לכבוד לג בעומר - ימותו כל בני אלמנה ואל יזוז שמעון ממקומובן מערבא

״ההוא דאמר לה לדביתהו קונם שאי את נהנית לי עד שתטעימי תבשילך לרבי יהודה ולר"ש ר' יהודה טעים אמר ק"ו ומה לעשות שלום בין איש לאשתו אמרה תורה שמי שנכתב בקדושה ימחה על המים המאררים בספק ואני על אחת כמה וכמה ר"ש לא טעים אמר ימותו כל בני אלמנה ואל יזוז שמעון ממקומו ועוד כי היכי דלא לתרגלי למינדר״ (בבלי נדרים סו ע״ב) 

קשה לי עם הסיפור הזה מאוד, במיוחד עם האמירה הזאת של ימותו כל בני אלמנה ואל יזוז שמעון ממקומו, הוא מעין חומת ברזל ביני לבין דמותו של רשב״י, ואשמח שתפיסו את דעתי. (עם הטעם השני של שלא יהיו רגילים בנדרים לא קשה לי). 

אם הבנתי נכוןימ''ל
המחלוקת ביניהם היא אם רב שמחל על ביזיונו כבודו מחול - ר''י למד ק''ו מכבוד שכינה ששם ה' הנחה על המים כדי לעשות שלום בין איש לאשתו ור''ש טען שאין ביזיונו מחול. כמדומני שהלכה כר''ש במחלוקת הזו.
מניין שנפסקה הלכה כמו ר״ש במחלוקת הזאת ?בן מערבא

מה גם שגם רבי מאיר וגם בבא בן בוטא הם בשיטת רבי יהודה. 

אבל מעבר לזה, איזה ביזיון בדיוק יש בלאכול את התבשיל הזה ? 

בסיפורים עם רבי מאיר ובבא בן בוטא אכן היה שם ביזיון, אבל איזה ביזיון בדיוק היה כאן ?!

בפשטותימ''ל

מצוות הכבוד ואיסור הביזוי הם שני דברים שונים ונלמדים ממקורות שונים (ברמב''ם הם אפילו נמצאים בפרקים שונים), לרב מותר למחול על הכבוד שלו (גם זה נלמד במפורש) אבל זה לא מתיר לאחרים לעבור על איסור ביזוי. זכור לי שראיתי את החילוק הזה פעם, לא זוכר איפה. בכל אופן זו המחלוקת.

הביזיון הוא שהבעל, שכנראה היה עם הארץ ובעל מידות רעות, יכריח את גדול הדור לאכול משהו ע''פ רצונו. אתה רואה שאפילו ר''י רואה בזה בזיון מההשוואה לשם ה' שנמחה על המים.

במאמר מוסגר אוסיף שחשבתי שאולי "עד שתטעימי תבשילך" זה משל בלשון נקייה ואז משמעות דברי ר''ש היא שעל אף ההשלכות הוא לא יזוז ממקומו ויעבור על דברי תורה, אבל אז הקושיה על ר''י גדולה הרבה יותר (אם כי מוסברת קצת ע''י הק''ו) וגם לא מצאתי מי שפירש כך.

חילוק מעניין, הנה מקור שאולי יסייעארץ השוקולד
ספר ברכי יוסף: יורה דעה

החיד"א בשיורי ברכה (הלכות כיבוד אב ואם)
הוא נדרש למחול על כבודו, זה נכוןבן מערבא

אבל ביזיון אין כאן, ובטח ובטח ביחס למעשים עם רבי מאיר ובבא בן בוטא. 

ולגבי הפירוש האלטרנטיבי שלך, בהנחה שהבנתי אותך נכון, לא מתקבל בכלל על הדעת. ״רבי יהודה טעים״ ???

קודם כלימ''ל
אם מגדירים את זה כביזיון - וככה נראה שרבי יהודה ראה את זה (השווה למחיקת שם ה') - אז השאלה אם הוא בכלל יכול למחול.
שנית, גם אם נאמר שזה מחילת כבוד ולא מחילת בזיון או שיכול למחול גם על בזיון - עדיין הוא לא צריך למחול על כבודו ולא בטוח שזו מעלה גדולה יותר כי כבודו הוא כבוד התורה כמו שאומרת הגמרא, זה לא עניין של גאווה אישית.

לגבי ההסבר, הוא אכן קשה מאוד לר' יהודה אבל גם מחיקת שם ה' זה אחד האיסורים החמורים בתורה ואולי זה הק''ו. והפרשנות של ''תטעימי תבשילך'' יכולה להיות מגוונת גם בכיוון הזה וואו דווקא המעשה החמור ביותר, למשל משהו דומה למעשה שמופיע בהמשך ''ההוא דאמר לה לדביתהו קונם שאי את נהנית לי עד שתראי מום יפה שביך לר' ישמעאל בר' יוסי''.
לא מוכרח שרבי יהודה ראה את זה כביזיוןבן מערבא

מההשוואה למחיקת שם ה׳ יש ללמוד את חשיבות שלום הבית לשיטתו אבל אי אפשר להסיק עד כמה המעשה הזה של הבעל היה חמור או לא חמור לשיטתו, שהרי בין כך (אם זה רק מחילת כבוד) ובין כך (אם זה ביזיון) הקל וחומר בתוקף. 

שנית. זאת בדיוק הנקודה שקשה לי איתה. שהוא היה מוכן שהמשפחה תתפרק ואפילו שהבנים שלה ימותו ובלבד שהוא לא יצטרך למחול על כבודו. האם זה כבוד התורה ? 

במיוחד במיוחד שרואים שרבי מאיר (שהיה בדורו של רבי שמעון והוא היה גדול הדור בתקופתם, וכן, יותר מרבי שמעון) 

וגם בבא בן בוטא הסכימו למעשים הרבה יותר חמורים, ולשיטת רבי שמעון כמו שאתה מנסה לפרש, מי התיר להם??? 

ומן הגמרות שמביאות אותם משמע בפשטות שזה מובא לשבחם. 

אולי פשוט צריך לומר שהלשון הזאת של ״ימותו בני אלמנה״ היא לשון גוזמה חריפה ותו לא, ועיקר הטעם הוא כדי שלא לפרוץ גדר בנדרים. 

ולגבי ההסבר שלךבן מערבא

כלך לך מדרך זאת. אני עדיין מתקשה להאמין שאתה רציני בכוונה שלך או שאני הבנתי אותך לא נכון. 

נראה לי באופן פשוט שרבי שמעון סבר שהאדם אחראי לעצמוארץ השוקולד
ואני לא אחראי לתוצאות שיקרו לאחר כתוצאה מהתנהלות טיפשית שלו.
כמו דעת רשב"ג "הלעיטהו לרשע וימות" שזה דעת רשב"ג כנגד חכמים ואולי רבי שמעון סובר כרשב"ג.

לי יש חומת ברזל כנגד רבי שמעון מעוד הרבה מימרות, אבל לא אפרט כאן.
"לי יש חומת ברזל כנגד רבי שמעון"??? ימ''ל

נראה שהרבה מהדברים שמובאים על מעשיו בש"ס לא מוסכמיםארץ השוקולד
וגם לגבי מידות.

אולי אמירה כזו של רבי שמעון גרמה לבנו שיזלזל באדם המכוער?
ואולי אמירה כזו גרמה לכך שהדרך של רבי להחזיר בתשובה את נכדו של רבי שמעון היא על ידי אינטרס הכבוד? (בבא מציעא דף פה עמוד א)
הגמרא הזו
"איקלע רבי לאתריה (=הגיע רבי למקומו של) דר' אלעזר בר' שמעון:
אמר להם: יש לו בן לאותו צדיק?
אמרו לו יש לו בן וכל זונה שנשכרת בשנים שוכרתו בשמנה, אתייה אסמכיה ברבי ואשלמיה לר' שמעון בן איסי בן לקוניא אחות דאמיה (=הגיע ומינה את רבי שמעון בן לקוניא, דודו מצד האם)
כל יומא הוה אמר =בנו של רבי אליעזר ברבי שמעון אמר כל יום)
לקרייתי אנא איזיל (=אני רוצה לחזור לעיר שלי)
אמר ליה חכים עבדו יתך וגולתא דדהבא פרסו עלך ורבי קרו לך ואת אמרת לקרייתי אנא איזיל (=יהפכו אותך לחכם, ילבישו אותך עם גלימת זהב, יקראו לך רב ואתה רוצה לחזור לעירך ולוותר על זה?)"

