תודה על השתתפותכם בשמחתנו.
הייתי שמח לשמוע את דעותיכם בנוגע לשאלה-אורות מאופל
תודה על השתתפותכם בשמחתנו.
שאלה גרועהימ''ל
זו דעתי לגביה.
הסבר:
השאלה מניחה שתי הנחות, שתיהן שגויות:
א. ישנו 'האדם המוסרי', כלומר - יש תפיסה ו/או התנהגות מסוימת (או סט ערכים, לצורך העניין) שהיא המוסרית מבחינה אובייקטיבית.
ב. התפיסה הזו נמצאת בימין או בשמאל (ימין / שמאל באיזה תחום?
).
הגיוני שכך מתייחסים לשאלה שלא מבינים..אורות מאופל
ב. בכל קשת הנושאים שאליהם המושגים האלה מתייחסים בישראל- כלכלה, חברה, מלחמה, תרבות.
יש לך טעותימ''ל
בשתי הנקודות:
א. נושא השאלה - 'האדם המוסרי' - משמע שישנו אדם מוסרי (אחרת אין בכלל שאלה).
עכשיו בהתבסס על ההנחה הזו השאלה שלך הייתה מי הוא לדעתנו - ימני או שמאלני - בזה יכולות להיות דעות שונות, שכמובן לכל הפחות אחת מהן שגויה (או לפחות, כל אחת שוללת את האחרת), גם אם מדובר בנושא שכשלעצמו הוא אובייקטיבי. כמו לגבי השאלה מה הסכום של 1+1 - יכול להיות שאחד יענה 3 והאחר 5. כלומר יכולות להיות דעות שונות על אף שהנושא הוא אובייקטיבי, אבל אחד מהם לפחות טועה (אם כי את השאלה שלך הייתי ממשיל לשאלה מה התוצאה של מספר כלשהו חלקי 0, שכן השאלה שגויה מיסודה).
ב.
1. איך אתה יכול לכרוך כל כך הרבה נושאים יחד? איזה מכנה משותף יש ביניהם חוץ מזרמים מסוימים שרובם אוחזים בצד אחד?
2. למה אתה מניח ש'המוסרי' (בהנחה שהוא קיים) נמצא באחד מהם (בכל נושא בפני עצמו) ולא למשל בגישה שלישית או איפשהו באמצע?
אתה טועה ומטעה לחלוטין (זורם עם סופרלטיבי הטעות שלך)אורות מאופל
ב. 1. אני חושב שכן אפשר למצוא אינטואיציה מאחדת לשני המחנות האלה. אפשר לא להסכים ולבחון כל סוגיה בנפרד. 2. ניתן לומר שבמודרנה הדוגלת בעקרונות המהפכה הצרפתית- חופש שיוויון ואחווה, הימין תופס כמרכזי יותר, כשורש, את החופש, ואילו השמאל את השניים האחרים, נפק"מ להתנגשויות, כמובן.
שויןימ''ל
אתה לוקח אישית אבל אין לי שום דבר נגדך.
לדעתי יש לך כשל לוגי - זה ששאלה היא אובייקטיבית לא שולל שיהיו לגביה דעות שונות, לעומת שאלה סובייקטיבית שבה לא שייכת הבעת דעה ספציפית (כלומר ששוללת את האחרת) בכלל. כשאחד חושב ששמאל מוסרי מבחינתו ימין הוא לא מוסרי ולהפך, לכן השאלה הזו היא שאלה אובייקטיבית גם אם יש לגביה תשובות שונות.
ובכן - לדעתי ההנחה הזו (קרי: שישנה דרך מוסרית, רק השאלה איזו היא) שגויה מיסודה וממילא כל השאלה.
אני מאמין שהבנת את ההבחנה הזו, גם אם אינך מסכים איתה ולכן אין טעם לחזור עליה. אם פוגע בך שלדעתי אתה טועה אז נעצור כאן.
