היתר עסקאסביון
מישהו מכיר קונטרס / מקום כלשהו שמפורטים בו דיני היתר עסקא, על הדעות השונות והמקורות וכו', כולל התייחסות למצב הנהוג כיום בבנקים?
אני מחפש מקורות בעיקר על היתר עסקא לעניין הלוואה לבנק - ריבית על הפלוס, חסכונות עם ריבית קבועה וכדו'. אני יודע שזה קל יותר מהמקרה ההפוך כי הבנק עושה עם זה עסקים אמיתיים, אבל בגלל שהריבית קבועה זה לא נשמע לי חלק.
מישהו?
זו באמת בעיה שאתה נותן את כספךסתם 1...
כהלוואה בריבית. אמנם בחשבון בנק זה פשוט יותר אבל בהשקעות כמו קניית אג"ח זה בעייתי ובאמת יש הרבה מה ללמוד ולדמות.
ספר ספציפי לא עולה לי לראש אבל מאחר ורבים עסקו בזה תמצא שיעורים בקלות. כמו כן יש את הפרסומים של מכון כת"ר.

היו פוסקים שלא סברו שקיימת ריבית בהלוואה לחברות או אג"ח ממשלתי וכד' והריבית כיום שונה מהותית מהריבית האסורה ושמוזכרת בתורה.

זה מהנושאים שצריכים להיות בקיאים בהם גם בהלכה וגם במציאות הכלכלית, בהצלחה.
תודהסביון
למה פלוס בבנק פשוט יותר מאג"ח?
יש בזה כמה צדדיםסתם 1...
לעיון.
הצדדים בעסקא האם הם שקולים והם יש נ"מ ביחסי הכוחות ביניהם, בנק מול לקוח רגיל.

הר"מ פיינשטיין כתב שעל כל הצדדים להבין את לשון היתר העסקא ולא להשתמש בו כ"לחש" לדבריו.
הר"מ פיינשטיין גם כתב, ולא רק הוא כמדומני, שחברות בע"מ הן לא בכלל ריבית כנראה כמו כן מדינות וכד'.

בירושלמי בבא מציעא פרק ה מובא על ריבית בשוק הכללי דברים חמורים מאוד. שזה לא על דעת משה רבינו ושהתורה איננה פלסתר ולכן יש בזה סכנת כפירה בעיקר.

לא לכל האג"ח יש היתר עסקה...אדם כל שהוא

[ולפעמים יש היתר עסקה שנעשה בצורה לא מועילה].

אני לא מוצא סיבה שאג"ח חברות עם היתר עסקה יהיה יותר בעייתי מחסכונות בבנק.

[בשניהם יש היתר עסקה, בשניהם יש תשלום קבוע שמוגדר בהיתר העסקה כדמי התפשרות, ושניהם זו חברה בע"מ].

יש למכון כתר רשימה של אג"ח שיש להם היתר עסקה.

לגבי אג"ח מדינה, כמדומני שהדיעה הרווחת היא שהוא עדיף על אג"ח חברות, בגלל שמלבד היתר העסקה יש עוד סברות שאין בו איסור ריבית, אך יש שסוברים גם להיפך [כיוון שלדעתם השימוש שהמדינה עושה בו איננו 'עסקה' נושאת רווחים.

סברה אחרתימ''ל

אמנם היתר עסקה נראה לעתים כהערמה בלשון המעטה, שכן בהרבה מקרים אין באמת שום עסקה שבשבילה נלקחת ההלוואה. מעבר לזה שההגדרה של הלוואה כשותפות לא פשוטה בכלל.

אבל סברה אחרת להיתר היא שבנקים הם לא אדם פרטי, וככזה כלל לא ברור שיש לגביו איסור של "לא תשיך לאחיך".

יש הרבה מה להרחיב בזה (כגון: איך מוגדרים בעלי מניות, מה הגדר של קרן השקעות וכו') אבל לא על זה שאלת. קח כנקודה למחשבה.

