חרדים או דתיים לאומיים?פריפריאלי

שאלה ששאל אותי חרדי ומציקה לי. איך יכול להיות שיש כל כך הרבה גדולי עולם כמו הרב שך הרב חיים קנייבסקי ועוד הרבה.. שלא הסכימו עם התפיסה הציונית. ולעומת זאת בציונות הדתית נראה שלפחות בדור האחרון אין רבנים בסדר גודל כזה (למרות שאני לא יודע איך מודדים רב...), ואם כן,  רק מעטים. והאם זה  בכלל צריך להטריד אותי, או שמותר לי ללכת בדרך שמתאימה לי, גם אם זאת דעת מיעוט?  ובאמת, לפי מה קובעים מיהו רב שיכול לקבוע הלכתית והשקפתית? סמיכה? או שזה רק לפסיקות הלכתיות. 2. איך יכול להיות שמותר ללכת לצבא עם כל הצורך והמצוה שבדבר, אם על ידי זה אפשר להיכשל באיסורים עם בנות? תודה לעונים או למפנים...

אענה על ראשון ראשוןאריק מהדרום
א) מה השאלה? דווקא על הציונות הם לא מסכימים? יש כל כך הרבה מחלוקות בעם ישראל ודווקא לציונות אתה נתפס? איך להכין קפה בשבת אתה כבר יודע?
ומכל מקום אותם רבנים שחלקו על "הציונות" עשו זאת כי היו להם סיבות מצוינות לעשות זאת, הציונים הראשונים ברובם לא היו שומרי תורה ומצוות (הרב שך) ובכלל הקמת מדינה שלא ממליכה את הקב"ה על עצמה הרי היא בהגדרה מורדת במלכות שמים (סאטמר), אבל מה לעשות שהציונים צדקו בפועל הם אלה שבנו את הארץ? טעו, טועים, טעינו (אם הבנים שמחה) אתה הבנת את זה ברוך?

על דברי השטות שלך שאין רבנים בציונות הדתית בסדר גודל כזה כבודו מכובד לגשת לכיור הקרוב ולשטוף את הפה במים וסבון, או לפחות את האצבעות.

מה זאת אומרת אם זה צריך להטריד אותך או אם אתה יכול ללכת בדעת מיעוט? תמצא רב!

חפש לך רב שהוא דומה בעיניך למלאך ה' צבאות וברש תורה מפיו, ככה בוחרים רב.

סמיכה? מה של הרבנות? זה לא שווה יותר מידי, זו יותר תעודת מקצוע שמרשה לך לעבוד במשרות מסוימות, סמיכה הוא צריך לקבל מתלמיד חכם גדול שהסמיך אותו וסמך עליו שיכול להורות תורה.

תגיד איך אתה יכול לצאת לעבודה כשיש לך נשים שעובדות איתך? ואיך אפשר לצאת לקניון כשיש לך פוסטרים 3 מטר על 4 של איסורי תורה מול העיניים? ואיך אפשר להשתמש בכלל באינטרנט חלילה? ואיך אפשר בכלל לצאת לרחוב אתה עלול לראות אשה לא צנועה או גרוע מכך: לשמוע שיחת לשון הרע! טוב אבל ה' עשה כנראה טעות ושם נשים וגברים באותו כדור הארץ אז נצטרך להסתגר בתוך בית המדרש ולקוות שיהיה טוב.
או לחילופין צריך לצאת לקיים מצוות עשה של פיקוח נפש והצלת ישראל מיד צר ומצוות כיבוש הארץ ועוד מצוות רבות הקשורות בצבא, וביטולה הוא קיומה, כשם שלא יאמר אדם איני מניח תפילין כי אני עוסק בתורה כך לא יאמר איני הולך לצבא כי אני לומד תורה, אז נכון, יש נשים בצבא, אז מתגברים, כמו שמתגברים שלא לומר לשון הרע.
גדול דור תלוי בקבלת הדור אותוהדוכס מירוסלב
ועל זה מסכיימים גם הרבנים הדת"ל ואכמ"ל.
רבנים ציונים גדולי דור לא חסרו ולא חסרים. היום אין. פעם היו הרבה
היום אין?אריק מהדרום

כמפורסם כבר אמר הרצי"ה שרוב גדולי ישראל דווקא תמכו בציונותקמנו ונתעודד

אני דווקא לא שמעתי כך.אריק מהדרום

אני שמעתי שהרצי"ה אמר שרוב גדולי ישראל היו נבוכים.

מקבל את התיקוןקמנו ונתעודד

בס"ד

רוב הגדולים לא ידעו כיצד להתייחס, ובין בעלי הדעה- הרוב תמכו.

עוד אוסיף מה ששמעתי מאחד מרבני מרכזקמנו ונתעודד

בס"ד

אחרי הרוב הולכים רק כשיש ספק...

זה היה נכון בזמנו וקודם לכןהדוכס מירוסלב
הקיצונים הצליחו להכניס חלק מהדעות המקולקותל שלהם לציבור החרדי שלאט לאט מבין את השטות הזאת. לא היו כמעט אנטי ציונים חרדים פעם.
ורוב הרבנים החרדים היו בעד הרעיון החאומי וגם הציבור.
מנסה לענותהלוך ושוב

א. שאלה טובה ממש, היא הציקה לי גם בתקופה מסוימת. התשובה שעניתי לעצמי היא שהרב קוק היה גדול בסדר גודל עולמי בתקופתו והוא חלק על גדולי העולם שבדורו : זו מחלוקת בין הגדולים. הרבנים בדורנו (באופן כללי, יש יוצאי דופן) מסבירים את שיטתו, אבל הם לא המציאו את הדרך. אז אנחנו הולכים בדרך שגדול עולם בנה בתקופה שבה התחילה הציונות. שם התחילה המחלוקת שנמשכת עד ימינו בשאלות כמו פינוי גוש קטיף- לפני הגירוש היתה בזה מחלוקת בין הרב עובדיה לכ"כ הרבה רבנים ציוניים. 