לא לקחתי אישית ואף נהנתי.אורות מאופל
שאלה אובייקטיבית יכולה לסבול דעות שונות, אך תאלץ להכריע ביניהם בכלי ביקורת אובייקטיבים. בשאלה סובייקטיבית נידון מערך התוכן האישי של כל אחד, ולכן יכולה להיות הפריה אך לא הכרעה.
כשאחד חושב ששמאל...- אם אותו אדם שבוי בצורות חשיבה נושנות הוא עשוי לטעות לראות בהמשגה מופשטת עניין אובייקטיבי. אם הוא התעדכן בתורת ההכרה כפי שהיא נתפסת כיום, אין סיבה שיעשה זאת. הוא מבין כי קיים אצלו ציור מסוים שאליו מתייחס הביטוי 'מוסר', כתוצאה מכך הוא יגדיר את 'האדם המוסרי' כנושא את המושג הנ"ל, ובאותה מידה יבין כי לסובייקט אחר יהיה מוסר אחר והאדם המוסרי אחר.
הפוך, ברגע בו תחשוב שאינני טועה לא יהיה טעם לדיון.
ובכןימ''ל
שאלה יכולה להיות אובייקטיבית (כלומר בינארית - אמת או שקר, שלא תלויה בנקודת מבט) לא רק אם היא סובלת דעות שנות (כלומר שאפשר לומר לגביה דעות שונות, למרות שרק אחת תהיה נכונה), היא גם יכולה להיות שאלה שלא ניתן להוכיח אותה בכלים מדידים או להוכיח אותה בכלל.
ניקח לדוגמה את השאלה אם קיים אלוהים - זו שאלה (לפחות לדעתי) שאין שום דרך מדידה להוכיח אותה ולא יכולה להיות, עם זאת זו שאלה אובייקטיבית - או שקיים או שלא, והיא גם לא תלויה בתפיסת עולם - לא ייתכן שלי יהיה אלוהים ולך לא.
נחזור למוסר:
אמירה שדבר מסויים הוא מוסרי היא אמירה אובייקטיבית, גם אם היא נאמרת על דעת האינדיבידואל - לדעתו הדבר הוא מוסרי וההפך לא, וזה נכון לגבי כולם - אין דבר שלך הוא מוסרי ולאחר לו (בהינתן אותם תנאים באותן נסיבות או בשאלות עקרוניות ולא תלויות נסיבות). מוסר שאינו אובייקטיבי הוא לא מוסר - זו אמירה חסרת משמעות.
אז אולי אנחנו חלוקים בהגדרה של סובייקטיביות ומה שאתה קורא לו סובייקטיבי (המוסר כפי שהאדם תופס אותו) אני קורא אובייקטיבי - בכל אופן לדעתי עדיין השאלה שגויה כי המוסר הוא לא אובייקטיבי ולא סובייקטיבי באופן שאתה מגדיר אלא פשוט לא קיים.
אם אתה שואל מה לדעתי עדיף - ימין או שמאל - זו כבר שאלה אחרת משאלת המוסר.
מה אתה מגדיר סובייקטיבי ומה אובייקטיבי?אורות מאופל
לדוגמא- האם רצח 6 מיליון יהודים בשואה הוא מעשה מוסרי?
לפי המוסר הנאצי- כן.
לפי המוסר של בעלות הברית- אולי.
לפי המוסר היהודי- לא.
ולמה זה שלא ניתן למצוא כלים למענה על שאלה הופך אותה לאובייקטיבית? (אם אתה לא מתכוון לקבוע זאת כהגסרה במושג אובייקטיבי לא הבנתי מה טענת)
כךימ''ל
שאלה אובייקטיבית: שאלה שהתשובה אליה היא אמת או שקר, אינה תלויה בהסתכלות או תפיסת עולם.
שאלה סובייקטיבית: שאלה שהתשובה אליה היא שרירותית, תלויה בזווית ראייה ויכולה להשתנות מאחד לאחד.
