היי, חפשתי פורום שו''ת ולא מצאתי אז אני שואלת אתכם.פילונית
לאחרונה ממש נראלי שהתורה שלנו פשוט לא מוסרית בכלל.
ואני אתן כמה דוגמאות-
1. מישהו חילל שבת, אשכרה מת בלי לחשוב פעמיים באכזריות. עכשיו הבנתי שבת זה וואו והכל, אבל הבן אדם אשכרה מת! דמיינו עכשיו את כל מי שלא שומר שבת מת בסקילה.. קצת מזעזע לא?

2. הקטע הזה שלפי התורה מותר שיהיה לגבר כמה נשים. אומנם בימינו זה לא תופס (למרות ששמעתי שלבבא סאלי זצ''ל היו 4 נשים) זה מגעיל ומזלזל שיהיה למישהו אחד כמה נשים.

3. גילוי עריות =מוות. אתם יודעים כמה גילוי עריות יש היום? אני בכלל לא בעד זה. אבל. תחשבו שנייה גילוי עריות מה זה? זה שני אנשים עם הגוף שלהם, מי אתם שתתערבו? ותעשט עונש מוות על זה? זה הם עם עצמם זה יוצר להם הנאה זה אולי לא חכם במיוחד אבל זה לא סיבה לעשות על זה עונש מוות. זה כמו שיהיה כלל שמי שלא מקבל 100 במבחנים עונש מוות. כאילו מה? זה אולי לא מעשה חכם אבל זה כיף להם ומי אנחנו שנהרוג אותם על זה?

4. גם הלהטב, התורה מכירה בהם. אומנם לא מכילה אותם אבל יש כזה דבר. ואם כל הכבוד ה' ברא אותם ככה. שוב, אולי אנחנו לא רגילים לזה אבל מה קרה שהם צריכים למות על נטיות שונות משלך? אז מה אתם רוצים שהם ילכו נגד האמת שלהם, ויתחתנו אם מישהי שהם לא אוהבים והם יהיו בעל זבל, אבא זבל וכו' או במקרה הרע שהם יתאבדו בסוף כי לא נותנים להם להיות מאושרים בדרך שלהם.

סליחה על הניסוח הכפירתי שלי, אשמח לתשובה שלא תשאיר לי שאלה.
הערה קטנה.רק בשמחה.
עבר עריכה על ידי רק בשמחה. בתאריך י"ד בניסן תשע"ט 01:24

בנוגע ל4.

א.הנטיה הזאת באה מהקבה,זה פשוט נסיון,אומנם מאוד גדול.אבל נסיון...

ב.אין לתורה בעיה עם הנטיה עצמה,אלא עם ביצוע הנטיה.

מקווה שלא היו לי טעיות\שטויות.

תשובותחידוש

1+3. הקב"ה נתן לאדם חיים כדי שימלא בהם תפקיד. אם הוא מועל בפיקדון = החיים, ומשתמש בו נגד רצון ה', 'זכותו' לקחת אותם בחזרה. ובעצם זה גם לטובת האדם, שלא יקלקל יותר, וכדי לתקן את מה שקלקל.

2. עניין תרבותי.

4. כמו שענו

אשתדל לענותפוטפוט

1. רוב האפקט של העונש הוא כדי להרתיע, בפועל קשה מאוד להוציא להורג. מספיק שבודדים ייהרגו ותראי איך כולם שומרים שבת. צריך שיאמרו לאדם 'אתה תיהרג על החילול הזה'! והוא יאמר 'על דעת כן אני עושה'. אם הוא לא אמר ככה אין סקילה (רמב"ם הל' סנהדרין יב,ב). לא מספיק שיאמר 'לא אכפת לי' או 'אני יודע' וכיוצ''ב.

כתוב בגמ' שב''ד שהורג אחד לשבעים שנה (וי''א שבע שנים) מכנים אותה 'חובלנית', וזו לא מחמאה.

ואגב זו לא 'אכזריות', הדיינים חייבים לצום כל אותו היום מצער.

2. התורה ניתנה לעידן שבו זה היה מקובל וגם אלפי שנים אח''כ. התורה מתחשבת ואנושית, ה' לא מנחית על בני ישראל גזרות קשות מדי. חוץ מזה פעם היו נשים שזה היה להן סבבה לגמרי והן היו חברות טובות (קראתי תיעוד הסטורי כזה). את ואני לא יכולים להבין עד הסוף את הראש של נשים מפעם... פעם אשה הייתה קוראת לבעלה 'אדוני' בטבעיות, אפילו שרה אמרה "ואדוני זקן". כמו שאת זה קשה להבין, כך גם דברים אחרים.

3. לא אנחנו קובעים את המוסר, ה' קובע אותו. והוא ברא את העולם כך שגלוי עריות גורם טומאה איומה לבן אדם, הדבר הכי מטמא שיש. מי שיש לו רגישות לקודש חש זאת בחוש. לכן מתייחסים לזה בחומרה רבה. לגבי עונש המוות כנ"ל ב1.

4. שמעתי שביעוץ תורני של תורת החיים הצליחו להחזיר לנורמה עשרות מקרים של נטיות הפוכות. אם טיפול לא מצליח, על זה נאמר בגמ' "אין עצה ואין תבונה נגד ה'". הם צריכים להתגבר על התאווה כמו על כל מידה רעה אחרת. לגבי עונש המוות כנ"ל ב1.

סוף דבר - לא צריך להבין הכל, יש מקום להתבטלות, העולם והתורה כ"כ מורכבים, חבל שנגיע לשמיים ואז יגלו לנו הכל ונאמר 'אופס'

בהצלחה!

תודה על הטרחה!פילונית
4. להתרחק 'מיעוץ תורני'/טיפולי המרה רבניים.חוני המעגל פינות
הם הרגו בשוגג עשרות אנשים.

כל רפואת הנפש נעשת אך ורק ע'י אנשי מקצוע הנפש היא לא משחק.
"פסיכולוגים" מזיקים לאין ערוךפוטפוט

מכירים סיפורים מקרוב על איך שהם שברו בני אדם.

ונותנים עצות שהם פשוט עבירות, מעוותות.

מדביקים תויות לבן אדם שלטענתם איך אפשר לשנותם, עפרא לפומייהו.

לא להתקרב אליהם!

חסרים פסיכולוגים יראי שמים?חוני המעגל פינות
מנסה...נגרינסקי

1. בשם הרב מלמד - כתוב במשנה במכות "סנהדרין ההורגת אחד בשבוע [=שבע שנים] נקראת חובלנית.
רבי אלעזר בן עזריה אומר, אחד לשבעים שנה.
רבי טרפון ורבי עקיבא אומרים, אילו היינו בסנהדרין לא נהרג אדם מעולם.
רבן שמעון בן גמליאל אומר, אף הן מרבין שופכי דמים בישראל."
סנהדרין היא מערכת החוק שמאפשרת את היכולת לחברה להתקיים... הלכך, יש להעניש את מי שפוגע בחברה בהתנהגותו...
הסנהדרין משתמשת בעונש מוות בכמה מקרים שמתחלקים לב' סוגים... הראשון - עבירות שהתורה מחשיבות אותן לחמורות ביותר. השני - רוצח.
עכשיו מה, מוות זה דבר נורא מאוד ולהשתמש בו זה לא פשוט, לכן יש למעט בו כמה שיותר...
מה שהסנהדרין הוציאה להורג היה רק ל70 שנה וזה היה את הרוצח (לשיטה המרחיקה, לשיטות אחרות היה רחוק מדי ההרתעה, לכן אמר רבן שמעון בן גמליאל שרגי טרפון ורבי עקיבא שופכי דמים, שהרי לא יצרו הרתעה).
למה הרוצח ולא מחלל השבת נניח? כיוון שאדם בשעת הרצח מצוי בכעס בדרך כלל ולכן הוא חסר שליטה על עצמו. לכן יש צורך ליצור הרתעה ע"י עונש מוות...
אבל מחלל השבת צריך להיות משוגע כדי לחלל שבת בפרהסיא עם עדים והתראה עם הידיעה שהוא עלול לצאת להורג... ואם הוא הגיע למצב כזה, הרי הוא משוגע ולא הורגים אותו...
מה שכן, עצם זה שהתורה איימה בעונש מוות על מחלל שבת, סימן שלשבת יש חשיבות עצומה... השבת היא בעצם העדות על הבריאה ועל הקשר שבין עם ישראל לרבש"ע. חילול השבת זה ניתוק הקשר וכפירה בטובתו המוחלטת שלקב"ה... לכן בין שאר העבירות ש"ממיתים" עליהם ניתן למצוא את העבודה זרה ודומיה...

2. נהוג לחשוב שפוליגמיה זה דבר לא מוסרי, אבל האמת שאם משתמשים בזה נכון אז זה חסד גדול...
ככלל, המצב השלם שאיש נמצא עם אשה אחת ואשה אחת נמצאת עם איש אחד... אין דבר כזה פוליאמוריה, כי כשאדם אוהב מישהי, באמת אבל, שחושב עליה כל היום, כשהוא קם בבוקר אז הוא שולח לה מיד הודעה, כשהוא אוכל הוא חושב עליה, כשהוא הולך ממקום למקום, כשהוא לומד, כשהוא הולך לישון. כל מעשיו הוא עושה למענה והוא רק מייחל להיות איתה כל הזמן... אז זו היא האהבה הגדולה שהתורה מחנכת אליה... וכשאדם אוהב אהבה כזו את אותה אישה, הוא לא מסוגל בכלל לחשוב על מישהי אחרת...
ומה שאומרים פוליאמוריה, זה לא ריבוי אהבות, זה ריבוי יצר המין... כי כשאדם ממלא את תשוקותיו, מה זה משנה עם איזו נפש הוא עושה את זה, העיקר שהגוף (הכלי) הוא איכותי...
אז זה המצב לכתחילה... אבל לעיתים המציאות לא מאירה לנו פנים ולפעמים נוצר מצב בו אדם צריך לעשות מעשים שבתכלס הוא לא רוצה לעשות אותם רק כי הוא נקלע למצב מסויים...
מצב בו נניח זוג שאוהב אהבת נפש אחד את השני אבל לצערם הרב לא מצליחים להביא ילדים לעולם... היום ההוראה האוסרת ריבוי נישואין מכריחה בעצם את הזוג להתגרש אם הם רוצים להביא ילדים לעולם בנישואים שניים... במקום פשוט שהגבר יתחתן עם אשה נוספת... אגב, בחלק גדול מהפעמים האשה הראשונה זוכה לכנס להריון אחרי הצלחה אצל האשה השנייה "ואבנה גם אנכי ממנה"... לא יודע איך זה עובד ביולוגית, אבל ככה זה...
או נניח מקרה שרווקה, אלמנה, גרושה או אנא עארף מה שלא מצליחות להתחתן בשום אופן והאפשרות היחידה שלהן זה להתחתן עם גבר נשוי... יש בדבר גמילות חסדים עצומה בעבור אותה אישה שזוכה לכנס תחת כנפי מבנה משפחתי מסודר...
ז'תומרת, התורה לא אומרת שאדם יתחתן עם מספר נשים, אלא מתירה במקרה הצורך בדיעבד אם המצב נצרך...

3. יש לעיין בסעיף הראשון... החשיבות המצווה זו היא המבנה המשפחתי שהוא בעל חשיבות רבה... וגילוי עריות פוגם בו... ויש להרחיב...

4. יש לעיין בסעיף הקודם... ממ, התורה לא אוסרת על להט"ביזם, אלא על המשכב עצמו...
הנטייה עצמה כשרה לפי התורה, אלא שיש בפרקטיקה להתנהל לפי בניין העולם בצורה טבעית לפי רצון הבורא...
אם אדם אוהב את בן זוגו ואישה את רעותה, המנעות הפרקטיקה אמנם תהיה קשה עליהם (קשה מאוד... מאוד מאוד אפילו) אבל זה לא מה שימנע מהם את אהבתם...

