משתף כאן [אזהרה - נושא רגיש ]ימ''ל

דברים שכתבתי לעצמי לפני כחודש כסיכום ביניים (מאז הגיע גם שלב המסקנות), בעקבות חשדות חמורים כנגד מי שהיה אדם מוערך וחבר טוב. עד עכשיו שיתפתי רק עם מספר מצומצם של חברים קרובים אבל דווקא עכשיו חשוב לי לפרסם בגלל הנקודות העקרוניות והחשובות לדעתי שבו (בעיקר ד'), והמבין יבין.

אני מבקש שלא להעלות כאן אף איזכור או רמז למקרה ספציפי כזה או אחר.

א.
 קודם כל מבחינה עובדתית: לא ברור לי מה נכון - לא יודע אם הוא אשם או שזו טעות נוראית [כאן היו הרבה פרטים של המקרה הספציפי ושממילא כבר אינם רלוונטיים אז צינזרתי].

ב. לגבי המעשה עצמו: הרבה אנשים קוראים לזה מחלת נפש, בהתחלה התנגדתי לזה - ראיתי בזה זריקת אחריות או הרחקה של התופעה 'ממני' מ'הנורמלי', כמו הדמוניזציה של הפושע. לא, אמרתי, הוא לא 'חולה' ולא 'מפלצת' - הוא רשע. המניע שלו הן תאוות ויצרים, תאוות ויצרים שיש לכולנו - לא איזו מחלה או שד פנימי כלשהו. אבל אני רואה שבהרבה מקרים אם לא בכולם הפושעים האלה חוזרים על הפשעים האלו באופן סידרתי, אפילו אחרי שהם נתפסים, ככה שקשה להסביר את זה כחולשה ונפילה של אדם רגיל עם יצרים נורמטיביים.

אבל האמת היא שכל זה מאוד מעניין אבל לא רלוונטי כי כדי לפגוע באחר, ועוד בצורה כל כך קשה ומרושעת, צריך רמות מאוד מאוד גבוהות של נבזות ותפיסה חברתית כל כך מעוותת שלא ניתן להסביר את זה כדחף מיני בלבד. כדי לראות באדם זר חפץ שמותר לך לקחת ולהשתמש בו לצורך הדחף הרגעי שלך (גם אם נניח שהוא דחף חריג), ולגרום לה בכך נזקים קשים במודע - חייבת להיות תשתית של תפיסה כללית מעוותת, הן מבחינה חברתית והן מבחינה מוסרית. הדחף המיני ואופיו הוא לא העניין פה ואפילו לא העיקר - הנקודה היא המוכנות הנפשית לפגיעה אנושה באחר לצורך אותו דחף.

ג. בהנחה שהוא אכן אשם: לדעתי חייבים מוסרית להוקיע ולהתנתק ממנו ולבער הרע מקרבנו.

אני לא אומר שמי שעשה מעשה רע, חמור ככל שיהיה, צריך להיות כל חייו בנידוי. לא צריך לנעול דלת תשובה, גם הוא זכאי לחברה ולחברים - אבל רק אחרי שישלם את חובו ויעשה תשובה שלמה ויעבור שיקום מלא, ולא לחברה הקודמת שהייתה לו - היא צריכה להתנכר לו ולהוקיע אותו, שיעבור שיקום ויבנה לו חיים חדשים כאדם חדש בחברה חדשה. בבחינת מה שאמרו חכמנו שמדרכי השב לשנות את שמו את ומעשיו ואת מקומו. חייבת להיות אמירה מוסרית-חברתית שמי שעושה מעשה כזה לא יתקבל בחברה שלנו והיא תוקיע אותו. וזה מה שאני מתכוון לעשות, אם חלילה יתברר שהוא אכן אשם.

ד. לגבי כל אותם אלה הממהרים לשפוט ולחרוץ דין ולערוף ראשים בכיכר העיר: יש שני דברים שהושוו במקרא לרצח - אונס והלבנת פנים. אנשים קוראים בתקשורת על המעשים ומזועזעים ובצדק, וקוראים על האישומים - אישומים בלבד ולא הרשעה, שהודלפו ע''י הפרקליטות וללא תגובת הנאשם, וישר חורצים את דין - בלי לבדוק את העובדות ובלי לחכות להרשעה ואפילו לא להצגת הראיות בבית המשפט. ישר מפרסמים את שמו, מאשימים, מקללים ושופכים את דמו. מאשימים את כל הסביבה שלו ואת מי שמעז לומר שחכו שנייה ואולי הוא לא אשם.

אז דעו לכם שמה שעשיתם - תפסתם אדם זר והתנפלתם עליו, גם אם מכוונות טובות בחלקן - לא רחוק מהמעשה שהוא (או לא הוא אבל מישהו) עשה. נכון שאסור להגן אוטומטית על נאשם ולומר שהוא זכאי, אבל גם להרשיע על בסיס כתבה על כתב אישום בלבד זה עוול לא פחות גדול. על זה אמר שלמה המלך "מצדיק רשע ומרשיע צדיק - תועבת ה' גם שניהם". אז אולי הפעם במקרה צדקתם (וכאמור, אני עדיין לא משוכנע) - אבל זה רק במקרה, כי את העובדות לא בדקתם. מוסרית אתם לא רחוקים מההוא שהאשמתם בזה שהתנפל על אדם זר.

יישר כח. הערה קטנההסטורי
אני יודע שאני טוען כאן טענה בעייתית, אבל מערכת החקירות, פרקליטות, משפט היום כל כך מסורבלת ומסואבת - שאין שום קשר בין הרשעה/אי הרשעה, הגשת כתב אישום/אי הגשת כתב אישום למציאות.

יש פוגעים שיוצאים בלי כלום ויש חפים מפשע שמורשעים.
אולי אאריך בהמשך
מסכיםימ''ל
גם לי אין אמון רב (בלשון המעטה) במערכת המשפט. עדיין יש הבדל בין משהו שמוצג כמסקנה אובייקטיבית, לפחות לכאורה, לבין פרסומים שמלכתחילה מפורסמים בהגדרה באופן מגמתי ע''י צד אחד לפני הבירור הענייני של העובדות.
הלוואי.בוז
תודה רבה! כתבת נהדרבא לי בירה
יש דבר יותר גרוע אפילו מהלבנת פנים, וזה איסור כללי של מחלוקתחסדי הים
שהרבה פעמים צומחת מזה. זה יכול לקרוע חלקים גדולים בעם ישראל לשסעים.
צריך להיזהר מאוד מאוד מאוד לדעת מה ומתי להוקיע. ה' ישמור ויציל!
זה נכוןימ''ל
הדברים נכתבו ביחס לאדם פשוט. לגבי ת''ח נאמר ''חָכָם זָקֵן בְּחָכְמָה, וְכֵן נָשִׂיא אוֹ אַב בֵּית דִּין שֶׁסָּרַח - אֵין מְנַדִּין אוֹתוֹ בְּפַרְהֶסְיָא לְעוֹלָם, אֶלָּא אִם כֵּן עָשָׂה כְּיָרָבְעָם בֶּן נְבָט וַחֲבֵרָיו. אֲבָל כְּשֶׁחָטָא שְׁאָר חַטָּאוֹת - מַלְקִין אוֹתוֹ בְּצִנְעָה, שֶׁנֶּאֱמַר: "וְכָשַׁלְתָּ הַיּוֹם, וְכָשַׁל גַּם נָבִיא עִמְּךָ לָיְלָה" - אַף עַל פִּי שֶׁכָּשַׁל, כַּסֵּהוּ כַּלַּיְלָה. וְאוֹמְרִים לוֹ 'הִכָּבֵד וְשֵׁב בְּבֵיתֶךָ' '' וזה בגלל חילול השם ומחלוקת.
אבל מצד שני נאמר שבכל מקום שיש חילול השם אין חולקים כבוד לרב, ולכן במקרה שכבר התפרסם שרב כלשהו סרח כן חייבים להוקיע את המעשה דווקא כדי למנוע חילול השם.
זה גם תלוי כמובן באילו מעשים מדובר, אבל אני בכוונה מדבר ברמת העיקרון ולא על אף מקרה ספציפי.
הבעיה שאנשים בכוונה מפרסמים את מעשה הת"ח כנקמה אוחסדי הים
מתוך שנאה, ולא נוהגים באיפוק וחכמה.
לא מדבר על מקרים ספציפיים.ימ''ל