דווקא הבעיה שאין שום עסקא שבשבילה נלקחת ההלוואה נפתרת כאןסביון
כי הבנקים תמיד עושים עסקאות ויוצרים רווחים מהכסף שמפקידים אצלם, ובגלל זה הם נותנים עליו ריבית, וזה היה יכול להיות מושלם אם רק הריבית היתה תלויה ברווחים ולא קבועה.
ואכן לא שאלתי על מניות (יש בזה בעיה הלכתית בכלל?) וקרנות השקעה אלא על עניינים כספיים פשוטים יותר לבור בבנקים כמוני

תודה
מה עם קצת אמון בתלמידי חכמים?אריק מהדרום
יש כאלה ש"לא נעים" להם להסתמך על ביטול בשישיםסתם 1...
בתערובות, מאותו חוסר אמון. המקור לכל הדברים הללו מחז"ל ולא מדורות אחרונים כלשהם (שגם בהם אין מה לזלזל במיוחד במקום צורך שזו דרך הפוסקים מאז ומעולם)
והמחמיר תבוא עליו הברכהאריק מהדרום

וצדיק באמונתו יחיה.

לעקוב אחר השתלשלות מושג ה"עסקא" ומה נקרא כךסתם 1...
לאורך השנים החל מחז"ל, מאוד מעניין.
חשיבות הסיכון, אפילו סיכון קטן גם הוא נחשב כשיקול מרכזי ועוד.
הפסד מהקרן נחשב הפסד או גם רווח נמוך מהצפוי וכו'.
מה שאמרת כלל לא פשוט, בטח לא כהערמה. כל זאת בנוסף לזה שהלוואות משמעותיות לא ניתנות סתם אלא באמת לעסקאות שונות. קנית רכב, דירה, חתונה, אירוע וכו'.

הלוואות משמעותיות לא ניתנות סתם?אריק מהדרום
בטח שהן לא ניתנות סתם, הן ניתנות כדי שתפוצץ את הכיסים של מחזיקי מניות הבנקים אלא מה?
סתם 1...
אני דן במושג העסקא שעל הלווה (הלוקח) לקיים כתנאי להיתר.
נותנים גם הלוואות לשטויות האמן לי.אריק מהדרום
קצת קשה לי להבין מה "עסקא" בכל מה שהזכרתסביון
עסקא זה שאני משקיע את הכסף במשהו, יכול להרוויח ויכול להפסיד. איפה יש מושג של רווח/הפסד ברכב, דירה, חתונה, אירוע וכו'? (מחיר של רכב או דירה יכול לרדת או לעלות, אבל לא מדובר פה על מי שקונה כדי למכור כך שזה לא רלוונטי. בחתונה ואירועים אפילו זה לא)
אנסה להסביר איך יש מושג של הפסד ורווחהדוכס מירוסלב

אנשים משקיעים ברכבים מסוגים מסויימים, שזה רווח. רוב הרכבים מאבדים ערך, שזה הפסד.

בתים זאת דוגמא קלאסית להשקעה סולידית שמניבה רווחים. במקרים יוצאי דופן, אצלנו, גם בהם יש הפסד.

בחתונה ואירוע זה לא היתר עסקא, יש שם עניין של חשש ריבית קצוצה. בד"כ מתייחסים למתנה כאל הלוואה (פועל יוצא של העובדה שאנחנו רושמים כמה כל אחד נתן לנו ונותנים לו בד"כ את אותו הסכום).

הסיכון הוא אכן אחד מהמרכיבים העיקריים בהגדרתסתם 1...
העסקא.
ברכישת דירה יש את עליית הקרן והמכירה במחיר גבוה יותר, לא יודע אם פי 2 ומה הזמן שיזדקק להכפלה כזו אבל מנה שמכפיל את עצמו הוא לא בדווקא.
לגבי רכישת רכב או מימון אירועים מסוימים זו התנהלות עסקית לחלוטין ומוטיב הסיכון קיים בהם במיוחד שכל ניהול משק הבית כיום מנוהל כעסק ואנשים עושים עסקים שונים בכספיהם.

