משתף כאן [אזהרה - נושא רגיש ]ימ''ל

דברים שכתבתי לעצמי לפני כחודש כסיכום ביניים (מאז הגיע גם שלב המסקנות), בעקבות חשדות חמורים כנגד מי שהיה אדם מוערך וחבר טוב. עד עכשיו שיתפתי רק עם מספר מצומצם של חברים קרובים אבל דווקא עכשיו חשוב לי לפרסם בגלל הנקודות העקרוניות והחשובות לדעתי שבו (בעיקר ד'), והמבין יבין.

אני מבקש שלא להעלות כאן אף איזכור או רמז למקרה ספציפי כזה או אחר.

א.
 קודם כל מבחינה עובדתית: לא ברור לי מה נכון - לא יודע אם הוא אשם או שזו טעות נוראית [כאן היו הרבה פרטים של המקרה הספציפי ושממילא כבר אינם רלוונטיים אז צינזרתי].

ב. לגבי המעשה עצמו: הרבה אנשים קוראים לזה מחלת נפש, בהתחלה התנגדתי לזה - ראיתי בזה זריקת אחריות או הרחקה של התופעה 'ממני' מ'הנורמלי', כמו הדמוניזציה של הפושע. לא, אמרתי, הוא לא 'חולה' ולא 'מפלצת' - הוא רשע. המניע שלו הן תאוות ויצרים, תאוות ויצרים שיש לכולנו - לא איזו מחלה או שד פנימי כלשהו. אבל אני רואה שבהרבה מקרים אם לא בכולם הפושעים האלה חוזרים על הפשעים האלו באופן סידרתי, אפילו אחרי שהם נתפסים, ככה שקשה להסביר את זה כחולשה ונפילה של אדם רגיל עם יצרים נורמטיביים.

אבל האמת היא שכל זה מאוד מעניין אבל לא רלוונטי כי כדי לפגוע באחר, ועוד בצורה כל כך קשה ומרושעת, צריך רמות מאוד מאוד גבוהות של נבזות ותפיסה חברתית כל כך מעוותת שלא ניתן להסביר את זה כדחף מיני בלבד. כדי לראות באדם זר חפץ שמותר לך לקחת ולהשתמש בו לצורך הדחף הרגעי שלך (גם אם נניח שהוא דחף חריג), ולגרום לה בכך נזקים קשים במודע - חייבת להיות תשתית של תפיסה כללית מעוותת, הן מבחינה חברתית והן מבחינה מוסרית. הדחף המיני ואופיו הוא לא העניין פה ואפילו לא העיקר - הנקודה היא המוכנות הנפשית לפגיעה אנושה באחר לצורך אותו דחף.

ג. בהנחה שהוא אכן אשם: לדעתי חייבים מוסרית להוקיע ולהתנתק ממנו ולבער הרע מקרבנו.

אני לא אומר שמי שעשה מעשה רע, חמור ככל שיהיה, צריך להיות כל חייו בנידוי. לא צריך לנעול דלת תשובה, גם הוא זכאי לחברה ולחברים - אבל רק אחרי שישלם את חובו ויעשה תשובה שלמה ויעבור שיקום מלא, ולא לחברה הקודמת שהייתה לו - היא צריכה להתנכר לו ולהוקיע אותו, שיעבור שיקום ויבנה לו חיים חדשים כאדם חדש בחברה חדשה. בבחינת מה שאמרו חכמנו שמדרכי השב לשנות את שמו את ומעשיו ואת מקומו. חייבת להיות אמירה מוסרית-חברתית שמי שעושה מעשה כזה לא יתקבל בחברה שלנו והיא תוקיע אותו. וזה מה שאני מתכוון לעשות, אם חלילה יתברר שהוא אכן אשם.

ד. לגבי כל אותם אלה הממהרים לשפוט ולחרוץ דין ולערוף ראשים בכיכר העיר: יש שני דברים שהושוו במקרא לרצח - אונס והלבנת פנים. אנשים קוראים בתקשורת על המעשים ומזועזעים ובצדק, וקוראים על האישומים - אישומים בלבד ולא הרשעה, שהודלפו ע''י הפרקליטות וללא תגובת הנאשם, וישר חורצים את דין - בלי לבדוק את העובדות ובלי לחכות להרשעה ואפילו לא להצגת הראיות בבית המשפט. ישר מפרסמים את שמו, מאשימים, מקללים ושופכים את דמו. מאשימים את כל הסביבה שלו ואת מי שמעז לומר שחכו שנייה ואולי הוא לא אשם.

אז דעו לכם שמה שעשיתם - תפסתם אדם זר והתנפלתם עליו, גם אם מכוונות טובות בחלקן - לא רחוק מהמעשה שהוא (או לא הוא אבל מישהו) עשה. נכון שאסור להגן אוטומטית על נאשם ולומר שהוא זכאי, אבל גם להרשיע על בסיס כתבה על כתב אישום בלבד זה עוול לא פחות גדול. על זה אמר שלמה המלך "מצדיק רשע ומרשיע צדיק - תועבת ה' גם שניהם". אז אולי הפעם במקרה צדקתם (וכאמור, אני עדיין לא משוכנע) - אבל זה רק במקרה, כי את העובדות לא בדקתם. מוסרית אתם לא רחוקים מההוא שהאשמתם בזה שהתנפל על אדם זר.

יישר כח. הערה קטנההסטורי
אני יודע שאני טוען כאן טענה בעייתית, אבל מערכת החקירות, פרקליטות, משפט היום כל כך מסורבלת ומסואבת - שאין שום קשר בין הרשעה/אי הרשעה, הגשת כתב אישום/אי הגשת כתב אישום למציאות.