ב. לא הכי מבין את השאלה.. זו הסיבה שהחרדים מתנגדים לצבא, כי "על ידי זה אפשר להיכשל באיסורים עם בנות?" אם זו הבעיה אפשר למצוא פתרונות לא רעים, כבר יש מסגרות נפרדות בצבא..

לגבי באריק מהדרום
זה היה אחד התרוצים עד שהקימו את הנחל החרדי (היום נצח יהודה), היום יש טענות אחרות שתפות גם כמו שלימוד התורה יותר שומר על עם ישראל וכו'.
הגדולים החרדים לא נגדסתם 1...
אלא לא מתעסקים בתפיסה כוללת ומבנית ביחס למדינה ולתקומה של העם בארצו.
בפועל ממה נפשך הם בדיוק כמו כל אחד אחר. מצביעים לכנסת, פועלים לקידום המדינה וכו'. מה שהגדולים מזהים כבעיה הלכתית- תורנית גם הגדולים בכל מקום מזהים ופועלים בהתאם.

השאלה שלך מובנית בין היתר על ההבניה של חרדים= אשכנזים. מי לנו גדול מהרב עובדיה יוסף ועוד שלא ראו במדינה מוקצה כלל. גדולים יש בכל מקום, אני לא רואה את המציאות כמוך- שחור לבן.

כשאתה שומע גדולים חרדים ליטאים מדברים, כמו הגרי"ש אלישיב, הרב שטיינמן וכו' אתה באמת תוהה מה ההבדל בינך לבינם חוץ מהחליפה.

יש יחס להלכתי למציאות וזה משותף לכולם. הגדולים החרדים אינם שייכים לחרדים אלא חלק מהכלל. (כל הנ"ל בלי להתעלם ועם זאת בלי להתייחס, לבעיית תפיסת התורה ועידוד הלימוד בימינו אבל הבעיה הזו משותפת לחרדים ואולי אף יותר שם).
השאלה האם יש והיו גדולים בציונות הדתיתפעם הייתי עוגי
והתשובה היא: בהחלט כן
גדול בתורה הוא לא גדול דור וזה דיון נפיץהדוכס מירוסלב
אני לא יודע מי זה גדול הדור ואיך מודדיםפעם הייתי עוגי
ציבור שהולך אחרי הרב ליאור והרב אריאל
אין לו במה להתבייש או לחוש חוסר בטחון

העיקר פשוט לזכור שרבותיך לא קוטלי קנים
ואז תלמד בנחת מכולם

^^סתם 1...
מסכים.
ככלל ככל שהציבור גדול יותר יש יותר תהודה (פרסום) לדברי הגדול וכך נוצר רושם מסוים. למדוד כמובן שאי אפשר ויותר מזה אין שום צורך.

הרב דב ליאור, הרב רבינוביץ' ממעלה אדומים, הרב ליכטנשטיין, הרב קאפח וכו' עזבו או ויתרו על משרות ברבנות שהיו מקנות להם את התואר "גדול הדור" וכד'
על בעיית אינפלציית התארים בימינו אין כלל מה להאריך.
^^^^^ כל מילהפעם הייתי עוגי
ממה שאני יודע מכל רבותי הרב קאפח נחשב אחד מגדולי הדורהדוכס מירוסלב

וגדולים ועצומים היו בקשר איתו וגם שמעו ממנו בכל מה שקשור לתורה.

אני חושב ששמת אותו ברשימה לא רלוונטית.

אין שום קשר בין מה שכתבת למה שאמרתיהדוכס מירוסלב

גדולי דור הם לא גדולי ציבור.

דור זה לא ציבור.

תלמידי חכמים עצומים שאינם מפורסמים או מקובלים על כל הציבור קיימים היום והיו קיימים בעבר.

אבל יש למושג הזה השלכות אחרות.

אם אתה חושב שזה מוריד מערך של תלמיד חכם כלשהו, עניינך. אלה דבריך, לא דברי.

אם חשבת שאני בא להוריד מערכו שלפעם הייתי עוגי
תלמיד חכם מסויים אתה הוא לצערי שלא
הבין נכון את דבריי

מתוכן דבריך נראה שאנו מסכימים:

1. שיש חילוק בין מושג גדול הדור
למושג גדול ציבור

2. שיש תלמידי חכמים עצומים שלא
ייזכרו כגדוליו של דור לדורות הבאים

לגבי אותם גדולי ציבור שאינני יודע
או מתעניין אם הם גדולי דור או שייזכרו
לדורות הבאים,

אמרתי שתלמידיהם בטח לא צריכים להתבייש
ללכת בדרכם ולא להסתכל ימינה ושמאלה
אלא להיות בטוחים בדברי רבותיהם.
מסכימים, בערך.הדוכס מירוסלב

1. יש גדול דור, אין גדול ציבור (אלא אם אתה רוצה להשליך משבעה טובי העיר אבל זה לא ממש מכבד אף אחד).

2. ודאי, תמיד היו ותמיד יהיו. ואע"פ שלפעמים הנסתרים גדולים מהמפורסמים התורה שלנו הכריעה שהכל יקבע לפי המפורסמים. וזה לא לחינם (ע' לית לה מגמרא כלום ומאדיך שכל ההנהגה על-ידה).

הסיכום שלך (שנראה שהיה צריך להיות נקודה בפני עצמה) הוא מוטעה תורנית.

התורה הכריעה שהגדולים שהדור קיבל על עצמו הם אלה שמכריעים הכל. לו היינו בימי הסנהדרין היו הרבה זקנים ממרים היום. נזכיר שזקן ממרא הוא בהכרח צדיק גדול ותלמיד חכם עצום. והגמרא אף מראה שלפעמים גדול בחכמה מגדול הדור (למשל אלמא חוני אתה, המעשים שבין רבן גמליאל לרבי יהושע ועוד רבים).