גם אני לא. רק מאוד מאוד צריך להיזהר וכרמב"ם שציטטת.חסדי הים
מהעבריינים לא גובים שום מחיר.מי האיש? הח"ח!

למה אתה מתכוון בהודעתך ש"בהנחה שהוא אכן אשם... חייבת להיות אמירה... וזה מה שאני מתכוון לעשות"? אתה תפרסם מודעות בעיתונים עם שמו ופירוט הסעיפים בהם הורשע, ותלך לבתי הכנסת שאליהם הוא יתחיל ללכת וששם יציג עצמו כקורבן נרדף ואומלל? או שדבריך הם כציפצוף הזרזיר, ואתה לא באמת תעשה שום דבר משפיע, שום דבר שילמד לקח עבריינים אחרים ממה שיקרה להם אם ישגו בדרכיהם ובמעלליהם הרעים?
הכל העמדת פנים ושקר. מי שסובלים באמת הם הקורבנות והנפגעים, שעליהם כלל לא מדברים כשניטשת כל פעם המערכה ל"טיהור שמו" של איזה מסכן קטן, איזה אומלל עלוב שפתאום כרעם ביום בהיר אחד "נפלו עליו". כמה רשעות וזדון נשפכים כאן כל יום בפורומים נגד נשים על "תלונות השווא" המפלצתיות, ממש זוועה, ממש העיסוק הראשון של כל אישה כל בוקר. כמה שנאה ומיזוגיניה ודמוניזציה. אפשר לחשוב שכל מי שיושב בבית סוהר על פגיעה, תקיפה, הטרדה ממושכת וטרוריסטית וכל היתר, הם אסירי עוני וברזל פוליטיים של משטר היפר-מטריארכלי בולשביקי חשוך ואפל.

בנוסף כנראה צריך לקבוע כללים חדשיםl666
בנושא ייעוץ. שלא יהיה אחד על אחד. שבסוף כל שיחה תהיה הקלטה או פרוטוקול חתום. ותמיד חייב להישאר דיסטנס, מרחק, גם בין אנשים מאותו מין. לדעתי יעזור למנוע לא רק ניצול מיני אלא גם ניצול מסוג אחר.
100% על הקלטה. פשוט חובה!!!!!השאלה.
לא משנה מי מולך, כמה אמון אתה נותן בו, כמה רושם הוא עושה עליך.
זה בעייתי, הרבה פעמים הדיסקרטייות חשובה למתייעץהסטורי
וחשש כל שהוא שמשהו ידלוף, ימנע ממנו בכלל להתייעץ
כשאדם נמצא במצוקה, הרבה פעמים גם ככה קשה לו להפתח, בקושי שייך לתת אמון באדם אחד. המחשבה על זה שרבים ידעו - עלולה להשאיר אנשים עם המצוקות שלהם.
יפהלב אוהב

הלוואי ואנשים לא ייקחו את זה למקומות הלא נכונים

האמת שגם אני חששתיימ''ל

אבל בכל אופן לדעתי התועלת עולה על הנזק.

אם מישהו (או מישהי) הבין מדבריי משהו שהוא מסופק אם התכוונתי אליו אפשר לשאול אותי באישי.

הקריאו לי משהו שנכתב בעניין וממש התחברתי..לב אוהב

בכל אופן, בוודאי שאם יש דברים בגו, חייבים ליידע את הציבור

אבל מה לעשות שיש אנשים שאוהבים לעשות מטעמים...

אפרופו מטעמים, בחירות בפתח.. בעעע

ועוד בתקופה של אלול.. 

אשמח לקרואימ''ל

לגבי אם חייבים ליידע אתה הציבור - אני לא יודע, זה תלוי בהרבה דברים ואני לא מתעסק כאן במקרה ספציפי. כתבתי כאן  את הצדדים באופן כללי - זה נכון - צעירים מעל עשרים.

אני אבדוק אם מסכימים לפרסם..לב אוהב

לא ידעתי את זה! אז אם ככה זה אכן בעייתי.. 

נכון מאוד. יישר כח על הדברים. ורק אוסיף במאמר מוסגרנאור97
שחייבים לחנך בפרט את הנשים לא להיות תמימות.
רב הוא לא אלהים. גם אם הוא ת"ח ומקובל גדול ואומרים שהוא בעל רוה"ק.
שמח שאתה מסכיםימ''ל

(לא ציני, פשוט כי בעבר לא הסכמת)

אם אתה מדבר על הדיון בנוגע לשיימינגנאור97
אז אני לא חושב שכתבתי שם משהו שונה מדבריך פה למיטב זכרוני.
כתבתי שם שהכל אחרי בדיקה.
ושאז צריך לא לפחד לצאת נגד במקום לשתוק בשם הדת.
לא על זה דיברתי אבל זה לא משנהימ''ל

אם אתה בכל זאת רוצה שאכתוב תגיד, אפשר גם באישי.

הבנתי. כשכתבתי את זה לא ידעתי שיש שחלקונאור97
על מה שפירסמתי.
סמכתי עליו שהוא בירר מספיק (וכמובן הגיוני שהוא אכן בירר).
בכל אופן כוונתי לא הייתה לרכל אלא לגרום לנשים להבין את המסר כשהרושם עוד טרי בנפש.
כןימ''ל

וגם במקרה לגביו נכתבו הדברים שבתחילת השרשור היו שנחפזו לפרסם על בסיס שמועות בלבד (או להתרעם על מי שמנעו את פרסום שכזה).

הנקודה היא שלפני ששופכים דם, צריך לבדוק היטב שזה אכן מוצדק (אגב, במקרה דנן גם מי שהזכרת כבר התנער בעצמו מפרסום הדברים ואכמ''ל. רק מדגיש כמה זהירות ובדיקה צריך לפני שנחפזים להסיק מסקנות ולפרסם).