יש פוגעים שיוצאים בלי כלום ויש חפים מפשע שמורשעים.
אולי אאריך בהמשך
מסכיםימ''ל
גם לי אין אמון רב (בלשון המעטה) במערכת המשפט. עדיין יש הבדל בין משהו שמוצג כמסקנה אובייקטיבית, לפחות לכאורה, לבין פרסומים שמלכתחילה מפורסמים בהגדרה באופן מגמתי ע''י צד אחד לפני הבירור הענייני של העובדות.
הלוואי.בוז
תודה רבה! כתבת נהדרבא לי בירה
יש דבר יותר גרוע אפילו מהלבנת פנים, וזה איסור כללי של מחלוקתחסדי הים
שהרבה פעמים צומחת מזה. זה יכול לקרוע חלקים גדולים בעם ישראל לשסעים.
צריך להיזהר מאוד מאוד מאוד לדעת מה ומתי להוקיע. ה' ישמור ויציל!
זה נכוןימ''ל
הדברים נכתבו ביחס לאדם פשוט. לגבי ת''ח נאמר ''חָכָם זָקֵן בְּחָכְמָה, וְכֵן נָשִׂיא אוֹ אַב בֵּית דִּין שֶׁסָּרַח - אֵין מְנַדִּין אוֹתוֹ בְּפַרְהֶסְיָא לְעוֹלָם, אֶלָּא אִם כֵּן עָשָׂה כְּיָרָבְעָם בֶּן נְבָט וַחֲבֵרָיו. אֲבָל כְּשֶׁחָטָא שְׁאָר חַטָּאוֹת - מַלְקִין אוֹתוֹ בְּצִנְעָה, שֶׁנֶּאֱמַר: "וְכָשַׁלְתָּ הַיּוֹם, וְכָשַׁל גַּם נָבִיא עִמְּךָ לָיְלָה" - אַף עַל פִּי שֶׁכָּשַׁל, כַּסֵּהוּ כַּלַּיְלָה. וְאוֹמְרִים לוֹ 'הִכָּבֵד וְשֵׁב בְּבֵיתֶךָ' '' וזה בגלל חילול השם ומחלוקת.
אבל מצד שני נאמר שבכל מקום שיש חילול השם אין חולקים כבוד לרב, ולכן במקרה שכבר התפרסם שרב כלשהו סרח כן חייבים להוקיע את המעשה דווקא כדי למנוע חילול השם.
זה גם תלוי כמובן באילו מעשים מדובר, אבל אני בכוונה מדבר ברמת העיקרון ולא על אף מקרה ספציפי.
הבעיה שאנשים בכוונה מפרסמים את מעשה הת"ח כנקמה אוחסדי הים
מתוך שנאה, ולא נוהגים באיפוק וחכמה.
לא מדבר על מקרים ספציפיים.ימ''ל

גם אני לא. רק מאוד מאוד צריך להיזהר וכרמב"ם שציטטת.חסדי הים
מהעבריינים לא גובים שום מחיר.מי האיש? הח"ח!

למה אתה מתכוון בהודעתך ש"בהנחה שהוא אכן אשם... חייבת להיות אמירה... וזה מה שאני מתכוון לעשות"? אתה תפרסם מודעות בעיתונים עם שמו ופירוט הסעיפים בהם הורשע, ותלך לבתי הכנסת שאליהם הוא יתחיל ללכת וששם יציג עצמו כקורבן נרדף ואומלל? או שדבריך הם כציפצוף הזרזיר, ואתה לא באמת תעשה שום דבר משפיע, שום דבר שילמד לקח עבריינים אחרים ממה שיקרה להם אם ישגו בדרכיהם ובמעלליהם הרעים?
הכל העמדת פנים ושקר. מי שסובלים באמת הם הקורבנות והנפגעים, שעליהם כלל לא מדברים כשניטשת כל פעם המערכה ל"טיהור שמו" של איזה מסכן קטן, איזה אומלל עלוב שפתאום כרעם ביום בהיר אחד "נפלו עליו". כמה רשעות וזדון נשפכים כאן כל יום בפורומים נגד נשים על "תלונות השווא" המפלצתיות, ממש זוועה, ממש העיסוק הראשון של כל אישה כל בוקר. כמה שנאה ומיזוגיניה ודמוניזציה. אפשר לחשוב שכל מי שיושב בבית סוהר על פגיעה, תקיפה, הטרדה ממושכת וטרוריסטית וכל היתר, הם אסירי עוני וברזל פוליטיים של משטר היפר-מטריארכלי בולשביקי חשוך ואפל.

בנוסף כנראה צריך לקבוע כללים חדשיםl666
בנושא ייעוץ. שלא יהיה אחד על אחד. שבסוף כל שיחה תהיה הקלטה או פרוטוקול חתום. ותמיד חייב להישאר דיסטנס, מרחק, גם בין אנשים מאותו מין. לדעתי יעזור למנוע לא רק ניצול מיני אלא גם ניצול מסוג אחר.
100% על הקלטה. פשוט חובה!!!!!השאלה.
לא משנה מי מולך, כמה אמון אתה נותן בו, כמה רושם הוא עושה עליך.
זה בעייתי, הרבה פעמים הדיסקרטייות חשובה למתייעץהסטורי
וחשש כל שהוא שמשהו ידלוף, ימנע ממנו בכלל להתייעץ
כשאדם נמצא במצוקה, הרבה פעמים גם ככה קשה לו להפתח, בקושי שייך לתת אמון באדם אחד. המחשבה על זה שרבים ידעו - עלולה להשאיר אנשים עם המצוקות שלהם.
יפהלב אוהב

הלוואי ואנשים לא ייקחו את זה למקומות הלא נכונים

האמת שגם אני חששתיימ''ל

אבל בכל אופן לדעתי התועלת עולה על הנזק.

אם מישהו (או מישהי) הבין מדבריי משהו שהוא מסופק אם התכוונתי אליו אפשר לשאול אותי באישי.

הקריאו לי משהו שנכתב בעניין וממש התחברתי..לב אוהב

בכל אופן, בוודאי שאם יש דברים בגו, חייבים ליידע את הציבור

אבל מה לעשות שיש אנשים שאוהבים לעשות מטעמים...

אפרופו מטעמים, בחירות בפתח.. בעעע

ועוד בתקופה של אלול.. 

