הכלל.
היעוד שליoo

ברור לי מאד

לעשות טוב לעצמי ולאחרים

ללמוד ולהשתפר מיום ליום

אני לא מוטרדת ממה אנשים אחרים חושבים על התפקיד שלי

את התפקיד שלי רק אני קובעת ושאחרים יתעסקו בתפקידים שלהם

זה לא יעוד של כל אחד?זיויקאחרונה
חשבתי יותר בכיוון של משהו ממוקד: לדוגמא חסד, רפואה, שליחות ציבורית, יצירה, חינוך, ביטחון, קדושה וכאלה
רעיונות למשחקי קופסאהרמוניה
עבר עריכה על ידי הרמוניה בתאריך כ"ג בכסלו תשפ"ו 20:09

מגבשים וכייפים ששווה לקנות?

תודה

אליאסדרור אל
קטאן כמובןריבוזום
טיקט-טו-רייד שיחקתי פעם אחת ומאוד נהניתי אבל אין לנו בבית, אז אין לי ניסיון אישי אם הקסם שלו מחזיק מעמד. לפי מה ששמעתי מסביב נראה שכן משחק שווה. 
נראה ככה...הרמוניה
שם קוד!ריבוזום
איך שכחתי (דורש לפחות ארבעה שחקנים)
זהוו גם אליאס...הרמוניה
סיאנס. לא משחק קופסא אבל מגבש.די שרוט
ואם יש בעיה הלכתית של עבודה זרה אז טוויסטר. ואם יש בעיה הלכתית של נגיעה אז טלפון שבור. ואם יש בעיה הלכתית של במושב ליצים אז תלמדו הלכות לשון הרע.
אני בוכה😂Shandy
אציע כמה שונים:ארץ השוקולד

שם קוד,

אליאס,

דיקסיט,

עידן האבן,

טיקט טו רייד,

Robo rally,

The crew,

Avalon,

Shadows over Camelot,

Nefarious,

Colloretto,

סושי גו,

אזול,

Draftasorus

יואוהרמוניהאחרונה

מה זה השמות האלה אתה בטוח שזה בישראל?😂

ממש תודה!

מה ה3 הכי מומלצים בעיניך? (חוץ משם קוד ואליאס)

שנאת עצמית: "כי כמה שונאים יש לו לאדם, ובראשםחסדי הים

שנאת האדם בעצמו, כי האדם שונא לעצמו יותר מכל שונאיו"

(אמר דודי זקני רבי פנחס הורוביץ זצ"ל בדרשתו הידועה בשם 'כל המפרשים וספרי המוסר')

איך אתם מבינים את המשפט? איזה תחושות יש לכם סביב זה?

הוא מתאר הפרעה פסיכיאטרית כאילו זה המצב הרגילפשוט אני..

כלומר שנאה עצמית היא לא הפרעה בפני עצמה, אלא תסמין של הפרעות ומחלות שונות, בעיקר דיכאון מג'ורי והפרעות חרדה למיניהן.

או שהוא מדבר על בעיה נפוצה אצל רוב בני אדם, שרובנוקעלעברימבאר
מלאי ביקורת עצמית על עצמינו, אכזבה מעצמינו, תחושת פספוס, כעס על עצמינו על דברים שעשינו/לא עשינו בעבר, רגשי אשמה. או קנאה באחרים והרגשה שאנחנו לא שווים, או שאין לנו מה שצריך להיות, או תחרות עם אחרים והרגשת נחיתות
כן. הוא התעסק בזה בכמה מקומות לגביחסדי הים

מכמה היבטים לגבי קנאה וכעס שמבלבלים את הדעת.

בפירושו לתורה 'פנים יפות' בכמה וכמהחסדי היםאחרונה

מקומות מהיבטים שונים.

בכללי הוא כותב עמוק עם המון מקורות והסברים קצרים, וכדי להבין את השפה שלו ואת הרעיונות שהוא מנסה להעביר, צריך הרבה יגיעה. גם צריך להשוות בין כמה וכמה מקומות.

אתן לך דוגמית מהפרשה שהייתה:

"שענין הפגם שהוצרך לתקן הוא בחינת חטא עץ הדעת כמבואר אצלינו בהרבה מקומות, ופגם עץ הדעת הוא בג' בחינות קנאה ותאוה וכבוד המוציאין את האדם מן העולם [אבות פ"ד מכ"א], והוא נתקן ע"י ג' אבות שהם בבחינת אהבת ה' ויראתו ותפארתו כמש"ה [ישעיהו מט, ג] ישראל אשר בך אתפאר שהוא תיקון ג' בחינות אלו, והרמז לזה כי ג' אבות עם הכולל כמספר עץ הדעת".

ביקורת היא שנאה? אכזבה היא שנאה?פשוט אני..
הוא אומר שם בפירוש שזה לא אידיאליחסדי הים

כלל וכלל ושצריך להתגבר על זה, רק הוא מציין תופעה. הוא אומר בלשונו שדווקא צריך להפוך את המחשבות עלמא דחירות.

משפט נכוןשם פשוט

הרבה פעמים (לרוב) לאדם יש דימוי עצמי נמוך

זה גורם לו לשנאה עצמית, תיעוב עצמי מוסתר או יותר גלוי.

