גם לי קשה עם זה.
פעם לקחתי חלק באיזה פרוייקט משותף עם חבר, ופגעתי בו בהתנהלות שלי. לא שהתכוונתי, הייתי שביעיסט דביל והתנהלתי בחוסר אחראיות. וזה השפיע לרעה על הצלחת הפרוייקט
והסתובבתי תקופה מאד ארוכה עם רגשות אשם-
הפקתי לקחים, ביקשתי סליחה, באמת. אחרי שנים תפסתי אותו לשיחה ארוכה בנושא וממש הצטערתי על כך, ובאמת התחרטתי, והוא באמת סלח לי והעריך ממש את השיחה שיזמתי איתו-
וזה לא שינה את העובדה שכבר גרמתי נזק. ואת הנעשה אין להשיב. גם על מעלתה של תשובה דיברנו, היה נחמד. ועדיין.
אמירות לגבי מעלתה של תשובה ישנן, וכבודן במקומן מונח. אבל לעניות דעתי הפרשנות שלעיתים נותנים להן היא לא מדוייקת במקרה הטוב, שגויה במקרה הפחות טוב
זדונות נעשות כזכויות. יותר קרוב לקב''ה מלפני- הכל נכון, והכל צריך להבין כדי שיהיה נכון.
אני מאד מבין ומתחבר למימרות האלה, מהגמרא ועד הרב קוק- אבל כמבט אל ועל העתיד. הלקחים שהפקתי מאז נפלאים. ממש גדלתי מהחוסר אחריות שלי אז. הרבה מהאחריות שלי שרכשתי בחיי הגיעה מההתנסות הזו.
אבל כל זה רלוונטי לעתיד. זה לא שינה את העובדה שגרמתי נזק מסויים.
אני מבין תשובה כחרטה על העבר בהווה, ומתוך כך להכווין לעתיד טוב יותר-
אבל אני לא חושב שאנחנו יכולים לשנות את העבר
זדונות נעשות כזכויות- במימד מופשט וחסר זמן הכל אפשרי.
תשובה קדמה לעולם, קדמה לזמן, ומוכוונת לנצח- אינסופי, בלתי מוגבל וחסר זמן גם הוא. כשהמוקד הוא המגמה, לאן אנו צועדים.
אך מה שאנו עושים בעולם הזה- זה תחת מגבלה של זמן ומקום
ישנם דברים הפיכים, במידה כזו או אחרת- וישנם דברים שלא.
ובתשובה ישנם מימדים שאפשר לשנות- הווה, עתיד-
וישנם שטכנית כבר התרחשו- עבר
אני לא בא לרפות את ידיך. אני פשוט מזדהה עם מה שכתבת, וחושב שזה פספוס לא להציף תנקודה הזו אם זה יושב עליך, כי אמירות טהורות על תשובה לא משיבות נפש במקרה כזה.
אבל מה כן, בכל זאת
אני באמת התנחמתי מהעובדה שהחיים כל כך מורכבים ומסועפים, והבחירות שאנו עושים הן, בהרבה מקרים, חלק משרשרת תגובות רחבה הרבה יותר- שפשוט אין לנו מה לשפוט ולהלקות את עצמנו על מה שכבר היה.
לו היינו בוגרים יותר בנקודת הזמן בה חטאנו- אולי היינו לא נופלים. אבל לא היינו שם אז. היינו קטנים יותר, תרתי משמע. ועל זה באמת אין לנו מה לבוא לעצמנו או על עצמנו בטענות.
אנו מתקדמים ומשתכללים עם החיים. אנו לומדים מטעויות. וטעויות הן חלק מהחיים שלנו. השאלה כמה נבחר להיבנות מהן.
'עת צרה ליעקב- וממנה יוושע'.
ממנה. לא אף על פי שהיתה. אלא ממנה. מתוכה ממש
'בזכות' הצרה- נושענו
וגם בעבירות, נסיונות. אין מה לעשות, אנחנו טועים, אנחנו לומדים..
רובנו ככולנו לא רשעים, מבטיח לך. ומבטיח לך שגם את לא רשעה.
צדיקים גלויים יש הרבה. צדיקים נסתרים יש ל''ו. רשעים יש עוד פחות מזה. רובנו פשוט עם כאבי גדילה

תהיי בטוחה שה' לא כועס עליך, ודוקא אוהב אותך-
לענ''ד לא כועס על הנפילה אלא שמח במקום בו את נמצאת- כי הוא מבין תסיטואציה. הוא שם אותך שם. את נפלת, נכון, מכורח נסיבות מסויימות שיותר או פחות היו בשליטתך ובהבנתך אז.
והאם את ראויה לאהבה?
התשובה היא כן
האם תמצאי מישהו שיאהב אותך?
בע''ה, כן. את תמצאי
יכול להיות שיהיה מי שיפריע לו. לא רוצה להתל בך.
אבל אחד כזה- הוא פשוט לא שלך, כנראה
ומי ששלך- יקבל אותך איך שאת.