(תרגום שלי בסוגריים, הסיפור ממשיך, אבל מה שרציתי להראות שהאינטרס זה הגאווה. וזה מוטיב חוזר על משפחת רבי שמעון, גם בסיפור לפני בבבא מציעא, גם ההסבר לדעתי להודעה הפותחת וגם במקומות אחרים. אגב, הנכד הבא מתואר כמחפש משפחה ואהבה שם, שזה מסתדר עם רבי טרפון שכיבד את אימו ביותר.
דרשות חז"ל מלמדות על ערכים לפעמים והנחלה לדור הבא.)
נראית לי אמירה מוגזמת ובעייתיתימ''ל

ערכתי, הסברתי יותר את דברייארץ השוקולד
אוסיף, שמפריע לי הדמות של רבי שמעון כי בהרבה מישורים עולם הישיבות הולך בעקבות הדמות ומנסה לחקות, ועם רוב הדברים הללו אינני מסכים.
(יצויין שהדברים הללו כעיקרון במחלוקת ועולם הישיבות בחר צד שפעמים רבות לא מסתדר בקנה אחד עם הפוסקים, ואני מעדיף את הפוסקים.)

וכן, היה ראוי לשנות מ"חומת ברזל" לקושי גדול עם התנהלותו ודרכו של רבי שמעון ומשפחתו.
התבלטתי אם מן הראוי לכתוב פה, אם לדעתך לא ראויארץ השוקולד
מוזמן למחוק בתור מנהל.

(אבל אני חושב שזה אכן אמת.)
הבעיה היא לא אם זה כתוב פה..לב אוהב

לנו זה לא משנה. אם כי אולי זה כן בעייתי להשאיר דברי זלזול כאלה על ר' שמעון..

בכל אופן הבעיה אצלך.. וכתבתי את הזעזוע שלי בתגובה אחרת. 

אז אחרי הזעזועלב אוהב
עבר עריכה על ידי לב אוהב בתאריך י"ח באייר תשע"ט 03:53

ערכתי את התגובה שלי.. 

באמת שקשה לי להבין (ולא חייב להסביר) איך אפשר בכלל לבקר ענק שבענקים.. (ואני לא צריכה להסביר.. )

כאילו.. מי אתה שתבוא ותגיד משהו על "משפחת..."

מי אתה שתנתח סיפור ותסיק ממנו מסקנות שיש בהם מן הזלזול אפילו

ומי אתה שתגיד ש"הדמות שלו מפריעה לך?" סליחה?!? אתה אולי קצת חי פה בזכותו.. 

ר' שמעון הוא לא דמות שאתה אמור לנתח ולקבוע אם היא אהובה עליך או לא. זה לא סדרה עם דמויות כאן.. 

ר' שמעון שבימיו אות הקשת לא נראה, הקב"ה גזר גזירה ור' שמעון מבטל אותה. מי אתה?!?..

אני מזועזעת עד לאן השכלתנות יכולה להביא את האדם לרמת גאווה כזאת!

ואני בטוחה שהדברים שלי לא עוזרים.. אבל מחובתי למחות...

לילה טוב.

ימ''ל

מסכים. ראוי לקחת לתשומת לב.

גם אני מתחבר לגישה שרואה בתנאים הקדושים ואפילו באבות בני אדם ולא מין יצורים שמימיים דוגמת מלאכים, וכן היו גם להם חטאים ומגרעות כמו שמוזכר לא מעט בתנ''ך ובדברי חז''ל, אבל כן צריך לזכור שלא מדובר באנשים רגילים ופשוטים כמונו שאנחנו יכולים לבקר ולמדוד אותם 'בגובה העיניים' ולחוות דעה על אופיים - "אם ראשונים בני מלאכים - אנו בני אנשים, ואם ראשונים בני אנשים - אנו כחמורים".

@לב אוהב סיכמה יפה את מה שהרגשתי גם.

תודה אבל מסתייגת גם מעט מדבריךלב אוהב

אני אכן רואה את התנאים כמלאכים לעומתנו.. ולא כבני אדם רגילים.. 

לכן אם יש אמירה של חז"ל לגבי התנאים כמובן שאפשר לדון בה.. אבל אני לא אבוא מעצמי ח"ו ואנסה לנתח ולהסיק מסקנות על הרמה הרוחנית של תנא כזה או אחר (מזעזע אותי אפילו לכתוב את זה..).. או להסיק מדברים שאמר על הצאצאים שלו.. 

היה לי ברור ימ''ל
ודווקא בתור מי שכן בגישה שונה משלך אני אומר שאני מסכים בזה שאנחנו לא אמורים ולא יכולים לנתח ולהסיק מסקנות על הרמה הרוחנית או המידותית של התנאים (וההסקה לגבי הצאצאים בעייתית גם מסיבות נוספות) כי אכן לא מדובר בבני אדם רגילים.
נכון, לא הבנתי איפה הגישה השונה כאן?לב אוהב

ההבדל הואימ''ל

אם תופסים את חז''ל כבני אדם כמונו, אמנם קדושים ובמדרגה שונה לחלוטין, אבל עדיין בני אדם עם יצרים ונפילות.

או שתופסים אותך כמשהו שאין לנו בכלל אחיזה בו ואי אפשר לדבר עליהם בכלל במושגים שלנו.

ניקח כדוגמה את חטא דוד ובת שבע:

גישה אחת אומרת שדוד חטא, שהייתה לו נפילה כי הוא בנאדם, והגדולה שלו היא ההודאה בטעות (הוא אמר ''חטאתי''...) והחזרה בתשובה.

הגישה השנייה אומרת שזה לא היה בכלל חטא, שהיו בזה כוונות עליונות לשם שמיים, שגלגלו לו את החטא הזה משמים כדי להורות תשובה לרבים ועוד כל מיני הסברים אבל בוודאי שהוא לא חטא.

אלו שתי גישות שונות, אבל גם כמי שאוחז בגישה הראשונה היחס שלי לחז''ל הוא מתוך הבנה שמדובר באנשים במדרגה שונה לחלוטין משלי ברמה התורנית, ברמה הרוחנית וברמה המידותית.

לגבי הגישה השניה, יש תשובה מעניינתארץ השוקולד
של שו"ת בני בנים בנושא. (נראה לי חלק ד, סימן ט בחלק המאמרים.)

מומלץ לעיין
הבנתילב אוהב

אני חושבת שבדור שלהם הם אולי נחשבו כבני אדם עם יצרים ונפילות שהגיעו לדרגות מבהילות

ולכן *כעת* לעניין דורנו אין לנו בכלל אחיזה בזה.. 

לא הבנתיימ''ל

את מתכוונת שביחס לדורם הם היו כמו בני אדם רגילים כי כולם היו במדרגה גבוהה יותר אבל היום כולם ברמה נמוכה  מאנשי אותם הדורות ולכן אין לנו בכלל אחיזה?       

בערך..לב אוהב

הם התחילו מדרגה של בני דורם (שאי אפשר לתחילת דרגת בני דורנו)

והגיעו להשגות שבכלל אין לנו איך להשיג היום.

נקודת המוצא היא שגם השגה של אדם ישיג ככל שישיג תלויה גם במצב של הדור.. (קראתי את זה איפשהו.. לא זוכרת איפה..)

ככה הבנתיימ''ל

זו גישה רווחת.

לדעתי יש שוני בין הדורות, לאו דווקא שהדורות ההם היו במעלה גבוהה יותר - בדברים מסוימים כן ובדברים אחרים ממש לא. ייתכן שבהקשר של רמה רוחנית אכן יש הבדל.

אני לא באמת מבינה בזה כן?..לב אוהב

אני לא מחפשת מדדים מדויקים. 

אבל נוטה להאמין, וכמובן לפי דברים שאני קוראת

שהמסקנה הרווחת היא שאין לנו השגה בכלל..

ועדיף ככה

מאשר שנתחיל לפתוח את הפה בחשיבות כאילו אנחנו איזה משהו, כאילו השגנו איזה השגה בכלל... 

ומספיק כדי להתבונן על המחשבות שלנו, על הרצונות שלנו, על המעשים שלנו, וכו'

כדי להבין שאנחנו כלום , פשוט כלום בהשוואה.. 

זה לא או הקיצוניות הזו או הקיצוניות השנייהימ''ל

אולי האמת, כמו בדרך כלל, נמצאת איפשהו באמצע.

אממ אולי זאת הקיצוניות השניה.. לא שוללת את האפשרותלב אוהב

את לא חושבת שזה קצת חוצפה שאת אומרתבן מערבא

על אנשים אחרים שהם כלום ? 

התכוונתי ביחס ל..לב אוהב

למרות שתמיד זה טוב להרגיש עפר ואפר  

הבנתי שזה ביחס ל... ואני עדיין חושב שיש בזהבן מערבא

מן החוצפה. 

אגב, אותי לימדו בישיבה תיכונית בשם הרב קוקארץ השוקולד
ההפך.