סליחה על ההצטמצמות בתשובות ו/או אם היה ניסוח לא טוב ו/או אם כתבתי שטויות... השעה מאוחרת... יש להעיר לי על כך ומחר בעז"ה (אם יהיה זמן בהכנות לפסח) אשתדל לתקן...
ניסיוןהגיגים בע"מ
עבר עריכה על ידי הגיגים בע"מ בתאריך י"ד בניסן תשע"ט 09:58

להכל: את מתעלמת מתורה שבעל פה, תורה שבכתב מראה את חומרת המעשים, ואת התגובה הצודקת בעולם מושלם.

ותורה שבעל פה מראה איך זה מתגשם בעולם הלא מושלם שלנו. ובה עונש המוות מותן מאוד, וסנהדרין הפכו והפכו בניסיון להצדיק כל אחד, ולהימנע מעונש המוות, והשתמשו בו רק במקרים נדירים מאוד. וסנהדרין שהורגת פעם אחת בשבעים שנה נקראת קטלנית. ובמסגרתה גם, מחשש שבועלם הלא מושלם שלנו מעמד האישה יפגע, נאסר על נשיאת שני נשים לאיש אחד בחרם דרבנו גרשום.

2: התורה זה לא תחליף למוסר, אם התורה מתירה משהו זה רק סימן שמבחינת הציות לה' אין עם זה בעיה, זה לא אומר שמבחינת המוסר אין עם זה בעיה, וזה לא מה שהתורה רוצה לומר. אני מחויב גם לתורה וגם למוסר, במקרה של מחלוקת אני יעדיף את התורה, אבל פה אין מחלוקת, אין הסכמה, אבל גם אין מחלוקת. התורה פשוט לא מתייחסת לזה. 

1+3+4: ה' ברא אותנו כדי שנשרת אותו. זה כמו שתגידי שזה לא מוסרי שאדם שקנה כוס זרק אותה לפח כשהיא נשברה. וכבר לא היה אפשר לשתות בה.

4: https://nirmenussi.files.wordpress.com/2016/09/nir-menussi-loving-the-other-hashiloach-1.pdf

אולי ארחיב בהמשךדעתן מתחיל

המוסר היהודי לא השתנה לעולם, הוא בנוי על רעיונות אלוקיים. המוסר האנושי לעומתו משתנה בקביעות.

אם בעבר להרוג אויבים היה מוסרי היום כבר לא. כך גם עבדים, נשים, יחס לנשים, אכילת בשר, הקרבת קורבנות ועוד כל כך הרבה. ניקח דוגמא, עבודה זרה. בעבר היהדות היא הייתה המוזרה, הלא מוסרית, ערכית או מאמינה. רוב העולם עבד עבודת אלילים ורק אנחנו לא. היום להפך, עבודת אלילים מוזרה בעיניי העולם ובודדים עובדים אותה. העולם המוסרי משתנה לכיוון הגאולה הכללית של העולם בסדר אלוקי מפעים, אבל הוא מקצין תמיד צדדים. הוא לא יודע למצוא נקודות אמת אלא רואה את הרע שבצד אחד ולכן עובר לשני הקיצוני.

יש כל כך הרבה להאריך, אבל הנקודה שבאתי לומר יחסית קצרה. את וכולנו מושפעים מהתרבות העכשית, חושבים כמוה ובגללה. כך גם חשבנו לפני אלפי שנים כשיצאנו ממצרים והתרבות הייתה שונה ועשינו עגל, כי זה מה שנראה מוסרי אז. אם תחפשי את המוסריות האנושית העכשווית בתוך תורה נצחית תכשלי לדעתי. אנחנו מושפעים, בשביל בירור אמיתי צריך לצאת מהראש של התרבות ולברר בצורה אמיתית כל נקודה.

לא התחלתי לענות לך למרות כל מה שיש לי לומר. טעות, בגלל כל מה שיש לי לומר. כי זה לא יעזור. אלו שאלות מעולות שצריכות מבט אמיתי כדי להתחיל לחפש להן תשובה. ויותר מכך, אלו שאלות שהתשובה שלהן לא באמת תתחם בכמה מילים בפורום. שאלות נוקבות שצריך לענות עליהן במלא הרצינות.

היחס בין מוסר היהדות למוסר האנושי, אם קיים בכלל מושג כזה (סוגיה מורכבת) העסיק אותי הרבה. למדתי ועוד לומד כבר שנים, מנסה לברר נושא נושא. לבדוק האם ולמה התורה היא זו שצודקת, כמו תמיד. אני יכול להפנות אותך לרבנים שעוסקים בתחום אם זה יעזור, יש כל כך הרבה מה ללמוד.

לא חייב לאהוב את מה שכתבתי, לגיטימי. אבל זו האמת לדעתי, וצריך לברר אותה ללא נגיעות. כתבת "אשמח לתשובה שלא תשאיר לי שאלה". לא תצליחי למצוא אחת כזאת בדרך הנוכחית, לדעתי. יש שאלות שצריך לעבוד עליהן כדי לקנות אותן, כדי למצוא תשובות ראויות.

לדעתי זו עיקר התשובה. מוסר של התורה ומוסר העולם.נולד מחדש
מוסיף דוגמא, פעם היה מוסרי להרביץ לאשתך היום לא.
היטלר ימ"ש כביכול היה מוסרי ורק רצה לעזור לעולם להפטר מהבעיה שלו, היהודים.
מוסר העולם הוא דבר שהשתנה לעומת זה יש מוסר אחד שאף פעם לא השתנה והוא מוסר התורה...
הרבה מאוד דברים השתנו במשך ההיסטוריהcintetit
וגם ההתיחסות לדברים האלו בהלכה או בספרות הרבנית השתנתה.
כמובן שלא אומרים את זה, אלא אומרים שהתורה נשארה אותו הדבר אבל זה רחוק מהמציאות.
סתם אני אתן לך דוגמא. נושא של בתי כלא. הם לא היו קיימים בתקופת המקרא. אין אליהם התייחסות הלכתית.
אז מה שכתוב בתורה שגנב נמכר בגנבתו, אבל היום אין סיבה להתנגד לפיתרון שיכלאו גנב במקום למכור אותו.
או נניח מקרה של אונס.
לפי התורה, מי שאונס אישה פנויה צריך להתחתן איתה.
יש לזה סיבה. חששו שאישה כזו תישאר ערירית בכלל שלא ירצו להתחתן איתה.
היום מבינים שאישה כזו לא תהיה מעוניינת לחיות עם גבר שאנס אותה, אז אין סיבה לחוק הזה.

לגבי כל הדוגמאות שאת הבאת, חלק גדול מהן כבר הפך להיות לא רלוונטי כבר בתקופת התלמוד. נניח הסקילה של מחללי שבת, דורשת כל כך הרבה תנאים שהיא לגמרי לא מציאותית.
באותו אופן יתר הדברים, תמיד אפשר לסמוך בעניין הזה על הרבנים שידעו להתאים את עצמם למציאות רק שזה לא תמיד קורה מיד אלא עוברות כמה שנים.

אני אתן לך דוגמא. לא תמצאי היום רב רציני שפוסק הלכה בנושא עבדים, כי אין עבדים.

אבל כשצריך לחתן ממזר, מוציאים את הלכות העבדים מהבוידם כדי לאפשר לממזר חהתחתן עם "שפחה".
זה לא באמת שהיא שפחה. אבל מוצאים דרך להגדיר אותה בתור שפחה, כדי לאפשר לממזר להתחתן איתה.
אין פנטנטים.advfb

הכל תלוי בהנחות יסוד. במידה וההנחת יסוד שהתורה מהשמיים הדבריים יסתדרו. בהנחת יסוד שהיא המצאה אנושית הגיוני שתתיחסי לדברים בהתאם. השאלות שלך נובעות מהנחות יסוד שגויות.

1 - ע"פ התורה שבע"פ במקרים נדירים מוציאים להורג על יחסי מין לא ראויים (ע"ע תלמוד בבלי מסכת גיטין דף יז עמוד ב דיבור המתחיל "זנות לא שכיחא")

תורה שבעל פה זה פתח לשאלות רבות - מתי היא ניתנה? למה צריך אותה? האם היא יכולה להשתנות? נושא רחב, אם את רוצה אניט יכול להפנות אותך לספרים מודרנים ומקורות שונים קדומים יותר.

2 - הטענה אינה רציונלית. אני מסכים איתך שכיום זה לא מקובל וזה אכן טבעי שזה מזעזע אותך. אמנם ככה לא מציגים טענה אתית כולשהי. צריך נימוק, הסבר, ולא "זה לא מרגיש". אע"פ] שהרגש שלך בריא מאוד. רוב המוחלט של הפרשנים סוברים שהלכתחילה זה לשאת אישה אישה אחת ורק בלית ברירה לשאת יותר מזה. אני מארמין שיכול להיות שהיו תקופות בעולם הקדום שהיה צורך בדבר בגלל התנאים שהיו אז (אולי לטובת הנשים מבחינה כלכלית).

3- זה לא אנחנו, זה א-להים. וכמו שכתבתי לעיל ע"פ התורה שבע"פ המקרים של ההרג ממש נמוכים, וזה לא במקרה.

4 - גם זאת טענה שלא מנוסחת באופן רציני - אתי (סליחה, אם זה מעליב). יש שאלות של רוע בעולם (צדיק ורע לו רשע וטב לו וכו') למה א-להים ברא אנשים שפגועים או מוגבלם בנושאים כאלחה ואחרים? שאלה קשה והתשובה הכי טובה והכי כנה היא שאי אפשר לדעת, ות'אמת זהגם לא מטריד, זה בעיה שלו. אני סומך עליו בקטע הזה אני אדם אני מוגבל. הוא ציווה שלא לעשות יחסי מין בין גברים וגם ברא כאלה אנשים. שאלה טובה. זאת לא התחמקות כלל זאת טענה דתית. אני לא א-להים. אני אדם. נעים להכיר. וכמו שכתבתי לעיל הכל תלוי בהנחת יסוד. אם ההנחת יסוד היא שזאת תורה שניתנה מהקב"ה למשה בסיני אז יש על מה לדבר. אם אחרת - כבר חרצת את את הכפירה מראש.

אם את רוצה אפשר לברר את ההנחת יסוד הזאת - מה האמינות של מסורת קבלת התורה? אבל היא שאלה מקדימה. לפני שעוסקים בנושאים הנ"ל שהבאת.

בהצלחה.

אם אכן את מאמינה ורצה לפתור את השאלות הללו כדאי להגיע לאמונה ברמה גבוה יותר כדי לך ללמוד קצת באופן יסודי על הנושאים שאת מעלה. אני יכול להפנות אותך אם זה רצונך. בהצלחה.

לגבי התשובה הראשונהadvfb

המקור זה שם בתוספות

לגיטימי שבנאדם ישאל שאלותנולד מחדש
ועוד יותר הגיוני שהוא הקצין מה שהוא שאל על מנת שהשאלה תהיה ברורה וכדי שיהיה יותר קל לענות עליה
תמוה שאתה טוען שזו הבעיה.מי האיש? הח"ח!

וענו לך על אתר "לגיטימי לשאול".
הבעיה בדיונים כאלו אינה השאלה אלא התשובות, האפולוגטיות, הנדושות והקלישאתיות.

סגור אז פעם הבאה אני פשוט אדתלש בלי לנסות להבין.פילונית
וזה יהיה על מצפונך.
לא נראה לי שצריך להתייחס להכלנולד מחדש
מצטערת נמאס לי מאנשים כאלהפילונית
האופציות שלי דווקא שונות.פילונית
1. להמשיך לא להבין את התורה ובגלל זה אני אצטרף לאטיסטיות ואציג את התורה כלא מוסרית

2. לכתוב בפורום הזה שאלות שמציקות לי, אתם עונים לי בצורה חכמה ומעודדת ואני ממשיכה את חיי בשלווה.
מה.פילונית
מה אתה לעזאזל רוצה ממני?