אשמח לקרואימ''ל

לגבי אם חייבים ליידע אתה הציבור - אני לא יודע, זה תלוי בהרבה דברים ואני לא מתעסק כאן במקרה ספציפי. כתבתי כאן  את הצדדים באופן כללי - זה נכון - צעירים מעל עשרים.

אני אבדוק אם מסכימים לפרסם..לב אוהב

לא ידעתי את זה! אז אם ככה זה אכן בעייתי.. 

נכון מאוד. יישר כח על הדברים. ורק אוסיף במאמר מוסגרנאור97
שחייבים לחנך בפרט את הנשים לא להיות תמימות.
רב הוא לא אלהים. גם אם הוא ת"ח ומקובל גדול ואומרים שהוא בעל רוה"ק.
שמח שאתה מסכיםימ''ל

(לא ציני, פשוט כי בעבר לא הסכמת)

אם אתה מדבר על הדיון בנוגע לשיימינגנאור97
אז אני לא חושב שכתבתי שם משהו שונה מדבריך פה למיטב זכרוני.
כתבתי שם שהכל אחרי בדיקה.
ושאז צריך לא לפחד לצאת נגד במקום לשתוק בשם הדת.
לא על זה דיברתי אבל זה לא משנהימ''ל

אם אתה בכל זאת רוצה שאכתוב תגיד, אפשר גם באישי.

הבנתי. כשכתבתי את זה לא ידעתי שיש שחלקונאור97
על מה שפירסמתי.
סמכתי עליו שהוא בירר מספיק (וכמובן הגיוני שהוא אכן בירר).
בכל אופן כוונתי לא הייתה לרכל אלא לגרום לנשים להבין את המסר כשהרושם עוד טרי בנפש.
כןימ''ל

וגם במקרה לגביו נכתבו הדברים שבתחילת השרשור היו שנחפזו לפרסם על בסיס שמועות בלבד (או להתרעם על מי שמנעו את פרסום שכזה).

הנקודה היא שלפני ששופכים דם, צריך לבדוק היטב שזה אכן מוצדק (אגב, במקרה דנן גם מי שהזכרת כבר התנער בעצמו מפרסום הדברים ואכמ''ל. רק מדגיש כמה זהירות ובדיקה צריך לפני שנחפזים להסיק מסקנות ולפרסם).

👍נאור97
ואשמח למקור על מה שכתבת בסוגריים באישי
אני לא כ"כ מבין...ד.

אתמול נכתב כאן, שלא כותבים על רבנים. והרי כולם מבינים על מה מדובר. להגיד "אף איזכור או רמז למקרה ספציפי", זו קצת סתירה מיניה וביה.

אלא מה? שאני דן לכף זכות, שכנראה לצורך כתיבת סעיף ד' - שהוא בוודאי נכון - היה צריך לכתוב את הסעיפים הקודמים, כדי שיקבלו מה שכתוב בסעיף ההוא, ולא יחשבו שזו הגנה אוטומאטית של "חסיד שוטה". 

אז אכן. כך צריך לנהוג. יש להניח שלרוב המכריע כאן, אין איזו "נפקא מינה" מיידית. 

[בכלל, כדאי להשתדל לעבוד על להיות ענוים. לא למהר להגיד דברים נחרצים. גם בעניינים כאלה. גם בכללי, בסברות תורניות וכד', מול גדולי עולם]

נראה שבאמת לא הבנתימ''ל

לפחות אני דן אותך לכף זכות שלא הבנת ולא באמת ייחסת לי כתיבת דברים חמורים ע''מ 'להמתיק' (?!) דברים בחשיבות המתינות. 

כתבתי במפורש שהדברים נכתבו בקשר לחבר, לא לגבי רב (וזו האמת, לא שיקרתי אם זה מה שאתה חושב. יעידו חבריי שפרסמתי בפניהם את הדברים לפני כחודש).

את הדברים האלה התכוונתי לפרסם בזמן הקרוב בלי קשר לאף פרשייה, חיכיתי שיירגעו הרוחות מאותו מקרה.

הסיבה שפרסמתי דווקא עכשיו היא אכן בעיקר בגלל סעיף ד' (אם כי אני עומד מאחורי כל הסעיפים בכל מקרה שיתבררו בו כרלוונטיים) - והבהרתי חזור והדגש שלא מדובר בהתייחס לפרשיה ספציפית כי הנקודות עקרוניות ובהתייחס לפרשה אחרת. אם מישהו במבט רע ופתלתל מנסה להבין ההפך מדבריי המפורשים דבר מתוך דבר כאילו התייחסתי למקרה ספציפי והרשעתי רב ש'כולם מבינים מי הוא', ועוד משיקולי 'תועלת' מפוקפקת כדי שיקבלו את דברי על מתינות בהכרעת הדין (הלך חשיבה אבסורדי משהו...) - אין לי אלא להצטער.

נ"ב

אתה כנראה חושב שאתה מכיר אותי. ובכן, אני אולי שוטה אבל אני לא חסיד - לא בכלל ולא במקרה הזה. 

ראשית, הבנתי היטב,ד.

שלא היתה כוונה "להמתיק" דברים. זו אי הבנה של מה שכתבתי. להיפך, כתבתי, לפי ההו"א שלי על מה מדובר, שאכן יש חשיבות להבהיר עמדה עקרונית לכל האופציות, כדי שהאזהרה מלדון ללא נתונים וכשיש דיון בבי"ד, תתקבל כמו שראויה להתקבל.

זה אחרי שתמהתי, למה בכלל "מאזכרים" כעת את הענין, לפי מה שחשבתי על מה מדובר בהודעתך.

ב. אכן, בגלל שזה התפרסם ממש בסמיכות פרשיות מובהקת, הנחתי שעל זה מדובר. לכן התפלאתי על עצם האיזכור - ולכן הסברתי מה אני מניח שגרם בכ"ז.

הביטוי "חבר ואדם מוערך", לא גרם אצלי להבין אחרת. איננ יודע איך כל אחד מתייחס למישהו אחר.