ואפילו בציבור החרדי, למרות שבאמת אין הלכה כזאת, כבר קראו לגדויילים שנחשבו גדולי דור "זקן ממרא".

זה דיון בפני עצמו, ואני חושב שהוא דיון מאוד מעניין. אבל לא רלוונטי לחילוק בין דת"ל/חרד"ל לחרדים.

די! למה אתה מתעקש שאני לא רוצה לכבד?פעם הייתי עוגי
איך זה משרת אותך להשליך עליי דברים כאלה?
what the heck are you talking about?הדוכס מירוסלב

אתה רמזת שאני לא מכבד מישהו, אמרתי שלא.

ועכשיו אין לי שמץ של מושג על מה אתה מדבר.

אתה מדמייןפעם הייתי עוגי
סך הכול הסברתי את דבריי.
אם אתה מחפש מישהו שמעמיס עליך
כוונות כאלה (כפי שאתה שוב ושוב כלפיי)
טעית בכתובת
אני חושב שאתה זה שמדמייןהדוכס מירוסלב

לא כתבתי לרגע שאתה לא מכבד מישהו.

לא כתבתי "שוב ושוב" שום דבר.

אתה זה שחזרת על משהו שכנראה קראת בטעות בתגובה אחרת והתבלבלת לגביו.

הדבר היחיד שמחיתי עליו הוא שכתבת "העיקר פשוט לזכור שרבותיך לא קוטלי קנים

ואז תלמד בנחת מכולם".

אמירה קנטרנית בעיניי.

תהום של אי הבנה פעורה בינינופעם הייתי עוגי
את הדיון סיימתי
העיקר שהבנו למה גדולי הדור קובעיםהדוכס מירוסלב

בוא ננסה שוב בלי האשמותפעם הייתי עוגי
אני לא רוצה ולא מנסה להקטין
אף תלמיד חכם

מסכים לגבי זמן הסנהדרין. פשוט

לא טענתי טענה תורנית אלא עסקתי
בהגדרות השגורות.

האם בדורות האחרונים קיים מי
שניתן לומר שהדור קיבל על עצמו?

כן, ודאיהדוכס מירוסלב

למשל הרב עובדיה יוסף, שגם אם החילונים היו נגדו, הם התייחסו אליו כסמכות.

הרב אלישיב.

הרב אליהו, בעיקר לקראת סוף ימיו.

בתקופות יותר מאוחרות אלה היו:

הרב שטיינמן.

הרב קנייבסקי היום.

אני חושב שבעבר זה תפס על כל רב שהיה רב ראשי או חבר הרבנות הראשית בזמנם. ככה הציבור, גם הלא דתי, ראה אותם, וככה זה הופיע בעיתונות בזמנם.

בזמנם, הרב קוק היה מקובל על כולם כה-רב בה"א הידיעה.

זה לא משנה אם נשמעו לדבריהם, העניין הוא שהתייחסו אליהם כסמכות התורנית שאת דבריה יש לשמוע או שעליה יש לחלוק.

אני חושב שזה חלק המעניין בתורה הרב זצ"ל כשהוא מדבר על הצורך של החילונים בעולם. הם עוזרים לנו מאוד להגדיר את עצמנו. בעיקר במה אנחנו צריכים להתחזק

תודה. האם הקשבה לתלמידיו גם אםפעם הייתי עוגי
הם לא בכלל ההגדרה הזו (בהנחה והם לא)
לגיטימית בעת שהם חולקים (בהמשך למשנתו)
על מי שכן נכנס בהגדרה?
כתבתי לי פה סוגיה בעיון הדוכס מירוסלב

לא הבנתי את דבריך.

תלמידיו של מי? של גדול דור מסויים? גם אם הם חולקים עליו?

קודם כל לא, כי הם לא גדולי דור. ואם הם חולקים עליו צ"ע אם היו באמת תלמידיו.

הרעיון הוא שאתה מנסה להשליך מזה שהרב קוק היה גדול דור לתלמידי תלמידיו?

הערה לא שייכת: לדעתי מתלמידי תלמידיו של הרב קוק זצ"ל האחרון שהיה מקובל על עם ישראל כגדול דור הוא הרב שפירא זצ"ל.

חולקים על גדול הדור דהאידנאפעם הייתי עוגי
ותלמידי גדול הדור הקודם
ודאי שלאהדוכס מירוסלב

יש סוגיה יפה במסכת ברכות, דף ס"ג ע"א:

"כשירד חנינא בן אחי רבי יהושע לגולה, היה מעבר שנים וקובע חודשים בחוצה לארץ. שיגרו אחריו שני תלמידי חכמים: רבי יוסי בן כיפר, ובן בנו של זכריה בן קבוטל.
כיון שראה אותם, אמר להם: למה באתם?
אמרו לו: ללמוד תורה באנו.
הכריז [עליהם]: אנשים הללו גדולי הדור הם, ואבותיהם שימשו בבית המקדש.
התחיל הוא [חנינא] מטמא, והם מטהרים, הוא אוסר והם מתירים.
הכריז עליהם: אנשים הללו של שוא הם, של תוהו הם.
אמרו לו: כבר בנית [הכרזת עלינו כמכובדים] - ואי אתה יכול לסתור; כבר גדרת, ואי אתה יכול לפרוץ.
אמר להם: מפני מה אני מטמא ואתם מטהרים, אני אוסר ואתם מתירים?
אמרו לו: מפני שאתה מעבר שנים וקובע חודשים בחוץ לארץ.
אמר להם: והלא עקיבא בן יוסף [ר' עקיבא] היה מעבר שנים וקובע חודשים בחוץ לארץ?
אמרו לו: הנח רבי עקיבא, שלא הניח כמותו בארץ ישראל [לא היו בדורו אנשים מתאימים, בשיעור קומה, בארץ ישראל].
אמר להם: אף אני לא הנחתי כמותי בארץ ישראל.
אמרו לו: גדיים שהנחת נעשו תיישים בעלי קרניים, והם שיגרונו אצלך, וכן אמרו לנו: לכו ואמרו לו בשמנו: אם שומע - מוטב, ואם לאו - יהא בנידוי. ואמרו לאַחֵינו שבגולה: אם שומעין - מוטב, ואם לאו - יעלו להר, אחיה יבנה מזבח, חנניה ינגן בכינור, ויכפרו כולם ויאמרו: אין להם חלק באלוהי ישראל.
מיד געו כל העם בבכייה ואמרו: חס ושלום! יש לנו חלק באלוהי ישראל. וכל כך למה? משום שנאמר (ישעיהו ב,ג) כי מציון תצא תורה ודבר ה' מירושלים".