שהדור שלנו מעל הדור שלהם, אבל יש ירידת הדורות אצל גדולי הדור.
יכול להיות שמבחינות מסויימות כן..לב אוהב

קראתי את זה גם איפשהו (אני חייבת להתחיל לזכור מקורות.. )

ולגבי היכולת להגיע להשגות כאלה, הרמב"ם חולק עלייךארץ השוקולד
"אל יעבור במחשבתך דבר זה שאומרים טפשי אומה"ע ורוב גולמי בני ישראל, שהקב"ה גוזר על האדם מתחלת ברייתו להיות צדיק או רשע. אין הדבר כן אלא כל אדם ראוי לו להיות צדיק כמשה רבינו, או רשע כירבעם, או חכם או סכל, או רחמן או אכזרי, או כילי או שוע, וכן שאר כל הדעות. ואין לו מי שיכפהו, ולא גוזר עליו, ולא מי שמושכו לאחד משני הדרכים אלא הוא מעצמו ומדעתו נוטה לאי זו דרך שירצה."
(רמב"ם, הלכות תשובה פרק ה הלכה ב)

אז לפי הרמב"ם האדם הכי צדיק שהיה הוא משה רבנו והכי רשע זה ירבעם, ואנחנו יכולים להיות צדיקים כמשה אם נרצה ונתאמץ. אז היכולת השגה שלנו שווה.
נכון , גם ר' נחמן..לב אוהב

אמר שכל אחד יכול להגיע לדרגה שהוא הגיע.. וזה אחד מהדברים שהחסידים התקשו להאמין 

כי אמרו לו שהוא צאצא של קדושים ולכן כאילו יותר היה קל לו להשיג מה שהשיג

והוא התעקש שאפשר.

אני כן מאמינה שאפשר להשיג.. אבל בפועל לצערי זה קצת אחרת.. 

מה ההבדל בין אפשר לבפועל?ארץ השוקולד
אם הם מלאכים, אז בחיים לא תוכלי להגיע למעלתםארץ השוקולד
ולגבי ההסקה, מה זה לדון בלי יכולת להסיק מסקנות?
להגיע לדרגה של התנאים? ברור שלא..לב אוהב

זה כמו שאני ארצה להשיג נבואה. שטכנית אי אפשר.. 

לדון הכוונה במסגרת האפשרית שהכוונה לא לפרש לפי פסיכולוגיה של השכל שלנו לפי ראות עיננו.. 

אלא במסגרת הפרשנים או הפוסקים וכו'.. בשמירה על כבודם של מי שאנחנו הולכים ללמוד עליו.. וכו'.. 

למה שלא יהיה אפשרי שמישהו בימינו יגיע לנבואה?ארץ השוקולד
צריך שהדור יהיה ראוי, אבל זה לא אמור להיות בלתי אפשרי אלא קשה מאוד.

הרב הנזיר רצה להגיע לנבואה, לא מכיר שהוא הצליח, אבל השאיפה לדעתי (וכנראה שלדעתו גם) אמורה להיות
@חסדי הים מה דעתך לגבי השאיפה הנבואה ומה אתה מכיר על הרב הנזיר בנושא?
הערה בבאור 'ראשונים כמלאכים'....אניוהוא
בדברי הרב נבנצל.
חז'ל אומרים-
'אם ראשונים כמלאכים אני כבני אדם,
ואם ראשונים כבני אדם אנחנו כחמורים...'.
שואל הרב נבנצל - איך חז'ל נותנים אפשרות לראשונים להיות רק 'בני אדם'?
אלא הוא מסביר - אתה רוצה לדעת מה אתה? אתה בן אדם או חמור?
תבדוק איך אתה מסתכל על הראשונים - וככה תדע מה אתה....
יפה! תודה!לב אוהב

ברור שצריך לומר זאת מתוך הערכהארץ השוקולד
לא באתי לומר שרשב"י הוא דמות פסולה, אלא שיש מידה אחת שחז"ל ביקרו אצלו וגם מזה עלינו ללמוד.
מחילה שזעזעתי, אבאר את דבריי ואולי אז הם יובנו יותרארץ השוקולד
רבינא ורב אשי כשהם ערכו את הגמרא, הם בחרו להביא את מה שחשוב לנו ללמוד ממנו ובחרו למחוק את המיותר בשבילנו.
לעתים יש דיונים הלכתיים ואז עלינו לשאול מה ההלכה הנלמדת משם. אבל לעתים יש אגדתות ואז עולה השאלה מה אנחנו אמורים ללמוד מהסיפורים שהובאו, כי הם לא הובאו סתם.
ניתן להניח שמהסיפורים אפשר ללמוד על מידות ומוסר, לפעמים הסיפורים יהיו באופן חיובי וללמוד מהי ענווה מרשב"ג ("והיינו דאמר רבי שלושה ענוותנין הן: אבא, יונתן בן שאול ובן בתירא")
החשיבות היא לא לזכור באופן הסטורי איך התנהל תנא או אמורא זה או אחר, ולא התפקיד שלי לשפוט. אבל אני אמור ללמוד מזה, ואם יש דמות שהגמרא מביאה חוסר ענווה וגאווה במקומות רבים עליו, אז אנסה להבין איך אני אלמד מזה איך להתנהל. אולי אפשר ללמוד שלימוד תורה במערה (או לימוד מנותק מהעולם) יכולים להוביל לגאווה.
אם זו הייתה סוגיה הלכתית, היה ראוי להשוות סוגיות ולבדוק למה הוא אמר כך או אחרת. אז גם כאן, אשווה בין סוגיות ואראה למה ואולי התשובה תהיה כמו שאמרתי.

ולגבי שאני בעולם בזכותו, אז לא:
חז"ל אמרו "שלושה שותפין באדם: אביו, אמו והקדוש ברוך ה'", פעם אחרונה שבדקתי רבי שמעון איננו אחד מהם.
אז אני גם אסביר את דעתי בעניין..לב אוהב

כל מה שמסופר בגמרא כמובן הוא בשבילנו כדי שנלמד מוסר ומידות טובות 

אבל לא בשביל שנתחיל לנתח את זה כראות עיננו לטוב ולמוטב.

צריך להיות גבולות ברורים אם זה אומר שדבר ראשון מבחינתו הם לא בהשגה שלנו, ואסור לנו להסיק משהו שלילי אלמלא הוא נאמר בשם של מישהו בן דורו.. כמו שאנחנו לא יכולים כמובן להסיק משהו שלילי על דמות תנכי"ת אלא אם כן זה מובא בפרשנים.. (ויש סיפור על זה עם ר' משה פינשטיין ואדם שידבר על הבנות של נח.. )

וכתבתי את הדברים האחרונים לא מתוך מקורות. אלא מתוך צעקת הלב לבזיון שרשמת על רשב"י.. 

ונקודה נוספת שבעיניי היא אולי הכי חשובהלב אוהב

אנחנו באים ממקום של ענווה!

אחרי קריאה של מקורות על מעלתם וגדולתם 

ואחרי הרבה יראת שמיים, זהירות, ותפילה לקב"ה שלא ייצאו דברים מהקשרם.. 

מסכים מאוד ביחס לחשיבות הענווה, יראת שמיים והזהירותארץ השוקולד
וביחס לגדולה, הם היו גדולים, אבל לא מעבר להשגה וגם היו טעויות שניתן ללמוד מהם.
אתה לא מדבר על טעותימ''ל

אתה מדבר על מגרעת אישיותית עקבית, שלטענתך היא בוטה במיוחד, ואפילו עוברת מדור לדור במשפחת רבי שמעון. יש קצת הבדל....

אכן, ונדמה לי שיש מה ללמוד מזה גםארץ השוקולד
השאלה איך אתה מסיק את הטעויות.. נטו לפי ראות עינך?לב אוהב

זאת בדיוק הבעיה!

לפי דבריך אפשר להסיק גם על האבות הקדושים או כל דמות בעצם.. "טעויות" שעשו.. או להסיק על התכונות אופי שלהם דברים.. 

אז אני חושבת שאין בסמכותנו לעשות את זה. וזה בעיניי אפילו מסוכן להיכנס לזה.. 

לא רק לפי ראות עיניי, שוחחתי עם רבנים בנושא גםארץ השוקולד
עוד נקודה שצריך לשים לב אליה כאשר מנסים לבחון ולהעריךבן מערבא

את המעשים שלהם היא ש ״כל הגדול מחברו יצרו גדול הימנו״, ולהיות מודעים לכך שייתכן שמה שנראה לכאורה כביטוי לקטנות בעצם אינו אלא סימן לגדלות. ע״ע הסיפור עם האיש המכוער שהזכרת. 