ג. אכן, לא הבנתי שאתה מתכוון למשהו אחר. סתם חבר (בוודאי לא העליתי בדעתי ש"שיקרת", ח"ו. חשבתי שכך אתה מכנה את המדובר, משום מה). כנ"ל, סמיכות הפרשיות ההדוקה, נתנה מקום להבין בטעות למה התכוונת. וזה שהדברים נכתבו לעצמך לפני כחודש, הנחתי בסביבה קרובה יודעים דברים גם טרם גלישתם לרשות הרבים.

ד. חבל לייחס "מבט רע ופתלתל"... מי שמעונין שילמדו זכות על אחרים, מוטב ינהג כך בעצמו. היה נראה שברור על מה אתה מדבר. אני מניח שגם אחרים הבינו כך. אולי יָצא לטובה - שכעת מבינים שלא. לא אמרתי, "כולם מבינים מי הוא", אלא אמרתי שכולם מבינים על מה מדובר. מתוך שממש היה נראה לי שזו הכוונה. כנ"ל - אם לא, מה טוב.

ה. אין כל "הלך חשיבה אבסורדי". אולי רק בעצם ייחוס כוונה כזו אלי... לא העלתי בדעתי ש"הִרשעת רב", אחרי שכתבת מפורש שצריך להמתין. אתה הבאת צדדים: אם נכון - אז כך וכך, אם לא נכון - אז כך וכך ("טעות נוראית"). וכמו כן, ענין שהדגשת כעיקרי - זהירות מלדון טרם הכרעה מוסמכת ועל סמך שמועות.

אז לא כתבתי בשום מקום ש"הרשעת" לצורך "תועלת", שיתקבלו דבריך על מתינות בדין...  כתבתי - גם לפי ההו"א שלי על מה דיברת - שאני מניח שהבאת אופציות אפשריות לכל הכיוונים, שזה מה שנכתב בסעיפיך הקודמים, כדי שיקחו ברצינות את הדברים (הנכונים) בסעיף האחרון והעיקרי, ולא יחשבו שזה "לימוד זכות של שטות".

הרוע היחידי, הוא לייחס לכך "רוע"...

ו. איננני חושב שאני "מכיר אותך"... מה הענין. אני מכיר דברים שאה כותב. ואני לא נכנס להגדרות"חסיד" או אל לא חסיד. מדברים שנכתבו כאן בעבר, נראה בהחלט מעבר ליחס לסתם רב שמכירים.

אין לי ענין להאריך בכך. אתה רוצה לומר שלא - זכותך.. זה באמת לא נושא כזה מרכזי.

אכן פירשת את ההקשר לא נכוןימ''ל

לא תיארתי לעצמי שמישהו יתבלבל כל כך. כתבתי שמדובר בחבר, שזה היה לפני יותר מחודש (אני לא מ'הסביבה הקרובה' או מהסביבה בכלל ולכן לא היה לי מידע מוקדם כלשהו) והרבה פרטים שמוזכרים בתוכן הדברים שכתבתי מדברים במפורש על מקרה שונה לחלוטין (וחמור בהרבה לאין שיעור) מכל טענה שהיא בהקשר שבו אתה חשבת שדיברתי.

הבנתי מדבריך שאתה טוען שהשוויתי בין המקרים ולכן מטבע הדברים הזדעזעתי, כי לא הייתי מעז לכתוב ולפרסם דברים כאלה מול רב או בכלל מול אדם שהטענות נגדו מתבררות, גם לא בתור 'הווה אמינא' כדי שיקבלו את דבריי. עכשיו אני מבין שלהבנתך מלכתחילה דיברתי במקרה האחרון. זה אמנם לא פחות גרוע, אבל אני מבין את השגיאה (שכאמור עדיין קשה לי להבין איך אפשר היה להגיע אליה למרות כל ההדגשות וההבדלים בין המקרים, לכן השתמשתי במילה 'פתלתל' כי צריך להתעלם מהרבה דברים בולטים כדי לייחס את הדברים שכתבתי למקרה המדובר). מתנצל על אי ההבנה.

בכל אופן אוסיף הבהרה.

אני מעריך..ד.
עבר עריכה על ידי ד. בתאריך כ"ה באייר תשע"ט 23:35

שרוב הקוראים הבינו כפי שאני הבנתי.

לא טענתי, כמובן, ש"השווית" בין שום "מקרים", כי אינני  יודע על כל "מקרה" אחר שהיה אפשר שכיוונת אליו. מניח שגם אחרים לא בדיוק יודעים.

ואני אכן שמח שלא היית מעלה בדעתך לכתוב דברים כאלה, טרם שהתבררו לגמרי, גם בתור "הוה אמינא" (כבר אמרתי, לא "בשביל שיתקבלו דבריך". אלא כדי שיהיה ברור מתוך מה הם נכתבים באמת. לא חשבתי שזה נכתב כ"פטנט").

וזו דוגמה קלאסית, שכאשר אדם יודע על משהו - ברור לו שהדגיש "את ההבדלים" וכו'.. בעוד שמי שקוראים מהצד, לא יודעים כלל על קיומו של עוד "משהו"; ורק יודעים שזה נכתב ממש בסמיכות לפרסום כלשהו, ואח"כ לחזרה מהפרסום ואמירה שצריך להמתין לבדיקה מוסמכת - ממש כמו שכתבת... אז לא פלא שזה מה שחושבים. ואז מתפלאים, אם הבקשה היא לא להעלות "איזכור או רמז" למשהו ספציפי - הרי זה עצמו "איזכור או רמז" כזה (לפי ההו"א בטעות על מה זה נכתב). ואז דנים את הכותב, שבוודאי אינו מתכוון לסתור דברי עצמו, לזכות, שבוודאי ראה חשיבות גדולה להזהיר מלשפוט טרם נתונים מוסמכים, ולכן נאלץ לכתוב מה שכתב...

וברור, שאינסטנקטיבית, בלי לעשות הרבה "דיוקים", אם אדם (לפי ההו"א שנראתה - אני מניח, כנ"ל, לא רק לי..) רואה לנכון לכתוב שהוא מביא בחשבון צד כזה וצד כזה - גם "מבינים" מדוע כתב "אדם מוערך וחבר טוב", גם על מישהו שברגיל היה כותב עליו ביתר חשיבות... 