👍נאור97
ואשמח למקור על מה שכתבת בסוגריים באישי
אני לא כ"כ מבין...ד.

אתמול נכתב כאן, שלא כותבים על רבנים. והרי כולם מבינים על מה מדובר. להגיד "אף איזכור או רמז למקרה ספציפי", זו קצת סתירה מיניה וביה.

אלא מה? שאני דן לכף זכות, שכנראה לצורך כתיבת סעיף ד' - שהוא בוודאי נכון - היה צריך לכתוב את הסעיפים הקודמים, כדי שיקבלו מה שכתוב בסעיף ההוא, ולא יחשבו שזו הגנה אוטומאטית של "חסיד שוטה". 

אז אכן. כך צריך לנהוג. יש להניח שלרוב המכריע כאן, אין איזו "נפקא מינה" מיידית. 

[בכלל, כדאי להשתדל לעבוד על להיות ענוים. לא למהר להגיד דברים נחרצים. גם בעניינים כאלה. גם בכללי, בסברות תורניות וכד', מול גדולי עולם]

נראה שבאמת לא הבנתימ''ל

לפחות אני דן אותך לכף זכות שלא הבנת ולא באמת ייחסת לי כתיבת דברים חמורים ע''מ 'להמתיק' (?!) דברים בחשיבות המתינות. 

כתבתי במפורש שהדברים נכתבו בקשר לחבר, לא לגבי רב (וזו האמת, לא שיקרתי אם זה מה שאתה חושב. יעידו חבריי שפרסמתי בפניהם את הדברים לפני כחודש).

את הדברים האלה התכוונתי לפרסם בזמן הקרוב בלי קשר לאף פרשייה, חיכיתי שיירגעו הרוחות מאותו מקרה.

הסיבה שפרסמתי דווקא עכשיו היא אכן בעיקר בגלל סעיף ד' (אם כי אני עומד מאחורי כל הסעיפים בכל מקרה שיתבררו בו כרלוונטיים) - והבהרתי חזור והדגש שלא מדובר בהתייחס לפרשיה ספציפית כי הנקודות עקרוניות ובהתייחס לפרשה אחרת. אם מישהו במבט רע ופתלתל מנסה להבין ההפך מדבריי המפורשים דבר מתוך דבר כאילו התייחסתי למקרה ספציפי והרשעתי רב ש'כולם מבינים מי הוא', ועוד משיקולי 'תועלת' מפוקפקת כדי שיקבלו את דברי על מתינות בהכרעת הדין (הלך חשיבה אבסורדי משהו...) - אין לי אלא להצטער.

נ"ב

אתה כנראה חושב שאתה מכיר אותי. ובכן, אני אולי שוטה אבל אני לא חסיד - לא בכלל ולא במקרה הזה. 

ראשית, הבנתי היטב,ד.

שלא היתה כוונה "להמתיק" דברים. זו אי הבנה של מה שכתבתי. להיפך, כתבתי, לפי ההו"א שלי על מה מדובר, שאכן יש חשיבות להבהיר עמדה עקרונית לכל האופציות, כדי שהאזהרה מלדון ללא נתונים וכשיש דיון בבי"ד, תתקבל כמו שראויה להתקבל.

זה אחרי שתמהתי, למה בכלל "מאזכרים" כעת את הענין, לפי מה שחשבתי על מה מדובר בהודעתך.

ב. אכן, בגלל שזה התפרסם ממש בסמיכות פרשיות מובהקת, הנחתי שעל זה מדובר. לכן התפלאתי על עצם האיזכור - ולכן הסברתי מה אני מניח שגרם בכ"ז.

הביטוי "חבר ואדם מוערך", לא גרם אצלי להבין אחרת. איננ יודע איך כל אחד מתייחס למישהו אחר.

ג. אכן, לא הבנתי שאתה מתכוון למשהו אחר. סתם חבר (בוודאי לא העליתי בדעתי ש"שיקרת", ח"ו. חשבתי שכך אתה מכנה את המדובר, משום מה). כנ"ל, סמיכות הפרשיות ההדוקה, נתנה מקום להבין בטעות למה התכוונת. וזה שהדברים נכתבו לעצמך לפני כחודש, הנחתי בסביבה קרובה יודעים דברים גם טרם גלישתם לרשות הרבים.

ד. חבל לייחס "מבט רע ופתלתל"... מי שמעונין שילמדו זכות על אחרים, מוטב ינהג כך בעצמו. היה נראה שברור על מה אתה מדבר. אני מניח שגם אחרים הבינו כך. אולי יָצא לטובה - שכעת מבינים שלא. לא אמרתי, "כולם מבינים מי הוא", אלא אמרתי שכולם מבינים על מה מדובר. מתוך שממש היה נראה לי שזו הכוונה. כנ"ל - אם לא, מה טוב.

ה. אין כל "הלך חשיבה אבסורדי". אולי רק בעצם ייחוס כוונה כזו אלי... לא העלתי בדעתי ש"הִרשעת רב", אחרי שכתבת מפורש שצריך להמתין. אתה הבאת צדדים: אם נכון - אז כך וכך, אם לא נכון - אז כך וכך ("טעות נוראית"). וכמו כן, ענין שהדגשת כעיקרי - זהירות מלדון טרם הכרעה מוסמכת ועל סמך שמועות.

אז לא כתבתי בשום מקום ש"הרשעת" לצורך "תועלת", שיתקבלו דבריך על מתינות בדין...  כתבתי - גם לפי ההו"א שלי על מה דיברת - שאני מניח שהבאת אופציות אפשריות לכל הכיוונים, שזה מה שנכתב בסעיפיך הקודמים, כדי שיקחו ברצינות את הדברים (הנכונים) בסעיף האחרון והעיקרי, ולא יחשבו שזה "לימוד זכות של שטות".

הרוע היחידי, הוא לייחס לכך "רוע"...

ו. איננני חושב שאני "מכיר אותך"... מה הענין. אני מכיר דברים שאה כותב. ואני לא נכנס להגדרות"חסיד" או אל לא חסיד. מדברים שנכתבו כאן בעבר, נראה בהחלט מעבר ליחס לסתם רב שמכירים.

אין לי ענין להאריך בכך. אתה רוצה לומר שלא - זכותך.. זה באמת לא נושא כזה מרכזי.

אכן פירשת את ההקשר לא נכוןימ''ל

לא תיארתי לעצמי שמישהו יתבלבל כל כך. כתבתי שמדובר בחבר, שזה היה לפני יותר מחודש (אני לא מ'הסביבה הקרובה' או מהסביבה בכלל ולכן לא היה לי מידע מוקדם כלשהו) והרבה פרטים שמוזכרים בתוכן הדברים שכתבתי מדברים במפורש על מקרה שונה לחלוטין (וחמור בהרבה לאין שיעור) מכל טענה שהיא בהקשר שבו אתה חשבת שדיברתי.