דעה יפהארץ השוקולד
ברור שאיננו מסכימים ולא אשכנע אותך, הסברתי את דברי ובארת את דברייך אז אין טעם שאתקוף.
רק אעיר שהסיפור על בנות נח לא מוכיח כלום, כי לא מופיע בתנ"ך שום דבר על בנות שהיו לנח מלבד שנולדו לו לפחות שניים אחרי המבול.("ויולד בנים ובנות") אז יתכן שהפריע לרב פיינשטיין שמישהו המציא סיפור ודרש.
בכל מקרה, מה הסיפור?
תודה.. ומסכימה לגבי זה שאין טעם לשכנע ..לב אוהב

או כמו המשפט המוכר "נסכים שלא להסכים"

בכל אופן, אני רוצה להביא את הסיפור במדוייק כדי שלא יתפרש מדבריי לא נכון.. אחפש אותו בלי נדר מאיפה שקראתי.. 

המעשה עם בנות לוט (לא נח)אניוהוא
מעשה שאירע עם הרב הגאון משה פיינשטיין זצ"ל, בעל אגרות משה, בזמן שכיהן כרבה של ליובאן שברוסיה. הגר"מ היה מספר את המעשה כדי להראות שהיו בליובאן (בה היו גדולי תורה רבים) כאלה "שהגיעו למדרגת רוח הקדש כמעט, של גילוי אמיתי בתורה". 
"בתחילת חורף תרפ"ב חלה אחד מבעלי הבתים ונפל למשכב במין חולי מוזר ולשונו התנפחה בפיו. כאשר תקיף ליה עלמא ורבנו בא לבקרו, ביקש החולה להוציא כל איש מעליו וסיפר לרבנו את סיבת חליו. לדבריו שבוע קודם לכן בפרשת וירא הקשה כיצד זכו בנות לוט שהמשיח יהיה מצאצאיהן, אף שלא בושו בגילוי עריות שעשו והודיעו שבניהן הם מאביהן, ודיבר עליהן בדרך ביזיון. בלילה הופיעו בחלומותיו שתי נשים זקנות מאד שראשן ופניהן מכוסים ואמרו שהן בנות לוט. הן הוסיפו ואמרו לו ששמעו את טענתו, ובאו מעולם האמת לענות לו. הן טענו שהיו יכולות לומר שמאחר שהן ממשפחת אברהם וניצלו בדרך נס מסדום, לא היו תולים בהם מעשה זנות, והיו יכולות לומר לייחס לעצמן כל מעשה נס. כך שהיו יכולות לומר שנתעברו מן השכינה כביכול, ולייסד דת חדשה כנצרות. והן קראו לבניהן עמון ומואב להודיע שכאשר אשה מתעברת יש לוולד תמיד אב בשר ודם. מזכות זה זכו ויצא מהן המשיח האמיתי. עוד אמרו שהוא חטא חטא גדול כאשר דיבר עליהן בדרך ביזיון. מאחר שהוא דיבר עליהן בזלזול, הוא ייענש מידה כנגד מידה כמרגלים (רש"י במדבר י"ד ל"ז) ותשתרבב לשונו ותתנפח בחולי משונה וכך ימות. כשסיים האיש לספר את סיפורו, היסב פניו אל הקיר ונפטר לעולמו. רבנו ראה בכל עניין אמיתי, מאחר שההסבר נראה לו הסבר אמיתי."

(הסיפור מופיע בהקדמה לאגרות משה או"ח חלק ה ויו"ד חלק ד עמ' 15. חלקים אלו יצאו לאחר פטירת הגר"מ ובהקדמה לספר כתבו צאצאיו המוציאים לאור את תולדותיו, והביאו סיפורים שהוא עצמו סיפר, בהודיעם - עמ' 5 – "הוא סיפר רק סיפורים שהיה בהם מוסר השכל של אהבת תורה ויראת שמים, שהשפיעו עליו ועיצבו את דמותו").
ואי נכוןןןןן.. תודה רבה רבה!!!!לב אוהב

סיפור מענייןארץ השוקולד
ובאופן תמציתי בחשיבות הביקורת:ארץ השוקולד
אנחנו לומדים מהדמויות הסובבות אותנו, אפשר ללמוד רק דברים נכונים שהם עשו, אבל מותר גם ללמוד מהטעויות שלהם.

ולפעמים עצם ההשוואה מלמדת, עייני ערך השוואה בדרך החינוך בין בית רבן גמליאל לדורותיה לחינוך אצל משפחת רשב"י ולמשפחת רבי טרפון.
"משפחת".. איפה למדת את הביטויים האלה באקדמיה?..לב אוהב

א. למדתי בבית ש"משפחה" יכולה לכלול סבא, אבא ונכדארץ השוקולד

ב. אני לא חושב שיש פסול בלימוד תורה דרך האקדמיה, לולא האקדמיה לא היה לנו את "פסיקתא דרב כהנא" לדוגמא, ואנשים כמו הגר"ש ליברמן שכתב את "תוספתא כפשוטה" והרב לוי גינצבורג שכתב את ספריו על הירושלמי לא היו מגיעים לדברים שלהם. אבל זה כבר עניין נפרד.
ג. אני לא לומד תחום תורני באקדמיה בכל מקרה.
אתה רואה את הסיפור עם האיש המכוער לגנאי ?בן מערבא

אני רואה אותו לשבח. 

כן, רואה לגנאי, חד וחלקארץ השוקולד
אני חושב שהבעיה היא בנקודת המבט שלךבן מערבא

בכך שאתה בוחן את הסיפור הזה באופן בדיד ולא רציף. 

וזה מתחבר לי לתפיסה שלך ביחס ללימוד התורה והמידות, צריך להפנים טוב שגם אנשים גדולים מועדים ליפול, מדובר הרי בבני אדם ולא ברובוטים, וגם לימוד תורה לא הופך בני אדם לרובוטים, הוא נועד כדי לעדן את היצרים והתאוות כמו תבלין, הוא לא נועד לסרס ולבטל את היצרים הרגשות והתאוות, ובכך למנוע את האפשרות לחטוא. 

אבל נקודת המבחן ביחס לגדלות היא איך האדם מגיב אחרי שהוא הפנים שהוא חטא ? אולי אתה תופס את התגובה שם של רבי אלעזר כמובנת מאליה במידת מסוימת, אבל זה בכלל לא כך. אופן התגובה והפעולה שלו אחרי שהפנים את ההתנהגות שלו מלמדים שהיה אדם גדול, כמו דוד המלך אחרי שנתן הנביא בא אליו והפנים את החטא שלו עם בת שבע. 

אתה תופס את זה לגנאי כי אתה לא יודע להעריך את התשובה שהוא עשה, ואני לשבח, כי אני מעריך את התשובה שהוא עשה. 

וכדי לקבל פרופורציות, עד כמה אופן תגובה כזה מוכר לך ביחס לדמויות בימינו שנחשבו ל״גדולות״ ונפלו ? 

תודה על התגובה הארוכה, אז ככה:ארץ השוקולדאחרונה
1. לגבי ההתייחסות הרציפה למול הבדידה (=האם מתייחס למקרה לבד או למכלול האדם), המכלול לטעמי בעייתי עוד יותר, כי זה לא חד פעמי.
2. לגבי החזרה בתשובה, אמת שזה מרשים כשדמות גדולה חוזרת בתשובה. אבל המסקנה שלו בסוף הסיפור היא ביקורת על האדם המכוער ולא שהוא טעה.
"יהא רך כקנה ולא קשה כארז"
מי היה העקשן?
הוא לא אמר "לעולם תחשבו פעמיים" או משהו כזה.
אז אני לא הרגשתי שהוא הסכים לומר בפומבי טעיתי, אלא רק לאדם השני.
3. העיקר מבחינתי זה לא האדם עצמו, לא כזה אכפת לי מה מידת הצדיקות של כל תנא, כי התפקיד שלי הוא לא לשפוט. מה שאכפת לי זה האם אנחנו מחנכים את עצמנו ואת סביבתנו בדרך הנכונה, ואם רואים שדרך מסוימת מובילה לבעיות (ולפעמים מדרשים מלמדים אותנו זאת), אז כדאי לחשוב אם ראוי לבחור דרך אחרת.
אם רבנים אחרים מתנהלים בדרך שונה והסיפורים עליהם עם פחות ביקורת, אז מזה אפשר ללמוד באופן חיובי על דרכם.
והדברים ארוכים מאוד...
(אשמח להרחיב באישי)
אני לא מקבל את זהבן מערבא

גם בגלל שאני מתקשה להאמין שזאת אכן הסיבה להתנהלות שלו, ואם זאת היתה אכן הסיבה זאת סיבה שלא הייתי מוכן להשלים איתה, היא נוגעת בשורש העניין שמפריע לי. 

לא מדובר כאן רק בתוצאות שיקרו לאחר כתוצאה מההתנהלות הטיפשית שלו אלא בפגיעה רב מערכתית גם באשתו ובילדים שלו, ובגלל זה אני גם לא מקבל את ההשוואה להלעיטהו לרשע וימות, שם אין פגיעה כזאת. 