פעם הבאה אני אלך לחפש תשובות אצל דוקינס, במקום ח''ו לשאול אנשים שמבינים את זה.
הרב שרקי אחלה אבל אתה מעדיף שאני לא אשאל שאלות אצל הדתייםפילונית
מתי אנשים יפסיקו להסתכל בקנקן אלא בתוכן?!חוני המעגל פינות
ב.ג.ל.אורות מאופל
מה רע בלהסתכל בקנקן? הוא מדד נפלא.
כי הרבה יותר מעניין להסתכל בתוכן מאשר בצורת ההגשהחוני המעגל פינות
ב.ג.ל.אורות מאופל
נקודת ההנחה היא שהמדד הקובע הוא רמת העניין.
פשט. יש הו'א אחרת?!חוני המעגל פינות
ב.ג.ל.אורות מאופל
לא הוו"א, מסקנה.
בוא וספר על מסקנותך השגויות...חוני המעגל פינות
ב.ג.ל.אורות מאופל
צורת ביטוי עקמומית לא מעידה על ישרות, לא מוסרית ולא חשיבתית.
אתה מוכן פעם אחת להתיצב מול האמת ולא להתחמק?חוני המעגל פינות
הוא ענה בצורה לא קשורה.חוני המעגל פינות
אין לי שום טעם להתיחס לזה ולתת לו את מה שהוא רצה-להסיט את הדיון.
ב.ג.ל.אורות מאופל
זה נכון רק בהנחה והעצם הנמדד הוא למעשה שניים, הקנקן והתוכן.
אם העצם הנמדד הוא קנקן-עם-תוכנו, האיכות גם היא משותפת.
המשל הנל לא קשור לעניינינוחוני המעגל פינות
דוקינס בשביל תשובות...פסידונית

שיהיה לך בהצלחה

מה להציג? שטויות במיץ. יש מציאות. אתה בוחר להתעלם ממנה.חוני המעגל פינות
היא בוחרת לקרוא לילד בשמו...

רצח עם לעם העמלקי זה רצח עם. אתה לא יכול לקבור את המציאות...

טכנית אתה יכול, דרכם של הדוסים מאז ןמתמיד הייתה לטאטא מתחת לשטיח במקום להתמודד...

אבל יש אמת וראוי להסתכל לה בעיניים.
מלל מלל מלל מלל. חוץ מלהתחמק לא עשית כלוםחוני המעגל פינות
בוא ואשאל אותך שאלה של כן ולא-
האם התורה מחייבת רצח של עמלקים ואפילו תינוקות חפים מפשע?

כן או לא. אנא הפסק להתחמק ולהתחבא.
יעזור לכולנו לנהל דיון יעיל
אם אין טעם אתה לא חייב להיות כאן...חוני המעגל פינות
מדינה חופשית וזה ...
אכן. זו הייתה הצעה חברית ולא חיוב. עלית על הנקודהחוני המעגל פינותאחרונה
תודה לכולכם!!! באמת עזרתם מאוד!פילונית
בשמחהפוטפוט

אולי השאלות כתובות קצת בתקיפות, אבל המתבונן מרגיש שזה נובע מחיפוש אמת וכנות בלתי מתפשרת, ואלו תכונות של אנשים גדולים בעמ''י, תרתמי אותן לכיוון הטוב ותצליחי

תודה!!פילונית
חשיבה זה דבר מצויין. ללמוד וללמוד.העני ממעש
ב.ג.ל .אורות מאופל
1. שאלה מצוינת! לא רק שהיא מצוינת, אלא שהעונש הזה נקבע על החטא הזה בדיוק כדי שהשאלה הזו תישאל! ומתוך השאלה, יתברר עומק החשיבות הקריטית והכללית של שמירת השבת של כל יהודי בכל פרט מעשי. נקודה למחשבה- בשבת יש נקודה מוזרה, שגוי ששמר שבת חייב מיתה, ויהודי שחילל שבת, אף בפרט פרטי קטן חייב סקילה!

2. זה עניין של תרבות, שנובע מהאדרת הפרט בימינו, שהרי אם כל מטרת חיי הנישואין היא להרבות את העם היהודי, לא יהיה דבר פחות מוסרי מלהתחתן עם אישה אחת בלבד. (אני לא טוען שזה אידיאל שצריך לשאוף אליו, אלא פותח סדק להבנה תרבותית אחרת)

3. הטענה היא לא על העונש ביחס לחטא, אלא באופן כללי על עונש מוות. השאלה נובעת ממחשבה שהדבר היקר ביותר שיש לאדם הוא חיי החומר שלו, וממילא נטילתם צריכה להתבסס רק על חטאים מזעזעים. אם מתיישבת בלב ההבנה שזוך וטוהר הנשמה וקדושתה העצמית עולים בחשיבותם על המשך קיומה בתוך הגוף, ממילא צורת ההסתכלות משתנה והשאלה נופלת.

4. השאלה מבוססת על היסודות של שאלה 2, וכן התשובה. אם הבסיס המוסרי לחיי נישואין הוא הפיריון, והתא המשפחתי מקבל חשיבות עצומה, רוחנית, לאומית, היסטורית ופרטית, ממילא תא משפחתי שמנותק מבסיסו המוסרי יוצר ריקבון במערכת כולה, ויש להתנקות ממנו מתוך דחף בסיסי של קיום, לפני הפן המוסרי שבכך.

השאלות מצוינות! המשיכי כך! אני לא רואה טעם להימנע מלקרוא את דוקינס ביחס לשאלות כאלה, בעיניי משעשע כמה ספקולטיביות פילוסופית פסאודו-אקדמית נוצרת משחצנות מלומדת.
אבל למה נעצרת?צלילי השקט

5. התורה מתירה שיהיה לנו עבדים.

6. התורה אומרת להרוג בן סורר ומורה.

7. התורה בעד לרצוח חיות ועופות מטעמים פולחניים.

8. התורה אמרה להרוג עמים שלמים שלא האמינו באל שלה, אלא העדיפו פוליתאיזם.

אז למה עצרת כאן?

התשובה היא כזו, יש בתורה חלקים פחות מוסריים אם שופטים ומתייחסים לתורה כמו שהיא בתרבות של ימינו. אבל התורה היא הקידמה המוסרית החשובה ביותר אם בוחנים אותה ביחס לתקופה הקדומה - הן מבחינה אמונית, פוליטית, כלכלית, ודתית.

לחוקי התורה כתוצר של נבואה אתית דתית לא היו יכולת להתאים לכל הדורות מבחינת מוסר תרבותי, זה פשוט לא אפשרי טכנית. לדוגמה, היום עבדים זה לא מוסרי, אבל עד לפני המהפכה התעשייתית כשהמכונה החליפה את האדם זה כן היה מוסרי. במזרח הקדום יחסי עבד ואדון היו מחפירים, והתורה עשתה להם נורמליזציה בצורה שהיא כמה רמות מעל כולם. 

אגב, לחזל היו עבדים, והם לא חשבו לרגע שזה לא מוסרי, כי אצלם, בתרבותם, זה היה מוסרי. אבל חז"ל חשבו שבין סורר ומורה זה לא מוסרי. אז הם עקרו על ידי לימוד דרשני בחוקי המקרא את האפשרות שאי פעם למישהו יוכל להחשב בהגדרת בין סורר ומורה. הם התאימו את הכתוב למצפון. (זו היתה הדרך של בית הלל).

מבחינה מעשית, ישנם מעשיות ספורות מאוד שמסופר בהם על הרג בגלל שבת. עד ימי בית שני כמעט כל הזמן כמעט כל האנשים בכלל לא שמרו שבת, האמינו במגוון של אלים, והיו פרוצים בעריות (כולל להטב), ואגב חגי ישראל  - לא נחגגו בכלל.   

מבחינת תרבות העונשים (גם בנושא עריות), זו היתה התרבות, כך חיו ושפטו האנשים שבמזרח הקדום. העניין הוא שתורה קובעת מוות בעיקר נגד הפוליתאיזם, שמבחינתה יותר מי שהוא היה לא נכון הוא היה לא מוסרי.  מעבר לזה שבפוליתאיזם יש גירסאות אכזריות ביותר של הקרבת קורבנות אדם, של טקסים אנטי מוסריים ואנטי אנושיים, מעבר לזה שהמקרא נלחם בכל דרך באמונה שיש לאדם שליטה על אלוהים ושאלוהים הוא חלק מהטבע, התורה התנגדה לפולתאיזם כי הוא ממרר את חיי האזרח במעמד הפשוט והנמוך. במזרח הקדום האזרח הפשוט היו משועבד וכפוף למלך בשם האלים שמעניקים כוח דתי ופוליטי מוחלט למלכים, מבחינה דתית האדם הפשוט היה צריך לבטל את חייו למלך ולאליטה ולחייו אין משמעות. ניתן לזה תוקף דתי - כמו שיש היררכיה באלים למעלה ואלים בדרג הנמוך עובדים את האלים בדרג הגבוה בהיררכיה, כשבראש האלים עומד אל שהוא ראש הפנתיאון, כך גם האזרח הפשוט אמור לעבוד את האנשים במלוכה בהיררכיה, משום שהמלך הוא אייקון וחיקוי של האל. התורה לעומת זאת כיפפה את המלך לאלוהים והוציאה אותו מהדת, כולם בצלם אלוהים בשונה מהמזרח הקדום שרק המלך.

המלך שלט מטעמים דתיים תאולוגים בחייהם ובכלכלתם של נתיניו - התורה התנגדה. במזרח הקדום הקרקעות היו שייכות למלכים ולמקדשים, ולאזרח הפשוט לא היתה עליהם שייכות, הם היו יכולים לעבוד על הקרקע כל התקופה, והיבול היה הולך לבעלים של הקרקע הפקיד\מלך. לעומת זאת על פי התורה הקרקע ניתנת לעם בכללותו על ידי המלך (אלוהים) כשלמשפחות ושבטים יש קרקעות משלהם ובעלות משלהם. בנוסף המלכים במזרח הקדום היו גובים מס שהיו הולכים לאליטה ולמקדש על חשבון האזרח הפשוט, על פי התורה אין מס - יש מעשרות. ולמי מביאים מעשרות לחלשים ולעניים, וגם ללוי ולכהן, לתורה כהתנגדות למלכים ולכהנים במזרח הקדום היה חשוב לפרק את הכוח מהדת -אז היא מצווה על כך שלכהנים לא תהיה נחלה, אין להם יבול, אז הם תלותייים מבחינה כלכלית, אין להם כוח. בחברה הפוליתאיסטית המקדשים הכהנים והמלכים היו מושחתים בשם התיאולוגיה והכוח היה אצלם. אגב, לתורה היה חשוב גם הליכוד החברתי ולכן הלוואה בריבית היתה אסורה על פי התורה כי היא פורמת את האחריות ההדדית של החברה (לנוכרי תשיך), ויש הגבלה בנטילת משכון, לעומת זאת בחוקים פוליתאיסטים המקדשים מלווים בריבית ונושים את העם. 

לתורה היו סיבות טובות להתנגד למשטר העבדות הפוליתאיסטי, וכן... היא השתמשה נגדו בעונש מוות. לדעתי בצדק. רוב העונשי מוות שהתורה נותנת הם נגד הפוליתאיזם. (בעיקר על ידי סקילה - התורה רואה באי שביתה בשבת כאירוע אנטי מונותאיסטי, למרות שלשבת יש גם טעם סוציאליסטי של מנוחה לעבד ולבהמה). והיא רואה צידוק מוסרי בלהלחם בעמים פולתיאיסטים. 