תנסה לראות איך זה בעיני מי שמבין שמדובר על מקרה שהתפרסם לצערנו, ותראה שממש לא צריך שמץ "פלפול" כדי לתפוס כך.

אדרבה, זה בא מעין טובה על כותב נורמלי (קרי עליך), שרואה לנכון, גם לכבד, גם לא להזדהות יותר מידי עם משהו שעדיין לא ברור לגמרי מה יֵצא ממנו, גם לבקש לשמור על איפוק עד לבירור עובדות..

כנ"ל - הכל מ"הבנה" על מה מדובר. הבנה שקל מאדלהבין למה היא היתה. כנ"ל - מניח שכל "מביעי הצער" כאן, הבינו אותו דבר... לא הביעו צער אישי על איזה חבר שלא נהג כשורה אולי - ואולי כן והכל טעות...

שיהיו רק בשו"ט. וגם "שמועות טובות"..

כתבת יפהארץ השוקולד
ודי חושב שכתבת נכון, אם כי לגבי הדבר האחרון, מסכים שחריצת דין זה חמור, אבל לפעמים כדאי להיזהר גם לפני פסק דין. (האיזון בין כבדהו לחשדהו)
תודהימ''ל

אכן "למיחש מיבעי", כאשר זה רלוונטי.

למיחש מיבעי - תמידהסטורי
גם כשאין שום חשד כלפי מישהו

*להיזהר מ'עצות מוזרות' - תמיד!
*אם משהו נראה מוזר/לא תקין - ללכת להתייעץ עם ת"ח גדול נוסף שמרוחק מהמקום וההשפעה של הראשון.
*כמובן לאף אחד אסור לעבור עבירות, גם לא לתלמיד חכם וצדיק גמור!
*דין "ועשית ככל אשר יורוך" במובנו המוחלט - "אפילו על ימין שהוא שמאל" - שייך רק בסנהדרין גדולה ולא בשום רב היום.
הערה על סוף דבריךארץ השוקולד
"על ימין שהוא שמאל" גם בסנהדרין הגדולה זה מחלוקת בבלי-ירושלמי.
לפי הבבלי- שומעים להם.
לפי הירושלמי-לא שומעים להם.
לגופו של עניין זה לא משנההסטורי
כתבתי לאפוקי מכל מיני שמצטטים את הפסוק או את הבבלי עליו, או שהם בכלל מכירים מרש"י וטוענים את זה על כל רב (גדול, גדול יותר, רק גדול ממש וכו')
אכן, אבל חשוב להכיר את מה שהערתי וניצל"שתי את ההזדמנותארץ השוקולד
יתרה מזאתגוונא

גם אם נקבל את דבריו של ספר החינוך שמצוות ועשית ככל אשר יורוך נוהגת ברבנים הגדולים שבכל דור (בשונה מעמדת הרמב"ם והרמב"ן), עדיין זה רלוונטי רק כאשר קיימת סמכות ברורה כזו, וכיום ברור שאין כזו (אפילו לא בתוך הציבור החרדי, כידוע).

"אתה חונן לאדם דעת ומלמד לאנוש בינה"

- הבהרה -ימ''ל

אני מדגיש שוב: הדברים נכתבו בעקבות פרשה שקשורה בחבר לשעבר, לא מדובר בפרשה שפורסמה בשבוע האחרון או ברב כלשהו.

הבהרה חשובה. גם אני הבנתי כמו ד.אניוהוא
ימ''ל
חבר טוב, פרקליטות, כתב אישום, אונס, בית משפט. מאן שכר שמיה?
בתגובות גם הערתי שדובר באדם פשוט ולגבי רב השאלה שונה.

לא מובן לי הבלבול. בכל אופן טוב שהבהרתי אם כך.
חייבת להודות שגם אני חשבתי כמו ד. ...לב אוהב

לא...ד.

כתבת, "יש שני דברים".. אז הובן שאתה רוצה, בהקשר לאותה פיסקה, להראות כמה חמורה "הלבנת פנים"..

"פרקליטות", הובן שאתה רוצה לומר בכללי, שיש דברים כאלה, שמדליפים.

לא דייקו כבדברי איזה "ראשון"... כ"כ היה נראה ברור למה הכוונה, שמתעלמים מדיוקי לשון...

[לגבי ה"חבר" כבר הסברתי. אמרתי, נסה לקרוא כמי שמקונוטציית החדשות וקשר הכותב לנשוא שלהם, "בטוח" למה הוא מכוון - ותראה שהכל מסתדר בקלות... והתגובה היתה על ההודעה הראשונית]

ואכן, חשוב להבהיר.

מקבלימ''ל
לא תיארתי שעם כל הפרטים ששונים בתכלית ואחרי שכתבתי בהתחלה שמדובר בחבר יבינו משהו אחר.
(חשבתי שיבינו במה מדובר..)משיח נאו בפומ!
גם אני חשבתי,ימ''ל
במיוחד בגלל שפורסם פה אותו מקרה בזמנו.
לשמחתי אני לא יודע על זה (וגם לא מעונין).. ב"ה.ד.

גם לי לא מובן איך התבלבלוארץ השוקולד
לי לא מובן איך לא התבלבלו.קצת מביך

חבל שהשרשור הזה נפתח.

גם אם היה מדובר על הרב טל, לא חבל שהשרשור נפתחארץ השוקולד
אינני יודע מה קרה בקשר לרב טל, ואני לא בטוח אם ימ''ל מדבר על משהו שאני מכיר. אבל בכל מקרה זו נקודה שדורשת חשיבה על אופן התנהלות ולא ניתן להתעלם.
|נושם לרווחה|פאי פקאן
הייתי בטוב שאתה מדבר על הפרשה שפורסמה לצערינו הרב ולא הבנתי איך אתה כותב בסגנון כזה.
קראתיאלעד

עשית לי קצת סדר במחשבות, תודה.סביון
אמנם יותר בנוגע לפרשייה האחרונה, אבל גם ביחס לפרשיה שעליה זה נכתב במקור (שם נשארו לי עוד הרבה מחשבות, אבל כנראה שאלה יישארו בלתי מסודרות)
לגבי ב וג-אדם כל שהוא

לגבי ב. 