זה ששאלה לא הוכרעה לא הופך אותה לסובייקטיבית, זה שאין דרך להכריע אותה לא הופך אותה לסובייקטיבית.
(החתול של שרדינגר הוא פרדוקס שנועד להדגים את הנקודה הזו, שהתשובה לשאלה אובייקטיבת היא אחת מהשניים - אמת או שקר, גם אם נכון לעכשיו אינה ידועה. אם כי דווקא לגבי מכניקת הקוונטים הכלל הזה מתגמש)
המוסר הנאצי שולל את המוסר היהודי, היהודי סותר את הנאצי, שניהם סותרים את של בעלות הברית ולהפך. אף אחד לא יאמר שגם זה וגם זה נכון או לא זה ולא זה - כל אחד טוען שהמוסר שלו הוא הנכון, כי המוסר מטבעו הוא אמירה מוחלטת - אובייקטיבית (גם עם כל אחד מגיע אליו מהזווית שלו ומדעתו). לאמירה של מוסר סובייקטיבי - שאינו מוחלט ואחיד אלא שרירותי ומשתנה - אין כל משמעות.
לא טענתי שכל שאלה שאי אפשר למדוד אותה היא אובייקטיבית (דווקא ההגדרה ההפוכה היא נכונה - כל שאלה שיש כלים למדוד אותה היא בהכרח אובייקטיבית), מה שטענתי זה שהיא יכולה להיות כזו (כלומר שזה שאין כלים למדוד אותה לא הופך אותה לסובייקטיבית).
נחלק לפסקאות תשובתך.אורות מאופל
2. מוסכם.
3. אדם שטוען שהמוסר שלו הוא הנכון אובייקטיבית הוא אדם שלא מבין את ההכרה האנושית, כפי שהיטיב להוכיח קאנט בשלושת ספריו ובתימצות ברביעי.
4. נפלא. אני לא טענתי שכל שאלה שלא ניתן להשיב עליה בכלים היא סובייקטיבית, אלא שאין כלים למענה על כל שאלה סובייקטיבית.
אז על 3/4 אנחנו כבר מסכימיםימ''ל
רק שעדיין לא הבנתי איך לדעתך (במיוחד לאור ההסכמה שלך עם פסקאות 1-2) אפשר לומר על משהו שהוא מוסרי או לא אם המוסר הוא שרירותי, לא אחיד ומשתנה מאחד לאחד. או יותר מדיוק - איזו משמעות יש לאמירה כזו?
(אם ניקח את הדוגמה שלך - לפי דבריך זה בסדר גמור שהנאצים הרגו יהודים ואין בזה שום פגם מוסרי שהרי זה המוסר הסובייקטיבי שלהם, לא כן?)
סובייקטיבי שווה שרירותי?!נקדימוןאחרונה
תיתכן שאלה שתהיה מורכבת משני פרמטרים כאשר כל פרמטר יקבל משקל אחר אצל אנשים שונים, וממילא תיגזר תשובה סופית שונה. האם אפשר לכנות את זה שרירותי? לא פשוט לי שכן..
מוסר שלא נובע מתוך תורה הוא עקום.אניוהוא
לא הבנתי את הקשר לשאלה.אורות מאופל
ב. למה לדעתך זה מעוות? לאנשים ברור שידאגו, בסופו של דבר. לחיות לא.
ג. וא. מבחינת חשיבות- מוסר טבעי הוא עקום? דרך ארץ שקדמה לתורה היא עקומה?
הכוונה שלומר אדם חילוני מוסרי הוא דבר לא אמיתיאניוהוא
כי המוסר לאלוקים הוא
ב. הכוונה שפעלו בעד גרוש ובני אדם ללא רחמים וללא דאגה למה שיהיה איתם, אבל לחיות דאגו.
דרך ארץ שקדמה לתורה היא לא עקומה לא בתנאי שבאה תורה אחריה.