וזה הרבה ממה שהורס לאדם בחיים, זה התעללות עצמית.

בלי מודע האדם בעצמו מחבל לעצמו בחיים. 

כן. לצערנו זה קורה.חסדי הים
תהיות פילוסופיות של ליל סערהאוי טאטע!

הטוב

מה זה בעצם אומר שמשהו הוא טוב?

מה מגדיר משהו כטוב?

מה בעצם מיוחד בדברים טובים?

ומה בעצם אנחנו מתכוונים שטוב לנו?

מנסה טיפה להעמיק מה זה בעצם אומר הטוב הזה

זה מושג יומיומי אבל הוא חמקמק

אשמח למחשבות שלכם

את שלי אשתף בהמשך בעזרת השם ובלי נדר, כשהם קצת יותר יתבשלו

מעניין ממשאוי טאטע!

תודה

האמת שאני כתבתי טוב לא התכוונתי דווקא לטוב במובן של נכון מוסרית אלא גם לטוב במובן הנעים והמועיל

כלומר גם מסעדה טעימה היא מסעדה טובה למרות שאין בה שום דבר מוסרי

אבל ברור שהמוסריות היא גם חלק מהטוב הזה

כש...נחלת

כשחיים את האדם שאנחנו בכל המובנים. כשמחים בחלקנו אבל משתדלים

לדייק יותר במה שממלא אותנו סיפוק. בנתינה לעצמנו ולאחרים בצורה מאוזנת,

כשמצליחים להתגבר על משהו אצלנו, ולו אחת ליום ומבחינים בזה.

כשמצליחים לגרום למישהו (במיוחד במשפחה) שמחה. כשמצליחיףם

לבטא את הכשרונות שבנו, כשבסוף היום, כשמתבוננים אחורה, מרגישים

שהיום מוצה. היטב ולא בוזבז. מוצה נכון. כשזוכרים שהשם מלווה אותנו

תמיד בכל זמן ובכל מקום.

את אומרת הרבה דברים נכוניםאוי טאטע!
אבל אני מנסה למצוא איזה מכנה משותף יותר יסודי ושורשי
כי האל ציווה כמהר"ל, לא כמו הרמב"םחסדי הים
במו"נ, וגם הוא מודה כשעובדים את ה' ולא עוסקים בפילוסופיה, עושים את זה שהאל ציווה כמבואר במשנה תורה.
בהחלטנחלת

מותר לשאול ולתהות כפי שהיא תוהה (בליל סערה...). בטוחה שיש הרבה ספרי קודש שמדברים על זה והוגים בזה.

צריך למצוא אותם.  אולי תנסי לשמוע שיעורים של הרב אהרן לוי בהידברות. מאוד מתקבל על הדעת שגם הנושא

הזה עולה באחד השיעורים, או ביותר.  אפשר גם לשאול אותו בתגובות. הוא עונה, אמנם בקצרה, אבל זה יתן

כיוון מחשבה...

מה עם הרב נויגרשל? אם לא טועה, בימי שלישי בערב (22.00?). שואלים אותו כל מה שמעניין, מטריד,

מעלה תהיות....מאוד ממליצה. הוא גם יכול להפנות לשיעורים ו/או ספרים העוסקים בזה.

הוא עמוק וירא שמים ויודע ה מ ו ן.  

אולי אפשר לחפש גם באינטרנט , כמובן, עם ביקורת ולא לקבל כל דבר  - עם ביקורת ומחשבה.

להשוות לחכמינו, לדרך התורה.

בצורה שטחית אולי, שהטוב הוא הקב"ה. הוא מקור הטוב וכל מה שנובע ממנו הוא טוב.

ועדייןנחלת

מו"נ נחשב לספר פילוסופיה, לא?

כן. לכן שם הוא טוען שיש סיבות וטעמים למצוותחסדי הים
מה שמראה חיות רוחנית וגשמית בצורהחסדי הים
הרצויה לאל.
בתמצותבמשפנחלת

במשפט אחד, למצוא חן בעיני אלוקים ואדם.

אולי, זה הטוב.

אני מבין את זה בעומק כדברי דודי ההפלאהחסדי הים
כתובות קיא ע"ב: "וכמו שבקבלת התורה מסרו נפשם בדביקות להשי"ת וירד עליהם ט"ל והחיים, כן האדם בעסקו בתורה לשמה ומיחד כל איבריו וכל עצמות בחינותיו בעין השכלי לאמתות אחדות הבורא יתברך שורש נשמתו אז הטל הוא מחייהו ומתפשט בכל בחינותיו ובכל איבריו חיות פנימי, והוא שאמר הכתוב [דברים ד ד] ואתם הדבקים בה' אלהיכם חיים כולכם היום, רצ"ל כולכם כל בחי' רמ"ח איברים ושס"ה גידים מתפשט בהן מצות עשין ולאוין כמ"ש חז"ל את האלקים ירא זו מצות ל"ת ואת מצותיו שמור זו מצות עשה כי זה כל האדם באיבריו וגידיו ומחייה אותם. ומ"ש היום הוא ענין שאמר עולמך תראה בחייך שמרגיש בנפשו חיות פנימי הוא בחינת התחיה אשר יהי' לעתיד נגלה לעין כל."
טוב - טוב אנושי שמבטא את הטוב האלוקי המוחלטזיויק
נכון.נחלת
אם הבעיה היא שאתה לא נרדםשלג דאשתקד

אני מציע לך לקרוא את הדיאלוג האפלטוני הידוע "אותיפרון", או למצער לקרוא את "פרוטגורס". הם עוסקים ממש בנושא הזה.