אני לא יודע מה עובר לאנשים בראש. אבל - 

1. הרבה פעמים, הפוגע לא רק גורם נזקים קשים לאדם אחר, אלא גורם לעצמו נזק עצום. בהרבה מקרים, צפוי בסבירות גבוהה מראש שהוא ייתפס מתי שהוא, ויאבד חלק ניכר ממה שיש לו בחיים. 

אני מניח שאכפת לו מאוד מעצמו, ובכל זאת הוא נכנע לדחפים.

ייתכן שגם ביחס שלו לאחרים זה אותו דבר.

[יכול להיות שהוא מטעה את עצמו שהוא לא ייתפס, אבל גם ביחס לאחרים הוא יכול להטעות את  עצמו שהנזק לא כ"כ נורא, והם יתגברו, וכו'].

2. כשמכירים חבר הרבה זמן בהיכרות קרובה, בד"כ אפשר לזהות האם הוא אנוכי ונבזי מאוד. לפעמים זה בולט מיד, ולפעמים זה מוסווה, אבל מתגלה בכל מיני סיטואציות בחיי החברה. 

אם באמת הפוגעים היו רק אנשים שכלל התפיסה החברתית שלהם כזאת, היה הרבה יותר קל לזהות אותם ולהיזהר מהם לכתחילה. 

ג. החברה באופן טבעי נרתעת מאנשים עם עבר בעייתי, ובפרט בתחום הזה.  

נראה לי, שכדי שפוגע ישתקם וישתלב בחברה מחדש, יש שלש אפשרויות סבירות.

1. חברה שלא מודעת לעבר שלו.

2. חברה מושחתת שלא מתייחסת בחומרה לפשעים כאלה.

3. חברה של אנשים שמכירים את הצדדים החיוביים שלו מקודם, ויש אנשים שיש להם קשר חברי כלפיו, ולכן על אף הכעס, והחומרה בה רואים את הדברים, הם יכולים לתת לו הזדמנות נוספת.

אפשרות  2 היא כמובן מסוכנת, וגם אפשרות 1 היא בעייתית, כיוון שיש צורך בזהירות ועירנות שהוא לא חוזר לסורו, ולכן אפשרות 3 נראית לי האפשרות המתבקשת. [אא"כ הצורך להרחיק את הפוגע מהנפגע מחייב שיעבור לחברה אחרת].

לא חשבתי שדיברת על רב אבלקצוי ארץ

זה נשמע כמו איזה איום או סחיטה... כמו שהמורות אומרות- מי שאני מדברת עליו יודע... אני לא הבנתי מה המטרה שלך או מה אתה רוצה. אני נפגעתי כשהייתי ילד (אף אחד לא שילם מחיר) ועדין אני חושב שאי אפשר לעשות כלום בלי משטרה ובית משפט. שיימינג זה סתם לא מועיל. 

זה לא איום, זה בעקבות משהו שכבר התפרסם..אדם כל שהואאחרונה

[[כמו שאפשר להבין מסעיף ד., או מידע קודם].

מה אתם חושביםהתלמיד העייף

הייתי בחתונה עכשיו של חבר והיה 0 אנשים מהישיבה התיכונית שלנו (היום כבר נמצאים עמוק בעולם הישיבה) הגיעו מהישיבה התיכונית אני הרב שלנו וראש הישיבה עכשיו זה לא היה בחור שקט הוא בחור שבתיכוניץ היה מאוד פעיל ובאמת היה חבר טוב של כמה חבר'ה וחברמן עכשיו בסדר לא כולם חייבים לבוא אבל מינימום חבר אחד שניים טובים מה נסגר??

עצוב ממשכְּקֶדֶם

אופייני לג'ן זישבורת,לב

והלוואי שיתעוררו מחשבות

תלוי מה הגיל שלוחושבת בקופסא

אם הוא סיים את התיכונית לפני 7-8 שנים ולא כל כלך שמר על קשרים משם, יכול להיות שזו התדלדלות טבעית של חברויות מהתיכון.

היינו פעם בחתונה של חבר של בעלי, ובעלי הרגיש צורך מיוחד שנבוא למרות שזה היה באיזה כרם נידח על איזו גבעה, כי הבחור הזה לא מאוד חברותי במיוחד וצריך לשמח. בסוף היו חוץ ממנו עוד 2 חברים, ושלושתם היו היחידים שרקדו לחתן. לכלה היו בערך 4-5 חברות. אחרי החופה בשעה 9 וחצי בערך הם עוד לא יצאו מהחדר ייחוד, ובעלי ממש התלבט כי הוא הרגיש שהוא חייב לשמח בריקודים, אבל הטרמפ שלנו (הרב שקידש בחופה) רצה לצאת, וידענו שיש לנו נסיעה של שעתיים וחצי לפחות, ושום טרמפ אחר כי אנחנו לא מכירים אף אחד שם, ומתוך אולי 50 האנשים שהיו שם חצי כבר יצאו. בסוף נסענו עם הרב.

זה כנראה אחד האירועים הכי מוזרים שהייתי בהם, ובאמת הרגיש מאוד לא נעים שלא היו חברים.

יישר כוח לכם!!נחלת

זה לא המקרה...התלמיד העייף

סיימנו תיכון לפני 3 שנים

ואני יודע שהוא שמר על קשר עם כמה מהקרובים אליו ואפילו הציע להם שידוכים

הוא לא הזמין או שהחברים לא הגיעו?חושבת בקופסא

הזמיןהתלמיד העייף

אני הייתי אחראי על ההרשמה פרסמתי בקבוצה של הכיתה שלחתי לקרובים שלו תזכורות ונאדה אפחד לא בא או אפילו נרשם

מאוד יפה מצידך. תבורךנחלת

באסהארץ השוקולדאחרונה

תלוי במרחק מהמקום ועם מי הוא שמר על קשרארץ השוקולד

יכול להיות שכעת אין לו קשר עם אף אחד מהישיבה התיכונית ולכן מיותר מבחינתו להזמין משם

מה דעתכם על השיר שהכנתי? (איאיי)כולנו הביתה
מקסים! מאוד זורם, קליט, המוסיקה קצבית. יישר כויח!נחלתאחרונה

פוליןנחלת

האם מישהו מכיר אנשים דתיים שהיו רוצים לצאת למסע

לפולין - אתרים יהודיים שמלפני השואה, חמישה ימים?