אז בשביל מה צריך דרך ארץ?אורות מאופל
הגמ' בערובין - אלמלא לא ניתנה תורהאניוהוא
ושים לב שיש שתי גירסאות בגמרא
האם ר' יוחנן אמר אלמלא או אלמלי שכן מבואר בתוס' בכמה מקומות ש-
אלמלא- אילו לא
אלמלי - אילו כן
אם הגירסא היא אלמלא-
אילו לא 'לא ניתנה תורה' - כלומר גם שכן ניתנה תורה צריך ללמוד מהם - שזה יהיה טבעי לאדם כמו אצל החיות
אבל לכשתעיין בדוגמאות תראה שאינן שלמות,
גזל מנמלה- הנמלה אינה גוזלת מחברותיה, אם נמלה נגעה בגרגיר נמלה אחרת לא תיקח אותו. אבל השדות של בני אדם? זה אפשר להרוס....
צניעות מחתול- החתול צנוע כשהוא עושה צרכיו בלבד, אבל לא בשעת תשמיש...
עריות מיונה- היונה נאמנת לבת זוגה, אבל בת הזוג הזו היא האחות שלו...
דרך ארץ מתרנגול - התרנגול מפייס ואח'כ בועל - שאומר כזה ארמון אתן לך- אבל הוא יודע מראש שלא יהיה לו, הוא סתם מחרטט לתרנגולת....
אז המוסר הזה הוא רק חלקי
ולכן -
אלמלי - אילו כן - לא ניתנה תורה - שבאמת אין תורה - אז היינו לומדים מוסר חלקי ולא אמיתי. ועכשיו שיש תורה המוסר שלם.
א. נגיד, סיכום דבריך- התורה מוסיפה נדבך נוסף למוסר.אורות מאופל
ב. החלטת שהכוונה היא שהמוסר הטבעי תמיד פגום כשאינו מוסב לתורה. ניתן גם לומר שהתורה רק שינתה את קטגוריות האומדן של מוסריות.
ג. לדוגמא, מצוות בני נוח, הן באופן פשוט יסודות המוסר הבסיסי הטבעי. אם כן, למה התורה מצווה אותן? משמע- עצם הציווי פועל על התוכן, גם אם היה קיים לפני כן. כמו כן ביחס למצוות התורה, ניתן לראות בהן מגדירות את טבע המוסר הישראלי הבסיסי, הטבעי, ואף ניתן לתת לכך סימוכין בבחינת ההלכה, שבודאי אינה מוגדרת, אלא נותנת מקום, ללפנים משורת הדין.
ממליץ ללמוד אמונה בטחון פרק ג'אניוהוא
אם אדם בא לעיר ופותח עסק מתחרה, בעל העסק הראשון - יכול 'לרדת עימו לחייו' - כלומר מותר לו להוציא עליו שם רע, ולדבר עליו ברבים - כי הוא פוגע לו בפרנסה.
אבל אם מדובר המלמד תינוקות - אין למלמד הראשון רשות לעשות כלום לשני - למרות שהפרנסה שלו נפגעת.
למה? כי 'קנאת סופרים תרבה חכמה'. יש לנו אינטרס שתהיה תחרות בין המלמדים - שכל אחד ירצה ללמד יותר טוב
מה ההבדל ברמה המוסרית בין המקרים?
בעסק רגיל מותר לו למרר את החיים לפולש אבל אם הוא מלמד תינוקות -כלום.
.התורה וההלכה קובעות לך מה מוסרי.
רק הסתייגות לגבי פתיחת עסק,אוויל מחריש
לגבי פתיחת עסק מתחרה זה סוגיה עם הרבה דעות מתי מותר ומתי אסור, לא כל עסק דומה וסמוך נכנס בהגדרה הזו...
נכון, מדובר על השוואה בין עסק שאסור לבין מקרה זהה רק שהעסקאניוהוא
לא רציתי להכנס לכל הפרטים הסבוכים.
ע.י.צ'יאל
מה הכוונה מוסרי?
השאלה נועדה לדוברי עבריתאורות מאופל
ע.י.צ'יאל
אבלע את העלבון (אני רגיל).