הבנתי מדבריך שאתה טוען שהשוויתי בין המקרים ולכן מטבע הדברים הזדעזעתי, כי לא הייתי מעז לכתוב ולפרסם דברים כאלה מול רב או בכלל מול אדם שהטענות נגדו מתבררות, גם לא בתור 'הווה אמינא' כדי שיקבלו את דבריי. עכשיו אני מבין שלהבנתך מלכתחילה דיברתי במקרה האחרון. זה אמנם לא פחות גרוע, אבל אני מבין את השגיאה (שכאמור עדיין קשה לי להבין איך אפשר היה להגיע אליה למרות כל ההדגשות וההבדלים בין המקרים, לכן השתמשתי במילה 'פתלתל' כי צריך להתעלם מהרבה דברים בולטים כדי לייחס את הדברים שכתבתי למקרה המדובר). מתנצל על אי ההבנה.

בכל אופן אוסיף הבהרה.

אני מעריך..ד.
עבר עריכה על ידי ד. בתאריך כ"ה באייר תשע"ט 23:35

שרוב הקוראים הבינו כפי שאני הבנתי.

לא טענתי, כמובן, ש"השווית" בין שום "מקרים", כי אינני  יודע על כל "מקרה" אחר שהיה אפשר שכיוונת אליו. מניח שגם אחרים לא בדיוק יודעים.

ואני אכן שמח שלא היית מעלה בדעתך לכתוב דברים כאלה, טרם שהתבררו לגמרי, גם בתור "הוה אמינא" (כבר אמרתי, לא "בשביל שיתקבלו דבריך". אלא כדי שיהיה ברור מתוך מה הם נכתבים באמת. לא חשבתי שזה נכתב כ"פטנט").

וזו דוגמה קלאסית, שכאשר אדם יודע על משהו - ברור לו שהדגיש "את ההבדלים" וכו'.. בעוד שמי שקוראים מהצד, לא יודעים כלל על קיומו של עוד "משהו"; ורק יודעים שזה נכתב ממש בסמיכות לפרסום כלשהו, ואח"כ לחזרה מהפרסום ואמירה שצריך להמתין לבדיקה מוסמכת - ממש כמו שכתבת... אז לא פלא שזה מה שחושבים. ואז מתפלאים, אם הבקשה היא לא להעלות "איזכור או רמז" למשהו ספציפי - הרי זה עצמו "איזכור או רמז" כזה (לפי ההו"א בטעות על מה זה נכתב). ואז דנים את הכותב, שבוודאי אינו מתכוון לסתור דברי עצמו, לזכות, שבוודאי ראה חשיבות גדולה להזהיר מלשפוט טרם נתונים מוסמכים, ולכן נאלץ לכתוב מה שכתב...

וברור, שאינסטנקטיבית, בלי לעשות הרבה "דיוקים", אם אדם (לפי ההו"א שנראתה - אני מניח, כנ"ל, לא רק לי..) רואה לנכון לכתוב שהוא מביא בחשבון צד כזה וצד כזה - גם "מבינים" מדוע כתב "אדם מוערך וחבר טוב", גם על מישהו שברגיל היה כותב עליו ביתר חשיבות... 

תנסה לראות איך זה בעיני מי שמבין שמדובר על מקרה שהתפרסם לצערנו, ותראה שממש לא צריך שמץ "פלפול" כדי לתפוס כך.

אדרבה, זה בא מעין טובה על כותב נורמלי (קרי עליך), שרואה לנכון, גם לכבד, גם לא להזדהות יותר מידי עם משהו שעדיין לא ברור לגמרי מה יֵצא ממנו, גם לבקש לשמור על איפוק עד לבירור עובדות..

כנ"ל - הכל מ"הבנה" על מה מדובר. הבנה שקל מאדלהבין למה היא היתה. כנ"ל - מניח שכל "מביעי הצער" כאן, הבינו אותו דבר... לא הביעו צער אישי על איזה חבר שלא נהג כשורה אולי - ואולי כן והכל טעות...

שיהיו רק בשו"ט. וגם "שמועות טובות"..

כתבת יפהארץ השוקולד
ודי חושב שכתבת נכון, אם כי לגבי הדבר האחרון, מסכים שחריצת דין זה חמור, אבל לפעמים כדאי להיזהר גם לפני פסק דין. (האיזון בין כבדהו לחשדהו)
תודהימ''ל

אכן "למיחש מיבעי", כאשר זה רלוונטי.

למיחש מיבעי - תמידהסטורי
גם כשאין שום חשד כלפי מישהו

*להיזהר מ'עצות מוזרות' - תמיד!
*אם משהו נראה מוזר/לא תקין - ללכת להתייעץ עם ת"ח גדול נוסף שמרוחק מהמקום וההשפעה של הראשון.
*כמובן לאף אחד אסור לעבור עבירות, גם לא לתלמיד חכם וצדיק גמור!
*דין "ועשית ככל אשר יורוך" במובנו המוחלט - "אפילו על ימין שהוא שמאל" - שייך רק בסנהדרין גדולה ולא בשום רב היום.
הערה על סוף דבריךארץ השוקולד
"על ימין שהוא שמאל" גם בסנהדרין הגדולה זה מחלוקת בבלי-ירושלמי.
לפי הבבלי- שומעים להם.
לפי הירושלמי-לא שומעים להם.
לגופו של עניין זה לא משנההסטורי
כתבתי לאפוקי מכל מיני שמצטטים את הפסוק או את הבבלי עליו, או שהם בכלל מכירים מרש"י וטוענים את זה על כל רב (גדול, גדול יותר, רק גדול ממש וכו')
אכן, אבל חשוב להכיר את מה שהערתי וניצל"שתי את ההזדמנותארץ השוקולד
יתרה מזאתגוונא

גם אם נקבל את דבריו של ספר החינוך שמצוות ועשית ככל אשר יורוך נוהגת ברבנים הגדולים שבכל דור (בשונה מעמדת הרמב"ם והרמב"ן), עדיין זה רלוונטי רק כאשר קיימת סמכות ברורה כזו, וכיום ברור שאין כזו (אפילו לא בתוך הציבור החרדי, כידוע).

"אתה חונן לאדם דעת ומלמד לאנוש בינה"

- הבהרה -ימ''ל

אני מדגיש שוב: הדברים נכתבו בעקבות פרשה שקשורה בחבר לשעבר, לא מדובר בפרשה שפורסמה בשבוע האחרון או ברב כלשהו.

הבהרה חשובה. גם אני הבנתי כמו ד.אניוהוא
ימ''ל
חבר טוב, פרקליטות, כתב אישום, אונס, בית משפט. מאן שכר שמיה?
בתגובות גם הערתי שדובר באדם פשוט ולגבי רב השאלה שונה.

לא מובן לי הבלבול. בכל אופן טוב שהבהרתי אם כך.
חייבת להודות שגם אני חשבתי כמו ד. ...לב אוהב

לא...ד.

כתבת, "יש שני דברים".. אז הובן שאתה רוצה, בהקשר לאותה פיסקה, להראות כמה חמורה "הלבנת פנים"..

"פרקליטות", הובן שאתה רוצה לומר בכללי, שיש דברים כאלה, שמדליפים.