כמו כן יש להגדיר את הקרן, הרווח, ההחזר והאם ישנה טרחה שדורשת תשלום מעבר. על מה חתומים העדים ועל מה השבועה, ישנם שלבים שונים בתוך העסקא שכל שלב בה בעל מאפיינים שונים לבחינה הלכתית. באיזה שלב הכסף נחשב של הלווה (הלוקח) ומתי הוא עדיין בשימוש הלוקח אך עדיין שייך לנותן.
אבל שוב, אני לא מדבר על קניית דירה/רכב להשקעהסביון
אני רוצה לקנות דירה לעצמי. רוב האנשים שקונים לעצמם דירה לא מתכוונים לגור בה כמה שנים ואז למכור, אחרת היו שוכרים. הם רוצים לגור בה כל החיים כך שזה לא רלוונטי שהמחיר עולה.
וגם רכב, אפילו אם אמכור אותו מתישהו - ברור שזה יהיה במחיר נמוך ממה שקניתי וזה לא משנה לי כי לא קניתי אותו כדי לעשות בו עסקים אלא כדי להשתמש בו.
ולכן אני לא רואה שום הבדל בין כל השימושים שהזכרת.
מה זה "התנהלות עסקית לחלוטין", איזה מוטיב סיכון קיים ומה העסקים השונים שאנשים עושים בכספם? נראה לי שלא הבנתי כלום מהמשפט הזה

@פלוני מפונפן מכוון גם אליך
לפי מה אתה מגדיר עסקה?הדוכס מירוסלב

הבעיה בריבית היא שיש למלווה רווח כלשהו בזמן הפרעון. אם אתה מכוון ברווח או הפסד הזה לעסק, אז יצאת מידי ריבית כי זאת לא הלוואה.

זאת המשמעות של היתר עסקה.

כלומר, זה לא שכל רווח או כל הפסד אסור, אלא רק בתורת הלוואה.

יכולת למשל לומר לאדם "קח X כסף בתורת מתנה" והוא יכול אח"כ לומר לך "קח X*500 כסף בתורת מתנה" ולא תהיה פה ריבית.

על אותו משקל בעסקה, כל עוד זה לא ניתן בהלוואה, זה בסדר. זאת שותפות, לא הלוואה.

כל זה בלי להכנס לפרטי הפרטים של היתר העיסקא (למיטב זכרוני יש אומרים שחובה לדעת את הפרטים של ההיתר כדי שהוא יתפוס בפועל).

וזה לא משנה אם זה רכב, דירה, או אפילו על-פניו מטבע שמייצג ערך מסויים (לא זוכר בע"פ למה אין במטבע ריבית). כל מה שמשנה את הערך שלו לטובת המלווה בשעת פרעון הוא בבעיה של ריבית.

אוקיי, אז עכשיו כשאני מחזיר את המשכנתא על הדירהסביון
איזה עסק עשיתי שהרווחתי בו?
לקנות דירה זה לא עסק?סתם 1...
לקנות רכב זה לא עסק?
עברנו למציאות חיים כלכלית, כבר לא מבשלים ומזמינים לחתונה אלא שוכרים בכסף את כל האירוע. ככה כל דבר כיום נעשה ממוני- עסקי.

בפועל אם תמכור את הדירה הרווחת, השימוש שלך בו למגורים לא מעלה או מוריד. הדירה היא שווי כסף ולא משנה אם תימכר או לא על ידך או על ידי יורשיך.
ההגדרה שלך לעסקים היא מאוד נרחבתסביון
מבחינתי (ונראה לי שזה הפשט בעולם) עסק זה משהו שאתה מקים כדי להרוויח כסף, ויש לך אפשרות להרוויח או להפסיד סכום מסוים.
אם קניתי חמש דירות ומכרתי אותן, אני יכול להגיד לך כמה הרווחתי או הפסדתי, ובסוף יש לי סכום כסף ביד.
אם קניתי דירה ואני גר בה, כמה הרווחתי?
זה עוד מילא כי השווי עלה ואפשר להגיד שזה מה שהרווחתי, אבל אם קניתי רכב ואני משתמש בו - כמה הרווחתי? ואם ברור שהפסדתי כי שווי של רכב יורד כל הזמן - אז למה הבנק מוכן להשתתף איתי בעסק כל כך גרוע שתמיד מפסיד? מי בכלל נכנס לעסק שהוא יודע במאה אחוז שיפסיד בו כסף?

וספציפית לגבי "כבר לא מבשלים ומזמינים לחתונה": לפי זה יוצא שגם קניית לחם במכולת זה עסק, כי אני משלם עליו כסף במקום להכין בבית בעצמי.
בעיקרון, לגבי דברים שאין בהם עליית ערך-אדם כל שהואאחרונה

לכאורה אה"נ.

אבל דירה, הרווח יכול להיות העליית ערך של הדירה, שעקרונית אפשר להעריך אותה ע"י שמאי.