אני לא בטוח שתצא מהם תשובה חד משמעית, אבל אני בטוח שתירדם די מהר

לכאורה ככל שמשהו הוא יותר קשור לחייםנקדימוןאחרונה
ככל שמשהו מוסיף חיים, בכמות או באיכות, אז זה טוב. ככה חשבתי פעם. זו שאלה עמוקה מאוד.

ולגבי איפה ה' בסיפור? ובכן, הוא זה שיצר את המערכת ואת האדם, ולכן הוא יודע מה עובד הכי "טוב" כלומר מה מתאים לחיים בצורה המושלמת.

מרגיש לי קצת שטחי, אבל אולי זה מועיל כנקודת פתיחה כלשהי.

רטוב לי 🥶⛈️🪖בחור עצוב
מקווה שבינתיים החלפת טיטול, ואתה יבש ונקי 🤭פ.א.
"רטוב הוא לפני שמש"חסדי היםאחרונה
לא יודע איך להתקדם...והנה חלום

אני משתף בקצרה

מתחילת המלחמה הייתי בחמישה סבבים, קרוב ל300 יום מילואים בכל הגזרות. כל פעם היה לי קשה מאוד לחזור חזרה, שוב לחזור למשפחה שוב להתחיל לעבוד. פעם אחרונה  שקבלתי צו מילואים כבר לא היו לי כוחות למרות שהיה לי מאוד קשה לסרב.

כבר כמה חודשים אני לא מצליח לחזור לעצמי. מרגיש לא מאוזן. לפעמים אני באנרגיה מטורפת ולפעמים בסוג של דיכאון. אשתי והילדים מנסים להכיל אבל אני רואה שכבר קשה להם. לפעמים מתפרץ ממני כעס בלתי נשלט (לא אלים, מעין מרירות ושפוטיות על החיים) ולפעמים אדישות בלתי נשלטת שלא בא לי לעשות כלום ולא מעניין אותי שום דבר.  

הייתי בטיפולים מסוגים שונים, גם טיפול אישי וגם טיפול זוגי. אני מאוד משתדל לישון טוב, לאכל טוב, להשקיע בפעילות גופנית, ללמוד אמונה ובטחון אבל כשמגיעה הנפילה הכל מתרסק והחיים הופכים לסיוט לא מאוזן.

קבעתי תור לפסיאטר וזה מתקרב. אני מפחד ממש שנדפק אצלי משהו וזה בלתי הפיך.

האמת לא יודע למה אני כותב, מה אני רוצה מכם...

אולי מישהו חווה משהו דומה?

לא חוויתי משהו דומהסוף טוב

אבל רוצה להרים לך על המאמץ לחפש פיתרון!

עברת שנתיים מטלטלות וברור שלנפש זה לא קל.

מאמינה שטיפול כזה או אחר יוכלו לעזור.

בהצלחה רבה!!

בהחלטנחלת

בס"ד

מאמינה שבעזרת השם (תמיד לבקש מהקב"ה! -  ובמקרה הזה, שהרופא יהיה שליח טוב) תרופות לזמן מסויים בהחלט עשויות לעזור.

מה עם נסיעה קטנה (או גדולה) לאיזו מדינה שקטה, רגועה, שהדבר המסעיר ביותר בחדשות זו הידיעה שהליגה המקומית זכתה

בגביע כסף ב...טניס שולחן? - כדאי ללוות בשביל זה. אבל זה באמת מאוד אינדיבידואלי.  מה עוד, שיש עכשיו בעיה עם כל מיני

מדינות למיניהן.  אבל אולי אפשר למצוא כזו; פינלנד אולי? אמנם קר שם ומן הסתם יש גם אי אלו דובים, אבל יש שם איים

קטנים נחמדים בים, ליד הלסינקי.....באמת. אפילו אנחנו חשבנו על זה.

סתם, מן בטן גב כזה של חורף.... בהחלט אפשר להינות. תגיד שאתה מבהוטן, או מקפריסין - מהחלק התורכי אם  מישהו יפרוץ

במלל יווני ולהיפך - מהחלק היווני, אם מישהו...  בקיצור של ידעו שאתה יהודי.....

ובהוטנית - מאה אחוז שאף אחד לא מבין!

אגב, זו הצעה רצינית (לנסוע מכאן קצת, כדי להשתחרר).

עדיף, לענ"ד, או לבד, או עם האשה, אבל בלי הילדים. רק אתה, או אתה והיא. יש לכם היכן להשאיר את הילדים לזמן מה?

אבל הכי חשוב, אנו חושבים, כן לקחת תרופות לזמן מה.  מכירה אנשים נורמטיבים, אינטליגנטים מאוד, מוכשרים, טובים ונפלאים, שלקחו תרופות בזמנים קשים.