האשה היתה במזרח הקדום בשולי החברה, וזו היתה התרבות של החברה הפטריאכלית, זה כמו שתאמרי למה אנשים חיו בתרבויות עם עבדים זה לא מוסרי?!  זאת היתה התרבות. אי אפשר לבקר מוסר על בסיס תרבות. התורה היא תורה בתרבות, היא תורה לעם שחי בתרבות. 

מבחינת ההתאמה למוסר היום - צריך סנהדרין כדי שתדרוש ותתאים את הדברים שצריכים התאמה רשמית לימינו מבחינה מוסרית - כמו שעשו בבן סורר ומורה לדוגמא, או בעין תחת עין (מו"נ ח"ג פ"מא). אבל זה לא נראה שזה ראלי באופק הנראה לעין. נכון לכרגע מבחינה פרקטית היהדות היא מוסרית, כי אין שום דבר ממה שהסעיפים שהזכרת שמתקיימים, למעט להטב שנוצר כתוצאה ביולוגית (לא פסיכולוגית) - שעל זה מבחינה פרקטית היהדות מאחור ואין לי מה לומר. 

@פילונית

ניסיון לתגובה:יויו222

רק אקדים ואומר שזאת סוגיה עמוקה ורחבה, יחס התורה והמוסר, הרב קוק עוסק בה בהרחבה באורות הקודש (והרב קלנר בספרו הקריטריון לאמת הקריטריון למוסר), כך שהפורום זה לא המקום ללמדה ולבררה, ובכל זאת אנסה לומר עיקרון אחד בענין. 

כתבת: "לאחרונה ממש נראלי שהתורה שלנו פשוט לא מוסרית בכלל".

לעניות דעתי כבר במשפט הזה מונחת הבעיה- את בוחנת את התורה מתוך נקודת המבט ש-לך.

ומה הבעיה? שהתורה היא אלוקית-שמיימית, בעוד שהמבט שלנו אנושי-מוגבל.

ולכן, בצורה מובנית ההגיון האלוקי של התורה אינו עולה בקנה אחד עם המבט הראשוני הפשוט שלנו, 

וממילא גם לא עם המוסר שלנו. [ובמשפט-כדי לקבוע מהו המעשה המוסרי, הצודק והנכון, צריך להכיר את כל מרחב הזמן והמציאות: לדעת מה טוב לפני אלפיים שנה, יהיה טוב עכשיו, ובעוד אלפיים שנה קדימה. את זה בן אנוש-כמה חכם שיהיה לא יכול לקבוע.

ובעצם כשאת אומרת 'נראה לי', פירושו של דבר 'אני יודעת מה מוסרי, טוב, נכון וצודק (ע"פ מה שנראה להבנתי/ע"פ הנורמות המוסריות הרווחות/אחר) והתורה לא מסתדרת לי עם זה, לכן זה לא נראה ל-י. סליחה, אבל אשאל בקצת בוטות ובעדינות, מי את שתגדירי מה נכון וצודק, מה מוסרי?! [לא רק את, אלא כל אדם אחר שיתיימר לומר מהו מוסר נכון לא מתוך מתך התורה]

באמת נראה לי שנקודת המוצא צריכה להיות אחרת- התורה היא המוסר האלוקי, היא האמת המוחלטת, היא הדבר הנכון והצודק. עכשיו, יש דברים שלא מסתדרים לנו עם ההגיון הקטן שלנו? צריך ללמוד ולהעמיק, ולהבין את עומק כוונת המסר האלוקי. 

אתייחס בקצרה (זהירות-ארוךננה-בננה לחלק מהדוגמאות שכתבת (המודגש זה מה שכתבת):

אני אתן כמה דוגמאות-
1. מישהו חילל שבת, אשכרה מת בלי לחשוב פעמיים באכזריות. עכשיו הבנתי שבת זה וואו והכל, אבל הבן אדם אשכרה מת! דמיינו עכשיו את כל מי שלא שומר שבת מת בסקילה.. קצת מזעזע לא?

מזעזע כן, אבל לא שייך לומר 'דמיינו' על כזה מצב. כי באותה תקופה שמי שישמור שבת ימות מסקילה, יחזרו הסנהדרין, בית המקדש והנבואה. אז תדמייני את זה יחד זה. מצליחה? כי אני לא מצליח לדמיין אטמוספרת חיים כזאת של נבואה ובית מקדש. במצב הזה, כמו שהזכירו פה האנשים כמעט ולא יחללו שבת, כולם יחיו ברוממות גבוהה, בצדיקות גדולה, הכל יהיה אחרת. ממש ממש ממש לא כמו המציאות עכשיו.

3. גילוי עריות =מוות. אתם יודעים כמה גילוי עריות יש היום? אני בכלל לא בעד זה. אבל. תחשבו שנייה גילוי עריות מה זה? זה שני אנשים עם הגוף שלהם, מי אתם שתתערבו? ותעשט עונש מוות על זה? זה הם עם עצמם זה יוצר להם הנאה זה אולי לא חכם במיוחד אבל זה לא סיבה לעשות על זה עונש מוות. זה כמו שיהיה כלל שמי שלא מקבל 100 במבחנים עונש מוות. כאילו מה? זה אולי לא מעשה חכם אבל זה כיף להם ומי אנחנו שנהרוג אותם על זה? 

ראשית זה נכון לגבי כל עונשי המיתה בתורה, צריך להיבן את ענינם. למה הורגים על דברים מסוימים, ולמה דווקא במיתה כזו או אחרת. אבל אני חושב שנכון לגבי כולם להבין, שזה לא 'שני אנשים עם הגוף שלהם'. אנחנו עם שלם, שמורכב מהרבה אנשים, וכל אחד ואחד מהעם שלנו הוא איבר קטן מהגוף האחד הגדול.  לכן אם מישהו עושה מעשה שבעיני התורה הוא 'תועבה', הוא מזיק לכל האומה כולם. זה כמו שהיד שלך תחליט להתחיל חחתוך את היד השניה ואח"כ את כל הגוף. תאמרי: 'מה אתם רוצים ממנה, היא בסה"כ עושה זה ליד השניה, זה בחירה שלה..'. לא, נגיד לה להפסיק כי זה מזיק לכל הגוף, ואם היא תמשיך-נכרות אותה! שהיא לא תגיע לחתוך גם את הראש..

יש לי עוד כ"כ הרבה מה לומר בענין, אבל כרגע אין לי זמן לכך.. מקוה שעזרתי ולו במעט.

הם התאימו את הכתוב למצפון. (זו היתה הדרך של בית הלל).חוני המעגל פינות
מאיפה הגעת למסקנה הנל? הרבה יותר סביר שהם קיבלו את זה במסורת בדיוק כמו שאר הדברים.

הצידוק המוזר לגבי המוות לפוליתאיסטים הוא שגוי.
הורגים גם על עבודה זרה שיש בה נטו מימד אישי בלי מקדשים ומוסדות כמו טרפים דרישה למתים או מנחש.
הם לא קיבלו במסורת.צלילי השקט

א. בצורה הכי ברורה ללא דיונים ופלפולים-  כי יש מחלוקת בנושאים הללו - כשיש מחלוקת יורדת הטענה של מסורת.

בבן סורר ומורה רבי יוסי ורבי יהודה. חז"ל לא קיבלו ממסורת אלא פירשו את המקרא.

בעין תחת עין יש גם מחלוקת, ופילון האלכסדרוני שחי לפני המשנה ולפני שלמדו בעזרת המידות שעין תחת עין ממון - כותב שעין תחת עין זה ממש.  (ועיין מו"נ ג- מא, אף על פי שהוא מדבר בחובל ומזיק על הלימוד שעשו בית דין עוד מימות משה)

ב. היתי פותח איתך דיון ארוך על מהי תורה שבעל פה - מה המקור למושג, ומה המקום הראלי וההלכתי של הטענה "קבלה מהר סיני", ומה עשו תלמידי בית הלל לאורך הזמן, אבל זה לא מסתדר כרגע אז בזמן אחר. 

לא הורגים דורש אל המתים, או מנחש.

התורה נגד פוליתאיזם בגירסא החברתית תרבותית שלה. היא רואה צידוק מוסרי להלחם בעמים, כי היא מתנגדת למציאות החברתית האנטי מוסרית בחברה הפוליתאיסטית. ההתנגדות לעבודה זרה במקרא, היא לא רק כי זה לא נכון, אלא כי זה לא מוסרי. יש הרבה יותר מצוות וסנקציות שנוצרו מתוך הפחד שאדם ישראלי עובד עבודה זרה יגרום לאחרים לעשות כך, ויצור קהילה פוליתאיסטית, מאשר הפחד שהוא יעבוד עבודה זרה בעצמו בצורה סמויה אבל לא חברתית ומשפיעה. 

מזה השטות הזאת? מחלוקת היא מחלוקת במסורתחוני המעגל פינות
כל אחד קיבל מרבותיו מסורת שונה...
אין מחלוקת במסורת (רמב"ם הקדמה לפירוש המשנה)צלילי השקט

ובא נניח היפוטתית שיש - כמו מי מכריעים? 

מי שיותר סביר-זה פחות או יותר מה שעושים חצי מהזמן בגמראחוני המעגל פינות
אז הסבירות היא הכרעה אנושיתצלילי השקט

שבנויה על המידות שהתורה נדרשת בהם.

שבנויים כל אנלוגיה ואינדוקציה. 

זה החוכמה התלמודית.

זה בעיקר בנוי על הפרכת אחד מהצדדים ואם לא אז כללי פסיקה כלליחוני המעגל פינות
בכל מקרה המציאות לא קשורה למה שתיארת
הפרכה נעשית גם על ידי המידות שהתורה נדרשת בהןצלילי השקט

במילה אחת: הפרכה תלמודית של אנלוגיה בנויה על מציאת מכנה משותף חדש בין מלמד נלמד ועצם שלישי שבא להפריך - כך שנפרמת האנלוגיה. (ק"ו, בניין אב). או מוסברת מחדש לגבי אינדוקציה (בניין אב משני כתובים, ק"ו משני כתובים, בניין אב וקל וחומר) 

איזו מציאות? 

את פתחת אי פעם גמרא? ההפרכה נעשת ע'יחוני המעגל פינות
סתירה עם מקורות מוסמכים יותר...
** אתהצלילי השקט

תלוי מה אתה מתכוון הפרכה.

משנה נגד דעת אמורא זו לא הפרכה של לימוד זו הפרכה של סמכות כי לאמוראים המשנה היתה הסמכות ההלכתית.

אני דיברתי על לימוד, על אינטראקציה יוצרת של חז"ל עם המקרא. - שעליה גם אנחנו מדברים במקרה דנן. 

כל הלימודים והגזרות השוות וכו הועברו במסורת פרט לקל וחומר...חוני המעגל פינות
ככה שגם זה חסר משמעות...
זה לא נכון. מאיפה הבאת את זה?צלילי השקט

זו מחלוקת רמב"ם רלב"ג.

האם דרשות יוצרות דינים (רמב"ם - כלל שני ספר המצוות, והלכות סנהדרין), או רק אמצעי לתזכורת של משהו שקיבלנו במסורת (צריך לזכור איפה. זה אולי בהקדמה לתורה אבל אני לא זוכר).

ויש סיבות טובות מאוד מאוד לסבור כמו הרמב"ם שדרשות הן יוצרות.  

ג'ש ודאי שזה מסורת.חוני המעגל פינות
בכל מקרה החופש והמרחב הפירושי של קובעי ההלכה פרט לגזרות דרבנן הוא אפסי
גם לגבי ג"ש זה לא נכון. כי זה מחלוקתצלילי השקט

יש מחלוקת האם היא טקסטואלית או שיש בה הגיון. 