חברים שלנו היו רוצים אך לא מצאו סוכנות נסיעות שעורכת

כזה עכשיו.

הם סיפרו שאחת מהסוכנויות הציעה לגבש קבוצה

של לפחות עשרה איש. דתיים המעוניינים בהכשר

מהודר, וצניעות.

נשמח לשמוע אם לאי מי יש רעיון עבורם.

הם רוצים לנסוע עכשיו. לא מאוחר יותר.

יישר כוח!

.

רק אתרים יהודיים מלפני השואה?פשוט אני..

כלומר בלי גטאות ומחנות השמדה?

חושבת שאפשר אבל לא רק הם יהיו בדיכאון תודה רבה!נחלתאחרונה

אין מספיק מקום בשרתים של ערוץ 7פשוט אני..

אם אתחיל לכתוב ביקורת על הגיליון האחרון של מגזין ''פנימה'' 🙈

כמעט בכל עמוד הרגשתי צורך לדפוק את הראש בקיר, אבל הצלחתי להתגבר על היצר 🥳

הדסה הדסה למה את הלב שלי לקחת הדסההה קפיץ

אממ… בנותבנות רבות עלי

מה הקטע שלכם עם זקנים של גברים?

שלכן*בנות רבות עליאחרונה

שנים לא הייתי פה.הלב בוער למלך!

לא ידעתי שזה עדיין קיים. אז ברוכים תיהיו אנשים חדשים וישנים

אתה קיים גם מחוץ לווצאפ???אריק מהדרום

לאט לאט חוזרים למקורותהלב בוער למלך!אחרונה

הפיצ'ר האהוב עליי בתקופה הזועשב לימון

שנכנסים לאתר אינטרנט והוא מציע לי לאשר שימוש בקוקיות 🤭

אם יש שיער מספיק ארוך אני מאשרת

עד עכשיו אני לא מבינה מזה הקוקיס האלהנחלת

וגם, למה מכנים את מה שזה לא יהיה, כך.

אבל אני לא דוגמא...

תודה!נחלתאחרונה

משה

עוגיות זה משמין (את בקשת ה http)

עוד פעם גולש יותר זמן ממה שתכננתיחוזר תמיד לאשתי

בפעם האלף החלטתי שהפעם אני לא נסחף.

כאילו, שום דבר לא יעזור זה חזק ממני.

לא בקטע של צדקות או נפילה, פשוט נגרר, זה שורף זמן ואני מרגיש שאין לי שליטה על הזמן שלי.

מה יש באינטרנט שמטשט את גבולות הזמן, ותמיד תמיד תהיה עליו יותר זמן ממה שתכננת?

כמו בקניון, מטשטש תחושת זמןעשב לימון

ונועד להיות כזה.

את מבלה הרבה בקיונים?משה

אני לא מסוגל להיות בהם. הרעש הורג אותי.

לא הרבהעשב לימון

אבל כשאני צריכה כמה דברים מכמה חנויות אז זה המקום המתאים. פשוט להיות ממוקדת, להגדיר מראש מה אני צריכה

נתתי את ההקבלה כי יש על הקניון פרק של חיות כיס אאלט. וזה אחד המאפיינים שהם מונים שם

אולי בגלל שאני רגיש מאוד אף פעם לא אהבתי קניוניםמשה

אני מבין שלאנשים נוירו-טיפיקלים המקום הזה הוא מקום בילוי.

מה זה חיות כיס אאלט?נחלת

אצלנו באמת יש חנות לבעלי חיים, עם בעלי חיים מקסימים וזה משמח להיכנס לשם,

לדבר עם התוכונים , להנות מהארנבות הגמדיות הפרוותיות והרכות, מהאוגרים הסיביריים

הרצים כמטורפים על הגלגלת....

חיות כיס זה שם של פודקאסט על כלכלהעשב לימון

ואאלט זה "אם אני לא טועה".

התכוונתי לומר שבפודקאסט חיות כיס יש פרק על קניונים ועל המחשבה שעומדת מאחוריהם, אם אני לא טועה במה שאני זוכרת.

מעניין שגם אני החלטתי לכתוב את הקיצור הזה...נחלת

בני אדם לא כל כך שונים מזה כפי שלפעמים חושבים...

כאן ההבדל, בהכללה גסה, בין גברים ונשיםפ.א.

סביב life style, סטיילינג, אופנה, שופינג, טיפוח

ובין הציפיות השונות בין גברים לנשיםעשב לימון

מנשים מצפים יותר

מצפים יותר כלומר בקניון?משה

מצפים להיות יותר מטופחותעשב לימון

ומכאן הקניון כמודל אופנה וסטייל וכמקום שבו "הופכים" אישה להיות "אישה לפי הציפיות" עם כל מה שפ.א כתב

אה. כן. ציפיות מגדריותמשה

אני מבין בין המילים שאת לא בדיוק מנסה להיצמד אליהן.

(גם אני לא, בצד הגברי של העניין).

אני כן. אבל בתנאים שלי עשב לימון

נכון מאודפ.א.

אני באמת דקה מחזירה תשאלה אליךSeven

מה יש באינטרנט שגורם לך לשרוף זמן ?

(אלא אם כן התכוונת אינסטגרם טיקטוק וכזה ואזיותר מובן)

הממחתול זמני

– המוח האנושי לא אוהב להתמקד כל־כך במשהו אחד לאורך זמן רב. זה מאוד קשה לשבת במשך כמה שעות ולהתעסק במשהו רצוף כמו ציור או כתיבה, למי שלא רגיל לזה. באינטרנט יש הרבה גירויים קצרים והמוח שלנו מת על זה (זפזופ בין אתרים, חדשות).