השבת קראתי שיחה של הרבי מליואבאוויטשחסוי מאוד

שבה הוא מביא את הירושלמי שר"ע הושיב את ר"מ בראש, לפני רשב"י.
ונתכרכמו פניו של רשב"י.
אמר לו ר"ע: דייך שאני ובוראך מכירים את כוחך.

מבאר הרבי, שעל ר"מ נאמר ש"לא יכלו חביריו לעמוד על דעתו". ומכל מקום ר"ע הושיבו בראש. כיון שגם אם חביריו לא עמדו על דעתו, מכל מקום הם לפחות הבינו שהוא גדול מהם.
משא"כ רשב"י, שלא רק שלא יכלו חבריו לעמוד על דעתו, אלא שלרוב מעלתו - הם גם שלא הגיעו להבנה שהוא גדול מהם.

ע"כ דברי הרבי.

בכללי, כשמסתכלים על הדמות של רשב"י בצורה כללית. רואים שהיא מאוד קיצונית. מאוד "לעתיד-לבא"ית. הסיפור שהבאת מצטרף לכך שהסתכל על ר' יהודה בן גרים ועשאו גל של עצמות. וזה אחרי שכל מקום שנתנו עינהם מיד נשרף. רשב"י לא שייך לעולם הזה. כמין ב"ש. שלעת"ל הלכה כמותם.

כתבתי את דעתי, אבל חבר הציע הסבר אחרארץ השוקולד
אם כי אינני יודע על סמך מה הוא מתבסס:

הסבר אפשרי לסיפור של רבי שמעון , נראה שהסיפור הוא איך להחזיר שלום בית לבני הזוג. רבי יהודה אומר בא נלך עם הקפריזה של הבעל. ורבי שמעון שמלמד שצריך לכבד את הנשים והוא יודע שרחמי האב גדולים מרחמי האם לכן הוא אומר בני האלמנה כדי לרמוז לבעל שצריך שהוא יתיר את הנדר
הלוואי שזאת היתה האמתבן מערבא

לצערי, זה נשמע יותר כמו אפולוגטיקה. 

הבהרה חשובה ארץ השוקולד
המטרה שלי היא לא לומר שרשב"י היה אדם רע.
אלא לומר שני דברים עיקריים:
1. לימוד תורה לא מבטיח כלום במידות, אלא זה עבודה שצריך לשים אליה לב במקביל.
2. לימוד תורה במנותק מהעולם יכול לגרום לגאווה.
לא מסכיםבן מערבא

לגבי 2 לא יודע מה לומר, אבל לגבי 1 אני ממש לא מסכים, אני חושב שזאת אמירה חמורה מאוד, שמתקרבת ל ״כי דבר ה׳ בזה״. אני לחלוטין תופס את לימוד התורה ככזה שנועד לכוון את האדם בעבודת המידות שלו, והאמירה כי ״לימוד התורה לא מבטיח כלום במידות״ פשוט מרוקן את התורה ממטרתה. 

מסכים ש1 זו אמירה קשהארץ השוקולד
ומסכים שלימוד תורה *אמור* להוביל למידות טובות, אבל בפועל זה לאו דווקא גורם לכך ולכן צריך לבנות את המידות במקביל ולחשוב על איך גורמים ללימוד שהוא אכן ישפר את מידותינו.
אקיצר, לא קיבלתי תשובה שהניחה את דעתיבן מערבא

אבל הגעתי למין השלמה שצריך פשוט לדון אותו לכף זכות, במיוחד בהתחשב בכך שהיה אדם גדול. שאע״פ שמכך שהגמרא מביאה 3 מעשים בתנאים אחרים שלא נהגו כמותו נובע שהיא סוברת שדרכם היא יותר ראויה ומובחרת, עדיין יש בגישתו של רבי שמעון הגיון שצריך להיות מודעים אליו ויש מקרים שבהם זאת הגישה הנכונה. 

תסתכל בבן יהוידע על אתראניוהוא
והשבת קראתי ברב מזוזחסוי מאוד

שזה היה לפני שנכנס למערה.
ואחרי המערה חל בו שינוי.

בהקשר לדיון על צמחונות. הצמחונות העתידית לא קשורהקעלעברימבאר

לימינו.

לעתיד לבוא לרצוח בהמה זה יהיה כמו לעקור עץ פרי רק פי מיליון פגימה יותר במציאות. הרס של חיים.

אבל מצד המוסר הטהור עצמו, אין שום דבר לא מוסרי בלהרוג בהמה, ולכן כיום אין מה להיות צמחוניים.

הרי אם עדיף לבהמה להיות קיימת מאשר לא, אז לא ייתכן שה' שהוא מושלם ייצור חסרון נצחי בעולם, כי מאל מושלם לא יכול להווצר מצב רע לנצח אלא רק זמני. לכן לא ייתכן שה' יגרום לנפש הבהמה לכלות לנצח אחרי מותה (אם אנחנו יוצאים מנקודת הנחה שלבהמה יש תודעה, מה שאכן די בטוח). אם כן בהכרח נפש הבהמה חיה אחרי מותה או מתגלגלת מחדש בבהמה אחרת. אם כן רצח בהמה לא גורם לה שום סבל כי היא ממשיכה להיות קיימת במצב אחר. (ואם נדחק מאוד עדיין ונאמר שנפש הבהמה כלה אחרי מותה, סימן שהקיום לבהמה לא עדיף לה מאשר חוסר הקיום. ואז במילא אין פה שום נזק  לבהמה בלרצוח אותה).

לכן אין שום סיבה כיום להיות צמחוני. אלא אם כן זה גורם לאדם רגש שמח יותר בנפש משום מה. אבל לא מצד המוסר. בייחוד שבשר חשוב לבריאות , ואולי גם מוח האדם רגיל לאכילת בשר וללא בשר אנשים יחוו תסכול ועצבנות (לא יודע,צריך לשאול פסיכולוגים).

לעתיד לבוא נצליח לרפא את תלות הגוף והמוח באכילת בשר אז זה לא תהיה בעיה.

כמובן כל זה לא שייך לאיסור רצח אדם. כי חיי אדם יש להם משמעות וקדושה מצד עצמם, בניגוד לחיי בהמה

על פלפולים כאלה כתב הרב קוקטיפות של אור
"הפילוספיות האכזריות... החליקו לאדם, כל אחד על פי דרכו, לחנק בקרבו לגמרי את רגש היושר בנוגע לבעלי חיים. אמנם לא הספיקו ולא יספיקו עם כל התחכמותם, לשנות את טבע הצדק הטבעי, אשר נטע יוצר האדם בקרבו... וחז"ל לא התחכמו כאותה ההתחכמות הפילוסופית, ויספרו לנו שרבינו הקדוש נענש ביסורין, מפני שאמר לעגלא המובל לבי טבחא דערק תותי כנפיה: זיל לכך נוצרת"

(חוץ מזה שהתעלמת לגמרי מהסבל האיום של תעשיית הבשר בימינו, כשהחיות עוד בחיים)

לא נכון. הרב קוק כתב שהפילוסופיות האכזריות אומרותקעלעברימבאר

שלבהמה אין תודעה. הוא רטמז לדקארט שטוען שלבהמה אין תודעה.

רבינו הקדוש נענש כי היה אטום לסבלו של העגל. לא דיברתי על צער בעלי חיים אלא על הריגתם ללא כאב.

זה לא פילפולים אלא אמת וודאית במאה אחוז. להפך, הטענה שה' יגרום לנפש בהמה לכלות אחרי מותה (אם יוצאים מנקןדת הנחה שטוב לה הקיום מאשר חוסר הקיום) היא האכזרית.

הרב קוק התכוון שעצם ההרג של החיות גורם לנו מידת אכזריות, ולכן לעתיד לבוא נהיה צמחוניים, בדיוק כמו שלא נכרות עצי פרי בעתיד. אני דיברתי מצד המוסר בטהרתו שאין בעיה להרוג חיות. עובדה שהרב קוק עצמו אכל בשר.

לגבי הסבל בתעשיית הבשר. אז:

א. הפתרון הוא שכל הצמחונים יתאגדו ויכריזו שהם אוכלים רק "בשר חופש" כמו ביצי חופש. כלומר בשר ללא סבל אצל הבהמה. אמנם הבשר יהיה יקר יותר אבל אם כל הצמחונים יתאגדו אז לחברות יהיה אינטרס למכור בשר כזה. ואפילו צמחוני יעדיף לאכול בשר פעם בשבוע גם ביוקר.

ב. הסבל שנגרם לאנשים מאי אכילת בשר גדול יותר מהסבל של החיות. לחיות יש נפש פשוטה, בעוד שלבני אדם הנפש מורכבת וסובלת הרבה יותר.

וחוץ מזה. יש גם סבל לחיילים בצבא, אז לא נגייס?