לא דייקו כבדברי איזה "ראשון"... כ"כ היה נראה ברור למה הכוונה, שמתעלמים מדיוקי לשון...

[לגבי ה"חבר" כבר הסברתי. אמרתי, נסה לקרוא כמי שמקונוטציית החדשות וקשר הכותב לנשוא שלהם, "בטוח" למה הוא מכוון - ותראה שהכל מסתדר בקלות... והתגובה היתה על ההודעה הראשונית]

ואכן, חשוב להבהיר.

מקבלימ''ל
לא תיארתי שעם כל הפרטים ששונים בתכלית ואחרי שכתבתי בהתחלה שמדובר בחבר יבינו משהו אחר.
(חשבתי שיבינו במה מדובר..)משיח נאו בפומ!
גם אני חשבתי,ימ''ל
במיוחד בגלל שפורסם פה אותו מקרה בזמנו.
לשמחתי אני לא יודע על זה (וגם לא מעונין).. ב"ה.ד.

גם לי לא מובן איך התבלבלוארץ השוקולד
לי לא מובן איך לא התבלבלו.קצת מביך

חבל שהשרשור הזה נפתח.

גם אם היה מדובר על הרב טל, לא חבל שהשרשור נפתחארץ השוקולד
אינני יודע מה קרה בקשר לרב טל, ואני לא בטוח אם ימ''ל מדבר על משהו שאני מכיר. אבל בכל מקרה זו נקודה שדורשת חשיבה על אופן התנהלות ולא ניתן להתעלם.
|נושם לרווחה|פאי פקאן
הייתי בטוב שאתה מדבר על הפרשה שפורסמה לצערינו הרב ולא הבנתי איך אתה כותב בסגנון כזה.
קראתיאלעד

עשית לי קצת סדר במחשבות, תודה.סביון
אמנם יותר בנוגע לפרשייה האחרונה, אבל גם ביחס לפרשיה שעליה זה נכתב במקור (שם נשארו לי עוד הרבה מחשבות, אבל כנראה שאלה יישארו בלתי מסודרות)
לגבי ב וג-אדם כל שהוא

לגבי ב. 

אני לא יודע מה עובר לאנשים בראש. אבל - 

1. הרבה פעמים, הפוגע לא רק גורם נזקים קשים לאדם אחר, אלא גורם לעצמו נזק עצום. בהרבה מקרים, צפוי בסבירות גבוהה מראש שהוא ייתפס מתי שהוא, ויאבד חלק ניכר ממה שיש לו בחיים. 

אני מניח שאכפת לו מאוד מעצמו, ובכל זאת הוא נכנע לדחפים.

ייתכן שגם ביחס שלו לאחרים זה אותו דבר.

[יכול להיות שהוא מטעה את עצמו שהוא לא ייתפס, אבל גם ביחס לאחרים הוא יכול להטעות את  עצמו שהנזק לא כ"כ נורא, והם יתגברו, וכו'].

2. כשמכירים חבר הרבה זמן בהיכרות קרובה, בד"כ אפשר לזהות האם הוא אנוכי ונבזי מאוד. לפעמים זה בולט מיד, ולפעמים זה מוסווה, אבל מתגלה בכל מיני סיטואציות בחיי החברה. 

אם באמת הפוגעים היו רק אנשים שכלל התפיסה החברתית שלהם כזאת, היה הרבה יותר קל לזהות אותם ולהיזהר מהם לכתחילה. 

ג. החברה באופן טבעי נרתעת מאנשים עם עבר בעייתי, ובפרט בתחום הזה.  

נראה לי, שכדי שפוגע ישתקם וישתלב בחברה מחדש, יש שלש אפשרויות סבירות.

1. חברה שלא מודעת לעבר שלו.

2. חברה מושחתת שלא מתייחסת בחומרה לפשעים כאלה.

3. חברה של אנשים שמכירים את הצדדים החיוביים שלו מקודם, ויש אנשים שיש להם קשר חברי כלפיו, ולכן על אף הכעס, והחומרה בה רואים את הדברים, הם יכולים לתת לו הזדמנות נוספת.

אפשרות  2 היא כמובן מסוכנת, וגם אפשרות 1 היא בעייתית, כיוון שיש צורך בזהירות ועירנות שהוא לא חוזר לסורו, ולכן אפשרות 3 נראית לי האפשרות המתבקשת. [אא"כ הצורך להרחיק את הפוגע מהנפגע מחייב שיעבור לחברה אחרת].

לא חשבתי שדיברת על רב אבלקצוי ארץ

זה נשמע כמו איזה איום או סחיטה... כמו שהמורות אומרות- מי שאני מדברת עליו יודע... אני לא הבנתי מה המטרה שלך או מה אתה רוצה. אני נפגעתי כשהייתי ילד (אף אחד לא שילם מחיר) ועדין אני חושב שאי אפשר לעשות כלום בלי משטרה ובית משפט. שיימינג זה סתם לא מועיל. 

זה לא איום, זה בעקבות משהו שכבר התפרסם..אדם כל שהואאחרונה

[[כמו שאפשר להבין מסעיף ד., או מידע קודם].

כששיר מטופש הופך לדרך חייםפשוט אני..
עבר עריכה על ידי פשוט אני.. בתאריך י"ט בטבת תשפ"ו 20:28

מדי פעם יוצא לי להתעסק עם אנשים שיש להם פגמים גנטיים.

לא סתם פגמים גנטיים, אלא כאלה שעלולים לגרום להם לסבול מאוד כשהם יהיו מבוגרים (נניח 50 פלוס).

נניח שיש למישהו גן מסוים, שמעלה משמעותית את הסיכון שלו לחלות בפרקינסון.

האם כדאי לדעת על זה מראש?

כן! כי יש מה לעשות. תזונה נכונה, הימנעות מדברים מסוימים, הקפדה על דברים אחרים, כל אלה יכולים להוריד את הסיכון.

בנוסף לדברים שכבר הוכחו כיעילים, יש הרבה מאוד אפשרויות להצטרף למחקרים חדשים בתחום, כולל מחקרים שבוודאי אין בהם סכנה (למשל השפעת הליכה יומית של חצי שעה וכיוצ''ב על הסיכון לחלות. גם אם בסוף יתברר שזה לא יעיל, זה בוודאי לא פוגע).

לצערי, יש כאלה שמסרבים לפעול לפי ההנחיות האלה. לא רק שהם לא רוצים לנסות להצטרף לניסויים, הם מסרבים להתרגש ולעשות את הדברים שגבר הוכחו כיעילים.

לפעמים הסירוב נובע מחוסר חשק לבצע שינויים משמעותיים בחיים. קשה להפסיק לעשן, קשה לרדת במשקל, מבין.

לפעמים הסירוב נובע ממחשבה שחיים פעם אחת, אז עדיף ליהנות לפני גיל 60 כמה שיותר, ומקסימום בגיל 60 נחלה. אבל לפחות לפני כן היה כיף.

אבל סיבת הסירוב הכי לא מובנת לי, דווקא כאדם דתי, היא ''השגחה''. אנשים שאומרים לי בפה מלא, שהם לא חוששים מהמחלה שהגנטיקה שלהם מובילה אליה, כי ה' שומר עליהם. אני שומע משפטים כמו:

בעז''ה יהיה בסדר.