פעם הייתי אוהב לשחק במשחק מחשב מסוים אבל זה היה קשה לשבת עליו הרבה זמן בלי הפסקות של דברים אחרים (כמו קריאת מאמר).

– אני חושב שהאור במסך מרגיע/ממכר. המחשב/אינטרנט/UI בנוי בצורה מאוד מאוד כיפית ונוחה לעין והמוח די נרגע מזה.

– אתה תמיד יכול לעבור לטלפון בלי דפדפן או למחוק את הדפדפן מהטלפון שלך (אפשר לחפש מדריך), אם הבעיה שם.

אפשרoo

להגביר שליטה ע"י

צמצום טריגרים

(לשים את הטלפון בחדר אחר/ לצאת החוצה בלי טלפון)

מציאת חלופות

(תחביבים/ לדבר עם אנשים/ לצאת לטייל)

אימון

(לשים יעד ריאלי ולהוסיף עליו כשמצליחים להשיג אותו)

אגב זה לא קשור רק לגלישה אלא לכל שליטה עצמית אחרת

(אוכל/ כעסים/ זמנים/ תקשורת תקינה/ גבולות)

כשמשפרים שליטה בנושא אחד

הוא יכול להשפיע על עוד נושאים

נכון. כמו גלגל שיניים.נחלת

אומנם לא קשור רק לגלישהשמעונה

אבל להערכתי בגלישה באינטרנט דרושה הרבה הרבה יותר שליטה עצמית, לא יודעת לפעמים דברים גשמייח יותר קל. וקל גם כשיש איסור חיצוני - למשל שבת, לחכות בין בשר לחלב

אני חושבתoo

שבשליטה עצמית יש מרכיבים:

רצון

טריגרים

מודעות

יישום

התמדה

בגלישה יש

רצון-

1. כמה מעניינת הגלישה (חדשות/ רשתות חברתיות/ ווצאפ)

2. מה התעסוקות החילופיות (עבודה/ תחביבים/ אנשים)

טריגרים-

1. מיקום הטלפון במהלך היום (כיס/ מול העיניים/ מונח בצד/ בחדר)

2. כמות התראות וצלילים (אצלי הכל מכובה, אין התראות/ צלילים למעט צלצול של שיחה ולפעמים גם זה על שקט)

מודעות

יישום

התמדה

דומים בכל נושא של שליטה עצמית

כנראה שיש לך יותר מידי זמן פנוי?פ.א.

אחרת היו לך עיסוקים אחרים שהיו יותר חשובים לך, מעניינים אותך, התחייבת לעשות אותם כי אחרת תיפגע…

אינטרנט זה אתגר קשוח. והבחירות לא חד משמעיות.משה

והוא קשוח בעיקר בגלל שהתוכן שיש בו הוא תוכן באיכות טובה ממש. כלומר, אני יכול לצרוך זבל (ואז לי אישית יותר קל להפסיק, רילס למינהם).

ואז מגיע איזה מישהו שאני מעריך עם סרטון שיש בו חכמה שאולי אני צריך לחיים שלי. ועוד אחד. ועוד פוסט עם טקסט מעניין, ועוד שרשור בפורום רגישים שאני מתעניין בו כי הוא באמת מקדם אותי בחיים.

והופס, עברו שעתיים.

אם אני לא אצרוך שעה ביום מדיה חברתית אני אבוד והמקצוע שלי מת ובעוד 3 שנים לא יהיה לי במה לפרנס משפחה.

אם אני נכנס לטוויטר כדי לקרוא חדשות AI כי זה מקור המידע הנכון אני נסחף לרעל של החדשות הרגילות ומבזבז עליהן את הזמן.

שעה טוויטר צריך.

שעתיים?

שלוש שעות?

ארבע?

אולי בשעה השלישית או הרביעית אני אמצא כתבה שתשנה לי את החיים (קרה במוצ"ש לפני שבועיים, עם Laguna AI)?

אצל מי שזה צורך מקצועי, כמותך, ההסתכלות אחרתפ.א.

ובדורות קודמים, וגם היום למי שרלוונטי, יש הרבה שמבלים זמנים מאוד ממושכים בספריות וארכיונים לצרכי עבודתם.

גם בצורה הזו הרבה מהזמן "מתבזבז" עד להגעה למידע הרלוונטי.

בספריה אפשר להאבד בדיוק כמו באינטרנטמשה

נכון. לזה התכוונתיפ.א.

הזכרת לימשה

שכחת לכבות את האור יערית, ונרדמת עם הספר ביד יערית...

שיר נוסטלגי מקסים 😻פ.א.

נכון. אבל זה אחרת. לספריה, בעיני, יש שם יותר טובנחלת

ובכל זאת, ממכר פחות מאשר הדבר הויזואלי

אני לא נמשך לויזואלימשה

רק לקריאה.

יש אפשרות בפלאפון של איכות חיים ובקרת הוריםארץ השוקולד

להגדיר זמן מסך ואז הוא יכול להגביל אותך בזמן.

אפשר גם להגדיר מצב ריכוז בשעות מסוימות שתצטרך אקטיבית ללחוץ על פסק זמן כדי להיכנס והוא יעיף אותך אחרי זמן קצוב.

גם במחשב אפשר להגדיר זמן? כדי להגביל? ואם אכן, איךנחלת

אבל כבר לא ילדה ולא צריכה להיות תחת בקרת הורים …פ.א.

תהיני בכייף משעות הפנאי שלך.

לא יודעארץ השוקולד

אני מכיר רק בפלאפון.

תחפשי איכות חיים או זמן מסך או ריכוז בהגדרות במחשב, אולי יש.

חן חן.נחלת

לכל הפחות screenzenשבורת,לב

נכון. גם אני חשה כך. אז אתמול לא פתחתי. בכוח!נחלת

אנימרגישה שזה ממש כמו התמכרותשמעונה

זה לא כמו; זו התמכרות שצריך להיגמל ממנה.נחלתאחרונה

זה הכל גלישאות...4ne1

אולי יעניין אותך