ממש ממש לא. אם אתה רוצה לחשוב כמו הרלב"ג ולהתעמת עם קושיות גדולות (ואני לא מנדב לך סיכויי הצלחה גבוהים) - זכותך. אבל על פי הגישה שהדרשות הן יוצרות - 99% מהיהודות זה ה"מרחב הפירושי של קובעי ההלכה". - (המקום של קבלה ומסורת ממשה רבינו בתושב"ע הוא מוזנח (וגם לא ברור יש לומר) לעומת המרחב הזה)

ב.ג.ל.אורות מאופל
התגובה שלך מעידה על הנחה שהתורה נכתבה לאחר הקמת דתות וכתות קודמות במטרה לייצר דת פולחנית מונותאיסטית שלא תיהפך לממסד של זוועות מוסריות.
כמובן שהדבר בדיוק הפוך. "תורה קדמה לעולם". כל התופעות שהזכרת הן רק הוכחה היסטורית לכך, שאי מימוש של הופעת הרצון האלוקי וביסוסו בעולם לפי הדרכתה של תורה, מעוררת את כל הצדדים הנחלאים של האדם, ונותנת לנו הצצה לשמץ רסיס מגאונות המוסר של מקור חיים של תורת אמת.
כמובן....צלילי השקט

אם יש משהו שלמדת, ומישהו חושב הפוך הוא פשוט לא מבין..  צריך לגלות לו את האור.

הטענה שלך על התורה - שנסמכת על מדרש (ומקבלת משנה תוקף מאוד רדיקלי בקבלה), לא מחייבת אף אחד. 

ב.ג.ל.אורות מאופל
הניחוח המיסיונרי-ולכן-הזוי שאתה מנסה להטיל על מה שאמרתי לא מבאיש את ריחו, אלא מעטר אותו בחן.
אכן, הקב"ה יצר לנו מאורות רבים לאור בהם, ו"כל המציל נפש אחת" על ידי שמשיב אותה לשורשה ומזכיר לה שהיא "מישראל", "כאילו קיים עולם מלא", שהרי רק באורם של ישראל הנותן מרכז עצמי לעולם, ניתן לכנות אותו "מלא".
בודאי שהאמת האלוקית לא מחייבת אף אחד אף מחיה כל אחד, בין במודע ובין שלא.
אתה משווה לדיון אופי של התנצחות חברתית, ואני מטה אותו לצד אידיאלי.
אידאלי של להכיר את מה שאני מסתיר מעצמי נכון?צלילי השקט

לגלות לי את עצמי נכון? הרי כולם חושבים כמוך בתת מודע, בנפש האלוהית (ממש) שלהם, הם פשוט לא מודעים לזה, הם אחוזים עדיין בכבלי המחשבה העצמית שאתה זכית לצאת ממנה ב"ה.............

מצטער שאני לא חלק מזה.

אם היה לי דרך להוציא אותך מהאופוריה היתי משתמש בה. 

ב.ג.ל.אורות מאופל
אני לא מאמין לך שאתה מצטער שאתה לא חלק מזה, אבל מאחל לך שתזכה לכך.
לפני כן תאמין לי שצלילי השקט

אם היתי יודע איך אפשר להוציא אדם שכלוא בכלא של אופוריה מחשבתית 

- היתי משתמש בידע הזה.

או לפחות מנסה. 

ב.ג.ל.אורות מאופל
אני בהחלט מאמין לך, כך היה עושה כל אדם ששמץ מוסריות נשאר בו.
אני לא מכיר את האל מקרוב אין לי מושג מה הביצועים שלו בשש בשחוני המעגל פינות
כמו שאין לי מושג למה לא ממש זורם לו על העמלקים והלהטבים.

בהנחה שאנחנו מקבלים את קבלת התורה מן השמים מעמד הר סיני ושאר מיתולוגיות תאולוגיות
אז פשוט עושים כי ככה האל אמר ואם לא הבנת למה אז למי אכפת.

משום מה לך כן אכפת-אנושי משו.
בהנחה של קיום אל הוא ככל הנראה הרבה יותר חכם ממך ואין לך שום סיכוי להבין מה באמת הוא התכוון ולמה אאכ הוא טרח להתגלות ולומר לך ישירות.

מה באמת הוא התכוון-בהנחה שמעמד הר סיני התקיים יש לנו.
למה הוא חושב ככה-אין לנו.

השאלה שלך היא לא שאלה 'אמתית' במובן של הצורך בתשובה אם את מניחה את ההנחות הקודמות. היא פשוט לא נשאלת.
השאלה שלך היא צורך פסיכולוגי שלא תרגישי מטומטמת.

ככל הנראה אם באמת תאמיני בהנחות למעלה לא תרגישי מטומטמת.

השאלה הנסתרת שכן נשאלת כאן היא מה העומק של המצווה והעונש שזה במקרה כן קיבלנו במסורת.

1. שבת-מעיד על בריאת ה' את עולמנו. חילול שבת הוא כפירה בבורא. כפירה בבורא היא התכחשות לייעוד. אדם בלי ייעוד הוא כמו סתם חיה. אין בעיה להרוג סתם חיה כדי לספק צרכים כמו שאריה אוכל איילה. אין בעיה להרוג בני אדם כדי לספק צרכים.

אני מסכים שההיגיון הזה מוזר ומלא בכשלים לוגיים אבל זו המסורת למיטב ידיעתי

ולא כזה מפתיע לחייב מוות אדם שצועק בקול גדול שאין שום סיבה לא להרוג בן אדם אם יש לו מסטיק ובמקרה זורם לך כרגע מסטיק.

2. מה רצית? שתישארנה נשים בלי אוכל?! את חיה בעולם נחמד שאישה מסוגלת לחיות לבד וזה מצוין.

תחשבי על אישה שלא יכולה טכנית להתפרנס כי ככה העולם היה בנוי עד לפני לא הרבה זמן.
ובמקרה אחרי סבב אלימות נחמד שקצר שליש מהגברים בעיר שלה נותרו שליש מהנשים בלי בעל/בעל פוטנצאלי וממילא גם בלי אוכל.

פוליגמיה זה לא מוסרי כי?
להרעיב נשים זה לא מוסרי כי לפי המסורת מהר סיני יש לחיים ערך.

את בטח חושבת-ממתי סבבי אלימות גובים ככ הרבה נפשות ולא נהרגים בהן גם נשים? אז זה קרה פחות או יותר מאז ומתמיד. זה הפסיק בהדרגה החל מהאימפריה הרומית.

3. גילוי עריות ולהטב-מבחינת המסורת מסיני הנישואין הם ערך כדי להביא ילדים ועל הדרך אפשר להינות.
ברגע שהערך הוא להינות ועל הדרך מביאים ילדים לא יודע מה הבעיה כי ערכים זה ענין של אמונה בדיוק כמו הערך של העדפת חיי אדם על פני חיי חיה.
בכל מקרה זה מצב שמאוד קל להתדרדר אליו כי הוא כיף מאוד כיף. אז כדאי לגרום לתמריצים שידאגו שלא יתדרדרו אליו.
ב.ג.ל.אורות מאופל
צורת החשיבה שלך מעידה על הנחת יסוד שבדיון תיאולוגי הדרך היחידה לקבל מענה היא דיאלקטיקה סביב טענות לוגיות צורניות, ואם כן יש הנחות יסוד או אמיתות היסטוריות מסורתיות שניתן לאשרר או להכחיש וממילא לבחון כל אמונה או מיתוס.
מאחר והמדע במאה האחרונה שלל מכל וכל את הנחת היסוד הזאת (עיין ע. קאנט, פיכטה, הרמן כהן ועוד), אני חושש שהקב"ה ימשיך לישון בשלווה במיטת העננים שאני מניח שאתה מניח שעליה הוא מבלה את ימיו, לפחות עד שתתעדכן.
כשהשאלה אנושית אז היא נובעת מדיאלקטיקה וממילא שם תהא התשובהחוני המעגל פינות
מיתוסים זה לא ענין של הכחשה או אישרור זה יותר ענין של אמונה או הנחת יסוד
ב.ג.ל.אורות מאופל
כאמור, המדע האנושי כיום לא מסכים איתך.
המדע האנושי מאמין שזה לא קרה בגלל התער של אוקהםחוני המעגל פינות
זה עוד השערה שהוא בחר להאמין בה. ההשערה שזה לא קרה.

אבל ודאי שזה ענין של אמונה
ב.ג.ל.אורות מאופל
התער של אוקם, יפה... עכשיו קח עוד כמה מאות שנים קדימה ותהיה מעודכן מספיק.
אין דרך להוכיח שזה לא קרה.חוני המעגל פינות
החל מכאן יש נטו אמונות.

עזוב אחי לא באתי כדי שתחצין בורות
ב.ג.ל.אורות מאופל
כמו שאמרתי כבר לאחר, אתה מנבל את שפתך ומעקר למפרע את הטעם בדיון איתך. עלה והצלח.
כמו שכתבתי מקודם אתה אובסיסיבי לגבי התעלמות מהתוכןחוני המעגל פינות
יהיה מצחיק לראות לאן זה יוביל...
תשובהאמת1
1. אדם שחילל את השבת במזיד ועם שני עדים שהתרו שלא לעשות ועשה - נסקל, במזיד ללא התראה כרת ובשגגה חטאת. אולם הגמרא במסכת מכות אומרת שאחת ל70 שנה היה נסקל אדם, ויש אומרים פחות מכך ויש אומרים יותר מכך. כך שבפועל מסתבר שאדם נסקל זה היה קורה מעט.
2. המציאות כיום אחרת
3. הנשמה היא חלק אלוה ממעל, ישנם דברים המטמאים אותה כך שעדיף שהאדם ימות , ולכן לענ"ד נצטווינו להיהרג ולא לעבור על דברים חמורים אלה, והרי הגוף זמני והנשמה נצחית.
4. גם כן זה דבר המטמא את הנפש בצורה חמורה ומימלא העונש חמור בנוסף "גזרה גזרתי מלפניי אין לך רשות להרהר אחריה"
מישהו יודע איזה דברים בהכשר "בד"ץ בית יוסף" מותרנ א

לאכול?

שואל מתוך נקודת הנחההרמוניה

שמוסכם שיש דברים בהכשר בית יוסף שאסור לאכול...??

זו נקודת הנחה לא נכונה. זה בד"צ אחרי הכל.

תדייק בניסוח אולי.

לפי מה שהבנתי מאז שהרב עובדיה נפטר אין שם פיקוחירחמיאל

וזה לא אומר שום דבר זה שיש חותמת

למישהו יש תמונת מצב ברורה לגבי זה?הרמוניה

אפשר לשאול מאיזה דברים צריך לחשוש יותר/ לא צריך לחשוש (אבל "אסור"?)

זה עניין כבד מכדי לשאול עליו בצורה כזו פשוטה ובמקום אקראי

חושבת שצריך מקור מוסמך לתשובה רצינית

כושרותפצל🤫
אם אתה סומך על כושרותיעל מהדרום
לק"י

יש להם דברים עם כשרות בית יוסף, שהם כן ממליצים עליהם.

לפי הבנתי כושרות מאד אמין, הם עושים בדיקה רציניתירחמיאל
^^ ככה גם אני התרשמתיפצל🤫
אז יש דברים של בית יוסף שכן מומלצים על ידםיעל מהדרום
איפה אפשר לראות איזה מאכלים בכשרות בד"ץ בית יוסףנ א
עבר עריכה על ידי מנהל בתאריך כ"ט בטבת תשפ"ו 9:57

מומלץ לאכול?

באתר כושרות יש רשימת מומלציםפצל🤫

יש להם גם קבוצות ווטסאפ למענה בשאלות ותשובות

אשמח לקבל קישור בו רואים את שמות המאכלים המומלציםנ א
עבר עריכה על ידי מנהל בתאריך כ"ט בטבת תשפ"ו 9:57
רשימת ההמלצות היא לפי מוצרפצל🤫

לא לפי אסור ומותר תחת כשרות אלא בכל מוצר איזה כשרות מומלצת.