ובכל זאת, מה זה אומר להיות מוסרי?
לא ראיתי עלבון בדבריי, שכלל לא הופנו כלפיך אישית.אורות מאופל
ע.י.צ'יאל
אז חוזרת שאלתי, מה זה מוסר?
אז חוזרת תשובתי.אורות מאופל
ע.י.צ'יאל
אם אינך מסוגל לענות תשובה עניינית, כנראה שאינך יודע מהו מוסר, ואתה הוא זה שלא דובר עברית.
לא ענית מה זה מוסרמבשר שלום
אולי כל אחד מגדיר מוסר שונה..
אני אכן טענתי,אורות מאופל
אז אתה שואל אפ האדם החילוני מוסרימבשר שלום
א. לפי הגדרתך.אורות מאופל
אוקימבשר שלום
ע.י.צ'יאל
האם כאשר למשהו יש הגדרה גמישה, זה אומר שדרושה רק הבנת השפה ע"מ להבין אותו?!
אם אתה מבין מהו מוסר - תסביר לי.
כן.אורות מאופל
ע.י.צ'יאל
אז השאלה שלך כפולה: מהו המוסר שלך? האם מוסרי הוא שמאלני או ימני?
והתשובות בעצם לא מספקות לך כלום, כי אם אנשים שונים מגדירים מוסר אחרת, הדעות השונות בשאלה השניה (והעיקרית) מאבדות משמעות.
אם הוא מוסרי הוא שניהם, גם אם הוא דתיפעם הייתי עוגי
בוודאי שימניהולם במיוחד
באופן תיאורטי אפשר (אולי) לדון מה חשוב יותר; שלום (עם פזורת הערבים בא"י המכנה את עצמה "עם" ומשתמשת באמצעי מחאה לגיטימיים להפליא כדי לבטא את חוסר שביעות רצונה), או אדמה (/מולדת /קדושת הארץ)
אבל בהתחשב במצב הלא תיאורטי הנתון, האופציה של שלום כוללת מבצע התאבדות המוני או וויתור נאיבי ולא יעיל על פיסה אחר פיסה. ושניהם לא נובעים משום מערכת מוסר שיש בה הגיון.
למה תיאורטי?אורות מאופל
ב. לגבי החלק השני- אתה דן בפרטים וזה לא חלק מהדיון. נגיד שמקימים חומת לייזר קטלני מסביב לקווי 67'.
מוסרסתם 1...
אמרו ש"ואהבת לרעך כמוך" זה כלל גדול בתורה, "מה ששנאוי עליך וכו'"
כך שהתורה עוסקת ביחסים הללו. עם זאת מטרת התורה וגם המצוות הללו היא בסופו של דבר מטרה לא מוסרית אלא דתית, הקיום שלהם נובע מציווי הבורא ולא מסיבה מוסרית והיגיון אנושי.
מכאן שהתורה בבסיס איננה מוסרית ולא עוסקת בזה בשורש אלא מכתיבה לאדם התורני מצוות שונות חלקן בעלות אופי מוסרי.
האדם החילוני הוא מוסרי בהחלט מחובה אנושית וכאן זה נעצר. הוא אכן יכול וחייב להיות מוסרי ונטייתו הפוליטית לא נכנסת לשאלה.
ימני יאמר על השמאלן שהוא אינו מוסרי ולהפך אך כוונותיהם כמוסות לפנינו. בהנחה שהם אכן מוסריים שניהם מוסריים.
א. אתה תופס את הדת ואלוקיה כלא מוסרית אלא דתיתאורות מאופל
ב. לא שאלתי האם לדעתכם ימניים יותר מוסריים משמאלנים, אלא האם המושג שאתם תופסים בשם 'מוסר' קרוב יותר לנטייה הפוליטית לימין או לשמאל.
א-סתם 1...

המטרה הסופית, הבלעדית היא קיום ציווי הבורא ולא להיות נחמד כי כך מראה לי שכלי האנושי.
