רבנים. שקט. בבקשה.נחשון מהרחברון
רוצה לפרוק כאן משהו. משהו שהולך איתי הרבה זמן.

הסיפור סביב מוטי אלון העלה לי זכרונות מאד לא נעימים מהתקופה בה התפוצץ סיפור עזרא שיינברג.

תחת כל מקלדת וכל אחד עם זקנקן ותואר רב (או אפילו רק אחד מהם) צמחה תאוריה, איך בוחרים רב.

איך מזהים שהרב צדיק ולא רשע.
מה צריך להיות הרב.
איך כולם הלכו שבי אחריו (ואני אסביר למה טעיתם מראש)
איך זה היה שקוף.
הרגישו שזה כת.
הרגשתי שמשהו שם לא נכון/מדוייק/תקין/בסדר
ככה לא מתנהגים.

בתור מי שגדל בישיבה זה מאד מאד פגע. ברמה האישית ובממסד הרבני.
'רבנים' גם גדולים מאד יושבים להם מרחוק. כותבים תאוריות על זה ועל הוא על הטעות הזאת והעצימת עיניים הזאת.
בלי לטרוח לברר פרטים בסיסיים. שטלפון קטן לכל מישהו מאיזור הישיבה היה יכול למנוע כתיבת מאמרים שלמים שהתבססו על 'עובדות' לא נכונות. העובדות. לא הפרשנות... זה פשוט לא היה נכון.

איך אנשים מעיזים לכתוב דברים כאלה בכלל בלי לבדוק מציאות.

איך 'רבנים' מתחילים להאשים את הקהילה/תלמידים שלא ראו דברים שהעידו מראש שזה ככה(אם היית כל כך בטוח למה לא אמרת מראש? אה, נ.ב. זה לא קרה מה שתיארת...)

אמא שלי מאד נפגעה ואמרה זה הרבנים אחריהם הציבור הלך בגוש קטיף שאמרו לו שהם בדקו את הנושא וכרגע צריך לעשות כך ולא אחרת. זה אותם רבנים שמתווכים לנו דעת תורה בלי לבדוק עובדות והציבור לא יודע את זה

זה כ''כ מרגיז!

אף אחד מן הרבנים האלה לא נמצא כאן ולא יקרא את זה לעולם. אבל רבנים. לא על כל דבר שקורא אתם צריכים לכתוב. אתם לא פרשני חדשות!

יש לך מה להגיד? תבדוק בעשר דרישות וחקירות שכל מה שאתה אומר הוא נכון. תברר, תשמע ממי שהיה שם. ותזכור שגם כשזה מאה אחוז אמיתי זה דיני נפשות. ולכתוב בצורה הנכונה.
מסכים ולא מסכים.אניוהוא
א. כל דבר שקשור לאמיר חינוכית, ערכית,תורנית, בין אם היא פרטית וכל שכן אם היא לאומית- לרב (כמובן בעיקר בקנה מידה גדול) צריכה להיות התייחסות.

ב. מסכים מאד שכדאי לבדוק נתונים לפני שמדברים.
צריך להתחיל לעשות הבחנה בין "רבנים" לבין "צדיקים"לב אוהב

הבדל של שמיים וארץ.

צדיקים יש מועטים. רבנים יש בשפע. המושג רב הוא תואר. המושג צדיק זה עבודה.

ב"ה שזכיתי להיות מקושרת לצדיק אמת. ולכן לא מטריד אותי כל הסיפורים על רב כזה או אחר.. 

מחילה ....אניוהוא
גם התלמידים והחסידים של ברלנד קוראים לו צדיק האמת
ולא מוטרדים מהסיפורים שסביבו....
לא נכנסת למקרה הזה ספציפי..לב אוהב

אבל כן לדעתי עדיין חשוב לעשות את ההבחנה הזאת.

לא כל רב הוא צדיק. ולא כל רב בהכרח ישפיע עליי טוב (או אחרים.)

הפוך לגמריק"ש
את תורת ברסלב איני מכיר לעומק, אז לא יכול לדון בטענות הספציפיות.

אבל הפוך - כשלומדים מתלמיד חכם, שהוא ירא שמיים, זהיר בקלה כבחמורה וכו' - אפשר לדעת שבפירוש הפשוט של המושג - הוא 'צדיק'.
אם ח"ו מגלים שהרב עובר עבירה כל שהיא - זה מדליק נורה אדומה. אמנם יש מצווה ללמד זכות. אבל, ברגע שמבינים שהעבירה היא אידיאולוגיה, או שהיא חוזרת ונשנית - אז הוא פשוט לא!

אבל כשמשוכנעים שמצאו את 'צדיק האמת', אז כל טענה נגדו - גם אם תהיה אמיתית, לא נשמעת, כי ל'צדיק' יש מתנגדים. כשמשוכנעים שיש צדיק האמת - אז נורה לוגי להגיע לקונטרסים מבית מדרשו של ברלנד - שלצדיק מותר לעשות עבירות. משם הדרך לשבתאות קצרה מאוד.
לא הבנתי למה זה בדיוק הפוך?לב אוהב

הבאת כאן נקודה, אוקי. למה זה הפוך אבל?

(כאילו מה קשור הפוך?)

לא דיברתי על הרב ברלנד, לא דיברתי על המקרים שאתה מדבר עליהם. ולא נכנסתי לעניין של רב שעשה עבירה ומצדיקים את העבירה שלו בגלל שהוא צדיק.

דיברתי בפשטות שלא כל רב הוא צדיק. ויש צדיקים שהגיעו והשיגו השגות מאוד מאוד גבוהות ומהם עדיף לקבל תורה.