כשאתה רוצה לקנות משהו מסוים אתה יכול למצוא ברשימה הכוונה (מלשון כיוון) לכשרות המומלצת על ידי כושרות. וגם באופן כללי מה דורש יותר הקפדה.

כשזה מוצר שבא בכשרויות שונות ואתה רוצה להיות יותר בטוח כדאי לחפש קודם שם

עריכה: חיפשתי. אתה כן יכול לחפש בד"ץ בית יוסף ברשימת המומלצים אבל תמצא שם מוצרים בודדים שזאת הכשרות המומלצת עליהם , אז אם אתה מחפש רק מה שמותר בבדץ בית יוסף לא ישאר לך מה לאכול 😆. כלומר הדגש כן על כל סוג אוכל (בשר, ירקות עלים, כו' וכו'). מה הכשרות המומלצת. זה מה שהבנתי מהחיפוש אבל יש באמת הרבה מידע.

תשוטט בקישור הזה. אולי תמצאיעל מהדרום
בד"ץ בית יוסף לא ועלי גפן כן?פצל🤫
כך מופיע בויקיפדיה:נ א

”יש בד"צים פרטיים שמפעילים מערך משגיחים עצמאי ודורשים הקפדה על חומרות מיוחדות, כמו בד"ץ העדה החרדית ובד"ץ הרב לנדא. בד"צים אחרים לעומתם הם אשליה אחת גדולה. הם מסתמכים על המשגיחים שלנו ולא דורשים שום דבר מעבר למה שדורשת הרבנות. כל ה'תרומה' שלהם היא בגביית כסף על התעודה. בד"ץ בית יוסף הוא דוגמה מובהקת לפרצה הזו. זו מערכת שגובה כסף ותו לא”

הייתי שמח שיהיו עלי גפן תוצרת "חסלט" או בשיטת "גושנ א

קטיף".

*מותר* הכלטיפות של אוראחרונה

לכל המוצרים בארץ עם בדצ יש גם הכשר של הרבנות

כמובן כל אחד יכול לבחור את הסטנדרטים שלו ולכל אחד יש את המנהגים שלו, ומותר לברר על מה אנשים ממליצים ולמה

הזכירו בשרשור את כושרות. כושרות עצמם מדגישים "שרובם המוחלט של המוצרים שעליהם ישנו סימון כשרות מוכר – הינם כשרים". רשימת המומלצים שלהם נקבעת לפי סטנדרטים (גבוהים) שלהם (למשל - שהמוצרים כשרים לכל העדות לכתחילה, בלי לתת רשימות נפרדות לבני עדות שונות). הם גם כותבים שבעופות בשר וירקות עלים הם בדקו באופן ספציפי כל מוצר וחברה, ואילו בשאר המוצרים הם לא בדקו ולכן בהם הצטמצמו לרשימה של בדצים שהם סומכים עליהם בכל מצב שיעמדו בסטדרנטים שהם רוצים

בהקשר לדיון על צמחונות. הצמחונות העתידית לא קשורהקעלעברימבאר

לימינו.

לעתיד לבוא לרצוח בהמה זה יהיה כמו לעקור עץ פרי רק פי מיליון פגימה יותר במציאות. הרס של חיים.

אבל מצד המוסר הטהור עצמו, אין שום דבר לא מוסרי בלהרוג בהמה, ולכן כיום אין מה להיות צמחוניים.

הרי אם עדיף לבהמה להיות קיימת מאשר לא, אז לא ייתכן שה' שהוא מושלם ייצור חסרון נצחי בעולם, כי מאל מושלם לא יכול להווצר מצב רע לנצח אלא רק זמני. לכן לא ייתכן שה' יגרום לנפש הבהמה לכלות לנצח אחרי מותה (אם אנחנו יוצאים מנקודת הנחה שלבהמה יש תודעה, מה שאכן די בטוח). אם כן בהכרח נפש הבהמה חיה אחרי מותה או מתגלגלת מחדש בבהמה אחרת. אם כן רצח בהמה לא גורם לה שום סבל כי היא ממשיכה להיות קיימת במצב אחר. (ואם נדחק מאוד עדיין ונאמר שנפש הבהמה כלה אחרי מותה, סימן שהקיום לבהמה לא עדיף לה מאשר חוסר הקיום. ואז במילא אין פה שום נזק  לבהמה בלרצוח אותה).

לכן אין שום סיבה כיום להיות צמחוני. אלא אם כן זה גורם לאדם רגש שמח יותר בנפש משום מה. אבל לא מצד המוסר. בייחוד שבשר חשוב לבריאות , ואולי גם מוח האדם רגיל לאכילת בשר וללא בשר אנשים יחוו תסכול ועצבנות (לא יודע,צריך לשאול פסיכולוגים).

לעתיד לבוא נצליח לרפא את תלות הגוף והמוח באכילת בשר אז זה לא תהיה בעיה.

כמובן כל זה לא שייך לאיסור רצח אדם. כי חיי אדם יש להם משמעות וקדושה מצד עצמם, בניגוד לחיי בהמה

על פלפולים כאלה כתב הרב קוקטיפות של אור
"הפילוספיות האכזריות... החליקו לאדם, כל אחד על פי דרכו, לחנק בקרבו לגמרי את רגש היושר בנוגע לבעלי חיים. אמנם לא הספיקו ולא יספיקו עם כל התחכמותם, לשנות את טבע הצדק הטבעי, אשר נטע יוצר האדם בקרבו... וחז"ל לא התחכמו כאותה ההתחכמות הפילוסופית, ויספרו לנו שרבינו הקדוש נענש ביסורין, מפני שאמר לעגלא המובל לבי טבחא דערק תותי כנפיה: זיל לכך נוצרת"

(חוץ מזה שהתעלמת לגמרי מהסבל האיום של תעשיית הבשר בימינו, כשהחיות עוד בחיים)

לא נכון. הרב קוק כתב שהפילוסופיות האכזריות אומרותקעלעברימבאר

שלבהמה אין תודעה. הוא רטמז לדקארט שטוען שלבהמה אין תודעה.

רבינו הקדוש נענש כי היה אטום לסבלו של העגל. לא דיברתי על צער בעלי חיים אלא על הריגתם ללא כאב.

זה לא פילפולים אלא אמת וודאית במאה אחוז. להפך, הטענה שה' יגרום לנפש בהמה לכלות אחרי מותה (אם יוצאים מנקןדת הנחה שטוב לה הקיום מאשר חוסר הקיום) היא האכזרית.

הרב קוק התכוון שעצם ההרג של החיות גורם לנו מידת אכזריות, ולכן לעתיד לבוא נהיה צמחוניים, בדיוק כמו שלא נכרות עצי פרי בעתיד. אני דיברתי מצד המוסר בטהרתו שאין בעיה להרוג חיות. עובדה שהרב קוק עצמו אכל בשר.

לגבי הסבל בתעשיית הבשר. אז:

א. הפתרון הוא שכל הצמחונים יתאגדו ויכריזו שהם אוכלים רק "בשר חופש" כמו ביצי חופש. כלומר בשר ללא סבל אצל הבהמה. אמנם הבשר יהיה יקר יותר אבל אם כל הצמחונים יתאגדו אז לחברות יהיה אינטרס למכור בשר כזה. ואפילו צמחוני יעדיף לאכול בשר פעם בשבוע גם ביוקר.

ב. הסבל שנגרם לאנשים מאי אכילת בשר גדול יותר מהסבל של החיות. לחיות יש נפש פשוטה, בעוד שלבני אדם הנפש מורכבת וסובלת הרבה יותר.

וחוץ מזה. יש גם סבל לחיילים בצבא, אז לא נגייס?

יש סבל לאנשים שמעקלים להם את הבית, ולמפוטרים מהעבודה וכו' , אז לא ננהל כלכלה? למה לא רגישים לסבל בני אדם אבל כשזה מגיע לסבל חיות פתאום רגישים? מה עוד שחיות פחות סובלות כי הנפש שלהן פשוטה יותר

כל ארבעת הפיסקאות הראשונות שגויות עובדתיתטיפות של אור
לגביקעלעברימבאר

א)הפיסקה הראשונה - התבססתי על פירוש הרב לונדין לחזון הצמחונות, מתוך זכרון בעל פה. אני גם זוכר ששמעתי שהרב שרקי אמר שלפי דקארט לבהמה אין תודעה. אבל אולי התבלבלתי עם קאנט.

ב)רבינו הקדוש היה אטום לדמעותיו של העגל. הוא לא נענש על שחיטתו אלא על אטימותו לכך שהעגל בכה. ראה מפורשות בגמרא. השוחט עצמו לא נענש. אגב לפי דבריך כל מי שאוכל בשר צריך להענש כמו רבי.

ג)זה אמת וודאית.

כי מחויב המציאות שמה' מושלם תהיה מציאות מושלמת עם סבל מקסימום זמני אבל לא נצחי.

לכן אחד מהשניים: 1. או שלבהמה לא פחות טוב חוסר קיום מאשר קיום, דבר שאפשרי אבל תמוה.

2. או שנפש הבהמה קיימת לנצח.

בכל מקרה לפי 2 האפשרויות הרג בהמה לא עושה כלום מבחינת הטבה או הרעה לה.

(אגב אם אכן היה כילוי נפש ברצח הבהמה, גם בימינו היינן מתחייבים כרת על רצח בהמה כי בסוף כילינו פה תודעה. וברור שרצח בהמה היה אסור גם היום).

ד)התכוונתי שהרב קוק מעולם לא טען שהבעייתיות המוסרית של הרג הבהמה היא בכילוי נפשה. הוא לא התייחס לעניין. במילא הבעיה היא אחרת

כאמור, זה לא נכון, צריך פשוט לקרוא את חזוןטיפות של אור

הצמחונות

(בקצרה ממש - א. הרב קוק שלל במפורש שהוא מתכוון רק לפילוסופיה ספציפית. ב. הרב קוק הוכיח מרבי הגדי והעכברים על הרגש הטבעי שצריך להיות נגד לקיחת חיים. ג. ראה כאן. ד. הרב קוק ממש כן כתב שהבעיה היא לקיחת החיים בפני עצמה לכל אורך המאמר, כבר מהפרק הראשון)

זה לא משנה, בכל מקרהקעלעברימבאר

הוא לא התכוון ב"פילוסופיות האכזריות" לגישה שאני הבאתי.

הוא כותב "לחנק בקרבו לגמרי את רגש היושר בנוגע לבעלי חיים. אמנם לא הספיקו ולא יספיקו עם כל התחכמותם, לשנות את טבע הצדק הטבעי, אשר נטע יוצר האדם בקרבו". לא דיברתי על יושר בקשר לצער בעלי חיים. או את האינסטינקט הטבעי שלנו לסלידה מהרג חיות. שהוא אכן קיים ולכן בעתיד נהיה צמחוניים.

דיברתי על המוסר בטהרתו שאין בעיה מצד המושכלות להרוג חיה, לא מצד המפורסמות.

ב. ברור שצריך להיות רגש טבעי במפורסמות נגד לקיחת חיים. דיברתי שמצד המושכלות אין בעיה מוסרית. ובשם רגש בלבד אין סיבה לגרום סבל לבני אדם באי אכילת בשר.

ג. עדיין לא קראתי. אתייחס בהמשך

ד. כנ"ל.הבעיה במפורסמות. לא במושכלות. בשל המפורסמות לבד אז בעתיד נהיה צמחוניים. אין סיבה להיות צמחוניים גם כיום בשם המפורסמות. כשם שיש רגש צדק טבעי נגד כריתת עצי סרק. ובכל זאת כיום אנו כורתים עצי סרק ובעתיד לבוא כנראה שלא.

הרב קוק מעולם לא דיבר על כילוי תודעת הבהמה במאמרו. לא נתן לזה אפילו רמז.