השם חנן את הדעת כדי להמציא רפואה, לנו, כשהנפש שלנו מתערערת. זו מתנה. כן, מתנה!  משהו השתבש, בעקבות מה שעברת ועובר, משהו שנורמלי וטבעי

לחלוטין שיתערער. אז למה לא לתת לה קצת שלווה, קצת רוגע, קצת שמחת חיים, בינתיים? עד שהיא תשוב לעצמה? למה להתאכזר ולהתעלם ממנה?

כל הכבוד שאתם שוקלים אפשרות כזו. הכרתי מישהו (הלום קרב) שלא רצה אפילו לשמוע על כך.  כשהסכים, היה כבר קצת מאוחר...

יש דיעה קדומה נגד תרופות כאלה. מכירה גם מישהו שהיה צריך לקחת תקופה, ואחר החליט שזהו, הוא לא רוצה יותר,  היה מר ועצוב אחר כך.

וגם, שיחות שיחות שיחות עם מישהו שאתה מרגיש אמון כלפיו. ואם זה פסיכולוג, שיעלה כמה שיעלה.

הכי חשוב לחזור להיות באיזון. ו...שמח!

אולי יש דבר מה נוסף שאתה יכול להוסיף למערכת הבריאות שלך? שהיא נפלאה כל מה שאתה עושה (הלוואי עלינו), ואין ספק שהיא מועילה גם לנפש,

אבל כולה טיפול מסור מאוד בבריאות גופנית, בעיקר. אז אולי....

משהו באמנות, למשל?

מה עם לרכוש כן ציור , בד, או נייר, צבעים למיניהם (אקריליק, פנדה עדין, צבעי פסטל, שמן, פחם) ולזרוק הכל על הנייר?

רגע, מה עם לזרוק את המרירות על נייר, פשוט לכתוב, מה שבא, בלי ביקורת, בלי צנזורה, בלי שזה יצטרך לצאת טוב,

פשוט לשרבט  מה שבא?

ויש מיני תראפיות, כמו גשטאלט, תראפיה באמנות, תראפיה בדרמה וכל הסגנונות (NLP ועוד. תלוי למה אתה

מתחבר. יש אנשים שמתחברים דווקא לתראפיה הנושנה והותיקה - לדבר עם מישהו, לדבר, לבכות, לזעוק.)

בני אדם  חווים תקופות קשות מאוד לעתים. מאוד קשות.  מכל מיני סיבות. העיקר - אין יאוש כלל! לא להתייאש!

רב נחמן  ל  א    מ ר  ש   ה!!!

ואם הוא לא הרשה, אז הקב"ה, על אחת כמה וכמה!

רוצים לשמוע ממך עוד. בבקשה.

סבלנות. קודם כל, לעצמך!

תהיה בקשר. בבקשה!

נ.ב.נחלת

במידה ולא התייאשת לחלוטין מהטיפולים למיניהם, יש מקום בירושלים, ברח' חירם (ליד שמגר, ליד רח' ירמיהו) הנקרא "למרחב".

רק כרטיס קופת חולים.

שמעתי שהם עושים עבודה טובה מאוד. 

אבל יש תורים ארוכים. אלא ש.....הכל מהקב"ה. הוא כבר יסדר לך תור מהר. תבקש ממנו. לא לדאוג.

מיועד לחיילים דווקא?אורין
למרחב?נחלת

לא. בכלל לא. לכל מי שמתקשה ורוצה להעזר , כמו שנעזרים בחברותא, כשלומדים. "

אין אסיר מתיר עצמו מבית האסורים..."   לפעמים כן, יש אנשים אולי שיכולים, אבל איש את רעהו יאמרו חזק!

זה גם מקום דיסקרטי וצנוע.

תודה. המטפלים בעלי הסמכה טיפולית?אורין
כן.נחלת

בהחלט.  מקסימום יש מטפל/מטפלת כמה חודשים לפני הרשיון.

מכירה מישהי שהיתה שם והמטפלת היתה מצויינת, למרות

שאת ההסמכה הרשמית קבלה חודשים מספר אחר כך.

למיטב זכרוני, יש לה כבר קליניקה משלה.

אבל, קחי בחשבון תור ארוך. תבקשי מהשם שיקדימו לך.

מתארת לעצמי במצבים אקוטים (את לא נשמעת לי כזו),

הם מקדימים.

טיפול זו מתנה נפלאה שאדם מפרגן לעצמו.

(כל אחד וסוג הטיפול שמתאים לו, שמדבר אליו).

תכנית עמיתנקדימון
מילאת את השאלון?
עמית?נחלת

לא מכירה את התכנית הזו. אבל חשבת גם על משרד הביטחון.

אולי גם הוא יוכל לסייע? הם מודעים ל"מצבי הרוח" האלה.

אתה לא היחיד, אבל אפשר לצאת מזה. אם לא היית מושפע

ממה שעברת, א ז   היה מקום לפקפק בשפיותך..... מחילה.

לענ"ד,  א  ס  ו  ר   לך  לצאת למילואים שוב. בשום אופן!

אל תחשוש, לא יעשו לך שום דבר. אל תצא שוב למילואים.

היית......די והותר.  מספיק!

יש ספרנחלת

אמיתי על הלום קרב, שהיה משכיל , אינטליגנטי ורגיש בצורה יוצאת מן הכלל.