אבל יש עוד משהו שעושים בהיתרי עסקה היום, שהעסקה איננה דווקא על השימוש שלצרכו לקחת את הכסף בצורה ישירה, אלא על כל עסק שיש לך. 

ואם אין לך שום השקעה בעלת רווחים - ראיתי שבאמת כותבים במפורש שאי אפשר לעשות היתר עסקא [לא יודע האם כולם מסכימים לזה, אבל זה נראה לפחות דיעה רווחת] - ראה כאן - http://www.dirshu.co.il/%D7%9E%D7%94%D7%95-%D7%94%D7%9E%D7%95%D7%A9%D7%92-%D7%94%D7%99%D7%AA%D7%A8-%D7%A2%D7%99%D7%A1%D7%A7%D7%90-%D7%95%D7%94%D7%90%D7%9D-%D7%9E%D7%95%D7%A2%D7%99%D7%9C-%D7%9B%D7%A9%D7%9C%D7%90-%D7%9E/

זה לא נוגע למשכנתאהדוכס מירוסלב

אלה שני דברים נפרדים. הדירה עצמה כנראה עשתה לך רווח, אבל היא לא ההלוואה פה אלא המשכנתא.

תחשוב על אדם שקנה דירה בלי משכנתא ונתן אותה למישהו כהלוואה תמורת החזרה חודשית, ההחזרה החודשית הזאת צריך שתהיה שווה את ערך הדירה הראשוני, לא כולל התייקרות הדירה.

המשכנתא מכניסה אותך למציאות הבעייתי - שזאת הלוואה ויש בעיה.

אז אתה עושה שותפות ברווחים מקניית הדירה (זאת השקעה נדל"נית לכל דבר) עם הבנק כדי לצאת מחשש הריבית כשתחזיר לבנק *הרבה* יותר ממה שהיה מחיר הדירה המקורי.

נראה לי שהמושגים של הלווה ומלווה מסתבכים לך פה.

כשאתה קונה דירה המלווה הוא הבנק, הלווה הוא אתה. ההלוואה היא המשכנתא, לא הדירה.

אתה משלם על המשכנתא ריבית, מה שאסור בהלוואה, לכן אתה חייב לצאת מגדר הלוואה כדי שזה יהיה מותר.

מה שקורה הוא שאתה שותף בבית שלך יחד עם הבנק עד שתסיים את כל הסדרת התשלומים, וכל רווח שיש לבנק על ה*משכנתא* הוא בעצם רווחים מהעסק שלך איתו (דהיינו הבית), ולא ריבית על הלוואה.

אז מה *אתה* מרוויח? זה כבר לא נוגע לדיני ריבית ולשאלה, אבל ברור לך שדירה ביד עדיפה על שכירות. וגם שזאת השקעה בפני עצמה.

אני אצטרך לקרוא עוד פעם-פעמיים כדי להביןסביון
תאלץ למחול לי שלא כתבתי ברור מספיקהדוכס מירוסלב

קוצר הדעת מכה חזק חח

האם ישנה אפשרות לרווח או לא?סתם 1...
השימוש שלך הוא משני. תוכל לקנות רכב ולעשות איתו תאונה ולאבד את ערכו ח"ו תוכל למכור אותו מיד במחיר גבוה יתר משקנית וכד'.
האם ישנה האפשרות לרווח היא הקובעת.

הבעיה בהיתר הזה, לדעתי, היא בדמיון החלקי בלבד בין העסקא מחז"ל לעסקא בימינו. העסקא אצל חז"ל היא שותפות בטוב וברע, ברווח כמו בהפסד. בימינו הבנק לא ישתתף בהפסדים, בדרך כלל.
לכן המינוס, ההפסד הוא בעייתי ומכאן שכל ההיתר. היו שתירצו ויש מה לעיין.
ברית פנחס של הרב פנחס וינדק"ש
תלמיד חכם, ראש כולל בבעלז, שמלמד גם שאר נושאים אבל התמחה במיוחד בעניני ריבית. יש לו גם ספר הלכה וגם נוסח היתר עיסקה שמגיע עם הסברים.

057-3110820 (המספר שמופיע בספר, גם לשאלות בעניני ריבית וגם להשגת הספר)
ט"ו באבאביעד מילוא

מישהו יודע מתי ואיפה יערוך הרבי מסטוטשין את הטיש של ט"ו באב?