וגם אם כן, אז זה מקסימום קיצור חופשה כמו שכתבתי. "לקיחת חיים" היא בדיוק כמו לקיחת חיי אדם ברצח, למרות שנשמתו קיימת בעולם הבא

נובמתטיפות של אור
לא מתכוון להמשיך את הדיון, תהנה
הרב קוק מעולם לא התייחס לשאלה הפילוסופיתקעלעברימבאר

של האם תודעת הבהמה כלה אחרי מותה או לא.

הוא התייחס במאמר למפורסמות, לא למושכלות. שרע רגשית להרוג יצור חי

גם רצח אדם מתואר בתור "נטילת חייו" למרות שנשמתו ממשיכה להיות קיימת.

בדיוק כמו שבמפורסמות זה רע ללכת בלי בגדים. לא במושכלות (מניח שאתה מכיר את החיחוק של הרמבם בין המושכלות למפורסמות)

כותב בשביל המשתמשים האחרים. כיקעלעברימבאר

מכבד את בקשתך לא להמשיך בדיון אבל מגיב על תגובתך.

עברתי כעת על כל מאמר חזון הצמחונות.

לא היה שם רמז להתייחסות לשאלת כליון נפש הבהמה אחרי מותה. אבל אולי פספסתי.

להפך, מהרב קוק משמע שכל בעיית הרג חיות היא מצד המפורסמות, לא מצד המושכלות "מפני שאי אפשר כלל לצייר שאדון כל המעשים...ישים חוק נצחי...שאי אפשר יהיה למין האנושי להתקיים כי אם *בעכרו את רגש מוסרו על ידי שפיכת דם*".

"כי חסרון מוסרי כללי הוא במין האנושי, במה שלא יקיים את *הרגש הטוב והנעלה* , לבלתי קחת חיי כל חי".

"קחת חיי כל חי" זה כמו לומר "ראובן נטל את חייו של שמעון" למרות שברור שנשמת שמעון קיימת אחרי מותו.

כמובן לא משתמע מה הרב קוק סובר בעניין שאלת קיום הנפש לבהמה אחרי מותה, אבל אין שום רמז לכילויה במאמר

ועוד ראיה:קעלעברימבאר
בפסקה לב הרב קוק מדבר שלעתיד החיות יתעלו למדרגת אדם , אבל הוא לא מציין אף לו ברמז שתודעת החיות תעבור בעתיד לבוא מ"ברת כליון" ל"נצחית" . אולי משמע מכאן, למרות שלא בטוח, שהרב קוק סובר,שכבר עכשיו נפשם נצחית
האם כשהרב קוק הזדעזעקעלעברימבאר

כשהרב אריה לוין קטף עלה מהעץ, בטענה שהוא הורג את החיוניות האלוקית בבריאה, האם זה אומר שהרב קוק טען שמי שכורת עץ משמיד תודעה של צמח?

לא.

כנ"ל לא מחייב ש"נטילת חיים של בהמה" הכוונה השמדת תודעתה (לא מאחר שאין לה תודעה כמו צמח, אלא מאחר שכנראה תודעתה מתקיימת אחרי מותה)

תגובה ל"ראה כאן":קעלעברימבאר

לפי רס"ג שהבאת משמע שיש חיי נצח לבהמה, צער המיתה יכול להיות צער הכאב עצמו בשחיטה, או לחלופין הצער שלה בעת שהיא גוססת שהאינסטינקט שלה הוא לחיות, או לחלופין הצער שלה במעבר מעולם הזה לעולם הבא שנשמע מרס"ג שזה צער מועט ביותר (וגם מה כל כך נורא בלעבור לעולם הבא), וגם בזה הוא מסתפק אם קיים צער. כנ"ל הגאונים.

בכל מקרה על צער מועט שכזה אין מה להיות צמחוני בימינו מלבד אנשי מעלה כרב הנזיר.

לגבי הרמב"ם. הרמבם גם כותב שיש אנשים שנפשם כלה אחרי מותם כעונש. וכבר הכריעו כל המקובלים נגד הרמבם בעניין בני אדם שתמיד נשמת אדם היא נצחית. וכן משמע מדורשי רשומות בפרק חלק.

אז מהרמבם לבהמות אין ראיה

ואגב, גם לשיטת הרמבםקעלעברימבאר

הרמבם לא כותב בשום מקום לזכרוני שהקיום לנפש הבהמה טוב לה יותר מאשר אי הקיום שלה.

רק על כליון נפש האדם הוא כותב שזה "העונש והנקמה הגדולים ביותר" לא על כיליון נפש הבהמה

ועוד תוספת:קעלעברימבאר
אתה יכול להדחק ולטעון שטוב לבהמה להיות קיימת באופן זמני, עד שלב מסוים שבו כבר נמאס לה מהקיום. שכמובן זו אמירה תמוהה מאוד.

ואז יוצא שאדם שהורג בהמה לפני זמנה, באמת גרם לה סבל כי עדיין טוב לה בקיום.

בכל זאת אמנם זה קצת רע, אבל זה כמו אדם שקיצר חופשה של אדם אחר בכמה ימים. סך הכל נזק זמני. לא כל כך נורא. (ואז המסקנה שזה בסדר להרוג בהמה זמן קצר לפני מותה מזקנה)

ראיתי עכשיו אתקעלעברימבאר
פירוש הרב לונדין שטוען שדקארט וקאנט טענו שלחיות אין תודעה. אבל הוא חא הביא מקור מלבד ציטוט של קאנט מתוך"הנחת יסוד למטפיסיקה" ש"לאדם לא יכולה להיות שום חובה מוסרית לישויות שאינן אדם".

הרב לונדין כותב ש"ייתכן שהכוונה בדברי הרב קוק לתםיסות קאנט ודקארט, שטענו שלבעלי חיים אין תודעה"

(אבל לעצם הענייןטיפות של אור

גם בלי כל הפלפול הזה, הטיעון 'מוות לא גורם סבל לכן זה בסדר לשחוט בעלי חיים' נשמע לי תמיד הגיוני. פשוט היום יש המון סבל בתעשייה עצמה)

מכל מקום הדיון המעשי הוא כמובן בקנה מידה אחר לגמרימי האיש? הח"ח!

באופן מעשי יותר מאשר 99 אחוזים מהבשר הנצרך איננו מחיות שקיימות בדרך הטבע, אלא בדרך של גידול חיות משק - מואכלות שלא כדרך טבע, מואבסות ונהרות, ומופרות ומולידות, ומושקות ומתות - הכל במעשה מלאכותי בעיוות דרכי הבריאה והמערכת האמיתית שכגן עדן. רובן ככולן אינן טבע ואינן חלק בן קיימא במעשה הבריאה, אלא הן בדיוק ייצוג של הכוח שניתן בידי אדם "לעובדה ולשומרה" והוא מהרס, מחריב, מפרק ומשבר הכול, עד לאדמה עקרה, עד צחיחות, עד קרקעות שנשטפות במי צואה ומים אפורים ומים מתים, ומוות, מוות, מוות בכול. הטבע מובר, איזונו שבין בעלי חיים וצומח וסביבה וקרקעות ומינרלים ומים נקיים ומחזור משקעים מופר, הכול ארסי ומפעפע ורדיואקטיבי ומוזרק בחלקיקי מולקולות מיקרוסקופיים, החודרים בקני נשימה, בעורם הנושם של דו-חיים (ומכאן מוטציות מזעזעות כגון צפרדעים המפתחות חמש ושש גפיים, מעוותות צלם ומפלצתיות), בדם, בעורקים, בוורידים. מי שאוכל כל דבר ואינו מודע מה הוא עושה וחושב שעתה אכל ושבע ואומר "האח האח", הוא כאוכל פגרים, כצבוע אומלל התוחב אפו לנבלה, או בעצם גרוע בהרבה גם מזה, כי אפילו חיות אלו הן טבע ואיזון ומחזור. אילולי הייתי דתי ויודע שהכל בתורה ובנביאים ובכתובים, אולי זה היה באמת נושא שבו לא הייתי חושב על מקורותינו אלא יונק ממעיין זר, אותו צילום מצב מעיניו של בן שבטי הילידים באמריקה, הנאבאחו, ההופי, הלאקוטה, שזכה לכינוי המפורסם "קוייאאניסקאטסי" וכדומה וכל השאר. אלו שהיו שם אלפי שנים "לפני", כלומר בטרם האירופאים, בטרם ה"תירבות", בטרם "המדע", או ליתר דיוק התיעוש והמיסחור, ומבכים את האור הזר, הרעש, הסיחרור.

האם עודף החקלאות כתוצאה מצמחונות לאקעלעברימבאר
גורם נזק סביבתי גדול יותר? (דשנים כימיים, בירוא יערות וכדומה)

אני לא יודע. רק שואל

ככל הידוע לי גידול חיות משק למאכלמי האיש? הח"ח!

בקנה המידה המתקיים בעולם נכון לימינו, הוא נזק סביבתי גדול לאין שיעור מאשר אילו עברה אוכלוסיית האדם לצריכת מזון צמחי ואולי רק בשר בן קיימא במקרים מצומצמים ביותר.

אז מעבר לצריכתקעלעברימבאר

בשר בר קיימא לא תהיה על ידי צמחונות, אלא על ידי שכל הצמחונים יצרכו רק "בשר חופש" בר קיימא, ויאכלו בשר פחות מהרגיל.

אבל כרגע חברות הבשר יודעות שרק קרניבורים שלא מעניין אותם בשר בר קיימא צורכות את הבשר, ואין לחברות שום אינטרס לעבור לתעשיה סביבתית. כך שתופעת הצמחונות רק מגדילה את המפגע הסביבתי של תעשיית הבשר.

מה הלוגיקה העקומה שלך?מי האיש? הח"ח!

אין ולא יכול להיות בשר בר קיימא בכמות שקשורה בכלל לדרישה האנושית לבשר.
שוב דיברת דברי הבל.
אין לי עניין לנהל דיון עם מי שמעקם את המציאות והמוח.

נגיד ש10 אחוז מהאנושות יהיו צמחוניים.קעלעברימבאר

זה יפחית רק בעשר אחוז את צריכת הבשר.

אבל אם כל הצמחונים יתאגדו ויידרשו מהחברות בשר בר קיימא וייקנו זאת גם במחיר יקר יותר, לחברות יהיה אינטרס ליצר זאת. ואז עוד הרבה קרניבורים יצטרפו לדרישה הזאת לפי האופנה שתגדל.

כיום תופעת הצמחונות רק משמרת את תעשיית הבשר באותם דפוסים ישנים. כי הצמחונים במילא לא צרכנים שלה.

לגבי כמות האנושות - הפתרון הוא כמובן בבשר מהונדס. אבל זה לא קשור למצב בימינו אלא רק כשהפתרון יצא לפועל. עם או בלי הצמחונים

לוגיקה מטורללת על כל המוח.מי האיש? הח"ח!

אין דבר כזה בנמצא בשר לצריכה חופשית שהוא בר קיימא, אתה מדבר על הר זהב דמיוני ומעוות מציאות בהפצת שקרים הזויים.
האמת היא שאו שהאנושות תהיה צמחונית, או שיהיה משק חי מעשה אדם, וכל השאלה היא מה האינטרס הקיומי מבחינת תוצרים וזיהום ועתיד אנושי נעים ולא דיסטופי. האם משק חי מעשה אדם הוא זיהום קטסטרופי או תוצר הניתן לניהול בר קיימא. הבהרתי שלמיטב הבנתי לא, מטעמי הכלכלה החופשית ואף מרקנטיליזם אלמנטרי. אפילו אילו היה בנמצא פי 100 "בשר בר קיימא" לצריכה חופשית ממה שיש עכשיו, זה לא היה מדגדג את דרישת הבשר האנושית.
משאיר לקורא לשפוט.