רפואה זה אחלה אבל בסוף יש בורא לעולם.

אי אפשר להילחם במה שכבר נגזר עליך.

וכו' וכו'.

התשובות האלה מגיעות כמעט תמיד מאותו המגזר. ולמען האמת תת מגזר.

זה פשוט כואב לי. לא זאת הייתה כוונת המשורר. ה' יתברך תמיד אוהב אותי ותמיד יהיה לי רק טוב, זה שיר קליט ולא דרך חיים או דרך לקבל החלטות.

אם 70% מהאנשים עם הגן הזה חלו בפרקינסון בגיל 60, אז ל-70% מהאנשים עם הגן שלך לא יהיה רק עוד יותר טוב ועוד יותר טוב. להפך, המצב שלך יילך ויתדרדר.

אם אתה אומר שזה לא יקרה לך כי ה' שומר עליך, אתה מתעלם מזה שעל 70% מ''קרובי המשפחה שלך'' הוא ''לא שמר'' (כלומר לפי שיטתך, שכך נמדדת השמירה...).

פשוט עצוב לי וכואב לי על האנשים האלה. שהאמונה העיוורת תגרום להם למות צעירים ומסכנים, במקום שהם יילחמו על החיים שלהם ואולי ינצחו במלחמה.

ממש לא. כמובן לא לחשוד בכשריםהסטורי
אבל להיזהר מהתנהגות לא מותאמת של כל אחד, רב או לא רב, כזה או אחר, עשיר או עני, בעל מעמד חברתי גבוה או אדם עם פיגור.

היו פוגעים מכל המקצועות, בכל הרמות התורניות, בכל מיני הקשרים.

חוץ מהשניים ש @ארץ השוקולד ציין, אפשר להזכיר גם את קופולביץ' שלא היה לא מקובל ולא ברסלבר. גם עוד כמה שהתפוצצו סביבם סיפורים אינם לא מקובלים ולא ברסלברים.

(אם כי המתועב ברלנד, שהפגיעות המיניות הן רק חלק ממעשי הזוועה שלו, עונה על כל ההגדרות שהזכרת, גם מקובל בוגר בני עקיבא וגם ברסלבר...)

בעיה שבנים הולכים עם מכנסיים, זה לא צנוע.אריק מהדרום
בגמרא (נדה י''ג ע''ב): "אמר רב פפא: שמע מינה - מכנסים אסורים. והכתיב ועשה להם מכנסי בד לכסות בשר ערוה! ההוא - כדתניא: מכנסי כהנים למה הן דומין - כמין פמלניא של פרשים, למעלה - עד מתנים, למטה - עד ירכים, ויש להם שנצים, ואין להם לא בית הנקב ולא בית הערוה".

וכן פסק הרמ''א (אבן העזר כג,ו): "בגמרא פרק כל היד משמע דאסור ללבוש מכנסיים אם לא עשויין כבתי שוקיים, משום דמביא לידי השחתת זרע... מכל מקום מדהביא הרא"ש בפסקיו משמע דאף בזמן הזה אסור".

"ש"מ מכנסא אסור. פירוש כשהוא נוגע בעטרה והוא רך, ואפילו לנשוי אסור מדקא מקשינן עליה ממכנסי כהנים, ועכשיו נהגו קולא בדבר הזה בכל הארץ הזאת, ואין לי על מה שנסמוך" (ריטב''א על אתר)

גם בבדואילנד - הגברים המבוגרים והשייכים עם גלימותזמירות
לא צריך להרחיק עד דובאי. מספיק להגיע בין באר שבע לערד.   
בהמשך לדיון על ערבים - אם היית נולד/ת ערבי/הזיויק

היית:

א. מתגייר/ת

ב. מקיימ/ת 7 מצוות בני נוח

ג. ערבי/ה חילוני/ת

ד. ערבי/ה מוסלמי/ת

ה. טרוריסט/ית

אידיאולוגיהoo

זה לא דבר מספיק בפני עצמו

זה צריך לבוא בשילוב עם הגיון ועם דרך טובה ונכונה

מה מפחיד בזה

הדבר המדאיג הוא אנשים שעושים שימוש לרעה באידיאולוגיה כי אז קשה לעצור אותם 

בעיה שבנות הולכות עם חצאיות שסע. זה מכשיל את הבניםנ א

באיסור "ולא תתורו אחרי לבבכם ואחרי עיניכם"

בית דין יכולקעלעברימבאר

לא להעניש. כמו רבי עקיבא שאם היה בסנהדרין לא היה נהרג אדם מעולם.

בית דין בהוראת שעה יכול לעשות דברים אחרים.

אין מצווה להפריש חוטאים אם זה יעשה בדיוק ההפך.

סנהדרין בכל מקרה יכולה לבטל עשה מהתורה אם יש לזה טעם להציל מחטא אחר, ואם יפסק בעתיד שדרשינן טעמא דקרא כדעת רשב"י בגמרא אז בכלל אם יש לזה טעם מסוים שדורשים מהכתוב היא יכולה. ואם ייפסק כדעת רב אחא שאפשר לבטל לא תעשה בידי סנהדרין  אז בכלל השמים הם הגבול בסנהדרין לעתיד לבוא.

(ראה לנבוכי הדור על זה. אבל יש פרשנויות שונות על דברי הרב קוק.

הרב שרקי סובר שסנהדרין לעתיד תוכל לפי הרב קוק לפי הבנתו את הגמרא לשנות כל דבר בתורה, אם תפסוק כמו רשב"י ורב אחא.

הרב אבינר סובר שהרב קוק הבין את הגמרא שמדברת רק בהוראת שעה מיוחדת).

בכל מקרה לעניין כפיה בדורינו. מה שכתבתי זה מה שהפוסקים אומרים.

מגמת התורה במצוות בין אדם לחברו וכו'הכלכלן המשני

שלום!

אני כותב עבודה שעוסקת בשוויון כלכלי ותנאים סוציאליים ע"פ התורה. 

עד עתה הרושם שעלה לי לאחר מעבר על רוב המצוות הקשורות בנושא בספר החינוך ובעוד מפרשים הוא שהתורה כלל לא באה ליצור שוויון כלכלי או לדאוג לרווחת הפרט.

מצוות כמו שבת, שמיטה וכו' עניינם הוא רוחני ואמוני וכמעט ולא קשור כלל למנוחה של פועל.

באופן דומה, כמעט כל המצוות בין אדם לחברו שקשורות בדאגה לחלש טעמן הן לתקן את מידותיו של האדם הנותן, ולא לדאוג לעני.

לאחר מחשבה מסוימת בנושא אני חושב שזה קשור לכך שהקב"ה מפרנס כל בריה, לכן מצד העני הוא יקבל את מה שה' רוצה שהוא יקבל, אך ע"י המצווה הקב"ה הופך אותנו לשותפים במעשה.