מעולם לא שמעתי עליופתית שלגאחרונה

אבל אתה מכיר את האתר הזה?

https://www.bechatzros.com/%D7%9E%D7%95%D7%93%D7%A2%D7%95%D7%AA

קמצא ובר קמצא...סיעתא דשמייא1

....מי שאוהב את האב אי אפשר שלא יאהב את הבן!!!

מי שאוהב את הקדוש ברוך הוא אי אפשר שלא יאהב את בניו כל יהודי באשר הוא יהודי.

גלינו מארצנו רק כדי לחזק קודם כל את אהבת העם.

לא בדיוק.קעלעברימבאר

גלינו מארצינו כדי לא לחטוא בע"ז ש"ד וגילוי עריות.

ואז כשלכ חטאנו באלה,במילא לא היינו להוטים לעשות כת הקצוניות השניה ולחטוא בשנאת חינם.

עיין מהלך האידאות בישראל

הגלות היא ורק היא הרפואה...סיעתא דשמייא1

...לשנאת חינם. כל ההבטים של החסד ביהדות הופיעו רק כשהעם גלה.

לדוגמא רק כאן הבנתי כשזכיתי לעשות ברית לארבעת ילדי שלא שולחים הזמנות לברית מילה.

כל מי שבא ברוך הבא.

כתוב בגמרא שאנשי ביתקעלעברימבאר

שני היו גומלי חסדים.

אלא שהיתה שנאת חינם ביניהם.

שנאת חינם זה לא חוסר בן אדם לחבירו, אלא חוסר אחווה לאומית.

חוסר האחווה הלאומית נבעה כי עבודת ה' הפרטית הרימה ראש בבית שני, וכלאחד חשב שהוא צדיק מחברו והשני טועה.

זה נבע מפוסט טראומה של בית ראשון ורצון לעבוד את ה' בעבודת הפרט ולא הכלל.

ברגע שיש גלות, העם רגוע יותר כי לא מפחד לחזור לטומאת החטאים של בית ראשון, ולכן גם לא שונא חינם.

זה כמו שאם תנסה לעלות במדרון תלול עם הרכב, המנןע ישרף מרוב מאמץ, אז אתה נאלץ לעלות במדרון המתון והארוך.

כך הנסיון לטהר את טומאת חטאי בית ראשון,גרם מרוב מאמץ.לשנאת חינם.

הגלות במילא מדכאת את הגשמיות, ולכן העם יכול להרפות ולא מפחד להגיע לטומאת חטאי בית ראשון, ובמילא לא מאמץ את השרירים שלו ולא נופל לשנאת חינם

אם הבנתי נכון , זה רק מחזק את מה שאמרתיסיעתא דשמייא1

לא קשור לחסד.קעלעברימבאר

הגלות לא חיזקה באופן ידיר את האחווה הלאומית, כי היינו מפוזרים.

אבל מכיוון שכבר לא היינו צריכים להתאמץ לא ליפול לחטאי בית ראשון, אז במילא לא התפתחה קיצוניות דתית חזקה כמו בבית שני שהובילה לשנאת חינם.

כשם שאם לא אתאמץ לרפרף בכנפיים כדי לא ליפול (כי אני לא באוויר) אז לא ייתפסו לי השרירים

אני אוהב כל יהודי...סיעתא דשמייא1
עבר עריכה על ידי טיפות של אור בתאריך ט' באב תשפ"ו 19:50

מעשים ודעות זה משהו אחר.

את בני לדוגמא אני אוהב אבל לא את כל מעשיהם.

אחד מעשן, אחד נוסע על אופנוע....

ביום כזה מדובר על שנאת חינם כך שאם אין אהבה לכל הפחות אסור לשנוא.

השורש של תשעה באב הוא חטא המאיסה בארץ חמדההסטורי
עבר עריכה על ידי טיפות של אור בתאריך ט' באב תשפ"ו 22:08

שלכן נגזר "להפיץ זרעם בגוים ולזרותם בארצות".

התיקון הוא קודם כל דבקות בארץ.

ועדיין השאלה בעינה יפה, איךקעלעברימבאר

גלות בית שני מתקנת שנאת חינם?

עניתי על זה למעלה.