אחד המעשים המאוד מעניינים בגמרא. הרב אומר שהוא גדול הדור ולכן יכול לפסוק נגד כל חכמי ישראל, אפילו שיש לו תלמידים שחולקים עליו. תלמידי גדול דור הופכים לגדולי דור ומאיימים עליו בהגדרתו כ"זקן ממרא" שלאחר ימי הסנהדרין (כלומר נידוי)

מכאן משמע שגדולי הדור הם גדולי הדור בעצמם ע"פ הגדרתם כך, שמשתנה עם הזמן. וגם תלמידים שיכולים לחלוק עליהם תלויים בזמן והגדרתם כגדולי הדור.

ברור, אם כן, שתלמידי גדולי הדור לא יכולים לחלוק על גדולי הדור אחרים רק מתוקף היותם תלמידי גדולי דור אחרים (למרות שכאן הם ניסו לחלוק על רבם).

יפה מאוד! תודהפעם הייתי עוגי

אז אתה מסכים איתיהדוכס מירוסלב

שתלמידי הרב קוק, שחולקים עליו, לא יכולים לחלוק על מי שמוגדרים גדולי הדור היום (היום זה השעה הזאת, לא העידן הזה. ממש לא מזמן היו ענקי עולם מתלמידי הרב קוק) שכולם חרדים?

הרב ליאור והרב אריאלפעם הייתי עוגי
יסכימו איתך?
מאי משמע?הדוכס מירוסלב

אתה רומז שהם חושבים שהם גדולי הדור? אני לא חושב.

כל תלמיד ראוי לחלוק מבחינה תורנית על מי שהוא רוצה.

אפילו להלכה, אם הוא מסתמך על גדולים אחרים.

קל וחומר תלמידי חכמים ענקיים כאלה.

אבל, וזה אבל חשוב, לא מכריעים כמותו.

ותן לזה זמן, עוד יהיו רבנים דתיים לאומיים אשכנזים שיחשבו גדולי ישראל. ליבי אומר לי שהרב דב ליאור מאוד קרוב לזה.

שוב אתה מוצא בדבריי מה שלא אמרתיפעם הייתי עוגי
השאלה שלי פשוטה

האם הבנתם בסוגיא
היא כהבנתך או שלא
אני בטוח שכןהדוכס מירוסלב

כללי פסיקה הם כללי פסיקה, ורוב חכמה ומניין הם כללים מחז"ל

אם במסגרת הבנתםפעם הייתי עוגי
הם מצפים שיכריעו כמותם כשהם משיבים בהלכה, די לי בזה
ודאי!הדוכס מירוסלב

אפילו אני הקטן, כשאני מנסה להכריע בסוגיה הלכתית, מצפה שעם ההוכחות והראיות הנכוחות שיש לי (עם כל הכבוד לדמיון המפותח שיש לי) מצפה שכולם יסכימו איתי.

אם הנקודה הזאת, שכל אחד יכול וצריך להגיד את דעתו התורנית, לא הייתה קיימת - התורה הייתה נשארת לדיון רק אצל גדולי ישראל.

אוי לנו מעניותה של תורה במצב כזה. המון גדולי ישראל, לדעתי כולם, שמעו דברים מתלמידי חכמים ואפילו מתלמידים צעירים וקיבלו את דעתם (ורבו הסיפורים האלה מהגמרא ועד ימינו).

ברור שכשהם פוסקים הם מצפים שיסכימו לדעתם. המציאות הזמנית היא שבפועל זה לא קורה.

מי ילד יום? מי יודע. כבר היו הרבה פסיקות שהשתנו עקב תזוזת גדולי הדור.

וכמובן שמשמים הדבר מכוון ע"פ הדור וצרכיו, לא לחינם ההכרעה בפועל בחידושים כאלה ואחרים משתמשת בכלל החשוב של "פוק חזי" ושלא גוזרים על הציבור גזירה שהם לא יכולים לעמוד בה ו"מוטב יהיו שוגגים" וכו' הגדרות שתלויות בציבור.

אם יורשה לי להוסיף אנקדוטה משעשעתהדוכס מירוסלב

כמה פעמים כשבאתי לפוסק כלשהו עם בניין הלכתי גדול ויפה רמזו לי בעדינות שהמראתי גבוה מדי ורחוק מדי מהסוגיה

(אגבאריק מהדרום
זה לא כל כך בעיה להיות רועה של צאן ממושמע, הרבה יותר קשה להיות רועה של שוורים מועדים ביקורתיים, צריך להיות חזק מנוסה וחכם הרבה יותר).
(ואע"פהדוכס מירוסלב

אין שום קשר לדברים שאמרתי.)

אגב מדבריך משתמע שחילונים, מסורתיים ו"שועי עולם" לא באים אל גדולי הדור החרדים. ברור לך שזה לא נכון, כן?