שד"ל נחשב לחכם מחכמי ישראל? לא מכיר מספיק,קעלעברימבאר
אבל מהמעט שיודע חשבתי שהוא חוקר רגיל, כמובן שצדיק וירא שמיים
עובדים ערבים- מה אתם הייתם עושים🫵יפה ותמה

רקע:

סופר בירושלים של רשת מוכרת, אני קונה שם בקביעות, מההתחלה רוב העובדים היו ערבים, היו תקופות של יותר יהודים, יש תקופות של עובדים זרים, לאחרונה שוב יש רוב ערבי, ו-וואלה קודם כל זה מעצבן. זה לא שאני *שונאת* ערבים, ואני לא רוצה שכולם ימותו או משהו בסגנון, אבל אני לא רוצה לפרנס אותם ובטח לא להרגיש זרה בתוך העיר שלי, בשכונה שלי.

אני רואה התרחשות מתחילה: הקופאית הראשית (דתייה) ניגשת יחד עם עובדת ערבייה ללקוח חרדי שהיה בקופה העצמאית, שואלת אותו- 'זה אתה?', הוא נראה נבוך, חצי חיוך, מתנהל שיח של כמה דקות אני הייתי רחוקה ולא ממש שמעתי גם לא התעניינתי. כנראה הוא אמר משהו מזלזל או לא נעים לעובדת, לא היה נראה שהקופאית מתרגשת אז מאמינה שלא היה שם משהו נוראי, היא רק ביקשה ממנו להתנצל. אני מתחילה להעביר את המוצרים שלי לידם ושומעת את העובדת הערבייה אומרת בטון מגעיל וארסי 'אז תצא מהחנות..! תסיים את הקנייה ותצא מהחנות!.." כאילו בקטע של לעצבן כאילו זו החנות שלה. 

פה כבר התחממתי, התערבתי ושאלתי את הקופאית הראשית 'תגידי זה נראה לך הגיוני שעובדת ערבייה מדברת ככה ללקוח יהודי?' 

באמת עיצבן אותי, אשכרה היא איכשהו מתייחסת לעצמה כמו בעלת הבית במקום, זה מזעזע!

העובדת מיד מתחילה לצרוח עלי 'את תסתמי אל תתערבי! את לא קשורה!' בצרחות מבהילות. תוך חצי דקה מתאספים 4-5 עובדים ערבים מסביב -ואני אגיד ביושר- הם ממש לא עמדו בצורה שמשדרת איום, כאילו להיפך כדי להרגיע את העניינים, אבל בסוף זה מפחיד ואי אפשר לדעת. 

אני ממש לא מפחדת מערבים אבל האמת שההתרחשות המהירה הזו הבהילה אותי, די השתתקתי וחזרתי לעניינים שלי.

הראשית הרגיעה מחדש את הרוחות, ביקשה מהלקוח שוב להתנצל, הוא אמר לה- תסתכלי במצלמות לא עשיתי לה כלום, היא אמרה- אני מבינה אבל היא הרגישה שפגעת בה אז בבקשה תבקש סליחה, הוא ביקש סליחה והכל נגמר. 

אני יצאתי עצבנית מהאירוע!
מטריף אותי שעובדת ערביה בטוחה שהיא בעלת הבית פה, שהיא חושבת שהיא יכולה לדבר ככה ללקוחות יהודים, לצרוח בקולי קולות, שהגענו למצב אבסורדי שתוך כמה שניות יש התאספות של עובדים ערבים מסביב. ובכלל- אם הסיטואציה הייתה מתפתחת לויכוח רציני- אי אפשר לדעת איך זה היה מסתיים.

פעלת בצורה פרובוקטיבית ולא חכמהפשוט אני..

יש לך בעיה עם צורה שבה עובד מדבר ללקוח?

סבבה, אז תדברי על זה עם האחראי.

לציין את הדת/לאום של הצדדים פשוט לא רלוונטי.

אם חרדי יירק על ערבי בסופר, את מצפה שהערבי לא יבקש להוציאו? את תתמכי אוטומטית ביהודי?

זה פשוט לא רלוונטי.

ובגלל שאין לך מושג איך זה התחיל, כמו שאת בעצמך כתבת, באמת לא היית צריכה להתערב.

אם כבר בחרת להתערב, את היית צריכה לנסות ולהרגיע את האווירה, ולא לחמם את האווירה עם דיבור גזעני.

הכי מצחיק / עצוב:

את חיממת את האווירה.

העובדים הערבים, לדברייך, באו להרגיע והיו בסדר גמור. ועדיין את מתלוננת עליהם, ולא על עצמך, בגלל עצם זה שהם ערבים...

אז יהודי יכול להתנהג מגעיל בחנות אם המוכרת ערביה?מרגול

ואז היא לא יכולה להגיד לו כלום כי היא ערביה?

נשמה. אפשר לדון על העסקת ערבים בעסקים יהודיים.

דיון לגיטימי.

אבל את מודה שאת לא יודעת מה היה שם, ושהיה נראה שהחרדי עשה משהו לא בסדר לעובדת הערבייה. והיא ביקשה ממנו לצאת מהחנות. נכון, יכול להיות שלא היה שם כלום והוא היה באמת בסדר ולא עשה כלום.

אבל הטענה שלך היא- היא ערביה אז היא לא יכולה להגיד לו לצאת לא משנה מה קרה ?

הזיה. 

עונה פה לשניכםיפה ותמה
עבר עריכה על ידי מנהל בתאריך י"ז בטבת תשפ"ו 22:41

אני ממש לא חושבת שיהודי יכול לעשות מה שהוא רוצה ואתמוך בו אוטומטית.

רק לשם השוואה- לפני כמה שנים נסעתי באוטובוס, זוג חרדי היה עם תינוק צורח המון זמן והיה נראה שלא ממש מטריד אותם, באיזשהו שלב הנהג הערבי פנה אליהם ואמר שהוא לא יכול להמשיך ככה שיטפלו בזה, חרדי מבוגר שישב ליד התחיל לקרוא לו בזלזול - "אל תגיד להם מה לעשות!" וכו, ואני מיד התערבתי ולא זוכרת מה בדיוק אמרתי אבל בקטע של- הנהג דיבר ממש בכבוד, אל תדבר אליו ככה, וכו.

כמו שציינתי- היה אפשר לראות שהקופאית הראשית ממש לא מתרגשת ממה שהעובדת אמרה, היא ותיקה והיא מאד הגונה וזה מלמד אותי שלא קרה משהו מסעיר. החרדי גם התעקש- תסתכלי במצלמות תראי שלא היה כלום והיא אמרה שאין לה מי שיסתכל במצלמות אז פשוט שיתנצל והוא אמר- אז ביקשתי, ואני מבקש שוב- סליחה. 

לשמוע מהצד עדיין את הערבייה ממשיכה להגיד לו - "אז תצא מהחנות!" בכזה טון של בעלת בית, בכזו חוצפה ויהירות נשמע לכם תקין? בלי קשר אפילו לפוליטיקה- זה לא תקין שעובד מדבר ככה. ולא תקין שהקופאית לא מעמידה אותה במקום. אז התערבתי, והצרחות המוגזמות שלה זה תקין? 