כי הם יכולים לקרב אותך לקב"ה יותר ולהדריך יותר בדרך שמתאימה ספציפית לך בעבודת ה'.

יש אנשים לדו' שלא חשוב להם שהרב שלהם יהיה צדיק עם השגות, מספיק להם שהרב שלהם עם ידע בתורה, שהרב שלהם ילמד אותם ידיעות. אז בעיניי זה לא מספיק. 

גם אני לא דברתי על פלוניק"ש
רק דברתי על זה שדווקא הכתרת מי שיהיה, שהוא עדיין בשר ודם ל'צדיק האמת' - זה מה שגורם שאם הצדיק הזה נופל, חסידיו נופלים איתו. כי נכנסים לעמדה נפשית של ביטול מוחלט. ממילא גם אם ה'צדיק' מגלה עריות - הוא כנראה יודע מה שהוא עושה...
הגמרא אומרת שאדם לא יאמין בעצמו עד יום מותו, שיוחנן כהן גדול היה שמונים שנה, ובסוף נעשה צדוקי. עשרות פעמים נכנס לקה"ק ויצא בשלום! יש יותר צדיק מזה?!
חז"ל ידעו להגיד גם על גדולי הגדולים - שהם נפלו, מנחם הזוג של הלל הזקן, יוחנן כה"ג, אלישע בן אבויה ועוד.
נו ו?..לב אוהב

זה אומר שלא נלך אחרי הצדיק בעיניים עצומות כי יש מתחזים?

(עיניים עצומות כלומר- עד הגבול של ההלכה.. )

יש מתחזים! לא כאלו שנפלו! כאלו שהתחזו!!! 

זה לא סותר דברים נוראיים שהזוהר אומר על צדיק יסוד העולם, ומה שמובא בתניא שהצדיק הרג את היצר הרע שלו ועובד את הקב"ה מתוך דרגות נוראיות של אהבה. ואני בטוחה שיש עוד מלא מלא... 

פשוט לפעמים שוכחים את המקורות האלה, ונזכרים בדברים הפשוטים "אה כן, הוא בשר ודם. צריך להזהר. כולם יכולים ליפול" וכו'.. 

זה לא הדברים הפשוטים, זה חז"ל!ק"ש
חז"ל אמרו אל תאמין בעצמך עד יום מותך!, חז"ל הביאו דוגמאות של גדולי עולם שנפלו!

בפשטות (כמו בכל סוגיא אחרת) את הזוהר צריך להסביר בצורה המתיישבת עם הש"ס. דברי הזוהר הם לאחר מעשה, כלומר יש צדיקים כאלו, אבל אנחנו (וגם הם עצמם!) לא יכולים לדעת זאת בעולם הזה.

מבחינתנו, כמובן שיש מצוה לדון לכף זכות, אבל כשאי אפשר - אי אפשר. ורק אם נדע שזה נכון תמיד, שכל 'צדיק,' חסיד', 'רב', 'ראש ישיבה' - הוא על תנאי, הוא רק כל עוד שהוא עושה רצון הקב"ה, אנשים תמימים לא יפלו ברשתם של צדיקים שנפלו. (לפחות חלק מהנופלים בעבירות הכי חמורות בשנים האחרונות, היו באמת צדיקים בהתחלה).
במקרה המדובר הרב נחשב כצדיקימ''ל
ואפילו בעל מופתים, וכך גם במקרים אחרים כמו הרב ברלנד והרב מוטי אלון (באופן קצת שונה מהשניים הקודמים אבל גם). ייתכן שדווקא זה חלק מהבעיה...
הרבה אנשים תופסים מהרב שלהם כצדיק. ההבחנה שלך נראית לי לא מעשית, לא אמיתית ואולי אפילו מסוכנת (כי גם 'צדיק' הוא בנאדם - הוא יכול לטעות וגם ח''ו ליפול).
לא נבהלת מזה.לב אוהב

טעויות קורות. וזאת הבחנה ששמעתי מפי רב מסוים. ודרך אגב בספרים באמת יש התייחסות למילה צדיק כהשגה שאפשר להגיע אליה.

רב היום זה בעצם יכול להיות מלא אנשים , שהם לא בהכרח ראויים לתואר.

ובאמת שקשה לי להבין למה אנשים מתרגשים מהסיפור של שיינברג. יש הרבה מפורסמי שקר. 

צריך כל הזמן להתפלל שהקב"ה יגלה את האמת ויקשר אותנו לאנשי אמת. אבל זה שאחד שקר לא פוסל את השאר.

לא הבנתי. איזה הבחנה צריך לעשות?ברגוע

דווקא אני חושבת שדרך הכתבים של ר' נחמןלב אוהב

המושגים האלה ממש מובנים , לא?

...ברגוע

ברור שלא כל מי שיש לו תואר של רב הוא צדיק.

את כותבת שצריך לבחור רב שהוא גם צדיק (או צדיק בלי תואר רב)

אבל איך אפשר לזהות?

אוהוו זאת ה-שאלה!לב אוהב

איך לזהות!..

*בעיקרון כשהולכים בדרך האמת (ואני שוב מכניסה כאן את עניין צדיק האמת של ר' נחמן ) 

אז אפשר לזהות שקר.

*דבר נוסף צריך להזדכך כדי לזהות מי מזייף. 

*יש גם את העניין של מי שטעם יין הונגרי . (אני לדוג' לא יכולה לקבל מרבנים מסוימים כי אני פשוט מרגישה שזה פחות ברמה שאני רגילה אליה.)