במו עיניי ראיתי אנשים "חשובים" מהציבור החילוני עולים לרגל אצל גדולים כמו הרב קנייבסקי והרב שטיינמן.

לא הבנת בכלל את כוונתיאריק מהדרום

למרות שלא חשבתי שזה מסובך בכלל.

הבנתי טוב מאודהדוכס מירוסלב

אני פשוט חושב שההתנשאות שלך על אנשים שמתנהגים בדיוק כמוך מגוחכת ואם תרצה לשמוע למה אתה מוזמן לפנות בפרטי...

לא מתנצליםנפשנו חכתה לה'

ראשית אין ספק שלציבור הדתי לאומי היו וישנם רבנים גדולים ועצומים (הרב צבי יהודה, הרב צבי נריה, הרב חרל"פ, הרב מרדכי אליהו, חכם ישועה בן שושן,הרב דב ליאור, הרב יעקב אריאל, הרב זלמן מלמד, הרב אברהם שפירא, ועוד רבים וטובים הם) צריך גם להבין שהציבור הדתי הוא ציבור די צעיר שנמצא כל הזמן בבנייה והתרחבות עם הזמן נפתחים עוד ישיבות וכוללים של הציבור. לעומת זאת הציבור החרדי היה הרבה לפנינו כך שיש לו בסיס חזק ודרך מאוד ברורה וחדה ודווקא אצלם חלה "הידרדרות" משמעותית בציבור ורבים מהם נפתחים לדברים שפעם לא חלמו עליהם בציבור החרדי. הציבור שלנו קיבל על עצמו מסימה שאף אחד אחר לא העז לקחת, וזה להיות ציבור שמצד אחד מגדל תלמידי חכמים ומאידך דואג לא פחות ליישוב הארץ ולאיחוד העם וחתירתו לגאולה שלמה. יכול להיות שאנחנו לא הציבור שמוביל תורנית אבל זה מהסיבה הפשוטה שאנחנו צעירים מידי. אני מאמין שזה רק עניין של זמן והציבור שלנו הוא יהיה הציבור המוביל תורנית, בינתיים גדלים לנו בישיבות תלמידי חכמים עצומים רק צריך לפקוח את העיניים ולראות. אני הכי גאה להיות מהציבור הזה שעשה את הלא יאומן ולא מציבור אחר. רק שלא נרגיש פחותים במה שאנחנו עושים ולא לתת לאף אחד להוריד אותנו. 

לא קראתי את שאר התשובותאניוהוא
אבל השאלה ששאלת היא שאלה 'חרדית טיפוסית'
הרב x -יודע למה ככה וככה וזה מספיק

אנחנו בני אדם ולכולנו יש שכל. כל אחד שישאל את השאלות ויבדוק את התשובות.
.ואגב, כל הגדולים הנ''ל שהזכרת לא היו חרדים כמו מה שהיום חושבים שזה 'חרדי'. ואפשר להאריך אבל אין לי כעת זמן...
יש המון גדולי דור חרדים שכן הסכימו ומעריכים את עולם התורההדוכס מירוסלב
הדתי לאומי.
אין כמעט גדול דור חרדי אחד שיצא נגד התיבור הדת"ל ואפילו הרב שלום כהן והרב מוצפי, שאנשים ניסו לצייר כנגד, אמרו דברי הערכה על עולם התורה הדת"ל.
ניסו לצייר?אריק מהדרום
נו.
ניסו, וכנראה שהצליחוהדוכס מירוסלב

אחרי זה אנחנו מתפלאים למה חילונים התחילו לשנוא דתיים לאומיים...

מה עישנת אחי?אריק מהדרום

אתה באמת מצפה לתגובה אחרי מה שכתבת?הדוכס מירוסלב

לא ממש אכפת ליאריק מהדרום
כל כך הרבה שטויות כתבת בשרשור הזה, נראה לי שכדאי לחכות שתעבור לך ההשפעה, בדרך כלל אתה ממש עונה לעניין לכן אני מופתע מאוד ואני לא חושב שיש לזה הסבר אחר.
חחהדוכס מירוסלב

אני מת על הגאווה שלך. מפליא אותי איך אתה מחזיק מעצמך כל-כך הרבה יותר מאחרים

הכי מצחיקה אותי העובדה שאתה מצטט את הרבנים שלך בדיוק כמו שחרדי יצטט אותם ואז אתה חושב שאתה איזה original thinker.

בהצלחה עם ההתנשאות והזלזול באחרים בהמשך הדרך.

מעניין, לי לא יצא להיתקלשני.

שהרב מוצפי והרב שלום כהן אמרו דברי הערכה על העולם הדת"ל

כן יצא לי להיתקל, פעם בעיקר (וגם כיום) על גדולי דור חרדים שיצאו נגד הזרם התד"ל...

בקיצור אם יש לך מקורות (נגיד, נקרא לזה כך) שבהם הרב מוצפי (בעיקר מעניין אותי) ועוד גדולי דור נוספים

שמדברים בשבח הדת"ל אשמח לראות. תודה!

לא מצליח למצואהדוכס מירוסלב

היה ביקור של תלמידי ישיבה סרוגה אצל הרב שלום כהן והוא ממש שיבח את בני התורה הדת"לים.

זה שהוא אמר עמלקים וכאלה הוא דיבר על הפוליטיקאים לא על הציבור.

לא מכיר התבטאויות של הרב מוצפי נגד הציבור.

הוא מעדיף חינוך חרדי, כן. אבל הוא לא נגד חינוך דתי לאומי תורני בכלל.

הרב שלום כהן יותר חריף בד"כ.

תודה..שני.אחרונה

זה בכלל לא מדוייקק"ש
היו גדולי תורה רבים שתמכו בציונות ובמדינה החל מחובבי ציון ועד ימינו. היו גם מתנגדים. וכפי שציינו כאן, הרוב לא נקט עמדה, או לכה"פ עמדה מבוררת.
למה...סיעתא דשמייא1

...במעשה העגל השם סלח כאשר העניין הוא עבודה זרה ממש במזיד

ואילו בעניין המרגלים שזה לשון הרע לכאורה ועוד שהם עשו תשובה השם לא סלח?