הבעיה היתה שלא רצה להעזר בשום פנים ואופן, וגם הכחיש את מצבו.

אז מודעות למצב, זה   א ב   ויש לך את זה, ב"ה!

לא לשאול אותי בבקשה מה שם הספר, כי לא אומר. 

אחרי שתרגיש טוב יותר, בעזרת השם, אגלה...

כך לשאר המגיבים: נא לא לשאול.

נ.ב.נחלת

בתקופה שעליה מדובר בספר, משרד הבטחון התנהל והתנהג איום ונורא.

חוסר מודעות...פחד!

עכשיו, זה אחרת (לצערנו).  אבל זה נסיון. הנשמה שלך גדולה מכל ההרגשות האלה,

לא משנה לה מילואים, כלום, והיא בתוכך. 

רק סבלנות. בראש ובראשונה, לעצמך!

עוד משהונחלת

ער"ן - לשיחות טלפוניות כשמרגישים "על הפנים".....

1201

לפעמים הבחירה שלנו, היא כנראה במינימום שבמינימום. בחוט דק יותר מקור עכביש.

והבחירה בחוט הכמעט שקוף הזה, היא הנצחון הגדול; זו טפיחת השכם שלנו. זו

הנחת שאנו עושים בכך לקב"ה....

נמאס לנו, חושך ויגון, די, לא יכולים יותר.....הי, יש חוט שקוף ודק שלנו שממתין

שנראה אותו. שנבטח בו.

יודעת שלא שייך להביא את השואה עכשיו - דור דור והנסיונות שלו, אבל בכל זאת,

אמי ע"ה, שהיתה בת יחידה ומפונקת, הגיעה למחנה ההשמדה וכשחיפשה את

אמה, סבתי ע"ה, הצביעו לה על הארובה....

בסוף המלחמה שוחררה על ידי הרוסים, אם איני טועה ועשתה את המסע המתיש

והארוך לביתה, בהונגריה, בכפר ושם שהתה אצל שכנים גויים 7 חודשים לבית

שלה, לא העזרה להיכנס. בין כך לא היה שם דבר, הגויים השכנים, בזזו את הכל)

פעם, ישבנו יחד, אמי, חברתה (גם ניצולת שואה, אלא מה) ואני. היא הרימה

עיניים ואמרה בפליאה: אני לא מאמינה! אני בירושלים! נולדו לי ילדים!

אני לא מאמינה.

כן. היינו כחולמים. ולכל אחד מאיתנו, שלא נשכח, יש את היינו כחולמים

שלו. בתוך הביצה השחורה, המסריחה (סליחה) הכי נוראית.

יש תקווה. יש חוט של כסף הקושר אותנו לנצח. עכשיו אנו מרגישים

שאין מוצא, אבל "מן המיצר קראתי קה, ענני במרחב ..."

לפעמים מגיעות מחשבות שחורות, מרות, אין לנו שמץ של חיותף

אבל האדם הוא דינאמי!  המצב ישתנה. ללא ספק. כל עוד הקב"ה

קיים (הוא לא יצא למילואים...), יש תקווה. הרי אנו חלק ממנו.

מהנצח.

ובכלל, לקרוא חדשות רעות וקשות, זה לא מוסיף.

אבל מה לעשות, המדיה לא תספר איך פתאום

נולד עוד ילד לאחר שראינו כל כך הרבה מוות,

איך חיבקנו, חובקנו, ליטפנו ולוטפנו, אפילו אם

זה פחות מפעם, איך הצלחנו לחייך למרות שבפנים

היו דמעות....

הלחם שלהם, זה פרסום הקשה, הרע. לא ללמוד מזה

ולא להידבק מזה. אתה, את, אנחנו - קצת יותר חכמים ממנה. לא?

מתארת לעצמי איזה "שפכטל" אקבל אחרי התגובה הזו. אולי

אפילו ימחקו.

הזורעים בדמעה (אוהו, איזו דמעה!), ברינה יקצורו.

איך אומרים באנגלית?

CHEAR UP!  (אולי זה כתוב עם שגיאות. מילא)

רוצה להוסיף כאן פריחה, מעוף של ציפור, שבלול עושה דרכו בכבדות אבל בנחישות

נרקיסים ועוד - אבל לא יודעת איך.

שכחתי משהונחלת

יש לנו חברים, חברה, שבאחת השבתות הרגישה.....רע. רע. רע.

היא הרימה טלפון כדי לשוחח , לדבר. כן. בשבת. 

כשהמצב בתוכנו פנימה אקוטי, חושבת שזה בגדר

פיקוח נפש דוחה שבת. אין ספק שהשם מבין את זה,

מאוד.

המון כוחותארץ השוקולד

מתפלל להצלחתך והצלחת המשפחה, אתם גיבורים וכך הכבוד על מה שעשיתם עד כה.

לא יודע מה לומר מעבר

חוויתי על קרובים אליגפן36

אחרי כחצי שנה מסבב אחרון התחלנו להרגיש רגיעה.

ועם הזמן רואים שיפור.

לא ידעתי שזה הפיך על הקרובים לי.

כותבת כי יש סיכוי לאור.

זה תהליך ארוך מאוד. מאוד.

כנראה של כמה שנים.

עם תמיכה טובה וסבלנות יש תקווה. 

