מה שלומכם?
יופי. גם אצלי, תודה.
פורים נגמר (בשלום, אני מקווה) אבל השמחה שלו נמשכת כל החודש, אז בואו ניקח אותה ונעשה ממנה משהו מעניין.
נכון רוב השירים בעולם הם עצובים? שירים על אהבות נכזבות, מוות, כאבים... ולפעמים קצת נמאס מכל היופי העצוב הזה ורוצים יופי שמח.
אממה, כל כך קשה לכתוב משהו שמח שירגש וייגע. קל ליפול לקלישאות.
אז זה האתגר שלנו - שיר שמח.
ובואו ננסה לצאת קצת מהבועה של "איזה טוב השם" ו"יש לי גוף בריא אז אני שמח". גם לשמחה יש עומק, ממש כמו לעצב, והרבה פעמים הוא נסתר מהעיניים שלנו.
זה האתגר.
ועכשיו תשמעו סיפור מעניין ועוצמתי:
בשנת 1954, שבע שנים בלבד לאחר היווסדה, עמדה מדינת ישראל הצעירה תחת מתקפה בלתי פוסקת של פאדיונים על יישובי הסְפָר, הפדאיונים היו מחבלים שהסתננו מארצות ערב השכנות, וביצעו מעשי חבלה והרג נגד תושביה היהודים של מדינת ישראל.
כמה ימים לפני ערב פורים 1954, עשה אוטובוס של אגד את דרכו מאילת לתל אביב. בחזית גג האוטובוס התנוססה הכרזה "ליום אילת ברכת אגד – אשד לחלוצי הנגב". ובתוך האוטובוס נסעו 11 נוסעים, גברים, נשים וילדים ואיתם עוד 4 חיילים, כולם עשו את דרכם חזרה לתל אביב מחגיגות ציון חמש שנים להנפת "דגל הדיו" באילת ושחרור העיר. כאשר החל האוטובוס לעלות בעלייה התלולה של מעלה עקרבים נתקל במארב של פאדיונים, שרצחו את כל הנוסעים פרט לילדה אחת שהסתתרה מתחת לגופת חייל. באירוע הזה היה מספר ההרוגים הגדול ביותר מאז מלחמת העצמאות. השפעת האירוע על היישוב היהודי בארץ ישראל היה רב, ומצב הרוח ביישוב היהודי היה בשפל חסר תקדים.
בערב פורים יצאו המשורר יעקב אורלנד והמלחין מרדכי זעירא מביתם בחיפה כדי לחגוג את חג הפורים בתל אביב. כאשר הגיעו למסיבה של בכירי השלטון בארץ ישראל ראו כי פניהם של כל הנוכחים אבלות וחפויות. משה שרת (ראש הממשלה דאז) נכנס לחדר וסיפר להם כי אוטובוס על כל יושביו נפל במארב וכולם נרצחו. הוא ביקש מהם לכתוב שיר שמח שיחזיר קצת שמחה לעם ביום קשה כזה. אורלנד וזעירא פרשו לחדר הסמוך, ולאחר דקות ספורות חזרו לחדר ושרו בפני כל הנוכחים את השיר שחיברו – שיר שמח.
(דויד פרץ)
והנה השיר שכתב יעקב אורלנד והלחין מרדכי זעירא:
אִם גַּם רֹאשֵׁנוּ שָׁח
וְעֶצֶב סוֹבְבָנוּ –
הָבָה וְנִתְלַקַּח
מִן הַשִּׂמְחָה שֶׁבָּנוּ.
הַי, הַי,
הָבָה וְנִתְמַלֵּא
שִׂמְחָה, שִׂמְחָה כִּמְלֹא הָעַיִן,
הַי, הַי,
שִׁירוּ עֲלֵה, עֲלֵה
עֲלֵה וּבְעַר הַיַּיִן!