*הרגשת הלב- אם מרגישים שבעקבות השיעור תורה/דבר תורה נכנסים הרהורי תשובה, מין טהרה מסוימת והרגשת רוממות, זה גם יכול להוות סימן

*אם דומה הרב למלאך ה' יבקשו תורה מפיו

*ואחרון חביב- שאנחנו יכולים לטעות! 

אוקיברגוע

אבל מי אמר לך שלא עשו את זה בצפת?

כמו שכתבו לך, כל מה שכתבת כאן היה אצל עזרא שיינברג.

ובכ"ז הוא הצליח להטעות את כולם, כולל את הרב אליהו זצ"ל.

אז לא הבנתי איך מה שכתבת כאן הוא פתרון למקרים האלה.

לא אמרתי שלא עשו את זה בצפת.לב אוהב

וגם לא דברתי ספציפית על שיינברג.

ולכן באמת כתבתי שהסיפור שלו לא מרגש אותי. והנקודה האחרונה היא שבאמת אנחנו יכולים לטעות.

וזהו

טובברגוע

מסכים שלא צריך בגלל המקרים האלה לפקפק עכשיו בכל הרבנים.

צריך לעשות את ההשתדלות שלנו כמו שכתבת להיות מקושרים לצדיקי אמת.

ובעיקר לזכור שגם לצדיק הכי גדול אסור לעבור על ההלכה,

ושמופתים לא מעידים בהכרח על צדיקות.

בדיוק!לב אוהב

דווקא את עזרא שיינברג קלטתי לפני שבכלל קרה משהומבקש אמונה

קראתי בספר "אביהם של ישראל" 

ואני רואה שהוא מספר על עצמו שהוא הסתכל ברוח הקודש וראה מה שראה וכו' וכו'...

(היו כמה סיפורים כאלה שלו)

ישר קלטתי שיש פה בעיה. 

צדיקים אמיתיים לא מספרים שיש להם רוח הקודש כאילו זה משהו שמזמינים מאיביי.

ידוע ופשוט מאז ומתמיד!!  

רק מה, בגלל שאנשים רואים מישהו עם זקן ארוך ושומעים שהוא רב מפורסם 

מפחדים להקשיב לשכל הפשוט ומתחילים לתרץ לעצמם שכנראה הם טועים.

אם מאמינים למה שכתוב בתורה לפני שמאמינים בבנאדם לא נופלים בפח

לא יודע במה מדוברברגוע

אבל מעניין שאתה ראית מה שהרב אליהו זצ"ל (שמבין יותר מאיתנו ברוח הקודש..) לא ראה.

אני הייתי נזהר קצת בדיבורים האלה כאילו היה מספיק שכל ישר כדי לדעת, כאשר רבנים גדולים החזיקו ממנו.

ותקרא גם את זה:

ר"מ בישיבת עזרא שיינברג: "מדוע הלכתי אחרי נביא השקר"

כנראה הוא במדריגה של הרבניתק"ש
הרב שמואל שליט"א אמר: "אני טעיתי בו ואפילו אבא טעה, אבל אמא לא טעתה, היא תמיד לא התלהבה ממנו".

(אני אישית בכלל לא הכרתי אותו מעבר לכמה סיפורים, אבל שמעתי ממישהו שכבחור היה סביבו תקופה קצרה, שכשהגענו לבית כנסת של בעלי בתים והוא דיבר שם על קדושת עיניים - ברחתי ממנו.
אחרים הם שצריכים להזהר, לא אני. מבקש אמונה

זה בדיוק הסיבה שאנשים נופלים בפח..

אומרים לעצמם "אז למה הצדיק ההוא לא שם לב?"  "אז למה הוא מפורסם?  "למה רק אני חושב ככה?"

לא יודע איך...אבל כנראה שהוא לא שם לב.

אני יודע שכתוב שענוה זה לא לדבר בפרהסיה על המדריגות שזכית להם.

או שהתורה לא נכונה, או שהוא לא צדיק.

אני מעדיף את האפשרות השניה..

צריך להיזהר לשני הכיוונים..אדם כל שהוא

אני מסכים שבמקרה של שיינברג היו דברים שעוררו סימני שאלה מראש [גם אצלי], והיה צריך להיזהר.

ומאידך, צריך גם להיזהר מלקבוע בוודאות על סמך התנהגות תמוהה, שמישהו לא צדיק. 

כי יכול להיות שיש הצדקה מיוחדת להתנהגות התמוהה, ויכול להיות גם שהוא לקוי נקודתית במידה מסויימת, אבל באופן כללי הוא צדיק.

סבבה. אז להיות חשדן עד להודעה חדשה.מבקש אמונה
עבר עריכה על ידי מבקש אמונה בתאריך ב' בטבת תשע"ט 17:35

שיגיד שהוא טעה או שיסביר איך זה מסתדר עם מה שכתוב. משהו כזה. 

אני לא מאמין בשום הצדקה להתנהג כנגד מה שכתוב.

בטח לא לעצום עיניים ולהמשיך ללכת אחריו בלי לחשוב לרגע.  (שיהיה מי שיהיה..) 

פעם כל אחד שהיה מוציא ספר, לא היה מקבל הסכמה לפני שהיו שולחים לבדוק אם הוא באמת מקיים את מה שהוא כתב.    אפילו את החפץ חיים בדקו במשך כמה שעות אם הוא יוציא איזשהו אבק לשון הרע מהפה..

ברגוע טען (לפי הבנתי) שאני מוציא לעז על הצדיקים שלא שמו לב.   וכמובן שאני לא מסכים. כי

א. לא צריך להכנס ל"למה הם לא ראו".. צריך להגיד את האמת וזהו.