לדעתי השם תכנן מראש שדור יציאת מצרים לא יכנס לארץ ישראל.

כמו שנאמר "אל נורא עלילה".

גם בכבוש הארץ הם היו….סיעתא דשמייא1
… זקוקים לניסים מעל הטבע כמו: נפילת חומות יריחו, "שמש בגבעון דום".
תשובה על סחיטהפשוט אני..

נניח אתם יודעים על אדם כלשהו, שהוא מתכוון לעשות מעשה חמור מאוד. 

למשל לשדוד בנק.

אתם מאיימים עליו שאם הוא לא ייתן לכם חלק מהשלל, אתם תדווחו עליו למשטרה.

הוא לא מוכן לשלם, ואתם מדווחים למשטרה כמו שאיימתם.

אני חושב שאין חולק על כך שהאיום הוא מעשה חמור מאוד, ויש לעשות עליו תשובה. כלפי האדם וכלי המקום.

אך מה לגבי מימוש האיום, כלומר זה שבסוף סיפרתם למשטרה? האם צריך לעשות על זה תשובה? האם זה מעשה רע?

מצד אחד, עשיתם את זה מתוך טעמים אגואיסטיים, מתוך חמדנות ונקמנות וכו'. הנפש שלכם הושחתה, אין לי ספק.

מצד שני, סוף סוף המשטרה עצרה בזכותכם אדם מסוכן ומנעה ממנו להוציא לפועל את זממו, ואולי בזכותכם חייהם של אנשים ניצלו (של השודד עצמו ושל עובדי הבנק).

מה דעתכם? צריך לעשות תשובה על ההלשנה? אם כן, איך?

מתוך שלא לשמה יבוא לשמה אבלקעלעברימבאר

צריך לשעו תתשובה גם על כוונות לא טובות בלב, לא על המעשה. על זה נאמר "על חטא שחטאנו לפניך בהרהור הלב". פשוט להצטער על הכוונה הרעה, לא על המעשה. ולחשוב שאם הייתי באותה סיטואציה היית ימסגירו למשטרה רק מטעמים טובים. זה נקרא חרטה. לחשוב שהייתי חזר לעבר ועושה אחרת

כלומר מול אותו אדם לא היית מבקש סליחה?פשוט אני..
בפן המעשי - לא עשית לו משהו רע,קעלעברימבאר

כי זה היה מוצדק (לא קראתי את הסיפור לפרטים)

אולי לבקש סליחה על הצער שצעירנו לפני התלונה למשטרהקעלעברימבאראחרונה
כיוון ש-"לא בשמים היא", אלא כל אחד לפי ההשקפהפ.א.

והקו שלו, כל אחד והפסיקה שלו, כל אחד והדרך שלו, אפילו כל אחד והכת שלו, נמשיך לחיות עם ערב-רב (ובאלאגן) במנהגים ובהנהגות הדתיות. 

אם אתה ציני אני אתך.סיעתא דשמייא1
אם הם רבותיך אז כןנקדימוןאחרונה
פורים שני
לא מוצא זמן ללמודאבא פגום

אשמח לעצה, לא מצליח ללמוד תורה.

אני קם כל בוקר בחמש כדי להגיע לעבודה מוקדם, לעשות את ה 9 שעותןלחזור מספיק מוקדם למשפחה ולהיות עם הילדים.

אני מגיע בערך ב 17:00 ואז קצת עם הילדים, סידורים וכבר מגיע זמן השכבות שלוקח שעה ואני מוצא את עצמי פנוי רק ב 21:30 במקרה הטוב (אם אין קניות באותו יום) וזה לפני שישבתי לדבר עם אשתי. רוצה ללמוד אבל כבר אין כוח. ניסיתי בעבר ללכת לשיעור דף יומי ב 22:00 אבל המוח כבר לא מתפקד בשעות האלה ולא מצאתי שזה ממלא אותי. מנצל את הנסיעות ל/מהעבודה לשתיים מקרא ושיעורים באוזניות אבל מרגיש שזה ממש לא זה. אשמח לעצות, תודה

שבת זה המאני טייםחתול זמני
בחן את עצמךשפוי

קודם כל כמו שנאמר כאן, שבת זה הזמן בדיוק בשביל סיטואציות כאלה של סיטואציות כמו שלך, 

בנוסף אני ממליץ לך גם סוג של לעשות 'מבחן' לעצמך האם יש זמנים ארוכים שאתה משתמש בטלפון\מחשב\טכנולוגיה כזו או אחרת והזמן הזה מתבזבז לשווא, הרבה פעמים קורה לנו בלי שאנחנו שמים לב וזה יכול להיות אחלה של זמן לעשות בו את הדברים שאנחנו באמת רוצים, בהצלחה  

אשמח לעוד עצות ☺️אבא פגום
אתה נבחן כשיש לך פנאיאלעדאחרונה

אם ה' יתברך רואה שכשיש לך זמן אתה כן פותח ספר
ולא סתם מתבטל, ניצחת.

המלצות לספר בים דרכך וסדרת אש החסידותאבא פגום

אין לי כמעט זמן ללמוד תורה, לומד קצת הלכה, מחפש להעמיק ושמעתי על הספרים בים דרכך וסדרת אש החסידות, יצא למישהו ללמוד אותם? יש המלצות? למי מתאים? האם שווה לכל נפש או כתוב בשפה גבוהה מידי?