בשר מהונדסנקדימון

הגאולה לא צריכה להיות רגרסיה של צורת החיים האנושית, וגם לא צריכה להיות פגיעה בעולם.

היא פשוט "וכבשוה": שימוש בשכל האנושי כדי להשתמש באופן הטוב ביותר בעולם.

בשר מהונדס נשמע כמו פיתרון נאה. אמנם הוא עוד בחיתוליו, אבל נשמע מבטיח. וגם אם לא לנו ברמה ההלכתית (אין לדעת מה ההלכה תוכל לומר בנדון), הרי שלמעט עם ישראל כל היתר יוכלו לעבור לבשר מתורבת.

הגיוני שבעתיד עם התפתחות ההנדסה הגנטית,קעלעברימבאר

שאולי אפילו תפרוץ את המגבלה בשימוש ב4 הנוקלאוטודים המוכרים בדנ"א ותוכל ליצור רצפים כימיים אחרים בדנ"א יחד עם שינוי מהותי באורגניזמים ואולי אף גילוי חלקיקי יסודחדשים בפיסיקה שתוכל ליצור כמיה חדשה,

אולי אפילו נוכל לייצר עצים (או אורגניזם פותוסינטזי אוטוטרופי אחר) שמצמיחים עליהם בשר. לא מספיק מבין בזה, אבל זה כנראה יהיה הרבה יותר יעיל אנרגטית מייצור בשר על ידי ריבוי תאים. מאחר שלא צריך לתחזק עלות של אספקת סוכרים נוטריינטים ואחזקה שוטפת של התהליך שמצריך ריבוי תאים מתועש.

ואולי "עתידה ארץ ישראל שתמציח לחמניות וכלי מילת" יהיה כפשוטו בעזרת המדע

זה ai כל המושגים אד-הוק האלה?אינגיד
כי אני בטוח במיליארד אחוז שאין לך שום רקע בתחום. להשתמש במילים פלצניות בתחום שאין לך יד ורגל בו לא הופך את הטקסט לחכם יותר, להיפך. שים לב.
מאיפה לך כל כך הביטחון?קעלעברימבאר

נוקלאוטידים= 4 הבסיסים שאמצעותם נכתב הקוד הגנטי. 4 מולקולות. 2 פורינים 2 פרימינים.

ציטוזין ותימין, וגואנין ואדנוזין. (כאשר יש אורציל ברנ"א במקום תימין).

מחוברים ביניהם בשרשרות ריבוז וADP (מולקולת אדוניזין עם שני פוספטים במקום שלושה).

פוטוסניתזה=היכולת להמיר אנרגיית אור להרכבת סוכר מחומרים אחרים.

אוטוטרופי=יצור חי שמייצר את האנרגיה וחומרי הבניין שלו בעצמו ולא לוקח אותם מיצור חי אחר.

נוטריינטים=חומרים שהצמח לא יכול לייצר בעצמו והוא צורך אותם ממקור חיצוני

מה שרציתי לומר במילים פשוטות:קעלעברימבאראחרונה

כיום ידוע שהקוד הגנטי בנוי מרצפים של מולקולות מסוימות.

לא מספיק מבין בזה, אבל אין מניעה שבעתיד אולי יצליחו לייצר קוד גנטי שבנוי ממולקולות אחרות ויהיה יותר יעיל, וייתכן שייתן יותר אפשרויות מ4 אפשרויות מתחלפות שיוצרות את הקוד של היום.

גם החלבונים עשויים סך הכל מ20 אבני יסוד קבועות (חומצות אמיניות).

ייתכן שבעתיד יצליחו לייצר מבנים דמויי חלבונים שעשויים מיותר מ20 אבני יסוד.

תחשוב על לגו שעשוי מ20 סוגי חלקים. ואז מייצרים לגו שיש בו 40 סוגי חלקים. זה נותן יותר אפשרויות.

מה שאתה מציע לא ראלי, שכל האנושות תוךקעלעברימבאר

50 שנה תהיה צמחונית. הגיוני יותר שיצליחו לייצר בשר מהונדס בכמויות אדירות עוד לפני שהאנושות תהיה צמחונית.

מה שדיברתי זה מה לעשות בדורינו כדי לתקן כמה שיותר את תעשיית הבשר.

מה שצריך לעשות זה התאגדות של הצמחונים שיידרשו "בשר חופש" כמו ביצי חופש. לא עוד תוספת צמחונים, שבמילא תגרום לרוב האנשים להשאר קרניבורים.

זה לא פלפול אלא מסקנה מחויבת המציאות.קעלעברימבאר

ברור שאם לו היה מצויר שנפש הבהמה כלה אחרי מותה, מתוך הנחה שעדיף לה להיות קיימת מאשר לא. (אחד מהם כמובן לא ייתכן).

אז ברור שעצם ההריגה היא סבל לחיה, כי משמידים את קיומה. 

וכדברי הרמבם אין עונש גדול יותר מכילוי הנפש

האמת שלא קראתי את כל השירשור ואני גם לא ממש מונחתתמימלה..?

בנושא אבל זה מה שאני יודעת...

יש דרגות בבריאה, כשאדם יהודי אוכל בהמה שהיא בדרגה פחותה ממנו הוא מעלה אותה בדרגה על ידי הברכה וגם פיזית-היא סטגשל הופכת להיות חלק ממנו, זו הסיבה לכך שה' ברא בהמות והחליט על חלק מהן שהן כשרות ועל חלק שלא(יותר אכזריות וכדו').

איך שאני רואה את זה-הקב"ה משגיח ומסדר את העניינים כך שאדם שמסוגל להעלות את הדרגה של הבהמה ולא לרדת בגללה-לא יהיה צמחוני ואדם שלא-כן יהיה, לא בקטע של יותר צדיק או פחות צדיק אלא פשוט אם זה מה שמתאים לו לעשות או שלא, קצת כמו שיש אנשים שהתפקיד שלהם זה לשבת ללמוד תורה ויש כאלו שהתפקיד שלהם זה לקרב יהודים נוספים לאביהם שבשמים, זה לא שהם יותר צדיקים מהם, המקרבים מסוגלים לקרב ולא ליפול והלומדים מסוגלים לשבת שעות וללמוד, עניין של תכונות יותר חזקות ולא של טוב או רע...

מישהו יכול להבהיר את ענין הקורבנות לעתיד לבוא?סיעתא דשמייא1
למה? דווקא לעתידקעלעברימבאר

לבוא הגשמיות תתקדש לגמרי ותטוהר מסגיה, כך שעניין הקרבנות (מהצומח כמובן כי כבר לא יהיה רצח חיות בעולם) דווקא יהיה יותר משמעותי מבבית ראשון.

וככל שהדבר גשמי יותר שורשו רוחני יותר. לכן הקרבנות נעלים מהשירה הרוחנית בשורשם.

ולכן מצוות מקיימים בידיים ולא רק בלב (להוציא מדעת הנוצרים שטענו שמצוות מקיימים רק כאלגוריה בלב), וכל ההלכה היא על מצוות מעשיות בידיים. וכן ארץ ישראל היא ממש גשמית. והגוף עתיד להזדכך לעתיד לבוא

יש לכם המלצה לשיעורים מוקלטים על ישעיהו?מתואמת

כלומר, לימוד על פי הסדר של הספר.

ראיתי שיש לרב עוזי ביננפלד (שעוד שיעוריו בנביאים ראשונים כבר שמעתי), אבל נראה שהלימוד בספר לא הושלם...

ראיתי שיש גם לרב אורי שרקי, אבל הסגנון שלו קצת פחות מדבר אליי.

אם יש רב שהסגנון שלו דומה לשל הרב עוזי ביננפלד - אשמח לשמוע עליו.

כמובן, שיעורים שאפשר לשמוע ברשת בקצב שלי.

תודה!

הרב מוטי פרנקועזריאל ברגר

אינני מכיר את הסגנונות של הרבנים שכתבת, אבל אני ממליץ בחום על שיעורי הרב פרנקו.

זכיתי ללמוד מהם את הנ"ך כשלש פעמים, ואני ממשיך שוב ושוב (בקצב של שני פרקים ליום, כך שכל שנה מסיימים את כל הנ"ך).

אני שומע את השיעורים הקצרים - 7-10 דקות לפרק - ומאוד נהנה.

יש לו גם שיעורים ארוכים - כשעה לפרק - אבל לא על כל התנ"ך.

חפשו בגוגל "הרב מוטי פרנקו", או באתר של ישיבת הגולן.

יש גם בספוטיפיי וכדו'.

או אם תרצו - תיקיית דרייב עם כל הסדרה:

התנ"ך היומי - הרב מוטי פרנקו, ישיבת הגולן – Google Drive

(יש רק חיסרון אחד בתיקיה הזאת - שהקבצים הם MP4 במקום MP3. אם מישהו ירים את הכפפה להמיר את הכל ולהעלות לדרייב - תבוא עליו ברכה)

תודה רבה!מתואמתאחרונה
למה המכה השישית היא שחין ולא צרעת?קעלעברימבאר

הרי מכות 5 ו6 מראות שה' שולט גם על המלאכים והכוחות הנסתרים של המציאות, כהכנה לברד שבו נאמר "למען תדע כי לה' הארץ". שהרי בניגוד למות הדגים בדם או מות הבהמות בברד, אין לדבר ולשחין גורם נראה לעין. ולכן תמיד מגפה או צרעת(ושאר נגעי עור. ובשר כי יהיה בעורו שחין ונרפא והנה בעור הבשר נגע צרעת) משמשים כעונש סמלי בתנ"ך. ולכן גם "כי עתה שלחתי את ידי ואך אותך בדבר ותכחד מן הארץ".

אז אם כבר נגע עור. למה שחין ולא צרעת?

צרעת תנכית כואבת?טיפות של אור

גם בקללות בכי תבוא כתוב "יככה ה' בשחין מצרים" ולא בצרעת.. 

נכון. לא חשבתי על זהקעלעברימבאר
בדיוק קראתי אצל הרש"ר הירשמתואמתאחרונה

שהמכות מתחלקות לשלוש קבוצות - מכות שממחישות למצרים את הגרות, מכות שממחישות את העבדות ומכות שממחישות את העינוי (כל הדברים שהיוו את השעבוד של ישראל).

שחין נכללת במכות העינוי - אלה היו פצעים מגרדים וכואבים מאוד, לפי התיאור...

מילבעשתה"שקעלעברימבאר
דהובואכחתה"שקעלעברימבאר
דמשכזמ"אימח שם עראפת
סדהנאהאיואמשכזכה"אקעלעברימבאר
יהודי בכל יום מברך על הגז"ל. ואומר כדרלעמ"ר תמידקעלעברימבאראחרונה
איבעיא לי,ימח שם עראפת
האם גוי צריך למסור את נפשו במידה והוא מאויים בידי יהודי? אמנם מצילים יהודי בנפש הגוי, אבל האם במצב שהיהודי מאיים על הגוי נאמר שחל עליו איסור להתגונן, או דילמא שרי, ונאמר שכרודף (דהיהודי רודף) ינסה להציל נפשו של נרדף(דהיינו את עצמו) בפגיעה באיבר מאבריו של היהודי, היינו ניטרול, ואם לא מתאפשר לו, שמא נתיר לו להרוג את היהודי?

(עכ"פ, דעתי על הערבי שדרס את היהודי שמכיוון שהוא ערבי והם כקולקטיב אויב, יש להתייחס אליו בהתאם)

נכון מאדימח שם עראפת
למי יש סיכומים לספר אורות לראי"ה קוק זצ"ל?מכון דרכי אבות

אם למישהו יש קובץ סיכום(או בכמה קבצים) על ספר אורות לרב קוק או על חלק גדול מהספר או קישר לזה מאיזה מקום, אשמח בבקשה שישלח למספר 050-220-3441 לוואטסאפ או לכתובת מייל toharyger@gmail.com

אולי יעניין אותך