ב. קרה כבר שצדיקים טעו 

עיין סנהדרין דף קא  שירבעם הושיב כל צדיק ליד רשע שיגרום וככה הם טעו וחתמו שהם מסכימים לעגלי הזהב

@ברגוע

תראהברגוע
ברור ששינברג הצליח להטעות אותם, אני לא אומר אחרת.
אני גם לא שואל איך הם טעו, טעויות קורות.

אבל מכאן ועד לומר שהם לא הפעילו שכל ישר והלכו עיוורים אחרי זקן ארוך יש מרחק גדול.

אתה מוציא לעז גם על הצדיקים וגם על כל האחרים שהלכו אחריו.
בעניין הזה התכוונתי בעיקר לאנשים ה"קטנים"מבקש אמונה

לצדיקים כנראה היו שיקולים יותר גבוהים ודקים. לא יודע מה...

אבל עדיין אני אומר שאם מסתכלים בפשטות רואים את הבעיה

שיקולים גבוהים?ברגוע
אתה חושב שהצדיקים גילו שהוא רמאי אבל לא סיפרו לכלל הציבור?
נשמע כמו אפשרות לא סבירה.
ברגע שרבנים בישיבה התחילו לשמוע על המעשים שלו הם מייד פנו לרב שמואל והוא טיפל בסיפור כמו שצריך.

וזה בדיוק נושא השרשור.
אתה לא יכול לשפוט את כל "האנשים הקטנים" כי אתה לא היית בקהילה ההיא. בסה"כ קראת סיפור שהיה נראה לך מוזר.
ח"ו..לא גילו- טעו בו משיקולים אחרים..מבקש אמונה

בעיקר לגבי האנשים הפשוטים, זה בדיוק העניין.. כי הם ראו אדם גדול אז הם התבלבלו 

אני קראתי סיפור בלי להתרשם בעיניים לכן השכל שלי ישר פירש נכון.

אגב, צדיקים גדולים וידועים לא קיבלו נשים, ופחדו מאד אפילו למסור שיעורים לנשים.

ואם היו מוסרים היו מורידים את המשקפיים או מסתכלים לכיוון אחר. 

פתאום רב מקבל נשים ועוד ביחידות? ואף אחד לא אומר כלום?!  (אז לא ידעתי את זה)

זה לא נראה לך לעצום עיניים?

...ברגוע
לא הבנתי איך אפשר לטעות משיקולים אחרים. שיקול זה משהו שאדם חושב עליו, טעויות קורות לא בכוונה.

הרבה צדיקים מעבירים שיעורים לנשים, והרבה צדיקים גם מקבלים נשים.
לא יודע אם כולם ידעו שהוא מקבל נשים ביחידות. @נחשון מהצפון

דווקא סיפורי הרבה פעמים מטעים יותר מאשר לראות אותו בהתנהלות היום יומית. (נכנסת לקישור ששמתי כאן?)
כמו שר' עקיבא טעה בבר כוכבא..מבקש אמונה

סברא שלי, אולי מרוב הגדלות לא שמים לב לדברים הקטנים. 

או חושבים שהם זניחים לעומת התועלת.. אל תתפוס אותי על הפרשנות יתכן שאני טועה.

אם הם לא ממש מוכרחים- כי אין מישהו אחר שיכול להעביר את החומר הנלמד, ולא נזהרים שלא להסתכל על הנשים.. לא הייתי קורא להם צדיקים. 

הרב עובדיה קיבל נשים ביחד עם הבעלים ולא היה מסתכל עליהם.. זה אני יודע.

ראיתי את הקישור,  הרבה דיבורים על כמה הוא היה לומד או תומך בתלמידים.

זה די מוכיח את הטעות שלהם - פוקוס על דברים לא נכונים.   הרבה לימוד לא אומר כלום.

אני אישית מכיר בעל תשובה חדש שמוסר שיעורים, תמיד מכין את השיעור הבא

ותמיד מתקשר לתלמידים תומך בהם ומחבק אותם וכו' וכו'..  זה לא אומר כלום. זה יכול לנבוע מכבוד

רק מחדדנחשון מהרחברון
רשמית הוא לא קיבל נשים לבד. רק עם הבעל... בפועל היו דברים אחרים בשקט...
@מבקש אמונה
האנשים הקטנים ראו עמל תורה, ראו גדלות במידות. ראו הערצה של גדולי דור אליו. הגיעו להתייעץ איתו דיינים אדמורים ראשי ישיבות. גדולי מקובלי הדור העריכו אותו מאד. הרב פריש בעל מתוק מדבש, הרב אליהו הרב החלבן הרב שמואלי ועוד עשרות...
אתה צודק בכך שיש נורות אזהרה שצריך לשים אליהם לבארץ השוקולד
ולפעמים רבנים ואפילו רבנים גדולים לא ישימו לב.
ולכן אדם צריך להפעיל שכל ישר ולבחום האם ההתנהלות הזו או אחרת נראית נכונה.
(לא בא להאשים קהילה כזו או אחרת, אלא להזכיר לאחרים שצריך לשים לב ולא לנהות אחרי אף דמות)
בקשר ליין הונגריהשאלה.
דווקא הרבנים הפחות ברמה - ברור שלא תמשכי אחריהם, יש לך עומק וידע. אבל מה בנוגע לרבנים הכריזמטים שמתבלים את הדברים שלהם בתוכן עמוק ומופלא.. בדרכ פה נופלים.
כריזמתיות לא מלהיבה באמתלב אוהב

אם אין בה קדושה אמיתית שתעורר אותי לתשובה. 