זה משתמע באופן עקיף ממהלך האידאות

בכל זאת זו שאלה מצויינת שהטרידה אותי כבר לפניקעלעברימבאר

שהוא שאל. ואפשר לפתוח עליה שרשור נפרד

בתי חב"ד בכל העולם….סיעתא דשמייא1

… זה עוד דוגמא לתיקון שנאת חינם. מנסיוני בביקורי בארץ בתי חבד בארץ הרבה פחות פתוחים.

ארוחות שישי כל שבוע לכל יהודי זה חסד גדול שרק קיים בגלות במלא הקפו.

בארץ הכל מצטמצם סביב המשפחה גרעינית באופן כללי. כמובן שפה ושם מארחים אחד או שניים אבל זה לא כמו מה שקורה כאן בגלות.

לא היה צריך 2000 שנה בשביל זהקעלעברימבאר

כנראה שכן. עדין בישראל מחלקים הזמנות…סיעתא דשמייא1

…לארועי ברית מילה. כמו כן עושים ארועי "בריתות" כדי לאסוף צ'קים.

כמו כן עדיין שולחים משולחים לרחבי העולם לאסוף תרומות להכנסת כלה, לישיבות ולכל מיני גמ"חים כאילו אין מספיק עשירים בארץ ישראל.

"על אהבתך אשתה גביעי"נקדימוןאחרונה

על הדיבור ועל השתיקהנקדימון

אני מחפש מקורות לנושא בכותרת. אשמח לכל הפניה, גם אם זה רק לפרק יחיד בתוך ספר.

למחקר או למעשה?טיפות של אור

אם לראשון, יש קטע קלאסי של הרמבם בפירוש המשנה לאבות (פרק א משנה יז). אבל אני נרתע מלתת אותו כהמלצה מעשית - אני חושב שהנפש שלנו צריכה דיבורים של סתם, שיתוף של רגשות, וכו וכו

רמב"ם על אבות א יז – ויקיטקסט

למחקרנקדימון
שיביא לידי מעשה

תודה

AI לפניךHakuna.Matata

תודה לGEMINI

שכר השתיקה וזהירות בדיבור ערך השתיקה: במסכת אבות (פרק א', משנה י"ז), רבן שמעון בן גמליאל מעיד על עצמו: "כָּל יָמַי גָּדַלְתִּי בֵּין הַחֲכָמִים, וְלֹא מָצָאתִי לַגּוּף טוֹב אֶלָּא שְׁתִיקָה".שתיקה שווה זהב: בתלמוד הבבלי (מסכת מגילה, דף י"ח, עמוד א') מובא הפתגם: "אִם מִלָּה בְּסֶלַע, מַשְׁתּוּקָא בִּתְרֵין" (אם מילה שווה שקל, השתיקה שווה שניים).חכמת השתיקה: במסכת אבות (פרק ג', משנה י"ג) נאמר: "סְיָג לַחָכְמָה – שְׁתִיקָה".

הפסקה על קדושת הדומייה של הרב זצ"לפינג פונג
תודה. איפה זה נמצא?נקדימון
אורות הקדש חלק ב עמוד צזפינג פונג
לא מתחייב שהמקור שנתתי נכון, זה מתוך ציון מקור במאמר מסויים שלמיטב הבנתי מתייחס לפסקה הנ"ל
רבי יצחק הוטנר על כךקעלעברימבאר

שיש תלמיד שלומד מרבו דרך השתיקןת של רבו. לא זוכר איפה

בספר פחד יצחקקעלעברימבאר

(חנוכה מאמר ח; אגרות וכתבים מכתב צו)טיפות של אור

יישר כוח🙂קעלעברימבאר

יש ברשת היכן שהוא?נקדימון

לא מצאתי בהיברובוקס, גם לא בספריא

אוצר החכמה?טיפות של אור

אפשר לצפות בחינם ב-150 עמודים ראשונים מכל ספר אחרי רישום (ללא רכישת מנוי)

(לי הרישום עבד רק מהמחשב או במצב desktop בטלפון)

רחל אימנוילדה של אבא

יש את המדרש שהאבות ביקשו מה' שבזכותם הוא ירחם על עמ"י ולא הסכים ואז קפצה רחל אימנו ואמרה שבזכות שתיקתה שלא לבייש את לאה

ואכן הזכות עמדה והקב"ה ריחם על עמ"י

סליחה שזה בלי המקור המדוייק, אוכל לחפש בהמשך

איכה רבתי פתיחתא כדילדה של אבא

תודה רבה! אסתכל אחרי הצום בעז"הנקדימון

לא ציפיתי לראות ספר של הרב משה צוריאל שם. תודה רבה.