ב- אין קשר בין נטיה פוליטית למוסר.
א. ואם הבורא הוא הנחמדות המוחלטת (כפי שהוא)?אורות מאופל
בשאלות היפוטתיות אני לא עוסק.סתם 1...
אתה חושב שהבורא הוא לא הנחמדות המוחלטת?אורות מאופל
אני חושבסתם 1...
החץ שלי הולך מהאל אלי, מה נדרש ממני.
אתה הולך מעצמך לבורא ומחפש להגדיר הגדרות שאין לי בהן עניין כלל.
לא נכנסתי לדיוק קנטיאני.אורות מאופל
שמאלנימחפשת^
ציטוט מהשאלה-'ומדוע?'אורות מאופל
במציאות רואים שעל הרוב הוא יהיה שמאלני, אבל אני חושבחסדי הים
אפשר פירוט?אורות מאופל
מוסר אמיתי הוא מוסר יהודי להגן על העם קודם. לפני העולםבסדר גמור
"חייל יהודי קודם לחיילי האוייב"נפש חיה.
^^^^מיכל318
ימניאוויל מחריש
כשהמוסר של אדם מופנה כלפי האויבים שלו בהגזמה (כי בכל זאת יש את חוקי המלחמה...) ועל חשבון אחיו אז זה נובע מתכונות רעות. המרחם על אכזרים סופו שיתאכזר על רחמנים (ניתן לראות את זה בקלות ביחס של בג"ץ לפינוי יישובים.)
ערב שנה טובה וכו'. שאלה שמעניינת אותיעשב לימון
אנשים ונשים שעברו טראומה שקשורה לביטחון- פיגוע טרור או מלחמה או משהו כזה
אני יודעת שזה קצת אישי- פשוט תכתבו על חבר שלכם
איך זה נראה ונחווה מבפנים או מבחוץ
אחרי שנה, אחרי עשר שנים, אחרי עשרים ושלושים שנה?
אשמח לכל מידע או סיפור מקרה
בשורות טובות ושמחות 
ממליץ מאוד להיזהר עם חשיפה אינטימית במקום ציבוריארץ השוקולד
רוב האנשים פה בסדר, אבל לא כל ניק פה הוא טלית שכולה תכלת ותיזהרו מפירוט של דברי שיוכלו לנצל נגדכם.
ובנוסף, תזכרו שהפורום ציבורי וכל דבר שהכתב פה יכול להימצא על ידי גוגל כך שכל אדם יכול לפתוח ולקרוא.
כמובן. תודה על התזכורתעשב לימוןאחרונה
למה אנשים מגמגמים?בנות רבות עלי
הולך ברחוב, סבא חביב פונה אלי, מסמן לי עם היד להוריד את האוזניות, מחייך ואומר "המעלית לא עובדת" .. אוקי אדוני המעלית לא עובדת, איך זה קשור אלי?
אמרתי לו אוקי מה…
אחרי שניות ארוכות הוא מפנה אותי לקופסת קרטון, תעזור לי לעלות את זה? אני ואתה ניקח ביחד. אמרתי לו עזוב תן לי לראות אם זה כבד כמו שאתה אומר.. בדקתי , כבד אבל לא ברמה שאי אפשר להרים. קיצר מפה לשם נופל לי האסימון ש- לך תדע כמה קומות זה. נכנסנו לבנין הורדתי את הקופסה על המדרגה הראשונה , הוא: אמרתי לך שזה כבד בוא אני אעזור לך. נשמה , אני רק מכבה את האוזניות הכל טוב. המשכתי לאחר שהוא אמר שיש 4 קומות, לא אשקר שהתנשפתי כי אני לא בכושר, אבל משמיים זימנו מצווה לפני ראש השנה , כל השנה כלום. מדהים איך מזכים אדם משמיים לעזור פתאום, לא יודע, זה לא יכול להיות מקרה.