כשיש שילובהשאלה.
של תוכן גבוה ומעורר, עם אישיות מעוררת וגדולה, בדרכ אנשים נסחפים
השאלה נסחפים אחרי מה?לב אוהב

אחרי החיצוניות שמלווה את התוכן?

או אחרי מה שזה מעורר בהם תוך כדי השיעור או אחרי השיעור?..

ואין בעיה בכריזמתיות, כל עוד באמת יש שם אמת.  

זה הנקודההשאלה.
שיש שם גם הרבה אמת
..ארצ'יבלד
בכוכבית הראשונה לא טענת כלום. מילים חסרות תוכן.
בשניה, מניין?
אני לא מבין מאיפה האקסיומות לתיאוריות האלו.
הכוכבית השלישית, נשמע כמו סימון המטרה על פי החץ. (ואמנם אמת שלא תמיד, בנוסף, יש פה *מן* היוהרה שיכול לטשטש הרבה פעמים ניתוח מדויק)
הרביעי, אולי כן אולי לא, אני לא מבין איך זה נותן בדיל הוכחה, נשמע כמו המצאה. אמיתי.
החמישי, מרגש מאוד אבל מי אמר?

האחרון הכי הגיוני ברשימה.

אגב, אין פה טיפה של לתקוף, אבל לא משכנע בעליל
זה בסדרלב אוהב

אני אגיד לך מה. אני באמת חושבת שרק מי שחווה את זה יוכל להבין.

אני חושבת שמי שלא חווה את זה באמת יחשוב שאמרתי חצי שטויות אם לא כל שטויות.

יש דברים שהם מעבר לשכל הישר, מעבר לספר חוקים וכללים.

וגם זה קשור לאיזה סוג של תורות אתה מחובר אליהן.. 

יש וועדות של רבנים{ר}צינית
שבודקים לעומק לפני שדברים יוצאים לאוויר העולם. אני יודעת על וועדה אחת לפחות כזאת
גם בפורוםקצח
עבר עריכה על ידי קצח בתאריך א' בטבת תשע"ט 08:54

כותבים לך כאן כל מיני אנשים  וגם לא מעט שנשמעים ממש תלמידי חכמים רציניים ועמוקים (או נשמעים סתם אנשים עם שכל), אבל לא את כולם אתה מכיר באמת. וגם את הרב מוטי אלון אנשים חשבו שהכירו והתבררו להם מישורים נוספים של היכרות שלא היו מוכרים להם קודם. 

אני אישית מכיר תלמיד חכם אחד שכותב בפורום, והוא לא יותר טוב מהרב מוטי אלון (גם אם אצלו יש נקודות אחרות ועברות אחרות שבולטות יותר). וכמובן המסר הבעייתי יכול לחלחל גם לתוך הדברים הלכאורה טובים, כמו שאתה אומר, והוא יכול גם לסחוף באמצעות אמירות משכנעות

בקיצור יש כל מיני ניקים שכותבים, ולפעמים נשמעים כאלו שראוי להקשיב להם, איך יודעים מתי כדאי וראוי ללמוד ממנו, או איך ומתי לראות בדבריו משהו שדורש תשומת לב רצינית ואמון טבעי או שכלי או תורני?

שלא לדבר על סתם הצהרות כמו "לא נשמע לי חכם" או "כן נשמע לי חכם" שאנשים אלו ואחרים אומרים, ואנשים נגררים אחרי הצהרה ראושנית בלי לבדוק אותה ואת מהימנותה והתיקוף שלה (ושדבריי כוללים גם יחס למבקרים שמותחים ביקורת מבלי שבחנת את הביקורת בעצמך - האם היא באמת ביקורת צודקת, או סתם טענות ביקורת שבעצמן לא מוכרחות?)

אני יודע שעכשיו אפשר לדון בזה, ואולי ידונו בדרכים לא נכונות, אבל רק רציתי לעורר את הנקודה

צודק, וגם זה נכוןארץ השוקולד
לא הבנתי כ''כ את ההקשר.נחשון מהרחברון
דיברתי על רבנים שכדי להשמיע את דעתם ממציאים עובדות וסיפורים. יש עוד בעיות בעולם, נכון. אבל מה הקשר?
מסכיםארץ השוקולד
שקלתי להוסיף מילים, אבל כתבת טוב ואין לי מה להוסיף
זה נכון אם כיכלמנסע

זה נכון שלא כל דבר הוא מתפקידו של הרב,

אבל מאידך רב שהוא בר הכי (ולהחליט מי בר הכי זה לא מחליטים העיתונאים ולא מוכרי שווקים ולא האתיאסטים ולא מתנגדי הרבנים שהם נוגעים בדבר), ועכ"פ רב שהוא בר הכי מצווה עליו להציע פרשנויות ולייעץ עצות, הרב צריך ללמוד את הנושא שהוא מדבר עליו, אבל צריך לאפשר לרבנים ללמד את מה שיש להם ללמד גם בתחומים שאינם תורניים מובהקים