יש סבל לאנשים שמעקלים להם את הבית, ולמפוטרים מהעבודה וכו' , אז לא ננהל כלכלה? למה לא רגישים לסבל בני אדם אבל כשזה מגיע לסבל חיות פתאום רגישים? מה עוד שחיות פחות סובלות כי הנפש שלהן פשוטה יותר

כל ארבעת הפיסקאות הראשונות שגויות עובדתיתטיפות של אור
לגביקעלעברימבאר

א)הפיסקה הראשונה - התבססתי על פירוש הרב לונדין לחזון הצמחונות, מתוך זכרון בעל פה. אני גם זוכר ששמעתי שהרב שרקי אמר שלפי דקארט לבהמה אין תודעה. אבל אולי התבלבלתי עם קאנט.

ב)רבינו הקדוש היה אטום לדמעותיו של העגל. הוא לא נענש על שחיטתו אלא על אטימותו לכך שהעגל בכה. ראה מפורשות בגמרא. השוחט עצמו לא נענש. אגב לפי דבריך כל מי שאוכל בשר צריך להענש כמו רבי.

ג)זה אמת וודאית.

כי מחויב המציאות שמה' מושלם תהיה מציאות מושלמת עם סבל מקסימום זמני אבל לא נצחי.

לכן אחד מהשניים: 1. או שלבהמה לא פחות טוב חוסר קיום מאשר קיום, דבר שאפשרי אבל תמוה.

2. או שנפש הבהמה קיימת לנצח.

בכל מקרה לפי 2 האפשרויות הרג בהמה לא עושה כלום מבחינת הטבה או הרעה לה.

(אגב אם אכן היה כילוי נפש ברצח הבהמה, גם בימינו היינן מתחייבים כרת על רצח בהמה כי בסוף כילינו פה תודעה. וברור שרצח בהמה היה אסור גם היום).

ד)התכוונתי שהרב קוק מעולם לא טען שהבעייתיות המוסרית של הרג הבהמה היא בכילוי נפשה. הוא לא התייחס לעניין. במילא הבעיה היא אחרת

כאמור, זה לא נכון, צריך פשוט לקרוא את חזוןטיפות של אור

הצמחונות

(בקצרה ממש - א. הרב קוק שלל במפורש שהוא מתכוון רק לפילוסופיה ספציפית. ב. הרב קוק הוכיח מרבי הגדי והעכברים על הרגש הטבעי שצריך להיות נגד לקיחת חיים. ג. ראה כאן. ד. הרב קוק ממש כן כתב שהבעיה היא לקיחת החיים בפני עצמה לכל אורך המאמר, כבר מהפרק הראשון)

זה לא משנה, בכל מקרהקעלעברימבאר

הוא לא התכוון ב"פילוסופיות האכזריות" לגישה שאני הבאתי.

הוא כותב "לחנק בקרבו לגמרי את רגש היושר בנוגע לבעלי חיים. אמנם לא הספיקו ולא יספיקו עם כל התחכמותם, לשנות את טבע הצדק הטבעי, אשר נטע יוצר האדם בקרבו". לא דיברתי על יושר בקשר לצער בעלי חיים. או את האינסטינקט הטבעי שלנו לסלידה מהרג חיות. שהוא אכן קיים ולכן בעתיד נהיה צמחוניים.

דיברתי על המוסר בטהרתו שאין בעיה מצד המושכלות להרוג חיה, לא מצד המפורסמות.

ב. ברור שצריך להיות רגש טבעי במפורסמות נגד לקיחת חיים. דיברתי שמצד המושכלות אין בעיה מוסרית. ובשם רגש בלבד אין סיבה לגרום סבל לבני אדם באי אכילת בשר.

ג. עדיין לא קראתי. אתייחס בהמשך

ד. כנ"ל.הבעיה במפורסמות. לא במושכלות. בשל המפורסמות לבד אז בעתיד נהיה צמחוניים. אין סיבה להיות צמחוניים גם כיום בשם המפורסמות. כשם שיש רגש צדק טבעי נגד כריתת עצי סרק. ובכל זאת כיום אנו כורתים עצי סרק ובעתיד לבוא כנראה שלא.

הרב קוק מעולם לא דיבר על כילוי תודעת הבהמה במאמרו. לא נתן לזה אפילו רמז.

וגם אם כן, אז זה מקסימום קיצור חופשה כמו שכתבתי. "לקיחת חיים" היא בדיוק כמו לקיחת חיי אדם ברצח, למרות שנשמתו קיימת בעולם הבא

נובמתטיפות של אור
לא מתכוון להמשיך את הדיון, תהנה
הרב קוק מעולם לא התייחס לשאלה הפילוסופיתקעלעברימבאר

של האם תודעת הבהמה כלה אחרי מותה או לא.

הוא התייחס במאמר למפורסמות, לא למושכלות. שרע רגשית להרוג יצור חי

גם רצח אדם מתואר בתור "נטילת חייו" למרות שנשמתו ממשיכה להיות קיימת.

בדיוק כמו שבמפורסמות זה רע ללכת בלי בגדים. לא במושכלות (מניח שאתה מכיר את החיחוק של הרמבם בין המושכלות למפורסמות)

כותב בשביל המשתמשים האחרים. כיקעלעברימבאר

מכבד את בקשתך לא להמשיך בדיון אבל מגיב על תגובתך.

עברתי כעת על כל מאמר חזון הצמחונות.

לא היה שם רמז להתייחסות לשאלת כליון נפש הבהמה אחרי מותה. אבל אולי פספסתי.

להפך, מהרב קוק משמע שכל בעיית הרג חיות היא מצד המפורסמות, לא מצד המושכלות "מפני שאי אפשר כלל לצייר שאדון כל המעשים...ישים חוק נצחי...שאי אפשר יהיה למין האנושי להתקיים כי אם *בעכרו את רגש מוסרו על ידי שפיכת דם*".

"כי חסרון מוסרי כללי הוא במין האנושי, במה שלא יקיים את *הרגש הטוב והנעלה* , לבלתי קחת חיי כל חי".

"קחת חיי כל חי" זה כמו לומר "ראובן נטל את חייו של שמעון" למרות שברור שנשמת שמעון קיימת אחרי מותו.

כמובן לא משתמע מה הרב קוק סובר בעניין שאלת קיום הנפש לבהמה אחרי מותה, אבל אין שום רמז לכילויה במאמר

ועוד ראיה:קעלעברימבאר
בפסקה לב הרב קוק מדבר שלעתיד החיות יתעלו למדרגת אדם , אבל הוא לא מציין אף לו ברמז שתודעת החיות תעבור בעתיד לבוא מ"ברת כליון" ל"נצחית" . אולי משמע מכאן, למרות שלא בטוח, שהרב קוק סובר,שכבר עכשיו נפשם נצחית
האם כשהרב קוק הזדעזעקעלעברימבאר

כשהרב אריה לוין קטף עלה מהעץ, בטענה שהוא הורג את החיוניות האלוקית בבריאה, האם זה אומר שהרב קוק טען שמי שכורת עץ משמיד תודעה של צמח?

לא.

כנ"ל לא מחייב ש"נטילת חיים של בהמה" הכוונה השמדת תודעתה (לא מאחר שאין לה תודעה כמו צמח, אלא מאחר שכנראה תודעתה מתקיימת אחרי מותה)

תגובה ל"ראה כאן":קעלעברימבאר

לפי רס"ג שהבאת משמע שיש חיי נצח לבהמה, צער המיתה יכול להיות צער הכאב עצמו בשחיטה, או לחלופין הצער שלה בעת שהיא גוססת שהאינסטינקט שלה הוא לחיות, או לחלופין הצער שלה במעבר מעולם הזה לעולם הבא שנשמע מרס"ג שזה צער מועט ביותר (וגם מה כל כך נורא בלעבור לעולם הבא), וגם בזה הוא מסתפק אם קיים צער. כנ"ל הגאונים.

בכל מקרה על צער מועט שכזה אין מה להיות צמחוני בימינו מלבד אנשי מעלה כרב הנזיר.

לגבי הרמב"ם. הרמבם גם כותב שיש אנשים שנפשם כלה אחרי מותם כעונש. וכבר הכריעו כל המקובלים נגד הרמבם בעניין בני אדם שתמיד נשמת אדם היא נצחית. וכן משמע מדורשי רשומות בפרק חלק.

אז מהרמבם לבהמות אין ראיה

ואגב, גם לשיטת הרמבםקעלעברימבאר

הרמבם לא כותב בשום מקום לזכרוני שהקיום לנפש הבהמה טוב לה יותר מאשר אי הקיום שלה.