קיצור אנשים: דברו ותפסיקו לגמגם ולדבר בלחש. תודה
חחח …בנות רבות עלי
עכשיו עוד מישהי ביקשה עזרה. איזה שאלות יש לאנשים. באה לי אחת קצת מבוגרת, מדברת קצת חלש. אני: הינה עוד צרות. אני עם השיר באוזניות והיא מדברת כאילו אני שומע אותה . מכבה את האוזניות . "כן?" .. היא: אפשר לבקש בקשה? בטח נשמה מה תרצי? עד חצי המלכות. סתם לא באמת אמרתי לה ככה. קיצר היא מתיישבת לידי בספסל, איך אני מעבירה את כל הטקסט הזה לוואטסאפ? אני לוקח את הפלאפון שלה אומר לה הינה יש לך אופציות לבחור למי לשלוח. היא היתה בהלם מנסה להבין איך עשיתי את זה, נתתי נגיעה במסך לאחור, מסביר לה שיש מטוס נייר שהיא רק צריכה ללחוץ עליו ויש לה אופציות למי לשלוח. היא לא האמינה שהאופציה בכלל קיימת 😄
מצווה שניה.
אגב, למה לא פונה אלי מישהי חסודה לשם שינוי?בנות רבות עלי
סתם שאלה שעלתה לי הרגע.
טוב זה כבר קרה בשבת ויצאתי קצת טמבל אבל בסדר. לא נדבר על זה כרגע. מי שואל איפה זה עין גנים כשיש גם רחוב כזה וזה גם שכונה?! כן זה אני ששאלת אותו את זה בשבת היי 🙋🏼♂️
חחח מצחיק שאני מגיע לפה פעם ביובל עם סיפורים הזויים …
בודקים אותך. תעבור כמה שלבים במשחק ואז תגיע החסודהמבקש אמונה
🤡
חחח נראלי זה באמת ככהבנות רבות עלי
אשריך. באמת! שנה טובה!נחלת
תודה גם לך🙏🏻בנות רבות עליאחרונה
מי אשכנזי וער בגלל סליחות?זיויק
אני ספרדי וישן בסליחותבנות רבות עלי
אם אתה לא אשכנזי ולא מתפלל סליחות בכוונות עצומותפ.א.
אתה צריך שאלת רב האם יהיה מותר לך לאכול קטניות בפסח, שהרי ההבדל הגדול בין עדות המזרח ואשכנזים במספר לילות הסליחות בחודש אלול, זה לכפר על קטניות בפסח אצל עדות המזרח
יש רק בעיה אחת, אני כבר שנים לא אוכל קטניות בפסח😂בנות רבות עלי
אם כך, אתה יכול להמשיך לישון 🛌 בשקטפ.א.
ישן טוב יותר בבית כנסת מבמיטה?ארץ השוקולד
ברור זה כמה צעדים מהמקרר אתה קם בלילה מנשנשבנות רבות עלי
ארץ השוקולדאחרונה
זה לא תלוי מה איכות האוכל שם או שאצל ספרדים לעומת אשכנזים יש אוכל טוב בטוח?
שנה טובה, ברוכה, שמחה, שלווה, לכולכם כולכם כולכם!!נחלת
אמן ואמן וגם לךארץ השוקולד
שנה של קיום משאלות לטובה לכל באי ובאות הפורום
אמן. גם לךנפשי תערוגאחרונה
יש משהו מאוד מוזרפשוט אני..
כאשר יש תחושת אבל על אדם שהלך לעולמו,
למרות שהוא לא קרוב משפחה,
ולא חבר קרוב,
ולא בוס,
אלא ''רק'' מנחה ומנטור.
מי שבהרבה מובנים הביאה אותי עד הלום,
ומי שמיליוני בני אדם חייבים לה את חייהם בלי שהם בכלל יודעים.
נוחי בשלום,
פרופסור עדה יונת.
וכן אני יודע שהיא הייתה שמאלנית קיצוניתפשוט אני..
אשמח אם זה לא יהיה הנושא כאן...