תודה🙏

אש החסידות חזק מאודאחד איש
בשפה פשוטה. זה חסידי ממש אם אתה בעניין אז זה מאוד טוב.  בים דרכך גם טוב זה עיבוד כזה של הרב מורגנשטרן
עוד מישהו מכיר? המלצות?אבא פגום
לפני זמן מה סיימת את בים דרכךאלעד

ספר נפלא לעובדי ה', אבל תובעני
זה לא ספר שקוראים בשבת לפני השנ"צ

מה הכוונה תובעני?אבא פגוםאחרונה

קשה לקריאה?

או תובעני מבחינת עבודת השם? 

מה המקור למשפט "הרבה שלוחים למקום"?מתואמת

מסתבר שזה לא ציטוט מדויק מחז"ל...

גוגל וג'מיני לא עזרו לי מספיק, אז אני פונה לעזרת החוכמה האנושית...

אז מה המקור לכך? (מן הסתם זהו שיבוש כלשהו של משפט אחר בחז"ל...)

בחז"ל זה "הרבה הורגים למקום" תענית דף י"ח עמוד ב'הסטורי
אבל נכון שהרבה מקורות במפרשים שציטטו את זה, הביאו בנוסח של "הרבה שלוחים למקום" והמשמעות בהקשר שם, היא אותה משמעות.
תודה רבה!מתואמת
אז איך קרה שהציטוט השתנה לשלוחים?
אני לא יודעהסטורי
אבל כפי שכתבתי, במקור המשמעות היא שאם טריינוס לא יהרוג אותם, יש הרבה שליחים להרוג - דובים, אריות וכו'.

יכול להיות שרצו לעדן את הנוסח. כשהספורנו מביא את זה על תשובת האחים ליוסף "האלוקים מצא את עוון עבדיך" - הם לא מועמדים למוות, אבל המשמעות זהה. אנחנו יודעים שלא עשינו את מה שאתה מעליל עלינו ואתה רק אחד מהשליחים של הקב"ה להביא עלינו את הדין שמגיע לנו בין כך.

תודה רבה!מתואמת
הרבה פעמים ברשי (בכמה וריאציות)טיפות של אור
שמות טז לב, איוב לז ח, יומא פז עמוד א, שמות כג ז, דברים לב לה, שמות ד יג
אולי הוא שינה מלשון הגמרא בתענית שהזכירוטיפות של אור

בהשראת המכילתא

"משה דברן את! אין לי שלוחין אין לי גדודים אין לי שרפים אין לי אופנים אין לי מלאכי שרת ואין לי גלגלי מרכבה שאשלח ואוציא את בני ממצרים שאתה אומר לי שלח נא ביד תשלח?"

"כך אמר יונה אלך בחוצה לארץ מקום שאין השכינה שורה ונגלית... אמר לו הקב"ה, יש לי שלוחין כיוצא בך שנאמר וה' הטיל רוח גדולה אל הים"

תודה רבה! עוזר לי מאוד.מתואמת
בשמחה 😊טיפות של אוראחרונה
איזה ספרי קודש אתם רוצים..אנונימי 14

א. שייכתבו כמותם ולא מספיק נכתבו?

ב. שלמיטב ידיעתכם טרם נכתב כזה?

(תכלס לא חייב להצמד ל2 הקטגוריות.. תכתבו חופשי)

(אולי גם הודות לשרשור נחשף לספרות שלא ידענו שיש..)

אפשר תשובות כלליות אפשר תשובות מיוחדות..

אני אתחיל.

א.  קלאסי-  ספר שינסה לפרט ולבאר יותר את הלכות בין אדם לחברו וכן ספר שינסה לפרט להסביר ולבאר את נושא אהבת ה' ויראת ה' כפי שמעורר על זה הרמחל (שוב, לא פירוש למסלש אלא חיבור עיוני ומעשי על שני ענפים גדולים אלו.).

ב. הייתי רוצה ספר על הלכות שבת שלא יכתב על סדר השוע, אלא פשוט יחשוב על איך נראה יום חול שגרתי אצל רוב האנשים וביחס לכל פעולה ופרטיה ירשום מה דינה בשבת..

הייתי רוצה לכתוב ספר כולו על מצוות "מעקה"אריק מהדרום

על שלל הלכותיה והרעיונות הפילוסופים שכרוכים בה.

אבל מי יקרא את זה?

א. בהצלחה בעבודה החדשה. (קפץ לי מצמע)אנונימי 14

בהנחה שהיית רציני , אז כוונתך בין היתר שמצצות מעקה קשורה לנושא ביטחון והשתדלות, השגחה?

אשמח לחידוד..

שאלות חזקות!אשר ברא
מה שאני רוצהחתול זמני

זה חיבור מאוד מעמיק ושיטתי על מדרש רבה + אגדות ירושלמי. לא כמו עץ יוסף או אפילו יפה מראה אלא יותר סגנון מהרש"א. או טוב יותר, כמו הפירושים הממש ממש ארוכים של מראה הפנים על אגדתות מסוימות.

או: ספר שיאגד את כל אגדתות ירושלמי (קיים כבר) אבל יביא את כל המפרשים הקלאסיים של הירושלמי (קורבן העדה / פני משה / רידב"ז כו'). אולי גם חיבור כזה שמביא רק אגדתות ירושלמי מקוריות שאין להן מקבילות במדרש רבה / בבלי.

יש לי חבר שמחבב את מדרש רבהטיפות של אוראחרונה

ויום אחד הוא נתקל בפירוש 'תפארת ציון' מלפני מאה ומשהו שנה והתרשם ממנו מאוד

(יש בהיברובוקס את הכרך על מדרש רבה אסתר. אני לא מכיר את הפירוש בעצמי)

אההה , שאלה מעולה!אני:)))))

אכתוב ב"נ בהמשך

שומרת את השרשור

הוא לא המריא (; לא נורא..אנונימי 14
לא בדיוק ספר, ואולי קיים כזה (תספרו לי אם כן!)מרגול

כמו ברכון רק של שחרית מקוצרת ליחיד (יחידה למען הדיוק).