רק על כליון נפש האדם הוא כותב שזה "העונש והנקמה הגדולים ביותר" לא על כיליון נפש הבהמה

ועוד תוספת:קעלעברימבאר
אתה יכול להדחק ולטעון שטוב לבהמה להיות קיימת באופן זמני, עד שלב מסוים שבו כבר נמאס לה מהקיום. שכמובן זו אמירה תמוהה מאוד.

ואז יוצא שאדם שהורג בהמה לפני זמנה, באמת גרם לה סבל כי עדיין טוב לה בקיום.

בכל זאת אמנם זה קצת רע, אבל זה כמו אדם שקיצר חופשה של אדם אחר בכמה ימים. סך הכל נזק זמני. לא כל כך נורא. (ואז המסקנה שזה בסדר להרוג בהמה זמן קצר לפני מותה מזקנה)

ראיתי עכשיו אתקעלעברימבאר
פירוש הרב לונדין שטוען שדקארט וקאנט טענו שלחיות אין תודעה. אבל הוא חא הביא מקור מלבד ציטוט של קאנט מתוך"הנחת יסוד למטפיסיקה" ש"לאדם לא יכולה להיות שום חובה מוסרית לישויות שאינן אדם".

הרב לונדין כותב ש"ייתכן שהכוונה בדברי הרב קוק לתםיסות קאנט ודקארט, שטענו שלבעלי חיים אין תודעה"

(אבל לעצם הענייןטיפות של אור

גם בלי כל הפלפול הזה, הטיעון 'מוות לא גורם סבל לכן זה בסדר לשחוט בעלי חיים' נשמע לי תמיד הגיוני. פשוט היום יש המון סבל בתעשייה עצמה)

מכל מקום הדיון המעשי הוא כמובן בקנה מידה אחר לגמרימי האיש? הח"ח!

באופן מעשי יותר מאשר 99 אחוזים מהבשר הנצרך איננו מחיות שקיימות בדרך הטבע, אלא בדרך של גידול חיות משק - מואכלות שלא כדרך טבע, מואבסות ונהרות, ומופרות ומולידות, ומושקות ומתות - הכל במעשה מלאכותי בעיוות דרכי הבריאה והמערכת האמיתית שכגן עדן. רובן ככולן אינן טבע ואינן חלק בן קיימא במעשה הבריאה, אלא הן בדיוק ייצוג של הכוח שניתן בידי אדם "לעובדה ולשומרה" והוא מהרס, מחריב, מפרק ומשבר הכול, עד לאדמה עקרה, עד צחיחות, עד קרקעות שנשטפות במי צואה ומים אפורים ומים מתים, ומוות, מוות, מוות בכול. הטבע מובר, איזונו שבין בעלי חיים וצומח וסביבה וקרקעות ומינרלים ומים נקיים ומחזור משקעים מופר, הכול ארסי ומפעפע ורדיואקטיבי ומוזרק בחלקיקי מולקולות מיקרוסקופיים, החודרים בקני נשימה, בעורם הנושם של דו-חיים (ומכאן מוטציות מזעזעות כגון צפרדעים המפתחות חמש ושש גפיים, מעוותות צלם ומפלצתיות), בדם, בעורקים, בוורידים. מי שאוכל כל דבר ואינו מודע מה הוא עושה וחושב שעתה אכל ושבע ואומר "האח האח", הוא כאוכל פגרים, כצבוע אומלל התוחב אפו לנבלה, או בעצם גרוע בהרבה גם מזה, כי אפילו חיות אלו הן טבע ואיזון ומחזור. אילולי הייתי דתי ויודע שהכל בתורה ובנביאים ובכתובים, אולי זה היה באמת נושא שבו לא הייתי חושב על מקורותינו אלא יונק ממעיין זר, אותו צילום מצב מעיניו של בן שבטי הילידים באמריקה, הנאבאחו, ההופי, הלאקוטה, שזכה לכינוי המפורסם "קוייאאניסקאטסי" וכדומה וכל השאר. אלו שהיו שם אלפי שנים "לפני", כלומר בטרם האירופאים, בטרם ה"תירבות", בטרם "המדע", או ליתר דיוק התיעוש והמיסחור, ומבכים את האור הזר, הרעש, הסיחרור.

האם עודף החקלאות כתוצאה מצמחונות לאקעלעברימבאר
גורם נזק סביבתי גדול יותר? (דשנים כימיים, בירוא יערות וכדומה)

אני לא יודע. רק שואל

ככל הידוע לי גידול חיות משק למאכלמי האיש? הח"ח!

בקנה המידה המתקיים בעולם נכון לימינו, הוא נזק סביבתי גדול לאין שיעור מאשר אילו עברה אוכלוסיית האדם לצריכת מזון צמחי ואולי רק בשר בן קיימא במקרים מצומצמים ביותר.

אז מעבר לצריכתקעלעברימבאר

בשר בר קיימא לא תהיה על ידי צמחונות, אלא על ידי שכל הצמחונים יצרכו רק "בשר חופש" בר קיימא, ויאכלו בשר פחות מהרגיל.

אבל כרגע חברות הבשר יודעות שרק קרניבורים שלא מעניין אותם בשר בר קיימא צורכות את הבשר, ואין לחברות שום אינטרס לעבור לתעשיה סביבתית. כך שתופעת הצמחונות רק מגדילה את המפגע הסביבתי של תעשיית הבשר.

מה הלוגיקה העקומה שלך?מי האיש? הח"ח!

אין ולא יכול להיות בשר בר קיימא בכמות שקשורה בכלל לדרישה האנושית לבשר.
שוב דיברת דברי הבל.
אין לי עניין לנהל דיון עם מי שמעקם את המציאות והמוח.

נגיד ש10 אחוז מהאנושות יהיו צמחוניים.קעלעברימבאר

זה יפחית רק בעשר אחוז את צריכת הבשר.

אבל אם כל הצמחונים יתאגדו ויידרשו מהחברות בשר בר קיימא וייקנו זאת גם במחיר יקר יותר, לחברות יהיה אינטרס ליצר זאת. ואז עוד הרבה קרניבורים יצטרפו לדרישה הזאת לפי האופנה שתגדל.

כיום תופעת הצמחונות רק משמרת את תעשיית הבשר באותם דפוסים ישנים. כי הצמחונים במילא לא צרכנים שלה.

לגבי כמות האנושות - הפתרון הוא כמובן בבשר מהונדס. אבל זה לא קשור למצב בימינו אלא רק כשהפתרון יצא לפועל. עם או בלי הצמחונים

לוגיקה מטורללת על כל המוח.מי האיש? הח"ח!

אין דבר כזה בנמצא בשר לצריכה חופשית שהוא בר קיימא, אתה מדבר על הר זהב דמיוני ומעוות מציאות בהפצת שקרים הזויים.
האמת היא שאו שהאנושות תהיה צמחונית, או שיהיה משק חי מעשה אדם, וכל השאלה היא מה האינטרס הקיומי מבחינת תוצרים וזיהום ועתיד אנושי נעים ולא דיסטופי. האם משק חי מעשה אדם הוא זיהום קטסטרופי או תוצר הניתן לניהול בר קיימא. הבהרתי שלמיטב הבנתי לא, מטעמי הכלכלה החופשית ואף מרקנטיליזם אלמנטרי. אפילו אילו היה בנמצא פי 100 "בשר בר קיימא" לצריכה חופשית ממה שיש עכשיו, זה לא היה מדגדג את דרישת הבשר האנושית.
משאיר לקורא לשפוט.

בשר מהונדסנקדימון

הגאולה לא צריכה להיות רגרסיה של צורת החיים האנושית, וגם לא צריכה להיות פגיעה בעולם.

היא פשוט "וכבשוה": שימוש בשכל האנושי כדי להשתמש באופן הטוב ביותר בעולם.

בשר מהונדס נשמע כמו פיתרון נאה. אמנם הוא עוד בחיתוליו, אבל נשמע מבטיח. וגם אם לא לנו ברמה ההלכתית (אין לדעת מה ההלכה תוכל לומר בנדון), הרי שלמעט עם ישראל כל היתר יוכלו לעבור לבשר מתורבת.

הגיוני שבעתיד עם התפתחות ההנדסה הגנטית,קעלעברימבאראחרונה

שאולי אפילו תפרוץ את המגבלה בשימוש ב4 הנוקלאוטודים המוכרים בדנ"א ותוכל ליצור רצפים כימיים אחרים בדנ"א יחד עם שינוי מהותי באורגניזמים ואולי אף גילוי חלקיקי יסודחדשים בפיסיקה שתוכל ליצור כמיה חדשה,

אולי אפילו נוכל לייצר עצים (או אורגניזם פותוסינטזי אוטוטרופי אחר) שמצמיחים עליהם בשר. לא מספיק מבין בזה, אבל זה כנראה יהיה הרבה יותר יעיל אנרגטית מייצור בשר על ידי ריבוי תאים. מאחר שלא צריך לתחזק עלות של אספקת סוכרים נוטריינטים ואחזקה שוטפת של התהליך שמצריך ריבוי תאים מתועש.