תודה לכם!והנה חלום

חיזקתם אותי!

קראתי כל מילה

@נחלת תודה לך במיוחד על ההשקעה. 

שכחתי משהו (כרגיל)נחלת

לא לשכוח.....לבכות. מאוד חשוב. לבכות. חושבת שזה ירכך את הסינדול של הנפש, שלא יודעת מה. חושבת שההתייפחות, המירור בבכי

יעשו לה משהו טוב... זה ילחלח אותה...

מובן ותקיןהעני ממעש

יש לך קבנ של היחידה?

לוקח זמן וזמן ... לא פשוט

תצ'פר את עצמך, תרשה לעצמך להתפרק - אבל לא על המשפחה וחברים

נשמע לי שאתה בטווח הנורמה 

אחי הגיבור, זה עוד טרי ומאד טוב שאתה מודעזיויק
אל תילחץ, תכיל את הרגשות והתחושות, תעבד אותם, תמצא עם מי לדבר על זה בלי להעמיס על אשתך הגיבור, ואל תתבייש עשית מצווה ענקית למען עמ"י והמון מקנאים בך
אפשרנחלת

אפשר לפעמים לבכות על הכתף של אשתך. למה לא? היא אמורה להיות האדם הכי קרוב אליך..

לא התכוונו כאן שתשחק בבית את הגיבור, את איך שחיית לפני המלחמה, אלא שבכל זאת, אנשי

מקצוע טובים זה מומלץ.

לא, לא "בכל זאת"; יחד עם זאת. כמה שהיא יכולה להכיל. מרגישים את זה. וזה גם מקרב. אני חושבת.

גיבור יקררפואה שלמה

זו תגובה טבעית למלחמה אבל עשית צעד חכם מאד שפנית לפסיכיאטר. ככל שמטפלים מוקדם יותר סיכויי ההחלמה המלאה עולים מאד.

אין מה לפחד מהכדורים, יאפשרו לך לישון ולא לצאת מאיזון והפעילות הגופנית תעזור מאד, כל הכבוד על המצווה הענקית ועל המודעות.

חנוכה מלא אור וניסים

כמה דבריםאריק מהדרום
הרבה מאוד אנשים נוטלים נוגדי דיכאון מסוגים שונים, לא תאמין עד כמה, ציפרלקס (לתקופה מסויימת?) לא אומר עליך שמשהו נדפק אצלך, להפך, זה אומר שאתה צריך עזרה ואתה לוקח אחריות על עצמך ועל היקרים לך וכמו תרופה לסכרת, אפשר בלי, אבל חבל, תהיינה השלכות.

דבר שני, מה שעזר לי מעבר למה שכתבת בעניין השינה והכושר והתזונה, מה שעזר לי לעבור את החודשים הראשונים אחרי השבעה באוקטובר זה המון המון המון סטנדאפ ומוזיקה ביוטיוב.

בהצלחה

מסכימה!נחלת

יש דברים שאפשר לראות ולהקשיב. סומכים עליך. מחכים לשמוע ממך , לא חשוב מתי. מאמינה שזה מהר יותר ממה שאתה חושב.

ר' נחמן אמר שבראש ובראשונה האדם צריך להיות סבלני ל....עצמו!

ואיך שכחנונחלת

"תעיתי כשה אובד בקש עבדך" 

אם את מומחית לרבנו רבי נחמן אולי יודעת תשובהיוסי כ

למה רבנו המאומן, חזר לגלות אחרי 

שהיה חצי שנה 

בארץ הקדושה

אח יקר, תציץ פה בבקשהנקדימון
https://shikum.mod.gov.il/about/harvot-barzel/recognition

לנו עשו שיחת חוסן לקראת סיום המילואים, ואמרו שמי שהוא בתהליך הכרה של פוסט-טראומה, ברגע שהגיש חוות דעת מומחה אז כבר הוא זכאי למימון (מלא, נראה לי) במשך שנה עד לועדה הרפואית שתקבע נכות. הוא אמר שמבחינת משרד הביטחון, אין בעיה שבסוף לא תיגש לועדה - כלומר, האינטרס שלהם הוא לתת לך טיפולים כך שתצליח לצאת מזה בלי צורך בנכות. זה לכתחילה, כך אמר הקבן.

תברר על זה. אולי תבקש לדבר על אחראי חוסן ביחידה שלך. או בקבוצות פייסבוק שהגיוני שמעבירות מידע על זה.

משבר מוכר אחרי חוויות עוצמתיות (גם אישית)הגבעות בלב תמיד

גם מי שלא בטראומה, נורמלי לחלוטין להתקשות לחזור לשגרה אחרי חוויות מטלטלות כאלו בשנתיים... אתה מתאר משבר שקורה להרבה מילאימניקים. יצאתי עם כמה והרגשתי כמה הם מושפעים.. אחד בכלל לא היה במצב לדייט, כי היה באבל על חברים והלחימה הממושכת התישה אותו נפשית.

יש הרבה סדנאות, טיפול רגשי וכד' למילואימניקים בדיוק בגלל הצורך הזה, גם אם אתה מרגיש בסה"כ בסדר ורק מדי פעם צץ קושי..

שווה לך לבדוק בעיני. יש גם קבוצות שיח ע"י אנשי מקצוע וכד'..