הרב נבחן קודם כל בכך שהוא לומד ומלמד תורה בטהרתה כפי שנמסרה ממשה רבינו ועד היום, ובכך שהוא מקפיד גם על דרך ארץ מנהג המקום ודינא דמלכותא, שהם חלק מההנהגות שנתן הקב"ה לעולם. וכמובן שיש לדעת שאכן הרב נאה דורש ונאה מקיים. רב שמקפיד על כל אלו אזי הוא בבחינת 'רב הדומה למלאך ה' צבקות' ועל כן 'יבקשו תורה מפיהו', ואם לאו אז 'אל יבקשו תורה מפיהו', אבל לא צריך לבחון אותו בלי סוף ולבלוש איפה אפשר למצוא אולי איזה חיסרון קטן, אלא כמו שבוחרים בעל מקצוע או כל מנהיג, בודקים שהוא הולך בדרך המלך של התחום שלו, ומשאו ומתנו באמונה במסחר ובהתייעצויות, ואז כיוון שהוחזק פעם אחר פעם ראוי לסמוך עליו, וכן כאן כיוון שהוחזק הרב שהולך בדרך הסלולה והראויה המסורה לנו, ומשאו ומתנו באמונה בדרכי הלימוד ובהוראה ישרה, כיוון שהוחזק פעם אחר פעם - ראוי לסמוך עליו

וואו. כמה שאתה צודק!מרדכי
בס"ד

וזה לא רק לרבנים. זה גם לכל אלו שמרשים לעצמם לתקוף מבלי להבין את הצד השני. קל מאוד להסתכל מבחוץ ולהגיד 'איזה תמימים' 'איך לא הקשבתם לכל האזהרות', אבל יש את מי שהיה מבפנים, שראה את המציאות באור שונה. גם כך אותם אנשים עכשיו מכונסים בעצמם, מבולבלים, לא מבינים מה קרה. הם ממש לא צריכים גם את המוסר מהחברה. את הטעות שלהם הם מבינים מעצמם.

אני כותב את זה על סמך הכרות עם אנשים שעברו את המקרה הקודם ועם אנשים שעוברים את המקרה הנוכחי. באמת שכל התוכחות האלה רק מזיקות עוד יותר לקהילה שצריכה עכשיו להשתקם מחדש.
אני לא מעריץ אנשים.ה-מיוחד

יהיה מי שיהיה

(כל השמות שהוזכרו כאן שמעתי את השם שלהם לפני שהתפוצצו כל הסיפורים) אבל לא יותר

אמתגוונא

חבל רק שהמסר מתחיל לחלחל רק בנסיבות מצערות כאלו.

גם בכיוון הזה,ד.אחרונה

לא צריך להכליל על "רבנים". יש רבים שלא מתייחסים לכל אירוע, וגם לא מפרסמים תיאוריות למה משהו רקה, ואם קרה, בלי שיודעים מקרוב ורואים צורך ממוקד לכתוב.

אבל ההערה העקרונית נכונה - שלא כל אחד חייב להגיב על כל דבר. ואם רוצים לכתוב על משהו, צריך לדעת היטב את הפרטים, מתוך בירור - קל וחומר כשרוצים לכתוב בהכללה על ציבור.

[אני זוכר שת"ח מפורסם, שכותב פומבית, אמר בזמנו שנשאל למה לא התייחס לנושא פלוני "ציבורי" מעין זה - ואמר שזה כי אין לו את המידע המדויק]

עשיתם אקזיט של 100 מיליון דולרזיויק

מה הלאה בחיים?

תנסו להרוויח יותר?

תשבו במנוחה על התורה ועל העבודה?

תשקיעו במשהו טוב לעם ישראל?

אמתין עד סוף התוארבין הבור למים

בעו"ס, היינו לימוד תורה.

עד אז אגבש דעה עם בעלי, בטח נשקיע בלחיות היטב בכדי למות היטב

חשוב לא להתרגש

למה לך תואר?זיויק
נוח להיות בתוך מסגרתבין הבור למים

כשמאה מיליון דולר נופלים אל כיסי.

בנוסף לא מצאתי עדיין מי שילמד אותי את הדברים מפיו, ועליי ללמוד לפני שאצא לשדה.

קודם כלנקדימון
קרן מלגות לתחומים בהם אני רוצה יותר בוגרי ישיבות רציניים - שישבו ברצינות והתאברכו ואז החליטו ללכת לעולם המעשה - כדי שישפיעו במדינה. הייתי רוצה לסנות קרן שתהיה מסוגלת לספק להם תמיכה משמעותית כדי שילכו דווקא ללמוד תואר בלי (כמעט) דרגות פרנסה.
מסקרןזיויק
מה היית רוצה שילמדו לעשות? או להיות?
להשקיעמשה

הרבה יותר חשוב להרים מיזמים שיעשו את העבודה ויכניסו כסף אחר כך

מלתרום אותו ובעצם לאבד אותו.

בכללי אני מעדיף לתת דגים ולא חכות.

חכה מועילה בטווח הרחוק לאדם עצמו יותר מדגנפש חיה.
עבר עריכה על ידי נפש חיה. בתאריך ה' בשבט תשפ"ו 8:43

לא? 

ברורמשה

היה לי פעם סיפור עם עבודה משרדית קטנה שהייתה לי וחברה במצב כלכלי לא פשוט. בקיצור נתתי לה את זה נטו כצדקה וגם שילמתי קצת קדימה על עוד חודש כדי לעזור עם חוב ספציפי.

מפה לשם.

בחודש הראשון היה מעצבן והיא עשתה את זה לא כל כך טוב. בחודש השני עשתה את זה טוב. בחודש השלישי עשתה מעולה ממש.

החוב נגמר מזמן. היא עבדה שם עוד שנה והייתי מרוצה מהעבודה שלה. התבאסתי ושמחתי כשהיא עזבה.