לימים שהזמן דחוק. וגם זה יותר נוח (חוברת קטנטנה במקום סידור שצריך לדפדף).

ותכלס אולי גם למנחה (גם ככה קצר)

כאילו סידור לאשה , אבל רק שחרית ומנחה ליוםאנונימי 14
חול, וגם שם לא כל התפילה אלא המינמום שנשים צריכות לומר?
כן, ואפילו בנפרדמרגול

ממש בשביל הימים הלחוצים שיוצאים מהבית מוקדם ואין זמן בכלל בכלל.

ובנפרד בשביל הפרקטיות…

אגב, גם ככה יש מלא דברים שנשים לא אומרות, בטח בתפילת יחיד, גם כשזמנן בידן (תפילין, קורבנות…)

הרי יש הלכות על דילוגים ומה המינימום שכן חייב בשחרית וכו. אז כזה. מאוגד במשהו קטן כמו ברכון של כמה דפים (האלו בלי השירים החסידיים, שזה נטו ברכת המזון)

יש כזה! עם מסלולים לפי הזמן שיש לךנפש חיה.
כן! נקרא "תהילת נשים" , אני יודעת שיש שם שחריתנפש חיה.

וגם אם אני לא טועה

מנחה, ראש חודש, חגים... 

פרשת השבוע לפי התלמוד הירושלמישירהבו
מחפשת מקורות/ שיעוריםאשר ברא

בנושא של 'התלהבות', איך לקיים דברים ביותר אש פנימית.. דבקות וכו'..

ה' ישמח אתכם, תודה

אני לא מכיר מספיק את כתביו אבל אולי אחריםאנונימי 14

ידעו..

זכור לי במעורפל שיש התעסקות בזה בכתבי

האדמור מפיאסצנה היד..

אכן.אחד איש
הכשרת האברכים עסוק בזה
תוכל לפרט?אשר ברא
...אחד איש

הרבה מפיאסצנה מביא שם הרבה על עבודה עם דמיון ומסביר למה חשובה התלהבות זה די ארוך ועבודה תהליכית לא משהו שאני עכשיו יכתוב פה בדקה.

בחבד אגב יש הרבה דיבור על התלהבות מתוך התבוננות תוכלי למצוא אצל אדמור הזקן הרבה התבוננויות על זה

וזה לא בדיוק מה שביקשת אבל על הצד שאולי כןאנונימי 14

אז תחילת פרק כו בתניא מדבר על שמחה ועצבות..

אבל שוב זה קצת שונה..

שווה לעיין שם בכל מקרה😃

זהו..אשר ברא

על שמחה ועצבות יש מלא!

אבל ספציפית על הנקודה של התהלבות פחות מצאתי..

תודה

צריך לדעתאחד איש
הרבה פעמים קושי בהתעוררות הלב והתלהבות תלוי לפעמים במצב נפשי שצריך לעבוד עליו או באיזה תפיסה מסוימת על ה' או על עבודת ה' שצריך לשפץ ועוד עניינים שלאו דווקא הפתרון שלהם זה להוסיף התחזקות על עניין ההתלהבות בעצמו אלא העניין הוא המסביב. להבין מה מונע מהלב להיפתח מה יושב עליו
^^ יפה מאוד שכויחאנונימי 14
נכוןאשר ברא
אבל אני מדברת על השלב של אחרי, שהבן אדם נמצא כבר בשמחה ורוצה להגביר התלהבות (:
אז לדעתי הכשרת האברכים יכול להיות טובאחד איש
מניח שיש כל מיני ספרים חדשים של הדור הזה וכל מיני שיעורים בנושא לא מכיר מספיק אבל מן הסתם אפשר למצוא
לא מכירה🙈אשר ברא
תוכל לפרט?
מסילת ישרים פרק זפצל"פ
ואמנם, התבונן עוד, שכמו שהזריזות הוא תולדת ההתלהטות הפנימי, כן מן הזריזות יולד ההתלהטות. והיינו, כי מי שמרגיש עצמו במעשה המצוה כמו שהוא ממהר תנועתו החיצונה, כן הנה הוא גורם שתבער בו תנועתו הפנימית כמו כן, והחשק והחפץ יתגבר בו וילך. אך אם יתנהג בכבדות בתנועת איבריו, גם תנועת רוחו תשקע ותכבה. וזה דבר שהנסיון יעידהו.

ואמנם כבר ידעת, שהנרצה יותר בעבודת הבורא, יתברך שמו, הוא חפץ הלב ותשוקת הנשמה. והוא מה שדוד המלך מתהלל בחלקו הטוב ואומר (תהלים מב, ב): כאיל תערג על אפיקי מים כן נפשי תערוג אליך אלקים, צמאה נפשי לאלקים וגו'. (תהלים פד, ג): נכספה וגם כלתה נפשי לחצרות ה'. (תהלים סג, ב): צמאה לך נפשי כמה לך בשרי. ואולם האדם אשר אין החמדה הזאת לוהטת בו כראוי, עצה טובה היא לו שיזדרז ברצונו, כדי שימשך מזה שתולד בו החמדה בטבע, כי התנועה החיצונה מעוררת הפנימית, ובודאי שיותר מסורה בידו היא החיצונה מהפנימית.

אך אם ישתמש ממה שבידו, יקנה גם מה שאינו בידו בהמשך, כי תולד בו השמחה הפנימית והחפץ והחמדה מכח מה שהוא מתלהט בתנועתו ברצון. והוא מה שהיה הנביא אומר (הושע ו, ג): ונדעה נרדפה לדעת את ה', וכתוב (הושע יא, י): אחרי ה' ילכו כאריה ישאג.

השיעור הכי טוב לנושא הזה הוא בליבנו פנימהמחפש אהבהאחרונה

בהצלחה!

אולי יעניין אותך