תודה על מה שעשית למען עם ישראלטויוטה

ושה' שילח לך רפואה שלימה.

אין לי דברי חכמה לומר לך,

רק להחזיק לך אצבעות להצדיע לך,

ולהתפפל עליך .

אתה עושה דברים חשובים מאדיוסי כ

למען האומה, למען המשפחה, למען התורה והעבודה

אין לשער דרגת צידקותך במעשיך בצבא

דוד המלך שאתה חייל חשוב בשורותיו, מעלה אותך בדרגה

גם אברהם שלחם ב 4 מלכים, מברך אותך באופן אישי

ויהושע כובש הארץ

ויהודה המכבי

ורב אלוף שמעון בר כוכבא

הכל לצידך ולימינך

עלה והצלח 

סדנא ייעודית לחיילים וחיילות "מתחילים מחדש" ללא עלreni

מצרפת את הקישור.

הסדנא מיועדת לחיילים שמתמודדים עם הקושי בחזרה לשיגרה, ללא תסמינים של פוסט טראומה.

ממליצה לדבר איתם ולבדוק התאמה

Inheal סדנת מתחילים מחדש לחיילי וחיילות מילואים בשיטת

השיתוף שלך ככ חשוב!!!reni

כותבת לך בתור מטפלת. פוגשת בתקופה הזו הרבה מאוד מילואימניקים שחווים משהו דומה מאוד למה שאתה מתאר.

חשוב לי להגיד בצורה ברורה: מה שקורה לך הוא תגובה אנושית, טבעית ושכיחה מאוד לחשיפה ממושכת לעומס קיצוני, סכנה, ניתוקים חוזרים מהבית וממעגל החיים הרגיל. זה לא סימן ש“נדפקת”, ולא עדות לכך שמשהו אצלך בלתי הפיך.

כ־300 ימי מילואים, בחמישה סבבים, בכל הגזרות – זה עומס שהנפש והמערכת העצבית פשוט לא נועדו לשאת בלי מחיר. הרבה אנשים מתפקדים “על אדרנלין” בזמן עצמו, ואז דווקא כשנגמרת הסכנה המיידית – המערכת קורסת. התנודות שאתה מתאר בין אנרגיה גבוהה לדיכאון, בין כעס לאדישות, הן סימן קלאסי למערכת עצבים שנמצאת עדיין במצב הישרדותי ולא מצליחה להתייצב.

העובדה שאתה:

מודע למה שקורה לך

מנסה לשמור על שינה, תזונה ותנועה

פונה לטיפול ו/או קובע תור לפסיכאטר

כל אלה מעידים על כוחות, לא על חולשה !

חשוב לדעת: טיפול פסיכיאטרי לא אומר בהכרח תרופות לכל החיים, ולעיתים מדובר בהתערבות זמנית שמאפשרת למערכת להירגע ולנפש להתחיל לעבד. בהרבה מקרים, כשהעומס יורד והוויסות חוזר, גם הצורך בהתערבות תרופתית משתנה.

כמה המלצות כלליות חשובות :

1. להתייחס למצב כאל פציעה נפשית, לא כאל כשל אופי. כמו שלא מצפים מאדם עם שבר לרוץ , כך גם כאן

2. להמשיך טיפול  - אפשר לפנות למרכזי החוסן באיזורך. מצורף קישור: סיוע לנפגעי חרדה - נפגעי חרדה | ביטוח לאומי

3 . לבדוק את הסדנא הייעודית ללוחמים שחוזרים לשיגרה , בקישור הבא:

Inheal סדנת מתחילים מחדש לחיילי וחיילות מילואים בשיטת

3. לזכור: מצבים כאלה כן משתפרים. ראיתי את זה שוב ושוב, גם אצל אנשים שפחדו שהם “לא יחזרו לעצמם”.

והכי חשוב-

אתה לא לבד, אתה לא מקולקל, ואתה כן בדרך הנכונה גם אם עכשיו זה מרגיש מריר ומבלבל..

עצם זה שכתבת וההסכמה לטפל בעצמך– זה כבר סימן של חיים שרוצים לחזור לאיזון , וסימן לאהבה והאחריות שלך כלפי המשפחה שלך.

הרבה כוחות !

מיזם חיבוראבירן חסידאחרונה

שלום לך,

קראנו את הדברים בכובד ראש ובהרבה כבוד.

החוויה שאתה מתאר מוכרת לנו מאוד. לצערנו, אנחנו פוגשים מילואימניקים רבים שחוו שירות ממושך ואינטנסיבי, וחוזרים הביתה עם תחושת חוסר איזון, תנודות חדות במצב הרוח, כעס, אדישות ועייפות נפשית עמוקה. זה לא סימן לחולשה, ולא אומר ש"נדפק אצלך משהו" או שזה בלתי הפיך. ברוב המקרים מדובר בתגובה אנושית ונורמלית לעומס חריג ומתמשך.

העובדה שאתה מודע למצב, פונה לטיפולים, שומר על שגרות בריאות, וקבעת תור לפסיכיאטר – מעידה על אחריות, ולא על כשל. גם הפחד שאתה מתאר הוא פחד מוכר מאוד, והוא עצמו חלק מהעומס הנפשי, לא הוכחה שמשהו אבוד.