להגיד שאני 'חיממתי' את האוירה זה בדיחה. נכון שלא ניסיתי להרגיע, אבל אני עומדת מאחורי מה שאמרתי. לא תקין שעובדת תדבר ככה. ועוד יותר לא תקין שעובדת ערבייה תדבר ככה, כי היא לא בעלת בית פה, ועוד יותר לא תקין שאם נזרק אליה משפט מעליב נוסף היא תפתח בצרחות נוראיות.

הסיפור מובןנעמי28

אבל לא מובן איך זה קשור שהיא ערביה?

איך את יודעת מה הלך שם? ואם הוא הטריד אותה והיא הגנה עליה?

כי היא ערביה אז היא בטוח אשמה וטועה?

קרה לינחלת

בס"ד

דיברתי עם מוקדנית כדי לקבוע תור איזשהו, וביקשתי  לא עם רופא ערבי,

היא קבעה לי תור עם רופא יהודי ואני (באנחת רווחה), שמחתי ב ק ו ל

שתודה ושלפי השם הוא יהודי.

לפתע, הבזיקה מחשבה בראשי, ושאלתי אותה לשמה.

בקיצור, שם ערבי מובהק והיה לי   מ   א   ד  לא נעים.

התנצלתי ווביקשתי סליחה. היא ענתה שהכל טוב

ושהיא בוגרת ושאין צורך להתנצל.

אולי זו היתה חנופה כי אמרתי לה שיש צורך דווקא

וגמגמתי משהו על בגלל המצב וכו'....

אבל היא היתה מאוד נעימה וסבלנית. זה לא אותו

נסיון שהיה לך.

רובם ורובן שונאי ישראל. אין ספק בכך, אבל לדבר

לא יפה, להעליב, לדרוך להם על הרצפה הרטובה

כשהם מנקים ללא התחשבות (חברה סיפרה לי) -

לזרוק אשפה על הרצפה כי  ה  ם   ינקו הגויים

האלה....לא נראה לי שזה יפה וראוי (ואין ספק

שזה מיטיב עם המידות שלנו...).

התכוונתינחלת

שזה   ל  א   מיטיב עם המידות שלנו.

לא יודע אם זאת היתה בחירה נכונה להתערב ב2 המקריםפתית שלגאחרונה

רק באתי לומר סחטיין על האומץ והרצון להביא צדק. ושתלכי לסופרים אחרים..

אני נמנעת מלהיכנסרקאני

לחנויות כאלה שמעסיקים ערבים

וגם נמנעת מלהעסיק אותם או לקנות מהם

לדעתי את טועהזיויק

ברור שצריך לגרש אותם מהארץ שלנו, לפחות את אלה שנגדנו.

אבל מריבות בקטנות בתוך סופר לא יקדמו את המטרה הזאת.

עדיף פשוט לשכנע יהודים להצביע לבן גביר וככה יהיה לנו יותר כוח להגיע למטרה.

אני רואה שזה ממש קרוב לליבך הנושא הזה.אני:)))))

אני לא הייתי הולכת רחוק. בס"כ אדם שזלזל ופגע בעובדת, זה לגיטימי שיבקש סליחה וזה באמת מגיע לה, ואפילו זה מצופה ממנו. על אחת כמה וכמה כשהוא בחזות חרדית. אין מצווה להיות גס רוח. גם לא לערבים.

התגובה שלה גם כן לגיטימית היא לא אמרה שלא יעשה את הקניה אלא שיסיים את הקנייה וילך. למה, הוא תכנן להישאר בסופר?

אני מסכימה איתך על הבעיתיות בכללי שהערבים הם נותני שירות ואני בעצמי נתקלתי בבעיות של זה אבל מה שהצגת זה לא קשור לערבי-יהודי ואני גם חושבת שלא היית צריכה להגיב איך שהגבת, את לא יודעת מה קרה ואת ישר האשמת את הערביה ב"ערביות" שלה.

וגם זה שאישה יהודיה מנהלת את האירוע אז את מבינה שהכל בסדר ואין כאן איזה השתלטות ערבית.

אבל בס"כ נורא יפה האכפתיות שלך לנושא ועל המוכנות להירתם בשביל לעזור לאיש. 

מכירים שיעור תורה בערב בירושלים לבנים וגם לבנות?פופניק2

לא משנה באיזה יום… שיעור שאפשר ללכת עם בן הזוג

בסגנון צעיר

תודה🙏

שיעור מעורב? או עזרת נשים ועזרת גברים בנפרד?מבולבלת מאדדדד
לא משנהפופניק2אחרונה
יש שיעור בזום של נתנאל אלינסוןארץ השוקולד
אם תרצו לראות יחד מהבית
בחירת מתנה להוריםffffff
עבר עריכה על ידי מנהל בתאריך י"ז בטבת תשפ"ו 6:26

להורים שלי יש היום יום נישואים וכולנו שכחנו אשמח לרעיונות לקניית מתנה עד 90 ש"ח בתקציב - בני 56 ו 54 גר בלוד - אין לי רכב כרגע...

ארוחת בוקר זוגיתנפשי תערוג
שובר כלשהורקאני

אולי ביי מי

למרות ש90 זה לא הרבה לשובר

אפשר סתם להכין אוכל מפנק שיראו שזוכרים אותם...

סע לשוק רמלה ביום רביעישלג דאשתקד
אתה יכול לקנות שם חצי שוק ב86 ₪, וב4 שח הנותרים תקנה לך שם מיץ טבעי (יש שם בשוק הסגור, חבלז!).
הייתי שם בשבוע שעברנפשי תערוג

לא הייתי אומר שאפשר לקנות חצי שוק ב86 ש"ח

אולי 2 בורקס בבא + לימודה

היית בשוק של יום רביעי?שלג דאשתקד

בכל שאר השבוע רק הסגור המקורה פתוח, והוא קטן ויקר יותר.

תכלס, אולי תקנו להם בורקס

האמת הייתי בחמישינפשי תערוג

לא היו יותר מדי אנשים ותנועה

ברורררשלג דאשתקד
כי אשתי היה ברביעי, אז לא נשאר לך כלום
ועכשיו ברצינותשלג דאשתקד

אם אתה רוצה להגיע אליהם, סע דרך בארות יצחק, יש שם קניון פתוח של עודפים. או שתעבור דרך צומת בילו. (תלוי מאיזה כיוון אתה מגיע) תמצא שם בטח איזה כלי או משהו ב90 שח שייראה יפה.

אם אתם יותר בעניין של יציאה  אז יש כמה אטרקציות לגיל 50+ ברמלה (אם תרצה אפרט לך), וכן מסעדות (אולי יש גם בלוד, את לוד אני פחות מכיר)

אני כנראה לא אגיע לשם בזמן הקרובנפשי תערוג

הייתי במקרה שם

בית מזוזה יפהארץ השוקולדאחרונה

מגש לחלות יפה או עם תמונה של המשפחה,

כרית עם תמונה עם המשפחה,

שלט כניסה לבית מעוצב או עם תמונה של המשפחה

אולי יעניין אותך