בבקשה. באמת אוצרכולנו הביתהאחרונה

אז מה אתם אומרים, הולך כזכי, או אין הולך קזחי?קעלעברימבאר
מה הסיפור של חצי מנשה?…סיעתא דשמייא1
… הם לא ביקשו להתחשב בעבר הירדן ולא הבטיחו שיהיו חלוצים. האם בגלל שמנשה היה בכור בן בכור הוא קבל עוד נחלה בעבר הירדן? האם הם גם כן יצאו חלוצים לפני המחנה?
זה בגלל שיאיר בן מנשה , הבשן היתה אחוזה שהיה שליטקעלעברימבאר
שלה כשיב במצרים והיה הנכד של יוסף שליט מצרים ששלט גם על כנען
שמעתי בשבת כמה תשובות שמצאו חן בעינייטיפות של אור

א. משה רצה למנוע נתק בין השבטים שבעבר הירדן המזרחי לשבטים שבעבר הירדן המערבי. לכן הוא צירף אליהם חצי משבט מנשה - שהיה אחד השבטים הכי גדולים - כדי שהקשר בין שני חלקי השבט ימנע נתק

ב. בסוף הפרשה בני מכיר ויאיר ונבח משבט מנשה כבשו ערים בעבר הירדן המזרחי. אז משה צירף אותם (ולפי זה הפסוקים שם לא לגמרי לפי הסדר)

ג. פחות אהבתי - קראתי ביום שישי רעיון, שמשה רצה מראש לפצות את בני מנשה על ההפסד הצפוי מבנות צלפחד. אז הוא הוסיף להם נחלה (אבל לפי זה זה לא סיפק אותם)

לפי יהושע פרק א גם חצי שבט המנשה יצאו חלוצים

....אילת השחר
היה לי בזיכרון פירוש שקראתי לפני שנים,שהיה בזה עניין של מידה כנגד מידה של עניין מסויים, והלכתי לחפש כדי להביא בדיוק ומצאתי עוד פירוש לצידו (מעבר לאלו שהוזכרו כבר):

חזקוני במדבר לב לג פרשת מטות – פילוג שבט מנשה הוא עונש

"ולחצי שבט מנשה" – בני מנשה לא שאלו להם נחלה בארץ סיחון ועוג, רק בני ראובן וגד שאלו. אלא שע"י שאביהם גרם להם לשבטים שקרעו בגדיהם במעשה הגביע נתנה לו נחלתו בשני חלקים בשני עברי הירדן.16

פירוש נוסף-

בראשית רבתי עמוד 269 – זכות היא לשבט מנשה

[בן פרת זה] אפרים, בן פרת זה מנשה שנתרבה… בזכות שלא נשא עין למצריות שעלו לראותו… [עלי] שור נתן משה לחצי שבט המנשה בעבר הירדן כל… ס' עיר כלן מוקפות חומה שנאמר ס' עיר וכו' (דברים ג ד). הוי: "צעדה [עלי] שור" – זכה לערים מוקפות שור … זה שבט מנשה שצעד על הירדן, רגלו אחת עמדה מעבר הירדן ורגלו אחת בארץ כנען. שחצי השבט נטל חלקו בעבר הירדן וחצי השבט בארץ, הוי: צעדה עלי שור זה הירדן. ולמה נקרא שור? שנעשה כחומה לפני משה שלא יכול לעברו.17

אני זוכרת שאומרים שמשה השאיר אותם שםמתואמת

כדי שישגיחו על בני גד וראובן וישימו לב שהם נשארים מחוברים לתורה ולעם למרות המרחק. (אף שלפי זה לכאורה היה מתאים לשים עליהם דווקא חצי משבט יששכר, נגיד... אבל אולי גם שבט מנשה נחשב ללמדן ולמחובר לתורה)

הבן שלי העלה שאלה: לאיזה חצי משבט מנשה היו בנות צלופחד שייכות? לכאורה הן לא היו מסכימות לגור בעבר הירדן, אחרי שכל כך התחננו לנחלה בארץ ישראל...