התכוונת: לתת חכות ולא דגיםזיויק
נכון. טעות.משהאחרונה
כולם צדיקים פה?צאט
או שמישהו ראה הכוכב הבא?
הטלויזיה דלקה ברקע. ראיתי בערך חצי מהגמרפ.א.אחרונה
לא אהבתי את הביצועים 
עזרה!צאט

היי חזרתי לכאן אחרי שנה שלא הייתי פה🙂‍↔️

ובאופן אירוני הסיסמה הייתה שמורה לי אבל לא היה לי מושג מה השם משתמש😅 (די מצחיק שאדם לא זוכר איך קוראים לו אבל כן זוכר של אחרים)

כמובן שאין איך לאפס שם משתמש..

קיצור יש למישהו רעיון איך למצוא?

או שאולי אני פשוט יתחיל מחדש ותכירו את אני של עכשיו🙂

עדיף לפתוח דף חדש…פ.א.אחרונה

גם הפורום כיום אינו מה שהיה לפני שנה,

די דעך.

הרבה ניקים ותיקים התחלפו בניקים אחרים.  כנראה הרוב לא יזהו את הניק הותיק, גם אם היית יודע אותו.   

אםרועישםטוב

אם מישהו מטייל ומוצא פסל מלפני 3000 שנה, האם הוא צריך לנתץ אותו או למסור אותו לרשות העתיקות?

לתת השתחוויה קטנהצדיק יסוד עלום
במובן סמלי מסורתי
ברור שבכך יש איסור חמורארץ השוקולד

הערתי ברצינות אם הציניות פוספסה כדי שלא תצא תקלה

🤭טיפות של אוראחרונה

'באתי עדיך - האם הכרתני? הנני היהודי, ריב לנו לעולמים...'

לא זוכר. אבל לזכרוני גם אםקעלעברימבאר
גוי פוגם פגימה קטנה בפסל כדי לבטא שהוא לא מאמין בע"ז הזאת, אז הוא כבר יצא מכדי ע"ז ומותר בהנאה ליהודי.

חוץ מזה מי אמר שמותר לנפץ ע"ז שאינה שלך, ואולי לפי דינא דמלכותא כל ממצא שייך למדינה. וגם מי אמר שהוא ע"ז? והאם הולכים בזה לפי חזקה או לפי סימנים או לפי מה שאומר הארכאולוג?

ברור שמותר לנפץ עבודה זרה שהיא לא שלךאדם פרו+

"כי את מזבחותם תתצון, ואת מצבותם תשברון

ואת אשריהם תכרותון."

יהודי כלל לא רשאי להחזיק בפסלים

מבחינה ממונית הפסל לא שווה כלום

ונחשוב כאפר, כי צריך לשרוף אותו.

אתה מערבב שני נושאיםשלג דאשתקד

מותר להחזיק דברים שלא שווים כלום.

ולא בטוח שאיסורי הנאה אכן לא שווים כלום.

ובכל זאת אסור להחזיק פסל

שאלה מעניינתנקדימון

תציץ בפניני הלכה לגבי דין של ביטול עבודה זרה, ובחלוקה שבין בעלות יהודית לבעלות של גוי.

כאן הלכה ה - ביטול עבודה זרה של גוי | פרק י - איסור הנאה | פניני הלכה - הרב אליעזר מלמד שליט"א וכאן הלכה ו - עבודה זרה של ישראל אינה בטלה לעולם | פרק י - איסור הנאה | פניני הלכה - הרב אליעזר מלמד שליט"א

על פניו נראה שלא בטל מזה דין עבודה זרה, אם כי זה יהיה גם תלוי בשאלה האם הפסל נמצא באזור שהיה יהודי או לא. עכשיו באמת תהיה השאלה האם בכלל זה משהו שבידך לאבד או שאתה צריך לתת את זה למדינה. זו שאלה מעניינת מאוד.

צריך שאלת רב על כזה דבר. לא לנחש בעצמנו.

לא כדאי ללמוד הלכה מפורומיםטיפות של אור

אם זו שאלה רק לעיון - יש על זה מאמר בתחומין לו. המסקנה שלו לא לנתץ, כי עבודה זרה שאף אחד לא עובד היום בטלה מאליה. וגם אם יש חשש שהפסל היה של ישראל, זה ספק ספיקא - כי אולי הישראל לא השתמש בו לפולחן. ראה גם כאן:

הלכה ח - תיירות | פרק יב - בתי פולחן וסמלים | פניני הלכה - הרב אליעזר מלמד שליט"א

אולי הישראל לא השתמש לפולחן?!נקדימון

זו אמירה מאוד מוזרה.

לאיזה עוד שימוש ישראלים החזיקו פסלי עבודה זרה? בזמן שעבודה זרה שולטת בכיפה, קשה לומר שהיו מי שהחזיקו דבר כזה רק לנוי.

השאלה אם אתה קובע לפי חזקה או סברה.קעלעברימבאר
השאלה אם סתם פסל שנמצא מה חזקתו.

אם חזקת רוב פסלים שהם לנוי. אז בשביל להוציא מחזקה יש כללים הלכתיים ביורה דעה

הוא כותב שהחוקרים אומריםטיפות של אור
עבר עריכה על ידי טיפות של אור בתאריך ב' בשבט תשפ"ו 18:14

שרוב הפסלונים של הישראלים לא שימשו לפולחן אלא למסחר או דברים אחרים

(יש על זה הרחבה במאמר אחר בתחומין יג. בלי קשר למאמר - אני שמעתי מארכיאולוגית שמתישהו הארכיאולוגים הגיעו למסקנה שהיו פסלונים שפשוט שימשו למשחק ילדים)

השאלה אם בהלכה הולכים לפיקעלעברימבאר
המחקר. והשאלה איך נקבעת חזקה.