למה מוזר?משה
היה לך קשר איתה. הערכת אותה. עשית איתה דרך. הכי הגיוני בעולם.
מתוך 14 הזוכים הישראלים בפרס נובלאריק מהדרום
היא האשה היחידה, גם בזה היא היתה פורצת דרך לשבור את תקרת הזכוכית.
יהי זכרה ברוך.
איזו תקרת זכוכית?shaulreznik
לוועדת פרס נובל מאז מארי קירי אין שום תקרת זכוכית
נכון עקרוניתאריק מהדרום
בפועל היתה רק אחת
היה את רוזלינד פרנקלין שהיו נותנים לה אםקעלעברימבאראחרונה
לא היו גונבים ממנה את הגילוי
יש כאן אוהדי קבוצת כדורגל/כדורסל לשאלה בפרטי?צע
חיילי גבעתיאריק מהדרום
אמר לו פפוס מי הביאך לכאן אמר ליה אשריך רבי עקיבא שנתפסת על דברי תורה אוי לו לפפוס שנתפס על דברים בטלים
ממשזיויק
לא מכבים אש עם דלק!Nachman Wilhelmאחרונה
מעגל דמים ללא קץ או עוצמת נצח: התודעה היהודית שתכריע את האויב
החרות הפצועה של מדינת ישראל, המנסה לבנות את ביתה הלאומי ללא זיקה עמוקה לשורשיה ולקודש, גובה מאיתנו מחיר דמים יומיומי וכואב. אנו מוצאים את עצמנו במרדף אינסופי של "כיבוי שריפות" מול פני רוע משתנים: פעם אלו בלוני תבערה ועפיפונים המכלים את שדותינו, פעם נחילים של כטב"מים ורחפני נפץ המאיימים על ערינו, ופעם מטחי רקטות, מנהרות ופיגועי טרור מגוונים. אנו ניצבים מול מציאות שבה אין לנו רגע של שקט; מציאות שבה אנו לא מפסיקים לכבות דליקות פיזיות וביטחוניות, מבלי לראות את האופק או את הקץ.
בכל פעם שאנו גוברים על איום אחד, מיד צומח איום אחר במקומו. הניסיונות לפתור את הבעיה בכלים טקטיים, טכנולוגיים או צבאיים בלבד דומים לטיפול בסימפטום ולא במחלה עצמה. אנו משיגים שקט זמני, אך נכשלים פעם אחר פעם מלגמור את הסיפור עד הסוף ולעקור את האיום מן השורש — משום שהשורש האמיתי הוא רוחני במהותו.
אירועים אלו אינם יד המקרה. הטרור הבלתי פוסק, על כל סוגיו וטכנולוגיותיו, הוא תזכורת רוחנית וקיומית רבת עוצמה. האויבים מציקים לנו, אך מלמעלה מכוונים אותנו בניסי ניסים — באמצעות מסרים שמימיים שאין לנו ברירה אלא להקשיב להם — להבין שאיננו יכולים להסתמך על כוחנו ועוצם ידינו בלבד. המציאות דוחקת בנו לחזור "מלא על מלא" לשורשינו העוצמתיים, המוצקים והקדושים.
הטרור והלחימה האינסופית ייפסקו רק מכוח נחישותנו המוחצת, שתנבע מתוך זהות יהודית מבוררת. ברגע שנתחבר לשורש הנשמה המשותפת של עם ישראל, יתקיים בנו: "כל המקום אשר תדרך כף רגלכם בו לכם יהיה" (דברים יא). נחישותנו הרוחנית והמעשית תנפץ את אשליות האויב, כהבטחת התורה: "ונתתי שלום בארץ... ורדפתם את איביכם ונפלו לפניכם לחרב" (ויקרא כו). אז, מתוך עוצמה פנימית בלתי ניתנת לערעור, יסתיים מעגל כיבוי השריפות ויראו כולם את ניצחוננו המוחלט: "וראו כל עמי הארץ כי שם ה' נקרא עליך ויראו ממך" (דברים כח).ל