נחלת בנות צלופחד היא בעבר המערביהסטורי
כמו כל משפחת חפר: עמק חפר, תרצה (מצפון מזרח לשכם, בירת ממלכת ישראל עד שזמרי שרף אותה) היא עיר של בת צלופחד.
נכון. תודה על התזכורת!מתואמתאחרונה
מלאכות המשכןילדה של אבא

לט אבות מלאכה שאסורות בשבת נעשו לצורך בניית המשכן.

לשם מה נצטרכו בבניית המשכן למלאכות של הכנת הלחם?

זורע, חורש, קוצר, מעמר, דש, זורה, טוחן, מרקד, לש, אופה?

לחם הפניםנקדימון
זה לא לצורך בניית המשכןילדה של אבא
הכנת הפשתן והצבעיםעזריאל ברגר
איך הכינו את הצבעים עם 'לש' 'מרקד' 'זורה" ?ילדה של אבא
מחלוקת בבלי/ירושלמיהסטורי

@נקדימון כתב את תשובת הירושלמי, לפיו לומדים גם מעבודת המשכן בפועל.

@עזריאל ברגר כתב את תשובת הבבלי, לפיו אמנם המשנה בשביל נוחות הלימוד והזכירה ציינה 'אופה', אבל בעצם זה מבשל, שבישלו את הצבעים.

עניתי להםילדה של אבא
לפי הירושלמי אז כל המלאכות מלמדות גם את מלאכות המשכן בפועל?
זו שאלה נכונה מאודטיפות של אור

(כלומר יש לי עליה תשובה מצויינת )

רב האי גאון כתב שזה נלמד מהכנת מנחת התמיד ומנחת כהן גדול שבכל יום ומנחות המילואים. ואילו רשי ותוספות כתבו שהמלאכות האלו היו בהכנת הסממנים לצביעת הבדים והעורות

האגלי טל בפתיחה תולה את המחלוקת בשאלה האם לומדים רק ממלאכת בניית המשכן (ואולי גם המשאות), או גם ממלאכת הקורבנות. הוא מביא כמה הוכחות חזקות מהבבלי לצד הראשון, והוכחה יפה מהירושלמי לצד השני, ומסביר איך כל אחד יכול להתמודד בכל זאת עם ההוכחות שנגדו

תודה על הפירוטילדה של אבא
אמסור לת"ח ששאל אותי..
יש הוספה מהמכילתאחוזר תמיד לאשתי

מכילתא דר"י לומד מהמילים "כל מלאכה" שבכלל זה גם המעטפת החיצונית [אוכל, לינה וכו'] שנצרכה לבוני המשכן

מעניין!טיפות של אוראחרונה
אפשר מראה מקום מדוייק? 
בין המצרים!!!אשר ברא
שתפו מקורות להתחזקות וכיסופים לבית המקדש.
מקפיצה.אשר ברא
אמר רבי נתן: המשיח שלי כבר הגיעחוזר תמיד לאשתי

וְהִנֵּה מַה שֶּׁעָבַר אַיִן, כִּי כְּבָר נִשְׂרַף בֵּית־מִקְדָּשֵׁנוּ. אַךְ כָּעֵת, שֶׁהַשֵּׁם יִתְבָּרַךְ מְצַפֶּה לָשׁוּב אֵלֵינוּ וְלַחֲזֹר וְלִבְנוֹת בֵּית־ מִקְדָּשֵׁנוּ, רָאוּי לָנוּ שֶׁלֹּא לְעַכֵּב, חַס וְשָׁלוֹם, בִּנְיַן בֵּית־הַמִּקְדָּשׁ, רַק לְהִשְׁתַּדֵּל בְּבִנְיָנוֹ

לא יודע אם תבינו אותי אבלחוזר תמיד לאשתי

בין המצרים זה האירוע הכי דרמטי בתורת רבי נחמן.

הכי שיש ביהדות.

אני מתכוון יותר מכל החגים ואירועי השנהחוזר תמיד לאשתי

בין המצרים זה נקודה מאוד מחוברת ועמוקה בתורותיו

תסביר, נשמח לשמועאשר בראאחרונה
מה המקור?אשר ברא
המלך אחאב נהרג על המרכבהכְּקֶדֶם
זה מסר ליהוא שיציית לחוקי התנועהקעלעברימבאר
כְּקֶדֶםאחרונה

אולי יעניין אותך