ואולי "עתידה ארץ ישראל שתמציח לחמניות וכלי מילת" יהיה כפשוטו בעזרת המדע

מה שאתה מציע לא ראלי, שכל האנושות תוךקעלעברימבאר

50 שנה תהיה צמחונית. הגיוני יותר שיצליחו לייצר בשר מהונדס בכמויות אדירות עוד לפני שהאנושות תהיה צמחונית.

מה שדיברתי זה מה לעשות בדורינו כדי לתקן כמה שיותר את תעשיית הבשר.

מה שצריך לעשות זה התאגדות של הצמחונים שיידרשו "בשר חופש" כמו ביצי חופש. לא עוד תוספת צמחונים, שבמילא תגרום לרוב האנשים להשאר קרניבורים.

זה לא פלפול אלא מסקנה מחויבת המציאות.קעלעברימבאר

ברור שאם לו היה מצויר שנפש הבהמה כלה אחרי מותה, מתוך הנחה שעדיף לה להיות קיימת מאשר לא. (אחד מהם כמובן לא ייתכן).

אז ברור שעצם ההריגה היא סבל לחיה, כי משמידים את קיומה. 

וכדברי הרמבם אין עונש גדול יותר מכילוי הנפש

מישהו יודע איזה דברים בהכשר "בד"ץ בית יוסף" מותרנ א

לאכול?

שואל מתוך נקודת הנחההרמוניהאחרונה

שמוסכם שיש דברים בהכשר בית יוסף שאסור לאכול...??

זו נקודת הנחה לא נכונה. זה בד"צ אחרי הכל.

תדייק בניסוח אולי.

יש לכם המלצה לשיעורים מוקלטים על ישעיהו?מתואמת

כלומר, לימוד על פי הסדר של הספר.

ראיתי שיש לרב עוזי ביננפלד (שעוד שיעוריו בנביאים ראשונים כבר שמעתי), אבל נראה שהלימוד בספר לא הושלם...

ראיתי שיש גם לרב אורי שרקי, אבל הסגנון שלו קצת פחות מדבר אליי.

אם יש רב שהסגנון שלו דומה לשל הרב עוזי ביננפלד - אשמח לשמוע עליו.

כמובן, שיעורים שאפשר לשמוע ברשת בקצב שלי.

תודה!

הרב מוטי פרנקועזריאל ברגר

אינני מכיר את הסגנונות של הרבנים שכתבת, אבל אני ממליץ בחום על שיעורי הרב פרנקו.

זכיתי ללמוד מהם את הנ"ך כשלש פעמים, ואני ממשיך שוב ושוב (בקצב של שני פרקים ליום, כך שכל שנה מסיימים את כל הנ"ך).

אני שומע את השיעורים הקצרים - 7-10 דקות לפרק - ומאוד נהנה.

יש לו גם שיעורים ארוכים - כשעה לפרק - אבל לא על כל התנ"ך.

חפשו בגוגל "הרב מוטי פרנקו", או באתר של ישיבת הגולן.

יש גם בספוטיפיי וכדו'.

או אם תרצו - תיקיית דרייב עם כל הסדרה:

התנ"ך היומי - הרב מוטי פרנקו, ישיבת הגולן – Google Drive

(יש רק חיסרון אחד בתיקיה הזאת - שהקבצים הם MP4 במקום MP3. אם מישהו ירים את הכפפה להמיר את הכל ולהעלות לדרייב - תבוא עליו ברכה)

תודה רבה!מתואמתאחרונה
מישהו יכול להבהיר את ענין הקורבנות לעתיד לבוא?סיעתא דשמייא1
בפועל אין הרבה הבדל ביןקעלעברימבאר

ביטול עשה לשב ואל תעשה.

בפועל משניהם יוצא שסנהדרין יכולים לומר לנו לא לקיים מצוות עשה דאוריתא (נראה לי הנפקא מינא היא שאי אפשר לא לשטית רב חסדא לבטל עשה שהוא בשב ואל תעשה ולומר לנו לעשות את ביטול העשה בקום עשה. למשל סנהדרין לא יכולים לומר לנו להשאיר חמץ ברשותינו אחרי חצות בערב פסח ולבטל עשה של תשביתו, או אי אפשר שסנהדרין יאמרו לנו לאכול ביום כיפור ולבטל עשה של "ועיניתם את נפשותיכם" (לא סגור אם זה עשה או לא תעשה) וכנ"ל כל עשה שמנוסח בתורה בלשון "שב ואל תעשה" הסנהדרין לא יכולים לומר לנו לקום לעשות ולעבור עליו. כי בעצם הסנהדרין יאמרו לנו "קום עשה!" ולא "שב ואל תעשה!"

ולרב חסדא לזכרוני, אפשר גם לומר סנהדרין לנו לקום לעשות משהו כמו מותר לאכול חלב, מותר לאכול בשר וחלב. אבל לא סגור על זה.

כי כמו שהתורה מחלוקת למצוות עשה ואל תעשה, לפי סגנון הציווי אם התורה אמרה לעשות או אסרה ואמרה "לא" "השמר לך" וכדומה. כך יש חלוקה אחרת של "קום עשה" ו"שב ואל תעשה" שם החלוקה לא לפי סגנון הציווי בכתוב, אלא לפי המעשה בפועל , האם אנחנו צריכים לעשות משהו או להמנע.

בדרך כלל כל עשה הוא קום עשה וכל לאו הוא בשב ואל תעשה.

אבל יש חריגים: עשה של "תשביתו" למשל אומר לנו לא להשאיר חמץ וזה שב ואל תעשה.

לא תעשה של "לא תותירו ממנו" אומר לנו לאכול בקום עשה את הקרבן עד הבוקר.

למה המכה השישית היא שחין ולא צרעת?קעלעברימבאר

הרי מכות 5 ו6 מראות שה' שולט גם על המלאכים והכוחות הנסתרים של המציאות, כהכנה לברד שבו נאמר "למען תדע כי לה' הארץ". שהרי בניגוד למות הדגים בדם או מות הבהמות בברד, אין לדבר ולשחין גורם נראה לעין. ולכן תמיד מגפה או צרעת(ושאר נגעי עור. ובשר כי יהיה בעורו שחין ונרפא והנה בעור הבשר נגע צרעת) משמשים כעונש סמלי בתנ"ך. ולכן גם "כי עתה שלחתי את ידי ואך אותך בדבר ותכחד מן הארץ".

אז אם כבר נגע עור. למה שחין ולא צרעת?

צרעת תנכית כואבת?טיפות של אור

גם בקללות בכי תבוא כתוב "יככה ה' בשחין מצרים" ולא בצרעת.. 

נכון. לא חשבתי על זהקעלעברימבאר
בדיוק קראתי אצל הרש"ר הירשמתואמתאחרונה

שהמכות מתחלקות לשלוש קבוצות - מכות שממחישות למצרים את הגרות, מכות שממחישות את העבדות ומכות שממחישות את העינוי (כל הדברים שהיוו את השעבוד של ישראל).

שחין נכללת במכות העינוי - אלה היו פצעים מגרדים וכואבים מאוד, לפי התיאור...

מילבעשתה"שקעלעברימבאר
דהובואכחתה"שקעלעברימבאר
דמשכזמ"אימח שם עראפת
סדהנאהאיואמשכזכה"אקעלעברימבאר
יהודי בכל יום מברך על הגז"ל. ואומר כדרלעמ"ר תמידקעלעברימבאראחרונה
איבעיא לי,ימח שם עראפת
האם גוי צריך למסור את נפשו במידה והוא מאויים בידי יהודי? אמנם מצילים יהודי בנפש הגוי, אבל האם במצב שהיהודי מאיים על הגוי נאמר שחל עליו איסור להתגונן, או דילמא שרי, ונאמר שכרודף (דהיהודי רודף) ינסה להציל נפשו של נרדף(דהיינו את עצמו) בפגיעה באיבר מאבריו של היהודי, היינו ניטרול, ואם לא מתאפשר לו, שמא נתיר לו להרוג את היהודי?

(עכ"פ, דעתי על הערבי שדרס את היהודי שמכיוון שהוא ערבי והם כקולקטיב אויב, יש להתייחס אליו בהתאם)

נכון מאדימח שם עראפת
למי יש סיכומים לספר אורות לראי"ה קוק זצ"ל?מכון דרכי אבות

אם למישהו יש קובץ סיכום(או בכמה קבצים) על ספר אורות לרב קוק או על חלק גדול מהספר או קישר לזה מאיזה מקום, אשמח בבקשה שישלח למספר 050-220-3441 לוואטסאפ או לכתובת מייל toharyger@gmail.com

אולי יעניין אותך