אם יש 9 חנויות כשרות ואחת טרפה ונמצא בשר ביניהם, ושרלוק הולמס אומר שיש ממצאים מיקרוסקופים שזה טרפה, מה הדין?

למשל בתכלת, למרות הממצאים המחקריים, רוב הפוסקים לא פסקו שזה התכלת

את השאלות אנחנו יודעיםנקדימון
אם אתה רוצה להוסיף משהו לדיון, תביא תשובות
אולי בבית שנינקדימון
אבל ממצאים בבית ראשון בוודאי יהיו עבודה זרה גמורה.

אבל מעניין, אחפש לקרוא בתחומין

בכל זאת מצינו פסלים לנוי בבית ראשון, למשלקעלעברימבאר

התרפים שמיכל שמה במיטה של דוד.

או האריות בכסא שלמה.

גם בארכאולוגיה יש כזה דבר פסלים שהם בבירור לנוי. אני לא יודע לגבי הארץ, אבל בבבל היו הרבה כאלה בארמונות

הדיבור שם (של החוקרים) הוא גם על בית ראשוןטיפות של אור

(ואם התכוונת למה שהארכיאולוגית סיפרה לי בנוגע לצלמיות משחק - דומני שהיא התכוונה אפילו לא רק אצל יהודים, אלא בכלל)

וכן, המעשה הנכון הוא לפתוח הפניות 👍

נדמה לי שיש סיפור כזה בגמראשלג דאשתקד
על רבן גמליאל, שגרם לכך שהפסל יהיה של גוי והכריח אותו לבטל אותו.
יום המחרת שלכם - ראש חודש שבטזיויק

תרגישו התחדשות? או שגרה משעממת?

מה עושה את ההבדל?

אה.. וחודש טוב! 😊

בא לי לקנות ראש דשאהרמוניה

אולי היום בניגוד לילדות אני אצליח לטפל בו ויגדל לו קצת שיער

נעשה לו קוקיות, שיהיה בת

איך אומרים ראש דשא או ראשת?😉

ראשת? נשמע המצאהזיויק
סתם אני אומרת בגלל כל הדיוניםהרמוניה

"ראש אולפנה או ראשת אולפנה?" 

"ראש עיר או ראשת עיר?"

כן ראשת זה חארטה..

אפשר לומר ראשת. מלשון ראשה. כמו אבן הראשהקעלעברימבאר
לא שמעתי על זההרמוניה
נראלי המצאה של שמאלנים ממשזיויק
ראש מדשאהקעלעברימבאר
אניoo

מחבבת שגרה

היא לא חייבת להיות משעממת

בשבט יש יומולדת לעץ שלנו בגינה

שגדל בספונטניות מתוך דשא סינתטי

לא שזכרתי את זה

אבל האייפון בחר להציג תמונה שלו הראשונה להיום 

מרגשזיויקאחרונה
הייתם מוותרים על הקשיים שעברתם בחיים?זיויק
על מה שזה בנה בכם? לימד אתכם?
תיאורטית לאנוגע, לא נוגע

אבל למעשה בד"כ הדרך הכי טובה להשתנות זה ע"י ייסורים, הם הכי פותחים את הנפש והכי מפתחים אצלנו עומק רגשי ואמוני.

אבל יש דרך נוספת. ללמוד להקשיב ולהרגיש את העולם. להרגיש שאתה חלק ממשהו ענק-חלק מהבריאה של ה', וגם חלק מעל ישראל, ואז יוצאים מהאגו ואין כ"כ צורך בייסורים.

"לא הן ולא שכרן" לענ"ד זה לא רק בגלל הקושי שבייסורים, אלא גם בגלל האמת שהם מכסים-שראוי שהעולם של ה' יהיה מושלם, בפרט כלפי אנשים שמחוברים אליו.

חשבתי השבוע שזו הנקודה של שבט בנימין- נס בשביל הטבע, בשביל שהטבע יהיה שלם כי ראוי שהבריאה של ה' תהיה שלמה. וזה סוג של חיבור בין קדושת הטבע (נס בתוך הטבע) לקדושה שמעל הטבע (נס ששובר את הטבע). וזו מעלתה השלמה של א"י שהתבטאה בניסי כיבוש נחלת שבט בנימין ובמקדש ובפרט בקודש הקדשים. וזה שייך כמובן רק למי שמחובר לכלל באופן מהותי, ולמי שמפריעים לו הייסורים בעיקר בגלל האמת שהם מסתירים ולא בגלל הסבל שלו.

מה הלוז שלכם במוצאי שבתות של חורף?זיויק
זה יוצא חצי יום לפעמים.
זה ברכהפצל🤫

יש הזדמנות לעשות סעודה רביעית, להוסיף אלפא ביתא פסוקי ברכה ופיוטים וכו'. הלוואי שאזכה לחצי ממה שאני מדבר בחצי מהפעמים. אבל לפחות יש משמעותית יותר זמן ויותר נחת לזה מאשר בקיץ. (וגם בקיץ זה ברכה כי יש הזדמנות יותר בנחת משמעותית בשישי להשלים שמו"ת ושיר השירים וכו' וכולי האי הלוואי )

יפה ממשזיויק
תודה רבהנחלת

שהעברת נושא. זה מאוד חכם. יישר כוח!

חודש טוב!

השאלה שלךנחלת

לגבי מה עושים במוצ"ש ארוך. זה היה כמו מים קרים על נפש עייפה  אחרי הדיונים של חרדים -דת"ל.

אה פספסתי טיפהזיויקאחרונה
חח

אולי יעניין אותך