במיזם חיבור אנו מלווים חיילים ומילואימניקים שחווים בדיוק את המתח הזה בין תפקוד חיצוני לבין קריסה פנימית. החיבור הנכון למטפל מתאים, בזמן נכון ובקצב נכון, עושה הבדל משמעותי.

אם תרצה – נשמח לשוחח איתך באופן אישי, לשמוע, ולהתאים עבורך מטפל או מטפלת מנוסים בליווי מילואימניקים, בדיסקרטיות מלאה וללא התחייבות.

אבירן – מיזם חיבור

טלפון: 052-305-1783

אתה לא לבד, והמצב שאתה מתאר הוא בר־טיפול.

אני שוקל לממן קמפיין שקורא לטרמפיסטים שלי להתקלחזיויק
די איזה סבל 🤢
יש לי רעיון בשבילךדי שרוט
קנה ואן. תתקין מאחורה דוש ותן להם להתקלח. ככה גם תזכה בגמילות חסדים וגם בוזרקתי עליכם מים טהורים וטהרתם.

יש לי כזה. אבל כשניסיתי להציע דבר כזה פעם ראשונה היא חשבה שאני קריפ והוציאה לי צו מעצר. 

גאוני סך הכל😁זיויק
יהודים נלחצים כששולחים אותם להתקלחפשוט אני..
מפחידנחלת

בתחילה לא תפשתי.......מפחיד!

אולי מדובר בתלמידים או בוגרים מישיבת 'שלום בנייך'פ.א.

(מגזין מוצאש, עמ' 18, מקור ראשון, מיום שישי) 

רק אפס יורק ככה לבאר ממנה שתהזיויק
או מעז להתראיין בצהובון מוצשקעלעברימבאר
לא כזה מכירזיויק
כשמוצש כותבים על שלום בנייך, זה מזכיר ליקעלעברימבאר
בעל כרחי את חפי החפיפניק ותורה-מן מהקומיקס של יוסי שחר😅
ווי חפי החפיפניק - נוסטלגיה...אורין
וואו. זו רמה חדשה של טינופת אנושיתנקדימון
איך אין לאדם כזה אפילו גרגיר של בושה!?

זה כאילו הוא הלך לצאט גיפיטי והכניס בקשה "כתוב לי מניפסט שנאה נגד הרב טאו והר המור. כתיב בסגנון רעיל".

איזה גועל נפש.

איזה שטויות מבחילותשוקולד לבן

מאיפה הוא הביא את השטויות האלו?

אני מכירה את הישיבה מקרוב כולל תלמידים שלומדים שם ובוגרים וזו ישיבה שממש מצמיחה את התלמידים שלה, עושה להם כל כך טוב נפשית ומכל הבחינות.

נכון שהתנאים הפיזיים לא מושלמים (בסוף כסף זה מרכיב מאתגר בציבור שלנו, ותנאים טובים זה עניין של כסף) אבל מכאן ועד ההגזמות שהוא כתב הדרך רחוקה מאד מאד.

איך מכירהזיויק
למה זה משנה?שוקולד לבן
מעדיפה לא לעשות לעצמי אאוטינג
סתם להבין את העיקרוןזיויקאחרונה
אם לא אפשרי אז לא והכל סבבה
אני דווקא אוהב את הביקורת הזאת על הישיבהפשוט אני..

היא כל כך קיצונית וחדה, עד שבעייני היא כלל לא מתיימרת לייצג אמת. כלומר ברור שמדובר בשטויות שנובעות יותר מהמצב הנפשי שלו כשהוא כתב זאת, מאשר מהמציאות בישיבה.

זה לגבי הרבה תחומים:

אם למשל אני ארצה לתת ביקורת על המנחה שלי בעבודה, אוכל לכתוב:

קשוחה מאוד, לא מתחברת לעובדים שלה, לא מתחשבת בצרכים האישיים שלהם. לצד זאת היא מקצועית לעילא ובעלת ידע עצום בתחום התמחותה.

אך אם אני אכתוב:

היא נוראית, צורחת כל היום, מסריחה, מתקלחת פעם בשבועיים, האוכל שלה מריח כמו צואה, השיער שלה נראה כאילו לא חפפה אותו מאז התיכון, היא לא מבינה מה זה בני אדם והאף שלה ממש ענק" - אז ברור שהביקורת אפילו לא מתיימרת להיות עניינית, אלא אני סתם שופך רפש בגלל המון זעם שטמון בי.

במילים אחרות:

אני אוהב את הביקורת כי מבחינתי יש בה הרבה כנות. הוא בעצם אומר בכנות, בין השורות, "אל תסמכו עלי. אני פשוט שונא את הישיבה הזאת ואת כל מה שהיא מייצגת". הקיצוניות מעידה על מצבו הנפשי ולא על הישיבה. 

אם הוא היה כותב בצורה עניינית, אז עוד היינו עלולים לחשוב שהביקורת שלו כנה ואמיתית.

הנה פתרון:קעלעברימבאר
נהג ערבי ריסס בושם על יהודים - ונתבע

(מהמצאותיו של פרופסור שפריץ)

יוצא יקרזיויק
זה בושם עם טעם של מלאווח, שווהקעלעברימבאר

אולי יעניין אותך